Falusi disznóvágás, disznótor 2022 Szentendrei Skanzen
Valódi falusi disznóvágás és disznótor a Skanzenben. Röffenjünk össze egy vérbeli téli hagyomány felelevenítésére!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
FALUSI DISZNÓVÁGÁS A SKANZENBEN
2022. február 19.
A téli időszakban a falusi, de sokáig még a városi ember életének is szerves részét képezte a disznóvágás és a hagyományos disznótor. Manapság már csak elvétve találkozunk ezzel a tradícióval, holott ez a program a téli időszak egyik igazán különleges hangulatú eseménye volt. Amellett, hogy komoly odafigyelést és munkát jelentett a disznó levágása, majd a feldolgozása, valódi közösségi élményt, jókedvű mulatozást, evést-ivást, baráti beszélgetéseket is adott a falu aprajának és nagyjának, az egyébként szürkébb és lassabban telő téli napokban.
A Skanzenben most felelevenítjük ezt a hagyományt – idén mindössze egyetlen alkalommal nyílik lehetőség részt venni a tradicionális disznóvágáson és disznótoron: 2022. FEBRUÁR 19-ÉN, SZOMBATON.
Ahogy a disznóvágás régen is megmozgatott mindenkit, és sokszor az egész falu jelen volt, nálunk is elkél minél több szorgos kéz – ezért elsősorban baráti társaságok, céges, vagy más csoportok jelentkezését várjuk.
A disznóvágások hagyományosan mindig kora reggel, szinte még hajnalban kezdődnek – nincs ez másképp nálunk sem. Ezért lehetőséget biztosítunk arra is, hogy vendégeink az eseményt megelőző, és akár az aznap éjszakát is kényelmes szállodánkban, a szomszédos Skanzen Hotelben tölthessék.
Programcsomag-árak:
Csak a disznóvágás, szállás nélkül, a disznóvágás teljes programjával, ételeivel-italaival, zenével, stb.: 25 000 Ft/fő
A disznóvágás teljes programja egy éjszakás szállással: 33 000 Ft/fő+IFA
A disznóvágás teljes programja két éjszakás szállással: 41 000 Ft/fő+ IFA
Részletes program szállás nélkül:
7:00 óra – pár perc séta a Skanzen szállodájától a Skanzen Tanyájára, ahol kezdetét veszi a disznóvágás
- Vendégeink a Tanyára érkezéskor „szíverősítő” bemelegítő pálinkát és pogácsát fogyaszthatnak.
- A napi program ismertetése, a vendégek érdekességeket hallhatnak a disznóvágás néprajzi vonatkozásairól, az idevágó hagyományokról, stb.
- A disznó másvilágra segítése böllér közreműködésével, majd a pörzsölés és a tisztítás elvégzése.
Aki úgy érzi, hogy a fenti eseményeknél még inkább nem lenne jelen, a Tanya helyett a Skanzen Fogadójának különtermében, a Kemencés teremben várhatja meg, hogy az állat megérkezzen a Tanyáról, és a feldolgozás elkezdődjön.
- A megtisztított sertést a Fogadóhoz szállítjuk, ahol megkezdődik a feldolgozás – ebben már vendégeink is tevőlegesen részt vehetnek, amennyiben szeretnének.
10:00-11:00 óra – a feldolgozás közben friss disznótoros reggeli (hagymás sült vér, vesevelő, cigánypecsenye friss kovászos kenyérrel, savanyúsággal, mustárral, tormával)
11:00 és 12:30 óra között - 1-1,5 órás kiegészítő „hölgyprogram”: rétessütés a Kocsiszínben.
Eközben tovább zajlik a disznó feldolgozása: darálás, tepertődarabolás, ízesítés, üstben abálás, hurka, kolbászkészítés- és töltés, zsír lesütése
Cca. 15:00 óra – a munka végeztével a Fogadóban cigányzenével kísért, disznótoros ebéddel várjuk vendégeinket.
Ebédmenü:
- orjaleves lúdgége tésztával, zöldségekkel és húsokkal gazdagon
- véres, májas hurka, friss kolbász, tepsis burgonyával, házi savanyúságokkal
- disznótoros káposzta
- szilvalekváros hájas tészta
Italok:
o Italok korlátlan fogyasztással egész nap:
- Forralt bor, forró tea, kávé, ásványvíz
o Italok korlátlan fogyasztással 13:00-19:00 között:
- Borok (Szőke Mátyás, Irsai Olivér, Takler, Dúzsi Rose)
- Rostos és szénsavas üdítők, Coca-Cola termékek, házi limonádék
o Nobilis pálinka kínálás a nap során 4 alkalommal
A program várhatóan 18:00-19:00 óra körül ér véget.
A vacsora végén távozáskor mindenki kap egy disznótoros kóstoló csomagot, így vendégeink otthon is élvezhetik a hétvége vidéki ízeit, a munka jól megérdemelt gyümölcsét. A csomag tartalma: hurka, kolbász, frissen kisütött tepertő és zsír.
Részletes program szállással:
Február 18., péntek (a disznóvágást megelőző nap):
15:00 órától – érkezés a Skanzen Hotelbe, egyéni utazással
18:00 és 20:00 óra között – vacsora a Skanzen területén található Jászárokszállási Fogadóban
Fakultatív esti program a vacsora után: éjszakai fürdőzés a Leányfalui Termálfürdőben
Fakultatív program a vacsora után: bor- vagy pálinkakóstoló est
Február 19., szombat – a disznóvágás napja
6:00 óra – ébresztő, majd reggeli a szállodában
7:00 óra – pár perc séta a szállodától a Skanzen Tanyájára, ahol kezdetét veszi a disznóvágás
- Vendégeink a Tanyára érkezéskor „szíverősítő” bemelegítő pálinkát és pogácsát fogyaszthatnak.
- A napi program ismertetése, a vendégek érdekességeket hallhatnak a disznóvágás néprajzi vonatkozásairól, az idevágó hagyományokról, stb.
- A disznó másvilágra segítése böllér közreműködésével, majd a pörzsölés és a tisztítás elvégzése.
Aki úgy érzi, hogy a fenti eseményeknél még inkább nem lenne jelen, a Tanya helyett a Skanzen Fogadójának különtermében, a Kemencés teremben várhatja meg, hogy az állat megérkezzen a Tanyáról, és a feldolgozás elkezdődjön.
- A megtisztított sertést a Fogadóhoz szállítjuk, ahol megkezdődik a feldolgozás – ebben már vendégeink is tevőlegesen részt vehetnek, amennyiben szeretnének.
10:00-11:00 óra – a feldolgozás közben friss disznótoros reggeli (hagymás sült vér, vesevelő, cigánypecsenye friss kovászos kenyérrel, savanyúsággal, mustárral, tormával)
11:00 és 12:30 óra között - 1-1,5 órás kiegészítő „hölgyprogram”: rétessütés a Kocsiszínben.
Eközben tovább zajlik a disznó feldolgozása: darálás, tepertődarabolás, ízesítés, üstben abálás, hurka, kolbászkészítés- és töltés, zsír lesütése
Cca. 15:00 óra – a munka végeztével a Fogadóban cigányzenével kísért, disznótoros ebéddel várjuk vendégeinket.
Ebédmenü:
- orjaleves lúdgége tésztával, zöldségekkel és húsokkal gazdagon
- véres, májas hurka, friss kolbász, tepsis burgonyával, házi savanyúságokkal
- disznótoros káposzta
- szilvalekváros hájas tészta
Italok:
o Italok korlátlan fogyasztással egész nap:
- Forralt bor, forró tea, kávé, ásványvíz
o Italok korlátlan fogyasztással 13:00-19:00 között:
- Borok (Szőke Mátyás, Irsai Olivér, Takler, Dúzsi Rose)
- Rostos és szénsavas üdítők, Coca-Cola termékek, házi limonádék
o Nobilis pálinka kínálás a nap során 4 alkalommal
A program várhatóan 18:00-19:00 óra körül ér véget.
A vacsora végén távozáskor mindenki kap egy disznótoros kóstoló csomagot, így vendégeink otthon is élvezhetik a hétvége vidéki ízeit, a munka jól megérdemelt gyümölcsét. A csomag tartalma: hurka, kolbász, frissen kisütött tepertő és zsír.
Vacsora után a vendégek visszasétálnak a szállodába, ahol kipihenhetik a nap fáradalmait. Ha még van hozzá erejük, fakultatív jelleggel felkereshetik a Leányfalui Termálfürdőt egy lazító esti fürdőzésre.
Február 20., vasárnap:
Svédasztalos reggeli a szállodában, és annak, aki még bírja, további „disznóságokat” kínálunk.
11:00 óráig kijelentkezés a Hotelből, hazautazás egyénileg (opcionálisan ezen a napon is igénybe vehető a Leányfalui Termálfürdő).
Programcsomag-árak:
- Csak a disznóvágás, szállás nélkül, a disznóvágás teljes programjával, ételeivel-italaival, zenével, stb.: 25 000 Ft/fő
- A disznóvágás teljes programja egy éjszakás szállással: 33 000 Ft/fő +IFA
- A disznóvágás teljes programja két éjszakás szállással: 41 000 Ft/fő+ IFA
Jelentkezési határidő: 2022. február 4., péntek.
A jelentkezés a programdíj 50%-ának befizetésével válik foglalássá.
A programot a minimum létszám, 25 fő jelentkezése esetén tartjuk meg.
További ajánlataink

Skanzen Hotel Szentendre
A Dunakanyar és Szentendre legújabb, modern, fiatalos, 104 fő befogadására alkalmas szállodája az ország legnagyobb szabadtéri múzeumának szomszédságában. Bővebben

El Mariachi Étterem
Az éttermünkbe ellátogató vendégek kellemes mediterrán környezetben, színvonalas kiszolgálás mellett élvezhetik a hazai és a nemzetközi konyha egyedi ételválasztékát. Kora tavasztól késő őszig a mediterrán teraszon működő grillkonyha ízvilágából és gazdag napi ajánlatokból választhatnak az éhes ... Bővebben

Határcsárda
A Dunakanyar kapujában, Szentendre és Leányfalu határán, festői környezetben várjuk vendégeinket. 120 fős Dunára néző teraszunkon, 50 és 80 fős termeinkben kínáljuk a méltóképp világhírű magyar konyha válogatott finomságait. Éttermünkben vállaljuk rendezvények, esküvők, bankettek magas színvonalú ... Bővebben

Korona Étterem Szentendre
Éttermünk a város főterén, Szentendre legrégebbi és legnagyobb étterme, több mint kétszáz éve folyamatosan üzemel. Az étterem újra-és újra megújult az évek során, azonban belső tereit és hangulatát tekintve megtartotta rusztikus jellegét, mely magyar és külföldi vendégeink körében egyaránt nosztalgikus ... Bővebben

Mádi Borozó
A Mádi borozó és pinceétterem magával ragadó 19. századi hangulata mellett italkínálata miatt is kiváló választás lehet, hiszen a legjobb hazai kézműves borokat találhatjuk itt meg. A Felföldi mezővárosba betérő múzeumlátogatók kedvenc pihenőhelye a kereskedőház pincéjében található Mádi borozó. Bővebben

Művész Étterem és Bisztró
Éttermünk Szentendre szívében, a Fő tértől csak egy rövid sétára, a város korábbi fő utcáján található. Patinás vidéki stílusával, romantikus kerthelyiségével, teraszával hűen adja vissza a város varázslatos ódon hangulatát. Étlapunkon megtalálhatóak a magyar konyha jellegzetes ételei, de a világkonyhából ... Bővebben

Parola Vendéglő
Házias vendéglőnkben hetven vendégnek tudunk kényelmet biztosítani két belső helységünkben. Étlapunkról házias magyar ételekből, hazai borokból, finom desszertekből választhatnak kedvükre kedves vendégeink. Hétköznapokon délben több fogásos menüvel is tudunk szolgálni. Fedett teraszunkon kellemesen ... Bővebben

Rab Ráby Étterem Szentendre
Hagyományos magyar konyha, sok-sok régiséggel, érdekességgel a falakon és a berendezésben. Van mit nézegetni ebéd vagy vacsora közben. Bővebben

Aranysárkány Vendéglő Szentendere
A vendéglő elnevezése a város szerb múltjára, a szerbek védőszentjére, Sárkányölő Szent-Györgyre utal. A Fő tértől felfelé a szűk, menedékes kis utcán, jobbra az első ház, megismerni a cégérről. A vendéglő hangulata nyitás óta semmit nem változott. Az étlap gerincét a hagyományokat követő mai magyar ... Bővebben

Café Christine Szentendre
A mindenki által kedvelt szentendrei Dunakorzó frekventált részén található étterem-kávézó várja minden kedves vendégét. A festők városának szívében a reggeli, az ebéd és a vacsora mellé romantikus panorámát is biztosítunk. A folyamatosan ellenőrzött alapanyagainkat gondos elkészítéssel fűszerezzük. ... Bővebben

Centrum Hotel & Cafe Szentendre
A Centrum Hotel ideális családbarát szálloda Szentendre központjában. A Duna-parton található pár méterre a hajóállomástól. A szálláshely légkondicionált, minden szoba fürdőszobával és elegáns bútorzattal felszerelt. Közvetlen rálátás van a Dunára, ingyen parkolás, éjjel-nappal recepciós ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!