Vizsolyi Református Templom
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Új autót vásárolna? Ismerje meg az új Volkswagen Golf Variant különlegességeit!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Vizsolyi Református Templom


Templomunk és Bibliánk különleges érték. A vizsolyi református műemléktemplom hazánk egyik legősibb temploma. Román-kori apszisával és kora-gótikus hajójával, valamint Árpád-kori freskóival hűen tanúskodik Magyarország ezer éves kereszténységéről. Ez a hely Istennek szentelt hajlék, mely őrzi és egyszerre hirdeti is Isten igéjét magyarul. Ugyanis itt találhatjuk a Vizsolyi Bibliát is. Az első teljes magyar Szentírás-kiadás, a Vizsolyi Biblia történelmi emlékhelyeként, zarándokaink itt lelhetik meg hitünk és nyelvünk tárgyiasult forrásait. Lelkünk magyar szívdobbanása ez a Biblia, amiben Mennyei Atyánk szól nékünk Jézus Krisztusról. Így lett Vizsoly a mi `Betlehemünk`. A Hungarikum Bizottság 2014-ben és 2015-ben templomunkat Kiemelt Nemzeti Értékké, Bibliánkat pedig Hungarikummá nyilvánította.

Vizsoly a református Betlehem

A Hernád-völgyét, mint a Biblia szülőföldjét és a magyar reformáció bölcsőjét is számon tartjuk a magyar művelődéstörténetben. Ezen az ősi, talpalatnyi magyar földön reformátor és bibliafordító atyák küzdöttek hajdan Magyarország erkölcsi és hitbeli megújulásáért, a keresztény anyaszentegyház újjászervezéséért, a magyar nyelv és nemzeti identitásunk megmentéséért. Egy sorsdöntő és nehéz korszakban, amikor a haza több darabra hullott, az újjászervezés és lelki megújulás nélkül népünk földönfutóvá válhatott volna. Ebben az időben szolgált hűségesen Károl(y)i Gáspár, Thury-Farkas Pál, Czeglédy János, Benczédi István gönci, szántói és vizsolyi lelkipásztorok, akik Károli vezetése alatt a Bibliát magyar nyelvre ültették, és a Rákócziak segítségével Mantskovit Bálint nyomdász kezei között a magyar Biblia ügyét sikerre vitték. Vizsolyban, 1590-ben. Ma, Árpád-kori templomunk gótikus bolthajtásai közt lelkünk ünnepel és szívünk örül, hogy nyelvünk ősi sóhajtásain keresztül Isten szava szólal meg azóta is: magyarul. Soli Deo Gloria

Templomunkban, templomkertünkben, egyre több látnivaló várja a kedves turistákat. Az 1590-ben nyomtatott, első magyar nyelvű, teljes fordítású Biblián kívül még számos történelmi emlék, valamint jelenkori fejlesztés, újítás várja az érdeklődőket. Árpád kori templomunk több lépcsőben épült. A gótikus stílusban épült vastag falak és a templom körül húzódó erőd fal a századok során, sokszor nyújtott menedéket, a helyi lakosoknak mind a tatárok, törökök hadai elől, de még az 1848-as forradalom idején is.  A templom belső falán látható 12. és 14. századi freskók, Bibliai történeteket, és a magyar történelemből is ismert eseményeket ábrázolnak.

A hungarikumok sorába került a Vizsolyi Biblia – amely az első teljes, magyar nyelvű biblia. Ez a könyv a legrégibb fennmaradt (és ma is használt) teljes szövegű, magyar nyelvre lefordított Szentírás. A fordítás egyik kiemelkedő mérföldköve a magyar nyelv és irodalmi stílus fejlődésének, megalapozója irodalmi nyelvünknek. A Károli Biblia kisebb-nagyobb revíziókkal több mint száz kiadást ért meg, és máig a legnépszerűbb bibliafordítás a magyar nyelvterületen.

A restaurálás eredményeképpen napjainkban is láthatók még a részben halványodó középkori freskók. A freskók közül a legtöbb bibliai témájú jelenet, de vannak bibliai alapot nélkülöző ábrázolások is. A hajó északi falán, a felső sávban László király legendáját találjuk, melynek jelenetei közé Ábrahám kebelének töredékes ábrázolása ékelődik. Alatta, a karzat felől keleti irányba haladva a Kánai menyegzőt egy Köpenyes Mária ábrázolás, a Golgotai jelenet, majd a Szent kereszt megtalálásának legendája követi. A szentély diadalíve fölött az Angyali üdvözletet, Mária találkozását Erzsébettel, Jézus születését valamint A templomban való bemutatását láthatjuk.

A diadalív északi oldalán lévő freskó Szent Kristófot ábrázolja, a déli oldalon pedig Szent György harca a sárkánnyal tűnik szembe. A szentély apszisának hengerfalán, a keleti ablaktól balra a Betlehemi jászol, jobbra a Királyok imádása és a Híradás a királyoknak látható, majd tovább haladva Keresztelő János és Heródes. A szentélynégyszög boltozatának bordái között, kelet felé tekintve Krisztus mennybemenetelét láthatjuk, az északi részben Péter és András elhívását, a déliben pedig a Fájdalmas Krisztus alakját.

Mindezeket a freskókat nem mint egy református templom díszeit vagy mint a református istentisztelet kiegészítő elemeit tartjuk számon, hanem mint magyar nemzeti örökséget. A diadalív déli falán olvasható latin felirat: "Quid hic stas / si non oras rotius / exi foras", azaz: "Ki itt állsz és nem imádkozol, fordulj meg és menj ki!". Tehát a vizsolyi református templom a számtalan betérő számára is - kik legyenek istenfélők vagy hitetlenek - elsősorban Isten háza és az imádság hajléka.

Templomunk kertjében helyezkedik el Mantskovit Bálint hajdani biblianyomdász munkásságát őrző Nyomtatástörténeti Múzeum és Bibliás Könyvesházunk, mely a térség irodalmi könyves-műhelye és Észak-Magyarország egyetlen keresztény könyvesboltja.

Istentiszteletek: Vasárnap 11:00-12:00

Helyszín: tavasztól őszig Árpád kori templom, télen a Mantskovit Bálint könyvesház.

2021.01.01 - 2021.12.31

Találatok száma: 2

Vizsolyi Református Templom

Vizsolyi Református Templom

Templomunk és Bibliánk különleges érték. A vizsolyi református műemléktemplom hazánk egyik legősibb temploma. Román-kori apszisával és kora-gótikus hajójával, valamint Árpád-kori freskóival hűen tanúskodik Magyarország ezer éves kereszténységéről. Ez a hely Istennek szentelt hajlék, mely őrzi és egyszerre ... Bővebben


Vizsolyi kőfejtő geológiai bemutatóhely

Vizsolyi kőfejtő geológiai bemutatóhely

A vizsolyi kőfejtő geológiai bemutatóhely, mely a földtörténeti harmadkorban, a miocén kori vulkanizmus eredményeként alakult ki. Érdekes látványt nyújt, jól érzékelhető, hogyan alakította a forró vulkáni gőz apró szemcsékké a riolittufát. A kőfejtőben megtekinthető tufa, áthalmozott és hullott ... Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Vizsolyi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események