Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban

Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban

Kiemelt ajánlat
2020. szeptember 25. 17:00

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

PROGRAMAJÁNLÓ 2020. Szeptember

Bugac Pongráctól Sherlock Holmesig

Könyvhajsza és nyomkeresés, várostrom és mesegömbölyítés – ízelítő a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának nyári programjaiból. Az óvodásoknak, kisiskolásoknak, családoknak és gyermekcsoportoknak szóló játékok izgalmas időtöltésre csábítják a vállalkozó kedvű jelentkezőket.
A Nagy könyvhajsza résztvevői a Gyermekkönyvtárban elrejtett kötetek után kutatnak. Nyomkereső kártyák furfangos föladványainak megfejtése révén találhatják meg az eldugott könyveket. Titkosírás, állati tappancslenyomatok, holdfázisok, karjelzések, s más fejtörők vezetnek nyomra. A játékosok a jutalmul kapott „trófeák” összegyűjtésével emelkednek följebb a ranglétrán: Bugac Pongráctól (3 trófea) egészen Sherlock Holmesig (30 trófea). A hajszához bármikor lehet csatlakozni.
A Nyomkeresés a könyvtárban ugyancsak nyomozójáték, családok és baráti társaságok számára. Ők a könyvtár épületének olvasók számára megnyitott tereit fedezhetik föl, nyomról-nyomra haladva.
A Mesegömbölyítő óvodásoknak szól: választásuk szerint, minden órában más mese hangzik el.
A Mesevár és a Birodalomhódító játékosai különféle próbák kiállása után tűzhetik ki zászlójukat a vár fokára.
A Gyermekkönyvtár programjai részletesen a http://www.sk-szeged.hu/web/gyermekportal/ajanlo oldalon olvashatók.

Képkereső, kvíz, memóriajáték – városismeret, online

Egyperces „memória-pörgető”, kép- és szókirakó, satírozással „előhívható” szobor, kvízkérdések (például: hol ismerte meg Juhász Gyula „örök múzsáját, élete nagy szerelmét”? Mely ház erkélyéről mondta el Kossuth Lajos hazai földön utolsó beszédét?) és más játékok a Somogyi-könyvtár digitális tartalomkínálatához kapcsolódóan a http://www.sk-szeged.hu/app-jatekok internetes oldalon.
A (H)ősök, szegedi virtuális arcképcsarnok, Lépten-nyomon Szegeden és a Szeged 300 mellett más városismereti alkalmazásokat is kínál a bibliotéka honlapja (http://www.sk-szeged.hu/applikaciok).
A várost 1879-ben romba döntő árvíz drámai eseményeit „A hajnal nem találta többé... – a szegedi nagyárvíz képekben” című virtuális séta résztvevői élhetik át. A korabeli fényképeket hangillusztráció kíséri. Mikszáth Kálmán, a Szegedi Napló tudósítójaként, 12 napon át írta a Szeged pusztulása című riportsorozatot – ezekből a cikkekből hallhatunk részleteket. Ugyancsak hanganyag illusztrálja a Móra Szegeden, valamint a Szeged Panteon című, térképekkel kiegészített fotósorozatokat is.

2020. július 1-jétől december 31-ig

Irodalmi villámkvíz a Somogyiban
Regényhősként megjelenő híres tudós, közönségdíjas kötet címében szereplő női név is szerepel a Somogyi-könyvtár Irodalmi villámkvízének föladványaiban. A júliustól decemberig tartó játék kérdéseit kéthetente újítják meg, s a helyes megfejtők között minden forduló végén kisorsolnak egy értékes könyvet.
A játékba a könyvtár második emeletén található feladatlapok kitöltésével, vagy online is bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
2020. április 1. – 2020. november 30.  KÖNYVvadászat
Izgalmas könyves játék 3 fordulóban. Titkos kód megfejtésével juthattok a kérdésekhez. A játék jelenleg online formában működik.
Június 1-től folytatódik a vadászat a II. fordulóval, online formában, de az I. fordulóhoz is hozzá lehet férni.
https://drive.google.com/open?id=1CddrDQeN3sa8yiO03qNpcTIHoXNaJ0EBuAAhESjIB8s
https://docs.google.com/forms/d/1rmB-83FADKSP7VL4tTtWP2bZD9uNyQArfHIGndfV14o/edit

  • PROGRAMOK GYERMEKEKNEK

2020. szeptember 30. (szerda) 10-18 óra között – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Mesegömbölyítő a Népmese Napja alkalmából. Minden órában egy-egy magyar népmesét mesélnek a könyvtárosok a résztvevőknek.

  • PROGRAMOK FELNŐTTEKNEK

2020. szeptember 21. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Pusztai Virág A képekből összerakott ember című könyvének bemutatója
A szerzővel Dömötör Mihály fotóművész beszélget.
Korunk emberének életútja szinte hiánytalanul megismerhető azokból a fotókból és mozgóképsorokból, amelyeket a rá szegeződő kamerák hoznak létre. Létének dokumentálása már magzati korában, az ultrahangképekkel elkezdődik, majd kisgyermekként a családtagok mobiltelefonjain sokasodnak a képmásai. Később, a nyilvános térben rendezvényfotósok lesnek rá, miközben ő maga is lelkesen exponál: már nem csak a jelentős eseményeket örökíti meg, de a leghétköznapibb dolgokat is – és persze önmagát: egy-egy szelfin. E képekből összeállítható egy, a sorsát leképező vizuális portfólió, amelynek utolsó darabjai talán a sírjára helyezett koszorúkat ábrázolják. Az elkészült képek többsége pedig már nem a családi albumokba kerül, hanem az újmédia felületeire, a legszélesebb nyilvánosság elé. 
Hogyan vált szükségletté a képkészítés? Miként olvad egymásba a privátképek és a professzionális médiaképek világa? Másképp mutatják-e a valóságot a digitális képek, mint dédszüleink fotográfiái? Tudunk-e kommunikálni a képekkel? Milyen következményei lesznek annak, hogy tapasztalataink és tudásunk egyre nagyobb hányadát a vizuális médiából szerezzük? Hatással lehet-e az emlékezetünkre és az identitásunkra, hogy múltunk szinte minden pillanatát visszanézhetjük? − E kérdéseket járja körbe Pusztai Virág könyve.

2020. szeptember 22. (kedd) 16.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
A CML-GIST kézikönv bemutatója a CML világnapján. A krónikus mieloid leukémia (CML) és a gasztrointesztinális sztróma tumor (GIST) hiánypótló kézikönyvét 2020-ban a CML és GIST Betegek Egyesülete a szakorvosokkal együttműködésben, szerkesztve jelentette meg. A hiánypótló kézikönyvet dr. Modok Szabolcs hematológus, a Szegedi Tudomány Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ főorvosa, a könyv társzerzője, továbbá dr. Hegedűs Péter, a CML és GIST Betegek Egyesülete elnöke mutatja be. A beszélgetést Farkas Andrea, az egyesület kommunikációs partnere, a C Koncept Reklámügynökség munkatársa vezeti. (A kiadvány egy-egy példányát a program résztvevői ajándékként elvihetik.)

2020. szeptember 23. (szerda) 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Nemzetünk Aranya – rendhagyó irodalomóra középiskolások részére
Cselenyák Imre Áldott az a bölcső és a Tölgyek alatt (Könyvmolyképző) című, Arany János életét bemutató köteteinek. bemutatója. A szerző a rendhagyó irodalomórán beszél a művek születéséről, a kutatómunkáról és különleges zenei csemegét is tartogat a résztvevők számára.
„…egyáltalán nem arról van szó, hogy száraz adatokkal untatna bennünket a szerző, ellenkezőleg, egy nagyon is életteli történetet mesél el, amelynek nyilván minden fontosabb mérföldkövét ismerjük tanulmányainkból, mégis emberközelbe tudja hozni Arany Jánost azáltal, hogy filmszerűen láttatja a sorsot, amely ennek a zárkózott embernek rendeltetett, aki idős szüleinek késői gyermekeként született, tisztes szegénységben nevelkedett, családjában elsőként komolyabb tanulmányokat folytatott, majd jegyzői hivatalt vállalt szülőhelyén, elvett egy dolgos árva lányt, született két szép gyermekük, élhetett volna békében és nyugalomban, de a költészet erősebb volt, és helyet követelt magának Arany János életében. Balladai lassúsággal folydogálnak az események, szaladnak a sorok, és egyre jobban meglepődünk azon, hogy ebben a látszólag csendes és megfontolt emberben valójában mekkora belső tűz lobogott, és mennyire nem hitt a saját tehetségében.” (moly.hu)

A program a Köszönjük Magyarország! program támogatásával valósul meg!

2020. szeptember 23. (szerda) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emeleti olvasóterem
Könyv és kutatója – a Somogyi-könyvtár szabadegyeteme
A Somogyi-könyvtár Könyv és kutatója címmel a második évét kezdi meg a februári szorgalmi időszakban.
Az előadásokon a könyvtárunk régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is.

Szeptemberi előadónk: Szokolszky Ágnes, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető
Az előadás címe: Kis szegedi pszichológiatörténet

Szokolszky Ágnes az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének habilitált egyetemi docense, a Kognitív és Neuropszichológiai Tanszék vezetője. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. PhD fokozatát a University of Connecticut Pszichológiai Intézetében nyerte el, ahol több éven át szerzett kutatási és oktatási tapasztalatokat. 1996 óta dolgozik a Szegedi Tudományegyetem oktatójaként. Elméleti orientáltságú érdeklődési területei az ökológiai pszichológia, a kognitív tudomány egyes elméleti kérdései, valamint a pszichológia története és kutatási módszerei. Oktatott kurzusok: Általános lélektan, Kutatásmódszertan, Pszichológiatörténet, Kritikai gondolkodás, Új utak a kognitív tudományban, Angol szakszövegolvasás. Számos tudományos publikációja jelent meg magyar és angol nyelven.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk:

2020. szeptember 23. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Zenei Album sorozat
"Ahogy beszél az ember...." –  90 éve született Kovács Dénes hegedűművész
Szecsődi Ferenc Liszt-díjas, Érdemes és Kiváló művész előadása
Közreműködik:          Benkő Katalin
Demeter Dóra
Dudás Virág Ervin
Haluska Lara Jázmin
Kövecs Renáta Abigél
Liptai Enikő
S. Dobos Márta
Zongorán kísér: Sigmondné Erős Andrea
Klebniczki György

Kovács Dénes a XX. század egyik legkiválóbb magyar hegedűművésze, aki a budapesti Zeneakadémia vonós tanszék-vezetőjeként generációk sorát nevelte. Lemezfelvételei a legnevesebb külföldi zenei szaklapok díjait nyerte el, művészetével maradéktalan elismerést szerzett hazájának. Születésének 90. évfordulóján emlékezünk rá, aki arany betűkkel írta be nevét az egyetemes magyar zenetörténet nagykönyvébe.

2020. szeptember 24. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Bene Zoltán Isten, ítélet című regényének bemutatója
A szerzővel és Horvát Bencével, a Kortárs Kiadó szerkesztőjével Diószegi Szabó Pál beszélget.
A történet a XIV. században játszódik, Károly Róbert és Nagy Lajos uralkodásának idején. Központi alakja, Szórád Lőrinc Zách Felicián kíséretében kerül a királyi udvarba, a királyi család elleni merénylet során az uralkodó védelmére kel, ami örökre meghatározza a sorsát. A regény kulisszái Szeged és környéke mellett Buda, Pádua, Nápoly és Itália, valamint a cselszövés, a háború és a pestis. Nem madártávlatból, hanem a résztvevők szemszögéből lehetünk részesei egy szerteágazó történetnek, nem a középkor makettjét látjuk, hanem ott járunk az utcákon, az erdőkben, istállókban, kocsmákban, hálószobákban, palotákban, s a történetet olvasva ráébredünk, hogy az élet alapvető tényezői és tapasztalatai voltaképp változatlanok: az Isten-hit is, az ítélet is, a szerelem és a gyűlölet is, a hűség is, miként az árulás is.

2020. szeptember 29. (kedd) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Miklya Luzsányi Mónika Az ecsedi boszorkány című történelmi regényének bemutatója
A beszélgetést vezeti: dr. Luchamnn Zsuzsanna
„Mivel akkoriban az asszonyokat nem tekintették egyenrangúnak a férfiakkal, könnyű volt perbe fogni őket és elszedni a vagyonukat. Ha egy asszony bármiféle önrendelkezést mutatott, ami a kor társadalma, a földesúr vagy akár csak a férje számára nem volt szimpatikus vagy az érdekeivel ellenkezett, akkor azt a nőt könnyedén „ki lehetett iktatni”. A korabeli törvények alapján főrangú asszonyok nem voltak beidézhetők a bíróság elé, ugyanakkor perbe fogni minden további nélkül lehetett őket. A per úgy zajlott, hogy a tanúk, többnyire szolgák, katonák, zenészek, elmondták, amit látni vagy tudni véltek, Bethlen elővezette a vádbeszédet, majd pedig elítélték őket. Semmi lehetőségük nem volt rá, hogy megvédjék magukat, ha főrangúak voltak és még özvegyek is.”  (nepszava.hu)

A könyvbemutató a Köszönjük Magyarország! program keretében valósul meg.

2020. szeptember 30. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Közönségtalálkozó George Orwell: 1984 című színművének bemutatójához kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház 2020. október 9-i premierjét megelőzően.
Résztvevők: Horgas Ádám rendező, Ágoston Katalin, Rétfalvi Tamás színművészek
Moderátor: Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára.

  • KIÁLLÍTÁSOK

2020. szeptember 3-tól november 11-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Kis szegedi mozitörténet ‒ a bioszkóptól a filmszínházig
1895-ben megszületett a mozi, az új szórakoztatóintézmény, és viharos gyorsasággal terjedt el szerte a világon. A mozgókép szenzációja elbűvölt kicsiket és nagyokat egyaránt. Az 1900-as évek elején Szegeden is elkezdődtek a vetítések, előbb a kávéházakban, majd az állandó vetítőhelyeken: bioszkópokban, mozgókban, mozikban peregtek a filmek. Uránia, Apolló, Korzó és még sorolhatnánk a legendás helyeket. Pontosan száz éve, 1920 szeptemberében pedig megnyitott az azóta is folyamatosan működő Belvárosi Mozi. A tárlat a Somogyi-könyvtár dokumentumainak tükrében idézi fel a szegedi mozik hőskorát.

2020. szeptember 7-től szeptember 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár és főlépcsőház
Az Én Újságom 130 – vándorkiállítás
A Pósa Lajos Társaság vándorkiállítása Rimaszombatból indult útjára, és Az Én Újságom című képes gyermeklap keresztmetszetét adja.
A több mint 50 éven át szerkesztett lap a minőségi magyar gyermekirodalom bölcsőjévé vált. Az újság 1944-ben szűnt meg. 2014-ben Magyar Örökség-díjban részesítették.
A 6-10 éves korosztály számára indított hetilap első száma 1889. december 15-én jelent meg. Első szerkesztői Benedek Elek és Pósa Lajos voltak, akik a korszak felnőttirodalmának legrangosabb képviselőit (Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Heltai Jenő, Jókai Mór, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond) is megnyerték a lapnak. A szerkesztésben elsősorban a szépirodalom dominált, mellyel a magyar nyelv szépségére, játékosságára hívták fel a gyermekek figyelmét. Emellett szórakoztatva tanító, érdeklődést felkeltő ismeretterjesztő írásokat is találhattak benne a gyermekek.
A kiállítás molinói 2020. szeptember végéig tekinthetők meg könyvtárunkban.

2020. szeptember 9-től október 6-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet olvasóterem
A magyar, akit még Puccini is elismert – 150 éve született Lehár Ferenc zeneszerző, karmester – kiállítás
A kamara kiállításban az elismert zeneszerző életének fontosabb állomásait kísérjük végig a könyvtári dokumentumok segítségével.
A kiállításból többek között megismerjük: Lehár bécsi sikeres éveit, magánéletét, páratlan termékeny művészetét, amellyel meghódította a világ nagy szinpadait.
Az operettek mellett megismerjük számos nagyszerű hangszeres darabját is.

Lehár tehetségét talán Puccini jellemzése támasztja alá a legjobban, aki azt nyilatkozta, hogy „Amennyiben Lehár érdeklődése az operák világa felé terelődik, legnagyobb ellenfele lett volna”.

2020. szeptember 30-tól október 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Túl az Óperencián. Népmesetípusokat bemutató interaktív, játékos kiállítás gyermekek számára a Népmese Napja alkalmából.

  • KORÁBBAN MEGNYÍLT KIÁLLÍTÁSOK, AMELYEK MÉG SZEPTEMBERBEN IS MEGTEKINTHETŐK:

2020. augusztus 27-től szeptember 29-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Átjáró – ikonok két világ között – kiállítás Ancsa-Molnár Hajnalka alkotásaiból
Az ikonok útmutatók a teremtés útján, nem azért készülnek elsősorban, hogy gyönyörködtessenek, hanem hogy általuk beleláthassunk egy transzcendentális valóságba és szemlélhessük annak ragyogását. Aki ikont készít – a keleti gondolkodás szerint –, az ikoníró: a Szentírást képben jeleníti meg. Az ikon teljes hagyományvilágának megtartása által a változatlan Örökkévalót igyekszik elhozni ebbe a változékony világba, hogy hitünket, lelkünket emelje, építse.

Ancsa-Molnár Hajnalka az ikonfestéssel 1993-ban találkozott Finnországban egy orosz festő, Nina Inkari kurzusán. Ez olyan nagy hatással volt rá, hogy azóta is igyekszik minél mélyebben megismerni a festészet ezen ágának titkait. Hogy minél jobban elsajátíthassa a technikát és megismerje az ikonok világát, több kurzuson is részt vett. A keretek faragását Dönczi András fafaragó mestertől tanulta.1999 óta szinte minden évben önálló kiállítással jelentkezik.

2020. július 20-tól október 7-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Hét szabad művészet – Somogyi-könyvtár nyári kiállítása, amely elsősorban az Alapítványi Gyűjteményből és a régi állományból válogat, ezúttal az ókorban gyökerező, a középkori egyetemi oktatásban kiteljesedő és a mai napig meghatározó „örökségként” ránk maradt hét szabad művészet könyvészeti emlékeit mutatja be.
A kiállítás a septemartesliberales, azaz a hét szabad művészet két ágának, a triviumnak, (a szóval, szöveggel foglalkozó tudományoknak) és a quadriviumnak, (a számokkal és azok viszonyaival foglalkozó tudományoknak) a jeles képviselőit, műveiket mutatja be. A tudományok több ezer éves fejlődése során mérföldkőnek számító műveket, alkotókat a teljesség igénye nélkül tárjuk látogatóink elé.

  • Kiállítások

Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
2020. szeptember 1- 30. Színek, tájak ősszel – fotókiállítás Szabó Edit munkáiból
2020. szeptember 1- 30. A Meseóra vakációs játékunkra érkezett meseillusztrációkból kiállítás látható könyvtárunkban. Az olvasóink lájkolhatják a gyermekek munkáit és a legtöbb lájkot kapott munkákat, szeptember 30-án a Népmese napján jutalmazzuk.

Csillag téri fiókkönyvtár
2020. szeptember 1-30. Szabadkai pillanatképek – Kisimre Ferenc publicista fotókiállítása
Földrajzilag, de lélekben is a legközelebb áll hozzánk első testvérvárosunk – Szabadka. Az 1966-ban aláírt, majd 2003-ban megújított testvérvárosi kontraktus Szeged-Szabadka között kiváló lehetőségeket biztosított a gazdasági, a kulturális, az oktatási tevékenységben való közös fejlődésben. S ezzel élt is a két város. Korábban is, napjainkban is. Nagyon sok családi, baráti szál fűzi egymáshoz az észak bácskai és a Tisza-parti város lakóit, akik gyakran keresik fel egymást. Szabadka, a szecesszió városa, gazdag történelmi, kulturális látnivalót kínál az odalátogatónak. A városháza, a közelmúltban felújított zsinagóga, a mindig pezsgő élet látványát kínáló tejpiac, a helyi katolikus, református, ortodox templomok, a belváros csodaszép sétánya az olimpiai emlékművel, de a várostól alig 9 kilométerre lévő Palicsi tó is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mindnyájunknak.
Menjünk el Szabadkára!

Dorozsmai fiókkönyvtár
2020. szeptember 3-30. Vizek partján, habok hátán: A csermelytől az óceánig – a Nap-Fény Fotókör kiállítása

Északvárosi fiókkönyvtár
A könyvtár 2020. augusztus 24-től felújítás miatt zárva tart.

Francia utcai fiókkönyvtár
2020. szeptember 3-30. Kortárs költők portréi – fotókiállítás

Móra utcai fiókkönyvtár
2020. szeptember 1-30. Miklosovits László – Karinthy Frigyes: Röhög az egész osztály – képregény-kiállítás
Miklosovits László grafikusművész képregényt készített Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című írásához.
A művész így vall irodalmi és képi nyelv viszonyáról: „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt... Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz. ... Így az anyag kicsit szikár lett, de úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással egy szuszra érvényesül rajz és szöveg.”

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
2020. szeptember 3-30.
„Egyedül a felhők felett” – 120 éve született Antoine de Saint-Exupéry, francia író és pilóta.

Rókusi fiókkönyvtár
2020. szeptember 7-30. A Füvészkert arcai – fotókiállítás
A Füvészkert, mint egyetemi egység is jelentős, hiszen a környezettudatos szemléletmód kialakításában és ismeretterjesztésben a természetismereti-, a tanórán kívüli foglalkozásokkal, a hétvégi családi programokkal és az eseti kiállításokkal is a közoktatás segítőtársa.
Az SZTE Füvészkert a különböző környezeti és emberi tényezők miatt kihalásra ítéltetett fajok megmentése mellett, más országok ritkaságait is felvonultatja, bemutatja. Számos olyan növényfaj van jelen, amely saját élőhelyén már ritkaságnak számít és jelentős eszmei és természetvédelmi értékkel bír.

Stefánia fiókkönyvtár-klub
2020. szeptember 1-30. Vadvirágos vegyesvágott – Harmath Eszter a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulójának kiállítása

Szőregi fiókkönyvtár
2020. szeptember 1-30. Képregények az 1956-os forradalom emlékére
Az ARC és a Magyar Képregény Akadémia az 1956-os forradalom 51. évfordulójának emlékére 2007-ben Kép, regény, szabadság címmel hat, egyenként hatoldalas képregényt óriásplakátokon jelenített meg Budapesten az ’56-osok terén.
A teljes sorozatból két képregény látható a Szőregi fiókkönyvtár kiállításán.
Parlamenti túlóra (írta: Szabó Jenő, rajzolta és színezte: Gáspár Tamás)
Rádiók ostroma (írta: Szabó Jenő, rajzolta: Zabos Csaba, színezte: Temesi Péter)

Tápai fiókkönyvtár
2020. szeptember 1-30. Szeged régen és ma – a Napfény fotókör kiállítása

  • Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2020. szeptemberi rendezvényei

Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
2020. április 1. – 2020. november 30. KÖNYVvadászat
Izgalmas könyves játék 3 fordulóban. Titkos kód megfejtésével juthattok a kérdésekhez.
az I. forduló hozzáférhetősége:
https://drive.google.com/open?id=1CddrDQeN3sa8yiO03qNpcTIHoXNaJ0EBuAAhESjIB8s
a II. forduló hozzáférhetősége:
https://docs.google.com/forms/d/1rmB-83FADKSP7VL4tTtWP2bZD9uNyQArfHIGndfV14o/edit
Szeptember 1-től folytatódik a vadászat a III. fordulóval, online formában, de az előző fordulókhoz is hozzá lehet férni.
https://docs.google.com/forms/d/1ku13yoHW6qhmNyxZ-lxR0iUFN-PV4lH4vF2PE9MwJOc/edit
2020.szeptember 23. 14.00 órakor Mackó kuckó
A barátság aranyat ér című mese köré font játékos foglalkozás
A foglalkozást vezeti: Orlik Ilona, meseterapeuta
2020. szeptember 25. 10.00 órakor Huncutkodó baba-mama klub
2020. június 25. 16.30 órakor Mese, mese mátka… Papírszínházas mese
Címe: A kék meg a sárga
2020.szeptember 30. 16.00 órakor A meseillusztrációt készítők munkáinak szavazatok alapján történő jutalmazása könyvtári ünnepség keretében a Népmese napjáról való megemlékezéssel egybekötve

Dorozsmai fiókkönyvtár
2020. szeptember 21. (hétfő) 9:00 órakor A csillagszemű juhász című mese feldolgozása könyvtári környezetben. A közelgő Mese világnapja alkalmából meghívott gyermekcsoportra mesehallgatást követően játékos vetélkedő és robotika program vár.

Északvárosi fiókkönyvtár
A könyvtár 2020. augusztus 24-től felújítás miatt zárva tart.

Francia utcai fiókkönyvtár
szeptember 1-30. Használt könyvek vására 50-100 Ft-os egységáron a könyvtár nyitvatartási idejében.
szeptember 23. 16.30 órakor Balogh Ferenc amatőr filmes, a Szegedi Amatőr film és Videó Stúdió vezetőjének szegedi vonatkozású filmjeit tekinthetünk meg.
szeptember 30. 16.00 órakor Könyvbarátok klubjában BIOKÖR Kertbarátok klubja

Klebelsberg fiókkönyvtár
szeptember 1-30. Az állományból kivont könyvek vására a fiókkönyvtár teljes nyitvatartási idejében
szeptember 23. 
3 D nyomtatás és ami mögötte van – Nézzük meg együtt hogyan működik a 3 D nyomtató!
Tárgyakat nyomtatni izgalmas kaland. A 3D nyomtató egy olyan eszköz, amely háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Ezzel az eljárással a műanyag játékfiguráktól a komplett házakig előállíthatók a tárgyak. A technológiát számtalan területen hasznosítják a kutatásban és a termelésben is.

Móra utcai fiókkönyvtár
szeptember 23. 10.00 órakor Az Ünnepi Könyvhét vendége Mechler Anna A virágtündérek titkai című gyermekkönyv-sorozat írója és illusztrátora.
Beszélgetőtárs: Kiss Kata könyvtáros
2019-ben Olina és a varázsszirmok, 2020-ban pedig Bíborka és a varázsfőzet címmel jelent meg Mechler Anna két, a nagyóvodás-kisiskolás korosztályt megcélzó könyve. A réten lakó tündérek mindennapi életén keresztül betekintést nyerhetünk a gyógyító növények varázslatos világába is, hiszen mindkét kötet „főszereplője” az adott évben megválasztott Év Gyógynövénye, az orbáncfű illetve a bíbor kasvirág. Az ismeretterjesztés azonban csak egy bújtatott szál, hiszen Olina is, Bíborka is olyan tündérlány, akinek szembe kell néznie a mindannyiunk életében jelentkező problémákkal: a saját gyengeségükkel, a túl nehéznek tűnő feladatokkal. Szerencsére mindig számíthatnak Herba anyó segítségére, és eközben új barátságok is születnek.
szeptember 24. 16.30 órakor Népmesék a Tekerős moziban – klasszikus mesék vetítése sötétedés után a könyvtárban
szeptember 29. 10.30 órakor Tízórai – “(H)ősök – szegedi virtuális arcképcsarnok” – ismerkedés (és játék) a Somogyi-könyvtár városismereti applikációjával

Odesszai fiókkönyvtár
szeptember 1-30. Használt könyvek vására fiókkönyvtárunk nyitvatartási idejében
szeptember 21. 16.30-tól SCRABBLE KLUB – a fokozott érdeklődés miatt kérjük, hogy akinek van saját készlete, hozza magával – köszönjük előre is! :)
szeptember 24. 17.00 órakor OVISKOLA – Melyik úton és mikor induljak? Mesés válaszok az iskolaérettség és az iskolaválasztás kérdéseire egy saját élményű foglalkozás keretein belül szülők és óvónők részére. A foglalkozást tartja: dr. Kapronczayné Batta Zsuzsanna alkotó-fejlesztő meseterapeuta
A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött! (Szeged, Székely sor 11., tel.: 950-055).
szeptember 25. 16.30 órától A magyar népmese napjához kapcsolódóan MESETARISZNYÁBAN, Benedek Elek: Az aranytulipán’ című meséje és a hozzá kapcsolódó játékos foglalkozás
szeptember 28. 16.30 órakor Játékos nevelés – Lőrincz Éva Kapcsolódó Nevelés -oktató előadása
"Két ember között legrövidebb út a nevetés." A gyerekekre ez pedig különösen érvényes!
Így hát, ha már a jó öreg érvelés, magyarázat, türelem türelem hátán nem hoz sikert gyermekünk együttműködésre hangolásában, egy kis bolondozás garantáltan megszünteti az "állóháborút". Legyen szó fürdésről, közösségbe indulásról, öltözködésről, evésről....
Rettentően kimerítő mumusaink (az Öltözködés mumusa, a Fürdés mumusa stb.) hamar eltűnnek, ha képesek vagyunk könnyedebb légkört teremteni és kapcsolódást kínálni a játék segítségével. Pár perc csodákat tesz.
Belehelyezkedni a gyermekek derűs világába sokkal könnyebb, mint hinnénk, és ráadásul tanulható is! Remek gyógyító erővel bír mindenki számára!

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
szeptember 21. (hétfő) délelőtt Rendhagyó tanóra alsó tagozatos általános iskolásoknak Sebők Orsolya könyvillusztrátorral. Az SZTE alumnusa meséli el és mutatja be, miként készített rajzokat Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma, illetve Lovranits Júlia: Bodza, a természetmentő 1. Bajban az öreg tölgy című könyvekhez. A program háziasszonya: Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI).

Rókusi fiókkönyvtár
2020.  szeptember 1-25. Nyárvégi könyvvásár használt könyvekből 50 forintos egységáron
szeptember 22. 10.00 órakor Mesesarok – A gomba alatt címmel mondókázós, mesélős foglalkozás Az én könyvtáram projekt mintaprogramjának felhasználásával legkisebb olvasóinknak és családjuknak
szeptember 24. 10 órakor az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan könyvbemutató beszélgetés Löffler Zsuzsannával, Az elvarázsolt testvérek és az utolsó boszorkány című meseregény szerzőjével. Beszélgetőtárs: Kiss Katalin, könyvtáros

Stefánia fiókkönyvtár-klub
szeptember 21. 16.00 órakor Olaszország városai - Kovács Mária vetített képi előadása A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
szeptember 23. 11.00 órakor Ady – Szinovál Gyula önálló irodalmi estje meghívott középiskolai osztályok számára.
Ady két ellentmondásos személyiségéről szóló darab korrajzot kíván állítani a költő életének fontosabb állomásait megjelenítve. Megközelítés: Ady vívódása önmagával. Ady két ellentmondásos személyiségének megismerése, vitája, szórakoztató formában. A fanyar humor és a zene fontos eleme az előadásnak. Két lecsúszott hajléktalan egy aluljáróban próbálja túlélni hátralevő napjait. Ők a költő két személyisége.
A program a Köszönjük Magyarország! program keretében valósul meg.
szeptember 23. 14.00 órakor A Somogyi-könyvtár és a Kreatív Könyvtárosok Társasága könyvcsere programja. Ahol a használt könyvek gazdára találnak: hozd el régi, olvasott könyvedet és cseréld el valami számodra újra!
szeptember 24. 16.00 órakor Harry Potter olvasóklub
Havonta egyszer, a Stefánia-fiókkönyvtárba várunk minden 10-16 év közötti fiatalt, akik 10 hónapon keresztül együtt szeretnének utazni velünk Harry Potter varázslóvilágába. Végig olvassuk a sorozatot, jókat beszélgetünk, sokat játszunk. Ha olvastad a sorozatot és imádod, itt a helyed! Ha szereted a filmeket, de még nem olvastad a könyveket, téged is várunk!

Szőregi fiókkönyvtár
szeptember 22. 10.00 órakor Játékos beszélgetés a Talált szív és A Károlyi-kert nyuszija című könyvekről Turbuly Lillával.
A program a Köszönjük Magyarország! program keretében valósul meg.

Tápai fiókkönyvtár
szeptember 23. 13.00 órakor Az Ünnepi Könyvhét vendége Mechler Anna A virágtündérek titkai című gyermekkönyv-sorozat írója és illusztrátora.
Beszélgetőtárs: Kiss Kata könyvtáros
2019-ben Olina és a varázsszirmok, 2020-ban pedig Bíborka és a varázsfőzet címmel jelent meg Mechler Anna két, a nagyóvodás-kisiskolás korosztályt megcélzó könyve. A réten lakó tündérek mindennapi életén keresztül betekintést nyerhetünk a gyógyító növények varázslatos világába is, hiszen mindkét kötet „főszereplője” az adott évben megválasztott Év Gyógynövénye, az orbáncfű illetve a bíbor kasvirág. Az ismeretterjesztés azonban csak egy bújtatott szál, hiszen Olina is, Bíborka is olyan tündérlány, akinek szembe kell néznie a mindannyiunk életében jelentkező problémákkal: a saját gyengeségükkel, a túl nehéznek tűnő feladatokkal. Szerencsére mindig számíthatnak Herba anyó segítségére, és eközben új barátságok is születnek.
szeptember 30. 17.00 órakor A Magyar Népmese napjára mesék a Meseszőnyegen


2020.09.25. 17:00 A szülői túlvédésről, elkényeztetésről dr. Csomortáni Zoltánnal
Megnézem
2020.09.01. - 2020.09.30.
2020.10.05. 13:00 Szurovecz Kitti Szegeden
Megnézem
2020.10.20. 17:00 Időpontváltozás: L. Ritók Nóra októberben érkezik Szegedre!
Megnézem

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG