Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Decemberi nyereményjáték
Decemberi nyereményjáték

Bikarodeó


A bikarodeo versenyek lényege: a versenyzőnek 8 másodpercen keresztül kell fennmaradnia egy bakolásra tenyésztett és nevelt – közel ezer kilogrammos – bika hátán. A kötelező szintidő letelte után az állat és a versenyző egyaránt vitalitása, agilitása függvényében pontokat kap, így a legjobban ugráló állat és a rajta 8 másodpercet lovagló cowboy összesített ponteredmény alapján nyeri meg az adott fordulót - és lép feljebb a bajnoksági ranglétrán.

Bikarodeó

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Versenyszabályok

A sportág hét "event"-ből, azaz eseményből áll, ezek két részre oszlanak:
-"időzített" event-ek: lasszózás (és annak különböző fajtái), hordókerülés, szlalom (bizony, ezek rodeo-számok) és a borjúdöntés
-"rough stock" event-ek: bull riding , a bareback riding és a saddlebronc riding (hazánkban jelenleg csak a bull riding üzemel)

A bull riding maga, mint a rodeo egyik leglátványosabb versenyszáma a legenda szerint 1868-ban született, mikor két, egymáshoz közeli ranch emberei találkozót adtak egymásnak Deer Trail-ben, Colorado-ban. A találkozó volt hivatott eldönteni, hogy mely ranch emberei jobbak a csorda körüli általános feladatok elvégzésében.

A bull ridingban versenyző bikák (ők is versenyeznek, díjaik között szerepel a húscélú vágások nyilvánvaló, esetleg több generációra megváltott elmaradása) saját névvel rendelkeznek, előválogatásukban és verseny alatti elbírálásukban fontos szempont az erőnlét, az egészség, az ügyesség és a buckin ability, vagyis a bakolásra való hajlam. (világszerte széleskörű vizsgálatok igazolták, hogy a bika bakolásra való képessége és hajlama annak genetikájában rejlik). A bikát egy két ajtajú kalodába, úgynevezett buckin chute-ba terelik, ahol egy cowboy ráereszkedik a hátára.

A segítő személyzet ezalatt két különböző kötelet helyez a bikára:
- a bullrope-ot (hurokkal ellátott, körülbelül 10 méter hosszúságú kötél, mely a cowboy három stabilitási pontja közül az egyiket képezi) a bika válla mögé, a mellkasán átvetve
- valamint a flank strap-et a véknyánál átvetve (kötél hurokkal, önmagába kötődik, bakolásra ingerli a bikát, míg a cowboy fenn van, de legfőbb szerepe, hogy elhitesse a bikával egy pillanatra, hogy még van valami a hátán, mikor a cowboy leesett. Ez a pillanatnyi idő létfontosságú a mentési munkálatokban, hiszen, míg a bika rúg és pörög, addig nem keresi az embert).

Mikor a cowboy bólintással jelez, hogy elkészült, a segítők kinyitják az ajtót, az időmérő pedig lenyomja a stoppert. Nyolc másodpercet kell eltölteni az állat hátán, se többet, se kevesebbet. A bika, valamint lovasa külön-külön pontokat kap, melynek szempontjai: a nyolc másodperces kötelező időkorlát megléte, az állat agilitása, vitalitása, stílusa, valamint a lovas kontrollja saját teste, és az állat felett. A teljesítményt végül összesen maximálisan száz ponttal jutalmazhatják, ez négy bíró maximálisan 25-25 (állat, lovas) pontjának összegének a fele.

A cowboy rodeo-felszerelésébe a bullrope-on kívül számos egyéb kellék tartozik, mint például a védőfelszerelés, melyek széles skálájából egyedül a mellény megléte kötelező, a sarkantyú, a chaps, valamint előírásszerű ruházat.

A freestyle bullfightingot Az egyesület a 2008-ban vezet be a rodeohoz kapcsolódóan egy Európában teljesen egyedülálló versenyszámot, , mely a rodeobohócok versenye. A versenyszám lényege, hogy az arénába engednek egy fighting bikát, (speciálisan képzett bika, feladata hogy keresse és támadja az embert) a bohócnak pedig 17 másodperces kötelező szintidőn keresztül testkontaktban kell lennie vele. A bírák az állat agresszivitását és a bohóc testkontrollját pontozzák, valamint az esetlegesen végrehajtott extra mutatványokat (pl. bika fölött való átugrás).

A freestyle bullfighting egyenlőre bemutató jelleggel szerepel az egyesület palettáján.

Forrás: Lovasok honlapja

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Bikarodeó

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Síeljen Ausztriában, sziesztázzon Sopronban!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Szilveszterezzen Budapesten Velünk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Karácsony hangulatban advent idején egy világhírű kórus koncertjén!
Corvina-kiállítás Budapesten - A Corvina Könyvtár budai műhelye
Wellness ajándék teljes panzióval
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Lepje meg szeretteit Karácsonyra!
12.000 felett
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
17.000 felett
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 felett
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket