Peruska Mária kápolna
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Peruska Mária kápolna


A tömördi erdő szélén található kápolnának, mely búcsújáróhely is egyben, különös története van. 1994-ben a hívők adományaiból épült Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére, ahol június első vasárnapján háromnyelvű - magyar, horvát és német vadászmisét és zarándoklatot tartanak. Az egykor magyarok, németek, horvátok lakta környékbeli falvak búcsújáró helye ad otthont a mesterségek védőszentjeit ábrázoló szobroknak is.

A Peruska Mária kápolna története

Az 1800-as évek közepén a környékbeli erdőrészlet gróf Berchtold Zsigmond peresznyei gróf tulajdona volt, aki természetesen rendszeresen vadászott is erdejében. 1866-ban történt egy vadászat alkalmával, hogy nevezett nemesember hároméves Lipót nevű fia (aki később az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszteri posztját is betöltötte az I. világháború idején) elveszett az erdőben, majd három nap múlva az alatt a hatalmas tölgyfa alatt találták meg sértetlenül, amelyen egy Mária-kép függött. Ettől a naptól kezdve a grófi család számára búcsújáró hely lett a Szűzanyát ábrázoló képmással díszített fa, ráadásul a gróf elrendelte, hogy hálaadó szentmise is szolgáltassék ezen a napon.

Ez a szentmise lett a későbbi búcsújárások alapja, amelyre szívesen ellátogattak a környékbeli falvak magyar, horvát és német lakosai. Azóta is minden év június első vasárnapján a vadászok, erdészek, majd július első vasárnapján a tűzoltók, kéményseprők, vámosok, határőrök, a honvédség és rendőrség, augusztusban pedig a fiatalok, illetve a Szűzanya tisztelői tartják háromnyelvű zarándoklatukat itt. Kivéve az 1950-es évektől 1980-ig terjedő időszakot, amikor is a búcsút nem engedélyezték, és még az öreg tölgyfát is kis híján kivágták.

Szerencsére a kegyhely megmenekült, és 1994-ben felépült a kis kápolna is, amely körül elkezdtek gyűlni a mesterségek és hivatások védőszentjeinek szobrai. A szobrokból mára kis emlékpark épült ki, a közelben pedig pihenőhely is található padokkal, esőbeállóval, tűzrakóhelyekkel. A közel 300 éves tölgyfa is szerencsésen megmenekült, 2010-ben Az év fája díjra is jelölték.

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 1

Peruska Mária kápolna

Peruska Mária kápolna

A tömördi erdő szélén található kápolnának, mely búcsújáróhely is egyben, különös története van. 1994-ben a hívők adományaiból épült Szent Hubertus és Szűz Mária tiszteletére, ahol június első vasárnapján háromnyelvű - magyar, horvát és német vadászmisét és zarándoklatot tartanak. Az egykor magyarok, ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Kőhegy Budaörs
Kőhegy Budaörs
  • Budaörs
2021.01.01. - 12.31.
Muhi Csata Emlékhely látogatás
Muhi Csata Emlékhely látogatás
  • Muhi
2021.01.01. - 12.31.

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Horvátzsidányi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események