Zsolnay Fényfesztivál 2019

Zsolnay Fényfesztivál 2019


Ragyogó fényfővárossá válik Pécs! Az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként vált híressé a pécsi Zsolnay Fényfesztivál, amely június 27-30. között immár negyedik alkalommal ejti ámulatba közönségét. A lenyűgöző fényattrakciók mellett utcaművészeti produkciókkal, zsonglőrökkel, koncertekkel – összesen mintegy 170 programmal várják a látogatókat.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL 2019

Minden este 21.30-kor kapcsolódik fel a Fény Útja, a közel 30 fényfestett látnivalóból álló „fénykörút”, amelyen ódon és modern épületek, parkok, templomok öltöznek milliónyi pixelpontból szőtt alkalmi fénykosztümbe.

A káprázatos fényfestéseknek köszönhetően életre kelnek a pécsi belváros kultikus épületei: mozgásba lendülnek az épületek, a Király utca egyik udvarába lépve a látogató úgy érezheti magát, akár egy víz alá merülő búvár, míg másutt beléphetnek egy szivárványba, vagy megcsodálhatják az éjszakai fényfotoszintézist. Az Esze Tamás utca teljesen elsötétül, hogy a látogatók mobiltelefonjaik vakujával fedezhessék fel a fényre éledő motívumokat.

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban egy 360 fokos installációban három különböző világ várja a látogatót az absztrakt geometriától kezdve az organikus fényszövedékeken át a futurisztikus gépvárosokig. A belülről interaktív LED-falakkal borított dobozban a néző utazást tehet ezekbe a virtuális terekbe, ahol mozgásával maga is befolyásolhatja a falakon futó képfolyamokat. Éjszaka egy magával ragadó, félgömb alakú installáció látható itt, aminek elkészítéséhez két kilométernyi kábelt használnak az alkotók. A közel 625 tükörből álló reflektív tömb a teljes fényvisszaverődés hatását kelti.

A fesztivál leginkább várt programja a nemzetközi élvonalban is jegyzett háromdimenziós Zsolnay Light Art Fényfestőverseny. Ennek keretében a világ minden tájáról érkező és legjobbnak bizonyult fényművészek varázsolnak háromdimenziós, mozgó fényalkotásokat a Székesegyház homlokzatára. Egy premier is látható lesz itt: Bordos László Zsolt az épületvetítést robotlámpákkal kiegészítve olyan egyedi fényalkotást hoz létre, amire Magyarországon még nem volt példa.

A pécsi Fényfesztivál sajátossága, hogy nemcsak az éj leszállta után, hanem nappal is kínál programokat. A világ élvonalába tartozó tűzzsonglőrök, humoros és látványos utcaszínházi, újcirkuszi produkciók szórakoztatják a közönséget, Mr. Banana személyében például egy provokatív szuperhőssel is találkozhatnak a látogatók. Harmadik alkalommal ad otthont a fesztivál a Magyar Zsonglőrtalálkozónak, ahol a szakmai programok mellett a közönség számára is nyitott zsonglőriskolában lehet betekintést nyerni a zsonglőrködés rejtelmeibe.

A koncerteken a világ minden tájáról érkező zenészek szórakoztatják a közönséget: a hazai blues fenomén Little G Weevil, az argentin Aguamadera, az olasz Vagatrio, a japán Kenta Hayashi vagy a New York-i Brooklyn Gypsies.

A fesztiválon olyan új programelemek is helyet kapnak, mint például a tematikus filmvetítések és live actek: az AV Composers esteken valós idejű „képzenészet”, azaz élőben létrejövő audiovizuális alkotások várják a látogatókat az Apolló Mozi vetítőtermében. Ugyancsak újdonság, hogy „fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra, idén Finnországból.

A Pécsi Galériában szintén igazi kuriózum várja a látogatókat: Vály Sándor Finnországban élő magyar képző- és médiaművész Gótikus hologramok című installációja. 

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók.

ZSOLNAY LIGHT ART FÉNYFESTŐVERSENY

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny negyedik alkalommal hozza össze a szakma legjobbjait, hogy megmutathassák, milyen vizuális tartalmakat tudnak egy székesegyház teljes felületére álmodni, ezúttal a „TISZTA FÉNY” témájában.

A Fényfestőverseny alkotásai péntek, szombat és vasárnap, esténként két alkalommal tekinthetők meg 21.30 és éjfél között.

Idei újdonság, hogy a verseny győztese automatikusan bejut a bukaresti iMapp Nemzetközi Video Mapping Versenybe, ahol hat másik nemzetközi fesztivál győztesével mérheti össze tudását! A másik újdonság, hogy minden este, a versenyprogram záróakkordjaként a világhírű magyar mapping művész, Bordos László Zsolt külön erre az alkalomra készített, robotlámpákkal színesített fényalkotása is látható lesz.

A három kontinensről beérkezett pályaművekből egy öttagú nemzetközi szakmai zsűri választja ki a győztest, és a korábbi évekhez hasonlóan a közönség is dönthet az értékes különdíjak nyerteseiről.

A három nap során a versenyprogramon kívül látható lesz egy válogatás is az előző évek legjobb munkáiból, valamint a verseny házigazdáinak immár szinte klasszikusnak számító alkotása, a Jónás Könyve is.

A vetítések menete mindhárom este:
21.30 – válogatás az előző évek munkáiból
22.00 – idei versenyalkotások – első vetítés
23.00 – idei versenyalkotások – második vetítés
23.50 – Bordos.ArtWorks alkotása

A verseny fő támogatója: ZEISS
Társszervező és házigazda: Kiégő Izzók / Glowing Bulbs
Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visualpower
Technikai partner: Global, Colossal
Partner rendezvény: iMapp Bukarest – Győztesek Ligája 2019
Támogatók: AVnode, LPM, MadMapper, Millumin, Resolume

A FÉNY ÚTJA

A Fényfestőverseny mellett a fesztivál legintenzívebb élményét akkor élheted át, ha végigjárod a közel 30 állomásos belvárosi fénykörútunk, a Fény Útja minden állomását. Az éj leszállta után hazai és külföldi művészek helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, belső kertjeiben és templomi homlokzatain.

Az idén új helyszínekkel bővülő Fény Útja esténként káprázatos csodavilággá varázsolja Pécs belvárosát. Az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal egyaránt. A hazai alkotók mellett finn, spanyol, brazil és mexikói művészek munkái teszik nemzetközivé a Fény Útját.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók.

Fény útja koncepció: Pusker Péter
Társkurátorok: Gévai Bálint, Kovács Andrea, Noll Márton

A Fény Útját megtekintheted:
csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00
vasárnap: 21.30–00.00
Az ettől eltérő nyitvatartással működő állomásokat a leírások mellett jelöljük!

Ahol külön nem jelöljük, az alkotások megtekintése ingyenes!

A Fény Útja látványosságai mellett egyedi fényfestésekkel találkozhatsz csatlakozó programhelyszíneinken is, melyek: Nana Bistro & Bar, Nappali, Szabadkiköto, Trezor, WunderBar

Alkotók: Grafoscope (Schulteisz Emil), JoFa Laser, Karácsony Emese, XGrid Lab

1.
Barbakán
Saxum Infinitium – Határtalan kőfal
Gonzo Visuals
Az építészet egyik legrégebbi és legfontosabb alapanyaga a kő, használatán évszázados tradíciók alapulnak. Természetes, ellenálló, szép és magában hordoz valamiféle ősi, nyers erőt.
Mi történik a kő és a fény találkozásakor? A Barbakán bástyára készült 3D mapping elmossa a határokat tér és idő, ősi és modern között, hogy valami egészen új tapasztalással kerülhessünk közelebb az univerzum megfejtéséhez.

2.
Esze Tamás utca
Le voyage dans la lune/ Utazás a Holdra
Ferth Tímea
1902-t írunk, amikor a varázslatos trükktechnikákat alkalmazó francia filmrendező, Georges Mélies egy fém rakétában belehajít minket a Hold arcába. Körbenézünk, tapogatózunk a sötétségben, csillanó ismeretlen anyagokat és formákat látunk körülöttünk mindenhol…
Az Esze Tamás utca néhány éjszakára szinte teljesen elsötétül, hogy ezen holdbéli képeket és fényre éledő motívumokat te magad fedezhesd fel mobiltelefonod vakujának, elemlámpa funkciójának segítségével. Világíts a kerítés falára, meg fogsz lepődni!

3.
Szent István tér
Kertem
Koros Design
A Kertem című térinstallációt a növényi formavilág és a természet geometriája ihlette. A Szent István tér fái között megbújó, speciális textiliából készült alkotások világító fénytestként egészítik ki a város zöld területét, különös atmoszférát teremtve az organikus környezetben.
A Koros Design alkotóinak – Magyar Réka és Koros Péter – műhelyében különleges anyagok és technológiák használatával készülnek alkotások. Munkáik az elmúlt években feltűntek már színházi produkciókban, hazai és nemzetközi fesztiválokon egyaránt.

Fényprogram: Limelight

4.
Szent István tér
Pixelbogár
Kiégő Izzók
A Fényfesztivál totemállata idén új környezetben, kibővített fénytérrel és kvadrofonikus hangzással hirdeti a fény univerzalitását a fesztivál látogatóinak. A digitális köztéri szobor napközben egyszerűen csak új perspektívába helyezi a neki otthont adó teret, az este beálltával azonban a több ezerszeresére felnagyított rózsabogár megelevenedik, fénnyel és hanggal tölti meg környezetét.

Szobor és fényjáték: Kiégő Izzók
Hang: Mákó Rozi
Technikai partner: LightPositive

5.
Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház épülete – Szent István tér 12.)
Numen
ABDX (MEX)
A latin nyelvből származó Numen a Sacrum (szent) szó szinonimája: magában foglalja mindazt, ami túlmutat az általunk tapasztalt mindennapi és természeti világon. Az audiovizuális installáció képi és hangzó elemei a látogatók érzékeire hatva egy olyan ismeretlen környezetbe vezetnek, amely egy szemünk előtt újjáéledő ősi templomra emlékeztet. Minden hangot a vetített vizuális elemek alapvető karakterei generálnak. Olyan, akár egy költői érzettársítás.

Közreműködik: Rodrigo Guzman
AV Composers: ABDX live set: június 27., csütörtök 00.00
Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visual Europe Group
Együttműködő partner: Littke Palace Látogatóközpont
Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 10.00–01.00, vasárnap: 10.00–00.00
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

6.
Szent István tér – Miasszonyunk zárdatemplom
Éjjeli lámpás
Night Projection
A Night Projection csapata az elmúlt években technikai partnerként olyan különleges fényalkotások megvalósításának volt részese, mint a Fényszőnyeg, de készítettek már körpanorámás vetítést is a Széchenyi téren. Ezúttal nemcsak nagy erejű analóg vetítőgépeiket vetik be a különleges fényélmény érdekében, hanem alkotói oldalról is megmutatkoznak.

7.
Cella Septichora (Szent István tér)
WE SENSE
Nagy András (XYZ)
Az árnyék egy adott térben, a sötétség és a világosság észlelhető változása által könnyen megfigyelhető optikai jelenség. Térérzékelésünk alapja, testünk és fizikai környezetünk viszonyának azonosítását segítő ösztönös élmény. Az interaktív WE SENSE árnyékinstalláció ez alkalommal a múlt és jelen közötti láthatatlan tér-idő összefüggések felderítésére invitál a Cella Septichora falai közé.

AV Composers: Nagy András (XYZ) live set: június 29., szombat 00.00
Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visual Europe Group
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

8.
Csontváry Múzeummal szemben (Janus Pannonius u. 11.)
Medveállatka
Limelight
A legősibb élőlények évmilliók óta léteznek a Földön, ám különböző okokból adódóanegyes fajok időközönként kipusztulnak. Az ember dolgát a túlélésben a kozmikus perspektíva hiánya nehezíti – egyszerre él benne a pusztítás és a szeretet iránti vágy. A lassan lebegő medveállatkák extrém túlélőképességükkel emlékeztetnek, hogy a fennmaradáshoz harmóniában kell élnünk a természettel.

9.
Káptalan utca
Múzeumutca
Hizsnyik Dénes & Arany Gold Zoltán
A Múzeumutca a pécsi Káptalan utcát jelöli, ez az elnevezés onnan származik, hogy az utca épületeinek nagy része múzeum. Éjszakánként ha végigsétálunk rajta, egy komplex vetített látvány elevenedik meg, és válik az emberek közötti kapcsolat szervezőjévé és alakítójává. A vetítőgépek és a laterna magica „mágikus csatornái” kötik össze a nézőket és a közreműködő művészeket. A sokszínűségre építő kompozíciókban egyaránt felfedezhetőek minimalista texturális játékok, muráliák, valamint az álló- és mozgókép viszonyával kísérletező kinetikus alkalmazások.

10.
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
Méhkas Aura Garden
Méhkasaula
A székesfehérvári Méhkasaula alkotói a Bauhaus és az újrahasznosítás szellemiségében készítettek üvegdiákat az udvar sajátos környezetéhez illeszkedve, többek között papírkivágásos technikát és mikroszkopikus motívumokat alkalmazva. Ezt a látványvilágot egészítik ki Németh-Kassa Gábor egyedi optikai megoldásokat rejtő fényszobrai. A fényélmények mellé Dj Zöld, azaz Szepesi Imre és meghívott vendégzenészei alkotnak élő zenei kíséretet.

FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

11.
Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan u. 4.)
Wir lieben Bauhaus
Fényhangár
Az idén 100 éves Bauhaus-iskola a 20. század eleje óta hirdeti a kísérletező kíváncsiság kreatív szemléletét: a mozgalom tagjai szerint nem csupán ismerni kell a különböző anyagokat, hanem folyamatosan tovább kell kutatni a bennük rejlő lehetőségeket.
A Fényhangár csapata e felfedező szellemben tesz kísérletet a fény mint közvetítő anyag bemutatására a Martyn-udvarban, egyedi fénykompozícióik részévé avatva az udvar építészeti és művészeti objektumait.

12.
PTE Klimo Könyvtár és Egyetemtörténeti Gyűjtemény udvara
(Szepesy Ignác utca 3.)
Az elveszett paradicsom
New Visual Paradigm
Az Egyetemi Könyvtár udvara ritkán nyílik meg a nagyközönség számára. Ebben a hangulatos térben egy futurisztikus „digitális nomád" sátor meséli el tenger alá került, elveszett földek klasszikus meséit. A varázslatos, díszletszerű installációban a vetítés, a történetmesélés és a zene környezettudatos üzenettel elegyedik.
Balogh Zsolt animációs és videó tervező, egyben művészeti vezetője az angliai székhelyű New Visual Paradigm csapatának. Munkáinak művészi és vizuális ereje széles körben elismert, olyan megrendelőkkel dolgozott eddig együtt, mint a londoni Victoria & Albert Museum, a Royal Court Theatre, vagy a Világgazdasági Fórum. A Fényfesztiválon idén mutatkozik be először.
Minden óra első vetítése angol nyelven történik.

Rendezte: Kathryn Johnson és Balogh Zsolt
A Crick Crack Club közreműködésével
Sound design: Richard Hammarton
Az alkotás létrejöttét az Absolutely Cultured, Hull UK támogatta
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

13.
Janus Pannonius utca – Fényszőnyeg
roadtrippin' [rōd·tri·puhn] • ige
Benze
1. Kirándulás, utazás, túra a fantasztikus fények és látnivalók megtapasztalásának céljából.
A művészről: Benze – grafikus, művész, illusztrátor, animátor
Alkotásainak gravitációs vonzása arra készteti a nézőt, hogy egyre közelebbről és közelebbről fedezze fel a részleteket új jelentéstartalmakat találva.

Vetítéstechnikai partner: Night Projection

14.
Gázi Kászim pasa dzsámija és Irgalmasrendi Szent Sebestyén templom (Széchenyi tér)
Symbiosum
Koszti Zsuzsó (Flux) & Katona Kati & Nagy Kála
Az alkotóhármas tavalyi, Biofília című munkájában egy alternatív vizuális ökoszisztéma létrejöttét kísérhette figyelemmel a közönség. Ezt az elképzelt világot ismerhetjük meg idén még közelebbről, továbbra is a természet rendjének misztikus összefüggéseit kutatva. 
Az alkotásban a természet ritmikusan ismétlődő alakzatai összesimulnak, színek és formák egymástól elválaszthatatlanul, egyfajta megbonthatatlan örök egységben, békességben léteznek.
A Symbiosum a közös létezés, az együttélés elementáris élményét, és az egymásra figyelés, a kölcsönösség fontosságát hangsúlyozza.
Eszközeként két egymással szembenéző ikonikus pécsi épületet és kettős felületű vetítést használ. A vetített felületek távolságának köszönhetően az alkotás teljes egészében soha nem válik megtapasztalhatóvá, mégis a rendszer közepén, annak részeseként érezheti magát a látogató.

Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visual Europe Group
Vetítéstechnikai partner: Night Projection

15.
Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)
Kapcsolatok
Healium Decoration
Társas létünk alapvető törvényeit, vagy épp a ma már mindent behálózó internetet vizsgálva a kapcsolatok, a kapcsolódás fontossága megkérdőjelezhetetlen. A Healium Decoration interaktív installációja egyfajta vizuális metaforaként erre a szervezőelvre, valamint a lézerfény digitális technológiában és kommunikációban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

Interaktív 3D vezérlés: Healium Lightformer
Technikai partner: RGB Laser Systems
Az erős fény- és hanghatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

16.
Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)
Light and Shadow of Fundamental Interactions / A fény és árnyék alapvető kölcsönhatásai
Alexander Salvesen (FIN)
A Finn Focus program keretében
Alexander Salvesen Helsinkiben élő és alkotó vizuális művész és fénytervező. Munkái középpontjában a fény tulajdonságai és azok vizsgálata áll. Alkotásaiban gyakran fókuszál a színek és az alakzatok közötti kölcsönhatásokra, kiemelve a sötétség és a világosság kapcsolatát, mindinkább szélesítve a nézői érzékelés határait. Fénykompozícióin keresztül az égitestek közötti viszonyrendszereket vizsgálja, az univerzum erőit tükrözve világít rá a szemlélődő ember helyére a felfoghatatlan méretű kozmoszban.

Támogató: FinnAgora
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

17.
Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.)
Gótikus hologramok
Vály Sándor
Vály Sándor Finnországban élő magyar képzőművész, médiaművész. Művészetét konceptuális és filozófiai dimenzió jellemzi, amely nem csak a festészetre korlátozódik, hanem kiterjed a szobrászat, a zene, a film és az irodalom területére is, holisztikus műalkotásokat hozva létre. Vály 30 évvel ezelőtt költözött Finnországba, a Pécsi Galéria meghívására most először állít ki Magyarországon. Gótikus hologramok című installációja a gótikus térábrázolás perspektívaviszonyaira reflektál, a fényekből kibontakozó, a látvány által meghatározott térviszonyok és érzékeltetett idősíkok rendszerével.
A kiállítás július 21-ig megtekinthető.

Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 10.00–01.00, vasárnap: 10.00–00.00
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

18.
Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7–8.)
Camera Obscura látványszoba
Pórszász Áron
A szoba méretű camera obscura ritka fényjelenség megtapasztalásával kápráztatja el a látogatókat. A fényjelenség a sötét szobába egy apró lyukon keresztül bejutó fény hatására jön létre, így a falon a külső világ fordított, „élő” képe jelenik meg. Pórszász Áron fotóművész camera obscurával készített többméteres felvétele a Széchenyi térről idén újra megtekinthető.

Nyitva: péntek, szombat, vasárnap: 14.00–20.00
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

19.
Művészetek és Irodalom Háza előtti tér (Széchenyi tér 7–8.)
Írisz
Arany Gold Zoltán és Kern Péter
Az Írisz egy fotóobjektív blendéjének működési elvén alapuló alkotás. De amíg a fényképezőgép objektívében a lamellák elzárják a fény útját, ebben az íriszben a színes, átlátszó plexik egymást fedve láttatják különböző színekben a valóságot. Az installáción magunk szabályozhatjuk a blende átmérőjét, mely saját fényforrása segítségével este még különlegesebb élményt nyújt.
Az installáció a fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál segítségével valósult meg.

20.
Jókai tér
Átjárók
LaLuz Visuals
A LaLuz Visuals alkotócsoport Jókai térre készült fényfestményeivel bepillantást enged különböző korokba és művészeti irányzatokba. Tiszteletüket teszik az idén 100 éves Bauhaus mozgalom alkotói előtt, reflektálnak a jelenkor nyugat-afrikai motívumvilágára, és a hozzájuk mindig is közel álló természet időtlen organikus képződményeire.

21.
Király utca 3.
Analóg fénymúzeum
Analogue Crew
A fénymúzeum projekt egy kísérlet, melynek célja, hogy a fesztivállátogatók megismerkedhessenek a vetítés történeti és művészettörténeti hátterével. Az alkotók egy olyan alkalmi kiállítóteret hoznak létre, melyben a Fényfesztiválhoz kapcsolódó analóg technikákat, vetítőgépeket és eljárásmódokat a közönség testközelből tekintheti meg és próbálhatja ki, továbbá részt vehet workshopokon és szakmai beszélgetéseken.

Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 19.00–01.00, vasárnap: 19.00–00.00
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

22.
Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)
Pannon-tenger
Total Art Egyesület
A Király utca 9. számú ház kapuján belépve ötmillió évet ugrunk vissza az időben, és abba a korszakba érkezünk, amikor a mai Pécs területét a Pannon-tenger borította. A látogató az udvarba lépve úgy érezheti magát, akár egy víz alá merülő búvár. A sejtelmes víz alatti kék fényben tengeri halak, medúzák és polipok alakjai csillannak meg. Az udvar hátsó, sötét részén elhelyezett vászonra olyan klasszikus és modern animációs filmek részletei vetülnek, melyek a víz alatti világba kalauzolnak.

23.
Színház tér
Éjszakai Fotoszintézis / Analóg mapping
Fényszórók Visual
A természet és a fény kapcsolatának ábrázolása évek óta jelen van a Fényszórók Visual innovatív munkáiban. A legtöbb élőlény fotoszintézis útján a fény energiáját felhasználva szerves anyagot állít elő, mely az emberi szem számára elsődleges módon színekben mutatkozik meg. A fényfestés átvitt értelmű ábrázolása ennek a folyamatnak, a Színház téri épületek homlokzatai a mesterséges fény és az üvegfesték pigmentjei hatására színpompás kompozíciókká alakulnak.

24.
Király utca 15.
Awareness / Tudatosság
Janne Parviainen (FIN)
A Finn Focus program keretében
Janne Parviainen fényművészeti installációja egy üresen álló üzlethelységet alakít át különleges UV-fényuniverzummá. A térspecifikus alkotás az optikai illúziók világába invitál, ahol megtapasztalhatjuk, hogy a képzeletünk segítségével milyen messzi tájakra kalandozhatunk. Az anamorf rajzokból és fényszobrokból összeálló installáció az űrbe nézés érzetét kelti.

Támogató: FinnAgora, MOLOTOW
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

25.
Király utca 38.
Spektrum fal
Mátrai Erik
Az ide látogatók az úton gomolygó ködöt látnak, és benne a spektrum színeiből álló fénysugarakat, amelyek folyton változó, illékony falat alkotnak. A szivárványfal mögötti világ csak sejthető. Nekimegyünk a falnak, amely meglepő módon átenged és magába fogad, hiszen légnemű, anyagtalan. A fényfüggönyön való áthaladás közben az a varázslatos impulzus éri a látogatókat, hogy beléphettek egy szivárványba, szivárvánnyá változnak, pár pillanatig egy másik világ kapujában érezhetik magukat.

26.
Kossuth tér
Trama
Vigas (BRA)
A Trama című fényszobor fókuszában az emberi és technológiai evolúció kapcsolatának fejlődéstörténete áll. Az alkotás a múltba kalauzol, utalva az ember által gyártott első szövetekre és a ruhákban használt első kötéshálókra, ugyanakkor a jövő intelligens anyagát vizualizálja, amely élő organizmusként képes az önszerveződésre. Fényével és méretével hívja fel magára a figyelmet, pulzáló élő szerkezetként emelkedik ki a falból, így csábítva közel nézőjét messziről sugárzó amorf alakjával.

Közreműködik: Leandro Mendes

27.
Kossuth tér
Vándorló égitestjeink
Pécsi Fényfestő Műhely
Ha a csillagok színek, zajok, és emlékek lángjai, akkor az űr maga az óceán, a felejtés, sötétség csendje. Mi pedig vándor csillagokként merülünk alá a végtelen űrben. Analóg-kinetikus fényfestés és hangmontázs a pécsi Zsinagóga homlokzatán és belső kertjében –romantikus stílusban.

28.
ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont (bejárat a Rákóczi út felől)
I/O-BOX
Korai Zsolt & Császár András
Korai Zsolt és Császár András 360 fokos, immerzív installációjában három különböző világ, három különböző térélmény várja a látogatót az absztrakt geometriától kezdve az organikus fényszövedékeken át a futurisztikus gépvárosokig. A belülről minden oldalán interaktív LED-falakkal borított dobozban a néző speciális szemüvegek és egyéb technikai eszközök nélkül, a saját szemét használva tehet utazást ezekbe a virtuális terekbe, ahol a beépített szenzoroknak köszönhetően mozgásával maga is befolyásolhatja a falakon futó képfolyamokat.
Nyitvatartás: csütörtök, péntek szombat: 12.00–20.00 és 21.30-01.00, vasárnap: 12.00–18.00 és
21.30-00.00
Az erős fény- és hanghatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

29.
ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont (bejárat a Rákóczi út felől)
SFERA
Alex Posada & Xevi Bayona (ESP)
A Sfera egy magával ragadó, félgömb alakú installáció, melynek különleges látványvilága tükrök mátrixában teljesedik ki. A fény- és hangérzékeny alkotás 315 gondosan elhelyezett led izzót működtető irányító rendszerrel rendelkezik, a fénylő pixelek valós idejű vezérlése 27 DMX vezérlőből és 2 kilóméternyi kábelből kialakított protokoll segítségével történik. A gondosan összeszerelt, közel 625 tükörből álló reflektív tömb a teljes fényvisszaverődés hatását kelti. Az élményt a fények játékára hangszerelt zenei kompozíció és az akusztikailag is különleges térélményt okozó hangrendszer teszi teljessé.
A Sfera az XAA Architecture és a MID Studio közös fejlesztése, melyet a 2018-as LlumBCN
Fényfesztiválon mutattak be először Barcelonában.

FINN FOCUS @ Zsolnay Fényfesztivál

június 27–30. Pécs

Az idén 15 éves FinnAgora finn kulturális és tudományos intézettel együttműködve a fesztivál első szakmai fénynagykövetei Helsinkiből érkeznek Pécsre, hogy megismertessék a látogatókat az északi gondolkodásmódot tükröző fényszimbolikával.

A látogatók a Finn Focus vendégművészeivel a Nádor Galériában, a Király utca egy üresen álló üzlethelyiségében és az Apolló Moziban találkozhatnak.

június 27–30. Janne Parvianen: Awareness (fényinstalláció)
június 27–30. Aleksander Salvesen: Light and Shadow of Fundamental Interactions (fényinstalláció)
június 28–30. Anna-Mari Nousiainen – Anne Roininen: 114 doors (film)
június 29. Finn Focus: Ilkka Paloniemi / LUX Helsinki – Mia Kivinen / FLASH – Bordos László Zsolt (prezentációk és szakmai beszélgetés)
június 29. Aleksander Salvesen – Kalle Vainio: Quadrivium (live set)

Producer: FinnAgora
Támogató: MOLOTOW
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency

PROGRAMOK

Ahol külön nem jelöljük, a programok ingyenesek!

JÚNIUS 27. CSÜTÖRTÖK 

15.00–21.00
Fénybütykölde
Művészetek és Irodalom Háza – Hild-udvar (Széchenyi István tér 7–8.)
Közönségkedvenc programunk, a Fénybütykölde idén újra visszatér!
A fesztivál minden délutánján és kora estéjén fénydíszeket, ékszereket, kreatív kiegészítőket készíthettek, majd rögtön bevethetitek a fesztivál forgatagában.

Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

15.00–19.00
Light Hacker Workshop
Szabadkikötő (Király u. 64.)
A Sound Hacking Workshop a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei Médiaművészet szakának (EZMBA) oktatóiból és hallgatóiból álló társaság. A csoport elkötelezett a technológia-központú médiaművészet különböző irányzatainak felfedezésében és prezentálásban.
A kollektíva ezúttal háromnapos rendezvénysorozatra hív, ami alatt a Szabadkikötő tere interaktív vizuális játszóházzá alakul: napközben előadások és foglalkozások segítenek megismerkedni a kortárs vizuális művészet eszközeivel.
Részletes program a Fényfesztivál weboldalán.

Projektorok és vetítőfelületek: Xgrid Lab
IT támogatás: PTE Elektronikus Zenei Médiaművész Szak

21.30
Lights On!
Belváros
Elérkezett a fények felkapcsolásának mágikus pillanata. Lights on!
A Fény útja állomásai életre kelnek, fedezzük fel együtt a fénycsodákat
szerte a belvárosban.

21.30
Méhkas Aura Garden
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
A Múzeumigazgatóság udvarán létrehoztunk egy helyszínt, amely magába olvasztja azt a sokszínűséget, amit a fesztivál a sajátjának érez. Az udvar egyszerre működik zenei helyszínként, a Zsonglőrtalálkozó szabad színpadaként és Fény Útja helyszínként is, ráadásul az ide betérőket hangulatos vendéglátással várjuk. Házigazdánk a székesfehérvári Méhkasaula csapata és DJ Zöld, a fesztivál nyitónapjának éjszakáján fellép a kaposvári fényművészek alkotta zenei formáció, a SoftMotel is.

22.00
I Like Jam Special
Szabadkikötő (Király u. 64.)
Az I Like Jam egy rádióműsor a pécsi Periszkóp Rádión, legfőképpen hiphop/ triphop/ techno/ house/ experimental/ live perfomance vonalon mozgó, szabad formájú élő adás. Ezen az estén a rádióműsor dj-i tartanak táncórákat az érdeklődőknek.
XGrid Mapping Stage: I Like Jam Special – Ficture Live, Siaga, AALOCX, Collect all and Save, Elza
Pince: I Like Jam Underground Ultraviolet Party – Smartin, Stvstn, Baq
Részletes program a Fényfesztivál weboldalán.

00.00
AV Composers: ABDX live set (MEX)
Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház épülete – Szent István tér 12.)
Az AV Composers estek új és izgalmas energiákkal mélyítik a Fény Útja alkotásainak megismerését, ezeken a programokon a nézők szeme előtt születnek meg az audiovizuális kompozíciók.
A mexikói fényművész, ABDX digitális installációiban a különböző audiovizuális elemek szinkronizálását kutatja, melyek alternatív valóságok és azonosítatlan nyelvek benyomásait keltve hipnotizálják a látogatót és stimulálják az ember tér- és időérzetét.


JÚNIUS 28. PÉNTEK

15.00–21.00
Fénybütykölde
Művészetek és Irodalom Háza – Hild-udvar (Széchenyi István tér 7–8.)
A fesztivál péntek este pörög fel igazán, készíts magadnak fénylő ékszert, mielőtt az éj leszáll.

Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

15.00–19.00
Light Hacker Workshop
Szabadkikötő (Király u. 64.)
A workshop három napja alatt szó lesz a rendkívül népszerű épület- és tárgyvetítésről (mapping), a VJ szoftverekről és hardverekről, de bemutatunk régi analóg berendezéseket, és az otthoni vizuális tartalomkészítés eszközeit is. A foglalkozásokat zenei programok követik, ahol a fesztiválon fellépő Vj-k és a workshopokon edződött érdeklődők közösen szolgáltatják a látványt.
Részletes program a Fényfesztivál weboldalán.

16.00–20.00
Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
A zsonglőr játszóházban kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik zsonglőr képességeiket, ügyességüket, kitartásukat vagy egyensúlyérzéküket. A leendő zsonglőrtanoncok olyan zsonglőreszközökkel ismerkedhetnek meg, mint a buzogány, poi, ördögbot, yo-yo, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb, de a tányérpörgetést vagy a kötéltáncot is ki lehet próbálni.

Együttműködő partner: Magyar Zsonglőr Egyesület

17.00–20.00
Stoptrükk filmes foglalkozás
Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)
A Total Art Egyesület tagjai délutánonként animációkészítő foglalkozással várják a betérőket, akik vízi élőlényeket vagy búvárokat kelthetnek életre zootróp (forgó dob) készítéssel és stop-trükk technikával. Az érdeklődők a kiállítótérben tárlatvezetéseken ismerhetik meg a különböző animációs technikákat, valamint a pécsi animációs filmek készítésének történetét.

Együttműködő partner: Total Art Egyesület

18.00–21.00
Méhkas diafestő műhely
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
Az alkotni vágyók idén is elmerülhetnek a diafestés fortélyaiban. 5x5 centiméteres üveglapra mintákat festünk, amelyeket először kiégetünk, majd lehűtünk. Az elkészült alkotásokat sötétedés után a Múzeum udvarán kivetítjük az udvar belső falaira, ezután az alkotások hazavihetők.

Együttműködő partner: Méhkasaula Kulturális Egyesület

18.00
Company Satchok (DE/FR/NL): Sisyphus
Széchenyi tér
„Boldognak kell elképzelnünk Sziszüphoszt” (Albert Camus)
Humoros utcaművészeti előadás arról, hogyan dolgozik együtt három karakán akrobata egy új előadáson, hogyan próbálják ki, vagy vetik el a felmerülő ötleteket, miközben keményen küzdenek azért, hogy pár perc erejéig a figyelem középpontjában lehessenek. Sziszüphosz története és Camus híres idézete nyomán a Company Satchok egy izgalmas, akrobatikára épülő előadást hozott létre. A nézőkre egy csipetnyi filozófia, erőteljes pillanatok és három imádni való művész vár.

18.00
Bélaműhely Sound Art – Karmesterjáték
Színház tér
A Bélaműhely Sound Art 2007 óta foglalkozik hangkeltő eszközök építésével, és hangszeres játékkal ezeken az eszközökön, melyeket kimustrált használati tárgyakból, ipari hulladékokból, hordókból, csövekből, bicikli és számítógép alkatrészekből vagy akár egy hatalmas teknőből készítik, így hozva létre egy igazán egyedi és magával ragadó zenei világot. A koncert része a méltán híres karmesterjáték, ahol a nézők előzetes instrukciók nélkül, mozdulataikkal, testtartásukkal, tekintetükkel vehetik rá a zenészeket hangszereik megszólaltatására.

18.30
Goldi – a Pannon-tenger kalóza
Szent István tér
Szeretnéd megtudni, miért nem Jack Sparrow a legjobb kalóz a Földön? A váratlan fordulatokkal teli műsorban Goldi bebizonyítja, egyedül ő és csakis ő a földkerekség legrátermettebb tengeri vitéze. Többek között halált megvető bátorsággal képes az árboc tetején zsonglőrködni szablyájával, de egy teli pohár vízbe is fejest tud ugrani. Csípd el a legmenőbb kalóz mutatványait este hétkor a Szent István téren!

19.00
Fénymozi
Apolló Mozi (Perczel Miklós u. 22.)
Az Apolló Mozi nagytermében kirándulást tehetünk a LUX Helsinki és a City of Light Jyväskylä finnországi fényfesztiválokra, melyekre a Bordos Art Works és a Centrum Production álmodott térspecifikus alkotásokat. A 114 doors című dokumentumfilm egy espooi többemeletes társasházba kalauzol, melynek ablakai Anne Roininen különleges közösségi fényinstallációjának világító elemeivé váltak. A Modern Aerial Dance Company vetítéssel kísért légbalett koreográfiái pedig a levegőbe és a szélcsatornák világába repítenek.

Támogató: FinnAgora
FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

19.30
Duo Kaos (ITA): Time to loop
Széchenyi tér
Egy történet az átalakulásról, a változásról és a szeretetről. A szereplők annak erednek nyomába, hogyan lehet a káoszból harmóniát kovácsolni. Útjuk során rájönnek, hogy az építés és a rombolás ugyanannak a folyamatnak a része, a változás és a mozgás állandóan jelen vannak az életükben. Útjuk végére arra is ráébrednek, egyikük sem helyettesítheti a másikat, csak egyensúlyban létezhetnek. Megtalálva az egymás közötti egyensúlyt válhatnak csak sikeressé, és együttműködve lesznek képesek létrehozni a harmóniát jelentő végtelen hurkot.

20.00
PTE Brass Band
Színház tér
A zenekar egy 2010-es ötletet követően jött létre, amikor is a Pécsi Egyetemi Napokra egy rézfúvós együttes összeállítását tervelték ki a banda tagjai. Az első koncert elsöprő sikere után egyértelmű volt a folytatás, céljuk azóta is a fúvószene népszerűsítése a fiatalok körében. Megannyi fesztiválon, felvonuláson léptek már fel itthon és külföldön egyaránt, repertoárjukat aktuális pop dalok és népszerű retro slágerek színesítik.

20.00
Mr. Banana Show: Banan'o'Rama
Szent István tér
Latinos energia és cirkuszi elemek páratlan találkozása teszi szerethetővé Pierrick St-Pierre, művésznevén Mr. Banana műsorát, aki ezúttal azt vizsgálja, hogyan viszonyulnak, és mit is gondolnak az emberek a szuperhősökről és az istenekről. Ha sok nevetésre vágysz, vagy már régi álmod, hogy találkozz egy igazi szuperhőssel, ne hagyd ki Mr. Banana műsorát!

20.30
AV Composers: Phase Alternating Line
Apolló Mozi (Perczel Miklós u. 22.)
A Phase Alternating Line nevű formáció Kitzinger Gábor médiaművész és S Olbricht / Mikolai Martin elektronikus zenei producer kollaborációja. A zaj és az absztrakció témáját körbejáró improvizált live actben a Farbwechsel alapítójának analóg elektronikus zenéje hangreaktív 3D animációkkal találkozik.

21.00
Miniswing Quartet
WunderBar (Király u. 18.)
Új helyszínként csatlakozik a Fényfesztivál programjához a WunderBar, ami egy rejtett udvarban megbúvó hangulatos bár a belváros szívében, a Színház tér szomszédságában. Ezen az estén a pécsi jazz színtér legaktívabb és legenergikusabb képviselőinek formációja muzsikál.

21.00
MélyPécs // Bomber
Nappali (Király u. 23–25.)
A Nappali sem maradhat ki éjszakai helyszíneink sorából, ezúttal Bomber, a BETWIXT kollektíva egyik kiemelkedő zenész producere és dj-je hozza el nekünk a legforrób hiphop és future beats zenéket.

21.30
Kenta Hayashi (JPN)
Színház tér
Kenta Hayashi egy olyan nem mindennapi japán zenész-dalszerző, aki egyszemélyes zenekarként páratlan zenei univerzumok létrehozására képes. Gondolatai, érzései kifejezéséhez gitárját hívja segítségül, harmonikus dallamait digitálisan rögzíti, ismétli és speciális effektekkel látja el. Kenta született utcazenész, egy valódi loop-ninja, aki fiatal kora óta járja a világot.

21.30
Pyrodanza (CRC)
Széchenyi tér – Dzsámi előtt
A Costa Rica-i társulatot a világ élvonalába tartozó tűzzsonglőrök alkotják, előadásaik a modern tűztánc és tűzzsonglőr műfaj gyöngyszemei. Eszközeiket a megszokottnál jóval több láng borítja, zsonglőrködés közben az égő tárgyakat pedig meghökkentő közelségben tartják a testükhöz, anélkül, hogy megsérülnének. Tűzerejük varázslatos előadásmóddal párosul, a közönség számára sokszor úgy tűnhet, hogy a gravitáció törvényeit is átírják. A tűzerő és a technika mellett előadásaikban a művészet iránti szenvedélyük is kézzelfogható: szürreális világuk részesévé válhatunk, ahol az öröm, az összpontosítás, és a tökéletes pillanatok iránti vágy találkozik.

21.30–00.00
Zsolnay Light Art Fényfestőverseny
Dóm tér
Az eddigi sikerek után nem volt kérdés, hogy idén is megrendezzük a fesztivál fő attrakciójának számító mapping versenyt. Az elmúlt évek legjobbjaiból készült válogatással indítunk, majd 22.00-kor és 23.00-kor az idei versenyfilmek következnek. Éjfél előtt pár perccel Bordos László Zsolt alkotását mutatjuk be, az architekturális mapping vetítést robotlámpák egészítik ki, erre Pécsen ezidáig nem volt példa.

21.30
Méhkas Aura Garden & Fire Space
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
Két estén át az udvar programját színesíti a Zsonglőrtalálkozó szabad színpada, a Fire Space, ahol a tűzzsonglőrök biztonságos és környezetbarát keretek között mutathatják be művészetüket. A zenei aláfestésért ezen az estén Bagoly és Dj Dénes felel.

22.00
Tilos Party & Drum Theory D&B party
Szabadkikötő (Király u. 64.)
XGrid Mapping Stage: Clairvo & Nixon & Palotai (4h set)
Pince: Csapos, Darpa, Baq vs. Obae

22.00
A Szőlőskislaki Artista Iskola bemutatója: Mono & Led
Kossuth tér
Szőlőskislak egykori község Somogy megyében, ma Balatonboglár része. 2009 óta működik itt egy különleges artista iskola, amely mind gyakrabban hívja fel a figyelmet erre a csöppnyi településre. Az iskola növendékei csoportos egykerekű és ledes zsonglőrprodukcióval kápráztatják el a nézőközönséget.

22.00
RhythmosNoir: Borealis
Vasarely Múzeum udvara (Káptalan u. 3)
A RhythmosNoir új előadását magashegyi vonulatok és a mindent beszövő köd inspirálta. A Borealis különböző művészeti ágak egybeolvadása, érinti a tánc, élőzene, film, bábművészet területeit, miközben a fény életre keltésére összpontosít.

23.00
IAMYANK
Színház tér
Iamyank a hazai elektronikus zenei szcéna egyik legizgalmasabb figurája. Zenei világa nyitott és besorolhatatlan, különböző stílusok egyedi összekapcsolása jellemzi munkáját. Ezen az estén zongorával, csellóval és brácsával egészíti ki az elektronikus zenei textúrákat, hangzásvilága szinte a kortárs komolyzene határán mozog, mely mégis könnyedén befogadható, és erősen atmoszférikus.

00.00
Dj R-NOLD
Trezor Rendezvényház (Király utca 11.)
A Trezor rendezvényház a Fényfesztivál hétvégéjére  a hivatalos nyitás előtt, egy nyilvános
főpróba keretein belül megnyitja kapuit. A fényárral úszók betekintést nyerhetnek Pécs egyik legújabb rendezvényhelyszínének helyet adó, műemléki védettség alatt álló, impozáns belső terekkel rendelkező épületébe. A szervezők péntek és szombat este fix időpontokban (21.30., 22.30., 23.30) zenés lézer show-val várják az érdeklődőket az épület belső tereibe.

JÚNIUS 29. SZOMBAT

15.00–21.00
Fénybütykölde
Művészetek és Irodalom Háza – Hild-udvar (Széchenyi István tér 7–8.)
Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

15.00
The Laser Experience
Apolló Mozi (Perczel u. 22.)
A lézer-foszfor és RGB-lézer vetítőknek köszönhetően a jövő fényes és színgazdag. Az AV iparág minden résztvevőjének van véleménye a lézerről, mint az épületvetítést érintő legújabb fényforrásról. Világhírű művészek és tartalomkészítők fogják megosztani a tapasztalataikat egy szakmai beszélgetés alkalmával, ne hagyd ki ezt az egyedülálló lehetőséget!

Résztvevők: BordosArtWorks, Kiégő Izzók, Maxin10sity, VJ Centrum, Christie Digital
Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

15.00-19.00
Light Hacker Workshop
Szabadkikötő (Király u. 64.)
Ezen a délutánon Hufnágel Gábor és Asztalos Alex tartanak workshopokat, ahol az Interaktív Lumen és Coge VJ, illetve az Interaktív Vezér VJ szoftverekkel lehet megismerkedni.
Részletes program a Fényfesztivál weboldalán.

16.00
Laczkó Péter vándorfényképész
Vasarely Múzeum udvara (Káptalan u. 3)
Laczkó Péter vándorfényképész a fényképészet virág- és hőskorát felidézve igyekszik bevonni az érdeklődőket a szakma szépségeibe. A maga készítette kamera – mely egyben egy jól felszerelt fotólabor is – elég nagy ahhoz, hogy belsejében több ember is kényelmesen elférjen. Kiváló délutáni program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

16.00–20.00
Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
Részletekről a XX. oldalon olvashatsz.

16.00–17.30
Finn Focus: Finn fényfesztiválok és városfejlesztési stratégiák
Apolló Mozi (Perczel u. 22.)
Prezentációk és szakmai beszélgetés: Ilkka Paloniemi / LUX Helsinki – Mia Kivinen / FLASH – Bordos László Zsolt
Moderátor: Kovács Andrea
Az idén 15 éves Finnagora finn kulturális és tudományos intézettel együttműködve a fesztivál első szakmai fénynagykövetei Helsinkiből érkeznek Pécsre, hogy megismertessék az érdeklődőket szervezői tapasztalataikkal és az északi gondolkodásmódot tükröző fényszimbolikával.

Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

17.00–20.00
Stoptrükk filmes foglalkozás
Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)

18.00
Fénymozi
Apolló Mozi (Perczel Miklós u. 22.)
A mindhárom nap vetített filmek listája:
Centrum Production – Jyväskylä City of Light: NEXUS (3 perc)
Anna-Mari Nousiainen: 114 doors (22 perc)
Bordos Artworks: Konstellaatio (9 perc)
Modern Aerial Dance Company: INFINYTIZM (29 perc)

Támogató: Finnagora
Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

18.00–21.00
Méhkas diafestő műhely
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)

18.00
Company Satchok (DE/FR/NL): Sisyphus
Széchenyi tér
Sziszüphosz története és Camus híres idézete nyomán a Company Satchok egy izgalmas, akrobatikára épülő előadást hozott létre. A nézőkre egy csipetnyi filozófia, erőteljes pillanatok, és három imádni való művész vár.

18.30
Wampire Beatbox
Színház tér
Kőszegi "Toci" Sámuel 2007-ben ismerkedett meg a szájdobolással, azaz a beatboxal. 2018 óta egy Loopstation segítségével élőben, egyedül, több szólamban épít fel és szólaltat meg zeneműveket. A koncerten elsősorban korunk slágereinek átdolgozásai csendülnek fel, belecsempészve néhány saját zenei ötletet is. Külön erre az alkalomra pár dal erejéig egy vendégfellépővel is bővül a produkció. A Made in B formációból ismert Szentgyörgyváry Balázs gitárral és magával ragadó hangjával teszi még sokszínűbbé a koncertet.

18.30
Karcocha & Kumilintu (CHI) – MUNDOS PARALELOS
Szent István tér
A világhírű chilei pantomimművész és bohóc, Karcocha új mesterművet hozott létre, melyben társa ezúttal a hasonlóan vicces kinézetű bohóc, Kumilintu. Az előadás során megismerjük a neonszínekbe öltözött bohócot, aki csak kézzel-lábbal és füttyel kommunikál, mégis mindig pontosan lehet érteni, hogy mit mond.

19.30
Duo Kaos (ITA): Time to loop
Széchenyi tér
Részletek az XX oldalon.

20.00
Aguamadera (ARG)
Színház tér
Az argentin duó tagjai, Maria és Marco több évnyi kamarakórusi múlt után találtak egymásra. Mindketten rendkívüli módon vonzódnak Dél-Amerika színes zenei világához, közel áll hozzájuk Brazília, Venezuela és Argentína kultúrája egyaránt. Autentikus dalaik fő inspirálója is ezen vidékek muzsikája, melyet páratlan kifinomultsággal és érzékenységgel szólaltatnak meg.

20.00
Mr. Banana Show: Banan'o'Rama
Szent István tér
Ha sok nevetésre vágysz, vagy már régi álmod, hogy találkozz egy igazi szuperhőssel, ne hagyd ki Mr. Banana műsorát!

21.00
AV Composers: Kalle Vainio & Alexander Salvesen (FIN): QUADRIVIUM
Apolló Mozi (Perczel Miklós u. 22.)
Kalle Vainio és Alexander Salvesen improvizációra épülő QUADRIVIUM koncertjén analóg folyékony vizuális fényelemek és egy moduláris szintetizátor hangjai állnak össze egy sajátos improvizációs dramaturgiára épülő pszichedelikus káosszá. A darab időtlen tájakra, az örök világmindenség, a színek és hangok mély óceánvidékeire repít.

Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

21.00
Vinyl session: DJ Pausz
WunderBar (Király u. 18.)
Pécs legendás dj-i teszik tiszteletüket az elkövetkező két estén a WunderBarban, a sort DJ Pausz nyitja funk, hip hop, dnb, reggae zenéjével.

21.00
MélyPécs // Siaga
Nappali (Király u. 23–25.)
Ezúttal a pécsi dj és producer, Siaga játszik, aki szereti vegyíteni a zenei műfajokat, legyen szó hiphopról, afrobeatről vagy bass zenéről.

21.30–00.00
Zsolnay Light Art Fényfestőverseny
Dóm tér
A kiemelt érdeklődésre való tekintettel idén naponta két alkalommal is meg lehet tekinteni a versenyalkotásokat. Az elmúlt évek legjobbjaival kezdünk, 22.00 és 23.00 órai kezdettel lehet megtekinteni a Székesegyházra komponált idei műveket. 
Részletek az XX. oldalon.

21.30
Tüzek Tánca Gála
Széchenyi tér – Dzsámi előtt
A tűz misztikus világába vezetnek minket a zsonglőrök és az akrobaták a szombat esti műsorban. Az előadás során a kicsiny mécsesektől a hatalmas tüzekig, a földtől a levegőig igen sokféle formában nyilvánul meg a tűz mint ősi elem. A Gála a nagyközönség számára készülő leglátványosabb programeleme a Magyar Zsonglőrtalálkozónak, ami immár harmadik éve a Fényfesztivál cirkusz szakmai partnere.  Az előadás egyszeri, csupán ezen a mágikus estén látható. Ne hagyd ki ezt az egyedülálló alkalmat!

21.30
Fatoumata Hari
Színház tér
Az algériai és magyar gyökerekkel rendelkező Gozlán Fatima a Közel-Kelet zenei világának egyik legismertebb képviselője hazánkban. Tudására afrikai és ázsiai tanulmányútjai során tett szert. Zenéjére az elmúlt időszakban az ambient elektronika világa is nagy hatással volt, ezen a koncerten is olyan fúziós zenét hallhatunk, mely egyszerre autentikus és modern, aktuális, és egyben kortalan.

21.30
Méhkas Aura Garden & Fire Space
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
A bakelitkultúra képviselői a 80-as évek vége óta előszeretettel kevernek szellős zenéket verslemezek alá, ezen az estén deep house és dub ütemek folynak össze az idén száz éve elhunyt Ady Endre költeményeivel. Az egyórás zenei folyamot a Penguin Sound System tolmácsolásában hallhatjuk. Ne feledjük, a Fire Space tűzzsonglőrei ezen az estén is várják a tűz szerelmeseit.

22.00
Cream of Sounds vs. Technokunst
Szabadkikötő (Király u. 64.)
XGrid Mapping Stage: Dork, Anonim Flow, Rizkid, thedunaj, Marco Goncalves, Gra3o
Pince: Anan & Steiner & friends

23.00
Óperentzia
Színház tér
Két évvel ezelőtt Lajkó Félix társaságában jártak nálunk utoljára, ezúttal a Csángálló zenekar fenegyerekével, a szaxofonos Sára Csobánnal lepik meg a közönséget. Legutóbbi lemezük a Tribalkán címet kapta, és ahogyan e név is tükrözi, ezúttal több teret kapnak a balkán zenei motívumai, melyek szépen simulnak bele a hamisíthatatlan Óperentziás hangzásvilágba.

00.00
AV Composers: Nagy András (XYZ) Live set
Cella Septichora (Szent István tér)
Az interaktív technológiákkal kísérletező Nagy András munkáinak fókuszában a valós idejű képalkotás lehetőségeinek feltérképezése áll. A látogatók a két oldalról vetített különleges képi és kiterjesztett zenei tartalmakból építkező audiovizuális kompozíció és térélmény komponenseivé válnak.
Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

00.00
Alien Industries
Trezor Rendezvényház (Király utca 11.)

JÚNIUS 30. VASÁRNAP

15.00–21.00
Fénybütykölde
Művészetek és Irodalom Háza – Hild-udvar (Széchenyi István tér 7–8.)
Részletekről a XX. oldalon olvashatsz.
Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

16.00–20.00
Laczkó Péter vándorfényképész
Vasarely Múzeum udvara (Káptalan u. 3)
Részletekről a XX. oldalon olvashatsz.

16.00–20.00
Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)

16.30
Fénymozi
Apolló Mozi (Perczel Miklós u. 22.)
Részletek az XX oldalon.
Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

17.00–20.00
Stoptrükk filmes foglalkozás
Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)

18.00–21.00
Méhkas diafestő műhely
Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)

18.00
Company Satchok (DE/FR/NL): Sisyphus
Széchenyi tér
Ma utoljára csípheted el a nemzetközi utcaművész társulat magával ragadó előadását.

18.30
Vagatrio (IT)
Színház tér
A Vagatrio varázslatos zenei projektje a dél-olasz hagyomány, kultúra és népzene tiszta energiájának őrzője. A tammuriate, a pizziche, a villanelle és a tarantelle találkozik egymással, az előadás a zene, a színház, a dal és a tánc lenyűgöző keveréke. Egyedülálló, izgalmas és szívhez szóló produkcióval várják a hallgatóságot.

18.30
Karcocha & Kumilintu (CHI) – MUNDOS PARALELOS
Szt. István tér
Karcocha és Kumilintu varázslatos showjában a humor keveredik a zsonglőrködéssel és improvizációval, trükkökkel és akrobatikával. Az irónia, az elegancia és az ártatlan humor varázslatos keveréke ez az előadás, bármi történjen is a színpadon, a szívből jövő nevetés garantált.

19.30
Cia Moveo (ESP): CONSEQÜÉNCIES
Széchenyi tér
Egy ironikus és vidám utcaművészeti előadás arról, hogy mi minden történhet velünk, ha nem tartjuk a lépést, amikor lemaradunk, és mindarról, ami ebből kalamajkából következhet.
„Egy pillanatra megálltam, figyeltem, körbenéztem, de a világ körülöttem rohant tovább. Honnan tudhatnám, hogy miről maradtam le közben? Minél inkább sietek, annál később érkezem meg. Mintha valami furcsa erő azon dolgozna, hogy ne lehessek jelen másokkal egy időben.”

20.00
Little G Weevil
Színház tér
Little G Weevil, avagy Szűcs Gábor született őstehetség, vérbeli muzsikus: dalszerző, énekes, szövegíró, producer, legfőképp pedig világszínvonalú blues-gitáros. 2004-ben az Egyesült Államokba költözött, kemény munkával küzdötte fel magát, és nyerte el az amerikai blues-kultúra egyik legrangosabb elismerését 2013-ban Memphisben. Gitárjátéka innovatív és egyben tradicionális, énekhangja mély, hiteles és egyedülálló, zenéje brilliáns ötvözete az igazi amerikai blues és funky világának.

20.00
AV Composers: DoN’t Eat Group: Loop Event
Apolló Mozi (Perczel Miklós u. 22.)
A DoN’t Eat Group vizuális és hangi mellérendelésekre épülő Loop Event sorozatában különböző képmegjelenítési és tárgyanimációs módszerekkel kísérletezik sajátos filmnyelvet teremtve. A számos hazai és nemzetközi színházi produkcióban közreműködő Juhász András médiaművész és Sőrés Zsolt experimentális zeneszerző által 2006-ban alapított audiovizuális kollektíva performanszai a technológiai eszközök és az adott tér szimbiózisából építkeznek.
Közreműködik: Juhász András, Sőrés Zsolt, Diák István
Az esemény Fény Útja Extra karszalaggal látogatható!

20.30
Goldi van Beethoven 
Szent István tér
Varázslat, vidámság, ellenállhatatlan ritmusok és fülbemászó dallamok jelzik Goldi van Beethoven produkcióját. A nem szokványos hangversenyen táncra perdül a kottaállvány, művész nélkül szólal meg a hegedű, a karmester pedig vágtázni kezd. A közönség, mint a legtöbb utcai előadásban, itt is a történet részévé válhat. Zenekedvelők, ne hagyjátok ki Goldi van Beethoven újragondolt szimfóniáit!

21.00
Vinyl session: Dr. Tao
WunderBar (Király u. 18.)
Az elmúlt években a Papír Panír csapatának tagjaként színesítette a Fényfesztivál programját, ezúttal Dr. Tao-ként áll a lemezpult múlt mögé kedvenc papírhajlítónk, Jankó Matyi.

21.30–00.00
Zsolnay Light Art Fényfestőverseny
Dóm tér
Vasárnap még egyszer láthatók a fényfestett csodák, és ezen az estén kiderül az is, hogy ki nyeri el a díjakat.

21.30
Tűzjelmez varieté – Farkas Linda alkotásai
Széchenyi tér
Farkas Linda a világ egyik legismertebb tűzzsonglőre volt, előadásaival bejárta a Földet, a maga készítette jelmezei méltán vívták ki a szakma és a divatvilág elismerését. A vele történt tragédia után három évvel, most szülővárosában, Pécsett kerülnek ismét a közönség elé csodálatos tűzjelmezei. Barátai és egykori kollégái, tűztáncosok és tűzzsonglőrök vonultatják fel a világon egyedülálló lángoló kosztümöket, fejdíszeket és kiegészítőket.

21.30
The Brooklyn Gypsies (USA)
Színház tér
A Brooklyn Gypsies egy ízig-vérig New York-i zenekar, a nyüzsgő város felvillanyozó sokszínűségének hiteles képviselői. Zenéjükben arab zenei motívumok keverednek flamencóval, a ritmusok pedig a reggae, a dancehall és a dub fúziójának szerelemgyermekei.  Az első Fényfesztivál alkalmával jártak nálunk először ezek a hamisítatlan nagyvárosi nomádok, akik egy közös zenei világba olvasztják a környezetükben tapasztalt hagyományokat és élményeket, ugyanakkor megtartják saját, egyéni kulturális hátterüket is.

22.00
Survivors' party
Szabadkikötő (Király u. 64.)
XGrid Mapping Stage: Djs from Fényfesztivál
Részletes program a Fényfesztivál weboldalán.

23.30
Savage Works – Fénytörténetek
Színház tér
A pécsi társulat célja az igényes modern táncművészet terjesztése, fiatal táncművészek képzése és új technikai megoldások használata egyaránt. Előadásukat kifejezetten a Fényfesztiválra készítették a Club Cubanóval együttműködésben. Fénytörténetek című előadásuk több rövid történetet mesél el, amelyeket a jelmezeket övező kreatív megoldások és a fény használatának új megközelítése jellemez.

PLANETÁRIUMI PROGRAMOK A ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL ALATT

Jegyár 1300 Ft, kedvezményes 1000 Ft

június 27. csütörtök
16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 8+, 50 perc

június 28. péntek
16.00 Helyünk a világegyetemben 8+, 50 perc

június 29. szombat
11.00 Helyünk a világegyetemben 8+, 50 perc
15.00 A világűr felfedezése 8+, 50 perc
16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 8+, 50 perc

június 30. vasárnap
11.00 Mesék az űrhajókról 5–8, 30 perc
15.00 Csillagképek, legendák: a nyári égbolt 12+, 50 perc
16.00 Kalandozás a csillagos égbolton 8+, 50 perc

PRAKTIKUS INFORMÁCIÓK

FÉNY ÚTJA EXTRA KARSZALAGGAL LÁTOGATHATÓ HELYSZÍNEK

10 fényalkotás, ahol elvarázsol a látvány! 
Plusz egy helyszín, ahol a tudásod tágíthatod!
Extra látnivalókkal várunk az alábbi pontokon, ahová karszalaggal léphetsz be:

NAPKÖZBEN IS LÁTOGATHATÓ:
1. ABDX (MEX): Numen
Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház épülete) – Szent István tér 12.
Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 10.00–01.00, vasárnap: 10.00–00.00

2. Vály Sándor: Gótikus hologramok
Pécsi Galéria - Széchenyi tér 10.
Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 10.00–01.00, vasárnap: 10.00–00.00

3. Pórszász Áron: Camera Obscura látványszoba
Művészetek és Irodalom Háza – Széchenyi tér 7–8.
Nyitva: péntek, szombat, vasárnap: 14.00–20.00

4. Analogue Crew: Analóg fénymúzeum
Király utca 3.
Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 19.00–01.00, vasárnap: 19.00–00.00

CSAK ÉJSZAKA LÁTOGATHATÓ:
5. Nagy András (XYZ): WE SENSE
Cella Septichora Látogatóközpont – Sétatér
Nyitva: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

6. Méhkasaula: Méhkas Aura Garden
Múzeumigazgatóság udvara – Káptalan u. 5.
Nyitva: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

7. New Visual Paradigm: Az elveszett paradicsom
PTE Egyetemi Könyvtár udvara – Szepessy Ignác u. 3.
Nyitva: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

8. Healium Decoration:  Kapcsolatok
Nádor Galéria – Széchenyi tér 15.
Nyitva: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

9. Alexander Salvesen (FIN): A fény és árnyék alapvető kölcsönhatásai
Nádor Galéria – Széchenyi tér 15.
Nyitva: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

10. Janne Parviainen (FIN): Tudatosság
Király u. 15.
Nyitva: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00

+ 1 FILMVETÍTÉSEK, SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK, AV COMPOSERS ESTEK
Apolló Mozi – Perczel Miklós u. 22.
Nyitva: péntek, szombat, vasárnap

HOL TUDOK JEGYET VENNI?

Helyszínen található FÉNYPONTokon:
• Széchenyi tér, nyitva: csütörtökön 19.00–00.00, péntek–szombat–vasárnap: 16.00–00.00
• Szent István tér, nyitva: csütörtökön 19.00–00.00, péntek–szombat–vasárnap: 16.00–00.00
• Cella Septichora Látogatóközpont , Szent István tér, nyitva: 1.00–01.00
• Pécsi Galéria Széchenyi tér 10. nyitva:  10.00–01.00 
• Művészetek és Irodalom Háza – emelet, Széchenyi tér 7–8.
nyitva: 16.00–21.00

Mennyibe kerül?
A Fény Útja Extra karszalag ára 1500 Ft/ fő, gyerekeknek 6–18 éves korig 1000 Ft / fő.
Hányszor nézhetem meg?
A karszalag korlátlan számú belépésre jogosít a fesztivál ideje alatt az állomások nyitva tartási idejében.
Hol kapok karszalagot a korábban vásárolt jegyemért?
A FényPontokon, lásd fent.

FÉNYÁR akció
a Zsolnay Kulturális Negyedben és a pécsi világörökségi helyszíneken
A Fény Útja Extra karszalaggal 
20% kedvezménnyel
látogathatja meg a Zsolnay Negyed látnivalóit és a pécsi világörökségi helyszíneket is.
A kedvezmény Zsolnay jegyre, Örökség jegyre és Időutazó jegyre érvényes 2019. június 27–30-ig.
Kedvezményes belépőjegyek válthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Infopontjain és a Cella Septichora Látogatóközpontban

Forrás: Sajtóanyag

További ajánlataink

2019.12.11. 17:00 Pécsi programajánló városlakóknak és turistáknak
2019.12.13. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2019.12.13. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2019.12.01. - 2019.12.31. Pécsi kiállítások 2019
2019.12.20. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2019.12.20. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2019.12.21. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2019.12.21. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2019.12.27. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2019.12.27. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2019.12.28. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2019.12.28. - 2019.12.29. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2019.12.28. 10:00 - 2019.12.28. 18:00 Pécs Bóbita Bábszínház programok 2019
2019.12.28. 17:00 Dumaszínház Pécs 2019. Előadások és online jegyvásárlás
ALL STARS: Aranyosi Péter, Dombóvári István, Kovács András Péter
2019.12.29. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2019.01.01. - 2019.12.31. Gyugyi-gyűjtemény, a Zsolnay Aranykora kiállítás megtekintése
2019.01.01. - 2019.12.31. Planetárium Pécsen
2019.01.01. - 2019.12.31. Cella Septichora Látogatóközpont Pécs
2020.01.02. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.01.02. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.01.09. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.01.09. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.01.13. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.01.13. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.01.24. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.01.24. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.01.28. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.01.28. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.02.14. - 2020.02.15. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.02.14. - 2020.02.15. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.02.28. Kodály Központ programok 2019 / 2020
2020.02.28. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.04.19. Kodály Központ koncertek 2019 / 2020
2020.04.19. Kodály Központ programok 2019 / 2020
Találatok száma: 1

Hotel Makár Sport & Wellness ***/****

Hotel Makár Sport & Wellness ***/****

Pécsi zöldövezeti szálloda, szabadidőközpont sport és wellness szolgáltatással az egyetemi klinikák szomszédságában. A szálláshoz kapcsolódóan éttermi vendéglátás, többféle méretű konferenciaterem, illetve sport- és wellness szolgáltatás áll a vendégek rendelkezésére. Minden szállodai szoba klímával, ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Makár Óbester Étterem

Makár Óbester Étterem

Modern klímás éttermünk Pécs zöldövezetében, az egyetemi klinikák szomszédságában 4* -os wellness szálloda részeként működik. Kétszekciós kupolaterem, kapcsolódó árnyékos grillterasz és téglaboltozatú egykori püspöki borospince – ma taverna – áll vendégeink rendelkezésére. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Utazás a középkorba


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG