Múzeumok Őszi Fesztiválja Székesfehérvár 2023
Siófok55 Városnap: ünnepváró színes programeső Siófokon!
Siófok55 Városnap: ünnepváró színes programeső Siófokon!
Nem kell Lappföldre utazni - A Veresegyházi Medveotthonba is jön a Mikulás!
Nem kell Lappföldre utazni - A Veresegyházi Medveotthonba is jön a Mikulás!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai téli wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Őszi programajánló
Őszi programajánló

Múzeumok Őszi Fesztiválja Székesfehérvár 2023

Népszerűség

8000 Székesfehérvár , Több helyszínen

Székesfehérvári programok a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2023-ban.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Múzeumok Őszi Fesztiválja Székesfehérvár

Szent István Király Múzeum - Rendház

Székely Zoltán művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója szakmai tárlatvezetése A Munkácsy Mihály életpályáját, festői korszakait bemutató tárlatvezetés a "Munkácsy Székesfehérváron. Válogatás a Pákh Imre magángyűjteményéb
Programidőpontok:
2023. szeptember 27. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Regisztráció szükséges!
A Munkácsy Mihály életpályáját, festői korszakait bemutató tárlatvezetés a "Munkácsy Székesfehérváron. Válogatás a Pákh Imre magángyűjteményéből" című kiállítás kísérő rendezvénye.

Emléktárgyak – Ezüstök és porcelánok | Dr. Závodi Szilvia, a HM HIM Tárgyi Emlékanyag Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa | Tematikus tárlatvezetés
Programidőpontok:
2023. szeptember 28. 14:00 - 15:00
Program típusa: tárlatvezetés
A Tárgyi Emlékanyag Gyűjtemény vegyes tárgy-együttes, itt kapnak helyet azok a tárgyak, amelyeket elsősorban történeti-emlék jellegük miatt őriz a Hadtörténeti Múzeum, nem néprajzi, iparművészeti vagy technikatörténeti értékük miatt. Gyűjtőkörébe tartozik minden olyan katonatörténeti tárgyi anyag, amely más tárgyi gyűjtemények speciális kritériumainak nem felel meg. A legtöbb tárgy szorosan kapcsolódik egy adott személyhez, katonai egységhez vagy eseményhez.

Múzeumpedagógiai börze
Programidőpontok:
2023. szeptember 28. 14:00 - 16:00
Program típusa: egyéb, kötetlen beszélgetés, múzeumi foglalkozás, rendhagyó múzeumbemutatás
Regisztráció szükséges!
A helyi pedagógusok és múzeumpedagógusok találkozója, ahol lehetőség nyílik a múzeumok nyújtotta lehetőségek, a két fél egymással kapcsolatos elvárásainak megismerésére. Ezt követően moderált beszélgetést tervezünk a meghívott intézmények és a pedagógusok részvételével a közoktatás számára a múzeumpedagógia nyújtotta lehetőségekről, végül pedig a pedagógusok személyesen is feltehetik kérdéseiket a résztvevő intézmények képviselői számára. A programon való részvételhez előzetes regisztráció ajánlott.

A soproni Tiszti Leánynevelő Intézet története, 1850–1945. Dr. Sallay Gergely (HM HIM) beszélget az azonos című kötet szerzőivel: Dr. Németh Ildikóval (Soproni Múzeum) és Dr. Závodi Szilviával (HM HIM) | Kerekasztal-beszélgetés
Programidőpontok:
2023. október 03. 17:00 - 18:30
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
A 18. század második feléig, Mária Terézia uralkodásának időszakáig a nőnevelés – mint közoktatási feladat – gyakorlatilag nem létezett. Az 1777. évi Ratio Educationis, amely a Habsburg Birodalomban először kísérelte meg (a már fennálló állapotokat rögzítve) egységes szervezeti keretbe foglalni a közoktatást, először fogalmazta meg állami szinten a nők iskoláztatásának szükségességét, amennyiben kimondta, hogy az alapfokú iskoláztatásban mind a fiú-, mind a leánygyermekek részt vesznek. Egészen a 19. század közepéig a leányok számára az egyetlen szervezett iskolai képzést az elemi iskola elvégzése jelentette.

Dr. Závodi Szilvia, HM HIM: A katonatiszti házasságkötések és azok szabályozása a 20. század első felében | Előadás
Programidőpontok:
2023. október 04. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Az előadás Ferenc József rendeleteitől kezdve a második világháború végéig tekinti át a tiszti állományra vonatkozó házasságkötési szokásokat és szabályokat.

Kitüntetések – Nagykeresztek | Dr. Sallay Gergely, a HM HIM Numizmatikai Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa | Tematikus tárlatvezetés
Programidőpontok:
2023. október 05. 14:00 - 15:00
Program típusa: tárlatvezetés
A Hadtörténeti Múzeum mintegy 40000 darabból álló Numizmatikai Gyűjteménye rendjeleket, kitüntetéseket, történelmi emlékérmeket, plaketteket, jelvényeket, szükségpénzeket, illetve – csekély számban – forgalmi pénzeket őriz. Az első világháborús osztrák–magyar alakulat- és propagandajelvény gyűjtemény, a Napóleon emlékérmek, illetve az 1848–1849-es forradalom és szabadságharchoz köthető kitüntetés- és éremanyag országos, sőt nemzetközi szinten is kiemelkedő. A gyűjtemény számottevő részét alkotó magyar (és magyar vonatkozású) anyag mellett külföldi kitüntetések, jelvények és érmek is szép számban találhatóak az éremtárban.

Munkácsy Mihály életpályája, festőművészete I Székely Zoltán előadása
Programidőpontok:
2023. október 10. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
A Munkácsy Mihály életpályáját, festői korszakait bemutató előadás-sorozat a Munkácsy Székesfehérváron. Válogatás a Pákh Imre magángyűjteményéből című kiállítás kísérő rendezvénye.

Fröhlich Dávid, HM HIM: A katonai zászlók története | Előadás
Programidőpontok:
2023. október 11. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Az előadás célja bemutatni a rendszeresített katonai zászlók történetét Mária Terézia korától egészen napjainkig. Az előadás felvezetéseként áttekintjük a vexillológiai alapfogalmakat (például különbség zászló és lobogó között), hogy aztán megvizsgálhassuk a már kifejezetten katonai használatra tervezett és megalkotott zászlók történetét. Nyomon követhető lesz a zászlók színhasználatának a változása, valamint a megjelenített címerek, jelmondatok használata is. Az előadás során kitérünk a zászlószalagok használatára, a zászlószentelésekre, valamint egyes speciális zászlótípusokra is. Így végül egy átfogó képet kap a hallgató a magyar honvédség története során használt zászlókról és jelképekről egyaránt.

Zászlók | Fröhlich Dávid, a HM HIM Zászlógyűjtemény Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa | Tematikus tárlatvezetés
Programidőpontok:
2023. október 12. 14:00 - 15:00
Program típusa: tárlatvezetés
A Hadtörténeti Múzeumban a hadi, illetve katonai zászlók a hadseregek életében elfoglalt különleges szerepük és jelentőségük miatt önálló gyűjteményt alkotnak. A gyűjtemény törzsanyaga a két világháború között alapozódott meg. A gyűjtés, túlnyomó részét továbbra is a hivatalosan átadott darabok jelentették, azonban egyre nagyobb számban kerültek és kerülnek a múzeumba egyedi, ajándékozott vagy megvásárolt ereklyék is. Jelenleg a mintegy három és félezer darabot számláló gyűjteményben több mint 800 teljes zászló található a nagyszámú zászlószalag, zászlótöredék és egyéb kiegészítő anyag mellett. A gyűjtemény, bár jellegénél fogva magyar anyagokra szakosodott, több nem magyar zászlót is őriz. Különösen a volt szocialista országok katonai zászlói találhatók meg nagy számban, de ide került többek között egy 1789-ből származó francia hadizászló is.

Dr. Sallay Gergely, HM HIM: „Si Deus pro nobis, quis contra nos, 1922” – 100 éves a Magyar Érdemrend | Előadás
Programidőpontok:
2023. október 18. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Magyarország első világháború utáni függetlenné válását követően, az 1920-as évek elején új, önálló magyar kitüntetési rendszer létrehozása vált lehetővé és szükségessé. Erre korábban csak egyszer, az 1848–1849-es szabadságharc során történt kísérlet. Az 1945-ig tartó, mintegy negyedszázados történelmi korszak magyar kitüntetési rendszerének gerincét képező Magyar Érdemkeresztet (későbbi nevén Magyar Érdemrendet) Horthy Miklós kormányzó 1922. június 14-én alapította, alapszabályait 1923. június 19-én hagyta jóvá. A második világháború időszakában az érdemrend fokozatait hadikitüntetésként is adományozták. Fennállása több, mint 20 éve alatt a Horthy-kori Magyar Érdemrendnek bel- és külföldön egyaránt számos kitüntetettje volt, híres államférfiaktól katonatiszteken, egyházi személyeken és művészeken át – az akkori társadalmi berendezkedésnek megfelelően még kisszámú – női adományozottakig. Az előadás az ezen a néven ma újra létező érdemrendet és annak történetét mutatja be, különös tekintettel a kitüntetés nevezetes tulajdonosaira, a rendjel fennmaradt különleges példányaira, és a magyar történelem azon jelentős eseményeire, amelyek kapcsán a Magyar Érdemrend fokozatai is adományozásra kerültek.

Hidegfegyverek – Kardok, szablyák | Jamrich Viktor, a HM HIM Hidegfegyver Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa | Tematikus tárlatvezetés
Programidőpontok:
2023. október 19. 14:00 - 15:00
Program típusa: tárlatvezetés
.A Hidegfegyver gyűjtemény tárgyainak sorát a középkor hadi felszerelései nyitják meg, benne különféle szál- és ütőfegyverek: kardok, buzogányok, lándzsák és csatabárdok. A török hódoltság korából a magyar végvári vitézek fegyverzete mellett a keresztény szövetségesek és az ellenünk hadakozó hódítók hadieszközei: szablyák, tőrök, kések és sisakok is békésen megférnek egymás mellett. A gyűjtemény legjelentősebb részét képezi az ezernél is több különböző lovassági-, gyalogsági-, testőr-, koronaőr-, haditengerészeti-, csendőr-, rendőr-, tisztviselői kard, szablya, pallos, tőr és ezek kiegészítői: csatlékok, kardkötők, kardbojtok, továbbá egyéb szálfegyverek: lándzsák, alabárdok, pikák, amelyek várják a kutatókat és a látogatókat.

Ságvári György: „Mindeniknek cifrán csillog ruházatja” – Írások a 18–19. századi magyar öltözködésről, egyenruhákról című kötet kapcsán beszélgetés a divatról, a viselettörténetről. A szerzővel beszélget Dr. Baczoni Tamás őrnagy (HM HIM) és Bálint Ferenc
Programidőpontok:
2023. október 24. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
Amikor viseletcsoportokról szól a diskurzus, a közel azonos öltözetű és környezetüktől megkülönböztethető falucsoportokra gondolunk, amelyek jószerével csak saját közösségükben érthető öltözködési jelzőrendszerüket, szokásaikat kidolgozták. Maga az a törekvés azonban, hogy a társadalom egyes csoportjai, rétegei a viseletükkel is megkülönböztessék magukat másoktól, már sokkal régebben is megfigyelhető volt. A 18. század második fele volt az az utolsó korszak Európában, amelynek ízlésében még a kézművesség játszotta a döntő szerepet. Ezt követően, a textilipari gépek megjelenése és a velük járó sokszorosítási lehetőségek felgyorsították az európai öltözködés újrauniformizálódását. Magyarországon nemcsak a tartósabb feudális kötöttségek, hanem speciális történelmi körülmények is gátolták a parasztságot, a közrendet a nemzetközivé vált divat követésében. A 17. század végén a magyarországi főnemesség Bécshez igazította öltözetét. A hazánkban hirtelenül megszaporodó számú német szabók révén a nyugati stílusáramlatok a polgárosodó közép- és kisnemeseket, a városlakó polgárokat is elérték. A magyar öltözet különösen az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után vált Európa szemében is egyértelműen nemzeti szimbólumunkká. 1860-ban a székely asszony is „magyar nemzeti öltözetét” emlegette viseletéről beszélve, ugyanekkor Bécsben egy jogászbál választmánya megtiltotta a „magyar nemzeti mezben való megjelenést”, miközben Európa számos városában magyar kalapba, dolmányba és a már kimondottan a parasztviselethez tartozó szűrbe öltöztek, tüntetve a levert magyar szabadságharc mellett.

Dr. Hermann Róbert, HM HIM: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc | Előadás
Programidőpontok:
2023. október 25. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Az előadás nagyszabású kísérlet arra, hogy bemutassa az 1848–1849-es események magyar történetének legfontosabb mozzanatait és törekvéseit; felvillantsa az elmúlt, közel 175 év ezzel kapcsolatos politikai, közéleti, publicisztikai, történeti és irodalmi értelmezéseit. „Az előadás alapjául szolgáló, a Nemzet és Emlékezet című sorozat „Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” című kötetének összeállítása során szinte nem volt olyan rész, amelynél ne kellett volna a rendelkezésre álló szövegek bőségével szembesülnünk. A forradalom és szabadságharc kiadott iratanyaga több tízezer darabra rúg, s ezek tematikája is a belpolitikától a diplomáciatörténeten és a hadtörténeten át az egyház-, sajtó-, művelődés- és társadalomtörténeti forrásokig terjed. A válogatásnál arra törekedtem, hogy minden, igazán fontosnak tekinthető irat bekerüljön a kiadványba, Kossuth 1848. márciusi felirati beszédétől az áprilisi törvényeken, a két osztrák alkotmányon és a Függetlenségi Nyilatkozaton át egészen a megtorlás dokumentumaiig. Kiemelten kezeltem a nemzetiségi programok szerepeltetését, a magyar népképviseleti országgyűlés által elfogadott törvények és fontosabb határozatok felvételét, valamint a magyar diplomácia jellemző dokumentumainak bemutatását.

Egyenruhák és felszerelési tárgyak | Dr. Baczoni Tamás őrnagy, a HM HIM Egyenruha és Felszerelés Gyűjtemény gyűjteményvezető muzeológusa | Tematikus tárlatvezetés
Programidőpontok:
2023. október 26. 14:00 - 15:00
Program típusa: tárlatvezetés
A Hadtörténeti Múzeum Egyenruha- és felszerelés gyűjteményének mai struktúrája a II. világháború után, a múzeum újjászervezésével alakult ki: a gyűjtemény része minden testen viselt textília (egyenruházati cikk), beleértve a fehérneműeket is; minden ruhán megjelenő jelzés, jelvény, mely nem számít érdemekért járó kitüntetésnek, kitüntető jelvénynek; minden, a katonai előmenetelt, szolgálati viszonyt, rangot kifejező, megkülönböztető jel, kiegészítő kellék, valamint a katona személyi és kollektív felszereléséhez tartozó olyan cikkek, melyek jellegüknél fogva nem fegyverzeti vagy műszertartozékok. Ma az Egyenruha- és felszerelés gyűjtemény mintegy 20000 egyedi tárgyával Magyarország egyik legnagyobb múzeumi viseleti gyűjteménye.

Sallay Gergely Pál: „Hadiszalagon, kardokkal” Az első világháború hatásai az osztrák–magyar kitüntetési rendszerre című kötet kapcsán beszélgetés a kitüntetések színes világáról. A szerzővel beszélget Dr. Pallos Lajos (MNM), moderátor: Dr. Závodi Szilvia
Programidőpontok:
2023. november 07. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás, kötetlen beszélgetés
Sallay Gergely Pál az első világháború centenáriumának apropóján megjelent könyve a magyarországi kitüntetésrendszer háborús változásait vizsgálja. Az esztétikailag is magas szintet képviselő, gazdagon illusztrált mű hiánypótlónak tekinthető, ezidáig magyar nyelven a korabeli forrásokra alapozott, átfogó tudományos munka nem született e témában.

Dr. Baczoni Tamás őrnagy, HM HIM: Magyar katonai viseleti hagyományok | Előadás
Programidőpontok:
2023. november 08. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Az évszázados hagyományokat tükröző magyar katonai öltözködés szabályait reprezentáló viselettörténeti előadás a katonai egyenruha kialakulásának és változásának történeti korszakait mutatja be. Sokan a katonai egyenruhák őseinek a bányászruhát tekintik, amelyet eleinte főként Selmecbányán készítettek. Az öltözet több száz év alatt különböző változásokon ment keresztül, amíg elnyerte végleges formáját. A II. világháborút követően, az 1945-ben megalakult új, „demokratikus" honvédség eleinte kényszerűségből tovább hordta a régi egyenruhákat, ugyanis anyagi okok miatt másra nem volt lehetőség. Az új egyenruházati rendszer létrehozása azonban már ebben az évben megkezdődött, s ez részben a Horthy korszak repülőuniformis hagyományait és modernnek számító vonalait követte, részben pedig a politikai vezetés angolszász orientációját volt hivatott kifejezni. Ez az egyenruha szakított a hagyományokkal, a korábbiaknál korszerűbb és praktikusabb öltözék volt. Azonban nem vált hosszú életűvé, hiszen az 1949-ben bevezetett egyenruha már a szovjet mintához közelített.

Munkácsy Mihály életpályája, festőművészete I Székely Zoltán előadása
Programidőpontok:
2023. november 10. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
A Munkácsy Mihály életpályáját, festői korszakait bemutató előadás-sorozat a Munkácsy Székesfehérváron. Válogatás a Pákh Imre magángyűjteményéből című kiállítás kísérő rendezvénye.

Kerék Eszter Klára, HM HIM: Korai eljárások a Hadtörténeti Múzeum Fotóarchívumának gyűjteményében 1839–1890 között | Előadás
Programidőpontok:
2023. november 15. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
A Fotóarchívum a Hadtörténeti Múzeum egyik legidősebb gyűjteménye, amely a magyar hadtörténelmet vizuálisan megörökítő emlékekkel, a történeti fényképekkel foglalkozik. Létrejötte még a Múzeum megalapítása előtti időszakra tehető, amikor 1915 novemberében a Honvédelmi Minisztérium 1/a osztályán megindult az első világháborús harcokat dokumentáló irat és fényképanyag szisztematikus begyűjtése. Ezek az 1916-tól beérkező I. világháborús fotók, nagyjából huszonnégyezer darab felvétel, teremtették meg a Fotóarchívum nagyobb részben ma is létező alapját. Az Archívum gyűjtőkörébe tartozik minden a magyar hadtörténelemmel összefüggő fénykép, a készítés helyétől függetlenül, ábrázoljon kiképzést, harcteret, beteg ápolást vagy hátországot. Ugyanakkor minden kép középpontjában az egyén, a harcos, a katona áll, akinek életútja pillanatképekben rögzíti a történelem fontos eseményeit. Így a Fotóarchívum számára a legfontosabb az életutak, a magyar katonasorsok megőrzése. A gyűjtemény legkorábbi felvételei az 1840- es évekből valók. Az 1945 előtti pozitív gyűjtemény legkorábbi darabjai az 1848–1849- es forradalom és szabadságharc leverése után emigrációba menekült magyarokból alakult olaszországi magyar légió tagjainak vizitképei. A dualizmus kori, első és második világháborús portrégyűjtemény, a magasabb parancsnokoktól az ismeretlen legénységi arcképekig több ezer darabot számlál.

Szent István Király Múzeum - Hetedhét Játékmúzeum

Fábri Anna: Jó modor minden élethelyzetben. A társas viselkedés szabályai a boldog békeidőkben.
Programidőpontok:
2023. október 03. 17:00 - 18:00
Program típusa: előadás
Egy manapság meglehetősen elterjedt vélemény szerint a mindennapokban nincs szükség a hagyományos udvariassági szabályokra, viselkedési előírásokra. Felesleges terheket és kötöttségeket jelentenek, ugyanakkor jelentős részük hátterében korszerűtlen, sőt egyenesen hibás ember- és társadalomkép húzódik meg. Fábri Anna irodalom- és művelődéstörténész előadása nem vitázik ezekkel a véleményekkel, hanem bemutatja azokat az illemszabály-rendszereket, amelyek egyfajta viselkedési KRESZként irányították és könnyítették meg nagyszüleink, dédszüleink „közlekedését” az élet minden területén. Egyszersmind felvázolja azokat az eszményeket, értékeket és társadalmi igényeket, amelyek e szabályokat alakították és életben tartották.

MMKM Alumíniumipari Múzeum

A „Magyar Ezüst” újjászületése, avagy hulladékból hasznosat
Programidőpontok:
2023. október 07. 12:30 - 16:00
2023. október 11. 10:00 - 11:30
Program típusa: kézműves foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Szeretnél saját készítésű virágtartó kaspókat? Túl kicsi vagy túl nagy a pogácsaszaggató? Hiányzik egy madáretető? Nem gond! Az Alumíniumipari Múzeumban mindenki elkészítheti a számára szükséges kenderzsineggel befont kaspókat, süteménykiszúró formát, vagy összeállíthat egy madáretetőt, mégpedig az alumínium dobozok újrafelhasználásával.

Neumann János Öröksége rendhagyó számítástechnikai óra, interaktív számítógép bemutató
Programidőpontok:
2023. október  07. 10:00 - 12:00
Program típusa: családi program, időszaki kiállítás, tantárgyhoz kapcsolódó múzeumi óra
Regisztráció szükséges!
Szeretnéd megismerni a számítógépek hőskorát? Számítástechnikai kiállítás a kezdetektől a 90-es évekig. Időrendi sorrendben felállított számítástechnikai eszközöket, azaz hardvereket (számítógépeket, azok alkatrészeit és perifériáit) folyóiratokat, telefonokat mutatunk be interaktív módon.

QR kódos kincskereső
Program típusa: családi program, rendhagyó múzeumbemutatás
Regisztráció szükséges!
Szeretnél kincseket keresni? Szeretnél új élményekkel gazdagodni? Találd meg Guszti a kalóz kincseit! Új interaktív QR kódos foglalkozásunkon óvodás és kisiskolás gyerekeknek, vagy csoportoknak kínálunk egyedi ötletgazdag élményalapú tanulást.

Alu-Fest: Élményfestés alumínium lemezekre
Programidőpontok:
2023. október 10. 10:00 - 12:00
Program típusa: kézműves foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Készíts domborművet az alumínium lemezre, és fesd színesre kedvedre! Kreatív alkotóműhely a fogyatékkal élők, valamint a legkisebbek számára. A foglalkozás alatt az alumíniumdobozok palástját, és alumínium csomagoló fóliát felhasználva készítünk domborműveket, festményeket.

Nyomtassunk 3D nyomtatóval!
Programidőpontok:
2023. október 07. 14:00 - 15:30
Program típusa: múzeumi foglalkozás
Ismerd meg a 3D nyomtatás rejtelmeit, készíts Te is kabalafigurát!

Szent István Király Múzeum - Városi Képtár – Deák Gyűjtemény

Deák-kód - Avagy mentsd meg a világot a művészet által
Programidőpontok:
2023. október 07. 10:00 - 18:00
Program típusa: családi program, rendhagyó múzeumbemutatás, speciális foglalkozás
Kemi Kálmán a toxikus anyagokat a világra szabadító gonosztevő tervét csak a híres szimbólum kutató művészettörténész, Dr. Primavera Kamilla / Primavera Jácint állíthatja meg, megfejtve a Deák Gyűjtemény festményei, szobrai által rejtett üzeneteket. Bújj a bőrébe egyedül vagy kutatócsapatoddal, hogy megmentsd jelen világunk szépségeit! Azonban sietned kell, egy órád van megállítani a végső pusztulást. Segítségedre lesz az őrült Kálmán áruló "jobb keze", aki jeleket hagyott hátra.

Program helyszíne: Szent István Király Múzeum - Országzászló téri kiállítóhely

Botrány a múzeumban!
Programidőpontok:
2023. október 28. 10:00 - 18:00
Program típusa: családi program, egyéb, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés
Botrány a múzeumban! Tikverő Alajos nyugalmazott etnográfusprofesszor zilált elmével feldúlta a néprajzi tárlatot, a kiállítást teljesen átrendezte, és eltulajdonított egy becses műtárgyat. A feltételezések szerint azután ezt elrejtette az épületben. A nyomravezetőknek a direktor jóvoltából busás jutalom üti a markát! A játék résztvevői saját okoseszközük segítségével deríthetik fel a (fiktív) gaztettet. Játékosokat a kiállítótér befogadóképességének mértékében tudunk egyidőben beengedni. A programot családoknak, baráti társaságoknak ajánljuk, de egyénileg is élvezhető.

Szent István Király Múzeum - Új Magyar Képtár

Gyere, vágj fel egy kicsit!
Programidőpontok:
2023. november 08. 16:00 - 19:00
Program típusa: egyéb, kézműves foglalkozás
A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye jelenleg körülbelül 8000 darabból áll, melynek legnagyobb része a kortárs magyar művészetet reprezentáló festmény, grafika és szobor. Ebből egy válogatást az Új Magyar Képtár állandó kiállításán tekinthet meg a látogató. A kiállítás termei és folyosói kronologikus sorrendben mutatják be a II. világháború utáni időszak legfontosabb tendenciáit, alkotóit, képzőművészeti jelenségeit. Készítsen a műtárgyak által ihletett kollázs-képeslapokat, a múzeum pedig vállalja, hogy elpostázza annak, akinek csak szeretné!

Szent István Király Múzeum - Fekete Sas Patikamúzeum

ANTROPOFÁG MEDICINA - Az ember, mint gyógyszer Szima Viktória előadása
Programidőpontok:
2023. november 12. 16:00 - 17:00
Program típusa: előadás
Nem is olyan régen, az orvosságok alapanyagául gyakran emberi eredetű testrészek szolgáltak. Egyes belső szervek, csontok, agyvelő, vér, múmia por - csodaszerként használt összetevők voltak a gyógyszerkészítés során. Ezek beszerzése sem volt hétköznapi. Kivégzett bűnözők, vagy háborúban elesettek testrészeit gyűjtötték ilyen célokra. Vajon nevezhetjük ezt kannibalizmusnak? A gyógyszerészet történetének e titokzatos, olykor hajmeresztő fejezetét ismereteti az előadás.

További ajánlataink

2023.11.21. - 2023.11.30. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai novemberben
1 800 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.12.01. - 2024.01.01. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi vásár
2023.12.02. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Királyi óriásbábok a Fűtőerőműben
2023.12.02. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi séta
2023.12.02. - 2023.12.03. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Fényvonat
2023.12.02. - 2023.12.07. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai decemberben
1 800 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.12.03. - 2023.12.24. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Fehérvári Advent
2023.12.09. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Rákász Gergely - Karácsonyi Orgonakoncert
4 900 Ft Jegyvásárlás
2023.12.09. - 2023.12.10. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Fényvonat
2023.12.11. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
DANUBIA ZENEKAR / Székesfehérvár, Vörösmarty Színház
2023.12.13. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Ki nevet a végén? - Dr. Csernus Imre és Aranyosi Péter közös estje
4 900 Ft Jegyvásárlás
2023.12.13. - 2023.12.23. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai decemberben
1 800 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.12.15. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Dés László Koncert - Így öten!
11 990 Ft - 14 990 Ft Jegyvásárlás
2023.12.16. - 2023.12.17. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Fényvonat
2023.12.17. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
DIÓTÖRŐ - Székesfehérvári Balett Színház
2 800 Ft - 3 000 Ft Jegyvásárlás
2023.12.18. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Karácsonyi hangverseny
1 450 Ft Jegyvásárlás
2023.12.27. - 2023.12.29. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Vörösmarty Színház előadásai decemberben
1 800 Ft - 5 800 Ft Jegyvásárlás
2023.12.28. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Az Illúzió Mesterei - Székesfehérvár
4 900 Ft - 7 900 Ft Jegyvásárlás
2023.12.28. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Az élet császára - Dombóvári István önálló estje, műsorvezető: Bellus István
5 990 Ft - 7 990 Ft Jegyvásárlás
2023.12.29. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Ismerős Arcok koncert
2023.12.29. - 2023.12.30. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Adventi Fényvonat
2024.01.01. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Újévi Hangverseny 2024
2024.02.05. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Farkas Ferenc sorozat III - Északi fény
2 400 Ft - 3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.02.28. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat III.- `Itália Hangjai`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2024.03.10. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Ébredés - Kökény Attila és Rakonczai Viktor Élőzenekaros Nagykoncertje
9 990 Ft - 12 990 Ft Jegyvásárlás
2024.03.21. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
SAVARIA SZIMFONIKUS ZENEKAR /, Vörösmarty Színház
2024.03.21. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
SAVARIA SZIMFONIKUS ZENEKAR / Vörösmarty Színház
2024.04.06. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat IV.- `Találkozások`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2024.04.08. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
MAGYAR RÁDIÓ SZIMFONIKUS ZENEKARA / Vörösmarty Színház
2024.04.15. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Farkas Ferenc sorozat IV. - Győzelem
2 400 Ft - 3 900 Ft Jegyvásárlás
2024.05.09. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Somorjai Ferenc sorozat V.- `Reflektorfényben 3.`
2 900 Ft Jegyvásárlás
2024.05.27. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
ALBA REGIA SZIMFONIKUS ZENEKAR / Vörösmarty Színház
2023.01.01. - 2023.12.31. Hetedhét Játékmúzeum Székesfehérvár tematikus tárlatvezetések 2023
2023.01.01. - 2023.12.31. Patika múzeum kiállítás - Dédapáink patikája a Fekete Sas Patikamúzeumban
2023.01.01. - 2023.12.31. Székesfehérvári foglalkozások, múzeumpedagógia a Városi Képtár Deák Gyűjteményben
2023.01.01. - 2023.12.31. Múzeumpedagógia Gorsium - Foglalkozások a római kori régészeti parkban
2023.01.01. - 2023.12.31. Múzeumpedagógia Székesfehérvár, foglalkozások gyerekeknek, látogató csoportoknak a Budenz-házban
2023.01.01. - 2023.12.31. Múzeumpedagógia Székesfehérváron, foglalkozások a Fekete Sas Patikamúzeumban
2023.01.01. - 2023.12.31. Székesfehérvári múzeumpedagógia a Palotavárosi Skanzenben
2023.01.01. - 2023.12.31. Múzeumpedagógia Székesfehérváron az Országzászló téri kiállítóhelyen
2023.01.01. - 2023.12.31. Székesfehérvári múzeumpedagógia a Rendházban. Játékos, interaktív foglalkozások gyermekcsoportoknak
2023.01.01. - 2023.12.31. Székesfehérvári múzeumpedagógiai foglalkozások az Új Magyar Képtárban
2023.01.01. - 2023.12.31. Múzeumpedagógia óvodásoknak és iskolásoknak Székesfehérváron a Hetedhét Játékmúzeumban
2023.08.15. - 2023.12.03. Szent István Király Múzeum programok 2023. Események, rendezvények, kiállítások
2023.08.15. - 2023.12.03. Székesfehérvári kiállítás 2023
2023.09.15. - 2024.01.14. Munkácsy-kiállítás nyílt kuriózumokkal és ismert alkotásokkal Székesfehérváron
2023.09.15. - 2024.01.19. Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Munkácsy kiállítás Székesfehérváron
2023.09.16. - 2024.01.14. Székesfehérvári kiállítás 2023
Találatok száma: 8

Castrum Hotel**** Székesfehérvár

Castrum Hotel**** Székesfehérvár

A Castrum Hotel**** Székesfehérvár a történelmi belváros szélén található, 300 méterre a barokk főutcától, ahol a város főbb nevezetességei rövid sétával elérhetőek. Széleskörű szolgáltatásaink révén tökéletes környezetet garantálunk üzletemberek, turisták és a többgyermekes családok részére ... Bővebben


Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Best Western Plus Lakeside Hotel**** Székesfehérvár

Best Western Plus Lakeside Hotel**** Székesfehérvár

Modern stílus és nemzetközileg garantált, négycsillagos minőség Székesfehérvár központjában, egyedi, tóparti környezetben, 86 fantasztikus szobával. Letisztult formák, visszafogott és elegáns megjelenés, gondosan válogatott hangulatok garantálják, hogy szállodánkban harmonikusan érezze magát. Kényelmét ... Bővebben


Jancsár Motel Székesfehérvár

Jancsár Motel Székesfehérvár

A szálloda Székesfehérvár belvárosától néhány percre helyezkedik el. Legyen szó akár családi nyaralásról, néhány napos üzleti útról, vagy csak átutazásról, szívesen látjuk vendégül és készséggel állunk rendelkezésére. Az épület 60 szobával rendelkezik. 24 db egyágyas szobával, 24 db kétágyas ... Bővebben


Platán Hotel*** Székesfehérvár

Platán Hotel*** Székesfehérvár

A királyok városában, Székesfehérváron mindössze öt perc sétára a központtól, mégis csendes, zöldövezeti környezetben vár a Hotel Platán. A teljesen felújított szállodában a vendég az első. Bővebben


Szent Gellért Hotel Székesfehérvár

Szent Gellért Hotel Székesfehérvár

A Szent Gellért Hotel a kiemelkedő szépségű történelmi belvárosban helyezkedik el. Néhány perc sétával elérhetőek a város legnevezetesebb kulturális értékei, épületei, múzeumai, éppen úgy mint a szórakozási, kikapcsolódási és bevásárlási lehetőségek. Bővebben


Szárcsa Hotel és Étterem Székesfehérvár

Szárcsa Hotel és Étterem Székesfehérvár

Székesfehérváron, a 63-as főút mellett található a békebeli hangulatban berendezett Szárcsa Hotel. Szállodánk különlegessége, hogy valamennyi szobánk és éttermi termünk más hangulatú, bútorzatú és színvilágú. Étterem, kerthelyiség, szabadtéri és beltéri wellness részleg medencékkel, szaunákkal, edzőterem, ... Bővebben


Vadászkürt Hotel Székesfehérvár

Vadászkürt Hotel Székesfehérvár

A Hotel Vadászkürt vonzó környezetet kínál mindössze 500 méterre Székesfehérvár központjától. A terrakotta meleg árnyalataival díszített szálloda ingyenes wifivel várja vendégeit. Bővebben


Hotel Magyar Király****

Hotel Magyar Király****

Megnyitotta kapuit Székesfehérvár legújabb és egyben legrégibb szállodája. A négycsillagos Hotel Magyar Király**** a közel 200 éves patinás műemlék épületben kívül-belül megújulva várja vendégeit. A `királyi` vendégeket 79 szoba és négy lakosztály, közel 400 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, egy három ... Bővebben


Találatok száma: 29

Royal Étterem Székesfehérvár

Royal Étterem Székesfehérvár

A székesfehérvári Royal Étterem a Castrum Hotel földszintjén helyezkedik el, egy gyönyörű szabadtéri terasszal kiegészülve. Új kínálatunkban mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő fogást, igazi kulináris élményre várjuk vendégeinket. Büszkék vagyunk arra, hogy széles választékot kínálunk ... Bővebben


Kiemelt partner
67Sigma Étterem Székesfehérvár

67Sigma Étterem Székesfehérvár

Az étterem az igényes gasztronómia helyszíne Székesfehérváron. Lezser belvárosi elegancia, modern, mégis hagyományokon alapuló kreatív konyha. Bővebben


Cafe Mandala

Cafe Mandala

A Cafe Mandalában beszélgetni másokkal egy finom kávé vagy egy különleges tea kíséretében gyógyító hatással van a lélekre. Bővebben


Hatpöttyös Étterem Székesfehérvár

Hatpöttyös Étterem Székesfehérvár

A székesfehérvári Hatpöttyös étterembenl megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Ez a munka jellegéből adódóan segíthet az egészséges társadalomnak abban, hogy megismerje, elfogadja, megértse kevésbé szerencsés társait. Híd lehet az egészséges és a fogyatékos emberek között. ... Bővebben


Kiskulacs Vendéglő Székesfehérvár

Kiskulacs Vendéglő Székesfehérvár

A Kiskulacs Vendéglő 1999-ben nyitotta meg kapuit Székesfehérvár központjában, a városon áthaladó 7-es út mentén, a Budai úton. A vendéglő stílusát a régi polgári hagyományok határozzák meg. A környezet, a berendezés és a kitűnő konyha, Krúdy korának hangulatát idézi. A vendéglőben - a környéken ... Bővebben


KávéSzínHáz Kávézó

KávéSzínHáz Kávézó

A KávéSzínHáz Kávézó Székesfehérvár történelmi belvárosának egyik legszebb terén, a Bazilika mögött található Hösök terén (Fekvő Katona szobra) a Kossuth utca 3. szám alatt nyitotta újra kapuit 2011. szeptemberében, az Országalmától csupán egy percnyire. Bővebben


M7 Bistro Székesfehérvár

M7 Bistro Székesfehérvár

Vendégeink, a Balatonra igyekvők, üzletemberek, kamionosok és a székesfehérváriak kedvükre válogathatnak a széles kínálatból: többféle pörköltből és gulyáslevesből, a látványkonyhában készülő finomságokból, és megkóstolhatják a négy órán át konfitált, omlós libacombot is. Bővebben


N-Joy Bistro and Club

N-Joy Bistro and Club

Az N-Joy Bistro&Club Székesfehérvár legújabb gyöngyszeme. Éttermünkben megtalálhatóak a hagyományos magyar ételek, illetve a nemzetközi konyha legfinomabbjaiból is válogattunk. Emellett nagy pizzaválasztékkal, finom italokkal várunk Mindenkit hétfőtől-vasárnapig nagy szeretettel! Bővebben


Noé-hegyi Borrend

Noé-hegyi Borrend

Székesfehérváron, Szent István király ősi koronázási székhelyén, 52 lokálpatrióta borbarát polgár 2002. május 18-án megalakította a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendet. Tagságunk az eltelt évek óta a magyar borkultúra iránti elkötelezettséggel munkálkodik boraink hírnevének öregbítésén. Az Alapszabályban ... Bővebben


Sushi Bar Székesfehérvár

Sushi Bar Székesfehérvár

Letisztult, innovatív belsőépítészeti megoldásokkal, és magas színvonalú autentikus Japán ételekkel várjuk kedves vendégeinket, amelyek a legkiválóbb alapanyagokból, legmodernebb konyhatechnológiával elkészítve kerülnek szervírozásra. Bővebben


1 2 3   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
Székesfehérvári programok 2023. Fesztiválok, rendezvények, események
  • Székesfehérvár
2023. november 21. (Kedd) - 2023. november 30. (Csütörtök)

Figyelmébe ajánljuk!

Foglaljon szállást!

Foglaljon asztalt!


Kapcsolat, elérhetőség

Foglaljon szállást!

Foglaljon asztalt!

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok