Hordószivattyúk: mire jók, és hogyan válasszunk közülük?
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Téli Varázs az 55 éves Siófokon, hisz Siófok télen is varázslatos!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertje Budapesten!
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Wellness pihenés Hévíz felnőttbarát szállodájában  - BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Hordószivattyúk: mire jók, és hogyan válasszunk közülük?

A hordószivattyúk gyakorlatilag minden gyárban, üzemegységben megtalálhatóak. Ahol bármilyen közeg van, ott szivattyúval is találkozni fogunk. De miért épp ezzel a típussal? Lássuk!

Miért olyan elterjedtek a hordószivattyúk?

Az egyik leggyakoribb típus, amivel találkozhatunk a különböző üzemekben, az az hordó- és konténerszivatyú. Ennek az az oka, hogy ezek egyszerűek és nagyon kompaktak. 900 cps viszkozitásig gyakorlatilag bárhol megállják a helyüket. Tartályban, IBC-ben, konténerben, hordóban stb. kiválóan használhatóak az ott található közeg átfejtéséhez.

Nem csoda, hogy a Monojet által forgalmazott hordószivattyúk olyan közkedveltek.

Hogy épülnek fel a hordószivattyúk?

Mint említettük is, nagyon egyszerű felépítésű szerkezetekről van szó. Egy bemenő száruk (csövük) van, melynek a végén található a (nyitott) járókerék, ami a tengelyre van csatlakoztatva egy hollanderrel.

Magát a tengelyt pedig egy motor hajtja meg egy tengelykapcsolón keresztül, centrifugális hatást kiváltva. A meghajtó egység lehet egy elektromotor vagy akár egy pneumatikus motor is, ha szabályozni szeretnénk a szállítási teljesítményt. A szivattyúk egyik előnye, hogy egyszerűen szétszerelhetőek és nincs bennük tengelytömítés.

Ha a cső anyagát nézzük, akkor az lehet PP, PVDF vagy AISI316. A méreteit tekintve pedig minden igény kielégíthető egy 900 vagy egy 1200 mm-es hosszúságúval.

A hordószivattyúk működése

Bár nagyon elterjedt, azért vannak korlátai, amire oda kell figyelni. Ilyen az a tény is, hogy kizárólag függőlegesen lehet üzembe helyezni ezeket a szivattyúkat, a végével a folyadékba belehelyezve. Ez utóbbi is nagyon fontos, ugyanis a szárazon futtatás vagy a levegőbuborékok megrongálhatják a perselyeket.

Ha korrozív folyadékról van szó, vagy a szivattyút bele kell meríteni a folyadékba, akkor ideális választás a mobil hordószivattyú.

A hordószivattyúk előnyei

Nem véletlen, hogy annyira kedveltek, ugyanis számos előnnyel rendelkeznek, melyek a népszerűségüket okozzák. Nézzük is végig, hogy melyek ezek.

Nagyon mobilisak, könnyen át lehet őket tenni egyik tartályból vagy hordóból a másikba. Már említettük is, hogy korrozív közegek szállítására is kiválóan alkalmasak. Amennyiben pneumatikus motort alkalmazunk, akkor lehetőségünk van a szállítási teljesítményt szabályozni, változtatni. Nincs csúszógyűrű tömítésük. Nagyon egyszerű szétszerelni őket.

Egy elektromotorral szerelt hordószivattyú 90 liter / perces szállítási teljesítményre is képes 900 cps viszkozitásig. Ráadásul a modern típusok biztonsági kapcsolóval is el vannak látva, amely megóvja a motort áramkimaradás esetén.

Ha összegezni szeretnénk, akkor elmondhatjuk, hogy nagyon könnyen és sok esetben bevethetőek. Ha jól választunk, és gondoskodunk a megfelelő karbantartásról és szervizről, akkor sokáig élvezhetjük az előnyeiket.


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt programok


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG