GARTEN Fesztivál 2020
Margitszigeti Színház Ajándékkártya - Hűség- és Kedvezménykártya a fára!
Margitszigeti Színház Ajándékkártya - Hűség- és Kedvezménykártya a fára!
Szilveszteri programajánló
Szilveszteri programajánló

GARTEN Fesztivál 2020


A lovasi bázison, a kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár keretében újra találkozhattok közel százötven kortárs művész munkáiból összeállított izgalmas válogatásunkkal. Az idei évben tovább erősödve, Csopakon egyéni tárlatot rendezünk Szöllősi Géza kitin szobraiból. Ezenkívül szélesedő zenei kínálattal, klasszikus, jazz és experimentális zenei koncertekkel, kertmozival, filmpremierrel, erős irodalmi jelenléttel, színházi estekkel, pódiumbeszélgetésekkel és tárlatvezetésekkel várunk benneteket. A gyermekek számára napközis tábort szervezünk, Lovason alkotósarok várja őket.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Programok 2020

Tíz filmvetítés, köztük egy rendhagyó premier is szerepel az augusztus elsején nyíló Garten 2020 kortárs képzőművészeti bázis programjában Lovason, a Balaton északi partján.

A sikeres első év után idén újra megnyitja kapuit a GARTEN a kortárs művészet rajongói számára. Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, kertmozi, színház és táncelőadások, valamint pódiumbeszélgetések várják az érdeklődőket augusztus 1. és 22. között Lovason, a Balaton északi partján.

A Nagy Gyula Galériában megrendezett központi kiállítás anyagát több mint 120 művész közel 300 alkotásából állította össze a két főszervező-kurátor, Schneller János művészettörténész és Bánki Ákos képzőművész. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet kíván nyújtani a kortárs hazai képzőművészet palettájáról. A kiállítás egyben vásár is, mely kezdeményezés keretében a szervezők szeretnének ösztönzőleg hatni a műgyűjtésre, és felhívni a figyelmet a művészetpártolás fontosságára, illetve lehetőséget biztosítani a fiatal, feltörekvő alkotók támogatására. A kiállított képanyag nyolcvan százaléka két árkategóriában, ötven- és százezer forint értékben kerül árusításra. A sokféle vizuális inger között a szakma legmenőbb szakemberei által tartott tárlatvezetéseken tájékozódhatnak az érdeklődők.

A galéria kertjében, a GARTEN 2020 kertmozijában lesz először látható Lichter Péter legújabb kísérleti filmje, a Barokk Femina, mely Nemes Z. Márió tavaly megjelent versfolyamának adaptációja. Nincs eleje, közepe, vége, mert bárhol be lehet lépni és bárhol el is lehet hagyni a terét: a 20 darab, három perces epizódból álló film első 10 epizódját sorozat formájában mutatják be, a teljes szériát pedig mozifilmként - s ebben a formában a Garten 2020 kertmozijában lesz látható először. A film a verseskötet jellegzetes nyelvpoétikáját a kollázs, az asszociációs montázs és a szeriális töredékesség eszközeivel teremti meg, illetve értelmezi újra: mintha a kortárs magyar tudatalattin végtarolt volna egy tornádó és a törmelékek véletlenszerű alakzatba rendeződtek volna. A vetítés előtt Fenyvesi Ottó költő beszélget Nemes Z. Márióval, a Barokk Femina verseskötet szerzőjével.

A képzőművészeti vonatkozású filmes programban két életrajzi ihletésű játékfilm szerepel: Dieter Berner osztrák-luxemburgi koprodukcióban készült életrajzi filmdrámája, az Egon Schiele – A halál és a lányka, ami a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, a tragikusan fiatalon elhunyt Egon Schiele életét és művészetét veszi górcső alá. Florian Henckel von Donnersmarck, A mások élete című Oscar-díjas film rendezőjének Oscar-, és Golden Globe-jelölt legutóbbi filmje, a Mű szerző nélkül a művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait mutatja be, és az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életrajzának elemeiből építkezik.

Négy dokumentumfilm is helyet kapott a válogatásban: Sebastião Salgado, korunk egyik legkiválóbb és legérzékenyebb fotósa életútját és munkásságát mutatja be Wim Wenders. A Föld sója egy nagyhatású önvallomás, melyet Oscar-díjra jelöltek a legjobb dokumentumfilm kategóriában,Cannes-ban pedig elnyerte az ökumenikus zsűri különdíját. Szabó Réka táncos-koreográfus filmjében, A létezés eufóriájában a 94 éves Fahidi Éva – aki 20 évesen, 49 családtagját hátrahagyva, egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból – életének kulcspillanatai sűrűsödnek színházi jelenetekké. A Mapplethorpe: Look at the Pictures című dokumentumfilm az első meghatározó, egész estés portréfilm az ellentmondásos amerikai fotóművészről, az 1989-ben AIDS-ben elhunyt Robert Mapplethorpe-ról. Családjának, barátainak és szeretőinek intim vallomásai mellett Mapplethorpe kendőzetlen őszintesége is elénk tárul az emberről, akinek köszönhetően a fotóművészet megbecsült, gyűjthető művészeti ággá vált a kortárs művészeti piacon. Bánki Ákos alkotása Hortobágyi Endre festőművész tragikus életét és festészetét dolgozza fel. „A Zuglói-körről, az ötvenes és hatvanas években induló fiatal festőgeneráció sorsáról előző dokumentumfilmem, a Tiltott absztraktok szólt. E film kapcsán lettem figyelmes Hortobágyi eltitkolt életművére, mely a sors és elsősorban a magyar művészettörténet írás tragikus fintorai miatt sohasem juthatott el teljes értékében a közönséghez.” – mondja Bánki. Az Arcélek, útszélekben a 89 éves Agnès Varda, a filmművészetet megújító francia új hullám egyetlen női tagja és JR, a 33 éves francia fotós és street artist együtt indul útnak Franciaország eldugott falvaiba, ahol a helyiekkel beszélgetnek és gigantikus méretű portrékat készítenek róluk. A varázslatos hangulatú road movie több mint húsz rangos filmes díjat nyert, köztük Cannes-ban az Arany Szem-díjat, valamint Oscar-díjra nevezték a legjobb dokumentumfilm kategóriájában.
Kondor Attila különleges festményanimációja, a Belső könyvtár szereplő nélküli, ami lehetővé teszi, hogy maga a néző váljon a mű aktív szereplőjévé. A köznapi terek látványából kiindulva a film jelentésekben gazdag mentális és imaginatív tereken keresztül vezeti végig a nézőjét, ahol az értelmezést mitológiai, filozófiai és művészeti motívumok segítik. A festményfilm szerepelt a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjában és az idei Magyar Mozgókép Szemlén. A vetítést követően a Garten 2020 kurátorai beszélgetnek a film rendezőjével.

A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációs válogatásában szereplő kisfilmek közül például Andrasev Nadja A nyalintás nesze című Bodor Ádám adaptációját harmadik díjjal jutalmazták cannes-i Cinefondation versenyben, 2018-ban a Berlinale programjában debütált Bucsi Réka Solar Walk című játékos sci-fije, majd 2019-ben Tóth Luca Lidérc úr című szerelmesfilmje és Buda Flóra Anna Entropia című coming of age MOME diplomafilmje is, utóbbi pedig elhozta az LMBTQ filmeket elismerő Teddy-díjat. Hegyi Olivér Take Me Please című szakítós filmje a 6. Friss Hús legjobb magyar animációja lett, Nagy Szabolcs Fiaskó című stop motion abszurdja pedig a legjobb 30 év alatti rendező díját kapta ugyanebben az évben. Ács Zsuzsanna a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült dokuanimációja, a Betti egy aktivista taxisnőt mutat be, Horesnyi Máté szintén METU filmje, a fekete-fehér Jacques ámokfutása abszurd helyzeteken keresztül keresi a lét értelmét, Richolm Orsolya SZFE-diák személyes ihletettségű egypercese, az Akartam csinálni egy filmet a fájdalomról pedig egy ösztönösen nyers próbálkozás a fiatalkori szerelmi szenvedés feldolgozására.

Kertmozi programok

2020. augusztus 2., 21:00 Egon Schiele: A halál és a lányka

Az életrajzi dráma a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, a tragikusan fiatalon elhunyt Egon Schiele életét és művészetét viszi a vászonra.

2020. augusztus 3., 21:30 Barokk Femina

Lichter Péter experimentális filmje Nemes Z. Márió azonos című verses kötetének adaptációja. Mintha a kortárs magyar tudatalattin végigtarolt volna egy tornádó és a törmelékek véletlenszerű (vagy annak tűnő) alakzatba rendeződtek volna.

2020. augusztus 4., 21:00 A Föld sója

"El akartam indulni és megbirkózni a világgal. "- Wim Wenders és Juliano Ribeiro Salgado filmje Sebastiao Salgado fotós és világutazóról.

2020. augusztus 5., 21:00 A létezés eufóriája

A Tünet Együttes művészeti vezetőjének, Szabó Rékának többszörös díjnyertes filmje empátiáról, átadásról és feldolgozásról a kertmozijában.

2020. augusztus 6., 21:00 Mapplethorpe: Look at the Pictures

A film egy olyan ellentmondásos művészt mutat be, aki a fotográfia műfaját kortárs képzőművészetté emelte.

2020. augusztus 8., 21:00 Hortobágyi

Dokumentumfilm Hortobágyi Endre festőművészről.

2020. augusztus 11., 21:00 Arcélek, útszélek

Varázslatos hangulatú és felejthetetlen road movie Agnès Varda és JR szereplésével.

2020. augusztus 12., 18:00 Belső könyvtár

2020. augusztus 19., 19:00 Mű szerző nélkül

A világ egyik legdrágább kortárs festőjének, Gerhard Richternek életén alapuló három órás filmopusz.

2020. augusztus 21., 21:00 Friss Hús animációs válogatás

Solar Walk, Entrópia, A nyalintás nesze, Lidérc úr - és még sok más nemzetközi díjnyertes animáció magyar alkotók műhelyéből a nyolcvan perces válogatásban.

  • A belépő vetítésekre: 1.000-1.500 Ft.
  • A helyi lakosoknak és a nyugdíjasoknak 50%-os kedvezményt biztosítanak a szervezők.

Fesztivál programok

aug. 01., Szo
HIVATALOS MEGNYITÓ
A GARTEN 2020 idei programsorozatát megnyitja Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt művészeti és kreatív tanácsadója. INGYENES PROGRAM

aug. 02., V
ZM&G Galéria
KIÁLLÍTÁS: MESÉK A FIÚSZOBÁBÓL
Szöllősi Géza egyéni kiállítása legújabb munkáiból.

aug. 02., V
ZM&G galéria
PÓDIUM: A BIZARR ESZTÉTIKÁJA
Szöllősi Géza képzőművésszel F. Kovács Attila építész, látványtervező beszélget életpályáról, vizualitásról, valamint a tárgyak formán és funkción túli pszichológiájáról.

aug. 05., Sze
PÓDIUM: GYŰJTÉS NŐI SZEMMEL
A pódiumon Reszegi Judit műgyűjtő, Kovács Krisztina a Várfok Galéria művészeti vezetője és Gereben Kata kulturális újságíró beszélgetnek.

aug. 07., P
IRODALOM: MŰÚT-EST
Az ország egyik legrangosabb irodalmi lapjának, a miskolci székhelyű MŰÚT folyóiratnak nyári irodalmi estje.

aug. 07., P
KONCERT: K und W
Kopasz T. és Wahorn A. Wirológiai Kalandozással Korlátozott Nyilvánosan. Hangszerbemutatás.

aug. 08., Szo
TÁRLATVEZETÉS: FÓKUSZBAN AZ ABSZTRAKT
Bánki Ákos képzőművész, kurátor vezetésével biztonsággal lépünk át az absztrakt művészet világának küszöbén. Kérdéseinkre választ kaphatunk.

aug. 08., Szo
PÓDIUM: RENDSZERVÁLTÓ GALÉRIÁK
30 éve talpon! Vörösváry Ákos, a díszeli Első Magyar Látványtár és Kishonthy Zsolt, a miskolci alapítású Mission Art Galéria tulajdonosa beszélgetnek műkereskedelemről és az eufórikus évekről.

aug. 09., V
GARTEN PAJTA, MÁRFFY-HÁZ
SZOMJAS FÉRFIAK SÖRT ISZNAK HELYETTEM
Lélekmonológok bővérrel. Az E-mancik Színházi Manufaktúra előadása. Színház a Garten Pajtában!

aug. 11., K
PÓDIUM: KORTÁRS FOTÓ
Mészáros László, Neogrády- Kiss Barnabás, és Csizik Balázs kortárs fotográfusokkal beszélget Surányi Mihály szakember.

aug. 12., Sze
A KÉPEK IDEJE
Vetítés és beszélgetés Kondor Attila képzőművésszel, aki az elmúlt hét évben több festményei által ihletett animációs filmben beszél a képek idejéről.

aug. 14., P
PÓDIUM: GYŰJTÉS FÉRFI SZEMMEL
Einspach Gábor művészettörténész, Bodnár Zoltán műgyűjtő és Barta Péter műgyűjtő beszélgetnek Topor Tünde művészeti újságíróval közös szenvedélyükről, a művészetről.

aug. 15., Szo
GARTENPAJTA - MÁRFFY-HÁZ
KONCERT: K POP
Komolyzene újrahangolva. Nagy Bernadett és kórusa Bartók műveket ad elő, közös éneklésre és játékra hívja a résztvevőket.

aug. 15., Szo
GARTEN PAJTA, MÁRFFY-HÁZ
GYEREKTÁBOR ZÁRÓ KIÁLLÍTÁS
A GARTEN nyári napközis táborának keretében Stefan Osnowski vezetésével a gyermekek egy héten keresztül ismerkedhetnek különböző képalkotási módokkal. A rajz és festés mellett a linómetszés és fametszés technikáját is eltanulhatják. A tábort záró kiállítás a gyermekek munkáit mutatja be. INGYENES

aug. 16., V
PÓDIUM: PRIVÁT-FOTÓ-TÖRTÉNELEM
Alföldi Róbertről kevesen tudják, hogy az ország egyik legfontosabb és legértékesebb fotógyűjteményének tulajdonosa. Alföldivel gyűjtői szenvedélyéről és könyvéről, "A múlt szabadságáról" beszélgetünk.

aug. 17., H
GARTEN PAJTA, MÁRFFY-HÁZ
KRISTOFLAB ÉS A ZIGGURAT PROJEKT
Fény-hang-tánc zenei performance otthonunkról, otthontalanságunkról, helyeinkről és helyhez-kötöttségeinkről.

KONCERT: UJJ ZSUZSI ÉS DARVAS KRISTÓF
Ujj Zsuzsi dalai Darvas Kristóf zongora kíséretével. A Csókolom rokkendrollja helyett ez a felállás sokkal puritánabb és intimebb, ahol a szövegek súlya még inkább telibe találja az embert… A Csókolomból is ismert számok mellett itt előkerül még néhány más dal is. Keserédes fatál-sanzon.

aug. 20., Cs
PÓDIUM: GARTEN NEMZETKÖZI KÖNTÖSBEN
A GARTEN két főszervezőjével és kurátorával beszélget Mészáros Flóra művészettörténész a műkereskedelemről, vásárokról, és a hazai művészeti projektek küldetéséről.

aug. 21., P
LIVE ACT: DRONE FIVÉREK
Képzőművészek és zenészek. Szilágyi Rudolf és Sós Gergő ( Monokróm Monoton) perfomansszal egybekötött live actje, experimentális zenei estje.

aug. 22., Szo
KONCERT: SUBICZ GÁBOR JAZZ
A fiatal magyar trombitás, Subicz Gábor és barátainak jazz estje.

Forrás: sajtóanyag és az esemény honlapja

Találatok száma: 13

My Lake Hotel Zamárdi

My Lake Hotel Zamárdi

TÖKÉLETES BALATONI PIHENÉS - A My Lake Hotel felújított, panorámás szobákkal várja a kikapcsolódásra vágyó vendégeinket Zamárdiban. A közvetlenül a magyar tenger partján álló My Lake Hotel 23 ízlésesen felújított és berendezett szobával, saját partszakasszal, barátságos és vendégszerető kiszolgálással várja ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner

Anna Grand Hotel Wine & Vital

Anna Grand Hotel Wine & Vital

Az Anna Grand Hotel Wine & Vital Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavának északi partján, Balatonfüred történelmi belvárosában helyezkedik el. Az Anna Grand Hotel Wine & Vital régmúltat idéző patinájával tökéletes választás konferenciája számára is. Vállalati rendezvény, partnertalálkozó vagy ... Bővebben

Kiemelt partner

Hostel Magister

Hostel Magister

A Hostel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas fürdőszobás-minikonyhás apartmanokkal várja kedves vendégeit. A 800 férőhelyes Hostel Magister diákhotel ... Bővebben

Kiemelt partner

Nagyi Kertje Teaház és Étterem

Nagyi Kertje Teaház és Étterem

A kínálatban teák rendkívüli választékban, házi sütemények és változatos ételek. Várunk mindenkit szeretettel! Bővebben

Kiemelt partner

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Astoria Hotel*** Balatonfüred

Az Astoria Hotel a Balaton északi partján, Balatonfüred központjában - a Balaton parttól 150 méterre -, a Reformkori városrészben található. A hotel épülete műemlék jellegű. A patinás megjelenés Balatonfüred egyik jellegzetes épületei közé emeli. A szálloda épületét a Dőry család építette – romantikus ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Gold Haus Panzió Balatonfüred

Panziónk Balatonfüreden, a Móricz Zsigmond utcában található, ahonnan a strand közel 15, a Tagore sétány pedig nagyjából 10 perces sétával közelíthető meg. Panziónk több évtizede üzemel. Összesen 10 klímás szobával, 22 férőhellyel rendelkezünk, amelyből 6 db kétágyas (franciaággyal, külön ággyal), 2 db ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Szent Kristóf Vendégház

Szent Kristóf Vendégház

Megújult környezetben, különleges kivitelben várjuk kedves vendégeinket a Balaton partjánál található városunkban, Zamárdiban. Annak érdekében, hogy kedves vendégeink minél több időt tudjanak eltölteni a lankás hegyoldalakkal tarkított, szőlőlugasokkal és színes virágokkal, fákkal övezett környezetben, ... Bővebben

Kiemelt partner

Balatoni Bungalow Üdülőfalu - Átrium ház

Balatoni Bungalow Üdülőfalu - Átrium ház

Balatoni Bungalow Üdülőfalu. 160 bungalow várja vendégeit Budapesttől 120 km-re, a tihanyi félsziget csúcsán, természetvédelmi területekkel körbe ölelt 13 hektáros ősparkban, közvetlenül a vízparton fekvő Club Tihany Üdülőközpontban. Ajánljuk: nagyobb családoknak társaságoknak 5 főig. A faburkolat, az ... Bővebben

Kiemelt partner

Club Tihany Üdülőfalu Hotel & Bungaló, Konferencia-, Üdülő-, Wellness és Gyógyászati Központ

Club Tihany Üdülőfalu Hotel & Bungaló, Konferencia-, Üdülő-, Wellness és Gyógyászati Központ

Budapesttől 120 km-re, a tihanyi félsziget csúcsán, természetvédelmi területekkel körbe ölelt 13 hektáros ősparkban, közvetlenül a vízparton fekszik a Club Tihany üdülőközpont. Igazi paradicsom a nyaralni vágyók és szabadságukat aktívan eltölteni szándékozó vendégek számára. Az egészséges életmód szellemében ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Vízparti Bungalow Park Club Tihany Üdülőfalu - Kalmárház

Vízparti Bungalow Park Club Tihany Üdülőfalu - Kalmárház

A Club Tihany vízparti üdülőfaluban bungalów park szálláslehetőség várja a vendégeket. Ajánljuk: 4 fős családoknak: 2 felnőtt és két max.10 év alatti kisgyermek részére. Közvetlenül az erdő mellett, a domboldalon (lépcsővel közelíthető meg), hangulatos környezetben , egymás mellett találhatóak Kalmár ... Bővebben

Kiemelt partner

1 2   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Közeli ajánlatok

Harley-Davidson Open Road Fest 2021
  • Alsóörs
2021. június 16 - 20.
Tábor Fesztivál 2021 Alsóörs
Tábor Fesztivál 2021 Alsóörs
  • Alsóörs
2021. augusztus 25 - 29.

Hasonló ajánlatok

Kocsonyafesztivál Miskolc 2021
Kocsonyafesztivál Miskolc 2021
  • Miskolc
2021. február 1 - 28.
Zsolnay Fényfesztivál 2021
Zsolnay Fényfesztivál 2021
  • Pécs
2021. július 1 - 4.

Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Lovasi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események