Királyi Napok 2019 Székesfehérvár


A Szent István ünnepe köré szervezett tizenkét napos rendezvénysorozat a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely 2019. augusztus 9–20 között igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat. Középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényjátékok, fölénk magasodó óriásbábok, IV. Béla királlyá koronázásának ceremóniája, könnyű- és katonazenei koncertek, a nemzetközi néptáncfesztivál színes forgataga – páratlan eseménysorozat minden korosztálynak!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

2019. augusztus 9 - 20. Székesfehérvári Királyi Napok

2019. augusztus 11-15.  XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál

A Királyi Napokon hozzánk érkezik a világ! Táncosaik pedig vidám és színes forgatagot varázsolnak a belvárosban. A nemzetközi csoportok látványos felvonulása és műsora után akár együtt is rophatjuk velük a folkesteken a Táncházban, vagy a Fesztiválligetben.

2019. augusztus 16. VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál

A Királyi Napok keretében a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek töltik meg pergő katonazenével a belváros tereit tisztelegve a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége előtt, aki Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett.

2019. augusztus 17-19.  Koronázási Ünnepi Játékok

Életre keltett skanzen, középkori vásári hangulat, izgalmas, korhű játékok, fényfestészeti műalkotások a belváros házfalain, fölénk magasodó, közel ötméteres királyi óriásbábok: a rendezvény valóban a középkorba repíti a látogatókat.

2019. augusztus 17-19.  Koronázási Szertartásjáték

Az előadás az ország legnagyobb épített szabadtéri színpadán, grandiózus díszletek között modern fény- és látványtechnika segítségével mutatja be idén IV. Béla király életének és koronázásának történetét a Vörösmarty Színház előadása.

2019. augusztus 20. Fehérvári királyok menete

Az ünnepi programok kiemelt eseménye a páratlan történelmi, hagyományőrző felvonulás az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes néptáncosaival és a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. A Táncra Magyar estet követően ünnepi tűzijátékkal zárul a program.

Székesfehérvári Királyi Napok

Az év legszebb és legizgalmasabb kulturális rendezvénysorozata a Székesfehérvári Királyi Napok, amely páratlan összművészeti programot kínál 2019-ben is. Az államalapítás és Szent István király ünnepe köré szervezett programkavalkád gazdag, változatos és igényes kínálata kiváló kikapcsolódási lehetőséget kínál minden korosztály számára. A hagyományosan látványos megnyitó a Városház téren Mátyás királyt és korát idézi, a keretjáték kis részletek villant fel a következő napok programjaiból. A megnyitó végén fényjátékot láthatnak a nézők az Országalmánál és a Püspökség, Egyházmegyei Múzeum előtt. A sorozat kihagyhatatlan programja a könnyűzenei koncertek sora.

Az idei év egyik újdonsága az az architekturális épületvetítés, amely esténként virtuálisan többször is megmozgatja a Bíróság épületét. Az épület architektúrájához igazodó, 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mapping anyag nem pusztán színezi, hanem meg is mozdítja, átrendezi a felületeket, ennek köszönhetően a nézők lenyűgöző látvány részesei lehetnek. A tíznapos programsorozat népszerű látványossága a Fény utca: a mozgó történelmi képregény a fesztivál ideje alatt minden este várja a járókelőket a belvárosban, ahol az épületek szolgálnak vetítővászonként.

Az eseménysorozat része a közkedvelt Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál, amely immár 24. alkalommal vonultatja fel a világ különböző pontjairól és a Kárpát-medencéből érkező folkegyütteseket. Ebben az évben többek között indiai, jordán, mexikói és baskír táncosokat várunk Székesfehérvárra, hogy a Zichy színpadon és a Táncházban szórakoztassák a közönséget.

A Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál névadója, Fricsay Richárd alezredes a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége, aki Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett. Az augusztusi fesztiválon a fehérvári helyőrségi zenekar mellett vendégegyüttesek töltik meg pergő katonazenével a belváros tereit.

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítik a látogatókat a Városház téren felépített utcarészlettel, a vásári forgataggal, a tűzzsonglőrökkel, a korhű életképekkel, amelyeknek a nézelődő is részese lesz a játszóknak köszönhetően.

A Királyi Napok egyedülálló jellegzetessége a magyar középkor kiemelkedő alakjait megszemélyesítő óriásbábok megjelenése a rendezvényeken. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint a határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek.

Szent István napján az óriásbábok újra megjelennek a belvárosban: a hivatalos ünnepséget a fehérvári királyok menete, a Kárpát-medencei néptáncegyüttesek felvonulása (Vajdasági Cirkalom Táncegyüttes, Alba Regia Táncegyüttes, Miskolci Szinva-völgy Táncegyüttes, Salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes) vezeti fel a hagyományőrzők kíséretében. A napot és a Királyi Napok programsorozatát hagyományosan ünnepi tűzijáték zárja.

Részletes programok

* Augusztus 10., szombat *

09.30 Az Osszárium ünnepélyes megnyitása, tiszteletadás virágelhelyezéssel. A megnyitót követően Rácz Piroska antropológus szakmai körsétát tart az érdeklődőknek. Az Osszárium ingyenesen megtekinthető augusztus 20-ig, naponta 9.00–20.00 óráig. (Nemzeti Emlékhely)

10.00 Béla király, míg éltél... hű béke honolt – konferencia IV. Béla király koráról (Városháza, Díszterem)

14.00 Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása – kiállításmegnyitó (Szent István Király Múzeum, Országzászló tér)

17.00–20.00 Fehérvári Fúvós Fesztivál – résztvevők: Várpalotai Bányász Fúvószenekar, dunaújvárosi Pentele Band, Martonvásári Fúvószenekar, Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar (Városház tér és Fő utca)

19.30 Budapest Bár // Székesfehérvári Királyi Napok (Zichy-színpad) (Szélsőséges időjárás esetén a program elmarad.)

21.00, 21.30, 22.00, 22.30 Mapping: zenés 3D-s épületvetítés // Székesfehérvári Járásbíróság (Székesfehérvári Járásbíróság homlokzata)

* Augusztus 11., vasárnap *

11.00–17.00 A XXIV. Királyi Napok / Royal Days Nemzetközi Néptáncfesztivál napközbeni programjai: Fejér megyei csoportok bemutatkozása (Mátyás király-emlékmű)

18.00 Utcatánc a fesztivál résztvevőivel: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan, Törökország, Alba Regia Táncegyüttes (Alba Plaza → Városház tér → Fő utca → Mátyás király-emlékmű)

19.00 XXIV. Királyi Napok / Royal Days Nemzetközi Néptáncfesztivál nyitó gálája (Zichy-színpad)

21.00, 21.30, 22.00, 22.30  Mapping: zenés 3D-s épületvetítés // Székesfehérvári Járásbíróság (Székesfehérvári Járásbíróság homlokzata)

21.30 FolkJam (Táncház)

* Augusztus 12., hétfő *

11.00 Királyi játéktér (Mátyás király-emlékmű)

16.00 Királyi gyermekjátszó (Táncház)

16.00 Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj, Deák Dénes-díj és Deák Dénes-ösztöndíj ünnepélyes átadása (Bory-vár, Elefántos udvar – esőhelyszín: Bory-vár képtára)

17.00 Térzene (Mátyás király-emlékmű)

18.00 Táncegyüttesek gálaműsora (Zichy-színpad)

21.30 Nemzetközi folkest (Táncház)

* Augusztus 13., kedd *

11.00 Királyi játéktér (Mátyás király-emlékmű)

16.00 Királyi gyermekjátszó (Táncház)

17.00 Térzene (Mátyás király-emlékmű)

18.00 Góbé zenekar koncertje (Zichy-színpad)

18.00 Államalapító Szent István Érdemrend és Díj átadása (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)

19.15 Táncegyüttesek gálaműsora (Zichy-színpad)

21.30 Nemzetközi folkest (Táncház)

* Augusztus 14., szerda *

11.00 Királyi játéktér (Mátyás király-emlékmű)

16.00 Királyi gyermekjátszó (Táncház)

17.00 Térzene (Mátyás király-emlékmű)

18.00 Fogadalmi szentmise (Szent Imre-templom)

19.15 Táncegyüttesek gálaműsora (Zichy-színpad)

21.30 Nemzetközi folkest (Táncház)

* Augusztus 15., csütörtök *

9.00 Megemlékezés a Magyar Királyi 3. Szent István Gyalogezred doni harcokban elesett katonáiról (Lánczos Kornél Gimnázium udvara)

18.00 Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise (Szent Imre-templom)

18.30 Felvonulás a néptáncfesztivál résztvevőivel (Táncház → Mészöly Géza utca → Mátyás király körút→ Alba Plaza → Városház tér → Fő utca → Zichy-színpad)

20.00 XXIV. Királyi Napok / Royal Days Nemzetközi Néptáncfesztivál záró gálája (Zichy-színpad)

* Augusztus 16., péntek *

16.40–19.00 VII. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál (Városház tér)

19.30 Operett- és musicalslágerek – Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Serbán Attila és Simon Boglárka műsora, közreműködik Horváth Elemér és zenekara, valamint a produkció tánckara (Zichy-színpad – szélsőséges időjárás esetén a program elmarad)

* Augusztus 17., szombat *

10.00–23.00 Koronázási Ünnepi Játékok 2019 (Belváros) 

19.30 Rúzsa Magdi // Székesfehérvári Királyi Napok (Zichy-színpad – szélsőséges időjárás esetén a program elmarad)

21.00–24.00 Interaktív épületfestés – vetített falfestő-játék és kirakós játék 3D-s fénykockákkal (Mátyás király-emlékmű és Országzászló tér)

21.00 Koronázási szertartásjáték: IV. Béla (Nemzeti Emlékhely – esőnap: augusztus 21.)

* Augusztus 18., vasárnap *

10.00–23.00 Koronázási Ünnepi Játékok 2019 (Belváros)

21.00–24.00 Interaktív épületfestés – vetített falfestő-játék és kirakós játék 3D-s fénykockákkal (Mátyás király-emlékmű és Országzászló tér)
  
21.00 Koronázási szertartásjáték: IV. Béla (Nemzeti Emlékhely – esőnap: augusztus 21.)

* Augusztus 19., hétfő *

10.00–23.00 Koronázási Ünnepi Játékok 2019 (Belváros) 

15.00–24.00 28. Öreghegyi Mulatság // Bory tér (Bory tér)

21.00–24.00 Interaktív épületfestés – vetített falfestő-játék és kirakós játék 3D-s fénykockákkal (Mátyás király-emlékmű és Országzászló tér)
  
21.00 Koronázási szertartásjáték: IV. Béla (Nemzeti Emlékhely – esőnap: augusztus 21.)

* Augusztus 20., kedd *

10.00 órától „Dunán innen, Dunán túl” – Népművészeti Fesztivál (Fő utca, Városház tér)

10.30 Szent István-napi ünnepi szentmise (Szent Imre-templom)
 
16.45 Borlovagrendek felvonulása és borrendi rendezvény (Városház térről az Országzászló térig, majd onnan 17.45-kor a Zichy-színpadig)
  
17.00 Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál (Nemzeti Emlékhely)

17.00 Fehérvári királyok menete és néptáncegyüttesek zarándoklata Szent István sírjához (Koronás Park – Szabadságharcos út – Mátyás király körút – Fő utca – Városház tér – Szent István tér – kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

18.00 Ünnepi Közgyűlés (Szent István tér)

19.00 Táncra, magyar! – ARTE 70: az Alba Regia Táncegyüttes jubileumi műsora (Zichy-színpad – esőhelyszín: Vörösmarty Színház)

22.00 Ünnepi tűzijáték (Palotavárosi tavak) 

További ajánlataink

2019.10.22. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.10.23. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Nemzeti ünnep
2019.10.24. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2019
2019.10.24. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ingyenes tárlatvezetés IV. Béla élete és uralkodása kiállításon
2019.10.24. 18:00 Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Átok és Áldás koncert - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.26. - 2019.11.03. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Őszi szünet Székesfehérváron
2019.10.29. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.04.01. - 2019.10.31. Székesfehérvári látnivalók, ismerkedjen meg a legizgalmasabb legendákkal a Királyok útján!
2019.10.04. - 2019.10.31. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai októberben - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.03. - 2019.11.29. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai novemberben - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.04. - 2019.11.05. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
XI. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
2019.11.05. 19:00 Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. Csernus Imre előadása Székesfehérváron - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.07. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ingyenes tárlatvezetés IV. Béla élete és uralkodása kiállításon
2019.11.09. - 2019.11.10. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Homokrajzok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.12. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.11.14. 19:00 Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
MAJKA és a 100 Tagú Cigányzenekar / exkluzív show - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.17. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Interaktív előadás a Fekete Sas Patikamúzeumban
2019.11.19. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.11.21. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ingyenes tárlatvezetés IV. Béla élete és uralkodása kiállításon
2019.11.26. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.11.27. 18:00 Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Pályatévesztési tanácsadó - Kőhalmi Zoltán önálló estje - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.29. 19:00 Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Michael Cooney: Nicsak, ki lakik itt?! - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.11.30. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
„XVI. Betlehemi szép csillag” kiállítás
2019.11.30. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Udvar
2019.11.30. - 2019.12.22. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Fehérvári Advent 2019
2019.11.30. - 2019.12.22. Fehérvári Advent 2019
2019.12.03. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.12.05. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ingyenes tárlatvezetés IV. Béla élete és uralkodása kiállításon
2019.12.07. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Mikulás kézművesfoglalkozás, gyermekjátszó és táncház
2019.12.07. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2019
2019.12.07. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Udvar
2019.12.10. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Négykezes kedd a Hetedhét Játékmúzeumban
2019.12.10. - 2019.12.12. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Diótörő - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.12.11. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Fehérvári Huszárok Napja ` Emlékezés a Limanowai hősökre`
2019.12.13. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Nyugdíjasok karácsonya
2019.12.14. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Udvar
2019.12.17. - 2019.12.18. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Rákász Gergely - Karácsonyi történetek - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.12.19. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ingyenes tárlatvezetés IV. Béla élete és uralkodása kiállításon
2019.12.21. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Udvar
2019.12.27. - 2019.12.28. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Diótörő - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.01.01. - 2019.12.31. Templomok Székesfehérváron, templomtúra a belvárosban a barokk művészet gyöngyszemei között
2019.01.01. - 2019.12.31. Székesfehérvári skanzen látogatás, felelevenednek az elfeledett néphagyományok
2019.01.01. - 2019.12.31. Székesfehérvári születésnap a Koronás Parkban, szülinapi zsúr történelmi játszóházunkban
2019.01.01. - 2019.12.31. Székesfehérvár osztálykirándulás történelmi játszóparkunkban játékmesterek irányításával
2019.01.01. - 2019.12.31. Órajáték és óramúzeum látogatás belvárosi sétával, idegenvezetés Székesfehérváron csoportok számára
2019.01.01. - 2019.12.31. Családi program Székesfehérváron, játékos és kalandos programok kisvonatozással, fürdéssel
2019.01.01. - 2019.12.31. Hiemer-ház látogatás Székesfehérváron, ismerje meg velünk a városunk ékkövét!
2019.01.01. - 2019.12.31. Játékmúzeum látogatás idegenvezetővel, és játékos ismerkedés a város történetével Székesfehérváron
2019.01.01. - 2019.12.31. Osztálykirándulás Székesfehérváron, programcsomagok diákoknak a Tourinform Iroda szervezésében
2019.01.01. - 2019.12.31. Székesfehérvári történelem, barokk városunk középkori rejtélyeinek felfedezése idegenvezetővel
2019.01.01. - 2019.12.31. Szobrok Székesfehérváron, szoborséta idegenvezetővel csoportok számára
2019.01.01. - 2019.12.31. Szép kutak, ismerje meg Székesfehérvár belvárosának művészi kútjai egy vezetett sétán
2019.01.01. - 2019.12.31. Székesfehérvári belvárosi séta, fedezzük fel együtt a belváros gyöngyszemeit
2019.01.01. - 2019.12.31. Történelmi programok, megelevenedik a középkor világa Székesfehérvár történelmi játszóparkjában
2019.01.01. - 2019.12.31. Termelői piac és vásár Székesfehérváron a Jancsárkertben
2019.01.01. - 2019.12.31. Szabadulós kincskereső játék: A kapitány titkai
2019.12.31. Székesfehérvári programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Városi Szilveszter 2019
2020.08.05. - 2020.08.08. Fehérvári Zenei Napok 2020. FEZEN rock-metal és pop zenei koncertek Székesfehérváron

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Figyelmébe ajánljuk!

Utazás a középkorba


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG