Július 19. és 21. között újra csúcsra járatjuk a bulit a 26. Harkányi Fürdőfesztiválon!
Július 19. és 21. között újra csúcsra járatjuk a bulit a 26. Harkányi Fürdőfesztiválon!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi nyári kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi nyári kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?

Észt Hét 2019


Március 14. és 26. között rendezik meg a 12. Észt hetet, több helyszínen! Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválja nem csupán Budapesten, hanem Szegeden és Debrecenben is várja mindazokat, akik kíváncsiak Észtországra, nyitottak az észt kultúrára.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Észt Hét 2019

FILMEK

Az ifjú elvtárs
Seltsimees laps // The Little Comrade

Budapest, március 21. 18:30, Művész, ingyenes
Szeged, március 25. 18:00, Grand Café
Debrecen, március 18. 18:00, Modem

2018, észt játékfilm, 100 perc
rendező és forgatókönyvíró: Moonika Siimets
gyártó: Amrion
észt nyelven, magyar és angol felirattal (Budapest), ill. csak magyar felirattal (Szeged, Debrecen)

1950-ben, az Észtországot is uraló szovjet diktatúra idején a hatéves Leelo iskolaigazgató anyját büntetőtáborba küldik a kislány szeme láttára. Édesanyja utolsó szavai, miszerint ha lánya jól viselkedik, nemsokára újra látják egymást, szöget ütnek Leelo fejébe. A kislány mindent megtesz, hogy jó legyen és visszakapja anyját, de egy ponton túl már ő sem biztos abban, mi számít jónak és rossznak ebben az ellentmondásokkal és titkokkal teli időszakban.

A budapesti vetítésen jelen lesz a rendező, Moonika Siimets is.

A budapesti nyitóvetítés ingyenes, de a belépéshez szükséges nullás jegy, amely a mozi pénztárában igényelhető.

Megszoksz vagy megszöksz
Võta või jäta // Take It or Leave It

Budapest, március 23. 18:30, Művész
Szeged, március 27. 18:00, Grand Café
Debrecen, március 20. 18:00, Modem

2017, észt játékfilm, 102 perc
rendező és forgatókönyvíró: Liina Trishkina-Vanhatalo
gyártó: Allfilm
észt nyelven, magyar felirattal

Egy fáradt szombat reggelen Erik, egy 30 éves építőmunkás mellbevágó hírt kap: hat hónapja nem látott volt barátnője szülni fog. A lány nincs felkészülve az anyaságra, így ha Erik nem vállalja a kislány szülői felügyeletét, a gyermeket intézetbe adják.

A budapesti vetítésen jelen lesz a rendező, Liina Trishkina-Vanhatalo is.

A gyilkos / A szűz / Az árnyék
Mehetapja / Süütu / Vari // The Manslayer/The Virgin/The Shadow

Budapest, március 22. 20:00, Művész
Szeged, március 26. 18:00, Grand Café
Debrecen, március 19. 18:00, Modem

2018, észt játékfilm, 141 perc
rendező és forgatókönyvíró: Sulev Keedus
gyártó: F-Seitse, Era Film
eredeti nyelven, magyar felirattal

A film három fejezetből áll: az egy napot felölelő A gyilkos főszereplője Maara, aki ifjú menyasszonyként új élete küszöbén áll, ám egy előre nem látott esemény felülírja a terveit. A szűz című epizódban a fiatal Elinát a finnországi Ingriából Észtországba deportálják 1949 tavaszán. A félelem miatt, hogy kitoloncolják Szibériába, álházasságot köt egy észt férfival, ám egy idegen feljelenti őket a szovjet bűnüldöző szerveknél. A film zárófejezete, Az árnyék a jelenbe kalauzolja a nézőt, a valóság és a fantázia határára. Luna Lee üresnek érzi életét, ezért megszökik otthonról. Útja során találkozik egy titokzatos pappal, aki egy különös szerződést ígér neki Istennel.

Tavaly a pécsi Seven Hills Nemzetközi Filmfesztiválon (SHIFF) Sulev Keedus elnyerte a legjobb rendező díját A gyilkos / A szűz / Az árnyék című filmjéért.

Rodeo - Egy vad ország megszelidítése
Rodeo // Rodeo - Taming a Wild Country    

Budapest, március 23. 17:00, Művész
Szeged, március 28. 18:00, Grand Café
Debrecen, március 21. 18:00, Modem

2018, észt dokumentumfilm, 77 perc
rendező és forgatókönyvíró: Raimo Jõerand, Kiur Aarma
gyártó: Traumfabrik eredeti nyelven, magyar felirattal

1992-ben járunk, a második világháború óta az első észt szabad választások idején. A szabad választások a fiatalokat és az idealista politikai erőket is váratlanul érik. Vezetőjük a 32 éves Mart Laar, Európa legfiatalabb miniszterelnöke, akinek a káoszból kell kivezetnie az országot. Történet a bizalom megszerzéséről és elvesztéséről, az idealisták és a növekvő gazdasági elit közti konfliktusról, és a hatalom egyre korlátozottabb lehetőségeiről.

Hétköznapi misztika
Vello Salo. Igapäevaelu müstika // Everyday Mysticism

Budapest, március 24. 18:30, Művész
Debrecen, március 22. 18:00, Modem

2018, észt dokumentumfilm, 82 perc
rendező és forgatókönyvíró: Jaan Tootsen
gyártó: Aadam ja Pojad eredeti nyelven, magyar felirattal

Vello Salo egy 90 éves katolikus pap, de elsősorban ember: egy szabad szellem, egy férfi egyedi szófordulatokkal és trükkökkel, nem beszélve egy életnyi tapasztalatról és bölcsességről. Film az öregedés szépségéről, történet egy bölcs öregemberről, aki épp elhagyni készül ezt a világot, miközben számos személyes és kényes kérdéssel szembesül. Hogyan tartsa meg hitét a végső órákban?

Az Észt Hét közönsége már ismerheti Jaan Tootsent, aki az Új világ (Uus Maailm) című filmjével 2012-ben járt Budapesten.

Mirjam-sorozat

Debrecen, március 20. 10:00, MODEM
Dialógus nélkül

Észtország egyik legnagyobb és legrégebbi bábanimációs stúdiója, a Nukufilm stúdió népszerű Mirjam-sorozatának kisfilmjei jelennek meg a nagyvásznon. Az 5-6 perces, dialógus nélküli bájos bábanimációk Mirjam és kisöccse kalandjairól nemcsak a gyerekek, hanem szüleik számára is szórakoztatóak.

Filmek a műsorban:
Mirjam és a vízözön
Mirjam tyúkocskájának álma
Mirjam zöld pöttyei
Mirjam és a fészek
Mirjam és a konyhai robotgép
Mirjam és a törött kép
Mirjam sárkánya
Mirjam a tóparton
Mirjam kóbor kutyája

Új észt animációk

Budapest, március 24. 17:00, Művész
Szeged, március 29. 18:00, Grand Café
70 perc, dialógus nélkül

Az Észt Hét programjában már hagyománnyá vált, hogy a legfrissebb észt animációkból is hozunk egy válogatást. Idén hét új, sikeres fesztiválkörutat bejáró animációt mutatunk be, melyek nagy része az Észt Művészeti Egyetemről került ki, de láthatók kisfilmek az egyik legnagyobb észt animációs stúdió, a Joonisfilm kínálatából is.

Jól hangzik
2018, 09’50”, rendező: Sander Joon
A szürreális kisfilm jellegzetes humorral mutatja be egy hangmixer napját, amint gombák hangjait próbálja rögzíteni, amik csilingelő kozmikus zajokkal nőnek ki a legváratlanabb helyekről.

Eperfalók
2018, 14’39”, rendező: Mattias Mälk
Egy epertermelő pár mindennapjait megkeserítik a csigák, melyek folyamatosan dézsmálják a termést. A paranoiás férj összeesküvést sejt: a gyerekük születéséhez a csigáknak is köze van.

A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban
2018, 15’03”, rendező: Morten Tsinakov, Lucija Mrzljak
Egy öltönyös férfi jön a világra. Az emberek csodálják értelmetlen produkciói miatt, ám elkövet egy hibát. A férfi immár magányosan találkozik egy nővel, akivel egymásnak lettek teremtve. Az előadás folytatódik…

Tápláléklánc
2018, 08’30”, rendező: Mari Kivi, Liis Kokk
Mi csak a szupermarketek gondosan rendezett polcait látjuk a sok ízletes élelmiszerrel, mit sem sejtve, hogy az ínycsiklandó termékek a legmocskosabb és legzavarbaejtőbb módon készülnek.

Muteum
2017, 04’10”, rendező: Äggie Pak Yee Lee
Kisiskolás csoport tesz látogatást egy múzeumban,  ahol illik mindent komolyan venni és tisztelettudóan viselkedni. De abban nincs semmi izgalmas!

Pura Vida
2018, 09’25”, rendező: Nata Metlukh
Négy különc figura az őrült városi forgatagból a trópusokra utazik kikapcsolódni, ám a kezdeti gondtalan pihenés lassan abszurd eseményekbe torkollik.

Kedves, kedves
2018, 06’13”, rendező: Jung Hyun Kim
Milyen gyermeki szemmel értelmezni a szülők erotikus kapcsolatát? A film kíváncsi kis főhőse visszafogottan próbálja meg átvenni az irányítást a szülők viszonyában.

Észt Hét 2019. Koncertek 

Captain Kirke and  the Klingons Quintet

Budapest, március 20., 20:00-22:00, Opus jazzklub

Kirke Karja (EST) – zongora, a zenekar vezetője
Liudas Mockunas (LTU) – fúvós hangszerek
Etienne Renard (FRA) – basszusgitáros
Mikko Innanen (FIN) – szaxofon
Hans Kurvits (EST) – dob

Kirobbanó energia, meglepő hangzás, egyedi zeneművek és mámoros improvizációk – ez az észt-litván-finn-francia szupermodern csapat, a Captain Kirke and the Klingons!

Stílusukra sokféle zenei irányzat van hatással a metáltól kezdve a szabad jazz-en át a minimalista, expresszionista és modern európai jazzig. A banda tagjai évek óta ismerik egymást, játszottak már együtt egyetemeken, jazz klubokban, felléptek nyári kurzusokon és fesztiválokon is. Habár a tagok Európa különböző országaiból származnak, közös bennük a kísérletezésre és valami önálló létrehozására való vágy, amely összehozta őket erre a projektre.

Debütáló lemezük, a Turbulence 2019 tavaszán jelenik meg.

Észt Hét 2019. Kiállítások

Kristina Norman: Ünnepi terek

Budapest, március 22. (megnyitó), FUGA megtekinthető: április 8-ig nyitva tartás: H, Sz–V: 13:00–21:00, K: zárva

Kristina Norman nem ismeretlen a magyar közönség számára, ugyanis a Ludwig Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában is volt már kiállítása. Az Észt Hétre egy új programmal érkezik, mely a 2016-os Festive Spaces című filmjén alapul. Az Ünnepi terek című kiállítása egyfajta elmélkedés a különböző eszmék megjelenéséről és használatáról eltérő terekben, időbeli és ideológiai kontextusban. A kiállítás azt mutatja be, hogy a művészet milyen új jelentéseket és funkciókat érhet el, miközben felfedi a mai kor ellentmondásait is, párhuzamba állítva az észt nemzetet az elmúlt században uraló önkényes hatalmi rendszerekkel.

Kristina Norman is jelen lesz a megnyitón, amelyet kerekasztal-beszélgetés követ.

IRODALOM

Viivi Luik &  Kätlin Kaldmaa

Budapest, március 26., 19:00-21:00, Nyitott Műhely

Viivi Luik: A béke hetedik tavasza 2018, Magyar Napló, fordító: Jávorszky Béla Viivi Luik az egyik legjelentősebb és legismertebb észt írónő, költő, prózaíró, esszéista. Harmadik magyarul megjelenő önéletrajzi ihletésű regénye az XX. század derekán játszódik, főszereplője egy fiatal lány, aki a sztálinizmus kegyetlen időszakában küzd a túlélésért.
A könyvbemutatón Jávorszky Béla is jelen lesz.

Kätlin Kaldmaa: Izlandon nincsenek lepkék 2019, Gondolat, fordító: Segesdi Móni A mélyen az izlandi hiedelemvilágban gyökerező, mágikus és meseszerű elemekben bővelkedő regény szálai egészen a görög mitológiáig vezetnek. A Kätlin Kaldmaa breviárium c. novellaválogatás (Észt Intézet – Pluralica, 2017) után ez Kaldmaa második magyar nyelvű kötete.
A bemutatón a szerzővel Karafiáth Orsolya beszélget.

Irodalom Éjszakája: Mudlum

Budapest, Debrecen, március 28., 19:00-23:00

Az Észt Intézet és a Pluralica 2011-ben indította el breviáriumsorozatát, hogy kortárs észt irodalmat csempésszen a hazai olvasók életébe. A miniantológiák magyarul még nem publikált elbeszéléseket és egy interjút tartalmaznak. A Mudlum breviárium a nyolcadik a sorban. Az Irodalom Éjszakáján a Katicabogarak éve c. novella hangzik el, amely egy család három nemzedékének nőalakjait vázolja fel tenger-, boróka- és szénaillatban.

Mudlum (1963) viszonylag későn, blogszerzőként landolt az észt irodalmi életben. Már kezdeti írásait is kiforrott stílus és felismerhető kézjegy jellemezte. A 90-es évek leltárosa, aki jobbára tárgyak és helyek (kis sziget, nagyvárosi bérház, női fürdő, gyermekkórház) mikrotörténetét írja meg sajátos hangulatú prózájában, emlékszilánkokat simítva össze végeláthatatlan mozaikká. Visszatérő motívumai az álmatlanság, illetve álom és valóság elmosódó határai. Szenvedélyes olvasó és megszállott kertész.

Az észt helyszín látogatói a korábbi évekhez hasonlóan idén is ajándékba kapnak egy példányt a novelláskötetből.

Kóstolj bele Észtországba
Budapest, március 15–24., Kazimír Bisztró
Az Észt Hét idején a kulturális rendezvények mellett gasztronómiai meglepetésekkel is készülünk. A Kazimír bisztróban a gasztroínyencek idén is belekóstolhatnak a hagyományos észt ételekbe, melyek receptjei nemzedékről nemzedékre öröklődnek. Térj be a Kazimír bisztróba, és fedezd fel az észt konyha jellegzetes fogásait!

Étlap:
Kapros lazacleves – Lõhesupp
Észt kenyér heringgel és friss zöldekkel – Odrajahu-hapupiimakarask
Tallinni tányérhús – Ühepajatoit
Ropogós malac császár savanyúkáposztával és pirított burgonyával – Separaad hapukapsaga
Túrótorta erdei bogyókkal – Kihiline kohupiimakook

Észt nyelvi gyorstalpaló
Budapest , március 14., 18:00-19:30, Massolit Books & Café

Mi történne, ha a budapesti éjszakában összefutnál egy észttel? Vagy ha az Észt Héten támadna kedved szóba elegyedni egy észt emberrel? Egy villám nyelvkurzussal segítünk, hogy ne csak kézjelekkel kommunikáljatok, és felfegyverzünk a mindennapi túléléshez legszükségesebb kifejezésekkel. Az eseményre teljesen kezdőket várunk, akik szívesen vetik bele magukat az észt small talk rejtelmeibe.

A nyelvlecke mellé egy kis talpalávaló is dukál, a tanulás után zenével várjuk az immár haladó észt nyelvi tanoncokat.

A lelkes résztvevők között a program végén kisorsolunk egy kétszemélyes észt menüt a Kazimír Bisztróba.

Forrás: Szervezők

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!Pontos cím, geokód, térkép
, Több településen és helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Végvári Napok: A három nap során megelevenedik a török kori Gyula hangulata.
Július 19. és 21. között újra csúcsra járatjuk a bulit a 26. Harkányi Fürdőfesztiválon!
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Libegő Budapesten, panoráma utazás repülő székekkel a város felett
Ezt látni kell! Mini világ óriási élményekkel!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket