MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Farsangi programajánló
Farsangi programajánló

Zsolnay Fényfesztivál 2018


Két hold fog fényleni Pécsett, a Zsolnay Fényfesztiválon. Harmadszor is elvarázsol az ország leglátványosabb fesztiválja.

Zsolnay Fényfesztivál 2018

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

ZSOLNAY FÉNYFESZTIVÁL - PÉCS A NYÁR FÉNYPONTJA!

Magyarország egyik legizgalmasabb, de minden bizonnyal leglátványosabb fesztiváljára készül újra Pécs városa! A Zsolnay Fényfesztivál június 28. és július 1. között közel 100 programmal, világszínvonalú háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal várja a látogatókat. Esténként szemet gyönyörködtető, lélekemelő látványosságok változtatják át a belvárost, egy olyan világot teremtve, melyben fantáziánk lesz a legjobb vezetőnk, kíváncsiságunk pedig a legjobb útitárs.

Az elmúlt két évben hihetetlen sikerrel robbant be a hazai fesztiválpalettára a Zsolnay Fényfesztivál, amely az ország első fényfesztiváljaként úttörő módon lépett a világszerte rendkívül népszerű műfaj képviselői közé.

A tavaly több mint 60.000 látogatót vonzó ingyenes rendezvény a kiemelt érdeklődésre való tekintettel időben és térben is bővül. Idén már csütörtökön megnyitja kapuit a Fény Útja, így immár négy estén át korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő fénykörúton. Ennek keretében a kedvelt pécsi épületek lenyűgöző fényfestést, a belváros ismert terei és rejtett zugai izgalmas fényinstallációkat kapnak. A vetítések és fényszobrok nagyobb területen helyezkednek majd el, olyan különleges helyszínekkel bővülve, amelyek még a helyiek számára is ritkán mutatják meg magukat. A teljes belvárost behálózó Fény Útja összesen 12.000 négyzetméternyi vetített felületet kelt életre.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó program a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny. Ennek keretében a Székesegyház monumentális homlokzatára komponált háromdimenziós, mozgó fényalkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók péntektől vasárnapig. Az alkotások előválogatása jelenleg is zajlik, 29 nevezés érkezett Chilétől Indonéziáig, a nem mindennapi élményért a fesztivál szakmai partnere, a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel.

A pezsgő utcai kavalkádban Costa Rica-i tűzzsonglőrök, spanyol utcaművészek szórakoztatják majd a látogatókat, valamint visszatérnek az őrült katalán hajszobrászok, a Sienta La Cabeza csapata ismét több napon át készít világító hajkölteményeket a vállalkozó kedvűeknek.

Akiknek nem lenne elég ennyi izgalom és látvány, azoknak örömhír, hogy az idei évtől tovább bővül a kínálat. Egy ezerötszáz forintos karszalag megvásárlásával négy napon át a Fény Útja Extra a belváros zárt tereibe kalauzolja a felfedezőket és kínálja leghihetetlenebb fényalkotásait. A magyar fényművészet egyik legkiemelkedőbb képviselőjének, a Munkácsy-díjas Mengyán Andrásnak nyílik kiállítása a Pécsi Galériában, Bordos László Zsolt ikonikus Spidron 3D mappingjének megtekintéséhez pedig a föld alá kell majd szállniuk az érdeklődőknek.

Bátran hihetnek a szemüknek majd akkor is, ha egy hét méter átmérőjű Hold installáció fénye ragyogja be az éjszakát.  „A Hold múzeuma” című alkotás az Angliában élő Luke Jerram műve, a világító művészeti installációhoz a NASA hiperrészletes fotóit vették alapul. A belülről megvilágított gömb formájú szobor minden centimétere öt kilométernek felel meg a csillagászati test tényleges felszínéből. Az alkotás különleges térhangzással válik teljessé, amelyet a BAFTA és Ivor Novello-díjas zeneszerző, Dan Jones alkotott.

CSÜTÖRTÖKI PROGRAMOK

Fényutazás – Mengyán András kiállításának megnyitója

Pécsi Galéria
Széchenyi tér 10.
Jún. 28.(Csütörtök) 17.00

Mengyán András világhírű képzőművész-designer munkáiban a fény, mint médium a legkülönbözőbb módokon jelenik meg. A kiállításon szereplő művek a fény anyagként való kezelésével és formálásával foglalkoznak, új lehetőségeket kínálva a vizuális műfajok részére.

A kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő művészettörténész.

Fénybütykölde

Művészetek Háza / Hild udvar
Széchenyi István tér 7–8.
Jún. 28.(Csütörtök) 18.00-24.00

Tavalyi közönségkedvenc programunk, a Fénybütykölde idén visszatér!

A fesztivál minden délutánján és estéjén fénydíszeket, ékszereket, kreatív kiegészítőket készíthettek, majd rögtön bevethetitek a fesztivál forgatagában. Ha pedig már készítettél magadnak ékszert, és még mindig hajt a machinálási vágy, bütyköld meg a falakat is! Interaktív fényfestés 21.30-tól, gombokkal, tekerentyűkkel, mókás animációkkal Gonzo módra.

Együttműködő partnerek: Fényszórók Visual, Pécsi Origami Kör, Gonzo Visual

Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

Lights on! – fesztiválnyitó

Széchenyi tér
Dzsámi előtt
Jún. 28.(Csütörtök) 21.30

Csütörtök este szeretettel várunk a Széchenyi térre, hogy együtt lehessünk, amikor felkapcsolódnak a fények, és közösen ünnepelhessük a Fényfesztivál indulását.

Algorythms

Makker
Király u. 48.
Jún. 28.(Csütörtök) 22.00–02.00

A PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak II. éves hallgatói idén csatlakoztak a fesztiválhoz, és pályázatot írtak ki algoritmikus zenei- és vizuális művek készítésére. A beérkezett alkotásokkal négy napon át ismerkedhetünk a Makker vadonatúj kreatív technológiai műhelyében.

Együttműködő partner: PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak

Techno Műhely

Szabadkikötő
Király u. 64.
Jún. 28.(Csütörtök) 23.00

Nagy öröm számunkra, hogy évről évre egyre több belvárosi szórakozóhely csatlakozik a fesztiválhoz. Az egyik legrégebbi motoros ezen a téren a Király utca végén található Szabadkikötő, ahol élőzenei koncertek és elektronikus zenei partik széles kínálatából válogathattok négy estén át.

PÉNTEKI PROGRAMOK

Retro könyvvásár

Belvárosi Könyvtár udvara
Jún. 29.(Péntek) 13.00–20.00

Régóta keresel egy könyvet, ami már nem kapható? Vagy csak szereted a régi könyvek illatát? A Retro könyvvásárban garantáltan találsz magadnak olvasnivalót.

Együttműködő partner: Csorba Győző Könyvtár

Papír Panír Imaginárium

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 29.(Péntek) 15.00–18.00

A Papír Panír a Fény fesztiváljával együtt született, pécsi székhelyű élménypedagógiai program, amely a művészetek, de legfőképpen a báb- és a színházművészetek eszközeit felhasználva valósít meg készség- és ismeretfejlesztő programokat.

A Papír Panír Imaginárium utópia. Utópia gyerekeknek, akik könnyedén járnak át képzeletbeli és fizikai terek között. Saját története, pénzneme, szokásai és szabályai vannak. És titkai, amelyek kifürkészésre várnak.  Ezek egy részét a megfigyelés, mását a logikus gondolkodás nyitja meg. Mindez színjátékos köntösben a papírba öltöztetett Reneszánsz Kőtárban.

Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház

Múzeumigazgatóság udvara
Káptalan u. 5.
Jún. 29.(Péntek) 16.00–20.00

A zsonglőr játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Olyan zsonglőreszközökkel ismerkedhetsz meg, mint a buzogány, poi, ördögbot, yo-yo, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb, de a tányérpörgetést vagy a kötéltáncot is kipróbálhatod.

Együttműködő partner: Magyar Zsonglőr Egyesület

Diafilm délután

Színház tér
Színház tér 2.
Jún. 29.(Péntek) 16.00

Hozd el kedvenc diafilmed, mi pedig elmeséljük neked! Vagy csak kukkants be hozzánk egy mese erejéig. Régi idők hangulatát idézzük meg családias környezetben, Molnár Zsuzsanna vezetésével.

Varázsóra – Varázsoljunk fénnyel!

Művészetek Háza / Hild udvar
Művészetek és Irodalom Háza
Jún. 29.(Péntek) 17.00

A Zsolnay Negyed rendkívül népszerű természettudományos sorozata ezúttal a fénykísérleteket veszi górcső alá. Meghökkentő kísérletek nem csak gyerekeknek!

Stoptrükk filmes foglalkozás

Belvárosi Könyvtár udvara
Király u. 9.
Jún. 29.(Péntek) 17.00–20.00

Animációkészítés a Total Art Egyesület tagjaival

A stoptrükk technikával tárgyakat, figurákat, papírból kivágott formákat lehet megmozgatni. Az előre elkészített hátterek közül válogatva, vagy akár a helyszínen kialakított egyedi hátterünk elé helyezve a szereplőket mozgásfázisonként lefotózzuk, majd az így elkészült sok-sok felvételt egy számítógépes program segítségével összefűzzük és már készen is van a saját animációs filmünk! Csak a kreativitás szab határt!

A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület működteti a Pécsi Animáció Története című kiállítást, mely 2013 óta mutatja be a pécsi animáció történetét és a rajzfilmgyártás folyamatát. Tárlatvezetéssel kalauzolják végig a látogatókat a rajzfilm készítésének különböző fázisain. Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhat egy-egy munkafolyamatot.

Együttműködő partner: Total Art Egyesület

Algorythms

Makker
Király u. 48.
Jún. 29.(Péntek) 17.00–00.00

A PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak II. éves hallgatói idén csatlakoztak a fesztiválhoz, és pályázatot írtak ki algoritmikus zenei- és vizuális művek készítésére. A beérkezett alkotásokkal négy napon át ismerkedhetünk a Makker vadonatúj kreatív technológiai műhelyében.

Papito (AR): A különleges játékos

Szent István tér
Jún. 29.(Péntek) 17.00

Szent István tér

Latin ritmusok, tánc, vidámság és meglepetések sorozata! A varázsbőröndből előbukkanó két szék és rengeteg izgalmas tárgy biztosítja Papito előadásának fő eszköztárát. Az argentin mókamester megkísérli felkutatni a saját helyét a világban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közben a kedves közönség szívét melegség töltse el, és mosolyt csaljon az arcokra.

Egyedülálló játékosság, friss és szórakoztató műsorszám nem csak gyerekeknek!

Keressétek szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Együttműködő partner: PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak

All in Two (HU)

Széchenyi tér
Jún. 29.(Péntek) 17.00

Zsonglőrködés, akrobatikus elemek, varázslat és tudomány keveredik egy sor furcsa, hóbortos jelenetben, de a két tehetséges magyar művész lenyűgöző előadásából a báj és a finom humorérzék sem hiányozhat. Az All in Two társulat számos országot bejárt legújabb produkciójában interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontják le a falat színpad és nézőtér között. Szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Circo Eguap (AR): Rolling Bag

Színház tér
Jún. 29.(Péntek) 17.30

Az argentin társulat előadása rengeteg humorral fűszerezett akrobatikus elemmel és veszélyes trükkel operál. A társulat lány tagja, Minimi egy fürge és bátor cirkuszi akrobatahölgy, akinek merész és mulatságos mutatványai mindenkit ámulatba ejtenek. Roquecycle pedig egy igen erős és karizmatikus férfiú, aki egykerekű biciklijével a klasszikus cirkusz világát idézve teremt önfeledt hangulatot.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Sienta la Cabeza – Hajszobrász Show (ES)

Sétatér / Dóm tér
Szepessy-szobor
Jún. 29.(Péntek) 18.00–21.00

A katalán Sienta la Cabeza társulata tavaly elképesztő népszerűségre tett szert extravagáns hajkölteményeivel és műsoruk felejthetetlen hangulatával, így idén is visszavárjuk őket. A különc fodrászat – két nem mindennapi hajszobrász és egy DJ – kreativitása nem ismer határokat: némi hajfesték, hajlakk és hétköznapi eszközök segítségével meseszerű hajkölteményeket varázsol a bátor jelentkezők frizurájából. Idén három délutánon is részesei lehettek fantasztikus produkciójuknak.

Fénybütykölde

Művészetek Háza / Hild udvar
Széchenyi István tér 7–8.
Jún. 29.(Péntek) 18.00–24.00

Tavalyi közönségkedvenc programunk, a Fénybütykölde idén visszatér!

A fesztivál minden délutánján és estéjén fénydíszeket, ékszereket, kreatív kiegészítőket készíthettek, majd rögtön bevethetitek a fesztivál forgatagában. Ha pedig már készítettél magadnak ékszert, és még mindig hajt a machinálási vágy, bütyköld meg a falakat is! Interaktív fényfestés 21.30-tól, gombokkal, tekerentyűkkel, mókás animációkkal Gonzo módra.

Együttműködő partnerek: Fényszórók Visual, Pécsi Origami Kör, Gonzo Visual

Copyleft (FR)

Barbakán
Jún. 29.(Péntek) 18.00

A Copyleft olyan köztéri zsonglőrprojekt, amelyben a tánc, az utcaművészet és a cirkusz elemei keverednek. A teniszezőnek öltözött zsonglőrök egy rövid, zenés bemelegítés után 30 percnyi szemfényvesztő zsonglőrködéssel kápráztatják el a közönség apraját-nagyját.

Keressétek szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

Méhkas diafestő műhely

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 29.(Péntek) 18.00–21.00

Az alkotni vágyók idén is elmerülhetnek a diafestés fortélyaiban. Az elkészült alkotásokat sötétedés után a Múzeum udvarán kivetítjük az udvar belső falaira.
Együttműködő partner: Méhkasaula Kulturális Egyesület

Mr. Vita: TNT Show (ES)

Széchenyi tér
Dzsámi előtt
Jún. 29.(Péntek) 18.30

Mr. Vita olyan figura, aki mintha egy rajzfilmből lépett volna elénk. Mégis valóságos tettekre bíztat, és arra, hogy vegyünk részt mi is az ő történetében. A TNT Show egy rendkívül energikus előadás, mely bátran egyesíti a hagyományos cirkusz elemeit a chaplini humor világával. Mr. Vita legnehezebb mutatványával zárja előadását: a rock n ’roll, a bukósisak és a vicces vetkőzőszám csak felvezetik azt, amire mindenki vár, a bombát!

Keressétek szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Vj Fórum

Szabadkikötő
Király u. 64.
Jún. 29.(Péntek) 19.00

Beszélgetések a fényművészet és a partikultúra kapcsolatáról. Szakmai program a koraestében, nem csak szakmabeliek számára.

Moderátor: Kántor Tamás és Hradszky Tamás / xGridlab

Balkán Táncház: Pozsgai Gergő és Barátai

Balkán Bisztró
Ferencesek utcája 32.
Jún. 29.(Péntek) 19.00

Új helyszínként csatlakozik programunkhoz a Balkán Bisztró, ami a belváros nyugati felének, a Ferencesek utcájának egyik izgalmas vendéglátóhelye. Esténként fényfestést kap az udvar, péntek koraeste pedig a Balkán táncház muzsikájával indíthatjuk az esti programok sorát.

Egykerekű show és zsonglőr-flashmob

Széchenyi tér
Jún. 29.(Péntek) 19.30

Szőlőskislak egykori község Somogy megyében, ma Balatonboglár része. 2009 óta működik itt egy különleges artista iskola, ami mind gyakrabban hívja fel a figyelmet erre a csöppnyi településre. Az iskola növendékeinek előadásában csoportos egykerekű produkciót láthatunk, amit látványos zsonglőr-flashmob követ a 16. Magyar Zsonglőrtalálkozó részvevőivel.

Betwixt Pres. Blueprint

Made In Pécs Café
Kazinczy u. 1.
Jún. 29.(Péntek) 20.00

A BETWIXT egy pécsi székhelyű, főként elektronikus zenével foglalkozó alkotóközösség. Szeretik mindazt, ami táncolható, igényes, egyedi, függetlenül attól, hogy gyorsan lüktet vagy mélyen búg, ütemesen zakatol vagy széttördelt és súlyos.

A csapat rendszeresen jelentkezik a városban bulikkal, és persze a közösségi oldalakon is folyamatosan újdonságokkal látják el a követőiket. Négy éves fennállásukat pedig egy válogatáslemezzel ünnepelték meg idén májusban: a Blueprint névre keresztelt albumon 7 saját számot találunk a tagoktól, felvonultatva a teljes zenei skálát, amiket már megszokhattunk tőlük.

A Made in Pécs Caféban sem kell másra számítani, csak a legigényesebb elektronikus zenékre a techno-tól a trapig és a house-tól a finom vokálokkal tűzdelt elektronikáig!

Siaga / Elevated

Nappali
Király u. 23–25.
Jún. 29.(Péntek) 20.00

A Nappali sem maradhat ki éjszakai helyszíneink listájából, két éjszakán át az Elevated Crew tagjai teszik tiszteletüket a méltán közkedvelt szórakozóhelyen. Siaga fiatal dj és producer, aki szereti vegyíteni a zenei műfajokat, legyen szó hiphopról, afrobeatről vagy bass zenéről.

All in Two (HU)

Széchenyi tér
Jún. 29.(Péntek) 20.00

Zsonglőrködés, akrobatikus elemek, varázslat és tudomány keveredik egy sor furcsa, hóbortos jelenetben, de a két tehetséges magyar művész lenyűgöző előadásából a báj és a finom humorérzék sem hiányozhat. Az All in Two társulat számos országot bejárt legújabb produkciójában interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontják le a falat színpad és nézőtér között. Szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Circo Eguap (AR): Rolling Bag

Színház tér
Jún. 29.(Péntek) 20.00

Az argentin társulat előadása rengeteg humorral fűszerezett akrobatikus elemmel és veszélyes trükkel operál. A társulat lány tagja, Minimi egy fürge és bátor cirkuszi akrobatahölgy, akinek merész és mulatságos mutatványai mindenkit ámulatba ejtenek. Roquecycle pedig egy igen erős és karizmatikus férfiú, aki egykerekű biciklijével a klasszikus cirkusz világát idézve teremt önfeledt hangulatot.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Copyleft (FR)

Barbakán
Jún. 29.(Péntek) 20.30

A Copyleft olyan köztéri zsonglőrprojekt, amelyben a tánc, az utcaművészet és a cirkusz elemei keverednek. A teniszezőnek öltözött zsonglőrök egy rövid, zenés bemelegítés után 30 percnyi szemfényvesztő zsonglőrködéssel kápráztatják el a közönség apraját-nagyját.

Keressétek szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Rodafonio (ES)

Sétatér / Dóm tér
Jún. 29.(Péntek) 21.00

A Rodafonio egy varázslatos találmány. Egy óriási kerék, amely „potrohában” öt kiváló muzsikust szállítva gurul az utcákon. Az utazók zenéjükkel hozzák mozgásba a szerkezetet, aminek így ők maguk is a részévé válnak. A kerék bármerre is járjon, különleges hangulatot teremt, mobil színpadként funkcionál, ami matematikai precizitással ontja magából a zenét. A kérdés csak az: vajon a zene mozgatja a szerkezetet vagy a szerkezet irányítja a muzsikusokat?

Al-Kimiya (CR-IT-MEX)

Széchenyi tér
Dzsámi előtt
Jún. 29.(Péntek) 21.30

A lélegzetelállító előadás a tűzszonglőrködés, a tánc, a jóga és színházi ihletésű elemek keveréke a Pyrodanza Girls Teamtől. A temperamentumos társulat három tagja a nőiség három aspektusát kiemelve idézi meg a törzsi harcos, a sámán és a tündér archetípusokat. A fényes rajzolatok mágikus hatása már magában elbűvöli a nézőt, majd a zene és a kibontakozó produkció összhangjára hangolódva egy egészen más világba csöppenhetünk.

Singas Project

Színház tér
Jún. 29.(Péntek) 21.30

A 2005-ben alakult Singas Project műfaji határokat átlépő megszólalása, színpadi energiája és a szabadság belső útjait kutató filozófiája a 2000-es évek végének markáns zenekarává tette őket. A pécsi zenekar első nagy korszakának lezárultával a két alapító, Szabó Kornél Dénes basszusgitáros-nagybőgős és Csernák Zoltán Samu billentyűs zenei vándorútra indult, amely Olaszországon és Törökországon át egészen Indiáig vezetett, új barátságok, új zenészek, és felfedezések mentén fejlődik tovább az eddig is színes zenei világ. Izgalommal várjuk, milyen muzsikát hoznak nekünk a Színház térre.

Sopianane Slam Poetry

Belvárosi Könyvtár udvara
Király u. 8.
Jún. 29.(Péntek) 21.30

A slammerek az utca nyelvén, közérthetően szólnak a közönséghez aktuális témákról, érzelmekről. Kicsit színház, kicsit vers, tele hasonlatokkal, rímekkel és metaforákkal. Az országos hírű pécsi közösség idén is a vendégünk lesz, és újra fényes témák köré szövi mondanivalóját.

Zsolnay Light Art Fényfestőverseny

Sétatér / Dóm tér
Jún. 29.(Péntek) 22.00–00.00

Az eddigi sikerek után nem volt kérdés, hogy idén is megrendezzük a fesztivál fő attrakciójának számító mapping versenyt. Az idei versenyfilmekkel indítunk, amit az elmúlt évek legjobbjaiból készült válogatás követ.
A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny harmadik kiadása számos újítást hoz a fesztivál életébe. A legfontosabb, hogy idén először három este is látható lesz a vetítés, ráadásul tovább bővítettük a felületet is, így az alkotók már a Székesegyház teljes (látható) felületére komponálhatták Metamorfózis témájú homlokzatspecifikus videóikat.
A három kontinensről érkező pályaművek legjobbjaiból idén is egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a győztest, de a korábbi évekhez hasonlóan a közönségre is nagy feladat hárul az értékes különdíjak odaítélésekor. A három nap során a versenyprogramon kívül látható lesz egy válogatás az előző évek legjobb munkáiból, és persze a már klasszikusnak számító Jónás Könyve című alkotás, mely a verseny házigazdáinak, a Kiégő Izzóknak a műve.

Mindhárom est menete hasonló, először az idei versenyalkotásokat vetítjük, amit az előző évek legjobb munkái követnek.

A verseny támogatója: ZEISS
Társszervező és házigazda: Kiégő Izzók / Glowing Bulbs
Kiemelt technikai támogató: VER
Technikai partner: HG Events
Támogatók: AVnode, LPM, MadMapper, Modul8, Millumin, Resolume, HeavyM

LED show és flashmob

Széchenyi tér
Jún. 29.(Péntek) 22.15

Az eseményt a cirkuszosok legifjabb generációja nyitja meg, akik látványos LED-zsonglőr előadásukkal városi tábortüzet varázsolnak a Széchényi térre. Őket követi a már rutinos zsonglőrök esti fény-flashmobja.

Papito (AR): A különleges játékos

Barbakán
Jún. 29.(Péntek) 22.30

Latin ritmusok, tánc, vidámság és meglepetések sorozata! A varázsbőröndből előbukkanó két szék és rengeteg izgalmas tárgy biztosítja Papito előadásának fő eszköztárát. Az argentin mókamester megkísérli felkutatni a saját helyét a világban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közben a kedves közönség szívét melegség töltse el, és mosolyt csaljon az arcokra.

Egyedülálló játékosság, friss és szórakoztató műsorszám nem csak gyerekeknek!

Keressétek szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Ledpuppets fény-báb-színház

Vasarely Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 29.(Péntek) 22.30

A Ledpuppets formáció egy víz alatti világot kelt életre a bábszínház, az élő zenés performansz és a látványszínház elemeit felhasználva. Az előadás a morcheni nemzetközi bábfesztiválon debütált, azóta itthoni és külföldi fesztiválokon szerepel nagy sikerrel, megszólítva minden korosztályt. A bábokat Remsey Dávid grafikus tervezte és készítette, aki illusztrátori pályafutása mellett bábszínházzal is foglalkozik.
A bábokat a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész-bábszínész szakán diplomázott Makra Viktória és Ledváczky Zoltán keltik életre. Makra és Ledváczky szabadúszó alkotókként egyaránt részesei kő- és független színházi produkcióknak. A fényeket Halák András László médiadesigner fejleszti, aki elsősorban ledtechnikai fényvezérléssel foglalkozik. A zenei kíséretről Nagy Márton (Dj Panda) gondoskodik, aki hangtervezés mellett gyógypedagógiával, zenepedagógiával is foglalkozik.

Yuki Koshimoto – Maoom (JP)

Színház tér
Jún. 29.(Péntek) 23.00

Ezt a leheletfinom muzsikát játszó duót a hangdrum nevű hangszer egyik legismertebb előadója, Yuki Koshimoto, és az ambient zenei művész, Dai (a.k.a. rAw) kettőse alkotja. Yuki hangszerének meleg és édes harmóniái Dai filmszerű zenéjével közös egységgé fonódnak, egyszerre csendülnek fel a természet és a végtelen kozmosz hangjai.

Mr. Vita: TNT Show (ES)

Széchenyi tér
Dzsámi előtt
Jún. 29.(Péntek) 23.00

Mr. Vita olyan figura, aki mintha egy rajzfilmből lépett volna elénk. Mégis valóságos tettekre bíztat, és arra, hogy vegyünk részt mi is az ő történetében. A TNT Show egy rendkívül energikus előadás, mely bátran egyesíti a hagyományos cirkusz elemeit a chaplini humor világával. Mr. Vita legnehezebb mutatványával zárja előadását: a rock n ’roll, a bukósisak és a vicces vetkőzőszám csak felvezetik azt, amire mindenki vár, a bombát!
Keressétek szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Xgridlab Night: Thedunaj, Anima Sound System Dj Set +, Wegha, Anonim Flow + Davoria Vs Technokunst: Prell & Dork

Szabadkikötő
Király u. 64.
Jún. 29.(Péntek) 23.00

Illusztris fellépők sorjáznak két szinten, szoros egymásutánban ezen az estén is.

Az xGridLab csapatának köszönhetően a fenti tér speciális vizuállal lényegül át, és olyan alkotók érkeznek, mint TheDunaj, Anima Sound System Dj Set +, Wegha, Anonim Flow.

A pincében Davoria vs Technokunst a program, kedvenceink Prell & Dork tartanak kimerítő táncórát.

Daidai – Journey Blage & Peter Hyde

Martyn Múzeum udvara
Lompos Uszkár
Jún. 29.(Péntek) 0.00

A Martyn Múzeum udvarának lombos fái alatt idén is jó lesz megpihenni, amihez a Daidai legénysége biztosítja a zenei aláfestést. Ezen az estén a kollektíva két tagja, Journey Blage és Peter Hyde viszi majd a prímet.

SZOMBATI PROGRAMOK

Retro könyvvásár

Belvárosi Könyvtár udvara
Jún. 30.(Szombat) 13.00–20.00

Régóta keresel egy könyvet, ami már nem kapható? Vagy csak szereted a régi könyvek illatát? A Retro könyvvásárban garantáltan találsz magadnak olvasnivalót.

Együttműködő partner: Csorba Győző Könyvtár

Papír Panír Imaginárium

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 30.(Szombat) 15.00–18.00

A Papír Panír a Fény fesztiváljával együtt született, pécsi székhelyű élménypedagógiai program, amely a művészetek, de legfőképpen a báb- és a színházművészetek eszközeit felhasználva valósít meg készség- és ismeretfejlesztő programokat.

A Papír Panír Imaginárium utópia. Utópia gyerekeknek, akik könnyedén járnak át képzeletbeli és fizikai terek között. Saját története, pénzneme, szokásai és szabályai vannak. És titkai, amelyek kifürkészésre várnak.  Ezek egy részét a megfigyelés, mását a logikus gondolkodás nyitja meg. Mindez színjátékos köntösben a papírba öltöztetett Reneszánsz Kőtárban.

Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház

Múzeumigazgatóság udvara
Káptalan u. 5.
Jún. 30.(Szombat) 16.00–20.00

A zsonglőr játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Olyan zsonglőreszközökkel ismerkedhetsz meg, mint a buzogány, poi, ördögbot, yo-yo, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb, de a tányérpörgetést vagy a kötéltáncot is kipróbálhatod.

Együttműködő partner: Magyar Zsonglőr Egyesület

Diafilm délután

Színház tér
Színház tér 2.
Jún. 30.(Szombat) 16.00

Hozd el kedvenc diafilmed, mi pedig elmeséljük neked! Vagy csak kukkants be hozzánk egy mese erejéig. Régi idők hangulatát idézzük meg családias környezetben, Molnár Zsuzsanna vezetésével.

Fényfórum

Szabadkikötő
Király u. 64.
Jún. 30.(Szombat) 16.00

Beszélgetések a Fény Útja alkotóival

Milyen egységekből épülnek fel az analóg és digitális kompozíciók? Milyen technikai megoldások rejlenek az interaktív fényfelületek mögött? Hogyan képeznek különböző tereket a fénysugarak? Hogyan lehet a segítségükkel a fizikai környezetet kiterjeszteni?

Gyere és nézz a fény mögé! Ismerd meg azokat az alkotókat, akiknek a Fény útja csodáit köszönhetjük!

Moderátor: Kovács Andrea / Let it Be! art agency

All in Two (HU)

Színház tér
Jún. 30.(Szombat) 17.00

Zsonglőrködés, akrobatikus elemek, varázslat és tudomány keveredik egy sor furcsa, hóbortos jelenetben, de a két tehetséges magyar művész lenyűgöző előadásából a báj és a finom humorérzék sem hiányozhat. Az All in Two társulat számos országot bejárt legújabb produkciójában interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontják le a falat színpad és nézőtér között. Szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Mr. Vita: TNT Show (ES)

Sétatér / Dóm tér
Jún. 30.(Szombat) 17.00

Mr. Vita olyan figura, aki mintha egy rajzfilmből lépett volna elénk. Mégis valóságos tettekre bíztat, és arra, hogy vegyünk részt mi is az ő történetében. A TNT Show egy rendkívül energikus előadás, mely bátran egyesíti a hagyományos cirkusz elemeit a chaplini humor világával. Mr. Vita legnehezebb mutatványával zárja előadását: a rock n ’roll, a bukósisak és a vicces vetkőzőszám csak felvezetik azt, amire mindenki vár, a bombát!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Varázsóra – varázsoljunk fénnyel!

Művészetek Háza / Hild udvar
Széchenyi István tér 7–8.
Jún. 30.(Szombat) 17.00

Szombaton is meghökkentő fénykísérletekkel vár a népszerű természettudományos sorozat, a Varázsóra.

Stoptrükk filmes foglalkozás

Belvárosi Könyvtár udvara
Király u. 9.
Jún. 30.(Szombat) 17.00–20.00

A stoptrükk technikával tárgyakat, figurákat, papírból kivágott formákat lehet megmozgatni. Az előre elkészített hátterek közül válogatva, vagy akár a helyszínen kialakított egyedi hátterünk elé helyezve a szereplőket mozgásfázisonként lefotózzuk, majd az így elkészült sok-sok felvételt egy számítógépes program segítségével összefűzzük és már készen is van a saját animációs filmünk! Csak a kreativitás szab határt!

A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület működteti a Pécsi Animáció Története című kiállítást, mely 2013 óta mutatja be a pécsi animáció történetét és a rajzfilmgyártás folyamatát. Tárlatvezetéssel kalauzolják végig a látogatókat a rajzfilm készítésének különböző fázisain. Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhat egy-egy munkafolyamatot.

Együttműködő partner: Total Art Egyesület

Algorythms

Makker
Király u. 48.
Jún. 30.(Szombat) 17.00–00.00

A PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak II. éves hallgatói idén csatlakoztak a fesztiválhoz, és pályázatot írtak ki algoritmikus zenei- és vizuális művek készítésére. A beérkezett alkotásokkal négy napon át ismerkedhetünk a Makker vadonatúj kreatív technológiai műhelyében.

Együttműködő partner: PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak

Copyleft (FR)

Széchenyi tér
Jún. 30.(Szombat) 17.30

A Copyleft olyan köztéri zsonglőrprojekt, amelyben a tánc, az utcaművészet és a cirkusz elemei keverednek. A teniszezőnek öltözött zsonglőrök egy rövid, zenés bemelegítés után 30 percnyi szemfényvesztő zsonglőrködéssel kápráztatják el a közönség apraját-nagyját.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Sienta La Cabeza – Hajszobrász Show (ES)

Sétatér / Dóm tér
Szepessy szobor
Jún. 30.(Szombat) 18.00–21.00

A katalán Sienta la Cabeza társulata tavaly elképesztő népszerűségre tett szert extravagáns hajkölteményeivel és műsoruk felejthetetlen hangulatával, így idén is visszavárjuk őket. A különc fodrászat – két nem mindennapi hajszobrász és egy DJ – kreativitása nem ismer határokat: némi hajfesték, hajlakk és hétköznapi eszközök segítségével meseszerű hajkölteményeket varázsol a bátor jelentkezők frizurájából. Idén három délutánon is részesei lehettek fantasztikus produkciójuknak.

Papito (AR): A különleges játékos

Barbakán
Jún. 30.(Szombat) 18.00

Latin ritmusok, tánc, vidámság és meglepetések sorozata! A varázsbőröndből előbukkanó két szék és rengeteg izgalmas tárgy biztosítja Papito előadásának fő eszköztárát. Az argentin mókamester megkísérli felkutatni a saját helyét a világban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közben a kedves közönség szívét melegség töltse el, és mosolyt csaljon az arcokra.

Egyedülálló játékosság, friss és szórakoztató műsorszám nem csak gyerekeknek!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Fénybütykölde

Művészetek Háza / Hild udvar
Széchenyi István tér 7–8.
Jún. 30.(Szombat) 18.00–00.00

Tavalyi közönségkedvenc programunk, a Fénybütykölde idén visszatér!

A fesztivál minden délutánján és estéjén fénydíszeket, ékszereket, kreatív kiegészítőket készíthettek, majd rögtön bevethetitek a fesztivál forgatagában. Ha pedig már készítettél magadnak ékszert, és még mindig hajt a machinálási vágy, bütyköld meg a falakat is! Interaktív fényfestés 21.30-tól, gombokkal, tekerentyűkkel, mókás animációkkal Gonzo módra.

Együttműködő partnerek: Fényszórók Visual, Pécsi Origami Kör, Gonzo Visuals
Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

Méhkas diafestő műhely

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 30.(Szombat) 18.00–21.00

Az alkotni vágyók idén is elmerülhetnek a diafestés fortélyaiban. Az elkészült alkotásokat sötétedés után a Múzeum udvarán kivetítjük az udvar belső falaira.

Loten Namling & Ma: Mgon Nagpo (Nagy Fekete)

Vasarely Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 30.(Szombat) 19.00

Két sas keringett a fejük felett, amikor először játszottak együtt a Himalaya lábánál, Dharamsalában. A tibeti zene és a japán buto találkozása két vándorban, akiken keresztül Kelet és Nyugat hagyományai, hegyek és völgyek élnek együtt. Közös nyelvük a test sötétjében hangzó ritmus, láthatatlan a szemnek, s észrevétlen a fülnek.

Zene: Loten Namling

Tánc: Ma

Trailer

A most ritmusa nem a fényen keresztül ér el engem, a test sötétjének minden részecskéjével együtt rezeg. A sötétség az, ami összeköt minket, feltárva a horizontot, ahol végre találkozunk. Ne tévesszen meg a fény délibábja, ez a ritmus tánccá válik akkor is, ha a szemed csukva van.
Loten Namling jelenleg Svájcban él, tibeti lantjával, a II. Dalai Láma és hagyományos tibeti énekekkel, valamint saját szerzeményeivel járja a világot.
Ma Pécsről származik, a mozgás eredetét kutatva járja a világot. A buto számára az út, amin a tánc a legváratlanabb módokon születik meg.

Circo Eguap (AR): Rolling Bag

Széchenyi tér
Jún. 30.(Szombat) 19.00

Az argentin társulat előadása rengeteg humorral fűszerezett akrobatikus elemmel és veszélyes trükkel operál. A társulat lány tagja, Minimi egy fürge és bátor cirkuszi akrobatahölgy, akinek merész és mulatságos mutatványai mindenkit ámulatba ejtenek. Roquecycle pedig egy igen erős és karizmatikus férfiú, aki egykerekű biciklijével a klasszikus cirkusz világát idézve teremt önfeledt hangulatot.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

All in Two (HU)

Színház tér
Jún. 30.(Szombat) 19.30

Zsonglőrködés, akrobatikus elemek, varázslat és tudomány keveredik egy sor furcsa, hóbortos jelenetben, de a két tehetséges magyar művész lenyűgöző előadásából a báj és a finom humorérzék sem hiányozhat. Az All in Two társulat számos országot bejárt legújabb produkciójában interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontják le a falat színpad és nézőtér között.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Rodafonio (ES)

Széchenyi tér
Jún. 30.(Szombat) 20.00

A Rodafonio egy varázslatos találmány. Egy óriási kerék, amely „potrohában” öt kiváló muzsikust szállítva gurul az utcákon. Az utazók zenéjükkel hozzák mozgásba a szerkezetet, aminek így ők maguk is a részévé válnak. A kerék bármerre is járjon, különleges hangulatot teremt, mobil színpadként funkcionál, ami matematikai precizitással ontja magából a zenét. A kérdés csak az: vajon a zene mozgatja a szerkezetet vagy a szerkezet irányítja a muzsikusokat?

Rxsolo (RSA, Elevated)

Nappali
Király u. 23–25.
Jún. 30.(Szombat) 20.00

A fiatal dél-afrikai feltörekvő rapper és dj a legchillesebb hiphoptól, a forró bouncy house-on át a kőkemény trapig tartó repertoárjával mozgatja meg az embereket.

Lékkör akusztik

Made In Pécs Café
Kazinczy u. 1.
Jún. 30.(Szombat) 20.00

Érzelmes, de nem érzelgős alter-rock zenekar, ami nem úgy-alter és nem is úgy-rock. A zene és a szövegvilág harmóniája együtt szimbólumokkal teli álomvilágot alkot. A négy pécsi fiatal koncertről koncertre bizonyítja kifogyhatatlan energiával, hogy nem csak torzított gitárokkal lehet nagyot zúzni.

Mr. Vita: TNT Show (ES)

Barbakán
Jún. 30.(Szombat) 20.30

Mr. Vita olyan figura, aki mintha egy rajzfilmből lépett volna elénk. Mégis valóságos tettekre bíztat, és arra, hogy vegyünk részt mi is az ő történetében. A TNT Show egy rendkívül energikus előadás, mely bátran egyesíti a hagyományos cirkusz elemeit a chaplini humor világával. Mr. Vita legnehezebb mutatványával zárja előadását: a rock n ’roll, a bukósisak és a vicces vetkőzőszám csak felvezetik azt, amire mindenki vár, a bombát!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Sound De Seca: Emorio (ES)

Szent István tér
füves terület
Jún. 30.(Szombat) 21.00

A fiatal batucada együttes a spanyolországi Cervera városából érkezik, érzelemdús előadásuk a ritmus, a mozgás és a közönség reakcióiból építkezik. Tánc, ének, vizuális költészet és afrolatin ritmusok – a show minden részletében a tökéletességre törekszik. A végeredmény: forró fieszta hangulat, megállíthatatlan őserő, valódi energiabomba!

Zsonglőrtalálkozó Gálaműsor

Széchenyi tér
Dzsámi előtt
Jún. 30.(Szombat) 21.30

A Nemzetközi Zsonglőrtalálkozó fénypontja és kiemelt eseménye a Gálaműsor, melyre Európa számos országából, és természetesen hazánkból is érkeznek artisták és zsonglőrök, hogy izgalmas produkciókkal varázsolják el a nézőket. Az egyedülálló produkciók az új cirkuszra jellemző kreativitásról és újszerű cirkuszi eszközhasználatról tesznek tanúbizonyságot.

Sopianae Slam Poetry

Belvárosi Könyvtár udvara
Király u. 8.
Jún. 30.(Szombat) 21.30

Az országos hírű pécsi slammerközösség szombaton is fényes témák köré szövi mondanivalóját.

Rumbo Tumba (ARG)

Színház tér
Jún. 30.(Szombat) 21.30

A Rumbo Tumba az argentin Facundo Salgado elektroakusztikus zenei projektje, amelyben az előadó Dél-Amerika különböző részeiről – elsősorban az Andok-régiójából – származó ritmusokkal és hangzásvilággal kísérletezik, olyan urbánus zenei stílusokkal vegyítve, mint a dub, a hip hop és a house.

Dalaiban a természettel való közvetlen kapcsolat mély érzelmeit és a nagyvárosok mindennapi dinamikáját harmonizálja, egyfajta középutat vonva a két világ között, amelyek gyakran ellentmondásban állnak egymással. A hegyek és a városok, a föld és az aszfalt, a fa és a villamos energia, összeolvadnak, hogy helyet adjanak zenéjének.

„Egyszemélyes zenekart” hallhat a közönség. Facundo Salgado autentikus és a digitális hangszereken játszik valós időben, a hangmintákat rögzíti és keveri, dinamikus és mozgalmas légkört teremtve hívja táncra a közönséget. Az erős ritmusok, az elektronikus dobok és a fa ütőhangszerek egyaránt jelen vannak, a charango és a fúvós hangszerek hangzatos varázsaival megfűszerezve, az Andok-régió jellegzetességeit magukon hordozva. Az „organikus loopok mesterembere” lépésről lépésre építi zenei útját, ahol a hagyomány és a modernitás kiegészítik egymást.

Zsolnay Light Art Fényfestőverseny

Sétatér / Dóm tér
Jún. 30.(Szombat) 22.00–00.00

A kiemelt érdeklődésre való tekintettel már nem csak két estén láthatók a fényfestett csodák. Idén szombaton és vasárnap is lesz fényfestő verseny, így aki pénteken lemaradt volna, a hétvége hátralévő estéin is garantáltan megnézheti a Székesegyházra komponált lélegzetelállító műveket.  Újra vetítjük az idei versenyalkotásokat, a nemzetközi zsűri ezen az estén jelenti be a díjazottakat.

Periszkóp Rádió – No Vj Night

Szabadkikötő
Király u. 64
Jún. 30.(Szombat) 22.00

A Periszkóp Rádió legénységének munkáját több mint egy évtizede a bennünket körülvevő zenei világ populáris és kísérleti szélsőségei közötti szabad ingázás határozza meg. Péntek este ebbe az izgalmas világba nyerhetünk betekintést.

Bandart Társulat – Tánccal kezdődött

Vasarely Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Jún. 30.(Szombat) 22.30

A Bandart társulat előadása rendkívüli módon keveri a digitális bábozást a burleszk ismertetőjegyeivel. Ebben a szerelmi történetetben minden a feje tetejére áll, bemutatva így egy kapcsolat legviccesebb árnyoldalait. Az előadásban látható hatalmas 3D kezeket élőben mozgató újmédia művész mintegy „bábozik” a főhősnővel, aminek köszönhetően egy rendhagyó, humoros és magával ragadó duettet láthat a néző. A két „szereplő” viszonyában felfedezhetjük a híres számítógépes játék, a Mortal Kombat elemeit, miközben a női karakter megmutatja, mi történik akkor, ha elszabadul a „girl power”!

Thaalavattam (IND)

Színház tér
Jún. 30.(Szombat) 23.00

Montry Manuel dobos, grafikai tervező és művész 2011-ben alapította a Thaalavattam formációt. A dél-indiai Cochin kikötővárosban nőtt fel, nagy hatással volt rá édesapja, aki a zene és a Föld iránti mély szeretét táplálta belé. Zenei képzettségét mentorának, a gondoskodó és inspiráló Jerry Peternek köszönheti. Montry 7 évig játszott a népszerű indiai Indie Swarathma zenekarban.

A Thaalavattam jelentése: a ritmus köre. Az egyedülálló ütőhangszeres projekt Indiából érkezik, célja, hogy a zene egyetemes erejét kihasználva ösztönözze az embereket a tudatos életmódra, újrahasznosításra és életünk újrahangolására. Montry „organikus hangszerei” többek közt eldobott csövekből, ipari hulladékokból, festékdobozokból, műanyag palackokból és kerékpár alkatrészekből készülnek, a zene hangzása mégis kifinomult, egységes és mágikus erővel hat a közönségre.

Papito (AR): A különleges játékos

Széchenyi tér
Jún. 30.(Szombat) 23.00

Latin ritmusok, tánc, vidámság és meglepetések sorozata! A varázsbőröndből előbukkanó két szék és rengeteg izgalmas tárgy biztosítja Papito előadásának fő eszköztárát. Az argentin mókamester megkísérli felkutatni a saját helyét a világban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közben a kedves közönség szívét melegség töltse el, és mosolyt csaljon az arcokra.

Egyedülálló játékosság, friss és szórakoztató műsorszám nem csak gyerekeknek!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Circo Eguap (AR): Rolling Bag

Barbakán
Jún. 30.(Szombat) 23.00

Az argentin társulat előadása rengeteg humorral fűszerezett akrobatikus elemmel és veszélyes trükkel operál. A társulat lány tagja, Minimi egy fürge és bátor cirkuszi akrobatahölgy, akinek merész és mulatságos mutatványai mindenkit ámulatba ejtenek. Roquecycle pedig egy igen erős és karizmatikus férfiú, aki egykerekű biciklijével a klasszikus cirkusz világát idézve teremt önfeledt hangulatot.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

FényHullámdiszkó – Mesterházy, Mill & Szovjet

Szabadkikötő
Király u. 64.
Jún. 30.(Szombat) 23.00

A Szabadkikötő évközben futó sorozata a Hullámdiszkó szombat éjszakára időzíti egyik legnagyobb durranását, Mesterházy Ákos szettje mellett a házigazda és egy karakteres pécsi dj várható. Bumm!

Daidai – Naga & Peter Bernath, Ned Manish, Komfort

Martyn Múzeum udvara
Lompos Uszkár
Jún. 30.(Szombat) 0.00

Ezen az estén idegenlégiósokkal erősít a Daidai csapata, Naga és Peter Bernath szettjeivel tetőzik majd a szombat éjszakai élmények sora.

VASÁRNAPI PROGRAMOK

Papír Panír Imaginárium

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Júl. 01.(Vasárnap) 10.00–13.00

A Papír Panír a Fény fesztiváljával együtt született, pécsi székhelyű élménypedagógiai program, amely a művészetek, de legfőképpen a báb- és a színházművészetek eszközeit felhasználva valósít meg készség- és ismeretfejlesztő programokat.

A Papír Panír Imaginárium utópia. Utópia gyerekeknek, akik könnyedén járnak át képzeletbeli és fizikai terek között. Saját története, pénzneme, szokásai és szabályai vannak. És titkai, amelyek kifürkészésre várnak.  Ezek egy részét a megfigyelés, mását a logikus gondolkodás nyitja meg. Mindez színjátékos köntösben a papírba öltöztetett Reneszánsz Kőtárban.

Retro könyvvásár

Belvárosi Könyvtár udvara
Király u. 9.
Júl. 01.(Vasárnap) 13.00–20.00

Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)

Papír Panír Imaginárium

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Júl. 01.(Vasárnap) 15.00–18.00

A Papír Panír a Fény fesztiváljával együtt született, pécsi székhelyű élménypedagógiai program, amely a művészetek, de legfőképpen a báb- és a színházművészetek eszközeit felhasználva valósít meg készség- és ismeretfejlesztő programokat.
A Papír Panír Imaginárium utópia. Utópia gyerekeknek, akik könnyedén járnak át képzeletbeli és fizikai terek között. Saját története, pénzneme, szokásai és szabályai vannak. És titkai, amelyek kifürkészésre várnak.  Ezek egy részét a megfigyelés, mását a logikus gondolkodás nyitja meg. Mindez színjátékos köntösben a papírba öltöztetett Reneszánsz Kőtárban.

Régóta keresel egy könyvet, ami már nem kapható? A Retro könyvvásárban garantáltan találsz magadnak olvasnivalót.

Diafilm délután

Színház tér
Filharmónia Magyarország Belvárosi Jegyirodája – Filter Kultúrká
Júl. 01.(Vasárnap) 16.00–17.00

Filharmónia Magyarország Belvárosi Jegyirodája – Filter Kultúrkávéház (Színház tér 2.)

Hozd el kedvenc diafilmed, mi pedig elmeséljük neked! Vagy csak kukkants be hozzánk egy mese erejéig. Régi idők hangulatát idézzük meg családias környezetben, Molnár Zsuzsanna vezetésével.

Inspirál Zsonglőr és Cirkuszi Játszóház

Múzeumigazgatóság udvara
Káptalan u. 5.
Júl. 01.(Vasárnap) 16.00–20.00

A zsonglőr játszóházban kicsik és nagyok is próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Olyan zsonglőreszközökkel ismerkedhetsz meg, mint a buzogány, poi, ördögbot, yo-yo, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb, de a tányérpörgetést vagy a kötéltáncot is kipróbálhatod.

Cal Y Canto Teatro – Műhely (ES)

Széchenyi tér
Nagy Lajos Gimnázium
Júl. 01.(Vasárnap) 17.00

A spanyol társulat előadásának délutánján a Cal y Canto művészei megmutatják, hogyan készíthetünk mi is papírlényeket. A gyerekeknek tartott műhelyfoglalkozás résztvevői az esti show egy pontján az előadásba is bekapcsolódnak.

Ajánlott életkor: 9–13 év, kisebb gyerekek szülői segítséggel vehetnek részt a foglalkozáson

A korlátozott férőhelyek miatt a műhelyre regisztrálni kell, érdeklődj a fesztivál Széchenyi téri infópontján!

Papito (AR): A különleges játékos

Széchenyi tér
Júl. 01.(Vasárnap) 17.00

Latin ritmusok, tánc, vidámság és meglepetések sorozata! A varázsbőröndből előbukkanó két szék és rengeteg izgalmas tárgy biztosítja Papito előadásának fő eszköztárát. Az argentin mókamester megkísérli felkutatni a saját helyét a világban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közben a kedves közönség szívét melegség töltse el, és mosolyt csaljon az arcokra.

Egyedülálló játékosság, friss és szórakoztató műsorszám nem csak gyerekeknek!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Circo Eguap (AR): Rolling Bag

Színház tér
Júl. 01.(Vasárnap) 17.00

Az argentin társulat előadása rengeteg humorral fűszerezett akrobatikus elemmel és veszélyes trükkel operál. A társulat lány tagja, Minimi egy fürge és bátor cirkuszi akrobatahölgy, akinek merész és mulatságos mutatványai mindenkit ámulatba ejtenek. Roquecycle pedig egy igen erős és karizmatikus férfiú, aki egykerekű biciklijével a klasszikus cirkusz világát idézve teremt önfeledt hangulatot.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Mr. Vita: TNT Show (ES)

Szent István tér
Júl. 01.(Vasárnap) 17.00

Mr. Vita olyan figura, aki mintha egy rajzfilmből lépett volna elénk. Mégis valóságos tettekre bíztat, és arra, hogy vegyünk részt mi is az ő történetében. A TNT Show egy rendkívül energikus előadás, mely bátran egyesíti a hagyományos cirkusz elemeit a chaplini humor világával. Mr. Vita legnehezebb mutatványával zárja előadását: a rock n ’roll, a bukósisak és a vicces vetkőzőszám csak felvezetik azt, amire mindenki vár, a bombát!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Stoptrükk filmes foglalkozás

Belvárosi Könyvtár udvara
Király u. 9.
Júl. 01.(Vasárnap) 17.00–20.00

Animációkészítés a Total Art Egyesület tagjaival

A stoptrükk technikával tárgyakat, figurákat, papírból kivágott formákat lehet megmozgatni. Az előre elkészített hátterek közül válogatva, vagy akár a helyszínen kialakított egyedi hátterünk elé helyezve a szereplőket mozgásfázisonként lefotózzuk, majd az így elkészült sok-sok felvételt egy számítógépes program segítségével összefűzzük és már készen is van a saját animációs filmünk! Csak a kreativitás szab határt!
A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület működteti a Pécsi Animáció Története című kiállítást, mely 2013 óta mutatja be a pécsi animáció történetét és a rajzfilmgyártás folyamatát. Tárlatvezetéssel kalauzolják végig a látogatókat a rajzfilm készítésének különböző fázisain. Aki kedvet érez hozzá, ki is próbálhat egy-egy munkafolyamatot.

Együttműködő partner: Total Art Egyesület

Algorythms

Makker
Király u. 48.
Júl. 01.(Vasárnap) 17.00–00.00

A PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak II. éves hallgatói idén csatlakoztak a fesztiválhoz, és pályázatot írtak ki algoritmikus zenei- és vizuális művek készítésére. A beérkezett alkotásokkal négy napon át ismerkedhetünk a Makker vadonatúj kreatív technológiai műhelyében.

Sienta la Cabeza – Hajszobrász Show (ES)

Sétatér / Dóm tér
Szepessy szobor
Júl. 01.(Vasárnap) 18.00–21.00

A katalán Sienta la Cabeza társulata tavaly elképesztő népszerűségre tett szert extravagáns hajkölteményeivel és műsoruk felejthetetlen hangulatával, így idén is visszavárjuk őket. A különc fodrászat – két nem mindennapi hajszobrász és egy DJ – kreativitása nem ismer határokat: némi hajfesték, hajlakk és hétköznapi eszközök segítségével meseszerű hajkölteményeket varázsol a bátor jelentkezők frizurájából. Idén három délutánon is részesei lehettek fantasztikus produkciójuknak.

Együttműködő partner: PTE Elektronikus Zenei Médiaművészet szak

Copyleft (FR)

Barbakán
Júl. 01.(Vasárnap) 18.00

A Copyleft olyan köztéri zsonglőrprojekt, amelyben a tánc, az utcaművészet és a cirkusz elemei keverednek. A teniszezőnek öltözött zsonglőrök egy rövid, zenés bemelegítés után 30 percnyi szemfényvesztő zsonglőrködéssel kápráztatják el a közönség apraját-nagyját.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Fénybütykölde

Művészetek Háza / Hild udvar
Széchenyi István tér 7–8.
Júl. 01.(Vasárnap) 18.00–24.00

Tavalyi közönségkedvenc programunk, a Fénybütykölde idén visszatér!

A fesztivál minden délutánján és estéjén fénydíszeket, ékszereket, kreatív kiegészítőket készíthettek, majd rögtön bevethetitek a fesztivál forgatagában. Ha pedig már készítettél magadnak ékszert, és még mindig hajt a machinálási vágy, bütyköld meg a falakat is! Interaktív fényfestés 21.30-tól, gombokkal, tekerentyűkkel, mókás animációkkal Gonzo módra.

Együttműködő partnerek: Fényszórók Visual, Pécsi Origami Kör, Gonzo Visuals
Belépődíjas program! Belépőjegy: 1000 Ft

Méhkas diafestő műhely

Martyn Múzeum udvara
Káptalan utca 4.
Júl. 01.(Vasárnap) 18.00–21.00

Az alkotni vágyók idén is elmerülhetnek a diafestés fortélyaiban. Az elkészült alkotásokat sötétedés után a Múzeum udvarán kivetítjük az udvar belső falaira.

All in Two (HU)

Széchenyi tér
Júl. 01.(Vasárnap) 19.00

Zsonglőrködés, akrobatikus elemek, varázslat és tudomány keveredik egy sor furcsa, hóbortos jelenetben, de a két tehetséges magyar művész lenyűgöző előadásából a báj és a finom humorérzék sem hiányozhat. Az All in Two társulat számos országot bejárt legújabb produkciójában interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontják le a falat színpad és nézőtér között.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

World’n’roll a la Francaise – DJ: Jehan Paumero

Made In Pécs Café
Kazinczy u. 1.
Júl. 01.(Vasárnap) 20.00

Tremolo alapú chill out francia módra. Svéd swing, portugál americana, francia sanzon-punk, török pszichedelia, kambodzsai garage és izraeli szörf zene. Iggy Pop vs Beastie Boys. Allah Las meets Joe Strummer. Noir Désir sings Jacques Brel.

Circo Eguap (AR): Rolling Bag

Színház tér
Júl. 01.(Vasárnap) 20.00

Az argentin társulat előadása rengeteg humorral fűszerezett akrobatikus elemmel és veszélyes trükkel operál. A társulat lány tagja, Minimi egy fürge és bátor cirkuszi akrobatahölgy, akinek merész és mulatságos mutatványai mindenkit ámulatba ejtenek. Roquecycle pedig egy igen erős és karizmatikus férfiú, aki egykerekű biciklijével a klasszikus cirkusz világát idézve teremt önfeledt hangulatot.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Mr. Vita: TNT Show (ES)

Széchenyi tér
Dzsámi előtt
Júl. 01.(Vasárnap) 20.30

Mr. Vita olyan figura, aki mintha egy rajzfilmből lépett volna elénk. Mégis valóságos tettekre bíztat, és arra, hogy vegyünk részt mi is az ő történetében. A TNT Show egy rendkívül energikus előadás, mely bátran egyesíti a hagyományos cirkusz elemeit a chaplini humor világával. Mr. Vita legnehezebb mutatványával zárja előadását: a rock n ’roll, a bukósisak és a vicces vetkőzőszám csak felvezetik azt, amire mindenki vár, a bombát!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Copyleft (FR)

Barbakán
Júl. 01.(Vasárnap) 20.30

A Copyleft olyan köztéri zsonglőrprojekt, amelyben a tánc, az utcaművészet és a cirkusz elemei keverednek. A teniszezőnek öltözött zsonglőrök egy rövid, zenés bemelegítés után 30 percnyi szemfényvesztő zsonglőrködéssel kápráztatják el a közönség apraját-nagyját.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Papito (AR): A különleges játékos

Szent István tér
Júl. 01.(Vasárnap) 21.00

Latin ritmusok, tánc, vidámság és meglepetések sorozata! A varázsbőröndből előbukkanó két szék és rengeteg izgalmas tárgy biztosítja Papito előadásának fő eszköztárát. Az argentin mókamester megkísérli felkutatni a saját helyét a világban azzal a nem titkolt szándékkal, hogy közben a kedves közönség szívét melegség töltse el, és mosolyt csaljon az arcokra.

Egyedülálló játékosság, friss és szórakoztató műsorszám nem csak gyerekeknek!

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Cal Y Canto Teatro: A-TA-KA (ES)

Széchenyi tér
Júl. 01.(Vasárnap) 21.30

A spanyol társulat meseszerű papírhadserege a levegőből csap le a mit sem sejtő közönségre. Színes teremtményeik elárasztják a teret és az eget, álomszerű világukba hívogatva ezzel a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. A Cal y Canto színház alkotóit a papírsárkányok világának hosszú tanulmányozása után Salvador Dalí szürreális festményei ihlették meg, így kialakítva varázslatos lényeik világát.

Meybahar

Színház tér
Júl. 01.(Vasárnap) 21.30

A Meybahar világzenét játszik tradícionális és ritkán hallott hangszerelésben. A magyar-görög zenekar Marilia Pilti görög szantúri (a magyar cimbalom rokona) és Kopcsik Márton hegedű és saját fejlesztésű zengőhúros brácsa duóján alapszik. A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és Kisázsia menti kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el bennünket lelkünk belső rezdüléseihez. Zenéjük sajátos újraértelmezése a számukra legkedvesebb görög, örmény és török kompozícióknak.

Zsolnay Light Art Fényfestőverseny

Sétatér / Dóm tér
Júl. 01.(Vasárnap) 22.00–00.00

Vasárnap még egyszer láthatók a fényfestett csodák, és ezen az estén kiderül az is, hogy ki nyerte el a közönségdíjat.
Utcaművészeti versenyünk, a Zsolnay Street Artist utcaművészeti verseny nyertesét is itt jelentjük be.

A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny harmadik kiadása számos újítást hoz a fesztivál életébe. A legfontosabb, hogy idén először három este is látható lesz a vetítés, ráadásul tovább bővítettük a felületet is, így az alkotók már a Székesegyház teljes (látható) felületére komponálhatták Metamorfózis témájú homlokzatspecifikus videóikat.

A három kontinensről érkező pályaművek legjobbjaiból idén is egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki a győztest, de a korábbi évekhez hasonlóan a közönségre is nagy feladat hárul az értékes különdíjak odaítélésékor. A három nap során a versenyprogramon kívül látható lesz egy válogatás az előző évek legjobb munkáiból, és persze a már klasszikusnak számító Jónás Könyve című alkotás, mely a verseny házigazdáinak, a Kiégő Izzóknak a műve.
Mindhárom est menete hasonló, először az idei versenyalkotásokat vetítjük, amit az előző évek legjobb munkái követnek.

A verseny támogatója: ZEISS
Társszervező és házigazda: Kiégő Izzók / Glowing Bulbs
Kiemelt technikai támogató: VER
Technikai partner: HG Events
Támogatók: AVnode, LPM, MadMapper, Modul8, Millumin, Resolume, HeavyM

All in Two (HU)

Barbakán
Júl. 01.(Vasárnap) 22.30

Zsonglőrködés, akrobatikus elemek, varázslat és tudomány keveredik egy sor furcsa, hóbortos jelenetben, de a két tehetséges magyar művész lenyűgöző előadásából a báj és a finom humorérzék sem hiányozhat. Az All in Two társulat számos országot bejárt legújabb produkciójában interaktív jelenetekkel és frappáns humorral bontják le a falat színpad és nézőtér között. Szombaton és vasárnap is.

Ez az előadás a Zsolnay Street Artist verseny része. A fellépő művészeket kétféle módon is támogathatod. Az utcaművészet hagyományaihoz híven, előadás után a kalapba dobott adománnyal. Emellett kérünk, szavazz a legjobb előadásra a Fényfesztivál honlapján, mert a legtöbb nézői voksot bezsebelő előadás 3000 eurós díjban részesül. Legyél te is zsűri, és szavazz a 2018-as Fényfesztivál legjobb előadására!

Gyereknek bátor – Beckzoli (30y) szerzői est

Színház tér
Júl. 01.(Vasárnap) 23.00

„Valahogy borzasztóan hangzik minden elnevezése egy ilyen estének. Te mit írnál ki? Szerzői est, önálló est, akusztikus koncert, pódium, vagy ilyenek. Nem akarom felsorolni az összes lehetséges hülyeséget. Írtam egy csomó dalt, azokból játszom. Meg néha mások dalait is. Úgy, mintha az enyémek volnának. Van nálam gitár, ukulele, egy minizongora, kazu, szájharmonika, olyan hangszerek, amiket meg tudok szólaltatni, és beférnek az autómba. (Mondjuk, ha ez szervezné az estét, akkor a Papa zongoráját is vihetném.) És néha szomorú, néha meg vicces az, ami történik. De valami történik. Például hasznos a gitározni tanulóknak, mert le tudják szedni a dalok első változatának akkordjait. Kézről.” (Beckzoli)

Speed of Light Session to the Outer Space

Szabadkikötő
Király u. 64.
Júl. 01.(Vasárnap) 23.00

A Szabadkikötő  jam session-nel zárja négynapos programját, az örömzene karmesterei az indiai Thaalavattam és a pécsi Singas Project tagjai.

Fény útja

A Fényfestőverseny mellett a fesztivál legintenzívebb élményét akkor élheted át, ha végigjárod 25 állomásos belvárosi fénykörútunk, a Fény Útja minden állomását.

Ennek keretében a kedvelt pécsi épületek lenyűgöző fényfestést, a belváros ismert terei és rejtett zugai izgalmas fényinstallációkat kapnak. A vetítések és fényszobrok nagyobb területen helyezkednek majd el, olyan különleges helyszínekkel bővülve, amelyek még a helyiek számára is ritkán mutatják meg magukat. A teljes belvárost behálózó Fény Útja összesen 12.000 négyzetméternyi vetített felületet kelt életre.

Akiknek nem lenne elég ennyi izgalom és látvány, azoknak örömhír, hogy az idei évtől tovább bővül a kínálat. Egy 1500 forintos karszalag megvásárlásával a Fény Útja Extra négy napon át a belváros zárt tereibe kalauzolja a felfedezőket és kínálja leghihetetlenebb fényalkotásait. [FÉNY ÚTJA EXTRA tudnivalók]

A Fény Útját megtekintheted:

 • csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00
 • vasárnap: 21.30–00.00

Az ettől eltérő nyitvatartással megtekinthető állomásokat a leírások mellett jelöljük!

A Fény Útja látványosságai mellett egyedi fényfestésekkel találkozhatsz csatlakozó programhelyszíneinken is, melyek: Balkán Bisztró, Lompos Uszkár, Made In Pécs Café, Nappali, Szabadkikötő

Alkotók: Full Kolor Visual, Grafoscope, Méhkasaula

Fény Útja koncepció: Pusker Péter

 •     Barbakán
 •     Biofílium
 •     Esze Tamás utca
 •     Geofílium
 •     Szent István tér
 •     Fényliget
 •     Ókeresztény Mauzóleum (Szent István tér 12.)
 •     Hullám01
 •     Pincerendszer – Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház épülete)
 •     SPIDRON MAPPING 2.0
 •     Cella Septichora (Szent István tér)
 •     Színek folyama
 •     Csontváry Múzeummal szemben (Janus Pannonius u. 11.)
 •     Pixelbogár
 •     Méhkas Dia Projekt
 •     Káptalan utca
 •     Méhkas Dia Projekt
 •     Mapping Gaming
 •     Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
 •     Mapping Gaming: A flipper
 •     Pixel-art
 •     Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
 •     Pixel-art
 •     Koros Design - Virágom
 •     Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)
 •     Virágom
 •     Luke Jerram - A Hold Múzeuma
 •     Északi Várfalsétány (bejárat: Martyn Ferenc Múzeum udvara – Káptalan u. 4.)
 •     A Hold Múzeuma
 •     Janus Pannonius utca
 •     Habitatae – Fényszőnyeg
 •     Dzsámi - Ferth Tímea
 •     Gázi Kászim pasa dzsámija (Széchenyi tér)
 •     A végtelenbe és tovább!
 •     HEXA
 •     Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)
 •     HEXA – A térbe zárt fény
 •     Moirée
 •     Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)
 •     Moirée
 •     Mengyán - Fényutazás
 •     Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.)
 •     Fényutazás
 •     Koros Design - Foton
 •     Széchenyi tér
 •     Foton
 •     Porszász Áron - Camera Obscura
 •     Művészetek és Irodalom Háza
 •     Camera Obscura látványszoba
 •     Irgalmasrendi Szent Sebestyén templom (Széchenyi tér 5.)
 •     Kiterjesztés 2.0
 •     Laluz Visuals
 •     Színház tér
 •     Törzsi mintázatok
 •     Total Art - Monokróm Udvar
 •     Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)
 •     Monokróm Udvar
 •     Jókai tér
 •     Kinetikus Fénypanoráma
 •     Labor Fényműhely
 •     Assisi Szent Ferenc plébániatemplom (Ferencesek utcája 37.)
 •     Szent Ferenc lámpásai
 •     VJ Centrum and Visual Power - Em
 •     Evangélikus templom (Dischka Győző u. 6)
 •     Empyreum

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Élményvacsora sztárséfekkel Hévízen
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Corvinák - Szenzációs kiállítás a Budai Várban
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket