Királyi Napok 2023 Székesfehérvár

Királyi Napok 2023 Székesfehérvár

8000 Székesfehérvár , több helyszínen
Népszerűség

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata a történelmi főváros legfontosabb eseménye, amely minden esztendőben igazi kulturális csemegékkel várja a fehérváriakat és a városba látogatókat. A Koronázási Ünnepi Játékok időutazásra hív kicsit és nagyot: a fehérvári belvárosban pezsgő vásári hangulat fogadja a látogatót, az utcákon gólyalábasok, zenészek, énekmondók, királylányok és királyfiak, lovagok jönnek-mennek, a hagyományőrző bajvívók izgalmas csatákat vívnak. A családokat kézműves foglalkozások, királyi játékok, bábműsorok és koncertek várják, jósok és boszik mondanak jövendőt.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

SZÉKESFEHÉRVÁRI KIRÁLYI NAPOK

2023. AUGUSZTUS 13-20.

KÖZÉPKORI HANGULAT ÉS MODERN KORI ZENÉK

Már a fesztivált megelőző napok is kínálnak látnivalót: augusztus 11–13. között ismét lesz Mézünnep a belvárosban, augusztus 12-én pedig a Fehérvári Fúvós Fesztiválra érkező zenekarok játékát élvezheti a közönség a Városház téren.

Az ünnepélyes megnyitón, augusztus 13-án az Alba Regia Táncegyüttes, az együttes senior csoportja és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola csoportjai, összesen mintegy száz táncos mutatja be műsorát a Zichy-színpadon, amely előtt idén is áll majd a több száz főnek helyet biztosító lelátó. A következő estéken, a Királyi Napok Folkfesztiválon a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes előadását láthatják a nézők, akiket a Táncházban is programokkal vár a házigazda együttes.

A könnyűzenei koncerteken augusztus 16-án az R-Go, augusztus 19-én Charlie nagykoncertje szórakoztatja a rajongókat a Zichy-színpadon. Különleges élmény lesz augusztus 18-án a Parádé című előadás is, amely a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója.

Sokak kedvence a Fricsay Richárd Katonazenekari Fesztivál, amely minden évben tartogat meglepetéseket. A Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar a vendégzenekarokkal együtt augusztus 17-én várja a közönséget a belvárosban.

Az Öreghegyi Mulatság ebben az évben is Szent István napja előtt, augusztus 19-én fogadja a vendégeket a Bory téren zenés, táncos műsorokkal – többek között a Pitypang zenekar és Gájer Bálint koncertjével – gyerekfoglalkozásokkal, kenyéráldással, borlovag-avatással.

Az augusztusi fesztiválon minden évben ezreket vonz a Koronázási Ünnepi Játékok középkort idéző három napja, amikor hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai várják, szórakoztatják a látogatókat: augusztus 18–20. között a belvárosban és a Zichy ligetben mindenki talál magának kedvére való programot.

Az egyházi események közül kiemelkedik a fogadalmi szentmise augusztus 14-én. A szentmise előtt hagyományosan körmenetben kísérik át a Magyar Szent Család – Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit a Püspöki palotából a Szent István-székesegyházba.

Szent István napján, augusztus 20-án az ünnepélyes megemlékezés, a szentmise, az óriásbábok felvonulása és az ünnepi közgyűlés után este a Zichy-színpadon zárul a Székesfehérvári Királyi Napok sorozata Erkel Ferenc Bánk bán című művének koncertszerű előadásával, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

Az augusztusi fesztivál idején nyílik meg a „Hadi múltunk kincsestára” – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, valamint az Osszáriumot is megnézhetik az érdeklődő látogatók a Nemzeti Emlékhelyen.

PROGRAMOK

2023. AUGUSZTUS 13., VASÁRNAP

11.00  Királyi Játéktér: Jancsi és Juliska édes álma – a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely interaktív családi előadása (Táncház)

A Grimm testvérek ismert meséjéből mai család története kerekedik: nem a szegénység miatt teszik ki az erdőbe a gyerekeket, hanem maguk kódorognak el egy családi perpatvar után, ami azért tör ki, mert mindenki a vacsorát követeli, de a háztartással egyedül bajlódó anyukának senki sem segít. Sőt, a gyerekek a frissen kitakarított lakást villámgyorsan romhalmazzá játsszák, miközben folyamatosan egymást adjusztálják. Majd – álmukban legalábbis – meglépnek a szülők munkára nevelési kísérlete elől, így kerülnek az erdőbe. A rivalizálás helyett a testvéri összekapaszkodás menti meg őket, hiszen Jancsi és Juliska csak közös erővel menekülhetnek meg a boszorkány házából, a játék végére pedig lustaságukat is levetkőzik, és önként bekapcsolódnak a házimunkába. Az 55 perces előadás 4 éven felülieknek ajánlott.

19.00  Az Osszárium megnyitása, tiszteletadás virágelhelyezéssel.

Az esemény mindenki számára nyitott, a szervezők szeretettel várják a fehérváriakat: tisztelegjünk együtt a királyok emléke előtt! (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (A program kedvezőtlen időjárás esetén elmarad.)

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhely területén kialakított, kereszttel díszített, kőlappal fedett 2000-ben felavatott osszárium (sírkamra) az egykori királyi bazilikából előkerült, hányatott sorsú csontleletek megőrzését szolgálja, egyben közös síremléket állít az itt eltemetett uralkodóknak. A kripta minden évben az államalapító Szent István király emlékét őrző, augusztus 20-i ünnepségek alkalmával látogatható.

19.30  A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitója

Királyi Táncpódium: „Familia Alba” – az Alba Regia Táncegyüttes, az utánpótlás és a szenior csoport gálaműsora. A rendezvénysorozatot megnyitja: dr. Cser-Palkovics András polgármester (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Az elmúlt év tánctermését hozza el az Alba Regia Táncegyüttes, a Familia Alba apraja-nagyja, hogy méltóképp nyissa meg a Székesfehérvári Királyi Napokat. Egy színpadon ünnepli a táncot az idén 20 éves Alba Regia AMI, „Múltidézői”, az Alba Regia Senior csoportja és természetesen a jövő évben 75 éves születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes. A családtagokat összerendezgette Majoros Róbert művészeti vezető. A műsort a megszokott, hatszáz férőhelyes nézőtéren ülve élvezheti a közönség, kerekesszékes vendégeinknek külön helyet jelölünk ki a színpad közelében.

22.30  Királyi Folkesték: Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje (Táncház)

Az 1-ső Pesti Rackák műsorában összeolvad a magyar kultúra és a rock’n’roll forradalom szeretete. Így fér össze egy kalotaszegi hajnali Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseivel éppúgy, mint Jimi Hendrix zenéjével. Alapvetően fúziós zenéjükben fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhytm&blues, a funky, a reggae, a hip-hop és a groove elemek mellett. Rendkívül energikus produkciójuk mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban és humorban gazdag estét. A műsorukban elhangzó Petőfi-dalok lényegét talán Lackfi János költő fogalmazta meg a legpontosabban: „A Petőfi-ipar évtizedek óta szállítja a lakodalmassá szelídített nótákat. Most viszont, hála Ferenczi Györgynek és társainak, itt dübörög az igazi, az irgalmatlan, a megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos, kőkemény Sándor. Magyartanárok, magyarok, tanárok és nem tanárok, figyelem!”

24.00  FÉSZER Folkesték: a Galiba zenekar folkestje (Táncház)

Az 1996-ban alakult, magyar népzenét játszó Galiba zenekar hivatalosan is az Alba Regia Táncegyüttes kísérőzenekara. A zenekar jelenlegi felállása: Páll Éva (hegedű), Csikós Angéla (hegedű), Cserta Balázs (fúvósok), Kömives Zoltán (brácsa), Enyedi Tamás (cimbalom), Csikós Péter (nagybőgő).

2023. AUGUSZTUS 14., HÉTFŐ

10.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival 

(Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Szent István által alapított és a koronázási paláston is megörökített egykori koronázóbazilika története számos titkot rejt a látogatók előtt. Az élő szereplős történelmi foglalkozás keretében a Anjou-családból származó, Magyarországot európai nagyhatalommá tevő lovagkirály, Nagy Lajos király korába látogathatnak el az érdeklődők. Az időutazás során megismerkedhetnek a 14. századi épülettel, a korszak történelemével, és legfőképp a kor emberével. A foglalkozáson különleges szerepet kap egy királylány története.

10.00–17.00  Rozetta: A rózsa szimbóluma – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival

a Díszudvarban

(Szent István Király Múzeum – Rendház)

A középkori katedrálisokban az üvegablakok rozettái, a faragványok, öntvények, vakolatképek jegyeiként találkozunk rózsákkal. A katedrálisok homlokzatán a körablak megnevezésére a rota, azaz kerék szolgál. A küllőkkel, pántokkal felosztott, üveggel elzárt nyílás itáliai neve: rosoni. A nyílás kerék értelme fennmaradt, a kereszténység kozmológiát magába foglaló teológia szerint rózsaablakokként funkcionáltak. A 12. században születő opus francigenum, a gótikus művészet az üvegablak készítésének elveit a romanikától vette át. A rózsaablak egy szimbólum építészeti megvalósítása és továbbfejlesztése: a rózsa az ember életének ideje és az örökkévalóság közötti lehetséges átmenet rendjét mutatta. A foglalkozásokon a résztvevők megtervezhetik saját rózsaablak szimbólumaikat.

14.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival

(Nemzeti Emlékhely) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

16.00  Királyi Játéktér: gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral

(Országzászló tér, esőhelyszín: Zichy liget, Zenepavilon)

17.30  A Magyar Szent Család ereklyék ünnepélyes átvitele a Püspöki Palotából a Szent István-székesegyházba

A fogadalmi szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja. Ezt követően körmenet a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkertbe, Szent Imre és Szent István sírjához, majd az ereklyék visszavitele a Püspöki Palotába (Belváros, Szent István-székesegyház)

18.00  Királyi Játéktér: Mesenép – az Alba Regia Táncegyüttes interaktív családi táncszínházi produkciója (Táncház)

A produkció tanítómesék gyűjteménye: hol a méltó jutalom, hol a büntetés az igazságosság tükrében kerül mérlegre, s a döntő szó a közönségé. Az együttes legújabb egyestés táncprodukciója a „színházszerűséget” előtérbe helyezve szeretné népszerűsíteni a tradicionális paraszti tánckultúra formanyelvére épülő színpadi táncművészeti ágat, külön figyelmet fordítva a különböző generációk megszólítására felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztályban. Közvetlen színházi élményként a nézőkkel együtt értelmezik a társadalmi és erkölcsi normákat, azok emberi mivoltunkra gyakorolt hatásait e meséken keresztül – mindezt zenével és tánccal, a Kárpát-medence soknemzetiségű népi kultúráját bemutatva. A tájegységeken és korszakokon átívelő produkcióval nagy utat tesznek meg az élet ugróiskolájában, tanulságos epizódokon át jutva el a közösség örök élményének, megtartó erejének tapasztalásáig: mi magunk vagyunk vagy lehetünk a mesenép!

20.00  Királyi Táncpódium: Kárpátok visszhangja – a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása (Zichy-színpad)

(Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadásában olyan válogatást állít színpadra, mely során a lendületes és sokszínű folklórműsorban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató 60 perces táncjátékban látható a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok, valamint a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes tánc. Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara.

22.00  Királyi Folkesték: az Aurevoir. világzenei koncertje (Táncház)

A zsámbéki és környékbeli fiatalokból nyolc éve alakult Aurevoir. zenekar visszatérő vendége a Királyi Folkestéknek. Példaképeik a hazai táncházmozgalom és a beat/alternatív mozgalom jeles képviselői, így zenéjükben, amelyet ők maguk „ethno-beat”-ként definiálnak, koncepciózusan jelen van a sokszínűség: a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje épp úgy alapul szolgál dalaikhoz, mint a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene. A zenekar tagjai: Agócs Márton (ének, gitár, ír buzuki), Fejér Mihály (ének, mandolin), Fejér Ágoston (tangóharmonika, billentyű, ének), Gelencsér Gábor (basszusgitár), Orosz Kristóf (gitár, ének), Szűcs Viktor (ütős hangszerek), Katona Bálint (hegedű), Cseke Dániel (szaxofon, fuvola, furulya).

24.00  FÉSZER Folkesték: a Tilinkó zenekar folkestje (Táncház)

Az 1976-ban alakult Tilinkó zenekar a magyar népzene szinte valamennyi hangszerét megszólaltatja. Céljuk a stílusos hangzás és a táncra ösztönzés. A zenekar tagjai: Juhász Balázs, Kneifel György, Kneifel Imre, Polgár Zoltán.

2023. AUGUSZTUS 15., KEDD

9.00  Megemlékezés a Magyar Királyi Szent István 3. Gyalogezred ezrednapja alkalmából

(Lánczos Kornél Gimnázium udvara)

16.00  Királyi Játéktér: gyermekjátszó táncház Kneifelné Laczkó Krisztával és a Szedtevette zenekarral

(Országzászló tér, esőhelyszín: Zichy liget, Zenepavilon)

18.00  Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből, időszaki kiállítás a Rendház földszintjén

Katonazenészek és zenész katonák – A magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig – időszaki kiállítás a Díszteremben (Szent István Király Múzeum – Rendház)

A Hadi múltunk kincsestára című tárlat a Hadtörténeti Múzeum különleges, látványos, értékes gyűjteményi darabjai közül mutat be egy válogatást, részben a múzeum ismert és becses ereklyéivel, részben olyan műtárgyakkal, amelyek ritkán vagy még soha nem kerültek a látogatók elé. Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékei közül több nemzeti ereklyének számító műtárgyat lehet megtekinteni, köztük Kiss Ernő altábornagy honvédtábornoki szolgálati atilláját és csappantyús pisztolyát. A jellegzetesen magyar szablyatípusból, a fringiákból egy látványos elrendezésű összeállítás várja a látogatókat. A mintegy százötven műtárgyat bemutató tárlat igazi hadtörténeti kuriózumnak ígérkezik.

A Katonazenészek és zenész katonák – A magyar katonazene fényképes története 1868-tól napjainkig című fotókiállítás az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig mutatja be a magyar katonazene történetét, a katonazenészek társadalmi és kulturális szerepét: a gyalogezredek zenekarain keresztül a tér- és menetzenét, mint a társadalmi élet velejáróit; valamint a laktanyák és hadifogolytáborok életének mindennapjait: a zenés ébresztőket és a tábori színházak elengedhetetlen kellékét.

A kiállítások 2023. augusztus 15-től december 3-ig látogathatók. Augusztus 15-én, kedden az ünnepélyes megnyitót követően 18.00 órától 20.00 óráig, a továbbiakban keddtől vasárnapig 10.00–18.00 óra között.

18.00  Nagyboldogasszony-napi ünnepi szentmise, a szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja

(Szent István-székesegyház)

18.00  Királyi Játéktér: Névelhagyó – az Alba Regia AMI Pulutyka csoportjának műsora (Táncház)

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja mérföldkőhöz érkezett. 2015-ben váltak városunk büszkeségeivé, amikor a Duna Televízió Fölszállott a páva című népművészeti vetélkedőjében sikeres utat jártak be a döntőig, és nyerték el ott a „Legsokoldalúbb táncegyüttes” díját. Azóta is lelkesen öregbítik az Alba Regia Táncműhely, s vele együtt Székesfehérvár jó hírét, miközben maguk is vele együtt értek tovább. Itt az idő, hogy Pulutykából az Alba Regia Táncegyüttes felnőtt tánckarának tagjaivá váljanak.

20.00  Királyi Táncpódium: Szépséges Mezőség – a Duna Művészegyüttes előadása

(Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című előadásában olyan válogatást állít színpadra, amelynek során a lendületes és sokszínű folklórműsorban a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatja be, különös hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató 60 perces táncjátékban látható a jól ismert csárdás, az erdélyi és magyar cigány táncok, valamint a világ egyik legvirtuózabb férfitánca, a legényes tánc. Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara.

21.00  Történelmi filmklub – filmvetítés és beszélgetés az alkotókkal a Díszudvarban

(Szent István Király Múzeum – Rendház)

Elfelejtett nemzedék – rendezte Aracsi Norbert. A II. világháború végnapjaiban játszódó kisfilm emléket állít az elfeledett magyar katonáknak. A film elnyerte – többek között – a Magyar Mozgókép Fesztiválon a Legjobb kisjátékfilm díját.

22.00  Királyi Folkesték: a Puszták Népe Front zenekar világzenei koncertje (Táncház) 

A Puszták Népe Front folk&roll zenekar véletlenül alakult meg 2018-ban az Alba Regia Táncegyüttes és a Galiba zenekar tagjaiból, de annál tudatosabban dolgoztak, hogy kiléphessenek az „egyslágeres” zenekarok közül. Idén újra megmutathatják, ők hogyan gondolják, érzik a zenét. Hangszálakat felkészíteni, nóta indul! Az alma materük a székesfehérvári Táncház. Itt találkoztak először. Különböző korok gyermekei, így különböző zenei ízléssel rendelkeznek. A közös pontjuk a népzene és a néptánc szeretete. Ebből indulnak ki, ide vezetik vissza a zenéiket. Olykor öt, máskor nyolctagú a banda, ez az élethelyzetük függvényében változik. Nem hivatásos muzsikusok. Van, aki pedagógus, van, aki sofőr, van, aki masszőr… Ötletekben és azok kipróbálásában, elvetésében, újragondolásában nagyok. A humorban ők sem ismernek tréfát, szeretnek, és nagyon tudnak nevetni, főleg magukon, ha úgy alakul. Barátság ez, zenei extrákkal! Augusztusban pedig frontot nyitnak: öt különböző város öt fesztiválján találkozhatunk velük. Vigyázat, a koncerteken zenei humorbonbonokat dobálnak a közönség soraiba! És ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek!

23.30  Paraba Világzenei Klub (Táncház)

A Paraba közösség története 2000-ben, a Vesztegzár nevű, erősen underground, zenés-romkocsmás, idővel kultikussá vált helyszínen indult. A lelkes, odaadó, a helyszínt otthonának tekintő tulajdonosi és teljes személyzeti hozzáállásnak köszönhetően két évtizednyi, minőségi kikapcsolódást biztosító intézmény lett az eredmény. 2008-ban a Kafkabeat kávézó, 2012-ben a Paraba nyitotta meg kapuit. Sok színházi előadás, Paraba Swing (jazz-tánc) Club, fesztiválokon való részvétel, több száz véget nem érő, játékokkal, vetélkedőkkel színezett táncos esemény lett az eredménye a beleadott időnek, energiának és nem utolsó sorban szeretetnek. A dj-k által nyújtott színes zenei paletta most a Királyi Napok Folkfesztivál záró akkordjaként biztosítja a talpalávalót minden táncos lábú látogatónak.

2023. AUGUSZTUS 16., SZERDA

18.00  Államalapító Szent István Emlékérem és Díj ünnepélyes átadása

(Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház)

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja a Szent István-i keresztény értékrend megismertetése és elfogadtatása a társadalom széles körében. Az alapítvány 2004-ben hozta létre a Szent István Emlékérmet és Díjat. Székesfehérvár legkiemelkedőbb civil elismerését váltott esztendőben kapja székesfehérvári, illetve országos-nemzetközi szinten ismert és elismert személyiség, akinek szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor az államalapító király öröksége szolgált iránymutatásul, keresztény életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett.

18.00  Múzeum akusztik – koncert a Díszudvarban

(Szent István Király Múzeum – Rendház)

Népzene, jazz és populáris műfajok is helyet kapnak az idei Múzeum akusztik zenei rendezvényen, könnyed kikapcsolódást nyújtva minden korosztálynak.

20.00  Szikora Róbert és az R-GO

(Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén a koncertet egy másik időpontban rendezzük meg.)

A 2023-as Székesfehérvári Királyi Napok első könnyűzenei koncertjét Szikora Róbert és az R-GO adja. Szikora Róbert az R-GO énekese, frontembere, a csikidám stílus magyarországi megteremtője. Az R-GO 1982-es megalakítása óta töretlenül az ország egyik legnépszerűbb zenekara. Fergeteges táncparty, színpompás zenei és vizuális forgatag – mindez egyben az R-GO! 2022 májusában Szikora Róbert és az R-GO egy, ahogy mondani szokás, a „csilláron is lógtak” koncerttel ünnepelte a zenekar 40 éves jubileumát, elindítva a zenekar történetének egyik legjobb csikidám szezonját.

2023. AUGUSZTUS 17., CSÜTÖRTÖK

17.30  Katonazenekarok térzenéje

(Zichy liget, Mátyás király-emlékmű, Alba Plaza előtti tér)

18.00  IX. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál

Résztvevők: Budapest Helyőrségi Zenekar, Debrecen Helyőrségi Zenekar, Veszprém Helyőrségi Zenekar, Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar (Városház tér)

20.30  Kertmozi: Jóságos ég! – mb. francia filmvígjáték, 87 perc, 2022 (12) (Bartók Béla tér)

(Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)

Öt apáca azt tervezi, hogy megnyerik a pénzdíjjal járó kerékpárversenyt, hogy felújíthassák a lerobbant idősek otthonát. Az egyetlen bökkenő, hogy egyikük sem tud biciklizni. Ráadásul valaki másnak is hasonló tervei vannak.

2023. AUGUSZTUS 18., PÉNTEK

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok – történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok

(Belváros, Zichy liget)

17.00  Egyisten. – Álom-játék szabadtéren

(Nemzeti Emlékhely) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Egyetlen kérdés, mely örökre meghatározza egy nemzet sorsát: felvenni a keresztény vallást, vagy sem? A történelemkönyvek lapjairól jól ismerjük Szent István államalapító tevékenységét, ám édesapja, Géza fejedelem, már korábban megtette az első lépést a keresztény Magyarország felé. Komoly és jelentős döntést kellett meghoznia, az ilyen döntések pedig mindig áldozatokkal járnak, és akik ezeket a döntéseket meghozzák... nos, azok is csak emberek. Morális tépelődés a jövő és a múlt árnyaival, 40 percben. Írta és rendezte: Ferenczy-Nagy Boglárka, előadják: a Színművészeti Egyetem hallgatói a tavaly megismert három vállbáb közreműködésével.

17.00  A Lánczos Kornél-Szekfű Gyula-Ösztöndíj, a Deák Dénes-Díj és a Deák Dénes-Ösztöndíj ünnepélyes átadása

(Bory-vár)

18.00  Múzeum akusztik: koncert a Díszudvarban

(Szent István Király Múzeum – Rendház)

Népzene, jazz és populáris műfajok is helyet kapnak az idei Múzeum akusztik zenei rendezvényen, könnyed kikapcsolódást nyújtva minden korosztálynak.

20.30  Parádé – táncszínházi est egy felvonásban a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közreműködésével

(Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

A legendás Boban Marković és zenekara 2019-ben készítette el Mrak (Sötétség) című lemezét, melyet egy magyar – elsősorban világzenére és népzenére specializálódott – kiadónál jelentetett meg. A kiadvány zenei anyaga egyszerre tradicionális és aktuális, ismerős és idegen, harsány és visszafogott, az egyes számok spontán módon születtek meg, az ihlet forrása pedig a közös muzsikálás öröme volt. Ebből a zenéből nőtt ki a Székesfehérvári Balett Színház – Egerházi Attila rendező-koreográfus által megálmodott és megalkotott – előadása, mely műfaját tekintve valahol a szcenírozott koncert és a kortárs táncszínház határán helyezkedik el. A Parádé egy életérzést fogalmaz meg, Boban Marković rendkívül dinamikus, egyúttal dramatikus zenei világa olyan jeleneteket, képeket hív elő, melyek egyszerre tűnnek ironikusnak és szarkasztikusnak, ugyanakkor összhatásukban egy teljes világot reprezentálnak.

21.00  Titkos túra – fáklyás városnézés: varázslatos hangulatban, fáklyák fényénél ismerhetjük meg a város minden titkát

(Belváros)

21.30  Kertmozi: Amikor szerelembe estünk – mb. amerikai romantikus film, 94 perc, 2023 (12E)

(Bartók Béla tér) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)

Mia úgy dönt, a nyári szünetben Európába utazik, hogy felkutassa biológiai anyját, akivel még sosem találkozott. Amikor találkozik Kyle-lal, a jóképű idegennel, akit egy szörnyű baleset bűntudata gyötör, meggyőzi, hogy tartson vele az útra. A két fiatal bejárja Andalúzia festői városait és hamar nagyon közel kerül egymáshoz, miközben rájönnek, hogy a legfontosabb kérdés nem az, hogy kitől kapták az életet, hanem az, hogy mit kezdenek vele.

2023. AUGUSZTUS 19., SZOMBAT

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok – történelmi fesztivál, találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok

(Belváros, Zichy liget)

10.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben (Városház tér)

A középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren. Két nap, két különböző fegy­vernem: augusztus 19-én és 20-án nyolc versenyző méri össze tu­dását, végül mindkét napon bajnokot avatunk. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket, megnézhetik a vérteket. Ha a Lovagregény téged is elvarázsolt, akkor itt a helyed!

10.00–17.00  A kard művészete – az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület bemutatói a Díszudvarban

(Szent István Király Múzeum – Rendház)

Középkori fegyverek és viadalok testközelből a Szent István Király Múzeum Díszudvarán! Az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola Egyesület történelmi európai harcművészeti interaktív bemutatója és foglalkozások az egyesület tagjaival.

10.00  Egy királylány sírja – múzeumpedagógiai foglalkozás a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival

(Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Szent István által alapított és a koronázási paláston is megörökített egykori koronázóbazilika története számos titkot rejt a látogatók előtt. Az élő szereplős történelmi foglalkozás keretében a Anjou-családból származó, Magyarországot európai nagyhatalommá tevő lovagkirály, Nagy Lajos király korába látogathatnak el az érdeklődők. Az időutazás során megismerkedhetnek a 14. századi épülettel, a korszak történelmével, és legfőképp a kor emberével. A foglalkozáson különleges szerepet kap egy királylány története.

11.00  Sanyi, én és a gyerekek – interaktív népmese kicsiknek és nagyoknak a Díszudvarban (Szent István Király Múzeum – Rendház)

Felejthetetlen élmény az egész családnak. A jól ismert magyar népmesék, mesék színpadra varázsolt formában, sok-sok interaktív játékkal tűzdelve Tűzkő Sándor és Nyáry Bernadett előadásában.

14.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben

(Városház tér)

16.00  Öreghegyi Mulatság – zenés, táncos műsorok,utcabál, kenyér- és boráldás, gyermekfoglalkozás

(Bory tér) (Esőhelyszín: Öreghegyi Közösségi Ház)

Több mint harminc éve várja a városrész a vendégeket Szent István ünnepének előestéjén, hogy közösen köszöntsék az ünnepet a Bory téren. A hagyományos kenyéráldás, a borrendek felvonulása, a borlovag avatás mellett több zenés, táncos produkció és utcabál szórakoztatja a közönséget.

Részletes program:

Fiskális út – Pozsonyi út körforgalom:

16.15  Nagy Benedek A szőlőműves című szobrának koszorúzása

Színpadi programok a Bory téren:

16.00  Pitypang zenekar interaktív gyerekműsora 17.00  Róth Péter alpolgármester, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselők köszöntője. Borlovagrendek felvonulása, „Fejér Vármegye Bora” díjátadó, a borlovagrend műsora. A bort és az új kenyeret Tornyai Gábor plébános áldja meg 18.00  Step and Style Táncstúdió 18.30  Országos Musical & Operett Kurzus gálaműsora 19.30  Gájer Bálint 21.00  Utcabál a Chameleon Zenekarral 00.00  Fény-lézer show 00.15  Il Silenzio 16.00–19.30  Kézműves foglalkozások (poháralátét, karkötő, hűtőmágnes és kitűző készítés)

16.00, 17.30 és 19.00  Aranybulla túra panorámabusszal

17.00  Egyisten. – Álom-játék szabadtéren (Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert) (Kedvezőtlen időjárás esetén az előadás elmarad.)

Egyetlen kérdés, mely örökre meghatározza egy nemzet sorsát: felvenni a keresztény vallást, vagy sem? A történelemkönyvek lapjairól jól ismerjük Szent István államalapító tevékenységét, ám édesapja, Géza fejedelem, már korábban megtette az első lépést a keresztény Magyarország felé. Komoly és jelentős döntést kellett meghoznia, az ilyen döntések pedig mindig áldozatokkal járnak, és akik ezeket a döntéseket meghozzák... nos, azok is csak emberek. Morális tépelődés a jövő és a múlt árnyaival, 40 percben. Írta és rendezte: Ferenczy-Nagy Boglárka, előadják: a Színművészeti Egyetem hallgatói a tavaly megismert három vállbáb közreműködésével.

20.00  Charlie koncert (Zichy-színpad) (Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert elmarad.)

Eredetileg balett-táncosnak készült, székesfehérvári gimnazista évei során alapított először rockegyüttest, majd 1967-től a Decca tagja lett. Charlie egy időre külföldön próbált szerencsét, hazatérve végül 1975-től a Generál zenekar tagja, majd ismét külföldön tevékenykedett, bejárta a világot. 1990-ben tért haza, és a Tátrai Band énekese lett; szólókarrierje 1994-ben indult. A populárisabb jazzt bemutató, ismert régi dalokat is big bandes átdolgozásban tartalmazó Jazz című albumát 2002-ben a Soul & Jazz, 2005-ben pedig a Funky, Soul & Jazz követte. 2006-ban aztán a zenész a régi, populárisabb stílushoz talált vissza Másképp ugyanúgy című lemezével. Tevékenységét számos díj, elismerés is fémjelzi, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje és a Liszt Ferenc-díj birtokosa, de kitüntették a Budapestért-díjjal is, és Budapest díszpolgárává választották. Charlie többszörös EMeRTon-díjas előadó, Arany Mikrofon-díjas, többször volt az év énekese, 2006-ban Artisjus, 2007-ben Börze Award, 2020-ban Petőfi Zenei Életműdíjat, 2021-ben Fonogram díjat vehetett át.

21.30  Kertmozi: Putifár tanár úr visszavág – mb. francia filmvígjáték, 90 perc, 2023 (12)

(Bartók Béla tér) (Kedvezőtlen időjárás esetén a vetítés elmarad, a jegyárat visszafizetik.)

Putifár tanár úr több évtizednyi tanítás után nyugdíjba vonul. A jól megérdemelt pihenés helyett Putifárnak más tervei vannak: végre eljött az ő ideje, hogy bosszút álljon minden csínyért és megaláztatásért, amit az iskolában szenvedett el a gyerekek miatt. Putifár régóta várt erre a pillanatra, már kész tervekkel készült, hogy miképp vágjon vissza azoknak a gyerekeknek, akik megkeserítették az életét. Az immár felnőtté vált nebulók nem is sejtik, hogy mi vár rájuk. A Putifár tanár úr visszavág Jean-Claude Mourlevat Magyarországon is megjelent sikerregényének filmfeldolgozása.

2023. AUGUSZTUS 20., VASÁRNAP

10.00–19.00  Koronázási Ünnepi Játékok – történelmi fesztivál

Találkozás az óriásbábokkal, középkori foglalkozások, középkori piac, hagyományőrzők, régizenészek, családi játékok (Belváros, Zichy liget)

10.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben (Városház tér)

A középkori hagyományokat, tradíciókat felidéző bajvívó bajnokság Székesfehérvár belvárosában, a Városház téren. Két nap, két különböző fegy­vernem: augusztus 19-én és 20-án nyolc versenyző méri össze tu­dását, végül mindkét napon bajnokot avatunk.. Az érdeklődők kipróbálhatják a fegyvereket, megnézhetik a vérteket. Ha a Lovagregény téged is elvarázsolt, akkor itt a helyed!

10.00–17.00  Rozetta: A rózsa szimbóluma – múzeumpedagógiai foglalkozás a  Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusaival a Díszudvarban

(Szent István Király Múzeum – Rendház)

A középkori katedrálisokban az üvegablakok rozettái, a faragványok, öntvények, vakolatképek jegyeiként találkozunk rózsákkal. A katedrálisok homlokzatán a körablak megnevezésére a rota, azaz kerék szolgál. A küllőkkel, pántokkal felosztott, üveggel elzárt nyílás itáliai neve: rosoni. A nyílás kerék értelme fennmaradt, a kereszténység kozmológiát magába foglaló teológia szerint rózsaablakokként funkcionáltak. A 12. században születő opus francigenum, a gótikus művészet az üvegablak készítésének elveit a romantikától vette át. A rózsaablak egy szimbólum építészeti megvalósítása és továbbfejlesztése: a rózsa az ember életének ideje és az örökkévalóság közötti lehetséges átmenet rendjét mutatta. A foglalkozásokon a résztvevők megtervezhetik saját rózsaablak szimbólumaikat.

10.30  Szent István-napi ünnepi szentmise, a szentmisét bemutatja Spányi Antal megyés püspök

(Szent István-székesegyház)

14.00  Szent István Torna – bajvívó bajnokság két fegyvernemben

(Városház tér)

16.30  Fehérvári királyok menete – történelmi felvonulás az óriásbáb-család 23 tagjával, hagyományőrzőkkel, korhű ruhába öltözött régizenészekkel

(Koronás Park – Szabadságharcos út – Mátyás király körút –– Fő utca – Városház tér – Kossuth utca – Szent István tér) (Kedvezőtlen időjárás esetén a program elmarad.)

A Székesfehérvári Királyi Napok egyik legkedveltebb eseménye a 23 tagú óriásbáb-család felvonulása. A látványos, színes menetben az óriáskirályokat hagyományőrző csapatok tagjai és régizenei együttesek kísérik a belvároson át az ünnepi közgyűlés helyszínéig. A rendezvény jelképének számító királyi óriásbáb-család tagjai a Koronázási Ünnepi Játékok három napja alatt is jelen lesznek az Országzászló téren, ahol a látogatók megismerkedhetnek velük, a mellettük álló táblákon elolvashatják a róluk szóló legfontosabb információkat. A család tagjai: Géza fejedelem és a felesége, Sarolt, Szent István és felesége, Boldog Gizella, fiuk, Szent Imre herceg, Asztrik püspök, Szent László és felesége, Adelheid, lányuk Piroska, I. Géza, Salamon király, Könyves Kálmán, Álmos herceg, II. István és II. (Vak) Béla, III. Béla és felesége, Antiochiai Anna, II. András és lánya, Szent Erzsébet, IV. Béla és lánya, Szent Margit, IV. (Kun) László és az utolsó Árpád-házi uralkodó, III. András.

17.00  Tiszteletadás Szent István szarkofágjánál – ünnepi beszédet mond dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke

(Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert)

18.00  Ünnepi közgyűlés – ünnepi beszédet mond és Székesfehérvár kitüntetéseit átadja dr. Cser-Palkovics András polgármester

(Szent István tér) (Esőhelyszín: Városháza, Díszterem)

20.00  Bánk bán – az opera koncertszerű előadása az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A műsort a megszokott, hatszáz férőhelyes nézőtéren ülve élvezheti a közönség, kerekesszékes vendégeinknek külön helyet jelölünk ki a színpad közelében. (Zichy-színpad) (Esőnap: augusztus 21., hétfő 20.00)

A programok ingyenesek, a belépődíjas rendezvényeket minden esetben jeleztük.

INFORMÁCIÓK

A részletekről napközben a Tourinform irodájában (Városház tér, Hiemer-ház, nyitvatartás: hétköznap 9.00–18.00, hétvégén 10.00–18.00) vagy Városház téri infopultjánál (nyitvatartás: hétköznap 10.00–20.00, hétvégén 10.00–21.00) is tájékozódhatnak.

A Székesfehérvári Királyi Napok információs faháza az Országzászló téren, a Virágórával szemben található. Nyitvatartás: augusztus 4–11. 16.00–20.00 óra; augusztus 12–18. 10.00–20.00 óra; aug. 19–20. 9.00–20.00 óra Az információs faházban Székesfehérvár önkéntesei segítik, tájékoztatják a látogatókat.

További ajánlataink

2023.10.01. - 2023.10.31. Zsidó Kulturális Napok 2023 Székesfehérvár
2023.10.03. - 2023.10.08. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.10.04. - 2023.10.08. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai októberben
2 200 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.10.06. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Székesfehérvári Orgonaünnep
2023.10.09. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
CONCERTO BUDAPEST Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
2023.10.10. - 2023.10.15. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.10.10. - 2023.10.17. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai októberben
2 200 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.10.13. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Székesfehérvári Orgonaünnep
2023.10.14. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2023.10.14. Ökotúrák 2023. Garantált vezetések Sóstón, Székesfehérváron
2023.10.14. Sóstó Székesfehérvár programok 2023. Események, rendezvények a Sóstó Látogatóközpontban
2023.10.14. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Kérdezd a zeneszerzőt! - `Magyar zeneszerző-generációk`
2 500 Ft Jegyvásárlás
2023.10.17. - 2023.10.22. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.10.21. Sóstó Székesfehérvár programok 2023. Események, rendezvények a Sóstó Látogatóközpontban
2023.10.21. Ökotúrák 2023. Garantált vezetések Sóstón, Székesfehérváron
2023.10.24. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2023.10.24. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Farkas Ferenc sorozat II. - `Magyar hősök`
2 400 Ft - 3 900 Ft Jegyvásárlás
2023.10.24. - 2023.10.29. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.10.26. - 2023.10.31. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai októberben
2 200 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.10.27. Ökotúrák 2023. Garantált vezetések Sóstón, Székesfehérváron
2023.10.27. Sóstó Székesfehérvár programok 2023. Események, rendezvények a Sóstó Látogatóközpontban
2023.10.31. - 2023.11.05. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.11.07. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Zorán Turné 2023
2023.11.07. - 2023.11.12. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.11.11. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
NAHÁT! - Kovács András Péter önálló estje, előzenekar: Noé Bex
6 090 Ft - 7 590 Ft Jegyvásárlás
2023.11.14. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR / Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
2023.11.14. - 2023.11.19. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.11.16. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2023.11.16. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat II. - `Schubertiada`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2023.11.21. - 2023.11.26. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.11.23. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
MUNKATÁRSAS- Konfliktushelyzetek humorral a munka világában
5 000 Ft - 6 000 Ft Jegyvásárlás
2023.11.24. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2023.11.24. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Kérdezd a zeneszerzőt! - `Ligeti-reflexiók`
2 500 Ft Jegyvásárlás
2023.11.25. - 2023.11.26. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
XI. PAÁL ISTVÁN FESZTIVÁL - országos amatőr színjátszó találkozó
2023.11.28. - 2023.12.03. Magyar hadtörténet kiállítás Székesfehérváron, hadi múltunk kincsestára, hadtörténeti kuriózumok
2023.12.03. - 2023.12.24. Fehérvári Advent 2023. Székesfehérvári adventi ünnepi programok, események
2023.12.11. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
DANUBIA ZENEKAR / Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
2023.12.13. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Ki nevet a végén? - Dr. Csernus Imre és Aranyosi Péter közös estje
4 900 Ft Jegyvásárlás
2023.12.15. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Dés László Koncert - Így öten!
11 990 Ft - 14 990 Ft Jegyvásárlás
2023.12.17. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
DIÓTÖRŐ - Székesfehérvári Balett Színház
2 800 Ft - 3 500 Ft Jegyvásárlás
2024.02.05. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2024.02.05. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Farkas Ferenc sorozat III - Északi fény
2 400 Ft - 3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.02.28. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat III.- `Itália Hangjai`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2024.02.28. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2024.03.21. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
SAVARIA SZIMFONIKUS ZENEKAR /, Vörösmarty Színház
2024.03.21. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
SAVARIA SZIMFONIKUS ZENEKAR / Vörösmarty Színház
2024.04.06. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2024.04.06. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat IV.- `Találkozások`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2024.04.08. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA / Vörösmarty Színház
2024.04.15. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Farkas Ferenc sorozat IV. - Győzelem
2 400 Ft - 3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.04.15. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2024.05.09. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat V.- `Reflektorfényben 3.`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2024.05.09. Komolyzenei koncertek Székesfehérvár 2023 / 2024
2024.05.27. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR / Vörösmarty Színház
2024.07.31. - 2024.08.03. FEZEN Fesztivál 2024 Székesfehérvár
2023.01.01. - 2023.12.31. Történelmi programok, megelevenedik a középkor világa Székesfehérvár történelmi játszóparkjában
2023.01.01. - 2023.12.31. Templomok Székesfehérváron, templomtúra a belvárosban a barokk művészet gyöngyszemei között
2023.01.01. - 2023.12.31. Órajáték és óramúzeum látogatás belvárosi sétával, idegenvezetés Székesfehérváron csoportok számára
2023.01.01. - 2023.12.31. Családi program Székesfehérváron, játékos és kalandos programok kisvonatozással
2023.01.01. - 2023.12.31. Játékmúzeum látogatás idegenvezetővel, és játékos ismerkedés a város történetével Székesfehérváron
2023.01.01. - 2023.12.31. Székesfehérvári skanzen látogatás, felelevenednek az elfeledett néphagyományok
2023.01.01. - 2023.12.31. Szép kutak, ismerje meg Székesfehérvár belvárosának művészi kútjai egy vezetett sétán
2023.01.01. - 2023.12.31. Szobrok Székesfehérváron, szoborséta idegenvezetővel csoportok számára
2023.01.01. - 2023.12.31. Fehérvár kártya 2023. Extra programkedvezmények Nyiss Fehérvárra kártyával szállásfoglalóknak
2023.01.01. - 2023.12.31. Bory-vár látogatás, romantikus városnéző túra idegenvezetéssel és kisvonattal
2023.01.01. - 2023.12.31. Szabadulós kincskereső játék: A kapitány titkai
2023.01.01. - 2023.12.31. Hiemer-ház látogatás Székesfehérváron, ismerje meg velünk a városunk ékkövét!
2023.01.01. - 2023.12.31. Székesfehérvári történelem, városnéző felfedező belvárosi séták idegenvezetővel
2023.01.01. - 2023.12.31. Koronás Park programok Székesfehérvár
2023.09.15. - 2024.01.14. Munkácsy-kiállítás nyílt kuriózumokkal és ismert alkotásokkal Székesfehérváron
2023.09.15. - 2024.01.19. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Munkácsy kiállítás Székesfehérváron
2023.09.28. - 2023.11.22. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Múzeumok Őszi Fesztiválja
Találatok száma: 8

Best Western Plus Lakeside Hotel**** Székesfehérvár

Best Western Plus Lakeside Hotel**** Székesfehérvár

Modern stílus és nemzetközileg garantált, négycsillagos minőség Székesfehérvár központjában, egyedi, tóparti környezetben, 86 fantasztikus szobával. Letisztult formák, visszafogott és elegáns megjelenés, gondosan válogatott hangulatok garantálják, hogy szállodánkban harmonikusan érezze magát. Kényelmét ... Bővebben


Jancsár Motel Székesfehérvár

Jancsár Motel Székesfehérvár

A szálloda Székesfehérvár belvárosától néhány percre helyezkedik el. Legyen szó akár családi nyaralásról, néhány napos üzleti útról, vagy csak átutazásról, szívesen látjuk vendégül és készséggel állunk rendelkezésére. Az épület 60 szobával rendelkezik. 24 db egyágyas szobával, 24 db kétágyas ... Bővebben


Platán Hotel*** Székesfehérvár

Platán Hotel*** Székesfehérvár

A királyok városában, Székesfehérváron mindössze öt perc sétára a központtól, mégis csendes, zöldövezeti környezetben vár a Hotel Platán. A teljesen felújított szállodában a vendég az első. Bővebben


Szent Gellért Hotel Székesfehérvár

Szent Gellért Hotel Székesfehérvár

A Szent Gellért Hotel a kiemelkedő szépségű történelmi belvárosban helyezkedik el. Néhány perc sétával elérhetőek a város legnevezetesebb kulturális értékei, épületei, múzeumai, éppen úgy mint a szórakozási, kikapcsolódási és bevásárlási lehetőségek. Bővebben


Szárcsa Hotel és Étterem Székesfehérvár

Szárcsa Hotel és Étterem Székesfehérvár

Székesfehérváron, a 63-as főút mellett található a békebeli hangulatban berendezett Szárcsa Hotel. Szállodánk különlegessége, hogy valamennyi szobánk és éttermi termünk más hangulatú, bútorzatú és színvilágú. Étterem, kerthelyiség, szabadtéri és beltéri wellness részleg medencékkel, szaunákkal, edzőterem, ... Bővebben


Vadászkürt Hotel Székesfehérvár

Vadászkürt Hotel Székesfehérvár

A Hotel Vadászkürt vonzó környezetet kínál mindössze 500 méterre Székesfehérvár központjától. A terrakotta meleg árnyalataival díszített szálloda ingyenes wifivel várja vendégeit. Bővebben


Castrum Hotel**** Székesfehérvár

Castrum Hotel**** Székesfehérvár

A szálloda a történelmi belváros szélén található, 300 m-re a barokk főutcától, ahol a város főbb nevezetességei, múzeumai rövid sétával elérhetők. Közvetlenül a szálloda mellett van a városi uszoda és strandfürdő, valamint az Alba Plaza bevásárlóközpont. Bővebben


Hotel Magyar Király****

Hotel Magyar Király****

Megnyitotta kapuit Székesfehérvár legújabb és egyben legrégibb szállodája. A négycsillagos Hotel Magyar Király**** a közel 200 éves patinás műemlék épületben kívül-belül megújulva várja vendégeit. A `királyi` vendégeket 79 szoba és négy lakosztály, közel 400 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, egy három ... Bővebben

Ár: 3 300 Ft -tól 6 000 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyvásárlás


Találatok száma: 28

67Sigma Étterem Székesfehérvár

67Sigma Étterem Székesfehérvár

Az étterem az igényes gasztronómia helyszíne Székesfehérváron. Lezser belvárosi elegancia, modern, mégis hagyományokon alapuló kreatív konyha. Bővebben


Cafe Mandala

Cafe Mandala

A Cafe Mandalában beszélgetni másokkal egy finom kávé vagy egy különleges tea kíséretében gyógyító hatással van a lélekre. Bővebben


Hatpöttyös Étterem Székesfehérvár

Hatpöttyös Étterem Székesfehérvár

A székesfehérvári Hatpöttyös étterembenl megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Ez a munka jellegéből adódóan segíthet az egészséges társadalomnak abban, hogy megismerje, elfogadja, megértse kevésbé szerencsés társait. Híd lehet az egészséges és a fogyatékos emberek között. ... Bővebben


Kiskulacs Vendéglő Székesfehérvár

Kiskulacs Vendéglő Székesfehérvár

A Kiskulacs Vendéglő 1999-ben nyitotta meg kapuit Székesfehérvár központjában, a városon áthaladó 7-es út mentén, a Budai úton. A vendéglő stílusát a régi polgári hagyományok határozzák meg. A környezet, a berendezés és a kitűnő konyha, Krúdy korának hangulatát idézi. A vendéglőben - a környéken ... Bővebben


KávéSzínHáz Kávézó

KávéSzínHáz Kávézó

A KávéSzínHáz Kávézó Székesfehérvár történelmi belvárosának egyik legszebb terén, a Bazilika mögött található Hösök terén (Fekvő Katona szobra) a Kossuth utca 3. szám alatt nyitotta újra kapuit 2011. szeptemberében, az Országalmától csupán egy percnyire. Bővebben


M7 Bistro Székesfehérvár

M7 Bistro Székesfehérvár

Vendégeink, a Balatonra igyekvők, üzletemberek, kamionosok és a székesfehérváriak kedvükre válogathatnak a széles kínálatból: többféle pörköltből és gulyáslevesből, a látványkonyhában készülő finomságokból, és megkóstolhatják a négy órán át konfitált, omlós libacombot is. Bővebben


N-Joy Bistro and Club

N-Joy Bistro and Club

Az N-Joy Bistro&Club Székesfehérvár legújabb gyöngyszeme. Éttermünkben megtalálhatóak a hagyományos magyar ételek, illetve a nemzetközi konyha legfinomabbjaiból is válogattunk. Emellett nagy pizzaválasztékkal, finom italokkal várunk Mindenkit hétfőtől-vasárnapig nagy szeretettel! Bővebben


Noé-hegyi Borrend

Noé-hegyi Borrend

Székesfehérváron, Szent István király ősi koronázási székhelyén, 52 lokálpatrióta borbarát polgár 2002. május 18-án megalakította a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendet. Tagságunk az eltelt évek óta a magyar borkultúra iránti elkötelezettséggel munkálkodik boraink hírnevének öregbítésén. Az Alapszabályban ... Bővebben


Sushi Bar Székesfehérvár

Sushi Bar Székesfehérvár

Letisztult, innovatív belsőépítészeti megoldásokkal, és magas színvonalú autentikus Japán ételekkel várjuk kedves vendégeinket, amelyek a legkiválóbb alapanyagokból, legmodernebb konyhatechnológiával elkészítve kerülnek szervírozásra. Bővebben


Vintage Étterem Székesfehérvár

Vintage Étterem Székesfehérvár

Az étteremben, mely 2020. januárjában nyílt meg Székesfehérvár szívében, minden korosztálynak, a legkisebbektől az idősebbekig igyekeznek a kedvébe járni. Bővebben


1 2 3   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kiemelt ajánlatok

Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
  • Székesfehérvár
2023. október 4. (Szerda) - 2023. október 8. (Vasárnap)

Figyelmébe ajánljuk!


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG