TOUREX SPA Wellness és Gyógyturisztikai Kiállítás és Vásár 2017 Kecskemét
TOUREX SPA Wellness és Gyógyturisztikai Kiállítás és Vásár 2017 Kecskemét

Kecskemét is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája idei rendezvénysorozathoz, így 2017. június 24-én különböző izgalmas programokkal készülünk a látogatóknak. Az idei téma az értékőrzés lesz.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
6000 Kecskemét, Piaristák tere 8.

16:00 - 19:00  BANYA-HAJSZA – 13 éven felülieknek. Találd meg a vasorrúakat a Tinivilágban és fejtsd meg a boszirejtvényeket!
16:00 - 20:00 BOSZI SEPRŰNYÉLEN
Játékos, mesés boszorkányiskola
18:00 - 19:30 KUTATÓK-ALKOTÓK A KÖNYVTÁRBAN – A reformáció emlékei Kecskeméten
Előadó: Székely Gábor történész, művészettörténész, doktorjelölt
19:00 - 20:00 MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI SÉTA EURÓPÁBAN
társasjáték a Europe Direct Bács-Kiskun Megyei Európai Információs Pont szervezésében
19:30 - 22:00 LUTHER MÁRTON ÉLETE
A Kecskemétfilm Kft. animációs fimje.
20:00 - 22:00 AZ ÖRDÖG SZOLGÁI
Tények és tévhitek az újkori boszorkányokról

Bozsó Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Klapka u. 34.

16:30 - 17:00  Városnéző kabrióbusz
Rendhagyó városnézés idegenvezetéssel. Csak jó időben indul a buszjárat. Az ülőhelyek az érkezés sorrendjében foglalhatóak el. Elfőglalást nem tudunk biztosítani. 1.000 Ft/fő
17:30 - 18:00  Városnéző kabrióbusz
Rendhagyó városnézés idegenvezetéssel. Csak jó időben indul a buszjárat. Az ülőhelyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Előfoglalást nem tudunk biztosítani. 1.000 Ft/fő
18:00 - 19:30 A virágok bűvöletében - gyermekfoglalkozás
Óriás virágok készítése az udvaron.Gyermekfoglalkozás művésztanár vezetésével. Csak jó időben!
18:00 - 23:45 Korcsmakert a Múzsákhoz
Jófajta harapnivalók, üdítő, sör, bor a múzeumkertben.
18:00 - 23:45  Múzeumi retró buszjáratok
A régi Ikarusz buszok 3 körjárati útvonalon segítik a kecskeméti helyszínek megközelítését a Múzeumok Éjszakáján. A korlátlan utazásra jogosító karszalagok ára 500 Ft/fő.
18:30 - 19:00  Városnéző kabrióbusz
Rendhagyó városnézés idegenvezetéssel. Csak jó időben indul a buszjárat. Az ülőhelyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Előfoglalást nem tudunk biztosítani. 1.000 Ft/fő
19:30 - 20:00  Városnéző kabrióbusz
Rendhagyó városnézés idegenvezetéssel. Csak jó időben indul a buszjárat. Az ülőhelyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Előfoglalást nem tudunk biztosítani. 1.000 Ft/fő
20:30 - 21:00  Városnéző kabrióbusz
Rendhagyó városnézés idegenvezetéssel. Csak jó időben indul a buszjárat. Az ülőhelyek az érkezés sorrendjében foglalhatók el. Előfoglalást nem tudunk biztosítani. 1.000 Ft/fő
21:00 - 21:30 Kodálytól Michael Jaksonig - Kecskeméti Városi Fúvószenekar
Hangverseny a múzeumkertben. Csak jó időben!

Állandó kiállítások:

 • Egyházművészeti magángyűjtemény - Bozsó János festőművész hagyatéka

Különböző vallási felekezetek míves képző- és iparművészetiművészeti tárgyai három évszázadból.

 • Európai iparművészeti magángyűjtemény - Bozsó János festőművész hagyatéka

Korabeli bútorokkal, porcelánokkal, üveg- és fajanszedényekkel, ötvöstárgyakkal berendezett 17-19. századi főúri, polgári enteriörök.

 • Hanga Óragyűjtemény

Hanga István kecskeméti órásmester magángyűjteménye.

 • Magyar néprajzi magángyűjtemény - Bozsó János festőművész hagyatéka

Cserépedények, festett, faragott bútorok, használati tárgyak a történeti magyarország tájegységeiről a 15-19. századból.

Időszakos kiállítások:

 • Az ismeretlen görl

A kiállítás a két világháború közötti korszak mulatóit idézi fel.

 • Mini vitrintárlatok rejtvénnyel

A mini vitrintárlatok megtekintése mellé fejtőrő kérdéseket is mellékelünk. Formában vagyunk - kuglóf- és kalácsformák, Borivóknak való - díszes boroskancsók, Édes élet - a folyékony csokoládé

A megfejtők eljutnak Ámor nyilához, a szerencsések tárlatvezetést nyernek Szinyei kiállításunkra.

 • Szinyei Merse Pál (1845-1920) festőművész kiállítása: A természet bűvöletében

A kiállítás Szinyei Merse Pál festőművész életművéből a természet által ihletett, korai plein air tanulmányoktól a késői - az alkotó által - naturalistának nevezett tájképekig enged bepillantást a nagy magyar alkotó poétikus természetfestészetébe.

Cifrapalota
6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

18:00 - 23:45 Borkóstoló – Birkás pincészet
A Birkás Bor- és Pálinkaház idén is több meglepetéssel szolgál. Kecskeméten, először a Cifrapalotában kóstolható majd az Izsáki Arany Sárfehér gyöngyöző borunk! Lesz Irsai Olivér, Kövidinka, hagyományos alföldi fajták kóstolója! Viszünk a már hírős Birkás borcsokoládéból is. Aki velünk tart a Múzeumok Éjszakáján, biztosan nem bánja meg! Borozzunk, fröccsözzünk együtt, Kecskemét!
18:00 - 22:00 Édes-est – Időutazós játék
A Bozsó Gyűjtemény és a Cifrapalota közös játéka. Könnyed kulturális csemegézésre várjuk az édességek szerelmeseit a Múzeumok Éjszakáján. A téma a 19. század végének, 20. század fordulójának cukrászata. Ha szívesen tennél egy képzeletbeli utazást Kugler, Gerbeaud és a korabeli híres cukrászok világába, esetleg nem rettensz vissza néhány feladattól, akkor mindenképpen térj be a Bozsóba és a Cifrába, mert Cimet kisasszony és Gerbeaud asszonyság szeretettel fogadnak téged. Vágd zsebre a kistesót és a nagymamát is, hogy közösen törhessétek a fejeteket a feladványokon! A nyeremény is az egész családnak szól: a helyes megfejtők között szubjektív tárlatvezetésre szóló családi belépőket sorsolunk ki, melyet a két múzeum valamelyikében használhatnak fel a szerencsések.
18:00 - 23:45 Kézműves foglalkozások gyerekeknek
A felnőtt programok mellett az apróságok is találhatnak kedvükre való tevékenységet a Cifrapalotában. Az egész este folyamán kézműves foglalkozásokkal várjuk őket a Kincses Kecskemét, valamint a Nagyurak és vezérek, avar korszakot bemutató állandó kiállításunkhoz kapcsolódva: például lehetőség nyílik majd agyagedények vagy övveretek, valamint szkíta tetoválás készítésére.
18:00 - 18:30 Pletyka
Vidám, zenés előadás Jean-Michel Ribes azonos című drámája alapján. A Kecskeméti Színjátszó Műhely előadása. A történet azt az ősi, emberi hibánkat leplezi le, amit pletykálásnak nevezünk. Szeretünk fecsegni, pusmogni, mendemondákat gyártani apró esetekről, mások életéről, látott vagy hallott hírekről. Aztán, persze, ez tovább dagad, módosul, terjed, és a végén már senki nem tudja, mi az igazság! A pletykálás csodálkozást, nevetést, jóleső kárörvendést, de bizony bánatot, sőt tragédiát is okozhat! Na, de ki törődik ezzel, hiszen sok lúdnak anyja sem érti a szavát, illetve ki korán kel, tovább él, vagyis éhes disznó sokra megy…! Tömören: lássuk a medvét! A műsor Az erényöv titkos történetei kiállításhoz kapcsolódik. Rendezők: Orbán Edit és Sárosi Gábor
19:00 - 19:30 A jó erkölcs dalai
Vidám és szomorú énekek a Kájoni- és Vietorisz-kódexből, valamint Pálóczi Horváth Ádám Ötödfélszáz énekeiből. Előadják: Jámbor Zsolt ének-zene tanár, valamint Orosz Csaba gitárművész.

A magyar nyelvű világi líra különleges darabjai a szerelmes énekek, az ún. virágénekek. Ez a műfaj áll leginkább közel a lovagi lírához, ugyanakkor szorosan kötődik a népköltészethez is. A virágénekekben jelen van az egyházi himnuszköltészet virágszimbolikája is – innen ered a műfaj neve is – és a középkori vágáns líra gunyoros, erotikus hangneme is. A magyar irodalomban mindössze három töredék maradt fenn, de a műfaj hatásai még a 19. században is érezhetők. Szomorkásak, gúnyosak, néha sikamlósak, de mindig NŐ és ERÉNY központú dallamok ezek. A koncert ötletét Az erényöv titkos történetei kiállítás adta.

20:00 - 21:30 A Kecskeméti Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója
„Hazádnak rendületlenül / Légy híve, oh Magyar.” Mindig is a magyar kultúra egyetemes és eltörölhetetlen értéke volt a kard, így a kecskeméti Magyar Szablyavívó Iskola is óvva őrzi és örökíti tovább ezt a nemzeti kincset, ami nem csak a mozdulatok sokaságában rejlik, hanem árva nemzetünk, a Haza mindenen túli szeretetében és védelmében.
20:00 - 20:30 Tárlatvezetések a Képzőművészeti állandó kiállításban
A korábbi évek hagyományához híven ifj. Gyergyádesz László és Osztényi Éva Gizella tartanak tárlatvezetéseket.
21:00 - 22:00 Kecskemét szecessziós építészeti öröksége
Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész előadása. A Kecskeméti városképet elsődlegesen a századfordulós-szecessziós építészeti irányzatok határozták meg. Kecskemét több szempontból is különleges főtéri építészeti együttese ennek köszönhetően a Trianon utáni Magyarországon egyedülállónak számít, mivel legközelebbi rokonai (pl. Szabadka, Marosvásárhely, Nagyvárad) ma már határainkon túl találhatóak. Az előadás, többek között archív fotók segítségével, bemutatja mind a három Kecskeméten tanulmányozható szecessziós építészeti irány, korszak példáit, a 120 éves Városházától, Lechner Ödön egyik főművétől kezdve, a Lechner-iskolához tartozó Cifrapalotán és Iparos Otthonon át, az 1910-es évek elején megjelenő, ún. „Fiatalok” elnevezésű csoport számos épületéig (Református Főgimnázium és Jogakadémia; Luther-udvar; Városi Kaszinó stb.).
22:00 - 22:30 Eltűnt idők zenéinek nyomában
Sipos Gergő és barátai koncertje. A Kincses Kecskemét kiállítás több korszakot megragadó anyagához különleges koncertet tervezünk. A zenei kalandozás az őskortól a török időkig terjedő palettáról válogat. Költött és gyűjtött, elképzelt és ránk maradt zenei kincsek mesélnek feledésbe merült korokról. Izgalmas zenei utazás várja a nagyérdeműt, modern hangszerekkel, régi dallamokkal, megelevenedő elfelejtett, porlepte idők hangulatait visszaidéző motívumokkal.
22:30 - 23:00 Tárlatvezetések a Képzőművészeti állandó kiállításban
A korábbi évek hagyományához híven ifj. Gyergyádesz László és Osztényi Éva Gizella tartanak tárlatvezetéseket.
23:00 - 23:30 Hang–Kép–Mozgás
Összművészeti előadás a Viktória Vizin Production előadásában. Előzetes regisztráció szükséges! Az egymástól független közlési formák egymással kölcsönhatásba lépnek, egymást erősítve hatnak audiovizuális világunkra. A hang beindítja a mozgást, a mozgás motiválja az éneket olyannyira, hogy a kettő egyként lesz érzékelhető egy ponttól. Ennek különleges élménye elindítja a festői ecsetet és az állandóan alakuló élő képből maradandót alkot.

Hang – Vizin Viktória operaénekes
Kép – Bokor Balázs nagykövet
Mozgás – Benkő Ildikó jógi

Állandó kiállítás:

 • Képzőművészeti állandó kiállítás

A Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fő gyűjtési területe a 19–20. századi, illetve a mindenkori kortárs magyar képző- és iparművészet, mely kategóriájában az egyik legnagyobb, legrangosabb műtárgy-együttes Magyarországon. A többezres kollekció leghíresebb alkotásai Nemes Marcell adományának, és az ún. Farkas–Glücks-gyűjtemény Kecskemétre kerülésének köszönhető. Az új állandó tárlat 6 egységből áll: 1. Válogatás a 20. század első felének magyar festészetéből (pl. Ferenczy Károly, Czigány Dezső, Egry József, Ámos Imre, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József); 2. Kecskeméti Művésztelep (pl. Perlrott Csaba Vilmos, Bornemisza Géza, Iványi Grünwald Béla); 3. Tóth Menyhért; 4. Mednyánszky László; 5. Nagy István; 6. Farkas István.

 • Nagyurak és vezérek ― Híres avar leletek a Kiskunságból

Nem véletlen, hogy a Katona József Múzeum első állandó régészeti kiállítása az avar „felső tízezer” sírleleteit mutatja be. Nem véletlen, hiszen vidékünkön kerültek elő a leghíresebb, legszebb kora avar kori leletek.

Bár a három korszakra osztható avar kor kezdeti idején az avar uralkodó réteg még a Duna–Tisza köze legdélibb szakaszán lakott, a 7. század második harmadától azonban a mai Kiskunság területére költözött, és ez a vidék maradt a következő évszázadokban is a kagánok („fejedelmek”) és udvartartásuk otthona. Ez az oka annak, hogy ezt a kiállítást sehol máshol nem lehetett volna megrendezni, csak itt, Kecskeméten – még akkor is, ha a környékből előkerült legszebb leletek egy része a Magyar Nemzeti Múzeumban látható, más részük pedig az idők folyamán végleg elveszett, és mára már csak szakirodalmi forrásokból tudunk róluk. De itt kerültek elő, és ezért számolnunk kell velük, ha a környék avar kori történetét mutatjuk be.

Időszakos kiállítások:

 • A magyar kard

A kiállítás a magyar szablya, a magyar kard történetét és típusait állítja a középpontba. A fegyverek mellett metszetek mutatják be a kard típusait és történelmünkben betöltött szerepét. A katonai felszerelésben rendszeresített kardok mellett csodálatos díszfegyvereket is láthatnak a látogatók. A honfoglalás korából a Katona József Múzeum páratlan szépségű tarsolylemezeit is a közönség elé tárjuk. A török kor háborúiban ismét nagy szerepet kapott a szablya, a végvári vitézek kezében. A Rákóczi-korból FRINGIA szablyákat mutatunk be. A 18–19. század magyar huszárszablyái legendásak, legyen szó Mária Terézia háborúiról, a napóleoni háborúkról, vagy az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról. A kiállításban külön egység emlékezik meg a magyar katonai szablyavívásról, és annak legkiemelkedőbb alakjairól.

 • Az erényöv titkos történetei. Mítosz és valóság

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum vándorkiállítása. A kiállítás az erényöv köré épülő legendák homályos pontjait tárgyalja, s igyekszik rámutatni a nem mindennapi tárgyhoz fűződő orvostörténeti és muzeológiai tévedésekre. Használatának eredete számos vélekedés szerint a keresztes háborúk korszakához köthető, amikor a csatába induló lovagok a hűtlenség elkerülése érdekében kényszerítették hitvesükre a fémből készült öveket. A tárlat felvetése szerint azonban az erényöv alapjául egy 18. századi mítosz szolgál, amely a tudományos és ismeretterjesztő irodalomban, valamint a múzeumok világában egészen a 20. század végéig fennmaradt. A kollekció az erényövek másolatainak bemutatásával, korabeli metszetekkel és lexikonok szócikkeinek segítségével járja körül a 16 éven felüli látogatóknak szánt témát.

 • Kincses Kecskemét – A Múzeum új szerzeményei

A Kecskeméti Katona József Múzeum régészeti és történeti osztályának értékmegőrző munkája nyomán jött létre az elmúlt évtized eredményeit bemutató kollekció. A kiskőrösi bronzkori aranykincs, a szanki tatárjárás kori aranyak, a szalkszentmártoni avar vezér sírmellékletei, a kecskeméti kádár céh 18. századi korsója, valamint a bugaci, 12. századi Szent Péter-ereklyetartó és sok más szemet gyönyörködtető kincs várja a nagyközönséget a kiállítás földszinti, régészeti egységében. A kiállítóhely első emeletén a tárlat a múzeum történeti gyűjteményének legújabb gyarapodásaiból ad válogatást. A tárgy, dokumentum és fénykép együttes a reformkortól napjainkig a város múltjának és az itt lakó emberek életének különböző aspektusaiba nyújt betekintést. A gyarapodás kecskeméti vagy kecskeméti kötődésű családok, magánszemélyek adományainak és a folyamatos gyűjtésnek, terepmunkának köszönhető. A kiállítás a muzeológusok erőfeszítései mellett a múzeumbarátok értékmentésben való szerepére is felhívja a figyelmet.

Hírös Agóra Ifjúsági Otthon
6000 Kecskemét, Kossuth tér 4.

NINCS MESE: KELL A MESE!
ÖLTÖZZ BE HŐSNEK, FEDEZD FEL SZUPERKÉPESSÉGED A HÍRÖS AGÓRA HELYSZÍNEIN! Szeretettel várunk minden érdeklődőt az Első Kecskeméti Hősbemutató esti programjaira! Látogatóink hazai és nemzetközi szuperhősöknek, kultikus sci-fi és fantasy filmek, képregények, anime sorozatok szereplőinek beöltözött rajongókkal együtt szórakozhatnak, és játékos formában szerezhetnek ismereteket!

17:00 - 21:00 MESEHŐSKÖDÉS: - Hamuban sült pogácsa készítés - Meselabirintus - Mesehősök mozgásban: Kézműves foglalkozások mozduló képekkel és greenbox technikával
21:00 - 22:00 SZENTIVÁNÉJI TÁNCOSOK
dramatikus tánc-játék (fiataloknak)
22:00 - 23:00 DIAFILMES GYERMEKMEGŐRZŐ
22:00 - 23:00 PAJZÁN SZÉKELY NÉPMESÉK ÉS NÉPDALOK (csak felnőtteknek)
Bemutatja: Lacika és a nagy fehér asszony

Hírös Agóra Kulturális Központ
6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.

11:00 - 12:00 A MUZSIKÁS KISMALAC
Kormos István meséje a Báron Bábos Műhely előadásában
18:00 - 20:00 Az UNIVER Tánczos Péter Népzenei Egyesület és a Vadhajtás Citerazenekar műsora
19:00 - 23:45 BARACK DZSEM - HEFÜLA EMLÉKRAJZOLÁS
A MÚOSZ Karikatúra Szakosztálya és helyi karikaturisták ingyenes karikatúra dzsemborija a MÚZÉJ látogatóiról készített portrékkal és izgalmas átváltozó rajzokkal  Hegyi Füstös László emlékére
19:30 - 20:00 BALOG BRIGI koncertje
20:00 - 20:30 CHASE koncert
20:30 - 21:30 MADARAK házibuli zenekar koncertje
20:30 - 21:00 SIN BOGLÁRKA előadása a Kecskemét Fringe Fesztivál ajánlásával
21:30 - 23:00 A vörös teknős c. animációs film vetítése
22:00 - 22:30 Reformáció 500 – Kodály 50 fényfestés a templom homlokzatán
22:00 - 23:00 Tűzugrás a Kecskemét Táncegyüttessel
23:30 - 02:00 MADARAK házibuli zenekar koncertje

Időszakos kiállítások:

 • Hegyi Füstös László (1950-1997) mini tárlata
 • „Tárgy esetek” Homolya Gábor kiállítása

KKMM – Forrás Kiadó, Nemzetközi Kerámia Stúdió
6000 Kecskemét, Kápolna u. 11.

18:00 - 19:30 Gyermekprogram
18:00 - 19:00 Saját vázám hazaviszem
Vendégeink saját kézzel festett vázákat vihetnek haza és részesei lehetnek az égetés élményének. A festésre előkészített vázák csak korlátozott számban állnak rendelkezésre.
19:00 - 20:00 A Nemzetközi Kerámia Stúdió állandó kiállításának megtekintése a Padlás Galériában
19:15 - 20:30 A raku kemence berakása, égetés
20:00 - 20:30 Wahorn András szubjektív tárlatvezetése Ulrich Gábor SZERTÁR című kiállításában
20:30 - 21:00 A kemence nyitása 1000 fokon!
21:00 - 22:30 Resti Kornél koncert
„Resti Kornél a múlt ködéből és a jövő előszeléből felbukkanó jelenség. Az irodalom és egyéb emberi lomok szertelen leltárosa, bohém krónikása. Térhez és időhöz nem köthető. Zenés verseit a széllel szemben fújja..." Kosztolányi Dezső, Ady Endre, József Attila, Petri Csathó Ferenc, Villon, Jeszenyin, Appolinaire, Tamkó Sirató Károly, Babits Mihály, Petőfi Sándor, Berda József, Tersánszky Józsi Jenő, Weöres Sándor
21:15 - 22:30 A raku kemence berakása, égetés
22:30 - 23:00 A kemence nyitása 1000 fokon!

Időszakos kiállítás

SZERTÁR – Ulrich Gábor kiállítása
Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas magyar animációsfilm-rendező, képzőművész, művészeti pedagógus. Első, önálló tárlata a Magyar Fotográfiai Múzeumban volt, alkotásai megtalálhatók több hazai és külföldi, magán- és közgyűjteményben. Munkáinak középpontjában az emberi test organikus struktúrái állnak, a formanyelvi kísérletek képzőművészeti látásmóddal párosulnak. Szerzői filmjeit több mint harminc ország filmfesztiváljai válogatták be versenyprogramjukba. Szertár című kiállításán a két dimenzióból kilépve a múlt évi KÉSZ Acélszobrászati Szimpóziumon készült alkotásait is láthatja a közönség.

KKMM – Katona József Emlékház
6000 Kecskemét, Katona József u. 5.

18:00 - 23:00 Folyamatos programok
Írás lúdtollal Öltözködés jelmezekbe Filmvetítés Katona Józsefről Tárlatvezetések igény szerint
18:30 - 19:30 Vers és zene - Középpontban Arany János és Petőfi Sándor
Pusztai Tamásné, Kánisz János és Dömötör Gergő műsora
20:00 - 22:00 Könyvkötészet és könyvművészet - Tarapcsik Sándor aranykoszorús könyvkötő bemutatója
A látogatók személyre szabott, elvihető nyomatokat is kérhetnek.
22:00 - 23:00 Virtuális séta Kecskeméten ‒ A szecesszió nyomában
Vetített képes bemutatót tart: Székelyné Kőrösi Ilona

Állandó kiállítás:
Katona József 1791-1830
Katona József, a Bánk bán c. nemzeti dráma szerzője, Kecskemét város főügyésze ezen a helyen született 1791. november 11-én. Szülőházát 1883-ban jelölték meg emléktáblával.
Időszakos kiállítás:
Szecesszió a könyvművészetben és a mindennapokban

KKMM – Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely
6000 Kecskemét, Bethlen krt. 16.

17:00 - 21:00 Zománcpróba – felnőtteknek
Zománcozó kreatív foglalkozás Hollósy Katalin szakmai vezetésével
21:00 - 21:30 Színes ékszerzománcok csapolása 1200 C°-on
Folyékony halmazállapotból szilárd kristály állapot elérése. Demonstrátorok: Józsáné Gál Mária, Kálmán Csaba

Állandó kiállítás:
2017-ben Kecskemét kulturális életében Kodály Zoltán és életműve meghatározó, ezért a Nemzetközi Kortárs Zománcművészet című állandó kiállításunkba elkülönülő egységként beépítettük a gyűjteményünkben található, Kodályhoz kötődő alkotásokat.

KKMM – Népi Iparművészeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

18:00 - 23:00 Gyermekprogram
Hagyományos ügyességi gyermekjátékok az udvaron.
18:00 - 23:00 Kézműves bemutatók
Látványos kézműves bemutatók a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület és a Díszítőművész Szakkör tagjainak közreműködésével.
18:00 - 23:00 Szerencsepogácsa
Idén ismét kapható lesz a jóspogácsa. Próbálja ki szerencséjét! Vajon mit üzennek Önnek a pogácsába rejtett mondatok?

Időszakos kiállítás:
Székely szőnyegek és más szövevények - Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművész kiállítása
Ibolya hagyományos gyapjúszövéssel foglalkozik. Folyamatosan képezi magát, így ismerkedett meg a székely festékes szőnyegekkel is. Rendszeresen vesz rész gyűjtő utakon, továbbképzéseken, melyek hatására a megismert tájegységek és települések helyi sajátosságait felhasználja és beépíti saját munkáiba.

Magyar Fotográfiai Múzeum
6000 Kecskemét, Katona József tér 12.

Időszakos kiállítás:
Straszer András: Nézőpont kérdése című retrospektív kiállítás

Straszer András Kecskeméten élő és ideje nagy részében a városban alkotó, elsősorban fotóriporter volt. Rövidebb élete során a sajtófotózáson kívül a fotográfia minden területén kipróbálta magát.

Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye
6000 Kecskemét, Gáspár András utca 11.

18:00 - 19:00 Különleges papírállatok bemutatója Paksi Imrével
Paksi Imre 90 éves életvidám nyugdíjas pedagógus, papírállatkákat vág ki bravúros ügyességgel egyetlen olló segítségével.
18:00 - 23:45 Légy résen: fotózkodj egy naiv alkotásban!
A múzeum egyik festménye alapján készített paraván mögé bújva szelfizhetnek a látogatók.
18:00 - 23:45 Óriás festmény készítése
A múzeum egyik festménye alapján közösen festhetnek a résztvevők egy óriás festményt (2x2 m).
19:00 - 20:00 A. Varga Imre festőművész rendhagyó tárlatvezetése
A múzeum állandó kiállításáról hallhatnak a résztvevők egy rendhagyó, izgalmas tárlatvezetést a festő szemszögéből.
21:30 - 22:30 Blues Power Machine Koncert
Élő zenei koncert a Blues Power Machine előadásában.

Állandó kiállítás:

A modern művészet forrásvidékén

„A modern művészet forrásvidékén” című állandó kiállítás a magyar naiv művészet legjellemzőbb témái (falusi ünnepek és hétköznapok, természeti környezet, belső világ) szerint csoportosítva mutatja be a klasszikus és kortárs magyar naiv művészek alkotásait, áttekintést adva a magyar naiv művészetről.

Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára
6000 Kecskemét, Kossuth tér 1. fsz. 1. (Városháza épületében)

Időszakos kiállítás:

AZ ELTŰNT KECSKEMÉT NYOMÁBAN - Kecskemét városképének alakulása a középkortól napjainkig

Kecskemét városképének mezővárosi jellege a 19. század utolsó harmadától kezdődően jelentős átalakuláson ment keresztül. A település aranykorának nevezett időszakban sorra épültek a belváros arculatát a mai napig meghatározó köz- és magánépületek, megváltozott a város utcaszerkezete, kiépülőben volt a modern közműhálózat. Kecskemét modernizálódásának folyamata azóta is töretlenül tart, és napjainkban is a szemünk előtt zajlik. A levéltárban őrzött kéziratos térképek, fotók, képeslapok, tervrajzok felhasználásával összeállított tárlat dokumentumai plasztikusan mutatják be ezeket a folyamatokat és annak fontosabb állomásait. A kiállított források önmagukért beszélve hívnak nosztalgikus múltidézésre valamennyi érdeklődőt.

Az este folyamán játékos feladatokkal is várjuk kedves látogatóinkat.

Infopontokon munkatársaink bemutatókat tartanak és válaszolnak az érdeklődők levéltárral kapcsolatos kérdéseire.

Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény
6000 Kecskemét, Kölcsey utca 3.

19:00 - 23:45 Gyógyteázó
Vezeti: Horváth Lászlóné. Hibiszkusztea, és meglepetésteák kínálása a látogatóknak.
20:00 - 20:30 Vakond szíve, lókoponya, medvevér
Mészáros Ágnes néprajzkutató előadása a 18. század végi kecskeméti gyógymódokról. A kecskeméti Levéltár őrzi a Pax Corporis című kéziratos orvosló könyvet 1798-ból. Ebben 264 korabeli recept szerepel. A benne lévő gyógynövények nagy része ma is ismert, de az állati eredetű anyagok meghökkentik a 21. század emberét. A lókoponyát epilepsziára, a medvevért szembajra használták.

Állandó kiállítás:
Két évszázad orvos- és gyógyszerészettörténeti emlékei Bács-Kiskun megyében

Az állandó kiállítás négy termében gyógyszerészeti, egy termében orvostörténeti emlékek láthatók. Kecskemét első patikája 1746-ban nyílt, barokk bútora mellett kiállítottuk a 18. században használt gyógyszereket. Patikaedények színes kavalkádja, gyógyszerkészítő eszközök, orvosi műszerek várják az idelátogatókat.

Porta Egyesület
6000 Kecskemét, Kossuth tér 5.

19:15 - 19:45 A Ferences templom orgonájának bemutatója
20:00 - 20:45 Irány Kalifornia! Közreműködik Beke Márk harsona, Gerhát László zongora és Kuna Lajos harsona
21:00 - 21:30 „Festői Kiskunság” válogatás a KEFAG Zrt. Bugaci Alkotótáborának festményeiből
21:30 - 22:00 Ferences hősök élete Kecskeméten kiállítás megnyitó
22:00 - 22:45 Örömzene a Gregus Tárogató Együttessel
23:00 - 23:45 Swing&Gatsby - Egy csipetnyi Hollywood - Horváth Antónia és Nagysolymosi Gábor

Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
6000 Kecskemét, Gáspár András utca 11.

18:00 - 18:45 Bábakalács Bábszínház
A Jambóza Bábcirkusz előadása. A rövid, humoros és lírai jelenetek szereplői fából faragott marionettfigurák. A cirkuszi produkciók sorát élő bohócjelenet zárja. Már a legkisebbek is jól szórakoznak rajta.
19:00 - 23:45 Kollázs képkészítés, naiv festmények alapján
Különféle papírok és textilek felhasználásával folyik a képalkotás. A résztvevők használhatnak tűt, cérnát, ragasztót, tűzőgépet, jancsiszöget.
19:00 - 23:45 Legyél Te is naiv szobrász! Mini szobrok készítése
Újrahasznosított anyagokból készíthetnek kicsi szobrokat a naiv alkotások alapján a résztvevők
19:00 - 23:45 Mintázd meg agyagból az „Esőkérő” szobrát!
Az udvaron látható naiv alkotás kicsinyített mását készíthetik el agyagból a látogatók.
19:00 - 23:45 Paprika Jancsi figura készítése papírból
Sablonok felhasználásával készülnek a papírból kivágott színes figurák, melyeknek mozgatható végtagjait jancsiszöggel rögzítjük.
19:00 - 23:45 Színezd újra! Naiv képes kifestő
Naiv alkotások alapján készült kifestőt színezhetnek a gyerekek és a játékos kedvű felnőttek.

Állandó kiállítás:
Játékok: titkok, csodák, örömök

Rendezők: Kalmár Ágnes művészettörténész, Kepéné Bihar Mária néprajzkutató

Napjainkra már közel 18 000 muzeális értékű darabot őriz az intézmény, melyek között az ősi eredetű csigacsont játékok, egyszerű népi játékok együttesei mellett a polgári világ míves kivitelű gyári játékai, a hazai iparművészet egyedi alkotásai, valamint a gyermekirodalom, a különböző játékgyűjtemények és a bűvészet valódi könyvritkaságai is megtalálhatóak. A sokféle anyagból készített tárgyak témaköre rendkívül gazdag, melyet különböző népek hagyományos játékszereinek sajátosságai színeznek. Az önálló darabok mellett e gyűjtemény a szomszédos országok, emellett a lengyel, észt, mordvin, mexikói és japán nép játékkultúrájának jelentős együtteseit őrzi. A legrégebbi játék egy valódi műremek, francia mozaikrejtvény az 1760-as évekből, a legújabbak pedig napjaink egyedi, iparművészeti tárgyai. A túlnyomórészt 19. század második feléből és a 20. század első évtizedeiből származó polgári játékok számára különleges hátteret jelent az Udvardy és a Kovachich család sokoldalú hagyatéka.
A kiállítás feleleveníti a 20. század első évtizedeinek iparművészeti játékterveit és megvalósult tárgyait, közöttük a képzőművész Undi S. Mariska, Juhász Árpád és az építész Márkus Géza munkáit, a néhai festő és rajztanár, Grabowieczky Leon évről évre egyre gazdagabban kirajzolódó játékkészítő műhelyét. Mindennek folytatásaként jelennek meg az 1970-es évek hazai alkotásai, és napjaink kézműves játéktárgyai.

Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra és Múzeum
6000 Kecskemét, Matkói út 2.

A program első része a gyárlátogatás (kb 40 perc), második része a pálinkakóstoló (kb 20 perc).

Állandó kiállítás:
Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra és Múzeum

A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában, Európa és Magyarország egyik legmodernebb pálinkafőzdéjében Árvai Andor pálinkafőzőmester vezetésével megismerhetik a pálinkakészítés fázisait, a gyárlátogatás során vendégeinket beavatjuk a szakszerű pálinkafogyasztás rejtelmeibe.

A múzeum és gyárlátogatás ingyenes, a kóstoló programokra 1.000,-Ft-os belépő a helyszínen megvásárolható.

A gyárlátogatások kezdési időpontjai: 18.00, 18.20, 18.40, 19.00, 19.20, 19.40, 20.00, 20.20, 20.40, 21.00, 21.20, 21.40, 22.00, 22.20, 22.40, 23.00,

A programok időpontjait a buszok menetrendjéhez igazítjuk.

Kapunyitás: 18.00, zárás: 24.00.


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát.
Forrás: az esemény Facebook oldala

Találatok száma: 1

Gokart Hotel**** Kecskemét

Gokart Hotel**** Kecskemét

A négycsillagos Gokart Hotel, Kecskemét business és sport szállodája, Kecskemét mindig pezsgő belvárosától alig 2 km-re, Budapesttől mindössze 60 percre található. Több stílusú szoba áll ...
Találatok száma: 1

Gokart Étterem Kecskemét

Gokart Étterem Kecskemét

Élvezze modern konyhánk ízeit, vagy lazítson, ragadja meg a hangulatot éttermünkben, miközben végigkíséri a gokart futamokat panoráma ablakainkon, illetve hangulatos nyári teraszunkon. Minden nap ...
KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Múzeumok Éjszakája Kecskemét 2017. június 24.