A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból

Civil Ház programok Budapest 2018

2018. november 1 - 30. 1036 Budapest III. kerület, Kolosy tér 2.

Modellértékű, új közösségi tér a Civil Ház, mely a Kolosy téri piac galériáján egy kb. 80 fő befogadására alkalmas, bútorozott terem, iroda és raktárhelyiséggel. Az új létesítmény a civil szervezetek aktivitására alapozva szervezi a programokat, amelyek a helyi lakosságnak, leginkább a kisgyermekes családoknak vagy a nyugdíjas korosztálynak szólnak.

Civil Ház programok Budapest 2018

Programajánló 2018

KIÁLLÍTÁS

November 20. kedd 17.00
Örök tél

A „Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban című kiállítás megnyitója.
Hazánk társadalmának régi adóssága, hogy méltóképpen emlékezzen és emlékeztessen azokra az ártatlanul elhurcolt magyar állampolgárokra, azokra a százezrekre, férfiakra és nőkre, fiúkra és leányokra, akiket 1944–1945-ben a sztálini totális diktatúra fegyveres szervei többnyire a „Málenkij robot”, vagyis csak egy „kis munka” hazugságával hurcoltak el szülőföldjükről szovjetunióbeli kényszermunkára, hadifogoly- és internálótáborokba. A Gulágkutatók Nemzetközi Társasága „Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban című vándorkiállításával kíván megemlékezni a civilként elhurcolt honfitársainkról.
A tudományos ismeretterjesztő kiállítás anyagát Dr. Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense és egyben a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke valamint, Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke állította össze.
A kiállítás egyik kiemelkedő része a túlélőkről napjainkban készített fotósorozat, amelynek alkotója Kocsis Zoltán.
A kiállítást bemutatja: Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke, és Bognár Zalán történész
17.30 Örök tél – filmvetítés
(magyar történelmi dráma, 2018) (16)

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket, és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik egy fogolytársának – a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak –, akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek éppúgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?
A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak a filmje. A Montreal World Film Festival legjobb rendezőnek járó díját Szász Attila hozta el.

PROGRAMCSEMEGÉK

Bütykölő

Október 10. szerda 16.00 Kavicsfestés
Ti is gyakran tértek haza nagyobb mennyiségű kavicszsákmánnyal egy vízparti séta után vagy esetleg egy kirándulásról? Mos itt az idő, hogy elhozzátok a kedvenc köveiteket, ezeket különféle technikákkal kidíszítjük, és akár ajándéknak is tökéletes kaviccsal térhettek haza.

November 28. szerda 16.00 Adventi készülődés
Karácsony közeledtével, az adventi hétvége előtti Bütykölőn már minden az ünnepről fog szólni. Aki ezen a délutánon velünk tart, készíthet karácsonyfadíszt, lakásdekorációt, akár új ajándékcsomagolási módszereket sajátíthat el, amivel még szebbé varázsolhatja az ünnepet.

December 1. szombat 11.00 Betlehemállítás
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felállítunk a Kolosy térre egy életnagyságú betlehemet, a Civil Házban működő szervezetekkel közösen. A Jézus születését, a pásztorok és a három király látogatását megelevenítő szabadtéri installáció középkori hagyományokat idéz. Mindenki bekapcsolódhat a közös alkotásba. A legkisebbeket kézműves foglalkozások, forró tea és zsíros kenyér várja.


Fűben, fában
Manapság újra nagy népszerűségnek örvendenek a gyógynövények. Jótékony hatásaikat egyre több ember ismeri, és védi a szervezetét különféle gyógynövényekből készült teákkal.
Kérdéseiket szakértő vendégünknek, Mózes Katalin Ildikónak tehetik fel.

November 7. szerda 16.30 Palástfű, cickafarkfű
A palástfű és a cickafarkfű a két legjobb gyógynövény a női test számára. Akár külön-külön, akár egyszerre is fogyaszthatjuk őket. Erről a két csodálatos gyógynövényről tudhatunk meg sok fontos információt a soron következő teadélutánon.

December 5. szerda 16.30 Ritkán használatos gyógynövények
Sok olyan gyógynövény van, ami nincs benne a köztudatban, nem használjuk gyakorta, vagy nem is hallottunk még róla. Ilyen például a legyezőfű, füstikefű, somkóró stb. A decemberi Fűben, fában teadélutánon ezekről a különleges növényekről fogunk beszélgetni.


Játszani jó!
Újonnan induló havi programsorozatunk lényege, hogy megismerkedjünk a játékok történetével, és hogy a különféle kultúrákban hogyan és mivel játszanak a gyerekek vagy akár a felnőttek. Ebben segítségünkre lesz Matuz Edit régész, múzeumpedagógus, aki a foglalkozás első részében tart egy vetítettképes előadást, ötleteket ad gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, tanároknak. Kézműves foglalkozás keretében elkészíthető a kor valamely jellegzetes játéka, amit természetesen haza is lehet vinni.

Október 17. szerda 15.00
Őskori játékok
Kultikus tárgy vagy játékszer?

A soron következő kézműves foglalkozáson agyagból őskori tárgyakat (állatszobrocskákat, agyagedénykéket, kocsimodelleket) készíthetnek a látogatók. A tárgyakat kiégetjük, utána akár ki is festheted, és otthon folytathatod vele a játékot.

November 14. szerda 15.00 Fáraók és piramisok között
Az ókori Egyiptom világát Győry Hedvig egyiptológus vetítettképes előadása idézi meg, ami után egyiptomi társasjátékokkal ismerkedünk meg, és el is készítjük ezeket.


Életigenlők filmklub
Házigazda: Kisbalázs Anna konduktor, speciális mozgásterapeuta, manuálterapeuta, gyógymasszőr

október 31. szerda 17.00
Lora – magyar romantikus dráma

A Lora című film a Vakok és gyengénlátók világnapja alkalmából (október 15.) kerül vetítésre. A Lora egy 2007-ben készült színes magyar film, amelyet Herendi Gábor rendezett. A címszereplő Lora, aki elvesztette a barátját, és a lelki trauma következtében megvakul. A film forgatókönyvéül szolgáló anyagot a rendező felesége, Sárközi Andrea alkotta meg, ezt követően Divinyi Rékával együtt kidolgozták a film végleges forgatókönyvét. Herendi Gábor saját bevallása szerint már régóta akart egy igazi romantikus filmet rendezni, így született a Lora, mely egyesíti magában a művészfilm és a közönségfilm, a dráma és a humor elemeit. A film alacsony hazai nézettsége ellenére számos díjat nyert el, és nyolc filmfesztiválon is indult, többek között a Philadelphia Független Film Fesztiválon 2008-ban, ahol elnyerte a legjobb külföldi film címet. A film főcímdalát Hrutka Róbert szerezte, és Keresztes Ildikó énekli.

December 12. szerda 17.00
Életigenlők filmklub – Jutalomjáték
(Magyar-angol vígjáték, 89 perc, 2016) (12)

Sir Michael Gifford színészlegenda lehetetlen alak: mindenkivel goromba, folyamatosan káromkodik, kiszámíthatatlan, amióta pedig gyógyíthatatlan beteg, még elviselhetetlenebb. Gondozók sorát űzte már el maga mellől, és most újabb áldozata érkezik, az Angliába települt fiatal magyar színésznő, Dorottya.
Házigazda: Kisbalázs Anna konduktor, speciális mozgásterapeuta, manuálterapeuta, gyógymasszőr


Barangoló

Új sorozatunkban minden hónapban egy szombat délelőtt az adott időszak ünnepeit, eseményeit, szokásait járjuk körbe, s ebben szakavatott néprajzosok, muzeológusok segítenek.

Október 27. szombat 11.00 Az ősz színei
Az ősz színeinek sokfélesége és melegsége mindenkit elvarázsol. A számtalan termény és szín megismerése után elengedjük a fantáziánkat, és Bánsági Judit keramikussal agyagból készült kis alátéteket festünk.

November 10. szombat 15.00–19.00 Márton-nap
Vetítettképes előadás Szent Márton életéről. Rövid kis dramatizált játék idézi meg Pannonia szülöttének cselekedeteit. Lámpáskészítés.

December 8. szombat 11.00 Advent
Az adventi időszak ünnepein barangolunk végig, Szent Miklós-nap, Luca napja, karácsony, szilveszter… Betlehemes játék idézi a régi népszokást, ami után kézműves foglalkozás várja az érdeklődőket.


Irodalmi délutánok

A Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság irodalmi délutánokra hívja a művészetek iránt érdeklődőket.

 • Október 9. 16.00 Marczinka Csaba válogat és olvas fel új munkáiból
 • Október 16. 16.00 Szarka István munkáiból hallgatunk egy válogatást
 • November 6. kedd 16.00 Képes Gábor olvas fel új művéből
 • November 27. kedd 16.00 Vadász János olvas fel új kötetéből
 • December 4. kedd 16.00 Előzetes a Nagy Lajos Társaság új antológiájából
 • December 11. kedd 16.00 Válogatás az Ezredvég folyóirat Birtalan Ferenc emlékszámából

Forrás: Szervezők


2018.11.01. - 2018.11.30.
2018.12.01. - 2018.12.12.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Civil Ház programok Budapest 2018

Könyvtár

Programajánlat

Óbudai Kulturális Központ programok 2018
Óbudai Kulturális Központ programok 2018
 • Budapest
 • III. kerület
2018. november 18.
Budapesti színházi előadások 2018. Műsor és online jegyvásárlás
Budapesti színházi előadások 2018. Műsor és online jegyvásárlás
 • Budapest
 • Több kerületben
2018.01.01. - 12.31.
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2018
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2018
 • Budapest
 • Több kerületben
2018.01.01. - 12.31.
Koncertek Budapesten 2018. Online jegyvásárlás
Koncertek Budapesten 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • Több kerületben
2018.01.01. - 12.31.
Tudományos előadások a Csodák Palotájában 2018
Tudományos előadások a Csodák Palotájában 2018
 • Budapest
 • III. kerület
2018. november 21.
Csütörtöki programok Budapesten a Csodák Palotájában
Csütörtöki programok Budapesten a Csodák Palotájában
 • Budapest
 • III. kerület
2018. november 15.

Szolgáltató

Legjobb élmények

Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Corvina kiállítás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
11925
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket