Mátra Ásványház Múzeum és Ásványbolt

Mátra Ásványház Múzeum és Ásványbolt

Kiemelt partner

Magyarország legmagasabb településén, a festői szépségű Mátraszentimrén található a Mátra Ásványház Múzeum. Talán a sors keze, hogy a gyűjteménynek teret adó épület korábban éppen egy paleontológus professzor üdülője volt. A mintegy 150 m2-es kiállítótér érdekessége, hogy hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók. A múzeum a Magyarországon talált ásványokon kívül szép kollekcióval rendelkezik a nagyvilágból is. Az UV kamrában az ultraibolya fény ásványokra gyakorolt hatását lehet megfigyelni. A gyerekek kipróbálhatják az aranymosást. Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek szervezett ásványgyűjtő túrákon. A múzeum színes programjai egész évben igénybe vehetőek, és akár több napos elfoglaltságot is nyújthatnak a Mátrában vendégeskedő turisták számára. Iskolai csoportok 3000 Ft értékű magyarországi ásvány vagy fosszília szemléltető tablót kapnak ajándékba.

Programajánlatunk

1. Ásványgyűjtés

Az ásványgyűjtő túrák előre egyeztetett helyszínen, akár több lelőhely felkeresésével zajlanak. Helyszínként a Mátra, Börzsöny, Pilis, Vértes, Bakony, Gerecse, Budai – és Velencei hegység választható. A túrához ásványgyűjtő felszerelést biztosítunk a túra idejére.

A megtalált ásványokat mindenki hazaviheti. Gyűjtés közben beazonosítjuk a talált darabokat és a tisztításuk, megmunkálásuk lehetőségét is átbeszéljük.

Résztvevők száma: 1-10 fő

2. Ásványvágás, ásványcsiszolás

Programunk során a kiállítás szabadtéri részén elhelyezett gépeinkkel saját ásványok vagy a kiállítás készletéből kiválasztott ásványok saját kezű vágására, és síkcsiszolatként történő elkészítésére van lehetőség, szakmai iránymutatás és felügyelet mellett. A program során az ásványok tisztításába, illetve marokkőként vagy ékszerként történő elkészítésébe is betekintést kapnak a résztvevők. Az ásványvágás-csiszolás program maximalizált résztvevő száma 5 fő. A résztvevők a saját készítésű csiszolataikat természetesen hazavihetik.

3. Különleges ásványbemutató

A kiállítás ásványai a megszokott mód mellett olyan formában – pl. UV fénnyel történő megvilágítással, zárt vitrinek kinyitásával és az ásványok kézbevételével - is láthatóak lesznek, amilyen formában a normál nyitvatartásunk mellett nem lenne lehetséges.

4. Aranymosás

A programot igénybe vevők az aranymosást a kiállítás szabadtéri területén, eredeti aranymosó tállal végezhetik, amelyhez egy kis tégelyt adunk a kimosott drágaköveknek, ásványoknak, amiben azok hazavihetőek.

Kétféle aranymosó csomagból választhatnak vendégeink.

- A hordalék csomag 50-100 darab csiszolt 1 – 5 karátos drágakövet és csiszolt és csiszolatlan ásványokat tartalmaz.

- Az előző hordalékcsomaghoz képest 2 darab 5-20 karátos természetes drágakövet (zafírt, rubint, akvamarint, szivárvány holdkövet vagy hasonlóan értékes drágakövet tartalmaz).

A kicsik, vagy akik nem szeretnének vizesek lenni, homokozóban kereshetnek nyers és csiszolt ásványokat lapát és szita segítségével (pl. jáspis, achát, kalcit, opál, stb)

Aranymosó programunk természetes vizek mellé is kérhető, ahol a természetes vizek hordalékát mossuk át a hegyekből kimosódott arany és nyers drágakövek után kutatva. A szükséges aranymosó eszközöket, aranymosózsilip, aranymosótál stb a résztvveők részére biztosítjuk. A résztvevők száma a kültéri aranymosó programon maximum 10 fő.

Az aranymosó program időjárás függően vehető igénybe, a kiállításnál március közepétől - november elejéig, természetes vizeknél pedig fagymentes időben.

5. 3D íjászat

A Mátrai programokhoz újdonságként kérhető 3D íjászat is, ahol a résztvevők kipróbálhatják az íjjal történő vadászatot 3D állatfigurák „elejtésével”.

Egyedi programjaink születésnapi, névnapi meglepetésként, csapatépítő tréningként is kérhetők, de a résztvevők száma ez esetben is a hatályos rendleleteknek megfelelő létszámban maximalizált (ez jelenleg 10 fő), és a résztvevőknek ismerniük kell egymást.

A programok áráról kérje ajánlatunkat, mivel az függ az igényelt szolgáltatásoktól, a kért helyszíntől, és a résztvevők számától is.


Ásványcsiszoló műhely

Hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók, sőt a bátrabbak ki is próbálhatják az ásványmegmunkálás egyes fázisait. Bemutatjuk az ásványok tisztításának különböző fogásait, fortélyait, melyekkel a gyűjtött ásványokat még szebbé lehet varázsolni.

Az Ásványház, szolgáltatásaiban komplexitásra törekedve, vállalja hozott, vagy a múzeumi ásványboltban vásárolt, illetve a szervezett túráinkon gyűjtött ásványok vágását, csiszolását.

Aranymosás

Gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják az aranymosást. A kiállítás területén nagy aranymosó gép, és az aranyszemcsék kinyerésére szolgáló eszközök is bemutatásra kerülnek, működés közben. Ha pedig valaki a természetben, a Mátra patakjaiban szeretné kipróbálni az aranymosást, ahhoz eszközöket (aranymosó tálat, aranymosó zsilipet ) bérelhet, vagy részt vehet szervezett aranymosó túráinkon, melyeket a Mátrában és a Börzsönyben tartunk.

Ásványgyűjtő túrák

Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek szervezett ásványgyűjtő túráinkon.

Az ásványgyűjtésnél elengedhetetlen a megfelelő ismeret, valamint a védőfelszerelés. Túráinkon mindezt  biztosítjuk, igény esetén a szükséges védőfelszerelést - fejvédő, szemüveg, kesztyű, gyűjtő eszközök: kalapács, véső, ásó, hátizsák - kikölcsönözzük a túra idejére a résztvevőknek. Szakképzett túravezetőnk, aki a helyi viszonyokat jól ismerő geológus, segítséget nyújt, hogy a gyűjtőhelyen mit, és hol érdemes keresni, valamint az összegyűjtött ásványok meghatározásában is segítséget nyújt.

Ásványgyűjtő túráink nem csak a Mátrában vannak, hanem a Budai-hegységben, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Börzsönyben, a Bükkben, a Cserhátban, a Gerecsében, a Pilisben, Velencei-hegységben, és a Vértesben is, hogy minden érdeklődő megtalálhassa a számára érdekes, és könnyen megközelíthető ásványgyűjtő helyeket.

Az Ásványgyűjtő túrák előre meghirdetett időpontokban indulnak, de 10 fő feletti csoportok esetén, kérés szerinti időpontokban, hétköznap és hétvégén is vállaljuk gyűjtő utak indítását.

Májustól csoportok részére ajánljuk 4-5 órás programunkat ami az ásványkiállítás látogatással egybekötött ásványgyűjtő túrából áll. Az ásványgyűjtésre Mátraszentimrén, vagy a csoporttal egyeztetett más helyszínen kerülhet sor.

Nyitva tartás:

Szeptember 1.- Június 15.: Szombat, Vasárnap 10-18 - ig.
Június 15.- Augusztus 31.: Minden nap 10-18- ig.

Iskolai csoportoknak, kiránduló csoportoknak előzetes bejelentkezéssel az év bármely napján látogatható a múzeum.

Belépő díjak:

Felnőtt: 700 Ft

Kedvezményes jegyek

  • gyerek jegy 3-14 éves korig: 500 Ft
  • nyugdíjas jegy: 500 Ft

Családi jegy (max 2 felnőtt 3 gyerek) 2000 Ft
Csoportos jegy (10 fő fölött): 500 Ft/fő
Diák csoportok kísérőinek ingyenes (10 diákra 1 kísérőnek)

Aranymosás: 1000 Ft/hordalék csomag
Kincskeresés homokozóban: 700 Ft/ásvány csomag

Ásvány csiszolás kipróbálása: 2000 Ft/csiszolás - az elkészült darabot hazaviheti a készítője.
(Az ásványvágás, csiszolás igénybevételét előzetes bejelentkezés hiányában nem minden esetben tudjuk garantálni)

2021.03.01 - 2021.12.31


2021.09.19. Ásványtúrák 2021. Ásványgyűjtés és ősmaradványgyűjtés élménytúrák több helyszínen
Ásványgyűjtő túra Gyöngyöstarján
2021.09.26. Ásványtúrák 2021. Ásványgyűjtés és ősmaradványgyűjtés élménytúrák több helyszínen
Ásványgyűjtő túra a Börzsönyben, vállalkozó kedvűeknek kora esti szarvasbőgés hallgatással
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Mátraszentimrei programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG