Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Disznóvágás bemutatók és óriási kolbászvásár, családi programok, folklór műsorok várják!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!
Egy nap, két főváros kirándulással, zenés bajor vacsorával - Őszi szünet Sopronban!
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.


A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2017.  SZEPTEMBERI RENDEZVÉNYEI

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a Somogyi-könyvtár központi épülete (Szeged, Dóm tér 1-4.) 2017. szeptember 4-től a következő nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat:
Hétfő, kedd, szerda, péntek: 09.00 -19.00
Csütörtök: 13.00-19.00
Szombat: 10.00-16.00

  • JÁTÉKRA HÍVÁS

2017. szeptember 23-tól október 24-ig
Anton Pavlovics Csehov Ványa bácsi  című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

  • PROGRAMOK

2017. szeptember 13. (szerda) 17.00 – helyszín: alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 16 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Vendég: Kovács Balázs, kétszeres Sófi-ösztöndíjas bölcsészhallgató (SZTE, BTK)
Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Kovács Balázs 1992-ben született Mezőtúron, Békés megyében. 2012-ben érettségizett a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnáziumban, majd 2015-ben germanisztika alapszakos bölcsész diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, 4,98-as diplomaátlaggal. Ezután német- és orosztanári mesterképzésre jelentkezett, amelynek jelenleg a negyedik félévében van. Egyetemi képzése alatt több hazai, ill. külföldi tudományos konferencián vett részt, részben előadóként, részben pedig szervezőként. 2016-ban és 2017-ben elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány különdíját, majd 2016-ban az Év Tehetsége Díjat. Később megkapta az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját kutatási programjának támogatására, ill. a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) ösztöndíját németországi nyári egyetemre, ezen felül több külföldi tanulmányi ösztöndíjat. 2017-ben elnyerte a CEEPUS Ösztöndíjat bécsi részképzésre. Szakmai érdeklődésének középpontjában elsősorban a nyelvtudomány, azon belül is a nyelvtörténet és az európai nyelvek tipológiája áll. Jelenlegi projektjét, amelynek keretében az európai nyelvek múlt idejeinek tipológiai leírását végzi, a Német Nyelvészeti Tanszéken folytatja, dr. Scheibl György docens vezetése alatt. Több magyar és idegen nyelvű publikációja jelent már meg, többek között ebben a témában is. Szabadidejében előszeretettel tanul új nyelveket, jelenleg a francia és a svéd nyelvre összpontosítja erejét, szívesen utazik, ismerkedik Európa országaival és népeivel.

2017. szeptember 14. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére.  A Három toll című mese papírszínházban

2017. szeptember 15. (péntek) 10-11 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Ismerkedés a babahordozás előnyeivel, próbahordozás
Előadó: Rosta Kata hordozási tanácsadó

2017. szeptember 16-17.
Kulturális Örökség Napjai, 2017

A 136 éve alapított Somogyi-könyvtár Szeged legrégebbi kulturális intézménye, a bibliotéka muzeális gyűjteménye a Nemzeti Kulturális Örökség része. Az Örökségnapok alkalmából változatos programokkal várjuk az érdeklődőket a könyvtár épületén belül és „házon kívül” egyaránt.
A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, hogy mindenki kényelmesen hozzáférjen a hallani- és látnivalókhoz.

Regisztrálni lehet: személyesen, a könyvtár adminisztrációs pontján, telefonon (62/425-525/1-es mellék), e-mailben

Programok a Dóm téri épületben:

  • Kincsestár a könyvtár szívében

A meghirdetett időpontokra regisztrálók szakértő vezetéssel tekinthetik meg a Reformáció 500 című kiállítást, majd bepillantást nyernek az Emlékkönyvtárba, ahol a Somogyi Károly által alapított bibliotéka ritkaságaiból láthatnak válogatást.
Időpont: 2017. szeptember 16. és 17. (szombat és vasárnap) 13 és 15 óra
Találkozó: földszinti kiállítótér

A Reformáció 500 című kiállítás vezetés nélkül, önállóan is megtekinthető mindkét napon: szombaton 10 és 17, vasárnap 13 és 17 óra között.

  • Az „Üvegpalota” titkai – a Somogyi-könyvtár kevésbé ismert terei

Időpont: 2017. szeptember 16. (szombat) 16 óra, a túra időtartama 1 óra.
Találkozó: a könyvtár főbejáratánál

  • Használt könyvek vására

Szépirodalmi köteteket és ismeretterjesztő műveket kínálunk kedvezményes áron eladásra.
Időpont: 2017. szeptember 16. (szombat) 10–16 óra

Tematikus séták:

  • Klebelsberg, Foerk, Glattfelder – a Dóm altemplomának nyugvóhelyei

A kulturális örökségnapok idei szegedi „temetősétájának” résztvevői a Fogadalmi templom kriptájában nyugvó jeles személyek életútját ismerhetik meg. A Dóm altemplomában helyezték el Klebelsberg Kunó, „a legnagyobb magyar kultuszminiszter”, Glattfelder Gyula csanádi püspök, Foerk Ernő építész, a Fogadalmi templom tervezője és más, a város története szempontjából jelentős életművet örökül hagyó személyiségek földi maradványait.
Időpont: 2017. szeptember 16. és 17. (szombat és vasárnap) 10 óra, a séta tervezett időtartama 1–1,5 óra.
Találkozó: a Fogadalmi templom oldalsó bejárata előtt, a Somogyi-könyvtárral szemközt

A program támogatója a DÓM Fejlesztő- és Turisztikai Szolgáltató Szervezet.

  • „A legek tere” – sétáljon velünk a Széchenyi téren!

A szegedi Széchenyi tér a helyiek és környékbeliek mindennapjainak jól ismert helyszíne. A séta során felidézzük a tér történetét, megemlékezünk az ott álló köztéri alkotásokról, fákról s végigjárjuk a teret övező gyönyörű, hatalmas műemléki épületeket.
Időpont: 2017. szeptember 16. és 17. (szombat és vasárnap) 15 óra, a séta tervezett időtartama 1,5 óra.
Találkozó: a könyvtár főbejáratánál

  • Az elveszett aranykor nyomában – szegedi szecesszió kívül-belül  – „motívumvadász” felfedező séta

Szabadon áramló, kígyózó vonalak, növénymotívumok, hullámzó formák díszítik a századforduló egyedi szépségű palotáit. Milyen üzeneteket hordoznak a szegedi szecessziós épületeken látható szimbólumok? Miről mesélnek az épületdíszek, a színes üvegmozaikok, a míves kapurácsok motívumai? Szemmagasság felett rejlő nyilvános titkok, melyek megfejtésre várnak. A virágzó múltba tett felfedező sétánkra nemcsak a szecesszió, hanem a fotózás szerelmeseit is várjuk!
Időpont: 2017. szeptember 16. és 17. (szombat és vasárnap) 15 óra, a séta tervezett időtartama 1,5–2 óra.
Találkozó: a könyvtár főbejáratánál

2017. szeptember 19. (kedd) 16-18 óráig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Hetedhét országon túl... - interaktív foglalkozás a népmesék világából óvodás és kisiskolás korosztály számára

2017. szeptember 20. (szerda) 16.30 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2017. szeptember 29-i bemutatóját megelőzően
Résztvevők: Bodolay Géza rendező, valamint a színmű főbb szereplői
Moderátor: Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára
120 évvel ezelőtt írta Csehov a Ványa bácsit, egyik kedvenc témájának első érett megfogalmazását. Az emberi lustaság, a gyávaság, a felelőtlenség természetét már a tíz évvel korábbi A manóval elkezdte, és a Ványa bácsiban írta meg tökéle¬tesen először. Csehov szorgalmasan kutatta, hogyan tettetik magukat az emberek tudatlannak, naivnak, tehetetlennek, szerencsétlennek, miközben egyszerűen csak lusták, nem veszik a fáradságot, hogy felelősséget vállaljanak a tetteikért, hogy egyáltalán döntést hozzanak. Mindent megtesznek, hogy ne kelljen felnőtté válniuk, inkább hazugságba, önsajnálatba menekülnek.
Csehov drámájának műfaja tragi-bohózat. Együttérzéssel állítja pellengérre a gyarlóságainkat. Minél többet keseregnek gyámolatlan alakjai, mi annál jobban szórakozhatunk. Kíméletlen, gyógyító humorral józanít ki a pusztító hazugságok világából. A Ványa bácsi a magyar színpadok legnépszerűbb Csehov darabjai közé tartozik. A nagyszerű előadások közül is kiemelkedik Horvai István 1970-es rendezése Latinovits Zoltánnal a címszerepben.

2017. szeptember 21. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A császár új ruhája című mese papírszínházban

2017. szeptember 21. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emeleti Zeneszoba
Karakterek, szerepmegjelenítések az egyediség tükrében
8 alkalmas önfelfedező program indult Helló, ki vagy? címmel a Somogyi-könyvtárban 2017 januárjában a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány szervezésében.
Szinglik figyelem! - Folytatódik az Önfelfedező szinglik klubja
A klubot vezeti: Dobó Mariann személyi és életvezetési tanácsadó, pszichológus mentor
A 6. alkalom témája:
Hogyan fejlesszem az egyéniségemet, énképemet?
Hogyan tervezzem meg, alakítsam ki az énmárkámat, eredeti arculatomat?
Az érzelmi intelligencia, az énmárkaépítés az üzleti életben jól ismert fogalmak. Bár azt is érdemes még felismerni, hogy minden embernek ajánlott mindezekről minél többet megtanulnia. Legfőképpen akkor, ha fontosnak és értékesnek tartja önmagát. Az év első öt alkalmával az önfelfedezők folyamatos ízelítőt, lehetőséget kapnak énképük, egyediségük, személyiségük mélyebb megismerésére. Itt az ideje, hogy megfigyeljék azt is, hogy: milyen megjelenési forma az, ami az egyediségüket legjobban tükrözheti. Hasznosak voltak az előző információk, felismerések, önmagunk viselkedéseinek megértésére. Ezzel párhuzamosan, remélhetően ezek eredményeképpen, az önérvényesítés és szeretet egyensúlyának megtalálása is. Az előadás célja elhitetni azt, hogy az énmárka tudatos kialakítására, az érzelmi intelligencia fejlesztésére minden embernek szüksége van. Hiszen az énmárka a személyes névjegyünket, az érzelmi tudatosság pedig az önmagunkkal és másokkal való bánásmód minőségét tükrözi.

2017. szeptember 22. (péntek) 10–11 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Höcögtetők, zsuppolók - üldögélős és mozgásos játékok, mondókák 0-3 éves korig
Foglalkozásvezető: Zombori Györgyi

2017. szeptember 28. (csütörtök) 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese papírszínházban

2017. szeptember 28. (csütörtök) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Zenei Album - Lajtha László születésének 125. évfordulójára emlékezünk
A koncerten a zeneszerző vokális és kamaraművei hangzanak el szegedi zeneművészek tolmácsolásában.
A belépés díjtalan!

2017. szeptember 29. (péntek) 10-11 óráig  – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Aquanatal, a vízben történő szülésfelkészítésről, vízi mozgások kismamáknak
Előadó:Tóthné Gulyás Gabriella dúla, védőnő, AquaNatal oktató

2017. október 2. (hétfő) 17 óra, 1. emeleti folyóiratolvasó
greCSÓKOLlár
Zenés irodalmi est Grecsó Krisztiánnal és Kollár-Klemencz Lászlóval

A program ingyenes, de visszaigazolt regisztrációhoz kötött.

  • KIÁLLÍTÁSOK

2017. július 27-től október 4-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
Reformáció 500
„Luther Márton wittenbergi Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én tette közzé híres 95 tételét, amelyeket a bűnbocsánat elnyerése és a búcsúcédula-árusítás gyakorlatának kapcsán fogalmazott meg. A vitaindító írásnak szánt dokumentum, amelyet Luther a wittenbergi vártemplom kapujára is felszegezett, korszakhatárnak bizonyult a történelemben, mivel a szerzetes és a katolikus egyház között kiéleződő konfliktus hamarosan – a reformációval bekövetkező – egyházszakadáshoz vezetett” – idézet a jeles esemény ötszázadik évfordulója alkalmából a Somogyi-könyvtárban rendezett kiállítás ajánlójából.

A Reformáció 500 – A wittenbergi tételek forradalma Európában és Magyarországon című tárlatot július 27-én, csütörtökön 16 órakor Balázs Mihály egyetemi tanár nyitja meg a bibliotéka aulájában.

Címszavak a könyvtár régi könyves gyűjteményének ritkaságait bemutató tárlat anyagából: Reformáció könyvek tükrében | Magyarország a reformáció hajnalán | Nyelvészeti törekvések a hit szolgálatában | Hitújítók arcképcsarnoka.

A kiállítás október 4-ig tekinthető meg.

2017. szeptember 1-től  október 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Ősz – fotókiállítás a Nap - Fény - Senior Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

2017. szeptember 7-től október 3-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Egyensúly - Székó Gábor szobrászművész kiállítása
Székó Gábor 1969. január 23-án született Szegeden. A legendás Tömörkény Gimnázium képzőművészeti tagozatán 1987-ben érettségizett szobrász szakon. Itt Kalmár Mártontól tanult legtöbbet. A Képzőművészeti Főiskolára (később: Egyetemre) harmadik nekifutásra vették fel. Képzőművészeti Egyetem és a Mesterképző elvégzése után – ahol Kő Pál volt a mestere – 1995-ben visszatért szülővárosába, s azóta is itt él, alkot. Nyaranta a zalaszentgróti és a villányi művésztelepeken dolgozik. Jelenleg, a Tér és Forma Építészstúdió tervezőivel karöltve bekapcsolódott a város tereinek rehabilitációs, újjátervezési folyamatába: az új arculatot nyerő terekre köztéri alkotásokat tervez. A kőből épített szobrok a beléjük rejtett áramforrás segítségével őrzik fényüket, egyensúlyt keresve az építő, s az eredendő törvényszerűségek között. A portré szobrászat foglalkoztatta a legintenzívebben. 1994-ben diplomázott és figyelemreméltó teljesítménye nyomán még egy esztendőt a mesterképzőn tölthetett. Új munkáiban a fa és a mészkő „házasításával” teremt különös, sajátos hangulatot, farag a bensőségességet megőrző, ám a monumentalitást is magában hordozó szobrokat.”

2017. szeptember 7-től október 5-ig – helyszín: 2. emelet
Tamási Áronra emlékező kamaratárlat
„Székely volt, és ez meghatározta látásmódját is, stílusát is. A székely hagyományok, a székelyföldi hegyek és erdők, a gyermekkorban lélekbe szívódott mesék, balladák és nem utolsósorban tréfák, játékok, szelíd ugratások ugyanúgy mindvégig befolyásolták képzet- és képzeletvilágát, mint nyitott szemű érdeklődése minden iránt és csukott szemű hajlandósága a misztikumokra. Tamási mindent látott, ami látható volt a körülvevő való világban, és mindenről a nehéz munkával dolgozó emberek vélekedése szerint válaszolt.”

2017. szeptember 14-től október 11-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Lajtha László születésének 125. évfordulójára emlékezünk - kamarakiállítás
A tárlat Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében mutatja be a szerző pályáját.
Lajtha László (1892–1963) a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki meghatározó tevékenységet fejtett ki a népzenekutatás és zenepedagógia, valamint a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is. Életében – főként Franciaországban – a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt emlegették: „les trois grands hongrois" (a három nagy magyar). A kommunizmussal való szembenállása miatt műveit 1948 után Magyarországon alig játszották. Zenetörténetileg igen jelentős, egészen egyéni arculatú életművét az utóbbi évtizedekben kezdi újra felfedezni a zenei szakma és a közönség.
Lajtha zeneszerzői oklevelét jogtudományi diplomájával együtt 1913-ban szerezte. Első átütő nemzetközi és hazai sikereit a húszas évek végén, illetve a harmincas években érte el. Népzenekutatói pályáját az 1910-es erdélyi gyűjtőútjaival kezdte meg. Művészi kibontakozásának legjelentékenyebb bemutatóit a párizsi nemzetközi kortárszenei fórum koncertjeinek keretében élte meg, de a II. világháború kitörése végérvényesen meggátolta e széleskörű internacionális zeneművészi kezdeményezés további kiteljesedését. Ezekben az években alakult ki kapcsolata a párizsi Leduc-céggel, műveinek kiadójával.
A II. világháborút követően az újjáformálódó magyar szellemi-művészi életben vezető posztokat töltött be mint a Magyar Rádió zeneigazgatója, a Néprajzi Múzeum és a Nemzeti Zenede vezetőjeként. 1948 őszén a megváltozott politikai helyzet ellenére visszatért hazájába, ahol addigi állásaitól megfosztották, s ahol élete hátralévő időszakában egyre elszigeteltebb körülmények között élt. A korábbiakban oly széleskörű nemzetközi művészi kapcsolattartás lehetősége megszűnt számára, csupán élete utolsó évében térhetett vissza elbúcsúzni Európától.
Az ötvenes évek elszigeteltségében kiemelkedő alkotások kerülnek ki művészi és szellemi műhelyéből. Zenepedagógiai működésének intézményes keretéül elsősorban a Nemzeti Zenede szolgált. Itt oktatta öt évtizeden át a legkülönfélébb zeneelméleti és zenei gyakorlati tárgyakat.Tudósi munkásságáért 1951-ben itthon Kossuth-díjban részesült, művészi munkásságát a francia művészélet 1955-ben a Francia Akadémia levelezői tagságának magas rangú kitüntetésével méltatta.

2017. szeptember 30-tól november 4-ig – helyszín: gyermekkönyvtár
A népmese, mint forrás című kiállítás a népmesékben található vizes helyeket, elemeket mutatja be interaktív módon gyermekeknek a Népmese Napja alkalmából.

2017. július 1-től szeptember 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, fölszinti Internet-tér
Manóságok – kiállítás a Manó Könyvek Kiadó illusztrátorainak rajzaiból
A Manó Könyvek Kiadó célja minden korosztály számára szerethető könyveket álmodjon meg, és adjon ki. Ez elképzelhetetlen lenne kiváló illusztrációk nélkül. Néhány kedves illusztrátor, a kiadó könyveihez készült rajzaiból mutat meg néhányat ezen a kiállításon.
Ha tetszett, keressétek meg őket a könyvekben is!

  • Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2017. szeptemberi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
szept. 1-29.
- Ugra-bugra 2017 - tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával
„A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium tdiákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.
A pályázati kiíráshoz Philippe Halsman, JUMPOLOGY című sorozata adta az ihletet. Halsman az 50-es években egy megbízás kapcsán fényképezett le számos hírességet - természetesen ugrálás közben. Azt vallotta, hogy a modell ilyenkor magára az ugrásra koncentrál, és lehullik róla a gondosan felépített és megszokott maszk - és a fotográfusnak pont erre az őszinte pillanatra van szüksége.
Az itt tárlaton látható alkotásokat több száz közül válogatták ki a mentortanárok, és az iskola alapítványának köszönhetően tekintheti meg most a nagyközönség is. Jó szórakozást, és senki ne fogja vissza magát, ha a képek láttán örömében ugra-bugrálni támad kedve! Még valami! Ha valaki szeretne részt venni a későbbi deákos fotóprojektekben, lépjen be a "Ifjú fotóművészek DFG" FB csoportba. Ott mindig értesülhet a legújabb feladatokról, lehetőségekről!” (Magyar Csaba és Andóczi-Balog József )

Dorozsmai fiókkönyvtár
szept. 1-29.
- Deákos naptárfotók 2016/17 - a Deák Ferenc Gimnázium diákjainak fotókiállítása
Lassan évtizedes hagyománya van már a Szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, hogy az iskola médiatanárai egy iskolai versenypályázat keretében arra biztatják diákjaikat, hogy ragadjanak fényképezőgépet (vagy akár mobiltelefont), és örökítsék meg a világ éppen körülöttük zajló eseményeit. Nincs megadott téma, a benyújtott képek többnyire a nyár során és az előző tanév alatt készült alkotások. A mintegy 30 alkotó képei pont olyan színes kavalkádot képeznek, mint a Deák diáksága. Vannak, akik véletlenül kapnak el egy-egy jó pillanatot, és vannak, akik igyekeznek tudatosan megkomponálni a látottakat. A legjobban sikerült képeket ki szoktuk állítani a gimnáziumban, és a legszerencsésebbek az iskolai kártyanaptáron is viszontláthatják a munkájukat és a nevüket. A deákos naptárfotókból készült kiállítás az idén lép ki először az iskola falai közül, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a nagyközönség elé is tárhatjuk immáron munkáinkat a Somogyi-könyvtár Dorozsmai fiókkönyvtárának jóvoltából.

Északvárosi fiókkönyvtár
szept. 5-29.
- ‘Mesesziget’ - Csáki Kitti és Csáki Szabrina, olvasótáboros gyerekek rajzkiállítása
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül az Északvárosi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.

Francia utcai fiókkönyvtár
szept. 1-29.
- Star Wars-parafrázisok – Garisa Zsolt Csillagok háborúja képregény adaptációja

Hangoskönyvtár
szept. 1-29.
- A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Épületek, építmények”című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Móra utcai fiókkönyvtár 
szept. 1- szept. 29. Szegedi hagyományőrző mesterek és munkáik - kiállítás a Napfény Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

Odesszai fiókkönyvtár
szept. 1.-szept. 29. 40 éve az olvasók szolgálatában. Odesszai fiókkönyvtár 40 éve

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
szept. 1-szept. 29.
A Dél-Alföld madarász szemmel - Ampovics Zsolt fotókiállítása
A páratlan szépségű, mozaikos és állatfajokban gazdag Dél-alföldi régió néhány gyöngyszemét ismerheti meg a kedves látogató, melyek minden nap körülvesznek bennünket, de rohanó világunkban sokszor elmegyünk mellettük. Reméljük a kiállított fotók alkalmat teremtenek arra, hogy picit kiszakadjunk az ember által létrehozott mesterséges környezetből és rácsodálkozhassunk ezekre az értékekre.
A képek alkotója, Ampovics Zsolt így vall a természethez és a fotózáshoz fűződő viszonyáról:
„1978-ban születtem Szegeden. A természethez való szorosabb kötödésem tíz éves korom körül kezdődött, amikor szüleimtől két csízt kaptam karácsonyra. Figyelmem ekkor a madarak fele fordult, majd rajtuk keresztül kiteljesedett az egész körülöttünk levő csodálatos természeti környezetre. A fotózást már igen korán elkezdtem egy Zenit típusú géppel , de az igazi áttörést a digitális gépek megjelenése hozta – 2010 óta fotózom DSLR kamerával – elsősorban természeti témákat."

Rókusi fiókkönyvtár
szept. 1-29.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.
szept. 18-29.
- Manó Világ – ízelítő a Manó Könyvek illusztrátorainak rajzaiból
A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vannak jelen a piacon.

Képeskönyveiket legtöbbször magyar szerzők írják, és magyar művészek illusztrálják. Ezekből nyújt ízelítőt a kiállítás.

Tápé
szept.4-29.
Őszi kirándulások - a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak fotókiállítása

Programok

Északvárosi fiókkönyvtár
szept. 13. 16.30 órakor ‘Tinikuckó - olvasókör kamaszoknak’ - Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Tiniklubunkba a 11-14 éves korosztályt várjuk!
szept. 15. 16.00 órakor a Könyvkirály-képző gyerekklubba várjuk játékos mesefoglalkozásra az iskolás gyerekeket.
szept. 15. 16.30 órakor 'Tanulásra hangoló szülőknek' klubban: Új tanév, új szokások - beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
szept. 20. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: Szülői önismeret 2. Mi a nevelésünk leghatásosabb eszköze? - beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
szept. 29. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Francia utcai fiókkönyvtár
szept. 20. (szerda) 16.30  órakor A  Könyvbarátok klubjában  Hájas Inez előadása a mandalákról.

Hangoskönyvtár
szept. 12. (kedd) 16.30 órakor Szorongás, döntés, szabad akarat - életérzések az irodalomban

Dr. Bogoly József Ágoston irodalomtörténész és kultúrakutató előadása
Szabadság és sors életérzései hogyan nyilvánulnak meg az irodalomban?
Az egzisztenciális lét szempontjából Kierkegaard szorongásfogalmát, Sartre választás-, illetve döntésfelfogását és Moór Gyula jogtudós szabad akaratról szóló nézeteit ismerteti Bogoly József Ágoston.  A 20. századi kultúrfilozófiai világképbe nyerünk betekintést.
A program a Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
szeptember 13. (szerda) 16.30 órakor Kivételes találkozások: Szokolay Zoltán Irodalmi Jelen díjas költő szerzői estje és kötetbemutatója
Beszélgetőtárs: Kovács Ágnes, a Dél-Alföldi Művészeti Kapocs Alapítvány kurátora.
A program a Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
szept. 25. (hétfő) 16.30 órakor Puskin és korunk szellemi állapota
Előadó: Dr. Baróti Tibor irodalomtörténész
Beszélgetőtárs: Barta Zsófia joghallgató
A program a Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.

Móra utcai fiókkönyvtár
szept. 12. 14 órakor Személyiségrajzunk  a számok tükrében  - Csányi Tamásné asztrológus-numerológus előadása
szept. 15. 16.30 órakor Péntek? Király! Legyél te a Könyvkirály! - könyvajánló beszélgetés kezdő és haladó könyvmolyoknak
szept. 28. 16.30 órakor Mesevár - Mihály napi népszokások - mese-és kézműves foglalkozás kicsiknek, nagyoknak, családoknak

Odesszai fiókkönyvtár
szept. 13. 17 óra az Alternatív Gyógymód Klubban Wingwave coaching - kreativitás- és teljesítménynövelés belső erőforrások aktivizálásával. Kesserű-Lukács Katalin wingwave coach előadása
szept. 15. 17 óra Odesszai Könyv-Fa-Ló Gyerekklubban   Kertész Erzsi Fény Sebestyén című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket
szept. 29. 16.30 óra a Mesetarisznyában Schmidt, Annie Janó és Janka őszi meséi című történet és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás

Rókusi fiókkönyvtár
szept. 1-29. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
szept. 15. 16.30 órakor Cserebere Klub - Itt mindenki elcserélheti felesleges matricáit, kártyáit, figuráit.
szept. 20. 16.30 órakor az Év-Kör következő összejövetele - jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témánk a könyv, mint kutúrtörténeti jelenség, valamint Móricz Zsigmondra emlékezünk halálának 75. évfordulója alkalmából.
szept. 29. 16.30 órakor Szent Mihály napi sárkányeregetés címmel meseolvasásra és kézműveskedésre, papírsárkány készítésre várjuk az érdeklődő gyermekeket és családjukat a Barkácskuckóba. (A foglalkozás anyagköltségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Tápai fiókkönyvtár
szept. 27. 17.00 órakor a “Meseszőnyegen” a Magyar Népmese Napjára emlékezve népmeséket olvasunk, utána gesztenyebáb készítés
szept. 29-től okt.1-ig  Könyvtári kapcsolódás a Tápai Búcsú programsorozathoz
szept.1-től 29-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében


2017.09.25. - 2017.09.30.
2017.10.02. - 2017.10.07.
2017.10.09. - 2017.10.14.
2017.10.16. - 2017.10.21.
2017.10.23. - 2017.10.28.
2017.10.30. - 2017.11.04.
2017.11.06. - 2017.11.11.
2017.11.13. - 2017.11.18.
2017.11.20. - 2017.11.25.
2017.11.27. - 2017.12.02.
2017.12.04. - 2017.12.09.
2017.12.11. - 2017.12.16.
2017.12.18. - 2017.12.23.
Kapcsolódó időpontok

2017.11.18. Szegedi Képregényfesztivál 2017
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban