Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2023

Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2023

Népszerűség
Kiemelt ajánlat
2023.11.27. (Hétfő) - 2023.12.02. (Szombat)

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon.

Somogyi-könyvtár programok 2023

Idén is jótékonysági könyvvásárral segít a Somogyi-könyvtár

Immár kilencedik esztendeje, hogy a Somogyi-könyvtárban adventi és karácsonyi kezdeményezéseként, használt könyveket kínálnak az olvasóknak eladásra, az önkéntesen meghatározott adományokat – amelyeket a gyűjtőládába helyezhetnek el – pedig jótékony célra fordítják. A könyvtár 2022-ben a szegedi Makray Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézményének gyűjtött, akik 20 fő súlyosan-halmozottan sérült, mozgássérült, enyhe-és középsúlyosan sérült fiatal felnőtt számára biztosítanak napközbeni fejlesztést és gondozást. A könyvvásáron 300 ezer forint gyűlt össze, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át.

Az ide évben a Csimota Kacaj Egyesület megsegítésére folyik a gyűjtés. Az egyesület 2019-es indulása óta számos, nehéz helyzetben lévő embernek, családnak nyújtott segítő kezet, akár tárgyi, akár pénzadomány formájában. Célkitűzései között szerepel a megyében élő gyermekek minél szélesebb körű támogatása. Ennek érdekében több alkalommal rendezett játékos rendezvényeket, mesemondó- és rajzpályázatokat, jótékonysági programokat és évek óta megrendezi iskolatáska gyűjtő akcióját, mellyel több száz gyermeknek segített már iskolatáskához jutni. Tagjai rendszeresen biztosítanak a megyei gyermekrendezvényeken kreatív asztalokat a gyermekek számára, ezzel is színesítve a helyi programokat.
A befolyt pénzadományból továbbra is a minél szélesebb körű támogatói munkájukat folytatnák, segítségével még több családnak tudják megadni azt a kis pluszt, ami kiutat jelent a nehéz helyzetükből.

Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy adományával támogatná a Csimota Kacaj Egyesületet, akkor látogasson el jótékonysági könyvvásárra 2023. december 1. és 22. között a Somogyi-könyvtár központi épületébe (Dóm tér 1-4.)!

Segítsünk, hogy segíthessenek!

IRODALMI PÁLYÁZAT – szépirodalmat, gondolkodást, írogatást kedvelőknek.
A szegedi Somogyi-könyvtár Íróklubja 15 éves fennállása alkalmából a 2024-ben kiadandó Antológiába kerülő írásokra – két témakörben – regionális pályázatot hirdet Csongrád-Csanád vármegyében élők és lakók részére, a következő témakörökben és feltételekkel:
Témakörök
• Nevelők és neveltek
• Világunk és Országunk, ahogy én látom
Műfaj: Vers
            Próza: novella, esszé, interjú, riport
A kiíró fontosnak tartja, hogy írás tükrözze az egyéni látásmódot és téma gondolatgazdag megközelítését.
Formai követelmények: max. 6-8 oldal A5-ös méretben, Times New Roman 12 betűtípussal, 2,5 cm-es margóval, 1.15-ös sorközzel, szép magyarsággal és jó helyesírással megírt írásmű.
A pályázat jeligés. A jelige tulajdonosát és annak adatait (Név, postacím, e-mail cím, telefonszám) a pályázatra beküldött írás mellékleteként kell elküldeni a titkarsag@sk-szeged.hu e-mail címre, tárgyként megjelölve: Irodalmi pályázat
Nevezési díj: 3000,- Ft, amely összeget a nevezési határidői napjáig kell átutalni a Somogyi-könyvtár 12067008-00103054-00100008 bankszámlájára. Az utalásnál a megjegyzésbe be kell írni: Irodalmi pályázat. A nevezési díjért az Antológiába bekerülő írások szerzői két tiszteletpéldány kapnak.
A Szegedi Tudomány Egyetem hallgatói, az Egyetemmel kötött megállapodás alapján mentesülnek a nevezési díj megfizetése alól.
Beküldési határidő: 2023. december 31.
Díjazás, vers és próza kategóriában külön-külön:
I. díj 30 000.- Ft.
II. díj:  20000.- Ft.
III.díj:  10000.- Ft.
Egyéb díjak: Könyvutalvány, könyvcsomagok, festmények, műalkotások és egyebek.
Az első helyezett írásokat – részben vagy egészben – a Szegedi Tükör közzéteszi.
A legjobb 10 prózai és 10 verses mű írója emléklapot is kap, valamint lehetőséget arra, hogy a Somogyi-könyvtár Íróklubjának tagja legyen, pályaműve pedig bekerül a 2024. évi Antológiába. A díjazott alkotásokon túl, az arra érdemes pályamunkák is bekerülhetnek az Antológiába.
A tartalmi, vagy formai okok miatt az Antológiából kimarad írások, megsemmisítésre kerülnek.
Az Irodalmi pályázat védnöke: a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatója, Sikaláné Sánta Ildikó

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzteti Színház közös játékában a helyes megfejtők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki az előadásokra.

2023. szeptember 1-től december 22-ig
Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

2023. november 1-től december 10-ig
Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

2023. december 10-től 2024. január 26-ig
Szabó Magda Az ajtó című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

2023. december 20-tól 2024. február 10-ig
Donizetti: A csengő / Rita című két egyfelvonásos vígoperájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

2023. december 6-tól 22-ig
Hová tűnt a Mikulás? Kalandos élmény minden korosztálynak! – interaktív karácsonyi program a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban és a Somogyi-könyvtárban
Mi történt a Mikulással? Egy rejtélyes esemény sodorta őt a könyvtárak közelébe, és ki kell deríteni, merre járt! A karácsonyi készülődés jegyében a játékos és vállalkozó kedvű érdeklődők egy izgalmas és kalandos interaktív programban vehetnek részt baráti társasággal, vagy az egész családdal.
A program minden korosztálynak élményt nyújt; így a kisebbek és a nagyobbak is egyaránt élvezhetik a keresés izgalmas pillanatait. A gyerekek kreatív készségeiket fejleszthetik, míg a felnőttek kihívásokkal teli kikapcsolódásban részesülhetnek.
A játék a december 6–22. közötti háromhetes időszakban bármikor megkezdhető. A legmegfelelőbb időpont kiválasztását követően kezdődhet a nyomozás a családok, vagy a baráti társaságok számára.
A játék több helyszínen zajlik: Budapesten, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár három könyvtárában, illetve Szegeden a Somogyi-könyvtárban. Mindegyik helyszínen segítő személyzet áll rendelkezésetekre, hogy eligazítást adjon a keresés során.
A program minden résztvevő számára ingyenes, így bárki csatlakozhat a karácsonyi hangulatú nyomozás izgalmas világához.

PROGRAMOK GYEREKEKNEK, CSALÁDOKNAK

2023. december 1. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2023. december 1-15-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Karácsonyi csokigyűjtés Zétivel. Ha a megadott időtartam alatt ajándék csokoládét hozol a gyermekkönyvtárban elhelyezett gyűjtődobozba, Zéti kutya beteg vagy kórházban lévő gyerekeknek továbbítja az ajándékodat.

2023. december 6-29-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Hó! Hó! Hó! Vackor hópehely műhelye. Kormos István mesehőse, Vackor mindenfelé havat látott, ami beragyogta a házakat, utcákat, tereket. Borítsuk be közösen a gyermekkönyvtárat mindenféle hópehellyel! A játékban résztvevők apró ajándékot nyerhetnek.

Újabb családhoz vándorol a szegedi vándorbölcső
Vándorbölcső átadása: 2023. december 6. 10.30 – Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szegedi csoportja által meghirdetett vándorbölcső arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy egy gyermek születése nem csak a családnak öröm és felelősség, de a nagyobb közösség számára is érték. Egy pici baba igen gyorsan megnő, a bölcső így csak pár hónapig lehet az övé, ezért is várja időről időre új lakóját a vándorbölcső, amelynek tulajdonosát azok közül a családok közül választják ki, akik a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szegedi csoportjának Facebook oldalán közétett, vagy a Somogyi-könyvtárban kitölthető űrlapon beküldik pályázatukat. A bölcsőt ingyen kapja meg a család négy hónapra, a szervezők kérése csupán annyi, hogy vállaljanak némi nyilvánosságot, osszák meg örömüket másokkal is, hiszen a bölcső annak a jelképe, hogy a gyermekvállalás nem egyéni feladat, szeretettel és segítséggel a családok mellett áll egy közösség. A nyilvánosság egy-egy kép elküldésével jár a bölcsőben alvó babáról, vagy a helyi médiumok érdeklődése esetén egy-egy előre egyeztetett, a baba és a család időbeosztását figyelembe vett szereplés. A szervezők azt kérik, csak olyan családok jelentkezzenek, akik ezt vállalni tudják. A bölcsőt szegedi, vagy Szeged környéki családok nyerhetik el.
A vándorbölcső legújabb kis lakója Hédi baba lesz, Mikó Valér és Mikó-Bökényi Hajnalka kislánya, aki 2023. november 24-én, koraszülöttként jött a világra 2320 grammal és 47 cm-el. Jelenleg még kórházban erősödik, a családnak így az adventi várakozás különösen fontos szerepet kap, mert alig várják, hogy hazavihessék kislányukat, aki a szegedi vándorbölcsőben tölti majd életének első fontos szakaszát.
A vándorbölcső átadó ünnepségére 2023. december 6-án kerül sor a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában.

2023. december 8. 16.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Olvass fel Zéti kutyának! Zéti kutya ismét vár a Gyermekkönyvtárban!
Figyelmes hallgatóságot szeretnél? Gyakorolnád a hangos olvasást? Akkor gyere el a megadott időpontban, vagy jelentkezz előre a 425-525-ös telefonszámon!

2023. december 8. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2023. december 15. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok.
A Vackor messzi útra indul és a Holle anyó című mesék hangoznak el.
Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2023. december 22. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2023. december 27. 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2023. december 28. 16.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Olvass fel Zéti kutyának! Zéti kutya ismét vár a Gyermekkönyvtárban!
Figyelmes hallgatóságot szeretnél? Gyakorolnád a hangos olvasást? Akkor gyere el a megadott időpontban, vagy jelentkezz előre a 425-525-ös telefonszámon!

2023. december 29. 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

PROGRAMOK FELNŐTTEKNEK

2023. december 4. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Színház és színészei – Bubryák István filmválogatása
EZEN A NAPON A NÉLKÜLÖZHETETLEN TÁRSMŰVÉSZETÉ A VÁSZON
Szegedre jött a világ!
Sebők György zongoraművész és Varga Tibor hegedűművész-karmester kettős portréja, sok zenével.

1997-ben egyszerre volt vendége Szegednek a két világhírű muzsikus. Előadásokat tartottak a Zeneművészeti Kar hallgatóinak, mesterkurzust vezettek és felléptek a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertjén. Közben mindketten keresték szegedi gyökereiket, egyikük a Kígyó u. 1-alatt a saját, másikuk a Kossuth Lajos. sugárút 50-ben az édesanyja szülőházát. A történelem sajátosan alakította életpályájukat, de különös kegye a sorsnak, hogy életük alkonyán, ám még művészi erejük teljében adtak számot tudásukról a „szerette város” közönségének.

A szegedi szimfonikusok Portugáliában
És egy ugyancsak 1997-es történet, a zenekar portugál vendégjátéka Lisszabonban és Portóban. A lisszaboni est sztárvendége a világhírű görög szoprán, Agnes Baltsa, aki magától adódó természetességgel adott interjút az MTV riporterének és engedte felvenni a próba és az előadás egy-egy részletét. A közönség sztárja pedig mindenféleképp Jorge Sampaio portugál köztársasági elnök volt, aki testőrök nélkül, egyszerű nézőként vegyült el a nézők között és állt mikrofon és kamera elé a szünetben, amikor erre a riporter megkérte. (Ennyit az európai szigorú protokollról.)
Portóban Adriano Jordao zongoraművész volt a zenekar sztárvendége.

Szerkesztő-riporter: Sári Zsuzsa, operatőr: Kovács Zoltán
Az est háziasszonya: Sári Zsuzsa

2023. december 7. 13.00–19.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár
Adventi prevenciós nap a női daganatos betegségek megelőzéséért
A szervezők inden érdeklődőt információs szóróanyagokkal, valamint egy gyors villámkvízzel várnak. A villámkvízt kitöltők értékes Zsákbamacska könyvet választhatnak ajándékként!
Keresse a prevenciós standot az Adminisztrációs pult mellett!

A program a Mályvavirág Alapítvány és a Somogyi-könyvtár együttműködésével valósul meg!

A Mályvavirág Alapítvány a női daganatos betegségek prevenciójának fontos misszióját vállalta fel.

A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”, 2013 májusában alakult meg. A létrehozás oka az volt, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik. Az elmúlt években a Mályvavirág Alapítvány kapoccsá vált a méhnyakrákos nők, az orvosok, a védőnők, a hatóság, a média és a lakosság között. Számos programmal, kezdeményezéssel dolgoznak azért, hogy az egészséges nők tudatossá váljanak a méhnyakrák megelőzésben, programokkal, kiadványokkal segítve a tájékozódást. Ennek érdekében több programsorozat is létrejött már. Így például 2014 óta megrendezésre kerül az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Az ország számos pontján jöttek létre Mályvavirág Pontok, így helyi szinten is könnyebb koordinálni a segítő munkát. A szegedi Mályvavirág Pont Schwimmer-Tóth Timea vezetésével működik. Az alapítvány a mályvavirágot választotta szimbólumaként, az érett nő virágára utalva, amely szívós, kitartó és nagyon szép, olyan, mint a női lélek. Néha azonban az ő szirmai is megsérülnek. Ekkor elengedhetetlen a segítség.

2023. december 7. 16.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
A Newline Kiadó szerzői érkeznek Szegedre!
Vendégeink Bacsa Zsófia, Kristin M. Furrier és Floral Carver, akik új- és eddig megjelent könyveiket mutatják be.
Beszélgetés az alkotói folyamatról, a regények kulisszatitkairól és persze MINDENRŐL IS!
A helyszínen a szerzők kötetei megvásárolhatók és dedikáltathatók!
A program a Newline Kiadó szervezésében valósul meg!

2023. december 7. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Bősze Ádám Nagy zenészek, nagy szerelmek (Libri) című könyvének a bemutatója
Beethoven, Mozart, Debussy, Wagner... nevek, amelyek hallatán azonnal díszes koncerttermek, frakkban feszítő karmesterek, elegáns nézőközönség sejlik fel előttünk, és szinte érezzük a mindent körülölelő szent áhítatot.
De kik voltak ezek az emberek a hétköznapokban? Mi történik, ha kivételesen nem a nagy és megközelíthetetlen alkotókat, hanem az esendő embereket próbáljuk meglátni bennük?
Bősze Ádám zenetörténész, antikvárius, rádiós- és televíziós műsorvezető hosszú ideje azon dolgozik, hogy oldja a komolyzene világára jellemző merevséget. Évek óta nagy sikerrel zajló estjei és előadássorozatai során hatalmas tudással felvértezve és lehengerlő humorral fűszerezve segít közelebb hozni hozzánk a zenetörténet hírességeit, hogy megérthessük, ők is érző, hús-vér emberek voltak, és ugyanúgy örültek, vágytak, szenvedtek, hibáztak, mint akárki más.
A kötetben található tíz szerelmi történet olvasása közben a QR-kódok segítségével számos zenei illusztrációt is meghallgathatunk.

A tartalomból:
Mozart és az egyedül fésülködő Weber lány
Wagner és a cserbenhagyás "művészete"
Haydn pokolfajzat felesége
Gesualdo és a végzetes szerelem
Beethoven házassági kísérletei
Brittennel egy szívben
Egy élet Puccini nyomában

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
A kötet a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható!

2023. december 14. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Zeneszoba (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Timár Kriszta könyvklubja a Somogyiban
Októberben könyvklub indult a Somogyi-könyvtárban, amelynek keretében havi egy alkalommal a „könyvkibeszélős” összejövetelekre várnak mindenkit, aki szereti a jó könyveket és szívesen beszélgetne a közösen olvasott regényekről.
A Könyvklub harmadik, decemberi összejövetelén Jules Wake Hóesés Notting Hillben című romantikus történetéről cserélhetik ki gondolataikat a résztvevők.

A könyvklub minden alkalommal olyan regényekkel foglalkozik, melyek slágerolvasmánynak számítanak: vezetik az eladási listákat és a Somogyiból is sokan kölcsönzik. A szervezők törekednek olyan közös könyveket választani, melyeket azok is szívesen vesznek majd a kezükbe, akik csak ritkán, az igazán jó sztorik kedvéért szánnak időt az olvasásra. Ígérik, hogy a könyvklub minden regénye megéri majd, hogy megismerjék, a műfaji sokszínűség pedig garantálja, hogy különböző érdeklődésű olvasók is találnak majd időről időre kedvükre való olvasmányt.
A későbbiekben a könyvtár kommunikációs csatornáin (hírlevél, közösségi oldalak, honlap, valamint a könyvtár közösségi terei) értesülhetnek az érdeklődők a klub összejöveteleinek időpontjáról, meghívott vendégeiről, valamint a kibeszélésre javasolt könyvekről.
Várnak mindenkit, aki szívesen csatlakozna rendszeresen vagy akár csak időnként a könyvklubhoz.
Amennyiben érdeklődik a havonta megrendezésre kerülő könyvklub iránt, szeretne értesítést kapni arról, hogy mi lett a választott havi könyv és milyen érdekességeket lehet tudni róla, valamint, hogy mikor lesz a következő találkozó, iratkozzon fel a hírlevélre. Ezt megteheti, ha a Somogyi-könyvtár honlapjának legaljára görget, teljes nevét és e-mail címét megadja, valamint kipipálja a „Timár Kriszta Könyvklubja a Somogyiban” és az „Elfogadom az adatvédelmi irányelveket” opciókat, majd a Feliratkozás gombra kattint.

2023. december 22. (péntek) 16.00– helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti Emlékkönyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Emlékkönyvtár-látogatás
A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.
A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény, turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál
Fotózásra nincs lehetőség.
A részvételi díj egységesen 1000, - Ft.
Az Emlékkönyvtárban a hőmérséklet 16 és 21 fok között van!
A résztvevők száma limitált, ezért a férőhelyek betöltése érkezési sorrendben történik.

2024. január 2. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Kottázott interjú – vendégeink Kassai István Liszt-díjas zongoraművész és a felesége Csányi Valéria karmester

Kassai István Liszt-díjas zongoraművész így vall pályájáról:
Zongoraművészi diplomámat a Budapesti Zeneakadémián szereztem Kadosa Pál professzor osztályában 1982-ben, amit francia diploma követett a párizsi Conservatoire Européen de Musique-ban, Yvonne Lefébure professzornál 1984-ben. Tanulmányaim alatt és után több mesterkurzuson vettem részt, így Cziffra Györgynél is.
Pályafutásom alatt több első díjat nyertem, többek közt a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyén, és 1982-ben a párizsi Nemzetközi Debussy Zongoraversenyen. Munkásságom elismeréseként 2001-ben Liszt-díjat, 2010-ben Weiner-emlékdíjat kaptam.
Koncertjeimen több újkori és ősbemutatót is játszottam, köztük pl. Bartók és Brahms művet is.
Kottakiadással is foglalkozom: eddig Liszt, Mosonyi (4), Hubay, Balassa és Cziffra György köteteket rendeztem sajtó alá. Interneten adtam közre Erkel Ferenc: Bátori Mária c. operájának általam készített Urtext zongorakivonatát. Az Erkel Ferenc Társaság (1989-), a Hubay Jenő Társaság (1998-) és a Lajtha László Társaság (2000-2008) egyik alapítója és elnökségi tagja vagyok. A Magyar Művészeti Akadémia 2013-ban rendes tagjává választott.
Küldetésül kaptam, hogy a romantika és a századforduló magyar zeneirodalmának feltáratlan értékeit eljuttassam a nagyközönséghez. Méltó elismertetéséért, amíg képes vagyok rá, minden tőlem telhetőt megteszek.
(Forrás: erkeltarsasag.hu)

Csányi Valéria, a Zeneakadémián 1982-ben középiskolai énektanár és karvezető diplomát, majd 1984-ben karmesteri diplomát szerzett. Bécsben Karl Österreicher, Salzburgban Milan Horvat, Szombathelyen Eötvös Péter mesterkurzusain vett részt. 1983 óta a Magyar Állami Operaház tagja, kezdetben mint korrepetitor. Korrepetitori munkája során szinte a teljes operarepertoárt betanította az énekkarnak és a szólistáknak. 1988-tól kapott lehetöséget elöadások vezénylésére, sok feladatot bíztak rá, premiereket is dirigált. 1995-ben vezényelt elöször balettelöadást, a Diótöröt, amelyet azóta már több mint százszor dirigált. 1995 és 2009 között az Operaház minden balett produkciójában részt vett. Jó ideig az Operaház legfoglalkoztatottabb karmestere, mintegy 650 elöadást vezényelt. Vendégszerepelt Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban és Mexikóban. A Stockholmi Strauss Orkester-rel CD-re vette J. Strauss jr. Fürstin Ninetta c. operettjét, majd Erkel István király c. operáját, Széchényi Imre zenekari táncait és Weiner Leó műveinek zenekari összkiadását (eddig három jelent meg) a Naxos kiadónak. Vezeti az általa alapított Budai Müvészházat, amelyben a különféle művészeti ágakat oktatnak és mutatnak be rendezvényeken felnött- és gyermekközönségnek.
(Forrás: budaimuveszhaz.hu)

KIÁLLÍTÁSOK

2023. december 7-től 2024. január10-ig– helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasóteremben.
Régi idők karácsonya a folyóiratok hasábjain – kamara-kiállítás
Régi idők karácsonyainak üzenete, népszokásai elevenednek meg eredeti, a 19–20. század fordulójának gyermeklapjai, folyóiratai által.

2023. december 14-től 2024. január17-ig– helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér (Szeged, Dóm tér 1-4.)
A vas szerelmese – 100 éve halt meg Gustav Eiffel– kamarakiállítás
Bármerre utazunk a világban, felbukkan egy híd, egy viadukt, templom, egy szobor, pályaudvar, egy világítótorony, egy operaépület vagy egy csillagvizsgáló, amely Eiffel tervei alapján készült. Több, mint ötszáz építményt adott a világnak öt kontinensen, harminc országban. Nekünk magyaroknak is jutott az eiffeli örökségből: a budapesti Nyugati-pályaudvar főépülete, a Margit híd és a szegedi Belvárosi híd szintén a mester munkája.100 éve, 1923-ban halt meg Gustav Eiffel, francia építőmérnök.
Kamaratárlatunkban munkáit idézzük meg a könyvtár dokumentumai segítségével.

KORÁBBAN MEGNYÍLT KIÁLLÍTÁSOK, AMELYEK MÉG DECEMBERBEN IS MEGTEKINTHETŐK

2023. november 3 – december 6-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasóterem, (Szeged, Dóm tér 1-4.)
A tudomány napja – 130 éve született Szent-Györgyi Albert
A magyar tudomány napjáról 1997 óta emlékezik az Akadémia. Hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük november 3-án, annak emlékére, hogy 1825-ben s ezen a napon, Széchenyi István birtokainak egy évi teljes jövedelmét ajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására.
Az ünnepnap alkalmából egy jeles Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert (1893–1986) pályaművét jeleníti meg a bibliotéka kamara-tárlata: műveiből s a róla szóló írásokból láthatnak egy válogatást az érdeklődők. 

2023. november 16-tól 2023. december 13-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Vaszy Viktor – A komponista a karmester mögött
Születésének 120. évfordulóján a Somogyi-könyvtár Vaszy Viktor műveiből összeállított Zenei Album koncerttel és a hagyatékából származó dokumentumok kiállításával emlékezik meg a karmesterről.
Nem volt még város Magyarországon, amely ennyire összeforrott volna szeretett művészével, mint Szeged Vaszy Viktorral. Személyisége ritka erejével képes volt önmaga megszabni életpályáját, a helyben maradást választva felvirágoztatta Szeged zenei életét. A Szegedi Szimfonikus Zenekar megteremtése, a Zenebarátok Kórusa és a Szabadtéri Játékok mind a nevéhez fűződnek.
Karmesteri munkája mellett kevésbé ismert zeneszerzői tevékenysége, pedig Bartók és Kodály árnyékában alkotva sikerült egyéni hangot találnia mértéktartóan modern műveiben.
Születésének 120. évfordulóján a Somogyi-könyvtár Vaszy Viktor műveiből összeállított Zenei Album koncerttel és hagyatékából származó dokumentumok kiállításával emlékezik meg a karmesterről.

2023. november 17-től 2024. január 16-ig– helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti közösségi tér, központi lépcsőház és alagsori klub (Szeged, Dóm tér 1-4.)
Buborékban beszélők – A magyar képregény 150 éve
Egy sajátos képes elbeszélési forma 150 éves történetének bemutatásán keresztül, a legkiválóbb magyar képregényalkotók alkotásait ismerheti meg a közönség a Buborékban beszélők című kiállításon.
Magyarországon már az első hazai élclapok megjelenését követő évtizedekben megjelentek képaláírásos rajzsorozatok hazai és külföldi alkotóktól egyaránt. Az első formailag már képtörténetnek tekinthető alkotást Jókai Mór szövege alapján Jankó János karikaturista készítette több folytatásban az Üstökös című élclapba. Ezt követően számtalan élclap és gyereklap közölt ilyen típusú rajzsorozatokat az 1873–1919 közötti időszakban.
A későbbi években más hetilapok és számos napilap is rendszeresen publikálta hazai illusztrátorok, például Honti Nándor képsorozatait, majd szóbuborékos képregényeit 1920 és 1945 között. A második világháborút követően folytatódott ez a tendencia, majd 1957 után a képregény valóságos reneszánszát élte Magyarországon, amelynek alkotói között grafikusművészeket, illusztrátorokat, karikaturistákat és rajzfilmrendezőket egyaránt találunk 1950 és 1980 között. Ekkor készültek a magyar képregénytörténet grafikailag legkiválóbb alkotásai, mint például Dargay Attila, Korcsmáros Pál, Sebők Imre és Zórád Ernő munkái.
A rendszerváltás időszakában a külföldi képregények térnyerése következett, de hazai alkotók munkái is megjelentek, például Fazekas Attila képregényei, de ekkor, azaz 1981 és 2004 között, már leginkább füzetekben, könyvekben. 2005-öt követően már egy fiatal grafikusgeneráció készítette a képregényeit, akik alkotócsoportokba szerveződve kiállításokon mutatkoztak be, és saját kiadványokat jelentettek meg, amelyeknek a képregényfesztiválokon és az interneten keresztül komoly rajongótábora alakult ki.
A magyar képregény 150 évét bemutató kiállításon ezekre a nagyobb egységekre bontva mutatja be a hazai alkotók munkáit látványos installációkon keresztül, kitérve a képregény és az animációs film kapcsolatrendszerére is.

2023. november 17-től december 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Érdekességek Szabó Zoltán Ádám gyűjteményéből
Rőczei Györgyre, az idén elhunyt képzőművészre, a hazai underground képregény egyik ősatyjára emlékezünk egy exkluzív emlékkiállítás keretében, amelyben láthatóak lesznek képregényei, eredeti oldalak és egyéb grafikai munkái.
A további tárlókat szakmai partnerünk, Szabó Zoltán Ádám (kilencedik.hu, MKSZ) tölti meg az idei fesztivál tematikájához kapcsolódó képregényekkel és képregényes tartalmakkal, saját és a könyvtár gyűjteményéből válogatva.

2023. november 17-től 2024. január 20-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Gyermekkönyvtár
Asterix 36. - Az eltűnt papirusz - a Móra Kiadó vándorkiállítása Szegeden
Az eltűnt papirusz című kötet alapján készült tablókon skiccek, vázlatok és karaktertervek mentén elevenedik meg egy képregény születése.

Az Asterix történetek szülőatyja a színvak rajzoló, Albert Uderzo és a szövegíró René Goscinny volt. René Goscinny halálát követően, miután Uderzo 2011-ben letette a ceruzát és hátrébb lépett, a képregényt az új alkotópáros, Jean-Yves Ferri és Didier Conrad neve fémjelzi, ez a kettős vette kezelésbe a gall falu lakóit

Az eltűnt papirusz című rész története szerint, amikor Julius Caesar kiadni készül híres feljegyzéseit a galliai háborúkról, tanácsadója, Publius Superbonus javaslatára törli belőle a rendíthetetlen gall faluval kapcsolatos kudarcait. A kéziraton dolgozó írnokok egyike azonban eljuttatja a fejezetet tartalmazó papiruszt a szenzációkra mindig éhes Duplapolemix hírmondónak, aki Asterixék falujába siet vele, nyomában egy különleges római cenzoregységgel.

A tárlat a Móra Kiadó jóvoltából látható a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában.

2023. október 5-től 2024. január 3-ig– helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér (Szeged, Dóm tér 1-4.)
140 éve a közművelődés és a tudományosság szolgálatában– kiállítás
140 éve avatta fel I. Ferenc József uralkodó a Somogyi-könyvtárat.

A Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2023. decemberi rendezvényei

Kiállítások

Agóra Gyermekkuckó (Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, Kálvária sgt. 23.)
2023. november 1–30. Isztambuli képeslapok – fotókiállítás a Nap-Fény Nyugdíjas Fotókör Egyesület tagjainak munkáiból
2023. december 1. – 2024. január 31. Szegedi téli emlékek – a Nap-Fény Fotókör tagjainak kiállítása

Csillag téri fiókkönyvtár (6723 Kereszttöltés u. 29.)
2023. december 1-29. 45 éves a Csillag téri fiókkönyvtár

Dorozsmai fiókkönyvtár (6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.)
2023. november 9– december 7. Petőfi Sándor szobrai Csongrád-Csanád megyében – A Nap-Fény Fotókör kiállítása
2023. december 7.–2024. január 4. Hegyen, völgyön – négy évszakban – a Nap-Fény Fotókör tagjainak kiállítása

Francia utcai fiókkönyvtár (6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 69–71.)
2023. november 6–december 22. A Nemzet Színészei – „KovZsi" Kovács Zsigmond portré karikatúrái

Odesszai fiókkönyvtár (6726 Székely sor 11.)
2023. november 2–30. Színek Toszkánából - Bakos Katinka fotókiállítása
2023. december 4- 2024. január 26. "Évszakok" – Kuklis Katalin festőművész kiállítása.
"A múló évszakok egy hosszú-hosszú folyó örökké ismétlődő vízfodrai." (John Ronald Reuel Tolkien)

Rókusi fiókkönyvtár (6724 Szeged, Vértói út 5.)
2023. október 3– november 20. Fotószünet I. – a Természet gyerekszemmel című fotókiállítás első része
2023. december 4.–2024. január 22. Fotószünet II. – a Természet gyerekszemmel című fotókiállítás második része

Stefánia fiókkönyvtár-klub (6720 Stefánia 2.)
2023. november 2– december 21. Mesék a Kozmoszból – Förgeteg Gábor kiállítása

Tápai fiókkönyvtár (6753 Budai Nagy Antal utca 20–22.)
2023. november 13– december 21. A szecesszió csodái Nagyváradon – fotókiállítás a Nap-Fény Nyugdíjas Fotókör Egyesület tagjainak munkáiból
2023. december 1–21. Helyi alkotók kézműves kiállítása

Programok

Agóra Gyermekkuckó (Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra, Kálvária sgt. 23.)
2023. december 1. 10.00 órakor BabaKuckó „Együttzengés” népdalainkkal
Előadó: Csizmadia Anna, Junior Príma díjas népdalénekes
2023. december 1. 16.30 órakor Mese, mese, mátka… – Járjunk együtt a mesék birodalmában! Szóljon a mese, forogjon a mesekerék! Címe: Hókirálynő
2023. december 8. 11.00 órakor BabaKuckó Huncutkodó baba-mama klub
Zöldellő zenebölcsi a babáknak – Énekes, hangszeres foglalkozás 0-3 éves korig
Foglalkozást vezeti: Varga Zsuzsanna, zongoratanár
Részletek az alábbi linken: https://zoldellozongora.hu/zoldello-zenebolcsi
2023. december 8. 16.30 órakor Mese, mese, mátka… – Járjunk együtt a mesék birodalmában! Szóljon a mese, forogjon a mesekerék! Címe: Mazsola és a hóember
2023. december 15. 10.00 órakor BabaKuckó MeseKuckó. Könyves kincsestár babáknak
Mesélés, mesék fontossága a babák fejlődésében. Lélekmelengető mesék az anyukáknak
Előadó: Takács Kata, meseterapeuta és Molnár Györgyné, könyvtáros
2023. december 15. 16.30 órakor Mese, mese, mátka… – Járjunk együtt a mesék birodalmában! Szóljon a mese, forogjon a mesekerék! Címe: Gabi karácsonya
2023.december 20. 16.00 órakor „Holnapután az angyalok Gyémánt-havat hoznak.”
Karácsonyvárás a mesékben, versekben

Csillag téri fiókkönyvtár (6723 Kereszttöltés u. 29.)
december 6. 15 órakor Mikulás-napi kézműves
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
december 11. 17 órakor Film-Csillag-Klub
december 22. 16 órakor Karácsonyi kézműves
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Dorozsmai fiókkönyvtár (6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.)
november 30. 17.00 órakor Mentálhigiénés beszélgető kör Farkasinszki Katával. Férfi és női archetípusok 3.
december 1. 16 órakor Könyvbemutató Patócs Molnár János és Molnár Aliz Abigél: Alizka meséi c. könyv dedikálással egybekötött bemutatója. A szerzőkkel Csontos Márta költő beszélget.
december 7. 15 órakor “Hegyen, völgyön – négy évszakban” – A Nap-Fény Fotókör kiállításának megnyitója. Közreműködnek: Szentes Bíró Ferencné (vers) és a Hóvirág Népdalkör.
december 8. 16 órakor Hubert, a vadászmanó és az állatok rajzpályázat eredményhirdetése. A díjakat átadja Dr. Szilágyi Bay Péter, a Hubert történetek írója.
december 14. 16 órakor Családi délután. Melengető fűszeres mesék és karácsonyi kézműveskedés, fenyőfa díszítés.
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Északvárosi Fiókkönyvtár (6723 Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)
november 30. 16.30-kor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba játékos, interaktív, diafilmes mesefoglalkozásra várjuk a kisgyermekes családokat. A programunkkal a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozunk.
december 1. 16.30 órakor Szöveg(elő) klub – filmes, könyves kibeszélő fiataloknak. Szereted a könyveket, filmeket, a könyvek filmadaptációit? Ha szívesen beszélgetnél minderről kortársakkal, akkor itt a helyed! Klubunkba a 16 év feletti középiskolásokat várjuk.
december 5. 10.30 órakor ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében “Ezüst esőbe száll le a karácsony…” – Karácsonyi verselés és beszélgetés Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével.
december 6. 16.30 órakor a ‘Tinikuckó’ klub keretében kortársak – közösség – drámajátékok. Tiniklubunkba a felső tagozatos kamaszokat várjuk.
december 7. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: ‘Ha anya jól van…’ – Szülői hatékonyságunk kulcsai címmel interaktív előadás Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus vezetésével. Klubunkba a kisgyermekes szülőket várjuk 0-3 éves korú gyermekeikkel együtt. A programon való részvétel ingyenes, de érdemes előzetesen jelentkezni: személyesen a könyvtárban (Gáspár Zoltán utca 6.), telefonon: 635-357 vagy emailben: eszak@sk-szeged.hu
december 13. 16.30 órakor Olvasni menő! – könyvklub kisiskolásoknak – Új klubunk célja a családok támogatása gyermekeik olvasóvá nevelésében, a könyvek és az olvasás megszerettetése a kisiskolás korosztállyal könyvajánlók, közösségépítő játékok segítségével. Várjuk az alsó tagozatos gyerekeket játékos, könyves foglalkozásra!
december 14. 16.30 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba játékos, interaktív mesefoglalkozásra várjuk a kisgyermekes családokat.
december 19. 10.00 órakor Igény szerinti hozzátáplálás klub várandós anyukáknak és kisgyermekes családoknak Nemesszeghy-Nagy Enikő élelmiszermérnök, kisgyermekes anyuka vezetésével.

Francia utcai fiókkönyvtár (6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 69–71.)
2023. december 4. 10.00 órakor Téli Ünnepváró – Kézműves foglalkozás óvodásoknak Kajosné Ili virágkötő mester segítségével
2023. december 7. 16.30 órakor Mesés Ismerettárban Ünnepváró versek, mondókák és kézműves foglalkozás gyerekeknek. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
2023. december 8.  16.30 órakor A kreativitás csodái – kézműves délután kreatív hobby iránt érdeklődő felnőtteknek.  (Részvételi díj: 500,-Ft)
2023. december 27. –2023. december 29-ig könyvtárunk Zárva tart.

Móra utcai fiókkönyvtár (6725 Szeged, Móra u. 21.)
november 30. 16.30 órakor Diafilmvetítés a könyvtárban a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva
december 7. 16.30 órakor Amikor besötétedik… – Téli és karácsonyi mesék a könyvtárban
december 15. 16.30 órakor Eszterlánc – Fadoboz festése – kézműves délután felnőtteknek (regisztráció szükséges!)
december 21. 16.30 órakor Családi szöszmötölő – Karácsonyfadíszek készítése – családi kézműves délután

Odesszai fiókkönyvtár (6726 Székely sor 11.)
november 29. 16.00 órakor Családi Diafilmvetítés a könyvtárban a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva. Kérd meg szüleidet vagy a nagyit, hogy jöjjenek el veled és olvassanak mesét a diavetítő mellett!
december 7.  16.00 órakor Élményműhely: karácsonyi díszek készítése
(Részvételi díj: 500,-Ft)
december 15. 16.30 órakor a Mesetarisznyában Karácsonyfát mindenkinek! című mese és hozzá kapcsolódó játékos foglalkozás.
december 21. 16.30 órakor Karácsonyi készülődés kicsikkel és nagyokkal a Családi Kézművesműhelyben
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Rókusi fiókkönyvtár (6724 Szeged, Vértói út 5.)
december 1.–22. Használt könyvek vására 100 forintos egységáron teljes nyitvatartási időben
december 6. 15.00 órakor Somogyi-könyvtár Íróklubjának összejövetelén Adventi írások címmel felolvasás és kötetlen alkotói beszélgetés „Adventus Domini, az Úr eljövetele”
Az irodalmi délutánt vezeti: Bálintné Ágoston Ilona
december 7. 14 órakor a Hallássérültek kulturális közösségének Karácsonyi készülődés című összejövetele
december 15. 16.00 órakor a Kötőklub összejövetelére hívjuk az érdeklődőket
december 21. 16.30 órakor Barkácsoló – családi kézműves foglalkozás „Kiskarácsony, nagykarácsony” címmel

Stefánia fiókkönyvtár-klub (Stefánia 2.)
december 4. hétfő 16.30-18.00 Mikulás-kupa/sakk/
december 5. kedd 16.00-17.00 Karácsonyra hangoló koncert – a Király-Kabóca Gitárzenekar fellépése
december 7. csütörtök 17.00-20.00 Karácsonyi Irodalmi Est Annabellával
december 8. péntek 14.00-18.00 D&D klub
december 11. hétfő 16.30-18.00 Sakk-klub
december 14. csütörtök 16.30-18.00 Genshiken animés-klub
december 18. hétfő 16.30-18.00 Sakk-klub
december 20. szerda 17.00-20.00 Book-chat, könyves beszélgetés Edmonddal

Tápai fiókkönyvtár (6753 Budai Nagy Antal utca 20–22.)
november 2–30-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében
december 10. vasárnap 14.00 órától mesedélután a könyvtárban a Hangoló-hagyományok napja programhoz kapcsolódva
december 13. 13.30 órakor Luca napi foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola I. osztályának
december 17. vasárnap 17.00 órától Falukarácsony a Heller Ödön Művelődési Házban
december 1-21-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében
december 22-31-ig könyvtárunk zárva tart


2023.11.27. - 2023.12.02.
2023.12.04. - 2023.12.09.
2023.12.11. - 2023.12.16.
2023.12.18. - 2023.12.23.
2023.12.27. - 2023.12.30.
Találatok száma: 61

Vén Diófa De Lux Panzió**** Szeged

Vén Diófa De Lux Panzió**** Szeged

A modern stílusban megálmodott, családias Vén Diófa De Lux Panzió**** a szegedi belváros szívében, a Petőfi Sándor sugárúton található, csupán néhány percre a szegedi élet lüktető központjától, a Dugonics tértől. Szeged jelképének számító, és a 80 éves Szabadtéri játékok helyszínét jelentő Dóm tértől ... Bővebben


Szállásfoglalási lehetőség
Ajánlatkérés
Kiemelt partner
Aréna Deluxe & Spa Szeged

Aréna Deluxe & Spa Szeged

Aréna Deluxe & Spa szálláshelyünk Szeged egyik jól frekventált helyén a Tisza partján található a Tiszavirág Sportuszoda és a Pick Aréna szomszédságában, mely létesítmények számos országos és nemzetközi sporteseménynek adnak helyet. Szobáinkat mindent igényt kielégítően alakítottuk ki. Minden ... Bővebben


Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner
Anna Panzió

Anna Panzió

A szálláshely biztosítja a munkához és a pihenéshez egyaránt elengedhetetlenül fontos nyugalmas környezetet. A gondtalan, kellemes kikapcsolódást szolgálja a gyönyörűen parkosított udvarunk. Bővebben


Apáthy István Kollégium

Apáthy István Kollégium

A kollégium Szeged történelmi belvárosában, a Dóm tér belváros felé nyúló sarkánál fekszik, mely Apáthy István zoológus egyetemi tanár nevét viseli. Az Apáthy István Kollégium jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar kari kollégiumaként működik. Az intézmény 234 férőhelyes, ... Bővebben


Aquarius Vendégház Szeged

Aquarius Vendégház Szeged

Vendégházunkban 7 darab elegáns belső kialakítású, füstmentes szoba található, amelyek összesen 16 férőhelyet biztosítanak. Mindegyik szoba saját fürdőszobával rendelkezik, melyekben az önálló zuhanyzó és toalett egyaránt megtalálható. A szálláshely szobái meglehetősen tágasak, a legkisebb szoba mérete 18 m2. Az ... Bővebben


Art Hotel Szeged****

Art Hotel Szeged****

Az Art Hotel Szeged a belvárosban, közvetlenül a Dóm térre nyíló Somogyi utcában várja a színházrajongó, városlátogató, művészeteket, vízi sportokat kedvelő és üzleti utazó vendégeket. Négycsillagos szobáink, modern éttermünk, rendezvénytermeink szolgáltatásai együttesen teszik hotelünket Szeged ... Bővebben


BL Luxusapartman Ház Szeged

BL Luxusapartman Ház Szeged

Családias apartmanházunk nyugodt, csendes környezetben, Szeged város szívében található. Egész évben várjuk a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó családokat, párokat. Minden vendégünk számára díjtalanul igénybevehető a nyitható/fedhető úszómedencénk. Bővebben


Bella Hotel*** Szeged

Bella Hotel*** Szeged

A szálloda 500 méterre fekszik Szeged központjától, a Rókus-templom és a Mars téri buszpályaudvar közvetlen közelében. Bővebben


Borostyán Birtok Szeged-Gyálarét

Borostyán Birtok Szeged-Gyálarét

Az egységes stílusban épített, illetve felújított épületek, az egy hektáros, nyárfa, platán- és fűzfaligettel körülölelt horgásztó ideális pihenést és kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak. A 20 holdas területen található a férőhelyes Étterem , melynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a ... Bővebben


Brindza Vendégház

Brindza Vendégház

Barátságos,tiszta, fiatalos, olcsó szállás Szeged legjobb helyén. Bővebben


1 2 3 4 ... 7   
Találatok száma: 73

Barcraft Szeged

Barcraft Szeged

Magyarország első eSport bárja végre megérkezett Szegedre! Nálunk megtalálhatsz mindent ami geek. Bővebben


Bistorant - Bistro Restaurant Winebar

Bistorant - Bistro Restaurant Winebar

A Bistorant kiváló minőségű ételeket kínál fiatalos, kötetlen környezetben, így tökéletes helyszín családi és baráti összejövetelekhez vagy beszélgetéshez egy finom koktél, vagy egy jó bor mellett. Bővebben


Classic Grill szerb étterem és pince

Classic Grill szerb étterem és pince

Ha szereted a grill ételeket, a családias hangulatot, a barátságos kiszolgálást, szeretettel invitálunk, hogy tedd próbára délvidék egyedülálló Parázskonyháját! Bővebben


Cukkini Gyorsétterem

Cukkini Gyorsétterem

Éttermünk gyorsétteremként üzemel ahol a magyaros ízek kedvelői, illetve a vegetáriánus vendégeink is megtalálhatják számításukat. Naponta kétfajta levesből és 8 féle főételből választhatnak vendégeink ideértve a vegetáriánus ételeket, főzelékeket,pörkölteket, rostonsülteket, frissensülteket és a salátákat. ... Bővebben


Fasor Vendéglő és Semiramis  Kávézó

Fasor Vendéglő és Semiramis Kávézó

Fasor vendéglő, a hagyományos értékek étterme. Úgy hisszük, hogy ahonnan a vendég jóllakottan távozik és később örömmel tér vissza, az egy jó étterem. Bővebben


Főzelékmegálló Gyorsétkezde

Főzelékmegálló Gyorsétkezde

Az étterem fő kínálata - nevéből adódóan elsősorban magyar termelőktől vásárolt zöldségekből és gyümölcsökből készült - főzelék, amely mellé különböző húsos és húsmentes feltétek választhatók. Napi menü kínálatunkból vegetáriánusok is kedvükre választhatnak, egyrészt a vegetáriánus menü minden nap ... Bővebben


Garden Bistro & Beach Szeged

Garden Bistro & Beach Szeged

Garden hangulattal, megújuló ízekkel, ital akciókkal, óriás kivetítővel várunk benneteket hangulatos kerthelyiségünkben. Reggeli, ebéd, vacsora, lazulás.. Bővebben


Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Helló Szeged! Bárkit kérdezel róla, hogy szereti-e a túrógombócot, tízből kilenc esetben a válasz: PERSZE! Amikor a kifinomult modern gasztrológia találkozik egy évszázados múlttal büszkélkedő népi étellel, egy olyan különleges fogás születik, ami egyszerre gyönyörködteti a szemet, kényezteti az ... Bővebben


Görög Pizzéria

Görög Pizzéria

Családi vállalkozásként üzemelő kertvárosi éttermünkben nem csak pizzákat készítünk. A görög ízeket is ide varázsoljuk sültjeinkben és salátáinkban. Az étterem földszinti része minden nyáron hangulatos terasszal bővül. Az emeleten 40 fő részére különterem és hozzá kapcsolódó terasz várja vendégeinket. ... Bővebben


Gőry Pince & Terasz

Gőry Pince & Terasz

„Szeged legvirágosabb étterme” címet viselő mediterrán kertes étterem. Ősszel kerti teraszunkat fűtött télikertté varázsoljuk. Bővebben


1 2 3 4 ... 8   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG