Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!
Fedezze fel Budapest csodáit földön és vizen, a kétéltű városnéző busszal!

2017. évi programok, események, rendezvények. Az Észt Intézet idén is sokszínű programmal várja a zene, a képzőművészet, az észt dizájn, a nyelvtanulás, a gasztronómia, a filmművészet, az irodalom és a fotó iránt érdeklődő észtbarátot és minden kultúrabarátot.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Programok

IT'S ALWAYS TEA-TIME - – nemzetközi illusztrációs kiállítás az Alice Csodaországban témájára
kurátor: Viive Noor
December 20-ig látogatható az Alice-kiállítás a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában. 
Helyszín
Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (Budapest, Deák Ferenc u. 17, 1052)

A kiállítás ötlete 2014-ben született. Az észt kurátornak, aki maga is illusztrátor, szép kerek születésnapja közeledett, de mivel a barátai szanaszét élnek a világban, lehetetlen vállalkozás lett volna egy asztal köré ültetni őket. Ezért úgy döntött, hogy meghívja őket egy csésze teára, ám a teázást egy tárlat formájában valósítja meg. Valamivel később kiderült, hogy Alice-nak szintén szép kerek évfordulója közeleg, bár az ő esetében a szám jóval nagyobb: 150 év telt el a könyv első kiadása óta. Így magától értetődő volt, hogy a közös születésnapi teázást Alice-nak fogják szentelni. Mivel szinte minden illusztrátor álma, hogy képeket alkosson ehhez a világhírű műhöz, senki sem habozott sokat: Alice és az ő fura asztaltársasága lettek a kiállítás díszvendégei.
A tárlatra 18 ország 72  művésze, köztük a magyar Holló Anna, Rofusz Kinga és Szegedi Katalin küldte el a munkáját. Valamennyi illusztráció kifejezetten a felkérésre készült, születésnapi ajándékként Alíznak és a kurátornak. A képeken Alice mellett felbukkan a Kalapos, a Szívkirálynő, Vigyori úr, az elmaradhatatlan nyúl és sokan mások.
A rendkívül sokszínű anyag 2015 szeptemberében az Észt Gyermekirodalmi Központban mutatkozott be. Budapestre Riga, Berlin Gdansk és Varsó után érkezik, innen Oxford felé veszi az irányt.
A kiállítás az Észt Tervezőgrafikusok Szövetsége, az Észt Kulturális Alap és az Észt Gyermekirodalmi Központ támogatásával jött létre, a magyarországi bemutatkozást az Észt Intézet szervezte a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériával együttműködésben.

A kiállításon részt vevő észt művészek:
Sveta Aleksejeva, Katrin Ehrlich, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Maarja Vannas, Urmas Viik, Catherine Zarip


ÉSZT RÖVIDFILMEK SZEGEDEN
2017. december 7., 19:00

A félév nem múlhat el észt tematikájú programok nélkül, ezért az Észt hét különkiadásaként ezúttal a rövidfilmeké a terep. A tallinni BFM filmművészet szakirányon végzett hallgatóinak munkáit vetítjük a szegedi Grand Caféban.

A HIVATALNOK HALÁLA
(Ametniku surm)
2017, BFM, 17:47
rendező: Rebeka Rummel
Az ismert Csehov-novellán alapuló film cselekménye egy fiktív diktatúrában játszódik. Ivan, az állami bürokrácia legkisebb csavarja görcsösen igyekszik a lehető legészrevétlenebb maradni a munkában, ám egy véletlen tüsszentése végzetes következményekkel jár... A történet megmutatja, milyen pusztítást vihet végbe a törékeny emberi elmében a végtelen paranoia és a permanens félelem.

A NŐ A BŰNÖS
(Naine on süüdi)
2017, BFM, 17. min
rendező: Sandra Kartau
Susan Glaspell A Jury of Her Rees című elbeszélésének mozgóképes feldolgozása. A történet középpontjában egy gyilkosság és a női szolidaritás áll.

MEGSZAKADT KAPCSOLAT
(Taasta side)
2017, BFM, 26 min
rendező: Tõnis Pill
Siim, a fiatal rendőr beépül a dílerek világába, hogy kollégáival elkaphassák a helyi narkókereskedelem fejét. Az operáció során azonban életének egyik rég nem látott szereplőjével találja szemben magát, aki a rosszfiúknak dolgozik. Felszakadnak a régi sebek, és az akció majdnem kudarcba fullad…

SÄDE
(Säde)
2017, BFM, 18 min
Rendező: Rebeka Rummel
A harmincas éveiben járó Tristan büntetése leteltével távozik a börtönből, ahová tűzeset okozásáért került. Szeretne bocsánatot kérni a balesetben megsérült kislányától, akit azóta sem látott. Bűntudattal és félelemmel indul a várva várt találkozóra...

GYILKOSSÁG A SZÁLLODÁBAN
(Mõrv hotellis)
2017, BFM, 19 min
rendező: Tormi Torop
Ami kísér, az a Sors maga. Igazságos és valódi.

HAZAFELÉ
(Kodutee)
2017, BFM, 27 min
rendező: Tõnis Pill
Amikor a halál megérint, csak az veszíthet, aki nem tud veszíteni.

Helyszín: Szeged, Grand Café (6720 Szeged, Deák Ferenc u. 18.)


Oktatási talk show észt résztvevővel
2017. december 11., 19:00
| Európa Pont – Mi a titka az észt oktatási rendszernek és mit tanulhatunk az észtektől? A beszélgetésben szó lesz a hazai és észt trendekről, pedagógiai módszerekről, arról, hogy mennyit számítanak a tanárok, és hogy mi lehet az oka annak, hogy tavaly Észtország érte el Európában a legjobb eredményt a PISA-felmérésen.

Helyszín: Európa Pont (1052 Budapest, Lövőház u. 35.)


Ki látott már nyálkás brigyót?
2017. december 15., 16:00

Az "It's always Tea-Time" kísérőprogramján ismert magyar képzőművészek, illusztrátorok beszélgetnek szöveg és kép viszonyáról, műveikről és alkotói tapasztalataikról.
Vendégeink:
Dániel András író, illusztrátor
Holló Anna, képzőművész
Paulovkin Boglárka, grafikus, illusztrátor, író
A beszélgetést vezeti: Szekeres Nikoletta, a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) elnökségi tagja.
"Ha nem tudod, hogy néz ki egy griffmadár, nézd csak meg a rajzot” – szól az olvasónak szánt útmutató az Alice Csodaországban egyik fejezetében, s már ez az apró kiszólás is jelzi, Lewis Caroll milyen nagy szerepet szánt a képeknek klasszikussá vált művében. Nem tudjuk, hogy John Tenniel illusztrációi valóban segítettek-e a korabeli olvasóknak a bravúros nyelvi fantáziavilág befogadásában, de ma már az Alice-hoz készült képeknek legalább akkor kultusza van, mint a csodálatos szövegeknek. Az It's Always Tea-Time kiállításunkon szereplő művészek bemutatták, hogy valóban mennyire gazdag és ihletett műről beszélhetünk, milyen újabb és újabb világokat nyithat meg a szárnyaló fantázia terepe.
De milyen szerepe lehet a képnek a szövegben? Visszatükröznie kell a történetet vagy pedig újabb átjárókat nyitnia az olvasóknak? Milyen kihívásokkal kell az alkotóknak egy szembenézniük az illusztrálásakor? Hogyan hat a művészekre az olvasott szöveg? És fordítva, milyen szerepe lehet a betűnek egy vizuális alkotásban?

Helyszín
Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (Budapest, Deák Ferenc u. 17, 1052)

Forrás: Szervezők


2017.12.06. - 2017.12.20.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Találatok száma: 4

Budapest 5. kerületi szállás, belvárosi apartman

Budapest 5. kerületi szállás, belvárosi apartman

Luxus kényelem a belváros szívében! Budapest 5. kerületének közepén, a Vörösmarty tértől és a Dunától pár perc sétára nagypolgári lakások elérhető áron! Központi elhelyezkedésű, mégis csendes, ideális ...


Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra.


Prestige Hotel**** Superior Budapest

Prestige Hotel**** Superior Budapest

A Budapest belvárosában 2015 áprilisában megnyílt Prestige Hotel Budapest visszaidézi a boldog békeidőket. A nagypolgári épület a 19. századból Hild József építész munkáját dicséri, aki a reformkor és ...


Zara Boutique Hotel Budapest

Zara Boutique Hotel Budapest

A Boutique Hotel Budapest négy csillagos szálloda 2006. augusztusában nyitotta meg kapuit Budapest szívében, a nyüzsgő belvárosi sétáló-vásárló utca, a Váci utca, az élményt adó Vásárcsarnok és a ...
Találatok száma: 2

Paris Budapest Restaurant

Paris Budapest Restaurant

Nemzetközi, francia és magyar ínyencségekkel várja vendégeit a Paris Budapest Restaurant Budapest szívében. Hatalmas ablakai lehetővé teszik látogatói számára, hogy csodálatos kilátásuk nyíljon ...


Paris Budapest Bar

Paris Budapest Bar

Budapest szívében várja vendégeit a Paris Budapest Bar, exkluzív környezetben, remek koktélokkal. Paris Budapest Bar lenyűgöző és kifinomult környezetében, egy remek koktéllal a kezünkben, melyet a ...
loading...
KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Észt Kulturális Intézet programok 2017

Programajánlat

Szilveszteri program Budapesten, köszöntsük az újévet zenével és tánccal hajóinkon! - JEGYVÁSÁRLÁS
Hajós szilveszter Budapesten zenével, tánccal, gálavacsorával
 • Budapest
 • V. kerület
2017. december 31. 19:00
MÁV nosztalgia utak 2017/2018. Gyertyafény expressz, élményvonat, gőzmozdony, nosztalgiavonat
MÁV nosztalgia utak
 • Budapest
 • VI. kerület
2017. december 15 - 17.
NOHAB Fogathajtás - Vulkán gyors & Panoráma gyors Tapolcára
NOHAB Fogathajtás - Vulkán gyors & Panoráma gyors Tapolcára
 • Budapest
 • VI. kerület
2017. december 30.
Advent Expressz PRÁGA - Élményvonattal Prágába Budapestről
Advent Expressz PRÁGA - Élményvonattal Prágába Budapestről
 • Budapest
 • VI. kerület
2017. december 15 - 17.
Vígszínház előadások 2017 / 2018. Műsor és online jegyvásárlás
Vígszínház előadások 2017 / 2018. Műsor és online jegyvásárlás
 • Budapest
 • XIII. kerület
2017. december 11 - 17.

Szolgáltató

MÁV Nosztalgia Jegyiroda
MÁV Nosztalgia Jegyiroda
 • Budapest
 • VI. kerület
Race Center Autóverseny Szimulátor Központ
Autóverseny Szimulátor
 • Budapest
 • V. kerület
La Grotta Holidays Utazási Iroda
La Grotta Holidays Utazási Iroda
 • Budapest
 • VI. kerület
Alma Mater Étterem
Alma Mater Étterem
 • Budapest
 • V. kerület
Autoclub Travel Angyalföld
Autoclub Travel Angyalföld
 • Budapest
 • XIII. kerület