Levendula Napok a Szegedi Füvészkertben 2019

Levendula Napok a Szegedi Füvészkertben 2019


A két napos rendezvény főszereplője az ezerarcú levendula. A kert levendulás szegletében egy több mint 1000 tőből kialakított formaágyásban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kilenc legismertebb levendula fajjal és fajtával. A levendulaházikóban berendezett időszakos kiállítás és az információs táblák segítségével pedig számos érdekességet is megtudhatnak erről a szubmediterrán hangulatot árasztó növényről, mely nemcsak szemet gyönyörködtet, de virágai gyógyhatással is bírnak.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

 VI. Levendula Napok

2019. június 29-30. (szombat-vasárnap)

Egy hétvége a Füvészkertben, ahol minden a levenduláról szól!

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének és Kulturális Irodájának szervezésében.

A szegedi Levendula Napokon minden korosztály számára színvonalas és színes színházi előadásokkal, koncertekkel és ismeretterjesztő-, egészségmegőrző előadásokkal és bemutatókkal várjuk a levendula szerelmeseit és az érdeklődőket.

Az előadásokon kívül kézművesek, növénytermesztők és méhészek is várják a látogatókat. Egész nap levendulás kézműves termékek, ajándéktárgyak, kézműves ékszerek, természetes alapanyagú kozmetikumok és élelmiszerek, valamint levendula, egzotikus és évelő növények vására.

A rendezvényt gyermekprogramok és kézműves foglalkozások színesítik.

Június 29. szombat

Fekete Zsolt festőművész kiállítása
Képeire jellemzőek az erős, határozott, tiszta színek és a derűs témaválasztás. Nagy tisztelettel ábrázolja a múlt értékeit, az épített környezetet. Jó időzni a naplementétől aranyló mediterrán tájain, jólesik elidőzni képein melyeken „békebeli” párok sétálnak romantikus, mesei városaiban. Az alapvető könnyedség mellett a filozofikus mélység is megmutatkozik képein, életfája az égbe csavarodik, szinte bábeli az felfelé törő torony a körülötte repülő madarakkal, a feljutó ember távlati nézőpontját ígéri.

10.00 A Haramia együttes zenés gyermekműsora
A duó tagjai: Jázmin Csilla (ének), Németh Sándor (ének, gitár)

A 2009 óta működő duó vidám, interaktív zenés műsorral várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

11.00 A Terebes zenekar koncertje
A zenekar tagjai: Benyó-Korcsmáros Réka (furulya, ének, dob), Dancs Ágnes (hegedű), Garamvölgyi Anett (koboz, ének, citera, gardon), Hódi Fruzsina (ének, citera, csörgők), Kiss Levente (furulya, kaval, tilinkó), Páli Tibor (doromb, ének, effekt-hangszerek)

A Terebes zenekar 2014 végén alakult meg a szegedi Népzenei Kamaraműhely elhivatott énekes és hangszeres tagjaiból. Repertoárjuk elsősorban moldvai, gyimesi és bukovinai népi dallamokat tartalmaz, ám az autentikus előadásmód mellett egyre jobban nyitnak a világzene felé is. Saját útjukon haladva formálják ki egyedi Terebes-stílusukat, melynek a népi dallamok felhasználása mellett fontos elemei a többszólamúság és az effekt hangszerek alkalmazása.

Céljuk a magyarság sokszínű népzenei kultúrájának minél mélyebb megismerése, megélése és megszerettetése a mai modern társadalom számára is könnyen befogadható, aktuális értelmezések, feldolgozások által.

11.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe
Az SZTE Farmakognóziai Intézet munkatársainak előadása

12.00 A nőgyógyászati ciszták, mióma és endometriózis lehetséges okairól – Rigó István előadása

13.00 Benedekfi István zongoraművész és Bendekfi Zoltán hegedűművész koncertje

Benedekfi István (zongora, elektronikus effektek) 1998-ban és 2001-ben a Zeneművészeti Iskolák Országos Zongoraversenyén II. helyezést ért el. Egyetemi tanulmányai alatt kétszer volt országos első a Szergej Rachmaninov (2003), illetve a Bartók Béla (2005) zongoraversenyeken Debrecenben. Szintén kétszer kapott különdíjat az első és a második Bartók Béla Nemzetközi Zongoraversenyen Szegeden (2004, 2006). Aktív résztvevője volt Rados Ferenc, Schiff András, Volkmar Lehmann és Flórián Péter mesterkurzusainak. Jelenleg az SZTE ZMK zongora tanszék oktatója.

Benedekfi Zoltán (hegedű, dob) első helyezést ért el a Hubay–Mozart–Bartók hegedűversenyen, melyet 2006-ban rendeztek Szegeden. Többször részt vett Perényi Eszter, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin kurzusain, de legnagyobb mestere Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes-művész hegedűvirtuóz. Aktív tag a Camerata Budapest Hangversenyzenekarban és a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarban. Az Alföld Vonósnégyes vezető hegedűse és a stuttgarti kamarazenekar első hegedűse. A Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola tanára.

A testvérpár igen termékeny a zeneszerzés területén is, a 2001-es budapesti Bartók Béla Zeneszerzői Verseny különdíjasai lettek. Zenei tevékenységük első jelentős munkája a Dung Dot (Don’t Burn It) című vietnami-amerikai filmdráma kísérőzenéjének megírása volt. A film közönségdíjat kapott a XIX. Fukuokai Nemzetközi Filmfesztiválon, valamint a 2010-es Oscar-díj versenyen a legjobb idegennyelvű film kategóriában is jelölték.

14:00 A levendula jótékony hatása és felhasználásának lehetőségei - Nagy Tamás előadása

14.00 A Suhancok táncegyüttes műsora
Táncosok: Király Tamás, Fülöp Ádám, Horváth Dániel, Gál Levente

A Suhancok tánccsapata 2010-ben alakult a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjaiból. A táncosok ebben a formációban egy alapítványi gálaműsor alkalmával álltak először színpadra és azóta is töretlen lelkesedéssel, immár új tagokkal kibővülve folytatják a közösen megkezdett munkát. A táncosokat a munkakapcsolaton túl évtizedes barátság is összefűzi, hiszen mindnyájan a Szeged Táncegyüttesben Tóth Gábor tanítványaiként kezdték elsajátítani a néptánc alapjait, jelenleg pedig többen közülük a Tiszavirág Táncegyüttes Kerepetye csoportjának táncosai. Kísérletező kedvvel nyúlnak az autentikus tánckincshez, így próbálva azt minél szélesebb körben megismertetni és a fiatal generációkhoz is eljuttatni. 2016 februárjában nagy sikerrel mutatták be a La cosa folkestra című táncjátékukat, melynek színpadra alkalmazásában Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt segítségükre. Az előadásban a 20-as 30-as évek Amerikájának hangulatát megidézve tánccal meséltek el egy maffia beavatási szertartást.

Most következő számukban kicsit visszatérnek a gyökerekhez és olyan vizekre eveznek, ahol igazán otthon érzik magukat: dél-alföldi és szászcsávási cigánytáncokat, illetve nagyecsedi botolót és verbunkot láthatunk tőlük. Műsoruk végén pedig egy apró meglepetéssel is készültek, hiszen e nélkül nem ők lennének a Suhancok!

15.00 Méhészeti bemutató

15.00 „Levendula száll az éjen át…” A Szegedi Nemzeti Színház művészeinek műsora
Fellépnek: Vajda Júlia, Kónya Krisztina, Andrejcsik István, Szélpál Szilveszter

Zongorán kísér: Pál Tamás karmester

16.30 Petruska – EgySzemélyes
Petruska András dalszerző-énekes az igényes könnyűzene hazai képviselője. Szuggesztív, közvetlen előadásmódjával, tartalmas dalaival meghatározó szerepelője a hazai fiatal zenészgenerációnak. Dalszerzői teljesítményéért 2015-ben Artisjus Junior-díjra jelölték.

A 2014-es, budapesti metrómegállókat megzenésítő Metropolita, majd a két évvel későbbi, az Y-generációt vizsgáló Kapunyitó után Petruska 2019-ben új nagylemezzel jelentkezik. A Reláció című albumot hallva egyértelműen azt érezhetjük, emelkedtek a tétek a szerző munkásságában: a 13 dal energikusabb és életigenlőbb, mint bármi, amit eddig ismertünk a zenésztől, a világzenei kalandozások pedig mintha most értek volna meg igazán. A szellemes szövegeiről ismert Babarci Bulcsú mellett ezúttal nem kisebb név volt Petruska szerzőtársa, mint Grecsó Krisztián. Petruska több dalát játszotta rotációban a Petőfi Rádió. A Dal 2016 című tv-műsorban egy különdíj kíséretében a legjobb 4 között végzett a Trouble in My Mind című szerzeményével, valamint a Nagy-Szín-Pad című vetélkedő 2017-es évadában is szerepelt. Széles zenei látókörének köszönhetően Petruska azon ritka hazai előadók közé tartozik, akinek a dalai egyaránt megállják a helyüket a nagy nyári fesztiválokon, valamint a világzenei, jazz, vagy irodalmi színtéren is.

Június 30. vasárnap

Fekete Zsolt festőművész kiállítása
Képeire jellemzőek az erős, határozott, tiszta színek és a derűs témaválasztás. Nagy tisztelettel ábrázolja a múlt értékeit, az épített környezetet. Jó időzni a naplementétől aranyló mediterrán tájain, jólesik elidőzni képein melyeken „békebeli” párok sétálnak romantikus, mesei városaiban. Az alapvető könnyedség mellett a filozofikus mélység is megmutatkozik képein, életfája az égbe csavarodik, szinte bábeli az felfelé törő torony a körülötte repülő madarakkal, a feljutó ember távlati nézőpontját ígéri.

10.00 Időutazás egy középkori kolostor gyógynövénykertjébe
Az SZTE Farmakognóziai Intézet munkatársainak előadása

10.00 A Cuháré Táncműhely műsora
A Cuháré Táncműhely 2004-ben alakult felnőtt táncosokból, 2008 óta közhasznú keretben működik Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület néven. Az egyesületen belül tevékenykedik a Táncműhely, a Népzenei Műhely és a Népművelő Műhely. Kezdettől fogva segítik, támogatják a Korinda Zenekar működését. A rövid, egy-egy néprajzi tájegység vagy falu táncát, vagy annak egy részét bemutató műsorszámok mellett nagyobb léptékű műsorokat is készítenek, és azokat igyekszenek olyan közönséghez is elvinni, mely egyébként nem ismerője a néptáncoknak.

11.00 A rendíthetetlen sündisznócska – Szeleburdi Meseszínház előadása
Vidám, zenés mesejáték kicsiknek és nagyoknak

Szereplők: Pálfy Zsolt, Ördögh Ottó, Bartus Patrícia

A gyerekek elhatározzák, hogy ajándékot készítenek Hóbelebanc Bonifácnak, a nagy varázslónak, hiszen rá sosem gondol senki sem. Igen ám, de ki vigye el a meglepetést a varázsló birodalmába? Hmmm... Hát ki más, mint a rendíthetetlen sündisznócska, aki szembeszáll ezer veszéllyel, és eljuttatja az ajándékot a Hóbelebanc Bonifácnak, illetve... A végén úgyis kiderül. Szállingó-ország elveszettnek hitt csodatevő varázstallérja sok év után végre megkerül. A király varázslója nyakon csípi, átadja az udvari futárnak, aki izgalmas kalandok során át eljuttatja a varázstallért a rendeltetési helyére, hiszen nélküle fejére állna a rend Szállingó-országban.

12.00 Hogyan érhető el az emberi szív tevékeny nyugalma? Öngondoskodás gyógynövényekkel – Rigó István előadása

13.00 Bolgár népdalok két fuvolára
Szerző: Klebniczki György

Előadók: Lakos Boglárka és Misák Bence, az SZTE ZMK fuvola szakos hallgatói

13.30 Ónodi András Máté - az ország legifjabb tekerősének műsora
A kiskunfélegyházi kilenc éves kisfiú ritka és különleges hangszeren, tekerőlanton játszik. Az ország legfiatalabb tekerőlantosaként immár harminc fellépésen túl van az ország számos pontján, meghívást kapott már többek között a Hagyományok Házába, a népzene fellegvárába is. Repertoárjában több mint húsz dal szerepel, közel negyedórás műsorát mindenhol nagy szeretettel és érdeklődéssel fogadta a közönség. Máté másfél éve tanul tekerőlanton játszani, a Széljáró Balladás együttes vezetője, Vas László ismertette meg a hangszerrel és tanítja jelenleg is. A tehetséges és szorgalmas kisfiú egy év alatt három tanév anyagát tanulta meg ezen a nagy és nehéz hangszeren, melyet a kisgyermek kezek nehezen érnek át. Naponta egy órát gyakorol a hangszerén, a recsegtetés is egyre jobban megy már neki.

14.00 Szondi Péter és Kovács András koncertje
A mai koncerten musical részletek, megzenésített versek és ismert dalok csendülnek fel.

Szondi Péter óvodás kora óta hegedült. Ének-zenei általános iskolát, illetve gimnáziumot végzett, majd a zenei pálya helyett a matematikát választotta. A Szegedi Tudományegyetem matematika–ének-zene tanári mesterszakon végzett. Emellett 9 éve dolgozik a Szegedi Nemzeti Színház operakórusában. A zenében a legfontosabbnak a hangszerkíséret nélküli (a’cappella) harmóniát tartja, mely számára úgy születhet meg, ha többszólamú művet adhat elő énekestársaival. Ezt a célt szolgáló Give Me Five a'cappella csapatban énekelt populáris számokat, mellyel nemzetközi sikereket is elértek.

Kovács András tíz évig hegedült, tanult gitározni. Fiatalabb korában meghatározó stílust a rockzene jelentette, énekelt rockcsapatokban. Később karaoke estek előadója, vezetője lett. Az a'cappella műfaja őt is behálózta, a Give Me Five vokálegyüttes tagja volt. Jelenlegi munkahelye a kiváló Docpiano Band, mellyel hatalmas sikereket és rengeteg fellépést bonyolítanak le. Ismeretei bővítésére jazzéneket tanul.

15.00 A szappankészítés története – Baranyai Erika Piros előadása

15.00 A Sun City Singers Jazz Quartet koncertje

Sun City Jazz QartettA formáció 2011-ben Szeged komoly- és könnyűzenei életének ismert- és elismert énekeseiből alakult, s abban az esztendőben a Szegedi Nemzeti Színház Dömötör Gáláján debütált. A kezdetek közel húsz esztendőre nyúlnak vissza, amikor még Kvártevők néven a Szegedi Nemzeti Színház egykori művészei énekeltek együtt. Több tagcsere és számos fellépés után, részben új felállásban és teljesen új néven, de a régi elképzeléseket is megtartva, Sun City Singers Jazz Quartet néven alakultak meg. „Szeged, a napfény városa”, azaz a „suncity” elnevezés és egyben életérzés jó ötletet adott a csapat nevének megválasztásához. A tagok zenei tanulmánya és előképzettsége garanciát jelent a többféle stílusból álló repertoár értő megszólaltatására. A különleges és egyedi hangzásvilág párosul a humorral, a közönséggel való interaktív kapcsolattal.

Repertoárjukon – a szélesebb körökben is befogadható dalok – szerepelnek az a cappella művektől a zenei kísérettel megszólaltatott slágerekig egyaránt; a jazz, pop, gospel műfajokat érinti. Esetenként meghívott vendég előadók zenei világával kiegészülve: Szalma Annamária énekesnő, Suhancok néptáncegyüttes, László Boldizsár operaénekes, előadóművész, a Cotton Club Singers alapítója, s egyben támogatójuk, zenei-szakmai mentoruk is. A csapat tagjai szólistaként is nagy zenei múlttal rendelkeznek, a könnyű- és a komolyzene terén egyaránt, de a kamaraéneklés e formája is mindig új élményt ad számukra. „Károlyfalvi Krisztina, Tóth Judit, Szondi Péter és Wodala Barnabás neve garancia a minőségre, humorra és a sokszínűségre” – nyilatkozták róluk.

A formáció egyre bővülő repertoárjában minden korosztály számára akad ismerős dallam vagy olyan feldolgozás, amelyben egy ismert melódia más köntösben csendül fel. Az utóbbi években a csapat kivívta létjogosultságát a zenei palettán és újabb elismeréseket gyűjtött be – többek között – a Szegedi Borfesztiválon, a Dóm téren megrendezésre kerülő Bortér programjában, a Szegedi Nemzeti Színház szilveszteri műsorában és Dömötör-díj gáláin, a szentesi Zene-Világ-Zene sorozatban; valamint több céges és privát rendezvényen, jótékonysági alkalmon, fesztiválokon.

Az együttes tagjai: Károlyfalvi Krisztina (szoprán), Tóth Judit (alt), Szondi Péter (tenor, beatbox), Wodala Barnabás (basszbariton)

16.00 A JaMese zenekar koncertje
A zenekar tagjai: Molnár Emese (ének), Udvarhelyi Gábor (gitár), Éder Ferenc „Lá” (basszusgitár), Badics Márk (dob)

A JaMese mozaikszó egy formációt, egy projektet, egy előadásmódot és egy énekesnőt takar egyszerre. Egyrészt Molnár Emese énekesnő keresztneve ihlette az elnevezést, másrészt a Jam a szabadságra és a kreativitásra, a mese pedig a történetek, gondolatok átadására kíván utalni. A 2013-as Csak A Napba című első lemezüket a 2018-as Bennem a világ követte, amelynek címadó dalának Lackfi János kortárs költő a társszerzője. Mellette még két további vendég-dalszövegíró is helyet kapott: Hegyi György, az egykori Emil.Rulez! szövegírója és Dinnyés Dániel zeneszerző, akik ketten színházi darabok zenei anyagain dolgoznak együtt már évek óta. Készítettek kreatív lyrics videót a rajongók által készített fotókból, valamint közös, folyamatosan bővülő lejátszási listát is létrehoztak kedvenc dalaikból. 2018-ban pedig megint egy új dolgot próbálnak ki, elindul a JaMese Élményének workshop havi rendszerességgel, mely során bárki, mindenféle zenei előképzettség nélkül a közösségben éneklés felszabadító erejét tapasztalhatja meg.

17.30 A Szegedi Fagott Négyes koncertje
A zenekar tagjai: Greksa Márta hegedű, Rácz Gábor mélyhegedű, Tóth-Németh Henrietta cselló, a Szegedi Szimfonikus zenekar fiatal művészei és Vizsolyi Lívia fagottművész, az SZTE ZMK oktatója

A Szegedi Fagott Négyes egy teljes vonósnégyes, ahol az első hegedű helyén ezúttal egy fagottos ül. A formáció ebben a felállásban kerek egy éve koncertezik együtt. A cél a kamaramuzsikálás öröme, melyet szeretnének sok emberrel megosztani korosztálytól függetlenül.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!

Utazás a középkorba


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG