Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Bodnár Pincészet Borház
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Bodnár Pincészet Borház

A Bodnár Pincészet Borház családi vállalkozás. Alapítója dr. Bodnár Sándor kertészmérnök, öt évtizedes sikeres szakmai múltra tekinthet vissza. Egész életében a szőlőhöz és a borhoz felelősséggel közeledett. 1992-től több évtizedes tapasztalatait családi vállalkozásában hasznosítja, vejével Repei József borásszal. A Bodnár Pincészet Borház borainak sikere a kiváló alapanyagnak, a kíméletes szőlőfeldolgozásnak, az évszázados kézműves hagyományoknak és a jelenkor legkorszerűbb technikájának köszönhető.

További információk

Info:


Még több a településen (Sátoraljaújhely):

Szőlészet

Magashegy dülő Szőlőtermelési filozófiánk alapja, hogy a kevesebb mindig több. Kitűnő termőhelyeken visszafogott tőketerheléssel, késői szüreteléssel törekszünk megtermelni a legtöbb aszúszemet, és magas cukorfokú különleges minőségű mustot nyerni. Valljuk azt, hogy a fentieken kívül a bor minősége döntően az évjárat függvénye. Csak a saját ültetvényeinken termett szőlőt dolgozzuk fel. Kedvezőtlen évjáratokban a teljes termést szőlő formájában értékesítjük.

Szőlőfajták-dűlők

Furmint szőlő ültetvényeink kiváló fekvésű déli lejtőkön a Sátoraljaújhely Köves hegy, Nyomárkai dűlőkben találhatók, 150-200 m tengerszint feletti magasságban. A tőkék életkora 30 év feletti, így a róluk szüretelt szőlőből származó borok rendkívül összetett finom ízekkel, beltartalmi értékekkel rendelkeznek, amit tovább fokoz az apró köves vulkanikus tufa máladék talaj. A köves talaj úgy működik mint egy cserépkályha, és ez a borok minőségét, egyediségét pozitívan befolyásolja. Kiválóan aszúsodik.
Hárslevelű Tokaj-Hegyalja második fő fajtája. Ültetvényeink Bodrogolaszi határában a Somos dűlőben vannak. A fajta fő jellemzője a mással össze nem téveszthető gyakran fél méter hosszúságot is elérő fürt. A vastag bogyóhéj lehetővé teszi a késői szüretelést, az ilyenkor szüretelt borok finom fűszeres hársfamézre emlékeztető illattal ízekkel rendelkeznek. Kiválóan aszúsodik.

Sárgamuskotály

Zéta fürtSárgamuskotály ültetvényünk közvetlen a borház felett helyezkedik el Sátoraljaújhelyben a Magashegy dűlőben. Bogyói közép nagyok, gömbölyűek, lédúsak, húsa ropogós, finom muskotályos ízűek. Szeptember végén, október elején szüretelhető ép bogyóval.

Zéta ültetvényünk közvetlen a sárgamuskotály melletti táblában helyezkedik el. A fajta korai érésű, magas cukortermelő képességű, rendkívüli mennyiségű aszúszemet tud produkálni, kiemelkedő évben 30q/ha. aszúszemet válogatunk ki belőle és az ez után visszamaradó ép szőlő cukorfoka 28 mustfokos.

Borászat

A Bodnár Pincészet Borház hagyományos pincéjét a XIII. században a pálos rend építette, mely Magyarország legrégebbi építészeti relikviái közé tartozik, 2002-től a Világörökség részét képezi. A 8 méter mélyen lévő zegzugos pinceágak falát vastagon borítja a fekete színű pincepenész. Itt őrizzük a család "kincstárát" a muzeális palackos borokat. A katonás sorban álló penésszel fedett palackok a "kucsmás fejedelmek" látványa lenyűgöző.
Bodnár Pincészet Borház

Borkostoló helyiség A pincéhez szervesen illeszkedik a terméskőből épített korszerű feldolgozó, palackozó és ízlésesen berendezett 40 főt befogadó borkóstoló helyiség, amit Radványi György Ybl díjas építész tervezett. A ház ékessége a fali fülkében elhelyezett Tokaj-Hegyalja védőszentjei Simon és Júda relief.

Borkészítés

A Bodnár Pincészet Borház a Finom Borok Háza. A Bodnár Pincészet Borház borainak sikere a kiváló alapanyagnak, a kíméletes szőlőfeldolgozásnak, az évszázados kézműves hagyományoknak és a jelenkor legkorszerűbb technikájának köszönhető. Borainknál a minőségtől függően kifejlődjön a pincészetünkre jellemző egyedi karakter.

Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály borainknál az ép szőlőt gyorsan és kíméletesen dolgozzuk fel. A kinyert mustot hűtéssel ülepítjük, spontán erjesztjük. Erjesztés után fejtjük finom seprőn tartjuk, derítjük szűrjük, fahordós érlelés után palackozzuk. Fiatal borainkon dominál az elsődleges fajtákra jellemző üde, friss gyümölcsíz.
Szamorodni (száraz-édes) készítése: A szamorodni lengyel eredetű szó, azt jelenti "ahogy termett-ahogy született". Első készítői lengyelek lehettek, akik a XVII. században a tőkén megvették a szőlőt, és együttesen dolgozták fel az ép és aszúszemeket. Ha a fürtökön kevesebb aszúszem volt akkor alacsonyabb cukorfokú mustot nyertek, ebből száraz Szamorodnit készítettek. Ha több volt az aszúszem magasabb fokú mustot kaptak amiből édes Szamorodnit készítettek. Kifejlődéséhez több éves fahordós érlelés szükséges. Mai napig ezen több évszázados készítési eljárással készítjük borainkat.

Aszúsodás folyamata Aszú borkészítés: Tokaj-Hegyalját az aszúszemek emelik ki a világ más borvidékei közül. Az első aszúbort 1631-ben Szepsi városában született Laczkó Máté református prédikátor készítette Lorántffy Zsuzsanna I. Rákóczy György fejedelem hitvese részére úrvacsorai bornak, a sátoraljaújhelyi Oremus dűlő terméséből. Szeptember végén október elején amikor a bogyók cukortartalma eléri a 17 mustfokot, egy kis eső hatására a bogyókon repedések keletkeznek, ezeken keresztül behatol a Botrytis cinerea nevű gomba. 2-3 hét száraz, meleg idő után befejeződik az aszúsodás folyamata. Ennek eredménye képen az aszúbogyóban csökken a savtartalom és ötszörösére növekszik a cukortartalom, valamint egy különleges botrytises íz jelentkezik.  

Aszúszem válogatásSzüretkor e bogyókat szemenként leszedjük, kádakba gyűjtjük. Az aszúszemekből saját súlyuknál fogva kicsöpög az eszencia 2-3% mennyiségben, ami méz sűrűségével és édességével vetekszik.

Az aszúszemek feldolgozása az újborok kierjedése után novemberben következik. Egy 136 literes gönci hordónyi az évi újborhoz adunk 3-4-5-6 puttonyi feltárt aszúszemet, 12-48 órán keresztül áztatjuk, préseljük, hordóba fejtjük és több hónapon keresztül erjesztjük, majd legalább három évig fahordóban érleljük. Palackozásra akkor kész az aszúbor, amikor a primer ízek mellett a klasszikus érett, ászkolt ízek finomsága, élénksége tökéletes egyensúlyba, harmóniába olvad.

Forrás: A pincészet honlapja

Előzetes bejelentkezés alapján 
2016.01.01 - 2016.12.31

Még több a településen (Sátoraljaújhely):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer