Kerekerdő Élménypark - szórakozás minden korosztálynak!
Kerekerdő Élménypark - szórakozás minden korosztálynak!

A bikarodeo versenyek lényege: a versenyzőnek 8 másodpercen keresztül kell fennmaradnia egy bakolásra tenyésztett és nevelt – közel ezer kilogrammos – bika hátán. A kötelező szintidő letelte után az állat és a versenyző egyaránt vitalitása, agilitása függvényében pontokat kap, így a legjobban ugráló állat és a rajta 8 másodpercet lovagló cowboy összesített ponteredmény alapján nyeri meg az adott fordulót - és lép feljebb a bajnoksági ranglétrán.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Versenyszabályok

A sportág hét "event"-ből, azaz eseményből áll, ezek két részre oszlanak:
-"időzített" event-ek: lasszózás (és annak különböző fajtái), hordókerülés, szlalom (bizony, ezek rodeo-számok) és a borjúdöntés
-"rough stock" event-ek: bull riding , a bareback riding és a saddlebronc riding (hazánkban jelenleg csak a bull riding üzemel)

A bull riding maga, mint a rodeo egyik leglátványosabb versenyszáma a legenda szerint 1868-ban született, mikor két, egymáshoz közeli ranch emberei találkozót adtak egymásnak Deer Trail-ben, Colorado-ban. A találkozó volt hivatott eldönteni, hogy mely ranch emberei jobbak a csorda körüli általános feladatok elvégzésében.

A bull ridingban versenyző bikák (ők is versenyeznek, díjaik között szerepel a húscélú vágások nyilvánvaló, esetleg több generációra megváltott elmaradása) saját névvel rendelkeznek, előválogatásukban és verseny alatti elbírálásukban fontos szempont az erőnlét, az egészség, az ügyesség és a buckin ability, vagyis a bakolásra való hajlam. (világszerte széleskörű vizsgálatok igazolták, hogy a bika bakolásra való képessége és hajlama annak genetikájában rejlik). A bikát egy két ajtajú kalodába, úgynevezett buckin chute-ba terelik, ahol egy cowboy ráereszkedik a hátára.

A segítő személyzet ezalatt két különböző kötelet helyez a bikára:
- a bullrope-ot (hurokkal ellátott, körülbelül 10 méter hosszúságú kötél, mely a cowboy három stabilitási pontja közül az egyiket képezi) a bika válla mögé, a mellkasán átvetve
- valamint a flank strap-et a véknyánál átvetve (kötél hurokkal, önmagába kötődik, bakolásra ingerli a bikát, míg a cowboy fenn van, de legfőbb szerepe, hogy elhitesse a bikával egy pillanatra, hogy még van valami a hátán, mikor a cowboy leesett. Ez a pillanatnyi idő létfontosságú a mentési munkálatokban, hiszen, míg a bika rúg és pörög, addig nem keresi az embert).

Mikor a cowboy bólintással jelez, hogy elkészült, a segítők kinyitják az ajtót, az időmérő pedig lenyomja a stoppert. Nyolc másodpercet kell eltölteni az állat hátán, se többet, se kevesebbet. A bika, valamint lovasa külön-külön pontokat kap, melynek szempontjai: a nyolc másodperces kötelező időkorlát megléte, az állat agilitása, vitalitása, stílusa, valamint a lovas kontrollja saját teste, és az állat felett. A teljesítményt végül összesen maximálisan száz ponttal jutalmazhatják, ez négy bíró maximálisan 25-25 (állat, lovas) pontjának összegének a fele.

A cowboy rodeo-felszerelésébe a bullrope-on kívül számos egyéb kellék tartozik, mint például a védőfelszerelés, melyek széles skálájából egyedül a mellény megléte kötelező, a sarkantyú, a chaps, valamint előírásszerű ruházat.

A freestyle bullfightingot Az egyesület a 2008-ban vezet be a rodeohoz kapcsolódóan egy Európában teljesen egyedülálló versenyszámot, , mely a rodeobohócok versenye. A versenyszám lényege, hogy az arénába engednek egy fighting bikát, (speciálisan képzett bika, feladata hogy keresse és támadja az embert) a bohócnak pedig 17 másodperces kötelező szintidőn keresztül testkontaktban kell lennie vele. A bírák az állat agresszivitását és a bohóc testkontrollját pontozzák, valamint az esetlegesen végrehajtott extra mutatványokat (pl. bika fölött való átugrás).

A freestyle bullfighting egyenlőre bemutató jelleggel szerepel az egyesület palettáján.

Forrás: Lovasok honlapja

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Bikarodeó

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hívjuk és várjuk Velembe az őszi gesztenye napokra.
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Darufesztivál a Hortobágyon
Ki korán kel, halat lel! Horgászat a Tisza-tónál
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket