Nagy családok! Nagy élmények kis árakon - Science Hotel Szeged
Nagy családok! Nagy élmények kis árakon - Science Hotel Szeged
Whitney Houston zenéje továbbél ebben az izgalmas színházi show előadásban!
Whitney Houston zenéje továbbél ebben az izgalmas színházi show előadásban!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Levendula Napok a Szegedi Füvészkertben 2017

A két napos rendezvény főszereplője az ezerarcú levendula. A kert levendulás szegletében egy több mint 1000 tőből kialakított formaágyásban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kilenc legismertebb levendula fajjal és fajtával. A levendulaházikóban berendezett időszakos kiállítás és az információs táblák segítségével pedig számos érdekességet is megtudhatnak erről a szubmediterrán hangulatot árasztó növényről, mely nemcsak szemet gyönyörködtet, de virágai gyógyhatással is bírnak. A hétvégén a hangulatot zenekarok fellépése, gyógynövényes témájú előadások, gyerekprogramok és kézműves vásár színesíti. Rendezvényünk az Egyetemi tavasz kulturális rendezvénysorozatának része. A programok szervezése és feltöltése folyamatosan zajlik.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

 IV. Levendula Napok

2017. július 1-2. (szombat-vasárnap) naponta 9-18 óráig

Középpontban az ezerarcú levendula és a mediterrán stílus, mindez színpadi programokkal, zenével, kézműves vásárral körítve.

2017. július 1.

10.00 Fák, virágok, fény – Barkos Bea kiállítása

Megnyitják: Fabulya Andrea szóval, Jenei Kornél és Páli Tibor zenével

Barkos Bea bölcsésznek, őstörténet kutatónak indult, majd a képzőművészetben találta meg gondolatainak a legmegfelelőbb kifejezési formát. 1995 óta foglalkozik tűzzománccal. A technika jelentette minden lehetőséggel él: grafikusi, festői, gyűrt- és ötvöszománcokat készít.

Alkotásaiban megjelenik az ősiséghez való vonzódása, de a modern irányzatok is teret nyernek munkáin. Szívesen használ régi tárgyakat (pl. péklapát, járom, rosta, teknő), amelyek a tűzzománcok által új megszólalási formát nyernek, így épít hidat a régmúlt és a ma gondolatvilága közé. Képzőművészként 1996 óta állít ki. Jelentősebb bemutatkozása volt Szegeden a Bartók Béla Művelődési Központban, valamint számos helyen és alkalommal Magyarország különböző városaiban, Budapesten az Iparművészeti Múzeumban és a Vigadó Galériában, a PrimArt Galériában, 1998-tól Erdély számos városában, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Olaszországban vett részt önálló és csoportos kiállításokon.

2011-ben meghívást kapott a 8. Firenzei Biennáléra.

„Most talán az a fontos, hogy állandó mozgásban vagyok, hívnak tanítani s kiállítani egyaránt hazánk és Európa különböző helyeire, hazai és külhoni művésztelepekre. Nem könnyű ebben a vizuális sokszínűségben magunkra vonni mások figyelmét, így csak megköszönhetem mindazoknak, akik szakítanak figyelmet a munkáimra. Ma már ahhoz kell nagyobb erő és elszántság, hogy csendben figyeljük a külső és belső világunkat. Nem divatos a csend rendjét követni, én erre törekszem. Szeretek összművészeti produkcióban a szó, a zene rezgéseiből táplálkozva festeni.”

A kiállításon bemutatunk néhány ilyen összművészeti előadásnak köszönhető képet, melyek verseket és zenei hangulatokat idéznek, és a művész tűzzománc alkotásait is.

Megtekinthető a Füvészkert nyitvatartási idejében.

10.30 „Folyton söpör” — A Szegedi Egyetemi Színház műsora

Az SZTE Kulturális Iroda által az Arany János Emlékévben kiírt Ballada Pályázat válogatott verseiből állítottuk össze műsorunkat.

Szerzők: Bagdi Boglárka Ingrid, Gálfi Zsolt, Galzó Ákos Ferenc, Rasztik Réka, Tóth Ádám, Vajsenbek Péter, Varga Edina

Játsszák: Fazekas Máté, Radvánszky Gábor, Varga Norbert

Rendezte: Varga Norbert

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

(gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett)

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Tanszékének (korábban Gyógynövény- és Drogismereti Intézet) munkatársai gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről.

11.15 A Terebes zenekar koncertje

A Terebes zenekar 2014 végén alakult meg a szegedi Mester Tanoda Alapítvány Népzenei Kamaraműhelyének elhivatott énekes és hangszeres művészeiből. Repertoárjuk elsősorban népi dallamokat tartalmaz, ám a régi értékek felelevenítése mellett izgalmasan új formában és hangszereléssel juttatják egyedi zenei élményekhez hallgatóságukat. Annak érdekében, hogy muzsikájuk igazán őszinte, élő és „tiszta forrásból” táplálkozó lehessen, a zenekar tagjai minden évben meglátogatják Moldva, Erdély és Partium népzenei kincseket rejtő településeit, ahol néprajzi gyűjtés folytatása mellett a hagyományaikat elveszíteni látszó falvakban igyekeznek feleleveníteni, adott esetben vissza is tanítani, az onnan származó énekes és hangszeres folklóranyagot. Számos rendezvényen képviseltették már magukat, elsősorban a Dél-Alföldön, de Moldvában, Erdélyben, Partiumban, Felvidéken, illetve Vajdaságban is több alkalommal tartottak sikeres koncerteket és táncházakat. Céljuk a Kárpát-medencei magyarság sokszínű népzenei kultúrájának minél mélyebb megismerése, megélése, valamint megszerettetése a mai modern társadalom számára is könnyen befogadható aktuális értelmezések és feldolgozások által.

A zenekar tagjai: Bauer Iván (furulya, kaval), Benyó-Korcsmáros Réka (ének, dob), Dancs Ágnes (hegedű), Garamvölgyi Anett (koboz, citera, ének), Hódi Fruzsina (ének, csörgők), Kiss Levente (furulya, kaval), Páli Tibor (doromb, ének)

12.15 Musical-csokor — Szondi Tamás koncertje

Szondi Tamás énekes, az SZTE Bölcsészettudományi Karának történelem-etika szakos hallgatója, emellett Altorjay Tamás szegedi operaénekes művész tanítványa.

Szondi Tamást a Szegedi Nemzeti Színház közönsége is megismerhetett már, az operától a rock’n’roll-ig, a szólóénekléstől az a’capelláig szinte bármely műfajban megtalálja a maga hangját. Előadói tehetségét dicséri, hogy az Egyetemi Zenei Verseny könnyűzene kategóriájának, valamint az Egyetemi Versmondó Versenynek is többszörös díjazottja. Az éneklés iránti rajongása, kiváltképp a musicalek iránt, a kecskeméti Musical Stúdióban Jámbor Zsolt és Vargáné Pulai Edina keze alatt alakult ki.

13.00 „Egyik szemében, másik szívében” — A Szegedi Egyetemi Színház műsora

Az SZTE Kulturális Iroda által az Arany János Emlékévben kíírt Ballada Pályázat válogatott verseiből állítottuk össze műsorunkat.

Szerzők: Bagdi Boglárka Ingrid, Gálfi Zsolt, Galzó Ákos Ferenc, Rasztik Réka, Tóth Ádám, Vajsenbek Péter, Varga Edina

Játsszák: Fazekas Máté, Radvánszky Gábor, Varga Norbert

Rendezte: Varga Norbert

13.00 A szappankészítés története – Baranyai Erika Piros előadása

(a szappanos standnál, gyülekező a színpad mellett)

Kézzel készített szappanjaim kizárólag természetes olajokat és zsírokat tartalmaznak. Mesterséges színezéket és illatanyagot nem használok. A szappanokhoz használt növények egy részét saját kertemben termesztettem – körömvirág, citromfű, borsmenta, levendula, tárkony, aranyvesszőfű. – a többit pedig megbízható – vegyszermentes – forrásból szerzem be.

14.00 A nő testi-lelki ereje és a hozzá kapcsolódó gyógynövények. - Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása

(a gyógynövényes standnál, gyülekező a színpad mellett)

Rigó István a nevem, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek az Emberről és a Gyógynövényekről. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák.

14.00 Piroska és a farkas — A Grimm-Busz Színház mesejátéka

Ez a farkas, aki a mi erdőnkben él, egyáltalán nem gonosz, hanem nagyon is kedves és jószívű. Hogyan kerekedik ki mégis a klasszikus történet? A megoldást a gonosz Besamell márki felbukkanása jelenti, aki fogságba ejti az állatokat, s farkasunkat is megkötözi. Piroska kiszabadítja a farkast, de az agyafúrt Besamell csellel elvarázsolja, és megparancsolja neki, hogy zárja a pincébe Nagymamát, majd Piroskát is. A varázslatot csak egyféleképpen lehet megtörni, de a márki nem árulja el, hogyan. Hőseink a gyerekek segítségével felismerik, hogy a szeretet minden gonoszságot legyőz.

A színház díszletes, jelmezes, zenés színházi előadásokat mutat be óvodás, iskoláskorú gyermekek számára. Fő céljuk a gyermekek szórakoztatása, mindazonáltal nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy előadásaik gyermekeink épülésére legyenek. A jó és a rossz szembeállításával, a konfliktusok gerjesztésével és azok megoldásával, a karakterfejlődés ábrázolásával próbálnak utat mutatni kis közönségüknek. „Tanítják”, hogy a jó ügy érdekében folytatott harc mindig eredményre vezet. Megmutatjuk, hogy a „többet ésszel" elve örökérvényű igazság. Előadásaik során nagy hangsúlyt helyeznek a zenére is.

15.00 A Huckleberry Guys zenekar koncertje

Az utcazenekarként és színpadon is átütő erővel megszólaló banda humoros, improvizatív műsoraiban a mississippi blues, a country hagyományait teremti újra. Bár a produkció elektromosan, a színpadon is kiválóan működik, a felállás eredeti elgondolását tekintve utcazenélésre tervezett. Kezdetektől fogva céljuk, hogy akusztikusan, akár abszolút kihangosítatlanul is meg tudjanak szólalni. Ezt szolgálják az olyan megoldásaik, mint a jellegéből fakadóan erőteljes slide gitározás, vagy a szájharmonika hangosításárára használt fém tölcsér. A főként az autentikus blues műfajából táplálkozó feldolgozásaikat egy bőröndre épült dobcucc taktusai kísérik. Hallhatunk tőlük Seasick Steve, RL Burnside, Robert Johnson, John Lee Hooker, Sonny Boy Williamson II és Sonny Terry átgondolásokat.

A zenekar tagjai: Balogh Ede Farkas (bőrönd dobcucc), Balogh Gyula (ének, gitár), Prekop Győző (szájharmonika)

15.00 Méhészeti bemutató

(a Füvészkert méhesében, a tanya mellett) A Szepesi Méhészet 1985 óta foglakozik méhészettel, kezdetben hobbi jelleggel, későbbiekben ez már az életformává alakult. Folyamatos képzésekkel e területen ma már, mint szakképzett méhészek végezik tevékenységünket

Méhészetüket folyamatosan bővítik, ezáltal mézválasztékukat is szélesíteni tudták és jelenleg is erre törekszenek. Mézeiket kis- és nagykereskedelmi formában értékesítik.

Az általuk megtermelt mézet saját üzleteikben is értékesítik, ahol a bőséges mézválaszték mellett különböző méhészeti termékeket, süteményeket, édességeket is árusítanak. Tekintettel arra, hogy a mézet általában az ételallergiások (glutén-,tej- és tojás érzékenyek, valamint az enyhén cukorbetegek) is fogyaszthatják, számukra továbbá glutén-,tej- és tojásmentes, valamint diabetikus termékeket is kínálnak.

16.00 „Ki viszi át…?” — Szirtes Edina Mókus szóló looper koncertje örömről, bánatról, fájdalomról és a mindent átölelő mélységes mély szeretetről

Közreműködik: Jammal Fekete János (beatbox)

A műsorban magyar és francai költők versei kapnak új értelmet, oldónak fel Mókus különleges zenéjében, amely, ha nem vigyázunk, a lelkünk legeldugottabb zugaiba hatol, és nem ereszt el soha többé. Szirtes Edina Mókus egy ciklon. Betölti a teret, hangos és halk, vidám és szomorú, szívbemarkolóan őszinte. Egy egész zenekar és számos zenei műfaj egy személyben. Világzene? Több. Egyszerűen a Zene maga.

17.00 A Jazzarosa zenekar koncertje

A zenekar 2016-ban alakult. Repertoárjában igényes, dallamos jazz sztenderdek szerepelnek, amelyeket számos ismert előadótól hallhattunk már (Ella Fitzgerald, Stan Getz, Joao Gilberto, Frank Sinatra, Ray Charles, Norah Jones). A műsort különlegessé teszi, hogy általában magyar nyelvű szövegekkel adják elő, amelyek zöme saját szerzemény. A műsort színesítik ismert régi magyar slágerek, Fényes Szabolcstól és más kiváló magyar zeneszerzőktől, mindezek szintén jazz stílusban. A zenék hangulata kellemes, szívhez és lélekhez szóló. Pozitív feltöltődést és igazi kikapcsolódást nyújt a közönségnek.

A zenekar tagjai: Horváth Piroska (ének), Török Péter (gitár), Pálinkó Péter (zongora), Árva Gábor (bőgő), Szabó Csaba (dob)

2017. július 2.

10.00 A levendula termesztés fortélyai – Nagy Tamás levendulatermesztő előadása

(A Füvészkert levendula gyűjteményénél, gyülekezés a színpadnál)

Domaszék határában 2013-ban indítottuk el levendulakertészetünket (Napfénybirtok), ahol jelenleg 0,5 ha-on francia levendula termesztésével foglalkozunk vegyszermentes technológiával. A Biokontroll Hungária Kft.-vel állunk szerződéses kapcsolatban annak érdekében, hogy bio minősítésünket megszerezzük. A kertészet mellett egy 150 családos méhészetet is fenntartunk. Fontos célunk, hogy a méz és a levendula jótékony hatásait szem előtt tartva, egyre szélesebb termékskálát tudjunk a vásárlóinknak kínálni.

10.00 A Haramia együttes zenés gyermekműsora

A duó tagjai: Jázmin Csilla (ének), Németh Sándor (ének, gitár)

11.00 A Keep Smiling Jazz Vocal koncertje

A vokáléneklést csak hobbiként űző csapat – Blaho Attila zongorakíséretével – a ’20-as, ’30-as évek legszebb jazz sztenderdjeinek gyöngyszemeit fűzi fel műsorára. A kórus különlegessége, hogy a tudomány különböző területeiről érkező, vegyes életkorú énekesek egy csapásra egységgé kovácsolódnak, amint felhangzik a zongora vampje.

Az együttes tagjai:

Szoprán: dr. Gera Katalin tisztiorvos, Kaskovits Melinda jogász hallgató, dr. Paizs Melinda neurobiológus.

Alt: Csúriné Juratovics Rita irodavezető, Melczer Zsófia oktatási asszisztens, német szakfordító, Dr. Gábor Krisztina Míta gyermekgyógyász, onkológus.

Tenor: Budavári Mátyás szoftverfejlesztő, programtervező informatikus hallgató, Sebők Lehel biológus, Véha Tímea reklámgrafikus, marketingvezető

Basszus: dr. Kós Péter biológus, tudományos főmunkatárs, dr. Páli Tibor László fizikus, tudományos tanácsadó, Tóth Milán senior szoftverfejlesztő

A zenekar vezetője, alapítója:dr. Gabnai Klára, a Hammidó Művészeti Iskola igazgatója

Zongorán közreműködik: Blaho Attila jazz előadóművész, tanár

12.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe

(gyógynövény és kolostorkert, gyülekező a színpad mellett)

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Tanszékének (korábban Gyógynövény- és Drogismereti Intézet) munkatársai gyakorlati ismertetőt adnak a Füvészkert Kolostorkertjének gyógy- és fűszernövényeiről

13.00 A Kokojsza együttes koncertje

A baráti társaságból alakult népzenei együttes több generáció közös munkájának gyümölcse. A nyolc éves Magyar Kata, a tizenegy éves Magyar Sára, Magyarné Ágoston Ildikó, Nagy István és Bozsó Antal alkotta zenekar az előadott magyar népénekeket citerával, harmonikával, tekerővel, furulyákkal, dobokkal kísérik.

14.00 A Ramazurka zenekar koncertje kicsiknek és nagyoknak

Nemrég alakult kis zenekarunk műsoraival a 3-12 éves korosztályig (ovisok, kisiskolások) céloztuk meg a tisztelt nagyérdeműt. Repertoárunk klasszikusokat is tartalmaz (pl. Halász Judit, Kaláka, Sebő Ferenc, Makám), így a felnőttek is szívesen hallgatják (teszteltük).

A zenekar tagjai: Bede Ádám (fúvós szekció, ének), Himer István (basszus), Varga Dóra (ének, gitár), Szalkai Dénes (ritmusketyerék)

14.00 A férfi testi-lelki ereje és a hozzá kapcsolódó gyógynövények. - Rigó István gyógynövény-őstermelő és tanuló természetgyógyász előadása

(a gyógynövényes standnál, gyülekező a színpad mellett)

Rigó István a nevem, Egerben élek, természetgyógyászatot tanulok, előadásokat tartok és beszélgetéseket vezetek az Emberről és a Gyógynövényekről. Őstermelőként hazai gyógynövények termesztésével, megfigyelésével, kutatásával és belőlük teák, teakeverékek készítésével foglalkozom. Zsebkendőnyi kerten vegyszermentesen gazdálkodunk, melynek hozományaként születtek meg a Rigó teák.

15.00 „Levendula száll az éjen át…” A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora

Közreműködik: Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Andrejcsik István

Zongorán kísér: Pál Tamás

16.00 A Meszecsinka Duó koncertje

Meszecsinka egyike a 12 legjobb magyar világzenei együttesnek a Dal+Szerző magazin külön WOMEX száma szerint. Bejárta Európát, játszott USA-ban és Kanadában, klipet forgatott a Vörös téren és road movie-t a Balkánon. Meszecsinka harmadik albuma 2016-ban jelent meg és kiemelten pozitív kritikát kapott. A HVG „zseniálisnak” nevezte, a Magyar Narancs pedig „talán az év világzenei albumának”.

A Meszecsinka Duóban a zenekar alapítói, a szegedi származású Oláh Annamari (ének, cajon, fuvola) és Biljarszki Emil (zongora, gitár), egyszerűbb, intimebb formában mutatják be dalaikat.

17.00 Az Ad Hoc Kvartett koncertje

Az Ad Hoc Kvartett műsorán a komolyzene és a jazz találkozik. Repertoárjukba lekottázott jazz, vagy komolyzenei notáción alapuló jazz zeneműveket válogattak össze. Az idei Levendula Napok keretében kvartett, és a kvartett tetszőleges párjaiból összeállított duó formációkban hallhatjuk őket. A jazz művek között Klebniczki György saját darabjai is fölcsendülnek.

A zenekar tagjai: Vizsolyi Lívia fagottművész, Varga Laura fuvolaművész, Mucsi Gergő ütőhangszer-művész, Klebniczki György zongoraművész

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Kapcsolódó időpontok

2017.12.14. Szegedi Füvészkert programok 2017
Gyógynövények: `csodaszerektől` a csoda hatású készítményekig – Dr Csupor Dezső Farmakognózia Intézet docense
2017.01.01. - 2017.12.31. Szegedi osztálykirándulás program, füvészkert látogatás játékos foglalkozásokkal
2017.01.01. - 2017.12.31. Szegedi születésnap, játékos kalandtúrával egybekötött mulatság a Füvészkertben
2017.01.01. - 2017.12.31. Esküvő Szegeden a Füvészkertben
2017.03.27. - 2017.12.31. Szegedi Füvészkert látogatás minden nap, séta a parkban és az arborétumban, valamint az üvegházakban
Találatok száma: 1

Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő ...
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Levendula Napok a Szegedi Füvészkertben 2017