Kiállítás Sóstói Múzeumfalu 2023 Nyíregyháza

Petőfi az étlapon - Új, időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban
2023. május 31-ig látogatható

A kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött. Bejelentkezni e-mail címünkön lehet.

A „Petőfi az étlapon” című időszaki kiállítás megtekinthető 2023. január 26-tól március 31-ig keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között. Hétfőnként a múzeum zárva tart!

(Majd 2023. április 01-től április 30-ig keddtől vasárnapig 9.00-17.00 óra között és 2023. május 01-től május 31-ig 9.00-18.00 óra között látogatható a kiállítás.)

A KALAMÁRIS VENDÉGLŐ szellemi táplálékkal várja Önöket a Sóstói Múzeumfalu bejárati fogadóépületében!

Virtuális étlapon kínálják Petőfi Sándor költeményeit a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban. A Kalamáris Vendéglő megnyitásával, nem mindennapi kiállítással ünnepli a múzeum a költő születésének 200 évfordulóját.

A kiállítás egyetlen teremben kapott helyet, mely berendezésével egy kisvárosi vendéglő hangulatát nyújtja. A Kalamáris Vendéglőbe érdemes jóllakottan érkezni, mert valós ételek helyett szellemi táplálékot tudunk a digitális étlapról rendelni. Az asztalokon tányérok helyett tabletek vannak, melyekhez a vendégek a belépőjegyhez kapott fülhallgatóval csatlakozhatnak.

A kijelzőn megjelenő aktuális étlapról tudjuk kiválasztani a nekünk tetsző Petőfi-verset, melynek meghallgatása után a virtuális pincér játékba invitál: a tányéron felkínált három szövegrészlet közül kell kiválasztanunk azt, amelyik elhangzott a versben. A választ maga Petőfi „értékeli”, s egyúttal továbblépési lehetőséget biztosít a rövid animációs videóhoz, amely a versben megjelenő néprajzi tárgyhoz kapcsolódik.  „A vendéglőben azért is kapott helyet a digitális technika, mert fontosnak tartjuk, hogy a fiatalokat is meg tudjuk szólítani. Az applikáción keresztül talán semmihez sem hasonlító vizuális impulzust kapnak egy-egy tárgyról” – mondta el Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Az egyik falszakaszon a vendéglőben „megfordult” kortárs költők portréi helyezkednek el, akik nem a szakáccsal készítettek közös fotót, hanem költeményeiket hagyták hátra a Kalamáris Vendéglőben. Nem is akármilyen művek ezek: Petőfi-átiratok, parafrázisok, melyeket nem a teremben, hanem a múzeum egy másik pontján, az egyik deszkakerítésen olvashatunk el. A séta egyúttal alkalmat ad arra is, hogy a szabadtéri néprajzi múzeum népi építészeti örökségünket reprezentáló épületeivel is ismerkedjünk.

A vendéglő falain elhelyezett költeményeket és a digitális étlapról „fogyasztható” Petőfi műveket a néprajzi tartalom köti össze, persze a kontextus eltérhet. A népi kultúra szellemi és tárgyi hagyatéka tovább él a szépirodalomban, ezért a költemények, prózai művek megértéséhez néprajzi ismeretek szükségesek. A vendéglő falán a versekben megjelenített tárgyakkal, esetleg modelljeikkel, kicsinyített makettjeikkel találkozik a betérő vendég.

A kiállítási koncepció része a játék is, amelyre a vendéglőkben megszokott fekete táblán olvasható feliratok hívják fel a figyelmet. Ez változó tartalommal fog megjelenni a kiállítás időtartama alatt, pl. Petőfi-versének címéből készült anagramma megfejtésére vagy éppen a látogató által kedvelt, néprajzi tartalmú vers megosztására sarkallja a vendégeket.

A vendéglőből a zene sem hiányzik: Petőfi három folklorizálódott versét hallgathatjuk meg, ha egy könyv ráhelyezésével elindítjuk a népi zenekar felvételét.

A kiállításban a versek dominálnak, kevés a magyarázó szöveg. Ezek egy fiktív utazási iroda „hirdetésén”, illetve egy dekorációs elemnek álcázott hands-on installáció kinyitható táblái mögött olvashatók. Utóbbi esetben a narratíva csak a látogató cselekvésével válik elérhetővé. A szöveges magyarázat mellett ábrák, archív fényképek, 19. századi újságok illusztrációi segítik a megértést. A magyarázatot különösen azok a korosztályok – így az egyik legfontosabb célcsoport, az általános és középiskolai tanulók – igényelhetik, akik számára már nem lehetett személyes élmény a néprajzi múzeumokban bemutatott kor és életmód.

A fiktív utazási iroda ajánlatát tartalmazó poszter a megye irodalmi emlékhelyeit népszerűsíti. Ismert, hogy Petőfi többször megfordult Szatmár vármegyében, vendégeskedései során több költemény is született, amit a szóbeli hagyomány mellett irodalomtörténeti kutatások is igazolnak. Az irodalmi emlékhelyek térképes megjelenítése a sokszor hiányzó földrajzi ismeretek megszerzésében is segít, ugyanakkor szövegei a helyi Petőfi-mondák mellett pl. Kölcsey Ferenc, Czóbel Minka, Ratkó József, Képes Géza stb. életének és munkásságának helyi vonatkozásaira is felívják a figyelmet.

A kiállítás elsődleges célja, hogy felkeltse az érdeklődést a népi kultúra iránt, mindezt szokatlan megközelítéssel, hiszen a költő műveihez a néprajz felől közelít. Az alkotók törekedtek arra, hogy a tárlat ráébressze a felnőtt nemzedéket arra, hogy a gyerekek tanulását szemléletes eszközökkel, sajátos módszerekkel segíthetjük. A gyerekeket pedig arra szeretné sarkallni, hogy az internetes találatok egy-két mondatos definíciói helyett olyan tanulási helyszínt válasszanak, ahol a vizuális megerősítéssel és a változatos, többszintű bemutatással elmélyültebb tudáshoz juthatnak. Nem utolsósorban az sem titkolt cél, hogy a Kalamáris Vendéglőből távozó látogatók több verset olvassanak, köztük Petőfi műveit.

Állandó kiállítás a Túristvándi csűrben: Értéktár a múzeumban - Múzeum az értéktárban

Új állandó kiállításunkban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ékességeit ismerhetik meg egy helyen!

A Hungarikum törvény lehetőséget biztosít minden megye számára – határon innen és túl – helyi értéktár létrehozására. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – eddig – közel 150 megyei értéket gyűjtött egy csokorba, melyek a templomoktól kezdve a hagyományos, kulturális jelenségeken, szokásokon át, egészen a természeti kincsekig terjednek.

A Túristvándi csűrben 11.00 órakor új állandó kiállítás nyitjotta meg kapuit a nagyközönség előtt, Értéktár a múzeumban - Múzeum az értéktárban címmel. A Megyei Értéktár gyöngyszemeit méltatja a kiállítás, méltó helyre emelve ezzel Szabolcs-Szatmár-Bereg megye megszámlálhatatlan kincsét.

Örökségünk, kincseink a skanzenben
Megnyílt a megyei értékeinket bemutató állandó kiállítás.
A Túristvándi csűrben kapott helyet a sóstói skanzen új, Értéktár a múzeumban – Múzeum az értéktárban című állandó kiállítása, amit húsvéthétfőn láthatott először a nagyközönség.

Hittel, szívvel, odaadással
– Értéket képviselni a XXI. században nagyon nehéz feladat, mert míg a népzene és -tánc, a hagyományőrzés izgalmas lehet, addig egy enteriőrkiállítás a legtöbbek számára már nem jelent semmit. Ennek oka, hogy azok, akik értették, miért van úgy berendezve egy tisztaszoba, ahogy, vagy tudták, miért tették a máriapócsi kegykép másolatát a két ablakszem között, már nincsenek köztünk. Ezért magyaráznunk kell – ez a mi missziónk, ahogy azt is felvállaltuk, hogy továbbadjuk a megyei értékeket, hiszen ez az örökségünk a következő generációk számára – mondta a megnyitón Baloghné Szűcs Zsuzsanna. A skanzen igazgatója hozzátette: a megyei értékeket bemutató tárlatnak köszönhetően a Túristvándi csűr is új funkciót kapott.

– Az értékgyűjtés olyan küldetés, amit ha valaki a zászlajára tűz, viheti, míg az ereje tartja – vette át a szót Baracsi Endre. A megyei értéktár elnöke Kaló Zoltán gondolatait idézve rámutatott: a magyar kultúra az, ami megtartott minket egy évezreden át, így mindannyiunk kötelessége az őseinktől kapott örökséget továbbadni az utánunk következő nemzedéknek. Ezt a munkát azonban csak hittel, szívvel és odaadással lehet végezni.

– A tárlat otthonra lelt a múzeumfaluban, s bízom benne, hogy nagyon sokan fogják megtalálni itt azt az értéket, ami a lelkükhöz, identitásukhoz a legközelebb áll.


2023.01.26. - 2023.05.31.
További ajánlataink

2023.03.04. Nyírségi Disznótoros Fesztivál 2023 Nyíregyháza
2023.03.04. Gasztro fesztivál Nyíregyháza 2023
Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Böllérverseny
2023.03.04. Sóstói Múzeumfalu programok 2023. Események, rendezvények, foglalkozások
Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Böllérverseny
2023.03.04. Nemzetközi Böllérverseny Nyíregyháza 2023. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Böllérverseny
2023.01.01. - 2023.12.31. Gyógynövények bemutatója és illatzsák készítés a nyíregyházi Sóstó Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Fazekas bemutató és kézműves foglalkozás a Nyíregyházán. Szeretettel vár a Sóstói Múzeumfalu!
2023.01.01. - 2023.12.31. Nyíregyháza rendezvényhelyszín, terület bérbeadás programszervezéssel a Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Csapatépítő Nyíregyháza, céges programok ideális helyszíne a Sóstói Múzeumfalu
2023.01.01. - 2023.12.31. Gyerekzsúr Nyíregyházán, a gyönyörű család- és gyerekbarát Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Születésnap Nyíregyházán, ünnepelje születésnapját a Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Lánybúcsú Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Esküvői fotózás Nyíregyházán, csodálatos helyszínek a Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Szövés fonás gyerekekkel! Kenderfeldolgozás és tarisznyaszövés Nyíregyházán
2023.01.01. - 2023.12.31. Népi játékok és készítésük Nyíregyházán a Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Népi ékszerkészítés a Sóstói Múzeumfaluban
2023.01.01. - 2023.12.31. Nyíregyházi esküvőhelyszín a Sóstói Múzeumfaluban, tartsa esküvőjét Nyíregyházán!
2023.01.03. - 2023.05.31. Sóstói Múzeumfalu programok 2023. Események, rendezvények, foglalkozások
„Petőfi az étlapon” című időszaki kiállítás
2023.01.26. - 2023.05.31. Időszaki kiállítás Nyíregyháza 2023. PETŐFI AZ ÉTLAPON - időszaki kiállítás a Sóstói Múzeumfaluban
Találatok száma: 33

Barbizon Hotel Nyíregyháza-Sóstófürdő

Barbizon Hotel Nyíregyháza-Sóstófürdő

Nyíregyháza büszkesége a város üdülőövezetének, egyszersmind „tüdejének” számító Sóstó-gyógyfürdő. A strand közvetlen szomszédságában, 1000 négyszögöles parkban, igazi „barbizoni” hangulatot idéz Nyíregyháza legextravagánsabb szállodája, a Hotel Barbizon. Bővebben


Bihari Lovas Panzió

Bihari Lovas Panzió

A Bihari Lovastanya egész évben vendégei rendelkezésére áll. 20-30 fő részére tudnak kényelmes fekvő helyet biztosítani vályogból kőből és fából épül vendégházainkban. Bővebben


Blaha Panzió és Étterem Nyíregyháza

Blaha Panzió és Étterem Nyíregyháza

A várostól elválasztó tölgyeserdő szélén, a tótól 50 méterre található, családias hangulatú panzió. A szállás közvetlenül a Sóstói tó partján, illetve Európa egyik leglátogatottabb állatkertje, a Nyíregyházi Állatpark szomszédságában fekszik! Bővebben


Continent Hotel és Étterem Nyíregyháza

Continent Hotel és Étterem Nyíregyháza

A szálloda Nyíregyházán a városközponttól néhány percnyire, a Sóstói erdő ölelésében, a villanegyed közepén található. Az eklektikus stílusú épület látványa már a megérkezés pillanatában elfelejteti a túlhajszolt élet okozta stresszt. A színvonalas és egyedi módon berendezett, légkondicionált szobák, ... Bővebben


Európa Hotel és Étterem Nyíregyháza

Európa Hotel és Étterem Nyíregyháza

Szállodánk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén, Nyíregyházán a Hunyadi u. 2. szám alatt található. Elhelyezkedése igen kedvező, hisz az M3 autópálya Nyíregyháza-Dél kijáratától 7 km-re, illetve a városközpontban helyezkedik el. Szállodánk igen könnyen megközelíthető mind gépjárművel, mind tömegközlekedési ... Bővebben


Gabriel Apartmanház

Gabriel Apartmanház

A panziónk Nyíregyháza- Sóstó üdülőövezetben, a strandtól 600 méterre található. Sóstó a vizek szerelmeseinek is kikapcsolódást kínál. Panziónk családias környezetben, parkosított udvarral, zárt parkolóval áll a kedves vendégek rendelkezésére napi 24 órában. Bővebben


Hotel Aventinus**** Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő

Hotel Aventinus**** Nyíregyháza Sóstógyógyfürdő

Szállodánk Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő szívében található, kb. 5 km-re a városközponttól. 20 kétágyas szobával, 5 db háromágyas szobával 3 db lakosztállyal és 1 db mozgáskorlátozottak részére kialakított szobával rendelkezünk. Az épület nemcsak a jelenlegi formájában szemet gyönyörködtető, további ... Bővebben


Hotel Bíbic****

Hotel Bíbic****

Nyíregyháza külvárosában, Sóstóhegyen található a Bibíc Hotel és a hozzá tartozó Tüskevár Panzió és Horgásztó. Az egyedülálló adottságoknak köszönhetően a szállás és étterem mellett tökéletes rendezvényhelyszínt kínálunk családi és céges rendezvényekhez valamint számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőség ... Bővebben


Hotel Dzsungel**

Hotel Dzsungel**

Páratlan, semmihez sem hasonlítható körülmények közé kerül az a vendégünk, aki a Nyíregyházához közeli Sóstógyógyfürdőn álló Hotel Dzsungelt választja pihenő-helyéül. Szállodánk a Nyíregyházi Állatparkban áll, ötezer kisebb-nagyobb lakótárs él a hotel közvetlen szomszédságában, így korántsem legenda, hogy ... Bővebben


Hotel Pagony**** Nyíregyháza

Hotel Pagony**** Nyíregyháza

A Hotel Pagony Nyíregyháza közvetlen szomszédságában, a 4-es főút mellett, jól megközelíthető helyen, mégis tökéletesen nyugodt környezetben, 55 hektáros Pagony Rekreációs és Szabadidőparkban fekszik. Bővebben


1 2 3 4   


Találatok száma: 22

Eperjes Étterem

Eperjes Étterem

Éttermünk megújult környezetben várja régi és új vendégeit, magyaros, házias ízekkel, tájjellegű ételek kínálatával. Hetente változó napi menünket, kedvező áron, kínáljuk gyors és színvonalas kiszolgálással. Specialitásaink, közé tartozik az ízletes csülöktál, valamint hidegtálaink. Bővebben


Görömbei Cukrászda

Görömbei Cukrászda

Legyen születésnap, névnap, ballagás, diplomaosztó, esküvő, keresztelő, elsőáldozás, nálunk minden alkalomra található dísztorta. Bővebben


Krúdy Vigadó Nyíregyháza

Krúdy Vigadó Nyíregyháza

A Krúdy Vigadó 2003-ban újonnan felújított szecessziós épülete Nyíregyháza-Sóstófürdő központjába, festői környezetbe, Sóstói tóra néző legszebb fekvésű, nemzetközileg is elismert Vendéglátó és Rendezvényközpontjában várjuk Önt és kedves vendégeit. A Krúdy Terasz 800 négyzetméteren 300 fő ... Bővebben


Mokka Cukrászda Nyíregyháza

Mokka Cukrászda Nyíregyháza

Helyben készített sütemények, marcipán termékek, gazdag tortaválaszték, helyben főzött fagylalt, kávékülönlegességek Nyíregyházán. Bővebben


Sziklakert Étterem Panzió Nyíregyháza

Sziklakert Étterem Panzió Nyíregyháza

Éttermünk 110 fő, a különtermünk 30 fő, a rönkfából épített fedett teraszunk 50 fő befogadására alkalmas. A panziónk 10 szobával áll vendégeink rendelkezésére. A gépkocsiknak zárt udvaros parkolót tudunk biztosítani. Éttermünk á la carte-os , menüs és rendezvényes vendéglátást is szolgáltat. Bővebben


Tara Hotel és Étterem

Tara Hotel és Étterem

A Tara Hotel és Étterem a csodás Sóstón található, a Fürdő és a Berenát utca sarkán, a Parkfürdőtől 200 méterre. A szálloda az elmúlt 15 évben családok és üzleti vendégek számára egyaránt kedvelt szálláshellyé vált, köszönhető ez kiváló éttermének is, mely szeretettel várja az oda betérőket. Bővebben


Tirpák Csárda

Tirpák Csárda

Éttermünkben egész évben szeretettel várjuk kedves vendégeinket 10-22 h-ig, ahol kisebb esküvőket és családi rendezvényeket is lebonyolítunk 200 főig! Bővebben


Anno 1366 Középkori Étterem

Anno 1366 Középkori Étterem

Hangulatos, korhű, középkori lovagi étterem Nyíregyházán. Bővebben


Borostyán Vendéglő Nyíregyháza

Borostyán Vendéglő Nyíregyháza

Családias környezetben, barátságos kiszolgálással, házias ízekkel várjuk kedves vendégeinket. Különtermünkben családi, baráti, céges rendezvények lebonyolítását vállaljuk. Bővebben


Celentano Pizzéria Nyíregyháza

Celentano Pizzéria Nyíregyháza

Felejthetetlen ízek a megújult Celentano Pizzériában. Gyere el és kóstold meg pizzáinkat, frissen sültjeinket vagy ízletes leveseinket. Itáliai hangulatot idéző éttermünkben, eredeti olasz receptek alapján készítjük el kedvenc pizzáját. Bővebben


1 2 3   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG