Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2021

Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2021

Kiemelt ajánlat
2021. június 21 - 26.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

PROGRAMAJÁNLÓ 2021. JÚNIUS

2021. augusztus 9-ig folyamatosan – a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban

Kreatív és játékos nyár a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtáraiban
A Somogyi-könyvtár központi épülete mellett 13 fiókkönyvtár várja jó könyvekkel, friss újságokkal és közösségi programokkal városszerte az érdeklődőket és a betérőket. Országosan is egyedülálló, hogy egy városi és megyei könyvtárnak tizenhárom fiókintézménye legyen, ahogyan a szegedinek.

A korábbi évekhez hasonlóan a Somogyi-könyvtár fiókkönyvtárai idén is számos színes és izgalmas vakációs programmal készülnek a gyerekeknek és a családoknak, így kreatívan telhet a nyári szünet.

A Csillag téri fiókkönyvtárban júliusban a Wi-Fiatalok Webes Wiadala címmel futó programsorozaton a kicsiket kézműves foglalkozásra, a nagyobbakat interaktív informatikai játékokra várják. Dorozsmán többek között ujjbábot, oklevelet és képeslapot is készíthetnek az érdeklődők. Északvároson interaktív mesefoglalkozások, a Francia utcai fiókkönyvtárban gyöngyfűzéssel és sógyurmázással egybekötött kézműves délelőttök színesítik a nyári napokat. Móra utcán a gyerekek kipróbálhatják a dekupázs technikát, festhetnek kavicsot, készíthetnek kulcstartót; az Odesszai fiókkönyvtárban pedig szerdai napokon egész júliusban izgalmas programokon vehetnek részt a családok. A közelmúltban felújított Rókusi fiókkönyvtárban a meseolvasást kreatív programok kísérik, Szőregen játékos délelőttöket, a Stefánia fiókkönyvtárban pedig augusztusban társasjáték délelőttöt szerveznek a könyvtárosok.

A részletes program elérhető a Somogyi-könyvtár honlapján.

A vakációs programokkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre a könyvtárosok szívesen válaszolnak telefonon, vagy online, illetve személyesen a fiókkönyvtárakban.

A rendezvények az időjárás és a járványügyi helyzet függvényében kerülnek megrendezésre. A szervezők a változtatás jogát fenntartják. A kézműves foglalkozásokon gyermekenként 100 forint anyagköltség hozzájárulásra lehet számítani.

FONTOS! A vírussal szembeni hatékony védekezés érdekében a korábban bevezetett intézkedések továbbra is érvényben vannak: A Somogyi-könyvtár központi épületében, valamint fiókkönyvtáraiban megtartott rendezvényeket, kiállításokat csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt lévő, 18. életévüket be nem töltött személyek látogathatják. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a helyszínen a maszk használata kötelező.

KIÁLLÍTÁSOK

2021. május 18-július 21-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
A Somogyi-könyvtár dokumentumkiállítással emlékezik a Szegedi Szabadtéri Játékok elmúlt évtizedeire. A tárlat ízelítőt ad a Játékokhoz kapcsolódó szóróanyagokból, a forgalomba került „szabadtéri bélyegekből”, képeslapokból. Az előadásokat bemutató plakátválogatás a tárlók fölé felfüggesztve hirdeti az egykori repertoárt. A látogatók a hazai művészvilág népszerű színészeiről készült fotófelvételeket nézegetve tehetnek egy kirándulást a Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepelt sztárjainak világába. A kiállításon megtekinthető többek között a legelső előadás, a Magyar Passió a fotóalbuma is.
A Szóljanak a fanfárok! – 90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok című kiállítás a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében 2021. május 18-tól július 21-ig tekinthető meg.

A Dóm téri játékok ötletgazdái között több, közismert személy neve is felmerül, így Juhász Gyula, Hont Ferenc, Klebelsberg Kunó. 1928-tól egyre határozottabban ölt formát a gondolat, miszerint Ünnepi játékokat szervezzenek a nyári idegenforgalmi szezonban. Hevesi Sándor és Németh Antal rendezők a helyi városvezetéssel és Shvoy Kálmán altábornagy segítségével „kijárják” a minisztériumi és egyházi engedélyt a Játékok megindítására. 1931 és 1939 között országos sikerrel kerülnek megrendezésre a Szegedi Szabadtéri Játékok.

A háború után 1959-től kezdődik a szabadtéri játékok második korszaka, amely egészen 1996-ig tart. Ebben az időszakban a műsorterv gerincét a drámák, klasszikus operák, szovjet balett és népi dal- és táncjátékok alkotják. Az akkori magyar és a baráti országok művészvilágának színe-java szerepel a nyári Játékokon. Madách, Katona, Erkel, Kacsoh darabjai szinte minden évben a repertoárra kerülnek. A programok véglegesítése minisztériumi szinten történt. A külföldi vendégjátékok államközi egyeztetés eredményeként szerződtek Szegedre. Ez a korszak volt, amikor a világhírű Pick szalámi „Fesztivál-szalámi” néven került piacra, vagy a legkedveltebb cigaretta a Sophiane „Fesztivál” cigarettaként jelent meg.  A Szegedi Szabadtéri Játékok újra indulását a humor sem kímélte. A helyi napilap hasábjain és a Ludas Matyi szatirikus hetilapban több karikatúra jelent meg. Szegeden Mayer Gyula (1942-2002) grafikus humoros rajzait érdemes kiemelni. A tárlóban válogatás látható a korszak „szabadtéri” karikatúráiból.

1996-tól napjainkig a Szegedi Szabadtéri Játékok hol a helyi színház művészeti tagozataként, hol önálló gazdasági intézményként működik.
A Szegedi Szabadtéri Játékok Magyarország vezető színházi fesztiválja már 90 éve.

2021. május 17-től augusztus 26-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, főlépcsőház
Évszakok és fák – Koncz-Bisztricz Tamás fotókiállítása
Az ifjú alkotót 2019-ben a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választották, ekkor csupán még csak 15 éves volt, 2020-ban pedig a világ Legjobb Ifjú Makrófotósa címet nyerte el.
Fontos számára a természetvédelem, természetjárás, így adta magát, hogy ezt választotta témájául.
Ebbe beleszerettem, ezt szeretem csinálni. Hétvégenként és szünetekben reggeltől naplementéig a természetben vagyok. Felüdülés kint lenni, legalább addig sem a gép előtt ülök vagy a telefont nyomogatom – vallja a fiatal fotós a Délmagyarország napilapnak adott interjúban.
Igyekszem odafigyelni az alapvető dolgokra, mint az aranymetszés, a komplementer színek vagy drónfotózásnál a vonalvezetés. De szerintem attól lesz jó a kép, ha egyedi, ha van benne valami eredeti. Ehhez sok időt kell kint tölteni terepen, és persze szerencse is kell – mondja a hobbijáról Tomi.

2021. június 10-től július 21-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Fejezetek a szegedi szecesszió történetéből – kiállítás
A szecesszió világnapját, június 10-ét, 2013 óta minden évben megünneplik az ország számos pontján. Ajellegzetes irányzatot bemutató programsorozathoz a Somogyi-könyvtár idén is tematikus kiállítással kapcsolódik, ahol a könyvtár gyűjteményének a szecesszió időszakában készült kötetei, könyvillusztrációi, folyóiratai és egyéb dokumentumai idézik meg a századfordulós szegedi hangulatot.

Az új irányzat az 1890-es években elemi erővel tört felszínre és vonult át Európán, lerombolva a régi eklektikus szemléletet. A szecesszió szó kivonulást, elkülönülést jelent, képviselői arra törekedtek, hogy az alakulóban lévő élet lendületét, a technikai fejlődés hatására mind jobban felgyorsuló jelent közvetítsék, az egyéniség kibontakozását hirdessék. Az 1879.évi nagy árvízben elpusztult Szeged az újjáépítés megkezdésével magáénak érezte azt a lendületet, amelyet az irányzat képviselt. Az új épületekben – amelyek a mai napig is a város szimbólumainak számítanak – mozaikszerűen meg-megjelent a szecesszió, amely alig két évtizedig hódított Szegeden, nyomában mégis félszáz épület nőtt ki a földből, így például 1907-ben a Reök-palota Magyar Ede tervei alapján, Lechner Ödön és Erdélyi Mihály munkája a Deutsch-palota, a Raichl J. Ferenc által tervezett háromemeletes, saroktornyos Gróf-palota, vagy a szegedi tanár és építész, Kótay Pál kimagasló építőművészi teljesítménye, a Beregi-ház.

A kiállítás megidézi a szecesszió építészetének egyik legjelentősebb alkotóját Lechner Ödönt, aki egyedi látásmóddal alkalmazott a magas építészetben addig mellőzött elemeket,így egyaránt merített a magyar népi motívumokból, valamint az ázsiai és az indiai formakincsből is. A tárlat az angol szecesszió kiemelkedő alakjának, Walter Crane-nek, valamint Bäck Manci szegedi fotográfusnak is emléket állít, aki 1915-ben nyitotta meg műtermét a városban. A tárlat az építészeten kívül egyéb társművészetekre is kitekint, mint például a divat vagy a lakberendezés a szecesszió jegyében.

Szeged kapcsán elengedhetetlen a szecesszióról beszélni, megismerkedni az irányzat egyedülálló és ikonikus elemeivel. A Somogyi-könyvtár kiállítása kedvet csinál ahhoz, hogy a városban sétálók figyelmüket az apró részletekre irányítsák, s megértsék, mi teszi ilyen különlegessé a szegedi épületeket.

FONTOS! A vírussal szembeni hatékony védekezés érdekében a korábban bevezetett intézkedések továbbra is érvényben vannak: A Somogyi-könyvtár központi épületében, valamint fiókkönyvtáraiban megtartott rendezvényeket, kiállításokat csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők, valamint a felügyeletük alatt lévő, 18. életévüket be nem töltött személyek látogathatják. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, a helyszínen a maszk használata kötelező.

2021. július 22-től október 6-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Dante 700 – kiállítás
A Somogyi-könyvtár nyári nagykiállításával ezúttal Dante Alighieri (1265-1321) halálának 700. évfordulója alkalmával Európa-szerte rendezett emlékezésekhez, rendezvényekhez csatlakozik.
Olaszországban hivatalosan március 25-ét nyilvánították Dante-nappá, Dario Franceschini kulturális miniszter javaslatára. – Dante fő műve, az Isteni színjáték a legtöbbet olvasott olasz nyelvű irodalmi alkotás, amely 1306 vagy 1308 és 1321 között íródott. – Az emléknap dátuma azon ötletből született, hogy e műben a történet írója 1300. március 25-én kezdi el túlvilági útját.
Ugyanakkor e tavaszi időponttól függetlenül az emlékezések egész év során megrendezésre kerülhetnek, hiszen az évforduló napja egészen pontosan szeptember 14-e.
A könyvtár nagykiállításának célja, hogy csatlakozzon az emlékezéshez, s az érdeklődők betekintést nyerhessenek azokba a dokumentumokba, amelyek a világirodalom e felejthetetlen alakja munkásságát, valamint a róla megjelent munkákat, tanulmányokat, a személyével kapcsolatos kutatásokat hozzák közel az olvasóhoz.
A tárlat elsősorban a könyvtár régi gyűjteményének ritka, különleges darabjaira fókuszál, felhívva a figyelmet a szerzőről megjelenő kiadványok sokszínűségére.
A gyűjteményben előkelő helyet foglalnak el a korábbi évszázadok Dante-kiadásai: kezdve az Isteni színjáték eredeti, olasz nyelven, a Sessa-fivérek által Velencében, 1564-ben kiadott illusztrált kiadásával, majd a továbbiakban bemutatva a következő évszázadok kiadástörténetét, valamint a hazai Dante-kutatások eredményeiből is válogatást nyújt a látogatóknak maga a kiállítás.
A tekintélyes szakirodalmi bázis egészen konkrétan a szegedi kutatásokra is kiterjed, de mint minden időszakos kiállításunknál, ebben az esetben is a teljesség igénye nélkül, mindennek egyfajta keresztmetszetét tudjuk megmutatni.

Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2021. júniusi rendezvényei

Kiállítások

Dorozsmai fiókkönyvtár
2021. június 3-30. Városnézés Veszprémben c. fotókiállítás, a Nap-Fény Fotókör tagjainak képeiből. A werkfilm a kirándulás fotóiról a fotókör és a Dorozsmai Fiókkönyvtár Facebook-oldalán tekinthető meg.
2021. június 10-30. “Nem fúj a szél, nem forog a dorozsmai szélmalom” – kiállítás
A tárlat válogatás a Somogyi-könyvtár helytörténeti gyűjteményének anyagából: korabeli képeslapok fotók, lapkivágatok, dokumentumok és Dankó Pista kották.

Francia utcai fiókkönyvtár
2021. június 1-30.
Szegedi árvíz – régi fotók Szegedről

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
2021. június 1-30.
Arcok – Szabó Luca fotókiállítása

Móra utcai fiókkönyvtár 
2021. június 1-30.
Schmidt Andrea: A könyv és olvasója – fotókiállítás

Rókusi fiókkönyvtár
2021. június 1-30.
Napfényváros őszruhában címmel Bátyi Zoltán fotókiállítása

Stefánia fiókkönyvtár-klub
2021. június 1-30.
Legkedvesebb fotóim – Maruzs Tamás fotókiállítása

Szőregi fiókkönyvtár
2021. jún. 2.-jún. 30.
Rózsaünnepi nosztalgia – A Tömörkény István Művelődési Ház és a Szőregi fiókkönyvtár közös fényképkiállítása

Tápai fiókkönyvtár
2021. június 1-30.
Szomszédolás – Kiszomboron jártunk – kiállítás a Nap-Fény Fotókör fotóiból

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
június 1-30. Használt könyvek vására a fiókkönyvtár nyitvatartási idejében

Dorozsmai fiókkönyvtár
június 1-30. Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében.

Északvárosi fiókkönyvtár
június 23. (szerda) 10-12 óra Könyvtári meseliget – Játékos interaktív mesefoglalkozás családok számára az Északvárosi fiókkönyvtár előtti területen (6723 Szeged, Gáspár Zoltán utca 6.) Bordás Anikó, Kiss Kata, Szabó Nelli könyvtárosok vezetésével.
A rendezvény az időjárás és a járványügyi helyzet függvényében kerül megrendezésre. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.
június 30. (szerda) 10-12 óra Könyvtári meseliget – Játékos interaktív mesefoglalkozás családok számára az Északvárosi fiókkönyvtár előtti területen (6723 Szeged, Gáspár Zoltán utca 6.) Bordás Anikó, Kiss Kata, Szabó Nelli könyvtárosok vezetésével.
A rendezvény az időjárás és a járványügyi helyzet függvényében kerül megrendezésre. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Francia utcai fiókkönyvtár
június 1- 30.  Használt könyvek és folyóiratok vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében
Szegedi vakációs programok: 
június 18. (péntek) 10 – 12 óráig Gyöngyfűzés

A kézműves foglalkozások anyagszükségletéhez gyermekenként 100,- Ft hozzájárulást kérünk!
A rendezvény a járványügyi helyzet függvényében kerül megrendezésre.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Klebelsberg fiókkönyvtár
június 21-28. 10.00-18 óráig A zene világnapja (június 21.)  alkalmából a fiókkönyvtár könyvkiemelésekkel várja az olvasókat
június 1-30. Állományból kivont könyvek és folyóiratok vására, a fiókkönyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Móra utcai fiókkönyvtár
Szegedi vakációs programok:
június 21. 10–12 óráig Kavicsfestés
június 22. 10–12 óráig Dekupázs
június 23. 10–12 óráig Gyöngyfűzés
június 24. 13–15 óráig Mozaikkép készítés
június 25. 10–12 óráig Kulcstartó készítése pólófonalból
A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.
A rendezvények az időjárás és a járványügyi helyzet függvényében kerülnek megrendezésre. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Rókusi fiókkönyvtár
június 25. 16.00 órakor Barkácsoló a fák alatt – A három kismalac címmel papírszínházas mesefoglalkozás és családi kézműveskedés

Stefánia fiókkönyvtár-klub
június 18. 16.30 órakor Objektíven – fotószakkör a Stefin
június 21. 16.00 órakor Sakk-klub
június 24. 16.30 órakor 9-es Klub – Képregény kedvelők klubja a Stefánián. Kötetlen beszélgetés képregényekkel kapcsolatban. Téma: Jussát várja a Vaják – A Witcher képregényekről

Szőregi fiókkönyvtár
2021. jún. 24. 16.30 órakor “Utazás a fagyi körül” – ismeretterjesztő- és kézművesfoglalkozás kisiskolásoknak

Tápai fiókkönyvtár
június 1-30. Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében.


2021.06.21. - 2021.06.26.
2021.06.28. - 2021.07.03.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG