500 faj, 5000 állat, 30 hektár! Csodálja meg az állatok birodalmát Nyíregyházán!
500 faj, 5000 állat, 30 hektár! Csodálja meg az állatok birodalmát Nyíregyházán!
Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma várja Önt!
Hazánk legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma várja Önt!

A Jósa András Múzeumban 2018. március 27 - április 15-e között megtekinthetőek a Seuso kincsek! A tárgyalásoknak köszönhetően a nagyközönség mostantól szabadon megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincs-együttesét. A vándorkiállítás hat helyszínén a különleges értékű kincslelet mellett minden településen megismerhetünk egy-egy kiállított anyagot, amely az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódik.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

A Seuso-kincs

A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indul, elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozik meg. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár után Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza múzeumában lesz látható.

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban is bemutatkozik. 2017. április 15-ig Nyíregyházán, a Jósa András Múzeumban tekinthető meg.

A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhetettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek. A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.  Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.

A római császárkor késői szakaszából (4. ˗ 5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.

A késő császárkorból ismert mintegy harminc, lakoma-készlet darabjait is tartalmazó nemesfém kincslelet között a Seuso-kincs mind művészi, mind anyagi értékét tekintve kiemelkedő helyet foglal el. A kiállításon bemutatott ezüstkészlet össztömegével a fennmaradt késő császárkori ezüst ötvösművészeti kincsleletek között a legértékesebbnek számít.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták mega Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot a 80-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak.

A tárgyalásoknak köszönhetően a nagyközönség mostantól szabadon megcsodálhatja a késői császárkor kiemelkedő művészi színvonalú műkincs-együttesét.

A kiállítás nyitva tartása

2018. március 27-április 15. között, a hét minden napján – ünnepnapokon is – 8.00-20.00 óráig.
Belépőjegyet 19.20 óráig vásárolhatnak a nap utolsó, 19.30 órakor induló csoportjába.

2018. április 6. (péntek) és április 14. (szombat) Seuso maraton 8.00-24.00 óráig.
Belépőjegyet 23.20 óráig vásárolhatnak a nap utolsó, 23.30 órakor induló csoportjába.

Belépőjegy árak:

 • Felnőtt teljes árú: 600 Ft/fő
 • Kedvezményes (diák, nyugdíjas): 300 Ft/fő
 • Tárlatvezetés (20 fő fölött kérhető élő vagy hanghordozón idegen nyelvű): belépő + 400 Ft/fő
 • Múzeumpedagógia (20 fő fölött kérhető óvodás és iskolás csoportok számára): belépő + 200 Ft/fő

A belépőjegyek megvásárolhatóak:

– elővételben, kézpénzben vagy bankkártyával március 1-jétől a múzeum pénztárában,
– kézpénzben vagy bankkártyával a látogatás napján,
– előreutalással az OTP Bank Nyrt. 11744003-15403337-10200005 számlaszámra.
– A közleményben kérjük feltüntetni: seuso_regisztráló neve_látogatás ideje és időpontja.
– A banki visszaigazolást a látogatás napján a pénztárban kérjük bemutatni papíralapon vagy digitális formában.

Az elővételben megvásárolt belépőjegy a beléptetésnél nem jelent előnyt, kizárólag, ha időpont foglalással társul. A kiállítás megtekintése nem érkezési sorrendben történik.

Időpontfoglalás

Minden kedves látogatónknak szükséges az időpontfoglalás.

A csoportos látogatók (20 fő fölött), a múzeumpedagógiai foglalkozást igénylő csoportok (20 fő fölött kérhető) és a tárlatvezetést kérő csoportok (20 fő fölött kérhető) számára az időpont foglalása kizárólag a kiállítás foglalási oldalán közzétett regisztrációs táblázat segítségével lehetséges. A regisztrációs felület március 1-jétől érhető el, a foglalásról e-mailben visszajelzést kapnak, kizárólag visszajelzés esetén válik élővé a foglalás.

20 fő alatti létszámú csoportok és egyéni látogatók időpontfoglalása a kiállítás foglalási oldalán közzétett regisztrációs táblázat segítségével lehetséges. A regisztrációs felület március 1-jétől érhető el, a foglalásról e-mailben visszajelzést kapnak, visszajelzés esetén válik élővé a foglalás. Március 1-jétől a regisztrációt fogadjuk továbbá a +36-20/939-4040 telefonszámon vagy személyesen K-V: 8.00-16.00 óráig a múzeum pénztárában.

Az időpontra érkezők a belépésnél előnyt élveznek, megkímélve saját magukat a hosszas sorban állástól.

Foglalási idősávok

Felnőtt és diákcsoportok, valamint egyéni látogatók Hétfő – Péntek:

 • 8.00-9.00 óra
 • 11.00-13.00 óra
 • 15.00-20.00 óra

közötti idősávokban regisztrálhatnak, a tavaszi szünet idején 03. 29-04. 03-ig, hétvégén, ünnepnapokon és a Seuso maraton napokon a nyitva tartás teljes ideje alatt.

Múzeumpedagógiai foglalkozást igénylő diákcsoportok (20 fő fölött) Hétfő – Péntek:

 • 9.00-11.00 óra
 • 13.00-15.00 óra

közötti idősávokban regisztrálhatnak, a regisztrációs táblázatban – MP – (múzeumpedagógia) felirattal ellátott idősávokban.

Tárlatvezetés

(20 fő fölött kérhető élő vagy hanghordozón idegen nyelvű)

 • 8.00-20.00 óra

között kérhető, kivéve az MP (múzeumpedagógia) felirattal ellátott idősávokat

Az előzetes időpontfoglalás visszamondására 48 órával a látogatás tervezett időpontja előtt van lehetőség az e-mail címen, visszamondás hiányában újbóli foglalást nem tudunk elfogadni. A foglalt időpont módosítására a helyszínen nincs lehetőség.

Az elővételben megvásárolt belépőjegy a beléptetésnél nem jelent előnyt, kizárólag, ha időpontfoglalással társul.

Bármely kedvezményre vagy ingyenességre jogosult egyénnek és csoportoknak is szükséges az időpontfoglalás, a kedvezményre jogosultság nem jelenti a kiállítás soron kívüli megtekintését.

Látogatási rend

A kiállítás szigorú biztonságtechnikai és műtárgy-védelmi előírásoknak megfelelően:

– Un. zárt ajtós kiállítás, egy időpontban maximum 40 fő látogató tartózkodhat a kiállítótermekben
– Az ennél nagyobb létszámban bejelentkező csoportok kizárólag csoportbontásban tehetik meg foglalásukat
– Kérjük az egyéni és csoportos látogatókat, a foglalt időpont előtt 30 perccel érkezzenek meg a múzeum bejáratához. A foglalt időpont a kiállítótérbe való belépés időpontja, az előző 30 perc a jegyvásárlásra és a ruhatár használatára fordítható idő.
– A beléptetés 30 percenként történik, minden óra 00 és 30 perckor
– A látogatók maximum 25 percet töltenek a kiállítótérben
– Az első látogatók 8.00-kor, az utolsó látogatók 19.30 perckor kezdik meg a tárlat látogatását

EGYÉB INFORMÁCIÓK

– A ruhatár használata kötelező és ingyenes. A kiállítótérbe csak kisebb kézitáska vihető be, amely mérete nem haladhatja meg a 30x30x15 cm-t. Ettől nagyobb táskákat és egyéb értékeiket a zárható értékmegőrzőben helyezhetik el.
– Hátizsákot, babakocsit, nagyméretű tárgyat, esernyőt, sétabotot a kiállításba bevinni tilos.
– A nagyméretű értékek elhelyezésére az aulában külön helyet biztosítunk. A ruhatárban elhelyezett értéktárgyakért felelősséget nem vállalunk.
– Fénykép- és videó felvétel készítése minden eszközzel (fényképezőgép, tablet, mobiltelefon) tilos, fotójegy váltására nincs lehetőség.
– A kiállítótérbe ételt, italt, házi kedvencet bevinni tilos!
– A múzeum akadálymentes, kerekesszékkel érkező látogatóink a Benczúr tér felőli kapubejárót vehetik igénybe. Kérjük, amennyiben kerekesszékkel érkeznek, a bejelentkezéssel egyidejűleg jelezzék felénk.
– Dohányzás a múzeum épületének területén tilos! Dohányzásra kijelölt hely a múzeumudvar kijárati oldalán.
– Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a kiállítótermekben kamerás megfigyelőrendszer működik.
– A kiállítás nyitva tartása alatt a múzeum aulájában a kijárati oldalon ajándéktárgyak vásárlására lesz lehetőség, a múzeum udvarán római kori ételkülönlegességek, kávé, frissítő és pihenő várja a kedves látogatóinkat.
– A múzeum állandó és egyéb időszaki kiállításai a Seuso kincsek ideje alatt zárva tartanak, megértésüket köszönjük.

Múzeumpedagógiai foglalkozás

SEUSO ASZTALÁNÁL – VAN MEGHÍVÓD?

„A vaddisznót a következőképpen készítsd el. A húst gondosan töröld le tiszta szivaccsal, majd szórj rá sót, törött köménymagot, majd így hagyd állni. Másnap tedd a kemencébe és süsd meg. Ha megsült öntsd le a következő mártással: azaz vaddisznóhoz való fűszeres keverékkel, ez törött bors, méz, húslé, halmártás, főtt édes bor és aszú keveréke.” – részlet Gavius Apicius szakácskönyvéből.

Ha van meghívód, akkor gyere velünk vadászni, majd foglalj helyet az előkelők társaságában Seuso asztalánál, hogy képzeletben megkóstolhasd a finom vaddisznósültet is, ha nincs meghívód, akkor szakácsként vagy szolgaként segédkezhetsz elkészíteni és feltálalni a finomságokat.

Akár előkelő vendég vagy, akár szakács vagy szolga, mindenképp kultúrtörténeti és gasztronómiai kalandozásban lesz részed.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokra munkanapokon

H-P: 9.00-11.00 óra és 13.00-15.00 óra közötti idősávokban várjuk a diákcsoportok bejelentkezését, a regisztrációs táblázatban – MP – (múzeumpedagógia) felirattal ellátott idősávokban.

A foglalkozások időtartama 50 perc (25 perc a kiállításban és 25 perc a foglalkoztatóban).
A foglalkozásokra a kiállítás foglalási oldalán a bejelentkezéssel egyidejűleg előzetes regisztráció szükséges, amely visszaigazolás után tekintendő véglegesnek.

Kérjük a csoportokat, a foglalt időpont előtt 30 perccel érkezzenek meg a múzeum bejáratához. A foglalt időpont a kiállítótérbe való belépés időpontja, az előző 30 perc a jegyvásárlásra és a ruhatár használatára fordítható idő.


2018.03.27. - 2018.04.15.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Minden kedves látogatónknak szükséges az időpontfoglalás.

Találatok száma: 2

Hotel Dzsungel**

Hotel Dzsungel**

Páratlan, semmihez sem hasonlítható körülmények közé kerül az a vendégünk, aki a Nyíregyházához közeli Sóstógyógyfürdőn álló Hotel Dzsungelt választja pihenő-helyéül. Szállodánk a Nyíregyházi ...


Ózoon Hotel

Ózoon Hotel

A festői szépségű sóstói erdő szélén, egy buszmegállónyira a Nyíregyházi Állatparktól, mely 2015-ben Európa legjobb állatkertje lett, egy erdei tisztás közepén található az Ózoon Hotel. A Nyíregyházi ...
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Seuso kincsek Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban!

Szolgáltató

Jósa András Múzeum
Jósa András Múzeum
 • Nyíregyháza