Kékfestés története
Fedezd fel Kajlával Magyarország csodáit!
Fedezd fel Kajlával Magyarország csodáit!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Őszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon ajándék fürdőbelépővel Gyopárosfürdőn!
Őszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon ajándék fürdőbelépővel Gyopárosfürdőn!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Kékfestés története


A kékfestő mester házi vagy gyári vásznakat mintázott és festett kékre. Az eljárás festőanyaga az indigó, amely mint a neve is mutatja Indiából került hozzánk. A kékfestő kelme jelentős szerepet játszott mind a népviseletben, mind a lakástextilek körében. A textíliafestés a 18. században tűnt fel Magyarországon az egyes városokban, és céhet is alkotott. Több néven is működött: gyapjú-, kék-, kelme-, pamut-, posztó-. selyem-, szalag-, vászonfestő.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kékfestés története

A középkorban a kékfestők a szövetek és vásznak színezését főleg növényi festékekkel végezték. Festékeik közé tartozott a csülleng is, melynek termesztése Franciaországban és különösen Türingiában nagy méretekben folyt. A csüllengből nyert festékkel a kék szín különböző árnyalatait nyerték.

A 16-17. században egyre több kék gyapotkelmét hoztak be Indiából, később pedig már a festékanyagot, az indigót kezdték nagyobb mennyiségben importálni. Az új mintázó és festő eljárást gyorsan elsajátították a nyugati országok mesterei.

Magyarországon az új technológia terjedése a nyugati területekről, az ipari verseny elől keletre menekülő mesterek révén indult meg. A vándorló mesterlegények megismerkedtek az új eljárásokkal, ami tovább erősítette az itthoni alkalmazást. A kékfestő mesterség erőteljesebb elterjedését a 18. század közepétől figyelhetjük meg. A különböző városi műhelyek vonzáskörzeteik révén ellátták a vidéki lakosságot is termékeikkel. A rendkívül elmaradott textiliparú országban a kékfestők igen nagy szerepet játszottak a népviselet színes alapanyag-szükségletének kielégítésében. A 19. század közepén már gyár jellegű kékfestőüzemek is működtek Óbudán, a századfordulóig azonban csak kevés műhely jutott el a gépesítésig. Az egyre erősödő verseny a kis műhelyek százait tette tönkre.

A festés anyagai

Földfestékek és növényi festékek: Indigó, Rézgálic, Kénsav, Oltott mész, Korpa, Hamuzsír, Szóda, Víz, Tűzifa

Festés eszközei

Textilszárító bak, Festékezőláda, Festőkád, Festékmérő edény, Katlan, Kékfestő kerek ráf, Indigóőrlő bogrács, Mángorló, Tarkázóasztal, Mintafák, Szárítókeret, Vásározó láda

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás