Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény


Még több a településen (Budapest XII. kerület):

Évek óta sokan sürgették kerületünkben a helytörténeti kutatómunka és kiállítóhely megszervezését, a helytörténeti emlékek gyűjtésére is több kezdeményezés történt. Felismerve a rendszeres és tudományos igényű helytörténeti gyűjtő-feldolgozó és publikáló tevékenység szükségességét, a Hazafias Népfront XII. kerületén belül az 1970-es évek elején Helytörténeti Munkabizottság alakult, megkezdődtek a gyűjtő és rendszerező munkálatok. Több szerv összefogásának eredményeképpen jött létre a XII. kerületi Helytörténeti Gyűjtemény 1973-ban egy Városmajor utca 76. alatti kis tárolóhelyen, ahol a gyűjtési tevékenységet erősen korlátozta a félszobányi terület.

A kerületi gyűjtemény kialakításában meghatározó szerepe volt Győry Gáspár könyvtáros-tanárnak, aki a Táncsics Mihály Gimnáziumban kezdte el szervezni a kutatásokat (emlékét, helytörténeti, könyvtárosi, pedagógusi munkásságát 1993-ban tudományos emlékülés megrendezésével méltatta a Városmajori Gimnázium és a kerületi Önkormányzat). További jelentős érdemeket szerzett Kahlich Endre helytörténész és Molnár Imre, aki hosszú éveken keresztül, áldozatos munkájával irányította a kis hegyvidéki gyűjteményt. 1984-ben végre a helytörténeti gyűjtemény egy nagyobb helyiségbe költözhetett: megkapta a Maros utca 1. alatti galériázott kiállítóhelyet, amely eredetileg könyvkötő műhely volt.

Az idők során jelentős számú, több mint 40 ezres tétellé nőtt a tárolt anyag. Molnár Imre dacolva a mostoha körülményekkel, óvta és gondozta kerületünk odakerült kincseit, helytörténeti rendezvényeken és ismeretterjesztő publikációkon keresztül találva meg az utat a gyermekekhez és a lakossághoz.

A Maros utcai helyiség, amely kiállítóhelyként, kutatóhelyként, raktárként is kellett, hogy funkcionáljon, az 1990-es évek végére alkalmatlanná vált feladata betöltésére. 1998 szeptemberében költözött át a helytörténeti gyűjtemény a Városmajor utca 16. szám alá, ahol korábban egy három tantermes iskola működött. Molnár Imre idős korára való tekintettel már nem vállalta a költözéssel járó többletfeladatokat, szervezési munkát, így a komoly felújítási munkálatokat és a költözést már az új vezető, dr. Gergely Katalin felügyelte.

A Városmajor utcai helytörténeti gyűjtemény helyiségei egyúttal képzőművészeti kiállítások helyszínei is voltak, helytörténeti és képzőművészeti rendezvények és kiállítások követték egymást.

2004 végén a Hegyvidék Önkormányzata - a kerület gazdag múltjára való tekintettel - külön helytörténeti gyűjtemény kialakításáról határozott a Beethoven utca 1/b. alatt. 2005. január 1-jén önálló intézményként megalakult a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria, melynek vezetésével dr. Müllner Jenőt bízták meg. A képzőművészettel foglalkozó galéria a Városmajor utca 16. szám alatti kiállítóhelyen változatlanul folytatódik tovább, míg az intézmény székhelye és egyben a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény a Beethoven utca 1/b. alá költözött. Itt kapott helyett az időszaki helytörténeti kiállítás, valamint teljes körű infrastrukturális adottságok mellett, előzetes bejelentkezést követően bárkinek lehetősége van helytörténeti kutatómunkát végezni, a gyűjteményben kialakított helytörténeti-fővárostörténeti könyvtár dokumentumait használni.

Szilárdan hiszünk abban, hogy egy jól kialakított, és a nagyközönség elé színvonalas kiállításokkal lépő helytörténeti gyűjtemény képes a kerületben élők lokálpatriotizmusát erősíteni, a Hegyvidékhez való kötődést szorosabbra fűzni. A történészek, muzeológusok munkája mellett a lakosság, a hegyvidéki polgárok támogatására is szükség van, hiszen az ő visszaemlékezéseik, használati tárgyaik azok, amelyekből kerületünk történelme valójában felépül és bemutathatóvá válik.


Nyitva tartás:

Kiállítás: kedd, csütörtök, péntek: 10-18 óráig

Kutatási lehetőség (előzetes bejelentkezés alapján): kedd, csütörtök: 10.00 - 16.00, péntek: 10.00 - 13.00

 

 

2016.01.01 - 2016.12.31

Még több a településen (Budapest XII. kerület):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer