Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok: A köztes lét túloldalán kiállítás
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tartsa esküvőjét exkluzív és különleges környezetben! Várjuk Móron, a Paulus Bormúzeum Étteremben!
Tartsa esküvőjét exkluzív és különleges környezetben! Várjuk Móron, a Paulus Bormúzeum Étteremben!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok: A köztes lét túloldalán kiállítás


A köztes lét túloldalán a Hopp Múzeum azon kiállításainak sorába illeszkedik, melyek az ázsiai kultúráknak a 19–20. századi hazai alkotókra gyakorolt hatását teszik vizsgálatuk tárgyává. Ezúttal a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész, Hajas Tibor (1946–1980) utolsó alkotói periódusának olyan műveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, melyekben a tibeti buddhizmus vonatkozásai meghatározók voltak.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok

2019. február 6. – 2019. április 14.

Kiállításunkban az egymástól olykor sok száz évnyi és több ezer kilométernyi távolságra felbukkanó szereplők között két tibeti „misztérium” az összekötő kapocs: a tummo, vagyis a belső hő fejlesztésének gyakorlata, amely a 11–12. században élt tibeti költő és jógin, Milarepa nevéhez is kötődik, illetve a testhez és az egóhoz való ragaszkodás „elvágása”, tibeti nevén a csö. 

„Tibetben azt mondják, az embernek egyetlen feladata van, leépíteni. Mindent leépíteni. A tulajdonságokat, a tehetségeket, a képzeletet, a gondolkozást, az érzékelést leépíteni. Kiürülni. Az ürességet megvalósítani.” (Hamvas Béla)

A kiállítási koncepcióban kiemelt szerep jut az áttételek, az adaptáció és a művészi interpretáció kérdéseinek/problematikájának, minthogy Hajas közvetlenül soha nem került kapcsolatba a tibeti buddhizmussal. Itt bemutatott alkotásainak szellemi hátteréül a Hamvas Béla által fordított és értelmezett Tibeti misztériumok című, 1944-ben megjelent nagy hatású könyv szolgált. E mű lényegében nem más, mint a teozófia iránt elkötelezett, az I. világháború után hindú jógamestereknél tanuló angol vallástörténész, Walter Yeeling Evans-Wentz Tibetan Yoga and Secret Doctrines (Tibeti jóga és szent tanítások) című 1935-ös könyvének Hamvas által saját bevezetéssel ellátott, átszerkesztett és rövidített változata. Hamvas emellett merített az 1927-ben napvilágot látott (szintén Evans-Wentzhez köthető) ún. Halottas könyvből is. A vallástörténeti, kulturális antropológiai szempontból végletesnek mondható, művészettörténeti értelemben azonban gazdagon megtermékenyítő találkozás eredménye lett Hajas Vető Jánossal együtt készített Tumo című fotósorozata, valamint a Chöd című performansz és filmterv dokumentációs fotói, melyeknek egyes részletei most először kerülnek a nagyközönség elé.

A köztes lét túloldalán című kiállítás Hajas korának, a hetvenes éveknek erősen szabályozott kulturális életébe bombaként robbanó performanszkísérleteit az eredeti tibeti buddhista hagyományok, az ehhez tartozó ikonográfia, valamint a tibeti világkép kontextusában tárgyalva tárja a látogatók elé.

A köztes lét túloldalán – a Hopp Múzeum termeiben

Az 1959-es tibeti függetlenségi felkelést és a Dalai Láma menekülését követő nagy migrációs hullám után, melynek következtében több százezer tibeti lelt menedékre Indiában, a tibetieknek különösen nagy szükségük volt arra, hogy idegen földön is megőrizhessék és továbbadhassák legfontosabb hagyományaikat az őket követő generációknak. Ennek egyik eszközévé vált a képregény műfaja is, ahogy arról a kiállítás bejáratánál elhelyezett, Milarepa életét bemutató két képregény tanúskodik. Az egyik a – feltehetően a tibetiek által felkért – olasz művész, Elisabeth Bromwill 1970-es évekből származó tibeti stílusú műve, a másik a tibeti mestereknél tanult holland festő és grafikus, Eva van Dam kétezres évekbeli interpretációja.
Az emeleti folyosó végén a tibeti életkerék és a hozzá tartozó magyarázatok fogadják a látogatót. A szerzetesi szabályzat előírásai alapján a kolostorok előterébe festendő életkerékképek nem a külső anyagi világot ábrázolják, hanem ennek „vetítővásznán” a hat létvilágot (istenek, félistenek, emberek, állatok, éhes szellemek, pokollakók) a szenvedés, a vágy, a ragaszkodás és a tudatlanság szennyeződéseinek változó képeivel. A tibeti életkerék tehát egyfajta etikai útmutató, szemlélőjét megóvja attól, hogy helytelen cselekedetek útjára lépjen.
Az első teremben a Hopp Múzeum tibeti és mongol gyűjteményéből válogatott tibeti buddhista „mennyországokat” (Tiszta földeket) bemutató thangkákat (tekercsképeket) és központi alakjaikat megjelenítő buddhaszobrokat helyeztünk el. Ezt a Mongóliából származó expresszív pokolábrázolások egészítik ki. Ugyancsak kiemelt szerepet kap itt a Tibeti Halottaskönyv, melyet a tibetiek a köztes létbe való átjutás ceremóniájakor használnak, hiszen ekkor a halott még jobbra fordíthatja „sorsát”. 
A kiállítás második és harmadik termében a Ludwig Múzeum 2005-ös Hajas Tibor életmű-kiállításán is látott Tumo I–II. című sorozatok mellett korábban soha ki nem állított, a fennmaradt negatívokról csak erre az alkalomra nagyított dokumentumok is láthatók. Ezeket összegzik Vető János kifejezetten a jelenlegi kiállításra készített Tumo és Chöd című videomunkái is. Mint az a képekről érzékelhető, Hajas mindent megtett, hogy végigpróbálja azokat a léthelyzeteket, amelyek a fizikai és a szellemi határokon túlra vezethették. A fekete-fehér, direkt sokkhatással dolgozó fotográfiákat a művész hagyatékából származó relikviák teszik teljesebbé.

Áttétek és újraértelmezések: A Hajas munkáit bemutató termek falain egymás mellé helyezett idézetek érzékeltetik a csöre és tummóra vonatkozó eredeti tibeti szövegek, az Evans-Wentz által kiadott angol fordítás, valamint a Hamvas-féle értelmezés közti különbségeket.
A negyedik teremben a belső hő fejlesztése, a tummo működését bemutató, az emberi test energiavezetékeinek és központjainak egyedülálló ábrázolásait, valamint a testhez való ragaszkodás és az ego „elvágása”, a csö gyakorlatának szertartásaihoz tartozó rituális eszközöket állítottunk ki. Ilyenek a kettős dob, a csonttrombita, valamint a vadzsra és a csengő.

A kiállítást 18 éven felüli látogatóinknak ajánljuk. Továbbá tájékoztatjuk a látogatókat, hogy a kiállítás a nyugalom megzavarására alkalmas hanghatásokat és vizuális elemeket tartalmazhat.

Katalógus/Tanulmánykötet:
A két hónaposra tervezett kiállításhoz magyar és (rövidített) angol nyelvű kötet készült. A magyar nyelvű kötet szerzői között a kiállítás kurátorai mellett Havasréti József, Gelle Zsóka, Nemes Z. Márió és Tillmann J. A. tanulmányaival találkozhat az olvasó. Bepillantást nyerhetünk a 11. században élt jógin, Milarepa életének különleges eseményeibe és az általa elsajátított gyakorlatok elméleti és gyakorlati hátterébe; megtaláljuk Hamvas Béla Tibeti misztériumok című művének szövegkritikai olvasatát. Hajas Tibor életpályája és alkotói tevékenysége többféle megközelítésben is górcső alá kerül. Ezek közé tartozik a „rituálishoz” való viszonyulása, a kiállításban is megjelenő két tibeti buddhista gyakorlat saját esztétikába emelése; a Hajas-recepciótörténet, vagy éppen a különféle médiumok keverése, illetve ütköztetése között feszülő művészi szándék kérdése.

 • Kurátor: Kelényi Béla tibetológus
 • Kurátorasszisztens: Végh József tibetológus
   
Találatok száma: 3

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Liszt Ferenc Emlékmúzeum programok 2021
Liszt Ferenc Emlékmúzeum programok 2021
 • Budapest
 • VI. kerület
2021. március 16.
A nyomorultak, musical előadások a Madách Színházban 2021
A nyomorultak, musical előadások a Madách Színházban 2021
 • Budapest
 • VII. kerület
2021. február 5 - 16.
Madách Színház előadások 2021. Műsor és online jegyvásárlás
Madách Színház előadások 2021. Műsor és online jegyvásárlás
 • Budapest
 • VII. kerület
2021. február 5 - 16.

Érdemes felkeresni!

Ádám Villa rendezvényközpont
Ádám Villa rendezvényközpont
 • Budapest
 • VII. kerület
Barcsay Kiállítóterem
Barcsay Kiállítóterem
 • Budapest
 • VI. kerület
Borfalu Bortéka
Borfalu Bortéka
 • Budapest
 • VI. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás