Kacár Tanya Szokolya
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Újra vár Hévíz felnőttbarát szállodája a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Újra vár Hévíz felnőttbarát szállodája a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Gyulai pünködi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai pünködi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Kacár Tanya Szokolya


A Kacár Tanya a Börzsöny hegység lábainál, Szokolyán található. Területe a falu szélén, egy magaslaton, fennsíkon van, ahonnan csodálatos kilátás nyílik körbe az egész vidékre.

Kacár tanya

Az egész tanyát - nevezhetnénk inkább gazdaságnak is - saját kétkezi munkával hoztuk létre sok év alatt. Amint a képen is látható, található itt kenyérsütő kemence, széldaráló (a közelében egy kis tó), "talpasház" - benne egy kovácsműhely - kerekólak, juhhodály... és még sok minden, ami nem fért rá a képre. Egyebek közt egy pajta épület, ahol kézműves mesterségek is gyakorolhatók, nádból épített pásztorkunyhók.

Minden építmény természetes alapanyagokból készült (és készül): sárból, fából, szalmából, nádból, szénából, stb., hiszen a legfontosabb vezérlőelv számunkra a magyarság népi kultúrájának megőrzése, annak újratanítása és továbbadása gyerekeinknek, a következő generációnak (tudásátörökítés).

Látogasson el hozzánk családjával, gyermekeivel! Tavasztól késő őszig nyitva vagyunk szombatonként (10-től 14 óráig), ilyenkor (is) kipróbálhatók népi mesterségek, lehet az állatokkal és a hagyományos paraszti gazdálkodással, az önfenntartás alapjaival ismerkedni.
Csoportokkal előre egyeztetünk (telefonon, e-mailen) hiszen sok olyan foglalkozás van, amelyhez előkészületek szükségesek (pl.: kenyérsütéshez előző nap kell kovászolni)!

A szél, a nap, és a friss levegő állandó társaink, ennek megfelelő öltözetet (esetleg váltóruhát) javasolunk.

Szolgáltatások:

Program óvodás-iskolás csoportoknak

Kézműves foglalkozások óvodás-iskolás csoportok részére:

- Faművesség (fafaragás, esztergálás, vonószék)
- Csuhézás
- Szövés
- Kenyérsütés
- Kovácsolás
- Nemezelés
- Vessző munkák
- Fazekasság
- Népi játékok (pl. gólyaláb, lappantyú)
- Népi építészet (vályog és zsúpkészítés)
- Állatgondozás
- Növénytermesztés (szezonálisan szántás lóval, aratás, cséplés, konyhakert, stb.)
- Magyar csőszkunyhó építés
- Népi konyhaművészet - tanítás
- Kemenceépítés

Családi szombat

A Kacár tanya folyamatosan nyitva áll egyéni látogatóink előtt április elejétől október végéig SZOMBATI napokon de. 10-től du. 14 óráig (vasárnap ZÁRVA.)

Családok számára jó kikapcsolódás a hétvégén, a nagyvárosból érdemes a kirándulás szekerének rúdját Szokolya felé irányítani!

Akármennyire is "elcsépelt", érdemes elmondanunk, hogy a mai rohanó világban a legtöbb családnak nincs módja természetes közegben közös élményeket szerezni. Nálunk mindenki megtapasztalhatja, mi a valóságtartalma ennek a mondatnak.

Mi megadjuk a lehetőségét annak, hogy a család együtt alkosson valami maradandót, akár a kovácsműhelyben, akár a faragószéknél.

A hétvégi program egy (kb.) másfél órás tanyabemutatót tartalmaz. Lehetőség van továbbá dagasztásra és kenyérsütésre, valamint kézműves foglalkozás kipróbálására is (díj ellenében).

A gyerekek megismerkedhetnek a háziállatokkal, kultúrnövényeinkkel, a hagyományos paraszti gazdálkodás módszereivel, szerszámaival.

Lehet kocsikázni...

Bográcsozási, szalonnasütési lehetőség.

Kenyérlángos, kürtőskalács-sütés rendelhető.

ÖKO-büfé

Apáról fiúra

Töltsön egy hétvégét, vagy akár egy hetet vendégházunkban családja, barátai körében, ahol egy évszázados időutazás keretében kipróbálhatja elődeink vidéki életformáját, belekóstolhat mindennapjaik tennivalóiba. Megismerheti az önellátáshoz szükséges szerszámokat, eszközöket, módszereket. Gyakorlati ismeretekkel bővítheti már megszerzett elméleti tudását, és a legfontosabb, hogy azt személyesen adhatja tovább gyermekeinek, hagyományosan, "apáról fiúra".

Az "órarendet" mindenki saját maga állíthatja össze igény szerint érdeklődési köre, szabadideje, munkabírása és pénztárcája ismeretében.

Három éve működő "parasztiskola" tanfolyamunkat alakítottuk át résztvevőink igényei alapján családivá, hogy a család minden tagja részt vehessen benne.

Forrás: a tanya honlapja

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 1
Királyrét tanösvény, ökotúra a Börzsönyben a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Királyrét tanösvény, ökotúra a Börzsönyben a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban 2021.01.01. - 12.31.

A Királyréti tanösvény a Börzsöny szívében, 2,9 km hosszan húzódik. A kilenc állomásból álló útvonalon megismerkedhet az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Bővebben
Találatok száma: 3

Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont

Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont

A Magas-Börzsöny kapujában, számos túraútvonal kiindulópontjánál található a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság királyréti bemutatóhelye. Az iskola egyben látogatóközpont is, melynek előcsarnokában információs pont található, ahol digitális túraútvonal tervező, és ajándékbolt áll rendelkezésre. A ... Bővebben


Királyréti tanösvény

Királyréti tanösvény

A Látogatóközponttól a királyréti parkolóig vezet a kilenc állomású tanösvény. A séta során megismerkedhetünk az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. Családok számára is ajánljuk. Zárt cipő viselése javasolt. Szabadon látogatható, a tájékozódást irányjelző nyilak ... Bővebben


Várhegy-kilátó Szokolya

Várhegy-kilátó Szokolya

A Királyrét fölé emelkedő 359 méter magas Várhegy csúcsán, a környező fák lombkoronaszintjéhez igazított kilátót építettek. A fa szerkezetű torony 15 méter magas kilátó szintjére 80 lépcső vezet. Ám megéri a fáradozás, hiszen csodás panoráma nyílik a Börzsönyre, a Pilis hegyvonulataira, a Naszályra, ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Major Feszt 2021 Verőce
Major Feszt 2021 Verőce
  • Verőce
2021. július 15 - 18.

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események