Művészetek Völgye - Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja
Művészetek Völgye - Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja

A nyár legszínesebb 10 napja - Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend épületei minden nyáron tíz napra átalakulnak és az udvarok, templomok, közösségi terek megtelnek koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal. Idén több mint 1500 program várja a látogatókat 28 program helyszínen és 40 kisebb helyszínen július 20. és 29. között a 28. Művészetek Völgye alkalmából. A hazai kedvencek mellett olyan nemzetközi előadók is fellépnek majd, mint az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson. A fesztivál teljes programja meg elérhető már weboldalunkon.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja tíz napon át várja a látogatókat, korosztálytól, érdeklődési körtől függetlenül mindenki számára kínál olyan kulturális programot, amiben érdemes elmerülni. A Művészetek Völgye Fesztivál az Európai Unió által meghirdetett 2018-as Kulturális Örökség Európai Évének kiemelt eseménye.

Egy kis ízelítő a programból:

Vigántpetenden a Cirque du Tókert helyszínen az újcirkusz és a tánc kapja a főszerepet, fellép a nemzetközi hírnevű Recirquel Újcirkusz Társulat, a Firebirds, valamint Duda Éva és Frenák Pál társulata is. A Cirque du Tókert sátra mellett napközben szabadtéri színpadon a Művészeti Középiskolák Összművészeti találkozójának programcsomagja és az NKA Imre Zoltán Programjának táncprodukciói varázsolják el a közönséget. Az itt szervezett akrobatikus workshopokon bárki belekóstolhat az újcirkusz világába. A Tókertben újdonságként megnyílik a Cinema Hungary Völgymozi is, ahol régi klasszikusokat és most futó mozifilmeket vetítenek majd a csillagos ég alatt. Vigántpetend lesz a Művészetek Völgye hivatalos kapuja, a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy a zavartalan fesztiválozás érdekében itt tegyék le az autóikat, ingyenes parkolót és a többi helyszínhez sűrű Csigabusz összeköttetést biztosítanak.

A fesztivál könnyűzenei nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon olyan nemzetközi előadók állnak majd, mint az Asian Dub Foundation, a DePhazz, a Triggerfinger vagy Rebecca Ferguson. Itt mutatkozik be az iamyank Live Ensemble és fellépnek a legnépszerűbb hazai sztárok, az Anna and the Barbies, a 30Y, a Quimby, a Hiperkarma, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Péterfy Bori & Love Band, Szabó Balázs Bandája, a Jónás Vera Experiment, a Csík Zenekar, a Margaret Island, a Bohemian Betyars, a Vad Fruttik, lesz Hobo Kopaszkutya koncert és Random Trip is.

Rocklegendák és fiatal tehetségek érkeznek a Kőbánya esszenciáját a fővárosból Balaton-felvidékre csempésző Kőbánya Udvarba, mely a Kőbányai Önkormányzat és a Kőbányai Zenei Stúdió összefogásával valósulhat meg immár másodszor. Koncertet ad az Ivan and the Parazol, a Kéknyúl, a Bagossy Blues Brothers, a Mary Popkids, Csemer Boggie, a Carbonfools, a Póka-Tátrai Regeneráció.

Az feltörekvő és alternatív zenekarok egymás melletti helyszíne a Hangfoglaló Udvar és az idén először bemutatkozó klinikA Udvar. Az NKA Hangfoglaló Programjának idei zenekarai mellett Taliándörögdön játszik a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány, a Mongooz and the Magnet, a Fran Palermo, a Szabó Benedek és a Galaxisok, az Elefánt, a Konyha, a Colorstar, a Blahalouisiana, az Anima Sound System Dj Set, az Analog Balaton, az Anton Vezuv, a Musica Moralia, Müller Péter Sziámi és a tíz éves Budapest Show Kórus.

A Fonó Budai Zeneház Udvar nép- és világzenei fellépői többek között a régóta várt Besh o Drom, a Gypo Cirkusz, a Panivalkova, a Cimbaliband, Palya Bea, a Véletlen trió (Lovasi András, Heidl György, Gábor Andor), a Parno Graszt, a Kerekes Band, a Barabás Lőrinc Quartet és a PASO is, akik 15 éves jubileumukat ünneplik majd a Völgyben. A Bethlen Téri Színház Párbeszéd koncertsorozata is itt valósul meg az NKA Halmos Béla program segítségével.

A jazz rajongókat várja a Harcsa Veronika Udvar, ahova Veronika a magyar jazz legjelesebb képsivelőit hívta meg és olyan izgalmas nemzetközi előadókat, mint például a mauritiusi születésű, párizsban élő zongorista, Jerry Leonide. Bemutatkozik Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új kvartettje, idei újdonság az Éjféli ütemnek nevezett koncertsáv, amit a hazai és környékbeli országok izgalmas elektronikát használó produkciói töltenek meg kreatív hangokkal, ritmusokkal. Bemutatkozik a francia Murmures, először a Völgyben a Djabe, magával ragad a Modern Art Orchestra. A jazz iránt érdeklődők egy új helyszínt is felfedezhetnek, 2018-ban a kultikus nagykovácsi jazzkocsma, a Muflon Itató Kapolcsra költözik.

Hobora idén is számíthatnak rajongói. Taliándörögdi helyszínén előadóestekkel, beszélgetésekkel készül és az ősszel megjelenő lemezének egy-két dalát is bemutatja a közönségnek.

Legjobb darabjait hozza el a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Nemzeti Szín-Téren a Nemzeti Színház, a Kaposvári Színház, a Kárpátaljai Magyar Színház, a Színház Színpadon a Katona József Színház, a Manna Produkció, a Veszprémi Petőfi Színház, a Nézőművészeti Kft és sok más társulat előadásait mutatják be. A Momentán Társulat improvizációs színházzal szórakoztat, a Karaván Művészeti Alapítvány tehetségei a Mókuskertben alkotnak majd.

Az irodalom szerelmesei is dúskálhatnak a programokban. A Kaláka Együttes és Lackfi János versműhelyeket, zenés versimprókat, verses zenéléseket szerveznek a közönségnek a barátaik segítségével. A Kaláka Versudvarba látogat Both Miklós, Galkó Balázs, Bereményi Géza, Varró Dániel, Tompos Kátya, Novák Péter, Háy János, Beck Zoli, Szabó T. Anna, Dragomán György és még sokan mások. LiteraTúra címmel új előadást hirdet a Nyáry Krisztiánnal összefogott Momentán Társulat, a nézők részesei lehetnek a magyar irodalomtörténet nagy pillanatainak, bepillantást nyerhetnek híres magyar írók, költők gondolataiba, életébe. A Magyar Írószövetség izgalmas beszélgetéseket szervez, Kemény Zsófi novellája a tűzoltószertárban debütál és a POKET zsebkönyvek vándorautomatája is a Völgyben állomásozik.

A kapolcsi kastélyban a Magyar Nemzeti Filmarchívum jóvoltából válogatott nagyfilmek, filmritkaságok kerülnek a vetítővászonra, a gyerekeket mozgóképkészítéssel, interaktív foglalkozásokkal várják. Az animációs filmek kedvelői premier előtt nézhetik meg a Ruben Brandt, a gyűjtő animációs akcióthrillert, illetve a Best of Anilogue válogatásban is elmerülhetnek.

Kapolcs és Vigántpetend templomai megtelnek komolyzenével, minden nap egy újabb zeneszerzőt ismerhet meg a közönség úgy, ahogy a könyvekből sosem, nevetős-tanulságos sztorikkal, sok-sok zenével. Vigántpetenden a legjobb hazai és külföldi előadók mutatják meg a tudásukat - a szólózongorától a kamarazenekarig, Kapolcson játszik a Concerto Budapest, a Budapesti Vonósok, Kelemen Barnabás és a Bakáts kórus. Taliándörögdön, a Nemzeti Szín-Téren az Óbuda Danubia Zenekar és Janklovics Péter megmutatják mi az a szimfonikus zenei stand-up,  a Liszt Ferenc Kamarazenekar pedig a magyar néphagyomány végtelen gazdagsága előtt tiszteleg Szirtes Edina Mókussal.

A néphagyományok tiszteletére, a népzene és a néptánc szeretetére épül a Hagyományok Háza Folk Udvara és a Muharay Udvar programja is. Az udvargazdák, a fellépők közelebb hoznak a hagyományainkhoz és megmutatják milyen önfeledten lehet népzenére bulizni. A Folk Udvar idén az együttélés témakörét járja körbe, a hagyományos népi mesterségek, a tánc, a zene, a népmesék világát felfedezve vizsgálják hogyan adják a magyarok, románok, szlovákok, németek, zsidók, cigányok, szerbek és más népcsoportok a Kárpát-medence gyönyörű sokszínűségét. A Muharay Udvarban ünnepel a hatvan éves Szvorák Katalin, akinek dupla lemeze is a Völgyben kerül bemutatásra. Fellép egy hong kongi együttes, mely a magyar népzenei hagyományok ápolását tűzte zászlajára. A Hungarian FolkEmbassy Arany János, a nép ajkán tovább élő verseit idézi Sebestyén Márta és a Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével. Arany János tiszteletére a Kaláka is koncertet ad. A MókusKertben a FolkKaraoke műfajjal is megismerkedhetnek a Völgylakók.

Gyerekprogramokkal szinte minden udvar készül, a Diabelli Udvar pedig kifejezetten csak  a gyerekekre koncentrál. Koncertek, kézműves foglalkozások, játékok, játékos tanulás várja a legkisebbeket, a fesztivál hat éves korig ingyenes. A szülőket a műsorfüzetben idén is külön Gyermekvölgy programbontás segíti az eligazodásban.

A sportolni vágyók minden nap jógával töltődhetnek több helyszínen, a KlinikA Udvarban a napközbeni beszélgetések után az éjszakai jógát is ki lehet próbálni. Aki összemérné erejét a többiekkel, nevezhet a focikupára vagy a Művészetek Völgye félmaratonra. A mozgás, a tánc örömét és önismereti programokat hirdetnek a taliándörögdi LEMangURIA udvarban, mely a testünk elfogadására építi programjait, Vigántpetenden pedig hajnalig tart majd az önismereti diszkó.

Képviselteti magát a fesztiválon a WWF, a Jane Goodall Intézet, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bakony-Balaton Geopark, sok érdekes előadással, interaktív programmal, kirándulási lehetőséggel figyelmeztetnek a természetvédelemre. A Kapolcsi Úti Lapok körútjaival megismerhetjük Kapolcs történelmét, a legújabb társasjátékokat a Társasjátékvölgy és Mesence udvar helyszínein lehet kipróbálni.

A Művészetek Völgye kutyabarát fesztivál, az idei évben a négylábúak saját udvart is indítottak, ahol kutyákhoz kapcsolódó előadásokkal, szakértői tippekkel és programokkal várják az ebeket és gazdáikat.
A kutyás programoknak is otthont adó Artjáró délutánonként TEDx beszélgetések helyszíne is lesz, ahol a tudományos kérdések mellett a 21. századi férfi és női szerepek is előtérbe kerülnek. Ezt a témát a Kaláka Versudvarban ismert házas-, szülő-, gyerek-, testvér-, alkotópárokkal is feszegetik a Képmás beszélgetéssorozatban. A Harcsa Veronika Udvarban izgalmas worksopok váltják egymást, a Highlights of Hungary beszélgetéssorozata pedig az év leginspirálóbb történeteiből merít.

A megújuló Néprajzi Múzeum interaktív közösségi teret épít az Etno Ligetben, a Tarisznya Evangélikus Udvarban és a Református udvarban találkozik a művészet és a vallás, testet és lelket is feltöltő családi programokkal készülnek.

A kis utcákat kézműves vásár tölti meg, az Éltető Völgyben kizárólag a helyi termelők termékei kaphatók. A helyi ízeket és vendégszeretetet idén még több Kék Abroszos vendégasztalnál élvezhetik a Völgylakók, a környék boraival a MOL Nagyon Balaton Borudvarban ismerkedhetnek.

Mindhárom település különleges kiállításoknak ad otthont, nem hiányozhat a Művészetek Völgye programjából az 51-es körzet és a Hello Wood falu sem.

RED PILLAR - Összművészeti projekttel készül Gyárfás Miklós grafikusművész,  Kemény Zsófi író és Sági Bálint graffitis a Művészetek Völgye fesztiválra:

Meghökkentő és minden érzékszervet megmozgató egyedi kiállítással készül három fiatal művész, Gyárfás Miklós grafikus,  Kemény Zsófi író és Sági Bálint graffitis az idei Művészetek Völgye Fesztiválra. A fiatal alkotók összművészeti alkotása július 20-tól egy héten át lesz látható a fesztivál programjában.

A művészek közös munkájának alapját GYÁRFÁS MIKLÓS (grafikusművész) Invictus című képe adja, amely egy titkos világba kalauzolja el a látogatókat. Az álmok és a valóság összefonódik, a realitás és az utópia vékony mezsgyéjén találjuk magunkat. A vizuális élményeket KEMÉNY ZSÓFI (költő, író) Tolvaj című novellája gazdagítja, amelyet Gyárfás műve ihletett. SÁGI BÁLINT (graffiti művész) is csatlakozik a csapathoz, aki háttéralkotásaival nyitja meg a Gyárfás Miklós által behatárolt teret.
A három alkotó most először dolgozott együtt, közös projektjük különlegességét a különböző művészeti területek: a grafika, az irodalom és az utcai művészetként számon tartott graffiti kölcsönhatása adja.
Gyárfás Miklós képeit külső behatások, és gondolatok láncolata kelti életre, így jelenik meg bennük egy szimbolikus formavilág, amely a valódi világ absztrakciójaként értelmezhető. Gyárfás stílusára leginkább a figuratív szimbolizmus meghatározás illik, nagyban épít az analógiákra, és a rajzok atmoszférájára.
A grafikák fekete-fehér színét, néhol vörössel egészíti ki a művész: "A fekete-fehér, a két véglet. Úgy gondolom, hogy érzelmeket, hangulatot átadni vizuálisan ebben a kettőben a legnehezebb. Ez a korlátozottság arra inspirál, hogy megvalósításban és kidolgozottságban adjam vissza azt, amit esetlegesen a színek elvétele miatt a téma megszenvedhet. A vörös az egyik legmeghatározóbb szín, sok jelentése van, éppen ezért mindig jól körülhatárolható célom van az alkalmazásával. Megjelenése jelentéssel bír." – mondta Gyárfás színhasználatáról.

Kemény Zsófi Tolvaj című novelláját Gyárfás képei mellett az élet ihlette. „Gyárfás Miklóssal hasonlók vagyunk: egész életünkben azt csináltuk, amit most meg is mutatunk: ő rajzolt, én meg írtam. Folyamatos standby-ban vagyunk: állandóan alakuló grafikák és írások vannak a fejünkben." – idézte fel Kemény Zsófi novellája születésének hátterét.
A Tolvaj c. novella nem csak Gyárfás képeihez kapcsolódik, hanem Kemény Zsófi havonta jelentkező Élet és Irodalomban megjelent tárcanovelláihoz is, hiszen a szövegek főszereplője egy színészfiú, Aurél (a barátainak csak Au), akinek élete és gondolatai az írónő saját életére is reflektálnak.
A grafikus által használt színek Kemény Zsófi novellájában is fontos szerepet kapnak: "A novellám főszereplőjének, Aunak az egyik legnagyobb életproblémája, hogy képtelen a dolgokat feketén-fehéren látni." – beszélt a színek szimbolikájáról az írónő.
SÁGI BÁLINT graffiti művész háttéralkotásaival teszi teljessé az összművészeti élményt, az ő munkáit a Gyárfás Miklós által behatárolt térben tekinthetik majd meg a látogatók.

A kiállítás 2018. július 20-29. között tekinthető meg a Művészetek Völgye fesztiválon a Tűzoltószertárban.

Megújult a fesztivál applikációja, már azt is követhetjük, éppen hol jár a települések között (idén sűrűbben) közlekedő Csigabusz. A mobilitást az InnoBringa pontokon bérelhető biciklikkel és mozgássérültek számára igénybe vehető mopedekkel is szeretnék segíteni a szervezők.

A 28. Művészetek Völgye támogatói a Magyar Turisztikai Ügynökség az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kőbánya Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, az MVM, a Telekom, a Hedon és a Volkswagen.

Jegyek és bérletek:

10 napos bérlet csak elővételben kapható

    2018.01.01 - 2018.05.18-ig: 28 000 Ft
    2018.05.19 - 2018.06.08-ig: 31 000 Ft
    2018.06.09 - 2018.07.13-ig: 35 000 Ft
    2018.07.14 - 2018.07.19-ig: 39 000 Ft

5 napos rugalmas bérlet csak elővételben kapható

    2018.01.01 - 2018.05.18-ig: 14 500 Ft
    2018.05.19 - 2018.06.08-ig: 16 000 Ft
    2018.06.09 - 2018.07.13-ig: 18 000 Ft
    2018.07.14 - 2018.07.19-ig: 20 000 Ft
    2018.07.20 - 2018.07.25-ig: 22 000 Ft

3 napos hétvégi bérlet elővételben 2018. április 3-tól

2018.04.03 - 2018.05.18-ig: 8000 Ft
2018.05.19 - 2018.06.08-ig: 9000 Ft
2018.06.09 - 2018.07.13-ig: 10.000 Ft
2018.07.14 - 2018.07.19-ig: 11.000 Ft

Helyszínen és interneten (július 20-tól): 12.000 Ft, helyszínen diák- és nyugdíjas igazolvánnyal: 10.000 Ft

Napijegy elővételben 2018. május 19-től

    2018.05.19 - 2018.06.08-ig: 3500 Ft
    2018.06.09 - 2018.07.13-ig: 4000 Ft
    2018.07.14 - 2018.07.19-ig: 4500 Ft

Helyszínen és interneten (július 20-tól): 5.000 Ft, helyszínen diák- és nyugdíjas igazolvánnyal: 3.500 Ft

Gyermekprogram napijegy csak helyszínen

Felnőtt kísérő számára váltható az alábbi udvarok gyerekprogramjaira: Diabelli, Folkudvar, Harcsa Veronika Udvar, Kaláka Versudvar, Magyar Írószövetség Udvara, Momentán Udvar, Muharay Udvar, Nemzeti Szín-Tér, SZFE Globe, Színház Színpad, Tarisznya udvar, Társasjátékvölgy, Völgykomolyzene és Virtuózok.

    1.500 Ft

A programokra a belépés 6 éves korig ingyenes!


2018.07.20. - 2018.07.29.
Kapcsolódó időpontok

2018.07.01. - 2018.07.31. Fesztiválok 2018 július
2018.01.01. - 2018.12.31. Művészeti fesztiválok 2018

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Művészetek Völgye Fesztivál 2018

Programajánlat

Fesztiválok 2018 július
Fesztiválok 2018 július
2018. július 1 - 31.
Művészeti fesztiválok 2018
Művészeti fesztiválok 2018
2018.01.01. - 12.31.