FitBalance ingyenes őszi sport- és életmód fesztivál Budapesten a Papp László Sportarénában!
FitBalance ingyenes őszi sport- és életmód fesztivál Budapesten a Papp László Sportarénában!
Vidéki Hagyományok és Ízek Vására a Vajdahunyad várában
Vidéki Hagyományok és Ízek Vására a Vajdahunyad várában
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!
Látványos tudományos fesztivál Budapesten!
Látványos tudományos fesztivál Budapesten!
Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok!
Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok: A köztes lét túloldalán kiállítás


A köztes lét túloldalán a Hopp Múzeum azon kiállításainak sorába illeszkedik, melyek az ázsiai kultúráknak a 19–20. századi hazai alkotókra gyakorolt hatását teszik vizsgálatuk tárgyává. Ezúttal a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt költő és képzőművész, Hajas Tibor (1946–1980) utolsó alkotói periódusának olyan műveivel ismerkedhetnek meg a látogatók, melyekben a tibeti buddhizmus vonatkozásai meghatározók voltak.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!

A köztes lét túloldalán. Hajas Tibor művészete és a tibeti misztériumok

2019. február 6. – 2019. április 14.

Kiállításunkban az egymástól olykor sok száz évnyi és több ezer kilométernyi távolságra felbukkanó szereplők között két tibeti „misztérium” az összekötő kapocs: a tummo, vagyis a belső hő fejlesztésének gyakorlata, amely a 11–12. században élt tibeti költő és jógin, Milarepa nevéhez is kötődik, illetve a testhez és az egóhoz való ragaszkodás „elvágása”, tibeti nevén a csö. 

„Tibetben azt mondják, az embernek egyetlen feladata van, leépíteni. Mindent leépíteni. A tulajdonságokat, a tehetségeket, a képzeletet, a gondolkozást, az érzékelést leépíteni. Kiürülni. Az ürességet megvalósítani.” (Hamvas Béla)

A kiállítási koncepcióban kiemelt szerep jut az áttételek, az adaptáció és a művészi interpretáció kérdéseinek/problematikájának, minthogy Hajas közvetlenül soha nem került kapcsolatba a tibeti buddhizmussal. Itt bemutatott alkotásainak szellemi hátteréül a Hamvas Béla által fordított és értelmezett Tibeti misztériumok című, 1944-ben megjelent nagy hatású könyv szolgált. E mű lényegében nem más, mint a teozófia iránt elkötelezett, az I. világháború után hindú jógamestereknél tanuló angol vallástörténész, Walter Yeeling Evans-Wentz Tibetan Yoga and Secret Doctrines (Tibeti jóga és szent tanítások) című 1935-ös könyvének Hamvas által saját bevezetéssel ellátott, átszerkesztett és rövidített változata. Hamvas emellett merített az 1927-ben napvilágot látott (szintén Evans-Wentzhez köthető) ún. Halottas könyvből is. A vallástörténeti, kulturális antropológiai szempontból végletesnek mondható, művészettörténeti értelemben azonban gazdagon megtermékenyítő találkozás eredménye lett Hajas Vető Jánossal együtt készített Tumo című fotósorozata, valamint a Chöd című performansz és filmterv dokumentációs fotói, melyeknek egyes részletei most először kerülnek a nagyközönség elé.

A köztes lét túloldalán című kiállítás Hajas korának, a hetvenes éveknek erősen szabályozott kulturális életébe bombaként robbanó performanszkísérleteit az eredeti tibeti buddhista hagyományok, az ehhez tartozó ikonográfia, valamint a tibeti világkép kontextusában tárgyalva tárja a látogatók elé.

A köztes lét túloldalán – a Hopp Múzeum termeiben

Az 1959-es tibeti függetlenségi felkelést és a Dalai Láma menekülését követő nagy migrációs hullám után, melynek következtében több százezer tibeti lelt menedékre Indiában, a tibetieknek különösen nagy szükségük volt arra, hogy idegen földön is megőrizhessék és továbbadhassák legfontosabb hagyományaikat az őket követő generációknak. Ennek egyik eszközévé vált a képregény műfaja is, ahogy arról a kiállítás bejáratánál elhelyezett, Milarepa életét bemutató két képregény tanúskodik. Az egyik a – feltehetően a tibetiek által felkért – olasz művész, Elisabeth Bromwill 1970-es évekből származó tibeti stílusú műve, a másik a tibeti mestereknél tanult holland festő és grafikus, Eva van Dam kétezres évekbeli interpretációja.
Az emeleti folyosó végén a tibeti életkerék és a hozzá tartozó magyarázatok fogadják a látogatót. A szerzetesi szabályzat előírásai alapján a kolostorok előterébe festendő életkerékképek nem a külső anyagi világot ábrázolják, hanem ennek „vetítővásznán” a hat létvilágot (istenek, félistenek, emberek, állatok, éhes szellemek, pokollakók) a szenvedés, a vágy, a ragaszkodás és a tudatlanság szennyeződéseinek változó képeivel. A tibeti életkerék tehát egyfajta etikai útmutató, szemlélőjét megóvja attól, hogy helytelen cselekedetek útjára lépjen.
Az első teremben a Hopp Múzeum tibeti és mongol gyűjteményéből válogatott tibeti buddhista „mennyországokat” (Tiszta földeket) bemutató thangkákat (tekercsképeket) és központi alakjaikat megjelenítő buddhaszobrokat helyeztünk el. Ezt a Mongóliából származó expresszív pokolábrázolások egészítik ki. Ugyancsak kiemelt szerepet kap itt a Tibeti Halottaskönyv, melyet a tibetiek a köztes létbe való átjutás ceremóniájakor használnak, hiszen ekkor a halott még jobbra fordíthatja „sorsát”. 
A kiállítás második és harmadik termében a Ludwig Múzeum 2005-ös Hajas Tibor életmű-kiállításán is látott Tumo I–II. című sorozatok mellett korábban soha ki nem állított, a fennmaradt negatívokról csak erre az alkalomra nagyított dokumentumok is láthatók. Ezeket összegzik Vető János kifejezetten a jelenlegi kiállításra készített Tumo és Chöd című videomunkái is. Mint az a képekről érzékelhető, Hajas mindent megtett, hogy végigpróbálja azokat a léthelyzeteket, amelyek a fizikai és a szellemi határokon túlra vezethették. A fekete-fehér, direkt sokkhatással dolgozó fotográfiákat a művész hagyatékából származó relikviák teszik teljesebbé.

Áttétek és újraértelmezések: A Hajas munkáit bemutató termek falain egymás mellé helyezett idézetek érzékeltetik a csöre és tummóra vonatkozó eredeti tibeti szövegek, az Evans-Wentz által kiadott angol fordítás, valamint a Hamvas-féle értelmezés közti különbségeket.
A negyedik teremben a belső hő fejlesztése, a tummo működését bemutató, az emberi test energiavezetékeinek és központjainak egyedülálló ábrázolásait, valamint a testhez való ragaszkodás és az ego „elvágása”, a csö gyakorlatának szertartásaihoz tartozó rituális eszközöket állítottunk ki. Ilyenek a kettős dob, a csonttrombita, valamint a vadzsra és a csengő.

A kiállítást 18 éven felüli látogatóinknak ajánljuk. Továbbá tájékoztatjuk a látogatókat, hogy a kiállítás a nyugalom megzavarására alkalmas hanghatásokat és vizuális elemeket tartalmazhat.

Katalógus/Tanulmánykötet:
A két hónaposra tervezett kiállításhoz magyar és (rövidített) angol nyelvű kötet készült. A magyar nyelvű kötet szerzői között a kiállítás kurátorai mellett Havasréti József, Gelle Zsóka, Nemes Z. Márió és Tillmann J. A. tanulmányaival találkozhat az olvasó. Bepillantást nyerhetünk a 11. században élt jógin, Milarepa életének különleges eseményeibe és az általa elsajátított gyakorlatok elméleti és gyakorlati hátterébe; megtaláljuk Hamvas Béla Tibeti misztériumok című művének szövegkritikai olvasatát. Hajas Tibor életpályája és alkotói tevékenysége többféle megközelítésben is górcső alá kerül. Ezek közé tartozik a „rituálishoz” való viszonyulása, a kiállításban is megjelenő két tibeti buddhista gyakorlat saját esztétikába emelése; a Hajas-recepciótörténet, vagy éppen a különféle médiumok keverése, illetve ütköztetése között feszülő művészi szándék kérdése.

 • Kurátor: Kelényi Béla tibetológus
 • Kurátorasszisztens: Végh József tibetológus
   
Találatok száma: 5

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Szállás Budapest Belvárosban (V. kerület)

Szállás Budapest Belvárosban (V. kerület)

Luxus kényelem a belváros szívében, 50 méterre a Vörösmarty tértől! Budapest 5. kerületének közepén,a Dunától pár perc sétára 2, 4, 6 fős teljesen felszerelt apartmanokkal várjuk! Központi elhelyezkedésű, mégis csendes, ideális pihenőhely egy hosszú, városnézéssel töltött nap után. Egyedi design, tágas ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2019
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum programok 2019
 • Budapest
 • Több kerületben
2019. szeptember 21.
Made in Asia - Százéves a Hopp Múzeum
Made in Asia - Százéves a Hopp Múzeum
 • Budapest
 • VI. kerület
2019.05.30. - 2020.06.30.

Közeli ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Kiállítások Siófokon 2019
Kiállítások Siófokon 2019
 • Siófok
2019. szeptember 3 - 24.
Gyula kiállítások 2019
Gyula kiállítások 2019
 • Gyula
2019.09.19. - 10.13.

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Ádám Villa rendezvényközpont
Ádám Villa rendezvényközpont
 • Budapest
 • VII. kerület
Amazon Stúdió
Amazon Stúdió
 • Budapest
 • VI. kerület
Barcsay Kiállítóterem
Barcsay Kiállítóterem
 • Budapest
 • VI. kerület

Ez is érdekelheti!

Andrássy Élményközpont
Andrássy Élményközpont
 • Budapest
 • VI. kerület

FitBalance ingyenes őszi sport- és életmód fesztivál Budapesten a Papp László Sportarénában!
Látványos tudományos fesztivál Budapesten!
Vidéki Hagyományok és Ízek Vására a Vajdahunyad várában
A legszelídebb motorosok felvonulása, várjuk a családokat Budapesten a Hősök terére!
Hagyományőrző disznóvágás bemutatók, óriási kolbászvásár, családi programok!
SZUBJEKTÍV - Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG