Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

2019. február 18 - 23.

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2019. FEBRUÁRI RENDEZVÉNYEI

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A könyvtár és a színház közös játékában a helyes megfejtést beküldők között 2-2 db színházjegyet sorsolunk ki, melyhez 50%-os kedvezménnyel juthatnak a nyertesek.

2019. március 1-ig
A Szegedi Kortárs Balett: Credo (Homodeus) című előadásához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2019. március 1-ig
Litvai Nelli: Világszép Nádszálkisasszony című zenés mesejátékához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2019. március 1-ig
Michael Frayn: Függöny fel! című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2019. március 31-ig
Alekszandr Molcsanov: A gyilkos című színpadi road movie-jához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

  • PROGRAMOK

2019. február 18. 17.00-18.30 – helyszín: gyermekkönyvtár meseszoba
Igazgyöngy mesecsoport. 9 hónap csodája, anyává válni mesék segítségével.
A mesék évszázadok óta mutatnak utat az embereknek, kapcsolatot teremtenek közöttük, önmaguk megismerését segítik. Az Igazgyöngy mesecsoport arra vállalkozik, hogy kapcsolatot teremtsen közted és a kisbabád között. Időt az elcsendesedésre, a pocaklakó magadhoz ölelésére, a vele való beszélgetésre. Közben ráhangolódsz az anyaságra, életed egyik csodájára. Adj magadnak egy kis időt!
A foglalkozásokat Novák Mária vezeti, aki 4 gyermek édesanyja és egy kislány boldog nagymamája. Az alkotó-fejlesztő mesefoglalkozást OH kártyák segítségével tartja.
A foglalkozások időpontja minden hónap első és harmadik hétfője lesz.

2019. február 19. (kedd) 16.00 – 18.00-ig - helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Farsang van, farsang van… – a farsang eredete, szokások, hagyományok játékos foglalkozás óvodásoknak és kisiskolásnak

2019. február 20. (szerda) 16.30 – helyszín: 3. emeleti olvasóterem
Könyv és kutatója – a Somogyi-könyvtár szabadegyeteme
Az első előadó: Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész
Az előadás címe: Miről árulkodnak a dedikációk?

2019-től a Somogyi-könyvtár programot indít Könyv és kutatója címmel. A 3. emeleten a Gyűjteményi és Helyismereti Osztály régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is.
Szabadegyetemünk tavaszi és őszi félévében a következő előadókat hallgathatják meg: Bíró-Balogh Tamás, Nagyillés János, Sándor Klára, Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László.

Bíró-Balogh Tamás (1975): irodalomtörténész. A szegedi egyetemen végzett, jelenleg a SZTE JGYPK Magyar Szakcsoportjának oktatója. A huszadik század magyar irodalmával és Szeged irodalomtörténetével foglalkozik. Legutóbbi kötetei: Könyvvel üzenek néked. Radnóti Miklós dedikáció (Bp., 2016), Az irodalom személyessége (Szeged, 2016). Különben magyar költő vagyok. Radnóti Miklós levelezése I. (sajtó alá rendezés).

2019. február 21. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: Az ovi-ügy és a Raptormese című diafilmek vetítése

2019. február 22.(péntek) 16.30-17.00-ig –helyszín: Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mese, mese, mátka – diafilmvetítés
Címe: A három kismalac

2019. február 28. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Pincérfrakk utcai cicák és a Pöttöm Panna című diafilmek vetítése

  • KIÁLLÍTÁSOK

2019. január 24-től  április 3-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„Az elpusztult Szeged” – a 140 éve történt Nagy Szegedi Árvíz eseményeire emlékező dokumentumkiállítás.

2019. január 24-től március 6-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„Tanúm legyen a Föld, az ég s a tenger”
Legforróbb szerencsekívánásokat küldjük! Tartós boldogságot, sok szerencsét az ifjú párnak! Gratulieren Herzlichts! Áldás, boldogság...! – szólnak a dísztávirat idézetek a 20. század elején.
A Házasság Hete alkalmából megrendezésre kerülő tárlat középpontjában idén a házassági üdvözletek, jókívánságok állnak. Korabeli táviratgyűjtemények, kötetek, sajtóhíradások segítségével mutatjuk meg a századfordulón köttetett házasságok szellemiségét.
A Somogyi-könyvtár dokumentumtárlattal és meglepetésprogrammal várja a Házasság Hete alkalmával az érdeklődő látogatókat.

2019. február 1-től március 31-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
Téli tájak, városok – a Nap- Fény Fotókör Egyesület tagjainak közös kiállítása

2019. február 1-től március 5-ig – helyszín: 2. emelet
Karnevál, farsang – könyvkiemelés a könyvtár kölcsönözhető könyveiből

2019. február 1-28-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Farsangi népszokások – Busójárás – fotókiállítás a Nap-Fény Senior Fotókör Egyesület tagjainak képeiből

2019. február 7-től március 13-ig – helyszín: 1. emelet olvasóterem
A cédrusok szerelmese – 100 éve született Csontváry Kosztka Tivadar
Megtalálta a napút Színeket: világító sárgát, lángoló pirosat, fájdalmas rózsaszínt, borzongató kéket. Csontváry Kosztka Tivadar birodalmában tombol a napfény.
A különleges tehetségű művész 100 éve nincs már közöttünk. Rövid alkotóéveire emlékezünk könyvtárunk dokumentumai segítségével.

2019. február 14-től március 13-ig – helyszín: 1. emelet folyóiratolvasó
Útjaim – Mészáros Marianna grafikus, művésztanár kiállítása
Mészáros Marianna első diplomáját Szegeden az egykori Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, matematika - rajz szakon szerezte. Alkotásai többnyire grafikákból állnak (eleinte szitalenyomatok majd rézkarcok), de festményeit is láthatta már közönség tárlatokon. Alkotásának fő témája az építészet és utazásainak élményei, nagy hatással volt rá pl. Párizs, Egyiptom. Az El Caminót is megjárta, amelyről 42 darabos rézkarc sorozatot készített. Szülővárosának, Kecskemétnek is folyamatosan feldolgozza ismert és kevésbé ismert részleteit a munkáiban.

  • Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2019. februári rendezvényei

Kiállítások

Dorozsmai fiókkönyvtár
2019. február 1-28-ig
Örömfotók – Bobkó Anna kiállítása
Mit csinál szabadidejében a Szegedi Tudományegyetem fotóriportere, aki a hétköznapokban tudósokat, a hallgatói életet, az egyetem nemzetközi vendégeit örökíti meg? Tovább folytatja a fotózást a dolgos órákon kívül is. Saját kedvenc témáinak megvalósítását örömfotózásként éli meg. Lencsevégre kapja a barátokat, ismerősöket, izgalmas karaktereket, a közvetlen környezetét.
2019. február 8-11-ig
„Kunok és Jászok által Dorozsma és SztMihálytelkek békességes birtokában Szeged városa mikép háborgattatott” (1723) – mozaikok, szemelvények a 300 éves Kiskundorozsma történetéből
Egyezségek, egyezség-levelek, rendeletek, körlevelek, adásvételi szerződések, hiteles bizonyítványok, oklevelek, Dorozsmai ujság 1918-ból. A Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára és a Somogyi-könyvtár dokumentumaiból válogatott kamarakiállítás Kiskundorozsma három évszázadának mozgalmas és fordulatos történetéből válogat.

Odesszai fiókkönyvtár
2019. február 1-28-ig
“Kibújás vagy bebújás?
Ez a gondom óriás!” – játékmackó-kiállítás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
január 2-február 28-ig
A gondolj-rám virág – kiállítás Nemes Nagy Ágnesről.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
január 1-február 28.
Garfield különös világa – plakátkiállítás
A kiállítás apropója az elmúlt 30 év, amely alatt az amerikai képregény macskahősének, Garfieldnak a népszerűsége töretlen, rajongói száma folyamatosan emelkedik

Móra utcai fiókkönyvtár 
január 2-február 28-ig
Nagy Dániel könyvillusztrációi

Rókusi fiókkönyvtár
2019. február 1-28-ig
A Föld ékszerei – a fák – Bátyi Zoltán író-újságíró, amatőr fényképkészítő fotókiállítása
A természet ezer csodája közül egyik a fa. Bármilyen hihetetlen, de nincs két egyforma a világon - magyarázta apám még siheder koromban, amikor a Bakony erdőségeit jártuk. Talán ennek a két mondatnak köszönhető, hogy az eltelt évtizedek során mindig különleges figyelemmel szemléltem a Föld e csodás, hol vénséges, ráncos törzsét, hol terebélyesedésre váró koronáját mutató "ékszereit". Ezernyi írás került ki időközben a tollam alól, de sajnos soha nem írtam annyit a fákról, mint amennyit megérdemeltek volna. Fotóimmal szeretnék valamennyit pótolni e mulasztásból. Remélve: betonozott-aszfaltozott-díszkövezett világunkban örömmel látja majd a kiállítást megtekintők szeme: ha a fák nem is nőnek az égig, de még itt élnek közöttük. És megérti az agy is: fák nélkül olyan sivár lenne világunk, amelyben ember nem is tudna élni.

Francia utcai fiókkönyvtár
2019. február 1-28-ig
Ugra-bugra 2017 – tematikus kiállítás a Deák Gimnáziumért Alapítvány támogatásával
„A fotózás egyre népszerűbb szabadidős tevékenység a Deák Ferenc Gimnázium diákjai körében. A média tagozat tanulói rendszeresen kapnak olyan kreatív feladatot, amely során bizonyos szempontoknak megfelelve kell adott számú fényképet elkészíteniük úgy, hogy közben törekedjenek a tanult képalkotási szabályok figyelembe vételére. Az itt látható kiállítás is egy ilyen iskolai feladat nyomán állt össze. A diákok rengeteg színvonalas és/vagy mókás képet nyújtottak be. Az ő munkáik kiegészültek a gimnázium más osztályaiban tanuló tehetséges fiatalok képeivel, valamint egy volt deákos diák, Kondor Csaba operatőr munkáival is.
A pályázati kiíráshoz Philippe Halsman, JUMPOLOGY című sorozata adta az ihletet. Halsman az 50-es években egy megbízás kapcsán fényképezett le számos hírességet - természetesen ugrálás közben. Azt vallotta, hogy a modell ilyenkor magára az ugrásra koncentrál, és lehullik róla a gondosan felépített és megszokott maszk - és a fotográfusnak pont erre az őszinte pillanatra van szüksége.
A tárlaton látható alkotásokat több száz közül válogatták ki a mentortanárok, és az iskola alapítványának köszönhetően tekintheti meg most a nagyközönség is. Jó szórakozást, és senki ne fogja vissza magát, ha a képek láttán örömében ugra-bugrálni támad kedve! Még valami! Ha valaki szeretne részt venni a későbbi deákos fotóprojektekben, lépjen be a "Ifjú fotóművészek DFG" FB csoportba. Ott mindig értesülhet a legújabb feladatokról, lehetőségekről!” (Magyar Csaba és Andóczi-Balog József )

Szőregi fiókkönyvtár
2019. február 1-28-ig
Esélyegyenlőség női szemmel – Schmidt Andrea fotókiállítása. A kiállítás megtekinthető a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Északvárosi fiókkönyvtár
január 1-február 28.
SevenArt művészeti csoport kiállítása – válogatás a Gedói Általános Iskola és Művészeti Iskola hetedikes tanulóinak munkáiból – Buchholcz Luca, Faragó Ramóna, Kakuszi Bettina, Kónya Kinga, Szorcsik Miklós, Patai Regina és Tóth Sára kamarakiállítása

Tápai fiókkönyvtár
2019. február 1-28-ig
A Nap-Fény Fotókör tagjainak közös kiállítása

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
2019. február 28. 17.00 órakor Korea klub – Hogyan tanuljunk koreaiul? – inspiráló nyelvi játékok

Dorozsmai fiókkönyvtár
2019. február 22. 16.30 órakor Borbás Edina, MTA SZAB-médiadíjas és Los Angeles Cinefest-díjas forgatókönyvíró, író a Kék macska című könyvének bemutatója. A romantikus kalandregény szövevényes szálai a Monarchia elfeledett botrányait és botrányhőseit vonultatják fel, igazi hamisítatlan Hamupipőke-sztoriba ágyazva. A könyv történetét valós események ihlették és a boldog békeidőkbe repíti vissza az olvasót.

Északvárosi fiókkönyvtár
2019. február 20. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: ‘A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak - Nevelési stílusunk: a szülő-gyermek kapcsolat fontos alakítója címmel beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet vezetésével. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6., tel.: 635-357, eszak@sk-szeged.hu).
2019. február 22. 16.00 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
2019. február 27. 16.30 órakor ‘Olvasni menő! könyvklub kamaszoknak’ – Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Új könyvklubunkba a 12-14 éves korosztályt várjuk!

Francia utcai fiókkönyvtár
2019. február 1-28. használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.
2019. február 22. 17.00 órától Vakok klubja Nógrádiné Szőts Katalin vezetésével

Klebelsberg fiókkönyvtár
2019. február 20. 17.30 órától Mese Marcsival – mesefoglalkozás felnőtteknek

Móra utcai fiókkönyvtár
2019. február 26. 10.30 órakor Tízórai – Beszélgetés Márai Sándor életéről, pályájáról, műveiről
2019. február 28. 16.30 órakor Mesevár – Haj, ki, kisze, kiszőce – farsangi családi kézműves délután

Odesszai fiókkönyvtár
2019. február 22. 16.30 17 órakor Mesetarisznyában Marék Veronika A bohóc és a kismajom című mese és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás
2019. február 28. 17.00 Múltpergető –  Beszéljünk a Ligetről! – Az újszegedi park múltja és jelene – vendég: Bátyai Gitta Az újszegedi liget c. könyv szerzője

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
2019. február 20. Barangolás az állatok világában – könyvtári óra 4. osztályosoknak.

Rókusi fiókkönyvtár
2019. február 1-28. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.

“Már sejtem őt, ha a lágy alkonyatban
A felhőt nézem, mely violaszínben
Valami távol muzsikára ballag
Egy ismeretlen rétre, messze innen.

Már sejtem őt, a kedves, ifjú szépet,
Ki eljövendő, de még szunnyad egyet,
Most készül bársony és smaragd zekéje
A a barna föld ölén dús haja serked.

Már néha sóhajtása száll s nyomába
Fölneszel avar ágyáról az erdő
S a jegenye, a komoly, ősi strázsa
Már tiszteleg felé, ki eljövendő.”
       /Juhász Gyula: Tavasz előtt/
2019. február 19. 8. 00 órakor A „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” – GINOP-3.3.1-16-2016-00001  pályázati program keretében: Használó képzés – E-világ az 50- en túliak számára című rendezvénysorozat 7. alkalma. A programon a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött (Szeged, Vértói út 5., Telefon: 62/635-398)
2019. február 22. 16.30 órakor Barkácskuckó – „Itt a farsang” címmel meseolvasásra és varázsló süveg és varázspálca készítésre várjuk a gyermekeket és családjukat a Barkácskuckóba. Minden jelmezben érkezőnek meglepetéssel készülünk. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Szőregi fiókkönyvtár
2019. február 20. 13.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak.
2019. február 22. 13.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak.
2019. február 27. 13.00 Interaktív könyvtári foglalkozás a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak.

Tápai fiókkönyvtár
2019. február 20. 17.00 órakor a “Meseszőnyegen” farsangi mesék és álarckészítés


2019.02.18. - 2019.02.23.
2019.02.25. - 2019.03.02.
2019.03.04. - 2019.03.09.
2019.03.11. - 2019.03.16.
2019.03.18. - 2019.03.23.
2019.03.25. - 2019.03.30.
2019.04.01. - 2019.04.06.
2019.04.08. - 2019.04.13.
2019.04.15. - 2019.04.20.
2019.04.22. - 2019.04.27.
2019.04.29. - 2019.05.04.
2019.05.06. - 2019.05.11.
2019.05.13. - 2019.05.18.
2019.05.20. - 2019.05.25.
2019.05.27. - 2019.06.01.
2019.06.03. - 2019.06.08.
2019.06.10. - 2019.06.15.
2019.06.17. - 2019.06.22.
2019.06.24. - 2019.06.29.
2019.07.01. - 2019.07.06.
2019.07.08. - 2019.07.13.
2019.07.15. - 2019.07.20.
2019.07.22. - 2019.07.27.
2019.07.29. - 2019.08.03.
2019.08.05. - 2019.08.10.
2019.08.12. - 2019.08.17.
2019.08.19. - 2019.08.24.
2019.08.26. - 2019.08.31.
2019.09.02. - 2019.09.07.
2019.09.09. - 2019.09.14.
2019.09.16. - 2019.09.21.
2019.09.23. - 2019.09.28.
2019.09.30. - 2019.10.05.
2019.10.07. - 2019.10.12.
2019.10.14. - 2019.10.19.
2019.10.21. - 2019.10.26.
2019.10.28. - 2019.11.02.
2019.11.04. - 2019.11.09.
2019.11.11. - 2019.11.16.
2019.11.18. - 2019.11.23.
2019.11.25. - 2019.11.30.
2019.12.02. - 2019.12.07.
2019.12.09. - 2019.12.14.
2019.12.16. - 2019.12.21.
Találatok száma: 3

Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a régió legpatinásabb szállodája. A hotelben 5 db kényelmes korabeli hangulatú lakosztály és 45 db ... Bővebben


Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő vendégeket. A szálloda megálmodóinak jelszava a `Merész stílus és kényelem a belvárosban.` volt, mely a ... Bővebben


Szivárvány Panzió Szeged

Szivárvány Panzió Szeged

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Gyors választ szeretne? Telefonáljon!
További információt kér? Írjon levelet!
Pontos cím, geokód, térkép
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Időutazása hívjuk! Ismerje meg, hogy milyen lehetett az élet a középkori Magyarországon!
MINI világ ÓRIÁSI élmények! A világ egyik legnagyobb modellvasút kiállítása Budapest belvárosában
Katica Tanya, egy élményparadicsom a kisgyermekes családok számára
Kalandpark Játszóház
Csodák Palotája interaktív tudományos játéktér az egész családnak.
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket