Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban


A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Somogyi Könyvtár - 2020. 

Tisztelt Olvasóink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár - a fenntartó, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata megelőző intézkedése alapján, a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel - központi könyvtára és valamennyi fiókkönyvtára 2020. március 16-tól a további intézkedésig szünetelteti személyesen igénybe vehető szolgáltatásait. Az intézmény minden rendezvénye elmarad.
Olvasóinknak lehetősége van az online hosszabbításra a web-es felületen keresztül, késedelmi díjat nem fogunk felszámítani.
A Somogyi-könyvtár digitális állományával is segíti a pedagógusok munkáját. Folyamatosan osztunk meg oldalunkon, a könyvtárunk állományában lévő digitális tartalmakat.
A zárva tartás alatt kollégáink a digitális könyvtár bővítését, online oktatási tartalmak fejlesztését végzik.
Friss információkért kövesse Facebook oldalunkat és honlapunkat.
Megértésüket köszönjük!

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzteti Színház közös játékában a helyes megfejtők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki az előadásokra.

2020. március 19-ig
A Szegedi Kortárs Balett Vágy című előadásához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2020. március 31-ig
Pintér Béla: Parasztopera – koprodukció című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2020. március 31-ig
Richard Wagner Tannhäuser című operájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2020. április 30-ig
Orwell 1984 című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

PROGRAMOK

2020. április 2. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
Zenei Album – Beethoven 250
A Zenei Album sorozat következő estje a 250 éve született Ludwig van Beethovenre emlékezik. A koncerten a zeneszerző legismertebb műveiből hangzanak el részletek szegedi zeneművészek tolmácsolásában.

2020. április 9. (csütörtök) – helyszín: a Somogyi-könyvtár központi könyvtára és fiókkönyvtárai
Posztolj verset az utcára a Somogyi-könyvtárral!
A Somogyi-könyvtár központi könyvtára és fiókkönyvtárai idén is csatlakoznak a „Posztolj verset az utcára” mozgalomhoz.
A 2017–19-es versekről készült fotók itt láthatók: posztoljverset.hu

2020. április 9. (csütörtök) 16.00 – a séta indul: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Verslábaló címmel gyaloglással egybekötött várostörténeti túra.

2020. április 17. (péntek)16.30. – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emelet Emlékkönyvtár
Emlékkönyvtár-látogatás
A Dóm téri központi épület 3. emeletén található Emlékkönyvtárban a 43.701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10.000 kötetes reprezentatív válogatás. A gyűjtemény sokszínűségét, tudományos értékét jól példázza, hogy a Somogyi-könyvtár birtokában van 36 ősnyomtatvány, amelyek közül 8 hazánkban egyedi példány. Különösen figyelemre méltóak a 16. századi európai nyomdák fa-, illetve rézmetszetekkel illusztrált remekei és a kutatók által is használt Régi Magyarországi Nyomtatványok kötetei.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.
A Somogyi Károly Emlékkönyvtár zárt különgyűjtemény. Turisztikai célú látogatása a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tourinform közös programjai keretében lehetséges.
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál
Fotózásra nincs lehetőség.
Részvételi díj 500 Ft

2020. április 20. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban 2020. tavasz
Koncert és beszélgetés: Szives Márton ütőhangszerművész és Gyüdi Sándor karmester
Házigazda és moderátor: Gyüdi Sándor, Liszt Ferenc-díjas karmester (Szegedi Nemzeti Színház)
Vendég: Szives Márton, Sófi-ösztöndíjas ütőhangszerművész és ütőhangszer tanár

Szives Márton, 2014 óta a Szegedi Tudományegyetem ütőhangszer szakos hallgatója. Korán, már 6 évesen, saját ötlettől vezérelve kezdte a zenetanulást, s bár eleinte elektronika és fizika szakon végezte tanulmányait, sosem hagyta abba ezek mellett a zenélést. Már fiatalként zenekarral és szólistaként is járt Németországban, Ausztriában, Finnországban.
2012-ben beiratkozott a váci Pikéthy Konzervatóriumba, majd 2014-ben felvételt nyert az SZTE ZMK ütőhangszeres tanszakára.
Már a középiskolában eldöntötte, hogy a marimbával és a dallamütőhangszerekkel szeretne foglalkozni, így kutatását az egyetemen is folytatta. Ennek eredményeképpen 2015-ben elnyerte az Országos Művészeti Diák Konferencia I. helyét, amelyet 2017-ben még egy I. hely követett. 2016 óta az Új Nemzeti Kiválósági Program kutatója, ahol a külföldi marimba technikákat és tanítási módszereket tanulmányozza azzal a reménnyel, hogy a közeljövőben a magyarországi ütőhangszeres pedagógiába tudja őket importálni. Művészeti és szakmai tevékenységeiért 2016-ban elnyerte a Pro Scientia/ Pro Arte aranyérmet, s azóta a Pro Scientia Aranyérmesek társaságának tagja. Eddigi munkásságáért 2018-ban a Sófi Alapítvány Gyémánt fokozatú Fődíját, 2019-ben pedig az Arany fokozatú Ösztöndíját ítélték oda neki.
Márton a zenéjét nem csak a szaklapoknak tartogatja, hanem félévente rendez egy szóló koncertet, felelevenítette a „Legyen a zene mindenkié!” koncertsorozatot a Zeneművészeti Karon, amivel a Kar hallgatói is koncerttapasztalatot szerezhetnek. Szólistaként és barokkzenei együttesével, az Il Chiaroscuro-val a MüPa-ban is több lehetősége volt a közönség elé állni 2017 októbere óta. Szerencsére nem csak szólistaként van szerencséje a szakmáját ismerni, ugyanis 2014 óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar ütőhangszeres kisegítőként szokta hívni. Emellett szakmai látókörét és felkészültségét hazai és külföldi kurzusokon gyarapítja; a debreceni Nyári Akadémia, illetve a floridai Lynn University-n eltöltött hetek meghatározóak voltak számára. Beszámolóját ez utóbbiról tartja, ahol Samodai Bence társaságában voltak szakmai úton.

Gyüdi Sándor, Liszt Ferenc-díjas, számos rangos művészeti és közéleti díjjal kitüntetett karmester. A Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója, korábbi főigazgatója, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya.

A program a Somogyi-könyvtár és az SZTE Sófi Alapítvány közös szeervezésében valósul meg.

2020. április 21. (kedd) 17.00 – Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 21 millió forint ösztöndíjjal és számos szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 19 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Az Eurólai Unió, a Brexit és a világpolitika aktuális eseményeinek elemzése
Vendég: Gombos Jarmo, Sófi-ösztöndíjas politikai szakértő
Házigazda és moderátor: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

Gombos Jarmo, Sófi-ösztöndíjas politikai szakértő elemzi az Európai Unió, a Brexit és a világpolitika aktuális eseményeit. Értékelni fogjuk az Ursula von der Leyen által vezetett Európai Bizottság első féléves működésének eredményeit. Megvitatjuk, hogy ennek következtében, milyen irányban fejlődik az Európai Unió, valamint Magyarország szerepét ebben a folyamatban. Megbeszéljük a világpolitika aktuális témáit, fókuszba helyezve a Brexit és a bevándorlás kérdését.

2020. április 22. (szerda) 17.00 – Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 21 millió forint ösztöndíjjal és számos szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 19 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.
Vendég: Nógrádi Bernát, Sófi-ösztöndíjas orvostanhallgató (SZTE, ÁOK)
Házigazda és moderátor: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

Nógrádi Bernát 1997-ben született Szegeden. 2015-ben érettségizett a Deák Ferenc Gimnáziumban és ebben az évben kezdte meg egyetemi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Ugyancsak 2015-ben felvételt nyert a Szegedi Tudós Akadémiára, melynek keretében pár hónappal később megkezdte tudományos munkáját a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Neuronális Plaszticitás Kutatócsoportjában, Siklós László témavezetése alatt. Érdeklődése a neurodegeneratív betegségek irányába fordult, ezen belül kifejezetten az idegrendszerben zajló gyulladásos folyamatok tanulmányozására specializálódott. Tudományos munkáját a helyi Tudományos Diákköri Konferenciákon (TDK) I. hellyel, 2019-ben az Országos TDK-n II. hellyel és Különdíjjal jutalmazták. Munkája elismeréseképpen 2018-ban és 2019-ben is elnyerte az Új Nemzeti Kiválósági Program díját, a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, 2017 óta minden évben elnyerte a Szegedi Tudományegyetem Talent díját és 2019-ben az SZTE Sófi Alapítvány Arany fokozatú Ösztöndíját. 2018-ban a Szegedi Tudós Akadémia az „Év Kiváló Hallgatója” díjjal jutalmazta. Tudományos eredményeit mind hazai, mind pedig nemzetközi szakmai konferenciákon bemutatta. Bernát szabadidejében szívesen sportol és gitározik.

2020. április 25. (szombat) 10.00-14.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori közösségi tér
Szegedi Képregénybörze
Az őszi hagyományos Szegedi Képregényfesztivál és Vásár kísérő rendezvényeként harmadszor ad helyet a Somogyi-könyvtár a Szegedi Képregénybörzének.
A börzére várjuk a képregények szerelmeseit, hogy akár régebbi kiadványokat is vásárolhassanak.
A rendezvény ingyenes!

2020. április 30. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó
A Szegedi Kortárs Balett Vágy című előadásához kapcsolódó közönségtalálkozó
Résztvevők: Pataki András balettigazgató, Juronics Tamás és a Szegedi Kortárs Balett táncművészei.
Moderátor: Almádi Róbert, a Návay Lajos Szakgimnázium magyar és kommunikáció szakos tanára.
Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában: három egyfelvonásos táncmű kerül a társulat repertoárjára. A Vágy a Szegedi Nemzeti Színház, valamint a Budapest Táncfesztivál (Nemzeti Táncszínház) premierjei között szerepel és prominens alkotói gárdát sorakoztat fel. A Coppélia-történet pszichológiai mélységeibe az olasz Enrico Morelli invitálja a nézőket, míg a második részben Juronics Tamás Bernarda Alba háza című felújított műve viszi tovább a szerelem és vágyakozás motívumát. Az utolsó darab 27 év után kerül ismét a szegedi társulat repertoárjára: Koncert tangóharmonikára címen Piazzola zenéjére az argentin Roberto Galvan készít remake-et.
Juronics Tamás, az együttes művészeti vezetője úgy véli, hogy a vágy minden táncos alkotó számára központi téma, ezzel foglalkozni megkerülhetetlen és izgalmas

2020. május 7. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
150 éve született Király-König Péter zeneszerző, karmester, a szegedi városi zeneiskola igazgatója című kiállítás megnyitója
Király-König Péter tiszteletére rendezett emlékkiállításban életét és munkásságát mutatja be a könyvtári dokumentumok és a hagyatékának segítségével. Így láthatók többek között kéziratos kottái, levelezései, személyes tárgyai, zenei tartalmú képeslapok- és karikatúra-ritkaságok.
A kiállítás megtekinthető 2020. június 27-ig.

KIÁLLÍTÁSOK

2020. március 19-től május 6-ig helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
„Világversenyek élén” – 150 éve született Maróczy Géza
A kiváló magyar nagymester, a 20. század fordulójának egyik legjelentősebb sakkozója Szegeden született, 1870. március 3-án. Legnagyobb sikereit 1902 és 1908 között aratta: tizenhárom versenyen öt első és öt második helyezést ért el. Hosszabb kihagyás után az 1927-es, majd az 1936-os sakkolimpián is győzelemre vezette a magyar csapatot. Pályája fontos része szakírói tevékenysége: önéletrajzi kötetei, tankönyvei, játszmagyűjteményei a sakkirodalom máig haszonnal forgatható, értékes darabjai. A kiállítás a Maróczy-életmű bemutatása mellet visszatekint a sakktörténelem fontos állomásaira és másfél évszázad sakk-könyveiből válogatva igyekszik kedvet ébreszteni a „királyi játékhoz”.
A program a Somogyi-könyvtár és a Sakóca Gyermek Alapítvány közös szervezésében valósul meg.

2020. május 7-től június 27-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár,  földszinti kiállítótér
150 éve született Király-König Péter zeneszerző, karmester, a szegedi városi zeneiskola igazgatója –kiállítás
Király-König Péter tiszteletére rendezett emlékkiállításban életét és munkásságát mutatja be a könyvtári dokumentumok és a hagyatékának segítségével. Így láthatók többek között kéziratos kottái, levelezései, személyes tárgyai, zenei tartalmú képeslapok- és karikatúra-ritkaságok.
A kiállítás megtekinthető 2020. június 27-ig.

KIÁLLÍTÁSOK AZ AGÓRA GYERMEKKUCKÓBAN

2020. február 3-tól április 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Balástyai koboldok – Virágh Istvánné munkái házi porcelánból, tojástartóból, újrahasznosított anyagokból

2020. március 2 – április 30 – ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
ManóVilág – Manó könyvek illusztrátorainak újabb rajzaiból

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG