Herendi porcelánok kiállítás HÉTKÖZNAPI ÉS ÜNNEPI SZERTARTÁSOSSÁG címmel Zalaegerszegen

Herendi porcelánok kiállítás HÉTKÖZNAPI ÉS ÜNNEPI SZERTARTÁSOSSÁG címmel Zalaegerszegen

Kiemelt ajánlat
2020.12.11. - 2021.01.15.

A zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben 2020. november 6-tól 2021. január 16-ig látogatható A “HÉTKÖZNAPI ÉS ÜNNEPI SZERTARTÁSOSSÁG” című Herendi porcelán kiállítás.

ÜNNEPI TÁRGYAK ÜNNEPI HELYSZÍNEN

A „Hétköznapi és ünnepi szertartásosság” című herendi porcelán kiállítás nyílt meg pénteken Zalaegerszegen, ahol a legendás Viktória minta variációi, különböző lepkés motívumok és a zsidó vallásosság porcelántárgyai együtt láthatóak.

Különleges történelmi emlékutazás kezdődött a zalai megyeszékhelyen. Az egykori zsinagógában nyílt meg a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása, ahol a tárlaton keresztül felfedezhetjük a Herendi porcelán, a zsidó örökség és Zalaegerszeg történelmi hagyományainak találkozását.

A zsidó kultúra és a szertartások eszközei a több ezer éves vallás és a csaknem kétszáz esztendős Manufaktúra időtálló műtárgyai, amelyek esztétikai szépségükön felül szimbolikus, mélyebb jelentést is hordoznak– mondta Jakov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete, az esemény fővédnöke és díszvendége, a megnyitón. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a zsidó örökség és Zalaegerszeg művészetszeretete találkozik ebben a kiállításban, úgy, hogy megmutatja az ünnepi és hétköznapi zsidó szertartások tárgyait, kivételes szép herendi megvalósításban. A szertartások a több ezer éves közösség megtartó erejét erősítik, mondta, felidézik a hagyományos családok életét, a heti rituálékat, így szimbolikussá emelik a magas minőségű tárgyakat, köztük a szédertálat, az ajtó díszét, a mezüzét, a kiddus poharakat, a gyerekjátékot, a dreidelt.

Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója szólt ezután arról, hogy a tárlat a tatai Fischer Mór emléke előtt is tiszteleg, hiszen az alapító után ő vitte sikerre a bonyolult, sokszoros égetés révén megszülető Herendi műalkotásokat. Hangsúlyozta, az elődök teljesítménye kötelezi a mai Manufaktúra közösségét, hogy a márka védelme érdekében a minőség tekintetében soha ne kössön kompromisszumot. Ma 64 millió különböző Herendi termék létezik, 4000 különböző mintát, ehhez évente 3-400 új műalkotás születik az innováció jegyében. Ma már nemcsak a főúri otthonok, de mindenki számára elérhető szépségekről van szó, mondta, hozzátéve, a porcelán földrajzi régiókat köt össze világszerte.

A kiállítást méltatta Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze. Mint a társművészet képviselője emlékeztetett a herendi Manufaktúra létrejöttére, az alapítókra, az anyag különlegességére, a herendi művészi megvalósításra, a nemzetközi elismertségre. Szavai szerint a Herendi porcelántermékek olyan világszínvonalú alkotások, amelyekben "érezni lehet a mesterek lelkét".

A megnyitót Herendi festőbemutató is színesítette. Az impozáns tárlat január közepéig várja a látogatókat.

A kiállítás nyitvatartási időben látogatható, kedd-péntek 10:00-18:00, szombat 10:00-16:00, vasárnap-hétfő zárva.

Jegyár: 600 Ft

Egerszeg Kártya kedvezmény érvényesíthető.


2020.12.11. - 2021.01.15.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
8900 Zalaegerszeg , Ady E. u. 14., Városi Hangverseny- és Kiállítóterem
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG