Szabó Pál Irodalmi Emlékház
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Szabó Pál Irodalmi Emlékház


Népi íróink egyik legnagyobb egyénisége Szabó Pál, emlékét Biharugrán, szülőfalujában példásan ápolják. A Szabó Pál Irodalmi Emlékház szeretettel várja látogatóit, akik az író emléke előtt kívánnak tisztelegni. A kiállításon az író egykori dolgozószobája és könyvtára látható.

Biharugrán született, élt és munkálkodott sokáig Szabó Pál, népi íróink egyik legnagyobb egyénisége. Azt az utcát, melyben háza ma is áll, s neves lakójának nevét viseli, csúfolták egykor Félgatyaszár utcának, s hívták Alsósornak is. Mégpedig azért, mert csak egy házsor volt, s van ma is ott, elejükkel délnek, véggel északnak. Az öreg ház nádfedelét 1919. húsvétján egy vihar leszórta.

Így ír erről Szabó Pál a Nyugtalan élet Nehéz idők c. kötetében: „...Én már tudtam, hogy nagy baj van nagyon, mert maréknyi nád gyűrődött a szomszéd ház háta mögé, mintha láthatatlan seprűvel seperték volna oda. S ekkor leszakadt a veszedelem. Vagyis a vihar pillanatok alatt leszórta a házunk tetejét... A lánynéző legény sápadozott, a bőgőm kesernyésen vigyorgott... De hát... a háború alatt ki vágott nádat? Senki. Nincs nád. Ha nád nincs, van: gyékény! A gyékényvágás nem sokáig tart, jó pár nap mindössze, hiszen nagyon értettem én az efféle dolgokhoz, aztán pár napot fonnyadni hagyni, aztán fűzvesszőből gúzst csinálni aztán a gyékényt borogatni, rákorcolni... jöhet az eső, egyelőre megbírja már úgy, ahogyan van...”

1925-ben megtoldották a felső szobát egy 2×3 méteres kisszobával, ennek ablaka betöltötte az egész utcára néző részt, és egy valamivel kisebb veranda került mellé. A kisszoba lett később az író dolgozószobája. Valószínű, hogy eme 1925-ös alakításkor került a gyékény helyére cseréptető. A többszöri toldás háromlépcsőssé alakította a ház gerincét.

Az első Kossuth-díj után, 1951-ben ismét alakítja a házat. Verandát alakít a kisszobából, a régi kisveranda egy részéből, s a kisebbik rész mosdófülke lesz. Egyméteres féleresz, nagy ablakokkal, melyeken besüt a nap éltető fénye és melege. Az építőanyag akkoriban nehezen volt beszerezhető errefelé, ezért sofőrjének, Kék Istvánnak az apósa, aki asztalos volt, szerezett Pesten bontott állvány-deszkát, amiből itt, helyben csinálta az új ajtókat, ablakokat. A két szoba közé négyszárnyas üvegajtó került, és megemelték 15 centiméterrel az öreg szoba falát. A járószint aljzatát feltöltötték, hogy egy szintben legyenek és lebetonozták. Addig (1940-től) téglapadozatú, előtte pedig földes volt. A felső szobát még 1936-ban lepadlózták. Az öreg házban kicserélték a gerendákat. A bontáskor derült ki, hogy az öreg ház mennyezete napraforgószárból készült. A tornác faágasai helyére fehérre meszelt kőoszlopok kerültek. A pénz azonban hamar elfogyott, ezért az alsó szobát már csak tapasztották, mivel nem futotta vakolásra. Szabó Pálnak a budai házában is a veranda volt a dolgozószobája, itt, Ugrán is.

Szerette a napot, a fényt, s ha valamilyen nagy munkáján dolgozott, befejezni azt mindig hazatért. Haza, abba az utcába, abba a vályogházba, ahonnan egykor elindult az irodalmi élet magaslatára. Szabó Pál 1970. október 31-én bekövetkezett halála után még egy átépítés történt a házon: a tornácot beüvegeztették, s az istálló helyén konyhát és fürdőszobát alakítottak ki.

1971-ben a család emlékszobát alakított ki az író kedvenc helyén: a verandán. Összegyűjtötték kedves használati tárgyait, bútorait. Szabó Pál bronz portrédomborművét (mely Gera Katalin alkotása) 1972-ben helyezték el a ház utcára néző homlokzatán. A Szabó Pál leánya – Mikitáné Szabó Erzsébet (írói nevén: Bertalan Ágnes) – által alapított Szabó Pál Irodalmi Emlékház 1973 óta szeretettel várja látogatóit, akik az író emléke előtt kívánnak tisztelegni.1987-ben vásárlás útján a Békés Megyei Múzeumok Igazgatósága kezelésébe került az épület, s ezzel hivatalosan is múzeumi rangra emelkedett.

A múzeum egész évben látogatható.

Szabó Pál kedvelt munkahelye, napfényes verandája ma is úgy áll, mint életében. A kiállításon az író egykori dolgozószobája és könyv-tára látható. Az Emlékházban halálukig az író lánya és az ő férje, Mikita István látták el a gondnoki teendőket.

Örömünkre szolgál, hogy az Emlékházat évről-évre egyre többen keresik fel, köztük számos a külföldről érkező vendég is.

2007. november 17-én került felavatásra az épület keleti oldalán, a bejárat mellet elhelyezett emléktábla, amelyen 42 híres és jelentős személy neve van felsorolva. Azoké, akik e házban megfordultak annak idején Szabó Pál vendégeként.

A Szabó Pál Irodalmi Emlékház jelenlegi fenntartója – Biharugra Község Önkormányzata – a jó gazda gondosságával igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Biharugra község önkormányzata évek óta jelentős segítséget nyújt a fenntartónak az épület állagának megóvásához. A karbantartáshoz építőanyagokkal, gépekkel és a közmunkában foglalkoztatottak élőmunkájával járult hozzá a település.

Az emlékház hozzáértő idegenvezetéssel és nagy szeretettel várja a látogatókat.

Szöveg forrása: Szoboszlai Zoltán

Az Emlékház nyitvatartása:

Hétfőtől-péntekig:
de.: 10-12 óráig
du.: 14-16 óráig

Szombaton és vasárnap:
külön megbeszélés, előzetes bejelentkezés alapján

Belépőjegy ára:

200. -Ft/fő (teljesárú belépőjegy)
100. -Ft/fő (diákok és nyugdíjasok részére)

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 2
Szállásfoglalás, ajánlatkérés közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségein!

Biharugra Turistaszállás Vendégszoba

Biharugra Turistaszállás Vendégszoba

A szálláshely a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településre beérve burkolt út vezet a Madárvártáig. A 2007-ben újonnan nyílt létesítmény hagyományos szerkezetű, a bihari tájra jellemző építészeti stílus elemeit tükrözi. A ... Bővebben

Kiemelt partner

Biharugrai Erdei Iskola

Biharugrai Erdei Iskola

Az épület a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, Biharugra település központjától 3 kilométerre található. A településre beérve burkolt út vezet a Madárvártáig. A 2007-ben újonnan nyílt létesítmény hagyományos szerkezetű, a bihari tájra jellemző építészeti stílus elemeit tükrözi. Mind az ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 3
Biharugrai látnivalók, ismerje meg a Kis-Sárrét növény- és állatvilágát!

Biharugrai látnivalók, ismerje meg a Kis-Sárrét növény- és állatvilágát! 2021.01.01. - 12.31.

Biharugra látnivalói a Körös-Maros Nemzeti Park területén helyezkednek el. A Madárvárta és a hozzá tartozó tanösvény mellett a halastavak jelentik a legnépszerűbb látnivalókat Biharugrán. A Biharugrai-halastavak és a környező területek védetté nyilvánítását már a hetvenes években szorgalmazták, végül ... Bővebben

Kiemelt ajánlat

Halastavak élővilága, túra a Sző-réti tanösvényen a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Halastavak élővilága, túra a Sző-réti tanösvényen a Körös-Maros Nemzeti Parkban 2021.01.01. - 12.31.

A Magyarország második legnagyobb halastórendszerének számító, közel 1900 hektáros Biharugrai-halastavakat az egymás szomszédságában lévő Biharugrai- és Begécsi-tórendszer alkotja. Az ugrai tavak kialakítása a XX. század elején kezdődött, 1930-ra már elkészültek az első tavak, s megkezdődött a ... Bővebben

Kiemelt ajánlat

Sző-réti tanösvény Biharugra, ökotúra a Bihari Madárvártától a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Sző-réti tanösvény Biharugra, ökotúra a Bihari Madárvártától a Körös-Maros Nemzeti Parkban 2021.01.01. - 12.31.

A közel két kilométer hosszúságú tanösvény a Bihari Madárvártától indul és ide is érkezik vissza. A Kis-Sárrét egykori mocsárvilágának egyik utolsó hírmondójaként maradt fenn a Sző-rét mocsara, mely 1997 óta a nemzetközi jelentőségű vizes területekről szóló Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Bővebben

Kiemelt ajánlatTalálatok száma: 1

Szabó Pál Irodalmi Emlékház

Szabó Pál Irodalmi Emlékház

Népi íróink egyik legnagyobb egyénisége Szabó Pál, emlékét Biharugrán, szülőfalujában példásan ápolják. A Szabó Pál Irodalmi Emlékház szeretettel várja látogatóit, akik az író emléke előtt kívánnak tisztelegni. A kiállításon az író egykori dolgozószobája és könyvtára látható. Bővebben

Kiemelt ajánlatok

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!


Pontos cím, geokód, térkép
5538 Biharugra , Szabó Pál utca 46.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Biharugrai programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás