Duna Palota programok 2020
Paris Budapest Étterem - Déli menü, ünnepi vacsorák, különleges ajánlatok
Paris Budapest Étterem - Déli menü, ünnepi vacsorák, különleges ajánlatok
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Duna Palota programok 2020

Jegyvásárlás
2020.07.01. - 08.15.

Duna Palota 2020. évi programok. A három emeletes gyönyörű neobarokk épületet Freund Vilmos tervei alapján Márkus Géza építőmester alkotta igazi remekművé. A Nádor és a Zrínyi u. sarkán lévő díszes palotát a Lipótvárosi Kaszinó Társaság építette angol klubok mintájára, törekedve a tagok igényének és kényelmének maximális kielégítésére. Koncertek, folklór és táncműsorok a lenyűgöző belvárosi palotában.

Újra nyitva a Duna Palota

Kiállításaink ismét látogathatóak

Szántó János fafaragó művész kiállítása
A kiállítás 2020. augusztus 15-ig, hétköznapokon 9 és 17 óra között látogatható.

Szántó János fafaragó önéletrajza

Kárpátalján születtem 1966-ban. Öt éve élek Budapesten, azelőtt 20 évig voltam református lelkipásztor szülőföldemen.

A faragást 10 évvel ezelőtt kezdtem el, de nem tanultam senkitől. Az első lépésekben vésővel dolgoztam, de hat éve volt egy balesetem és a bal kezemet csuklótól lefelé elvesztettem. Kiváltottam a vésőt más szerszámokra, elektromosokra. Csiszoló, fúró, maró, gravírozó kézi szerszámok, olyan gépek, melyek alkotásra képes kéz és művészi látás nélkül nem működnek. Azért mondom ezt, mert egyszer egy kolléga elismerően nyilatkozott a munkáimról. Mikor megtudta mivel dolgozom, azt mondta, ez nem is igazi faragás. Lehet, hogy nem, legyen az ő hite szerint, én akkor is szeretem csinálni, és sok embernek tetszik.

Egyéni vállalkozóként kezdtem, de itt, Budapesten problémát jelentett egy jó műhely fenntartása. Az egyiket felmondták, a másik túl kicsi, a harmadik meg nagyon messze volt. 2015 augusztusától dolgozom a PALOTA-15-ben, ahol biztosítanak számomra műhelyt és eszközöket egyaránt.

Az eltelt évek alatt kifejlődött a sajátos technikám. Egyre mélyebbre mentem a fában, annyira, hogy át is mentem rajta. A kettőből három dimenzió lett, a téma a fáról a térbe került. Aztán elkezdtem játszani a színekkel, egy kis csiszolással, csúcsfényekkel a dombormű grafikává változott. Most azzal próbálkozok, hogyan fokozhatnám a térhatást különböző rétegek egymásra illesztésével.

Általában keményebb fákkal dolgozom, tölgy, dió, kőris, cseresznye, juhar. Nem kedvelem az agyoncsiszolt felületeket, szeretem, ha megmarad a szerszámok nyoma, s előjön a felsebzett fa érdessége, természetessége.

Szeretem a természetet, a vadakat. Közel húsz évig vadásztam magam is, testközelből láthattam és élhettem át minden mélységét és szépségét. Ma már nem vadászom, de a vadak szeretete megmaradt, s most fába vésve ejtem el őket.

Eleinte csak egyházi, bibliai témákkal foglalkoztam. Készítettem szószéki koronát, különböző templomi díszítéseket, 2 m magas házi áldást, s több száz bibliai idézettel ellátott kisebb, nagyobb képet.

Egyre keresettebbek a családi címerek, melyek különböző méretben készültek a kezem alatt.

A képeken kívül a használati eszközök is érdekelnek, mert fából mindent lehet csinálni.

Most nem fogasra, meg fakanálra gondoltam, hanem például vázára. Mikor elkészítettem az elsőt, mindenki azt kérdezte, vizet lehet-e bele önteni? Hát, ha a boroshordónak, meg a dézsának semmi baja, akkor ez is kibírja, ha megitatják.

Vázák, tálcák, gyertyatartók, polcok, asztalok, tükrök, fogasok, virágtartók, de kicsit másként, mint az Ikeában.

Körülvesz bennünket egy műanyag világ, olcsó, eldobható, ízléstelen. Kidobtuk az életünkből a természetes anyagokat, a követ, a vasat, az agyagot, a nádat, a szalmát, a fát. Pedig aki egyszer a lelkébe fogadta, az nem fogja két év múlva lecserélni. Lehet, hogy drágább, mint a műanyag, de eddig úgy volt, hogy az unokák döntötték el, mi legyen a nagymama öreg komódjával, vagy szúette, kopott asztalával. Jól tették, ha megtartották, mert olyat ma már senki nem tud készíteni. Vagy mégis? Én megpróbálnám…

Mara Kinga festőművész kiállítása
A kiállítás július 8-ig, hétköznapokon 9 és 17 óra között látogatható.

Mara Kinga festőművész
(Budapest, 1980 – )
A Kisképző elvégzése után a MKE-en és a skóciai Edinburgh College of Art-on folytatta tanulmányait. Mesterei Kiss Zoltán, Nagy Gábor és Iain Patterson voltak. 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán.

Művészetére már az egyetemi évek alatt karakteres, egyéni világ volt jellemző. Képein az álom és valóság, érzelmek és történetek egymásba fonódva élnek tovább. Műveiben a hagyományos népi kultúra és kortárs újrafogalmazásuk egyszerre van jelen.

Művészetéről így vall:
“Meghatározó és állandó témám Szűz Mária személye, az anyaság és a szerelem személyes, illetve szakrális értelmében is. Festészetem lényegét érzelmi kötődéseimen túl, hazám keresztény kultúrája jelenti. Inspiráló számomra a magyar népművészet és mintakincs, a templomok kazettás mennyezetei, hímzések, fafaragások mintái, a népi muzsika, a magyar tájak, fények, amik az otthont jelentik … Ezekből szeretnék kortárs festészetet formálni.”

Összetéveszthetetlen festői világa, művészi válasza úgy sajátosan magyar, hogy nemzetközileg is értelmezhető és beágyazott. Alkotásai a külhonban is ismertek, művei éppúgy megtalálhatóak a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum Európai Gyűjteményében, mint az oroszországi M.S. Tuganov Állami Művészeti Múzeum anyagában is.

Két évtizedes pályája egységes szemléletű és konzekvens építkezésű. Munkái kiérleltek, de a művész ritkán lép a közönség elé. Eddigi egyéni kiállításai is egy-egy korszakhatárt jeleztek. Mindegyik időszak más-más inspiráció alatt született: 2003 Magyar Kultúra Alapítvány Háza – skóciai tájak, kelta művészet, 2012 Forrás Galéria, – kínai utazás és az anyaság, 2013 Vörösmarty Színház Forrás Galériája – magyar népi motívumok, mennyezet kazetták, 2018 Józsa Judit Galéria – Egy asszony című kiállítás, erdélyi utazások, Mária kegyhelyek.

Számos csoportos kiállítás résztvevője, munkáit megismerhette a közönség a Kárpát-medence, Kelet-Európa, illetve Ázsia múzeumaiban.

Díjak :
2001. Erasmus ösztöndíj
2004. Tóth Menyhért-díj
2018. NKA alkotói támogatás
2019. XXII. Országos Portré Biennále Bronz diploma

 

Forrás: A Duna Palota honlapja


2020.07.01. - 2020.08.15.
További ajánlataink

2020.01.01. - 2020.12.31. Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2020
Online jegyvásárlás
Találatok száma: 1

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 2

Paris Budapest Bar

Paris Budapest Bar

Budapest szívében várja vendégeit a Paris Budapest Bar, exkluzív környezetben, remek koktélokkal. Paris Budapest Bar lenyűgöző és kifinomult környezetében, egy remek koktéllal a kezünkben, melyet a tehetséges és mindig szolgálatkész mixerek készítettek a számunkra, szinte a mennyben érezhetjük magunkat. ... Bővebben

Kiemelt partner

Paris Budapest Restaurant

Paris Budapest Restaurant

Nemzetközi, francia és magyar ínyencségekkel várja vendégeit a Paris Budapest Restaurant Budapest szívében. Hatalmas ablakai lehetővé teszik látogatói számára, hogy csodálatos kilátásuk nyíljon Budapest legszebb építményeire, mint a Lánchíd, vagy a Budai Vár. Az étterem egyedi látványkonyhájának köszönhetően ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Lap tetejére
Ár: 6 900 Ft -tól 27 200 Ft -ig Online jegyvásárlás

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2020
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2020
  • Budapest
  • Több kerületben
2020.01.01. - 12.31.

Érdemes felkeresni!

Hungária Koncert Programiroda
Hungária Koncert Programiroda
  • Budapest
  • V. kerület
Feris`s Kitchen & Bar
Feris`s Kitchen & Bar
  • Budapest
  • VII. kerület
Duna Palota
Duna Palota
  • Budapest
  • V. kerület

Ez is érdekelheti!


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 6 900 Ft -tól 27 200 Ft -ig Online jegyvásárlás
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események