Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Budapest SWING JAZZ FUNK Szilveszter
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Decemberi nyereményjáték
Decemberi nyereményjáték

Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

2018. december 10 - 15.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2018. DECEMBERI RENDEZVÉNYEI

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A könyvtár és a színház közös játékában a helyes megfejtést beküldők között 2-2 db színházjegyet sorsolunk ki, melyhez 50%-os kedvezménnyel juthatnak a nyertesek.

2018. december 15-ig
Závada Pál az utolsó üzlet című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2018. december 31-ig
Dargay – Nepp – Romhányi – Strauss: Szaffi című zenés mesejátékához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2019. január 31-ig
Dés-Nemes-Böhm-Korcsmáros-Horváth: Valahol Európában című musicaljéhez  kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2019. január 31-ig
Donizetti: Bolondokháza és Molnár László: Május című operáihoz kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2018. december 20-29-ig – helyszín: Gyermekkönyvtár
Holle anyó varázslatos birodalmává változik a gyermekkönyvtár. A te segítségedre, fantáziádra is szükség van. Gyere, teremtsük meg együtt ezt a csodálatos téli világot!

ADVENTI JÓTÉKONYSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSEK

2018. december 7-30. – helyszín: alagsori közösségi tér
„Nem adhattam ma semmi mást….” (Áprily Lajos) – a Somogyi-könyvtár adventi és karácsonyi segítő kezdeményezése a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesület tagjai számára

Idén már ötödik esztendeje, hogy advent idején a Somogyi-könyvtár alagsori közösségi terében használt kötetekből „könyv-karácsonyfát" állítanak, amelynek példányait hazavihetik a látogatók. A kötetekért nem kell fizetni, az önkéntesen meghatározott adományokból származó bevételt pedig hagyományosan évről évre jótékony célra fordítják. Az idei adományokat a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesület tagjai számára ajánlja fel a könyvtár.

A sclerosis multiplex jelenleg még gyógyíthatatlan, az alkalmazott gyógyszeres terápia arra szolgál, hogy lassítsa a betegség lefolyását. Hazánkban körülbelül nyolcezer embert érint a sclerosis multiplex (SM).

„Azt elfogadni, hogy valaki egyik pillanatról a másikra lebénul, kerekes- székbe kényszerül, vagy nyelészavar miatt csak pépes ételt tud enni, esetleg nem tudja használni a kezeit, mert az ujjai görcsbe rándulva maradnak, nem könnyű. Sok beteget küldenek a kezdődő tünetekkel pszichiátriára vagy reumatológushoz, és csak sokára jutnak el neurológushoz. Sajnos egyre több a fiatal, tizenévesen diagnosztizált beteg is. Amikor szembesülnek azzal, hogy gyógyíthatatlan krónikus betegek, azonnal az a kép jelenik meg előttük, hogy hamarosan kerekesszékbe kerülnek.” (Gyurácz Annamária, a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesületének elnöke)

2018. december 8-14. – helyszín: a Somogyi-könyvtár központi épülete és valamennyi fiókkönyvtára
Adventi gondoskodás a nehéz sorsú állatokról
Közeleg a karácsony, amikor családunkkal, kis kedvenceinkkel együtt osztozhatunk az ünnep fényén. Azonban ilyenkor sem szabad elfeledkeznünk azokról az állatokról, akik nem ilyen szerencsések és család nélkül, menhelyen vagy akár az utcán töltik a hideg nappalokat és éjjeleket. Sokszor az utolsó esély számukra a jószívű emberek segítsége lehet!

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és az Országos Állatvédelmi Alapítvány 2018. december 8-tól december 14-ig adománygyűjtést szervez a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központi épületében és valamennyi fiókkönyvtárában.
A gyűjtés idejében a bibliotékákban gyűjtőhengereket helyeznek el, amelyekbe első sorban konzerv- és száraz eledeleket várnak cicáknak és kutyáknak, de természetesen egyéb olyan tárgyi adományok is érkezhetnek, amelyek a kutya vagy cica tartáshoz kellenek.

A gyűjtés célja, hogy karácsony alkalmával lakjanak jól a nehéz sorsú állatok is.
A felajánlott eledelt az állatvédő szervezetek védencei és támogatottjai kapják, valamint a nehéz helyzetben lévő állattartó családok.

  • PROGRAMOK

2018. december 11. (kedd) 16.00-18.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Kiskarácsony, nagykarácsony… – A szeretet ünnepéről szóló mesék, versek, kreatív játékok óvodások és kisiskolások számára

2018. december 11. (kedd) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Író olvasó találkozó Hász Róbert íróval. Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című, idén megjelent könyvéről a szerzővel beszélget Veszelka Attila.
Közreműködik a Baka István Versmondó Kör

2018.  december 11. (kedd) 17.00 – helyszín: 1. emelet Zeneszoba
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 20 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Vendég: Dr. Pataki Bettina, Sófi-ösztöndíjas jogászhallgató (SZTE, ÁJTK)
Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Pataki Bettina, 1993-ban született Gyulán, 2013-ban érettségizett a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában, 2018-ban jogász diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Hallgatóként büntetőjogi témájú dolgozatával egy II. helyet és a Wolters Kluwer Kft. Különdíját szerezte meg az Országos Tudományos Diákköri Konferencián Dr. habil. Szomora Zsolt témavezetése mellett 2017-ben. Az Országos Bírósági Hivatal Mailáth György Tudományos Pályázatán I. helyezést ért el büntető eljárásjogi témájú dolgozatával 2017-ben. Az EMMI Új Nemzeti Kiválósági Programjának támogatásával folytatott kutatása eredményeként a testi sértés témakörében született dolgozatával I. helyezést ért el a legfőbb ügyész által Kozma Sándor emlékére kiírt tudományos pályázaton joghallgatói tagozatban 2018-ban. Tanulmányai során 2018-ban elnyerte az SZTE Sófi-alapítvány különdíját, két alkalommal a Tehetségpont Talent Ösztöndíját arany fokozatú kiválósági lista tagsággal, háromszor a Köztársasági Ösztöndíjat és a Szeged Városi Ösztöndíjat, a Diákhitel Direkt Tanulmányi Ösztöndíját valamint három alkalommal részesült az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Ösztöndíjában. Szakmai érdeklődése igen szerteágazó, hiszen római jogból is folytatott tudományos munkát valamint munkajogból és polgári jogból is országos versenyeredményeket ért el, azonban leginkább a bűnügyi tudományok iránt érdeklődik, a büntető anyagi és eljárási jog területén végzett több kutatómunkát. Szabadidejében szívesen kirándul, utazik és sportol.

2018. december 12.(szerda) 15.00-16.00-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mackó kuckó – Luca fénye – Játékos mesefoglalkozás kisiskolásoknak
Foglalkozást vezeti: Orlik Ilona

2018. december 12. (szerda) 16.30 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
A Valahol Európában (zeneszerző: Dés László, dalszöveg: Nemes István, szövegkönyv: Böhm György - Korcsmáros György - Horváth Péter, Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján.) című musicalhoz kapcsolódóan közönségtalálkozó a Szegedi Nemzeti Színház 2018. december 21-i bemutatóját megelőzően.
Résztvevők: Szőcs Artur rendező, Bodor Johanna koreográfus, Rusznák András "Hosszú", Ágoston Katalin "Suhanc" és Pálfi Zoltán "Simon Péter"
Moderátor: Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára.

„Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Nem tudnak írni, olvasni, nem tudják mi a zene, mi a szeretet. (…) Az otthonukat szétverte a háború.” A második világháború végén játszódó történet hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket.
A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabd félni, Valahol Európában, A zene az kell – igazi slágerekké váltak.
A musical a Proscenium Szerzői ügynökség Kft.-vel kötött megállapodás alapján kerül előadásra.

2018. december 13. (csütörtök) 16.30 óra – helyszín: Gyermekkönyvtár
Ültess Luca-búzát! December 10-15 között elültetheted saját Luca-búzádat a könyvtárban. Ha rendszeresen eljössz és gondozod, meglepetésként a család karácsonyi ünnepi asztalának dísze lehet.

2018. december 13. (csütörtök) 16.30 óra – helyszín: Gyermekkönyvtár
Meséről mesére – A Laci és az oroszlán és a Lúdas Matyi című diafilmek vetítése.

2018. december 14. (péntek) 14.00 – helyszín: földszinti kiállítótér
Lapok a Pick-kalendáriumból
A szakmatörténeti kiállítás ünnepélyes megnyitója
A résztvevőket köszönti: Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója
A kiállítást megnyitja: Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Közreműködik: Manqarious Sarah (furulya), az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola tanulója
A 2018/19-es évek fordulóján a Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos téli kiállításával a világhírű szegedi cég indulásáról, valamint az alapító és névadó család tagjairól emlékezünk meg. A múltidézésre több "ürügy" kínálkozik, hiszen 175 éve, 1843-ban született Pick Márk, akivel elkezdődött, illetve 50 éve, 1968-ban hunyt el Pick Jenő, akivel lezárult a Pick-történelem hőskora. 2019-ben pedig 150. évének végére ér a céghistória, mely Pick Márk terményüzletének 1869-es megnyitásával vette kezdetét. A tárlaton a könyvtár gyűjteményéből válogatott korabeli dokumentumokkal idézzük meg a szegedi gyáripar történetének meghatározó alakjait és eseményeit.

A tárlatot Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből származó szakmatörténeti tárgyak és eszközök teszik még látványosabbá.

2018. december 14. (péntek) 16.30 óra – helyszín: 3. emelet Emlékkönyvtár
Emlékkönyvtár-látogatás
A Dóm téri központi épület  3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak még a 16. századi európai nyomdák fa- illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei s a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.

Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál
A bemutató időtartama: 1 óra
Ára: egységesen 500 Ft
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.

A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény. Turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.
Fotózásra nincs lehetőség.

2018. december 14. (péntek) 16.30 óra – helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka…
Diafilm vetítés
Címe: A cinege cipője

2018. december 18. (kedd) 16.00 – helyszín: 1. emelet zeneszoba
Prof. Dr. Temesi Mária Operaénekes, a Magyar Állami Operaház operanagykövete és énekmestere, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető professzora Puccini: Bohémélet
című operájáról vetítéssel egybekötött előadást tart
Puccini Bohémélete igazi operasláger, amelyet a világ szinte összes operaháza napjainkban is állandó műsorán tart. E csodálatos, Párizsban játszódó szerelmi történet, Rodolf a pénztelen ifjú költő és az akkor még halálos kórnak számító tüdőbajban szenvedő fiatal varrólány, Mimi „Love story”-ja. E karácsonyt is érintő megható történet óriási szerelmi érzéseit Puccini egyedülállóan szép és dallamos melódiái, lelkünket felemelő és megérintő harmóniái teszik varázslatossá.

2018. december 19. (szerda) 17.00 – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
12 hónap, 12 könyv – klubtalálkozó Szabados Ágnes részvételével
Olvasásnépszerűsítő csoportot hozott létre Facebook-oldalán Szabados Ágnes, az RTL Klub hírműsor-vezetője, az SZTE BTK óraadó tanára.
A Nincs időm olvasni – 12 hónap, 12 könyv csoport tagjainak száma folyamatosan nő, az oldalt már több mint tízezren látogatják.

A kihívás első vidéki közönségtalálkozója 2018. áprilisában volt Szegeden, a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában, majd ezt követte még három újabb rendezvény.

A sikerre való tekintettel a klub ismét folytatódik, vendégünk ezúttal Borbás Edina, MTA SZAB-médiadíjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyvíró, író.

A rendezvény ingyenes.

Az alapító a szegedi kezdeményezésről:
"Szeged mindig is második otthonom lesz, itt váltam felnőtté, itt kezdődött a karrierem, ezért különösen boldoggá tesz, hogy a Nincs időm olvasni kihívás első vidéki klubja éppen Szegeden indult el áprilisban. A tavaly január óta dübörgő, országos olvasós kihívásban már több,  mint 6000 ember van, és büszkén mondhatom, hogy Budapest után Szeged a második város a tagok száma alapján! Ez arra enged következtetni, hogy a szegediek könyvbarátok!"

2018. december 19. (szerda) 18-20 óra – helyszín: Dóm tér,  adventi a mesekastély
Fenyőlegenda és más mesék az adventi mesekastélyban
A Somogyi-könyvtár sok szeretettel várja papírszínházzal és élőszóban elhangzó karácsonyi történetekre, és a mesékhez kapcsolódó közös játékra a gyerekeket és szüleiket a Dóm téren felállított adventi mesekastélyba.

2018. december 20. (csütörtök) 16.30 óra – helyszín: Gyermekkönyvtár
Meséről mesére – A Maszat a tanyán és Az utolsó karácsonyi angyal című diafilmek vetítése.

2018. december 20. (csütörtök) 17.30  – helyszín: alagsori Klub
Spanyol kalandok – Pásztor Pálma: A kitagadott fiú & A kalandor című regényének bemutatója
Beszélgetőtárs: Holecska Tünde

2018. december 21. (péntek) 10.00-12.00 óra – helyszín: Gyermekkönyvtár
Holle anyó ajándékai. Varázsoljunk együtt ajándékokat Holle anyóval!

2018. december 27. (csütörtök) 16.30 óra – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére – A Mazsola és a hóember és a Holle anyó című diafilmek vetítése.

  • KIÁLLÍTÁSOK

2018. november 22-től  december 29-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
"...és az Isten Lelke lebeg vala a vizek felett.” – dr. Szerdahelyi Péter fotográfus kiállítása
Dr. Szerdahelyi Péter kutatóként dolgozott a Szegedi Tudományegyetemen. Mintegy négy évtizede fotografál, elsősorban a természetet és épített örökségünk kincseit. Számára a fotózás töltődés, "flow-élmény", célja pedig a fényélmény megosztása másokkal. A víz, az élet kialakulásának bölcsője és annak fontos feltétele, számtalan csodát tartogat. Szinte érezni a Lélek lebegését felette, közelében - ezeket tárja elénk kiállításán az alkotó a Tisza partján vagy a holtágakon készült fotóin.
A fotográfus korábbi kiállításai a Somogyi-könyvtárban, a Dorozsmai Művelődési Házban és a Démász Galériában voltak láthatók.

2018. november 22-től december 12-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
Ki van a rajz mögött? – alkotók és alkotásaik
Sok képregényrajzoló neve, illetve egy-egy általuk rajzolt figura nagyon is ismerős a könyvtár látogatói számára, de egy személyes találkozás alkalmával sokukra talán nem ismernénk rá… A Ki van a rajz mögött? című kiállításon olyan kortárs képregényrajzolók portréi láthatók alkotásaik szomszédságában, akik az elmúlt 10 év szegedi képregényfesztiváljainak visszatérő vendégei voltak, segítve az alkotó és alkotás összekapcsolódását a köztudatban.

2018. november 28-tól december 11-ig – helyszín: 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Sugár Rezső zeneszerző, zenepedagógus 30 éve hunyt el - kamarakiállítás
A tárlat a 30 éve elhunyt Sugár Rezső Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerző, zenepedagógus munkásága előtt tiszteleg.

Sugár Rezső a Kodály-tanítványok későbbi nemzedékéhez tartozik. Kompozícióiban, ezért természetes módon jelenik meg a kodályi hatás. A zene számos műfajában alkotott, így életművében megtalálhatók pl.: szimfonikus és kamarazene-művek, oratóriumok, zongoradarabok, dalok, kórusművek. Sugár – stílusában – tagadhatatlanul magyar zeneszerző, e hagyományok folytatója, a magyar nemzeti stílus továbbvivője; művei – az egyéni jelleg mellett – gyakran népzenei ihletésűek. Egyik legismertebb műve a Romhányi József szövegére írt Hősi ének című oratórium, amelyet először a Magyar Rádió mutatott be 1952 októberében, a Rádiózenekar előadásában. Zeneszerzői korszakának második szakasza az 1950-es évek végétől bontakozott ki.

A program a Vántus István Kortárszenei Napok keretében valósul meg

2018. december 1-2019. január 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Tél – Fotókiállítás a Nap-Fény Senior Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

2018. december 6-tól 2019. január 23-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
Lapok a Pick-kalendáriumból
A 2018/19-es évek fordulóján a Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos téli kiállításával a világhírű szegedi cég indulásáról, valamint az alapító és névadó család tagjairól emlékezünk meg. A múltidézésre több "ürügy" kínálkozik, hiszen 175 éve, 1843-ban született Pick Márk, akivel elkezdődött, illetve 50 éve, 1968-ban hunyt el Pick Jenő, akivel lezárult a Pick-történelem hőskora. 2019-ben pedig 150. évének végére ér a céghistória, mely Pick Márk terményüzletének 1869-es megnyitásával vette kezdetét. A tárlaton a könyvtár gyűjteményéből válogatott korabeli dokumentumokkal idézzük meg a szegedi gyáripar történetének meghatározó alakjait és eseményeit.

A tárlatot Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, valamint a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből származó szakmatörténeti tárgyak és eszközök teszik még látványosabbá.

2018. december 6-tól 2019. január 23-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
Szegedi cukrászdahistóriák – kiállítás
Az Árvay, Suhajda és Virágh nevek néhány generációval ezelőtt minden szegedi számára ismerősen csengtek. A jeles cukrászcsaládok saját készítésű tortái és csemegéi nemcsak helyben, de országszerte híressé váltak, sőt, számos nemzetközi kiállításon is aranyérmet nyertek.
A Somogyi-könyvtár kiállítása a régi mesterek és üzleteik történetén keresztül korabeli dokumentumok, fotók, hirdetések és receptek segítségével enged bepillantást a szegedi édességtörténet hőskorába.

2018. december 10-től  2019. január 31-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
Szökőkutak – a Nap- Fény Fotókör tagjainak közös kiállítása

2018. december 13 – 2018. december 29-ig– helyszín: 1. emelet olvasóterem
A vetített kép korai csodája – a laterna magicától a némafilmekig – kamarakiállítás
Ma a szórakozás, a szabadidő eltöltésének egyik legkedveltebb formája a film, de tudjuk-e, hogy honnan indul a film története? Kiállításunk a mozgókép kialakulására és a némafilmkorszakra fókuszál. Eadweard Muybridge híres fotósorozata a mozgó lovakról 1878-ban készült, tíz évvel később pedig elkészült ez első ismert film is, a némafilmek sztárja, Charlie Chaplin pedig egy évre rá, 1889-ben született.
A tárlat a könyvtár dokumentumait, kölcsönözhető filmjeit használja fel.

2018. december 13 – 2018. december 28-ig– helyszín: alagsori közösségi tér
Felette önmagunknak – akrilképek a Sclerosis Multiplexes Betegek Csongrád Megyei Egyesülete tagjainak alkotásaiból
EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében – A sclerosis multiplex betegek életminőségének javításáért – kompetenciafejlesztő, művészetterápiás szakkör valósult meg a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtárában. ahol az akrilfestés technikájával is ismerkedhettek a résztvevők. Alkotásaik a Somogyi-könyvtár alagsori közösségi helyiségében megtekinthetők 2018. december 13-tól december 28-ig.

  • Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2018. decemberi rendezvényei

2018. december 8-14. – helyszín: a Somogyi-könyvtár központi épülete és valamennyi fiókkönyvtára

Adventi gondoskodás a nehéz sorsú állatokról
Közeleg a karácsony, amikor családunkkal, kis kedvenceinkkel együtt osztozhatunk az ünnep fényén. Azonban ilyenkor sem szabad elfeledkeznünk azokról az állatokról, akik nem ilyen szerencsések és család nélkül, menhelyen vagy akár az utcán töltik a hideg nappalokat és éjjeleket. Sokszor az utolsó esély számukra a jószívű emberek segítsége lehet!

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete és az Országos Állatvédelmi Alapítvány 2018. december 8-tól december 14-ig adománygyűjtést szervez a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár központi épületében és valamennyi fiókkönyvtárában.
A gyűjtés idejében a bibliotékákban gyűjtőhengereket helyeznek el, amelyekbe első sorban konzerv- és száraz eledeleket várnak cicáknak és kutyáknak, de természetesen egyéb olyan tárgyi adományok is érkezhetnek, amelyek a kutya vagy cica tartáshoz kellenek.

A gyűjtés célja, hogy karácsony alkalmával lakjanak jól a nehéz sorsú állatok is.
A felajánlott eledelt az állatvédő szervezetek védencei és támogatottjai kapják, valamint a nehéz helyzetben lévő állattartó családok.

Kiállítások

Odesszai fiókkönyvtár
december 3-28-ig
Bujkáló címmel Kuklis Katalin festőművész kiállítása.
„A fák között a nap bolyong, árnyéka gödre én vagyok,
és kézen fogva elvezet, s e szűk árnyék belém szeret,
azóta ketten létezünk, estére néha elveszünk,
maholnap úgy is elfogyunk, szaladjunk, amíg itt vagyunk.”
/Szabó Balázs: Bujkáló/

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
december 3-28-ig
“Itt a karácsony, vár a kalácsom.”
Karácsonyi receptek, képes könyvek tárháza.
Horgolt angyalkák a könyvtárban. Kónya Istvánné, helyi alkotó kiállítása.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
december 3-21.
Garfield plakátkiállítás (ÚJ!)
“Azért választottam macskát főhősül, mert sikeres kutya hősök már szép számban léteztek akkoriban a képregény műfajban és én nem szeretek versenyezni” (Jim Davis)

Móra utcai fiókkönyvtár 
november 5-december 21. Kincses advent – kiállítás a Móra utcai fiókkönyvtár olvasóinak munkáiból (horgolt, varrott darabok, ékszerek, kerámiák, rajzok, festett fadobozok)

Csillag téri fiókkönyvtár
december 3-28. Fazekas Attila Star Wars képregényének felújítása

Rókusi fiókkönyvtár
november 5-december 28. Manó Világ – ízelítő a Manó Könyvek Kiadó illusztrátorainak újabb rajzaiból
A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vannak jelen a piacon.
Képeskönyveiket legtöbbször magyar szerzők írják, és magyar művészek illusztrálják. Ezekből nyújt ízelítőt a kiállítás.

Francia utcai fiókkönyvtár
november 5 - december 21. Schmidt Andrea Az esélyegyenlőségről női szemmel – fotókiállítás. A kiállítás megtekinthető a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Szőregi fiókkönyvtár
november 5-december 28-ig Színház az egész világ – válogatás Újhegyi Éva fotós, a Szegedi Nemzeti Színház korábbi előadásairól készült fotóiból

Északvárosi fiókkönyvtár
december 5-28.
SevenArt művészeti csoport kiállítása – válogatás a Gedói Általános Iskola és Művészeti Iskola hetedikes tanulóinak munkáiból – Buchholcz Luca, Faragó Ramóna, Kakuszi Bettina, Kónya Kinga, Szorcsik Miklós, Patai Regina és Tóth Sára kamarakiállítása

Tápai fiókkönyvtár
december 3-21-ig Griechisch Erika és Békei Judit közös radírkiállítása, közel 5 000 darabos
gyűjteményből válogattak ízelítőt. /Szívesen fogadnak még radír felajánlásokat!!/

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
december 3-28. Szabadfogas a könyvtár elé kihelyezve - “Ha fázol, vegyél el egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet”
december 15. 10-16 óra között Adventváró kézműves készülődés kicsikkel és nagyokkal
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Dorozsmai fiókkönyvtár
december 11. 16-18 órakor A „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” - GINOP-3.3.1-16-2016-00001  pályázati program keretében: E-világ az 50-en túliak számára című interaktív képzés. A programon a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött (6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12. tel.: 62/463-807).
december 13. 16.30 órakor Diskay Lenke képeinek ünnepélyes átadása a Dorozsmai fiókkönyvtár számára
december 14. 16.30 óra Grafikákkal gazdagodik a dorozsmai könyvtár
Diskay Lenke (1924–1980) kiskundorozsmai születésű grafikus hat alkotását adományozzák a Dorozsmai fiókkönyvtárnak (Negyvennyolcas u. 12.) a művész hagyatékának gondozói. Az átadási ünnepség december 14-én, pénteken 16.30 órai kezdődik. A képeket a könyvtár olvasóterében kifüggesztve láthatják majd a betérők.

„Diskay Lenke (Kiskundorozsma, 1924. aug. 22. – Bp., 1980. dec. 13.): grafikus. Az ex libris műfajának egyik kiváló hazai művelője. Középisk.-it Szegeden végezte, 1942-ben került a Képzőműv. Főisk.-ra, de diplomát – a háború miatt – csak 1949-ben szerzett grafikai szakon, Varga Nándor Lajos növendékeként. Évekig pedagógusként dolgozott, műveivel először 1954-ben lépett közönség elé a Nyári Tárlaton, majd 1959-től a Fiatal Képzőművészek Stúdiója kiállításának és 1960-tól valamennyi neves, kollektív tárlatnak állandó résztvevője volt; pl. szerepelt 1960-ban a Képzőművészek Nemzetközi Kiállításán, 1961-ben az I. Miskolci Grafikai Biennálén, s a balatoni kisgrafikai biennálékon. Egy 1968-ban Comóban megrendezett ex libris pályázaton harmadik helyezést kapott, majd itthon megnyerte a Bartók emlékpályázat első díját. 1971-ben a Keszthelyi Kisgrafikai Biennálén kitüntetésben részesült, egy év múlva Helsingörben nyert díjat egy pályázaton. Első önálló kiállítása 1959-ben a Május 1. Mozi előcsarnokában volt. 1967-ben a Fényes Adolf Teremben kisgrafikai lapjaiból, majd férjével – Varga-Hajdu István grafikussal – rendezett több közös tárlatot. Ex librisei szerepeltek még Párizsban, Krakkóban, Hamburgban, Comóban, Luganóban, Bledben.” (Magyar Életrajzi Lexikon)

december 18. 16-18 órakor A „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” - GINOP-3.3.1-16-2016-00001  pályázati program keretében: E-világ az 50-en túliak számára című interaktív képzés. A programon a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött (6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12. tel.: 62/463-807).

Északvárosi fiókkönyvtár
december 12. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: ‘A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak - Szülői hitelességünk kulcsai (szintézis) címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet vezetésével. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).
december 14. 16.00 órakor a ‘Karácsonyi Mesekuckó’ – gyerekklubunkba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt.
december 19. 10.00 órakor Kerekítő Mondókás Móka – ünnepi könyvbemutató ölbéli játékokkal, mondókázással 0-3 éves gyermekek és szüleik részére Szabó Emese zenepedagógus, Kerekítő foglalkozásvezetővel. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).
december 19. 16.30 órakor ‘Olvasni menő! könyvklub kamaszoknak’ – Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Új könyvklubunkba a 12-14 éves korosztályt várjuk!

Francia utcai fiókkönyvtár
december 3-21. Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Móra utcai fiókkönyvtár
december 12. 16.30 órakor EFOP-3.7.3-16 - Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása - Mit tanulhatnak a mai nők a mesebeli királykisasszonyoktól? – alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozás nőknek
december 20. 16.30 órakor Mesevár – Mesés karácsonyi készülődés – családi kézműves délután

Odesszai fiókkönyvtár
december 3-28. Használt könyvek vására 50 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
december 13. 16 órakor  Karácsonyi készülődés kicsikkel és nagyokkal a Családi Kézművesműhelyben
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
december 14. 16.30 órakor Játékos Felnőtt Kör, ahol társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
december 14. 17 órakor Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubba Matt Haig: A lány, aki megmenti a Karácsonyt című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket. A játékkal egybekötve eredményt is hirdetünk, kiderül, kiből vált az év során Könyv-Fa-Ló birodalmi tag.
december 17. 16.30 órakor Játékos Felnőtt Kör, ahol társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
december 20. 16.30 órakor Tóth Krisztina: Zseblámpás mesék – Mese a titkos hóemberről  című mese és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
december 17. 16.00 órakor Égből pottyant mesék és diavetítés gyerekeknek
december 12. 17.00  órakor ”Ötórai tea”  (Irodalomról másképp)

Rókusi fiókkönyvtár
december 3-28. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
december 12. 16.30 órakor az Év-Kör következő összejövetelére, jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témánk: kedves karácsonyi olvasmányaink.

Szőregi fiókkönyvtár
december 11. 16.30 órakor Az Életreform klubban a téli immunerősítésről
december 7. 13.30 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Kossuth Lajos Általános Iskola  2./A osztályosaiknak
december 14. 13.30 órakor Mesés délután: Karácsonyi mesék kisiskolásoknak
december 23. 13.30 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Kossuth Lajos Általános Iskola  2./A osztályosaiknak

Tápai fiókkönyvtár
december. 16-án vasárnap könyvtárunk 13.00-17.00 óráig nyitva tart, dec. 15-én zárva
december 13. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
december 14. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak


2018.12.10. - 2018.12.15.
2018.12.17. - 2018.12.22.
2018.12.24. - 2018.12.29.
Találatok száma: 3

Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a régió legpatinásabb szállodája. A hotelben 5 db kényelmes korabeli hangulatú lakosztály és 45 db ... Bővebben


Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő vendégeket. A szálloda megálmodóinak jelszava a `Merész stílus és kényelem a belvárosban.` volt, mely a ... Bővebben


Szivárvány Panzió Szeged

Szivárvány Panzió Szeged

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben
Találatok száma: 3

Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a régió legpatinásabb szállodája. A hotelben 5 db kényelmes korabeli hangulatú lakosztály és 45 db ... Bővebben


Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő vendégeket. A szálloda megálmodóinak jelszava a `Merész stílus és kényelem a belvárosban.` volt, mely a ... Bővebben


Szivárvány Panzió Szeged

Szivárvány Panzió Szeged

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Programajánlat

Szegedi gyerekprogramok 2018
Szegedi gyerekprogramok 2018
  • Szeged
2018. december 11. 10:00

Országos Széchenyi Könyvtár


KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Gyors választ szeretne? Telefonáljon!
További információt kér? Írjon levelet!
Pontos cím, geokód, térkép
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

Legjobb élmények

Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Síeljen Ausztriában, sziesztázzon Sopronban!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Szilveszterezzen Budapesten Velünk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Karácsony hangulatban advent idején egy világhírű kórus koncertjén!
Corvina-kiállítás Budapesten - A Corvina Könyvtár budai műhelye
Wellness ajándék teljes panzióval
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Lepje meg szeretteit Karácsonyra!
12.000 felett
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
17.000 felett
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 felett
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket