Magyar Földrajzi Múzeum
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Magyar Földrajzi Múzeum


Múzeumunk hat állandó kiállítással, valamint időszakos tárlatokkal és színes programokkal várja a földrajz szerelmeseit és a világra kíváncsi érdeklődőket.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES NYITVATARTÁSI IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt információk már lehet, hogy NEM AKTUÁLISAK! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Magyar Földrajzi Múzeum

Tudás, kaland, egzotikum

A Magyar Földrajzi Múzeum 1983-ban nyílt meg Érden, az 1840-es években épült egykori Wimpffen-kúriában. Múzeumunk hat állandó kiállítással, valamint időszakos tárlatokkal és színes programokkal várja a földrajz szerelmeseit és a világra kíváncsi érdeklődőket.

Magyar utazók, földrajzi felfedezők

A kiállítás közel hetven magyar utazó és felfedező életútján vezeti végig a látogatókat. Történeteik segítségével megtudhatjuk, hogy milyen szerepet játszott nemzetünk a Föld megismerésében, a térképek fehér foltjainak eltüntetésében. Felfedezőink között volt őshaza kutató, földrajztudós, nyelvész, geológus és szerzetes, de ami közös bennük, hogy mindannyiukat a világ megismerésének vágya hajtotta távoli tájak felé. Földgömbök, néprajzi tárgyak, trófeák és expedíciós felszerelések teszik még izgalmasabbá a tárlatot.

A Kárpát-medence tudományos feltárói

A kiállítás bemutatja a Kárpát-medence természettudományos feltárásának történetét. A leíró földrajz képviselőin túl, jeles hazai geográfusaink, geológusaink, térképészeink és barlangászaink munkássága is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás különlegessége egy Zeiss C5-ös sztereoplanigráf (légifotó kiértékelő), mely az egyetlen kiállításon bemutatott darab hazánkban. 

3276 expedíciós nap, Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva

Balázs Dénes, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítója, 130 országra kiterjedő utazásai során kimagasló eredményeket ért el a karsztvidékek, a sivatagok, az őserdők, a jég világa és a vulkánok tanulmányozásában. A kiállítás ezeken a tematikus egységeken végighaladva mutatja be a világjáró geográfus munkásságát, egyúttal Föld körüli barangolásra is invitálva a látogatókat, akik egy korabeli reptéri tranzitból kezdhetik meg az utazást.

Szabadulás nélkül

1945. január 6-án a megszálló szovjet hadsereg katonái mintegy háromezer civil embert gyűjtöttek össze Érdről és vittek el kényszermunkára a GULAG/GUPVI táborrendszerébe. Az elhurcolás megrázó történetét, a málenkij robot okait, valamint a foglyok, illetve az itthon maradottak további sorsát mutatja be a kiállítás. A tárlat helyi, országos és nemzetközi összefüggésekbe ágyazva tárja a látogatók elé az elhurcoltak által átélt személyes tragédiát.

Érd elszórt természeti kincsei

Az Érd–Tétényi-fennsíkon elterülő Érd a főváros közelsége miatt gyorsan növekedett, és napjainkban már közel 70 000 ember otthona. E miatt azonban kevés természetes élőhely maradt meg a településen. A város helyi- és országos védettségű, valamint Natura 2000-es területeinek élővilágát a kiváló érdi preparátor,  Sipos György diorámái segítségével mutatja be a tárlat.

Helytörténeti kiállítás

A különálló épületben (Érd, Alsó utca 3.) látható kiállítás Érd történetét mutatja be az őskortól a XX. századig, különféle régészeti, néprajzi és helytörténeti emlékeken keresztül. Az őskori, római és törökkori leleteken túl a látogatók megismerhetik az érdi nemzetiségek – rácok, svábok, bukovinai székelyek – életét, használati tárgyait, az 1930-as parcellázás történetét és az egykori ófalusi sportrepülőtér legjelesebb pilótáit is.

Szoborpark

A Magyar Földrajzi Múzeum kertje ad helyet a világjáró utazók szoborparkjának, ahol Antal Károly és Domonkos Béla szobrászművészek alkotásai láthatók. A 12 szobor mellett egy napóra is díszíti a klasszicista kúria kertjét, melynek gesztenyefái alatt jólesik megpihenni a kiállítások megtekintése után.

Nyitva tartás:

Április 1. és október 31. között
Hétfő: szünnap
Kedd–vasárnap: 10.00–18.00 óra

November 1. és március 31. között
Hétfő: szünnap
Kedd–vasárnap: 10.00–17.00 óra

Találatok száma: 1
Tárnoki úti kispiac Érd 2021

Tárnoki úti kispiac Érd 2021 2021.04.07. - 12.18.

Minőségi élelmiszerek kistermelőktől, kezeletlen és vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök, adalékmentes húskészítmények, kézműves tejtermékek, hazai és nemzetközi választék, alapvető élelmiszerek és különlegességek egy helyen. Bővebben
Találatok száma: 1

Czabai-kert Érd

Czabai-kert Érd

A Czabai-kertet 1977-ben helyezték természetvédelmi oltalom alá, azzal a céllal, hogy „őrizze a táj régi állapotát tükröző tölgyállományt, biztosítsa a környék madárvilágának zavartalan fészkelését, nyújtson lehetőséget az erdő természetes fejlődésének megfigyelésére, nyújtson a látogatónak maradandó ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Katlan Festival 2021 Tárnok
Katlan Festival 2021 Tárnok
  • Tárnok
2021. július 23 - 24.
Sebesség Fesztivál 2021 Tököl
Sebesség Fesztivál 2021 Tököl
  • Tököl
2021. május 8 - 9.
Japán autós találkozó 2021 Tököl
Japán autós találkozó 2021 Tököl
  • Tököl
2021. május 9.

Hasonló ajánlatok

MNM Esztegormi Vármúzeuma programok 2021
MNM Esztegormi Vármúzeuma programok 2021
  • Esztergom
2021. szeptember 19.

Ez is érdekelheti!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események