Zengővárkonyi Húsvét 2019. Várjuk a Míves Tojás Múzeumban!


Nagyhét, húsvét, locsolkodás, hagyományápolás és hímes tojás - mindez hozzátartozik Zengővárkonyhoz, ehhez a mecsekalji kis faluhoz, az itt működő Míves Tojás Múzeumhoz. A Míves Tojás Múzeum kialakult hagyományainak megfelelően, gazdag húsvéti program ajánlatával segíteni kívánja látogatói ünnepi felkészülését. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében. Az ünnepi felkészülés időszakában azért is érdemes felkeresni a múzeumot, mert a megtekinthető kiállítás mellett számos esemény és program helyszíne is, melyek érdemesek az idelátogatók figyelmére. A húsvéti ünnepnapokon is kellemes időtöltés a múzeum látogatás a díszített tojások otthonában. A szebbnél szebb látnivalókon túl más meglepetések is várnak a vendégekre.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Húsvét a  Míves Tojás Múzeumban

A húsvétkor hagyományos és sok háztartásban még ma is kedvelt tennivalók egyike a hímes tojások megfestése. Ezek elkészítéséhez a Nagyhét napjain segítséget ad a Múzeum. A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében látogatóink asztalhoz ülhetnek és gyakorlott tojásírók segítségével, saját kezűleg készíthetik el az ünnepre, ajándékozásra szánt hímestojásokat. Ha ez mégsem sikerül ízlésüknek megfelelően, a Múzeum készletéből szebbnél szebbeket vásárolhatnak. A Nagyhéten naponta lesznek tojásdíszítő bemutatók, a tojásírás, a tojáskarcolás folyamatát ismerhetik meg az érdeklődők. A fémrátétes, u.n. patkolt tojások iránt is nagy a közönség érdeklődése. Virágvasárnaptól szerdáig tojáspatkoló bemutató is lesz a napi programban.

Az ünnepi programnak része – természetesen - a múzeum gazdag és látványos gyűjteményének megtekintése is. A bemutató terem meghitt, ünnepi hangulata, a díszített tojások szépségének látványa, harmóniája a művészi élmény közelebb segít Húsvét misztériumához, a hozzá kötődő népszokások, hagyományok átéléséhez, megőrzéséhez. Ha Zengővárkonyban járunk szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelíd gesztenyés erdejének megtekintésére is.

Húsvét, a természet tavaszi megújulásának ünnepe, hímestojás, piros tojás, tojásfestés, Nagyhét, locsolkodás, népi hagyomány – vezérszavak az internet, Facebook keresőn, s mindegyik nyomán eljutunk a Míves Tojás Múzeumhoz. Csak Zengővárkonyig kell utazni, hogy ebben a kis múzeumban megcsodálhassuk a világ minden táján ismert és művelt tojásdíszítés remek alkotásait, az emberi fantázia és kézügyesség szépséget sugárzó teremtményeit.

A Múzeum 19. éve, immár hagyományt teremtve, rendezvényei által is szolgálja a tojásdíszítés népszerűsítését, Nagyheti programjai segítik a látogatók ünnepi felkészülését.

Húsvétköszöntő programok a Míves Tojás Múzeumban Zengővárkonyban

A népi hagyomány szerint a húsvét ünnepére készülődés része a hímes tojások készítése, festése. A díszített tojásokat, köztük számos hímeset bemutató Míves Tojás Múzeumnak ezért kitüntetett szerepe van Húsvét időszakában. A látogatók ünnepi  felkészülését  hagyománnyá vált programjaival segíti a múzeum.

Nagyheti programok

A "Hímestojás Szeretteinknek" program keretében a Nagyhét első öt napján (április 15-19) tojásíró bemutató lesz, amikor is nyomon követhető az alkotási folyamat, hogyan lesz a pőre tyúktojásból hímes tojás. Bárki, aki kedvet érez a tojásíráshoz – akár teljesen kezdő is – asztalhoz ülhet, munkájukat szakértő kezek, neves tojásfestők segítik, irányítják. A kellékekről csekély térítés ellenében a múzeum gondoskodik.  

Kedvelt díszítő módszer az u.n. rátétes díszítés is: hétfőtől szerdáig a tojáspatkolás,  csütörtökön, pénteken a magrátétes díszítés módszerével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Minden korosztály számára hasznos múzeumpedagógiai játékok is megismerhetők, folyamatosan játszhatók. A Hímes Tojás Dominó, a Memória Játék, a Hímestojás Négyzet című játékok a szebbnél szebb hagyományos hímes tojás mintákat elnevezésükkel együtt szórakoztató, játékos formában ismertetik.

Ajándékvásárlásra is van lehetőség: hímestojások, játékok, a múzeum nyomtatott kiadványai, valamint  otthoni tojásfestéshez minden kelléket tartalmazó egységcsomag kapható.

Húsvéti Ünnepnapok

Húsvét hétfőn délután 15 órakor a Zengővárkonyi Népiegyüttes "Húsvéti Locsoló" című néptáncos műsorával szórakoztatja a látogatókat a múzeum előtt. A műsor egyúttal  a zengővárkonyi, sárközi népviseleti ruházat ritkán elérhető bemutatója is.

Zengővárkonyban járva ajánlható a település egyéb látnivalóinak, kiállításainak, szelídgesztenyés erdejének megtekintése is.

A Míves Tojás Múzeum egész évben, húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG