Intercisa Múzeum Dunaújváros
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Intercisa Múzeum Dunaújváros


Az Intercisa Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi és mutatja be látogatóinak. Múzeumunk tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjtemény, ahol több mint 700 ezer, elsősorban régészeti műtárgy állagmegóvását, őrzését biztosítjuk. Dunaújváros büszke múltja és identitása a gyűjteményeinkben őrzött természeti, történeti és művészeti tárgyakban testesül meg. 1975-től viseli az intézmény Intercisa - az ókori településelőd - nevét.

Állandó kiállítás

Az Intercisa Múzeum állandó kiállításának nagy része 1976-tól látogatható. A kiállítás első része 2003-ban került felújításra, melynek köszönhetően a korábbiakhoz képest méltóbb módon tudjuk bemutatni településünk és a környék őskorát.

A legkorábbi leletek kb. 6000 évvel ezelőttről, az újkőkorból származnak, a bemutatott őskori anyag törzsét azonban a bronzkor alkotja.  A kiemelkedő jelentőségű bronzkori leletek még a múzeum gyors megszületésében is szerepet játszottak: az 1950-1951-ben végzett mentőásatás során feltárt bronzkori temetőrészlet anyagát sem a Szent István Király Múzeum sem a Magyar Nemzeti Múzeum nem tudta befogadni. A kiállításban több olyan lelőhely (Kisapostag, Kulcs, Koziderpadlás) kerámia és bronzanyaga látható, amelyekről korabeli kultúrát, csoportot, korszakot neveztek el. A késő-vaskori leletanyagból kiemelkedik egy kelta ezüstérem-kincs, amely a vasmű területén került elő.

A római kori leletanyag döntő többségét Intercisa római kori település egykori lakónak hagyatéka adja, ám ezen kívül egyéb lelőhelyekről, többek között Adonyból (Vetus Salina), Baracsról (Annamatia) is őrzünk tárgyakat. Intercisa területén már a XIX. század végén megindultak a feltárások, az alaposabb és a korábbinál jóval nagyobb kutatásokra azonban csak az 1940-es évektől került sor.

A katonai tábor az I. század folyamán létesült, az elkövetkező évszázadokban jelentős polgári település épült ki mellette. Intercisa a II. század végétől a 259/260-ban bekövetkezett barbár pusztításig élte virágkorát, ám római helyőrség egészen az V. század elejéig állomásozott a területen. A kiállított tárgyak segítségével a látogatók megismerhetik az egykori lakók mindennapi életét, munkájukat, viseletüket, temetkezési és hitbéli szokásaikat.

Miután a rómaiak kivonultak a Kelet-Dunántúlról különböző barbár népek vették birtokukba a területet. A szórványos és hun és germán leletekkel szemben több avar temető és település anyagát őrzi a múzeum, köztük az elsőként feltárt avar falurészletek leletanyagát.

A honfoglalás- és Árpád-kor idején több település között oszlott meg a mai város területe. A kisebb közösségek temetőiben, településen talált tárgyak a hétköznapi emberek életébe, hitvilágába engednek bepillantást, a későközépkori-koraújkori ezüsttűk pedig a helyi birtokos család gazdagságáról árulkodnak.

A hódoltság korának mozgalmas eseményeire utal az ezüstdénárokból álló éremkincs. A XVII. századi török palánkvár lakóinak kézzelfogható emlékei a keleti rézedények és egy arab feliratos pecsétgyűrű.

A kiállítás jelenlegi néprajzi szobáját Vámos Gabriella rendezte be 2016 októberében az eredeti, Sergő Erzsébet-féle koncepció újragondolásaként. A látogatók most egy komplex, tárgyközpontú foglalkozások megvalósítását is lehetővé tévő kiállítási- és múzeumpedagógiai térben ismerkedhetnek meg Dunapentele 100 évvel ezelőtti paraszti kultúrájának tárgyi emlékeivel. A tisztaszobában főképp a paraszti bútorzat és viselet került bemutatásra, a konyhában pedig a paraszti táplálkozási kultúra eszközeit láthatják a látogatók. A tér közepén egy teljes dunavecsei szövőszék és a bútorkészítés kiemelkedő emlékei: ácsolt- és asztalos ládák tekinthetők meg; valamint itt kaptak helyet az enteriőrök értelmezését segítő feliratok és az ötvenes években készült néprajzi fényképek reprodukciói is.

1951-ben a város és a Vasmű építésével egyidejűleg megjelentek az első újságcikkek, melyek a múzeum új- és legújabb kori történeti gyűjteményének az első tárgyait képezik. 1953-tól gyűjtik az építkezéssel kapcsolatos tárgyakat és emléktárgyakat (pl. zászlók, plakettek, emlékérmek, tervrajzok, makettek, melyek egy rész megtekinthető a kiállításban is), majd az 1960-as évek második felében szerepet kaptak a különféle évfordulók. Mind a város, mind pedig a gyár/gyárak építésével kapcsolatban számos tárgyat tekinthet meg a látogató a kiállításban (pl. az első vasöntésből származó emléktárgyak, tűzálló téglák vagy a papírgyár termékei).

Igazán látványos a várost ábrázoló makett, mely az 1970-es évek eleji állapotot örökíti meg. Az 1970-es években a gyűjtemény anyaga jelentősen megnőtt. A következő évtizedben kezdődött meg Dunapentele emlékeinek gyűjtése: képek és levéltári források mellett láthatók mezőgazdasági szerszámok is.

A kiállításban nagy szerepet kapott a helytörténet mellett az életmód és kultúra is. Ezzel kapcsolatban tárgyak és fényképek egyaránt láthatók, pl. az első múzeumról, színházi előadásokról, vagy az egészségügy kezdeteiről. A kiállítás zárásaként a látogató egy apró szobaenteriőrt láthat: csőbútor, mely azt szemlélteti, hogy az új város lakói mivel rendezhették be lakásukat.

Írta: Buza Andrea, Keszi Tamás, Balogh Pál Géza, Kronászt Margit

Nyitvatartás:

Keddtől péntekig 10:00-16:00 óráig.
Minden hónap első vasárnapján 14:00-18:00 óráig ingyenes a belépés.

Forrás: A Múzeum honlapja

2021.01.05 - 2021.12.23

Találatok száma: 8
Országos kirakodóvásár Dunaújváros 2021

Országos kirakodóvásár Dunaújváros 2021 2021. április 11.

Vásárok lesznek havonta két alkalommal Dunaújvárosban. Bővebben


Dumaszínház Hadházi László előadások 2021. Online jegyvásárlás

Dumaszínház Hadházi László előadások 2021. Online jegyvásárlás 2021. május 31.

Hadházi László fellépések online jegyvásárlási lehetőséggel. 30 éve a pályán, de ha a nevét hallják, sokan még így is azt hiszik, egy afrikai orvos, pedig Karinthy-gyűrűs humorista. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 1 000 Ft -tól 14 900 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Dunaújvárosi programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban

Dunaújvárosi programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban 2021. május 31.

MEGYÜNK A LEVESBE - Hadházi László önálló estje, műsorvezető: Musimbe Dennis

Dunaújvárosi programajánló. Bővebben


CityRocks 2021. Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobja

CityRocks 2021. Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobja 2021. június 19.

Közép-Európa legnagyobb rockzenei flashmobja Kolozsváron és Dunaújvárosban – CityRocks 2021! 2021-ben két rockzenei flashmobot is szervez a CityRocks. Ha a járványügyi helyzet engedi, akkor 2021. június 19-én Kolozsvár főterén, 2021. augusztus 21-én pedig Dunaújvárosban, a Szalki-szigeten állhat össze ... Bővebben


Rockmaraton Fesztivál 2021 Dunaújváros

Rockmaraton Fesztivál 2021 Dunaújváros 2021. július 5 - 10.

A 30. jubileumi Rockmaraton fesztivált egy évvel elhalasztjuk, és 2021. július 5 – 10. között fogjuk megrendezni a jól megszokott és megszeretett helyszínen, a dunaújvárosi Szalki-szigeten. Jövőre főnixmadárként fogunk feltámadni, hogy ott folytassuk, ahol 2019-ben abbahagytuk! Bővebben


AlfaCity 2021 Dunaújváros

AlfaCity 2021 Dunaújváros 2021. július 16 - 17.

Az AlfaCity egy kétnapos fesztivál 1500 Alfa Romeóval, amelyet 2007 óta minden évben megrendezünk, kivéve a 2020. évet, amikor nem tudjuk megtartani a koronavírus járványhelyzet okán. Új helyszínt választottunk fesztiválunk helyszínéül: a Szalki-szigeten várunk Titeket. A helyszínváltozás miatt kicsit ... Bővebben


Autó Motor és Suzuki Találkozó 2021 Szalki Sziget

Autó Motor és Suzuki Találkozó 2021 Szalki Sziget 2021. július 23 - 25.

Autó Motor és 11. Suzuki Találkozó a Szalki Szigeten 2021. július 23-25-én. Bővebben


GÓLEM Fesztivál 2021 Dunaújváros

GÓLEM Fesztivál 2021 Dunaújváros 2021. augusztus 5 - 7.

2021. augusztus 5. és 7. között megrendezésre kerül a Gólem Fesztivál, ez az egészen egyedülálló rendezvény Dunaújvárosban, a mesés hangulatú Szalki-szigeten. A Gólem idén is Magyarország és Európa minden tájáról származó fiatal, feltörekvő előadók és zenekarok tucatjait vonultatja majd fel, hogy majd ... Bővebben
Találatok száma: 2
Pentele Természetjáró Egyesület túranaptár 2021

Pentele Természetjáró Egyesület túranaptár 2021 2021.01.14. - 12.11.

A Pentele Természetjáró Egyesület célja, hogy a természetjárás útján elősegítse az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését. Bővebben


Dunaújvárosi kirándulás, családi vagy egyéni városnézés és túra a duna-parti kilátóhoz

Dunaújvárosi kirándulás, családi vagy egyéni városnézés és túra a duna-parti kilátóhoz 2021.01.01. - 12.31.

Kiránduljon a dunaújvárosi kilátóhoz városnézéssel egybekötött túrán a Duna-part sétány végén található panoráma kilátóhoz. A kilátó benyúlik a Duna-parti részre egyedülálló látványvilággal fogadva a látogatókat. Bővebben
Találatok száma: 8

Baracsi úti Arborétum Dunaújváros

Baracsi úti Arborétum Dunaújváros

A Baracsi úti Arborétum helyi természetvédelmi oltalom alatt álló értékes területe Dunaújvárosnak. Exotikus tűlevelű és lomhullató fákból álló csodálatos fagyűjtemény, ahol a fajok táblával vannak megjelölve. Területén tanösvény is található ismeretterjesztő táblákkal, szabadon látogatható, ... Bővebben


Intercisa Múzeum Dunaújváros

Intercisa Múzeum Dunaújváros

Az Intercisa Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi és mutatja be látogatóinak. Múzeumunk tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjtemény, ahol több mint 700 ezer, elsősorban régészeti műtárgy állagmegóvását, őrzését biztosítjuk. Dunaújváros büszke múltja és identitása a ... Bővebben


Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros

Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros

A Kortárs Művészeti Intézet - (Institute of Contemporary Art-Dunaújváros) kiállítótér, társadalomtudományi kutatóműhely, műgyűjteménnyel rendelkező intézmény, a nemzetközi művészeti intézményrendszer része, és Dunaújváros egyik kulturális központja is egyben. Bővebben


Római Fürdő Dunaújváros

Római Fürdő Dunaújváros

Az 1992-ben előkerült, 2. század végén épült és a 3. század végéig használatban lévő fürdő maradványai közül a késő római, majd újkori pusztítások után jelenleg két hideg vizes medence, egy terrazzo borítású kád valamint az egykori melegvizes medence fűtőrendszerének téglaoszlopai láthatók. Bővebben


Római Kőtár és Romkert Dunaújváros

Római Kőtár és Romkert Dunaújváros

Az egykori római katonai tábor területén létesült kőtár ad helyet a Dunaújvárosban látható római kőemlékek jelentős részének. A 1. század végétől az 5. század elejéig itt állomásozó, kisegítő csapatok táborából jelenleg részben a parancsnoki épület, egy innen kiinduló út, az északkeleti és délkeleti ... Bővebben


Dunaújvárosi Szoborpark

Dunaújvárosi Szoborpark

A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep a hatvanas évek második felétől kibontakozó alkotótelepi-mozgalom részeként jött létre 1974-ben. A fém, a vas használata az egyetemes művészetben a második világháború után kezdett elterjedni. A műveket a Duna-parton felállították, majd ezzel párhuzamosan ... Bővebben


Dunaújvárosi-kilátó

Dunaújvárosi-kilátó

A dunaújvárosi Duna-parti a szoborpark sétány végén található acélszerkezetes panoráma kilátó, ami a régi Vorosilov-kilátó helyére épült. A kilátó benyúlik a felső Duna-parti részre és látványos panorámával fogadja a látogatókat. Bővebben


Kovácsmúzeum Dunaújváros

Kovácsmúzeum Dunaújváros

Dr. Kelemen Gyula tősgyökeres pentelei kovácsként dolgozó édesapja előtt állított emléket, amikor megnyitotta a kovácsműhelyt. A háromszáz éves pentelei kovácsműhelyben minden eredeti, az utolsó kovácsmester még használta e szerszámokat, felszereléseket, a három évszázados eszközöket is. Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

GÓLEM Fesztivál 2021 Dunaújváros
GÓLEM Fesztivál 2021 Dunaújváros
  • Dunaújváros
2021. augusztus 5 - 7.
Országos kirakodóvásár Dunaújváros 2021
Országos kirakodóvásár Dunaújváros 2021
  • Dunaújváros
2021. április 11.

Hasonló ajánlatok

Ez is érdekelheti!

Országgyűlési Múzeum
Országgyűlési Múzeum
  • Budapest
  • V. kerület
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület
Nemzetközi Modern Múzeum
Nemzetközi Modern Múzeum
  • Hajdúszoboszló

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események