Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2022

PROGRAMAJÁNLÓ 2022. szeptember - október

ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK 2022

„Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.”
(Fodor Ákos)
Ebben az évben már tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség koordinálásával a hazai könyvtári rendszer ismét készen áll arra, hogy különleges, rendhagyó tartalommal töltse meg az október eleji napokat.

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzteti Színház közös játékában a helyes megfejtők között 2 db páros jegyet sorsolunk ki az előadásokra.

2022. szeptember 1-30-ig
Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjához kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

2022. szeptember 1-től október 21-ig
Maria von Weber A bűvös vadász című operájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

2022. szeptember 10-től október 15-ig
Örkény István: Macskajáték című színművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték.

Programok felnőtteknek

2022. október 3. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub

Bubryák István filmválogatása
Megkezdődik a 15. évad!
A tábornok és a díva - dokumentumfilm, fikciós elemekkel (66 perc)
Karády Katalin – Kéri Kitty
Ujszászy István – Dunai Tamás
Forgatókönyvíró-producer: Bubryák István
Vágó: Násztor Róbert
Operatőr: Sibalin György
Rendező: Radó Gyula
Szakértő: dr. Haraszti György, Péter Zsolt, André de Székely
A filmet bemutatja: Bubryák István

A titokzatos búgóhangú nő, akinek a titkát nem sikerül megfejteni. Újból és újból a lapok címoldalára kerül és egyre hihetetlenebb, sokszor légből kapott történetek látnak róla napvilágot. Egy film, amely nem enged a bulvár szirénhangjainak.

Karády Katalinnak Ujszászy István tábornokhoz, a katonai hírszerzés vezetőjéhez fűződő szerelmi kapcsolata nem volt ismeretlen tény már életükben sem.
A német hadsereg 1944. március 19-én megszállta Magyarországot, Ujszászyt és vele Karádyt letartóztatják. Karádyt ütik, fogait kiverik, Ujszászyval kesztyűs kézzel bánnak, az ő információira szüksége van a Gestaponak. Később mindkettőjüket elengedik, majd útjaik elválnak.
Ujszászy ’45. február 5-én feladta magát a Sváb-hegy környékén járőröző szovjet csapatoknak. A krasznogorszki fogolytáborban a kiemelt fontosságú foglyok közé tartozik. Nem véletlen, az ő információira szüksége van az NKVD-nek.
1948. augusztus 8-án hazahozzák Magyarországra, kihallgatása az ÁVO feladata. Fekete Iván álnéven írja vallomásait. Tudja: az ő információira szüksége van az ÁVO-nak.
Ujszászy 1948 végén meghalt. Igaz, hivatalosan eltemették, de ma már tudjuk, akkor mást temettek. Holtteste, azóta sincs meg.
Karády egy hosszabb brazíliai kitérővel kiment Amerikába. Nincs adat, hogy valaha is találkoztak.

2022. október 3. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Dobray Sarolta Üvegfal (Scolar) című könyvének bemutatója
A szerzővel Koronczay Lilla beszélget
„Üvegfal címmel jelent meg Dobray Sarolta író, újságíró első regénye. A bántalmazó párkapcsolat alakulását férfi- és női nézőpontból, a bántalmazó és a bántalmazott olvasatában, mindkét irányból, sallang és kendőzés nélkül bemutató munka egyszerre lebilincselő olvasmány és megdöbbentően pontos riport az emberi kapcsolatok egy sajátos típusáról: arról szól, milyen apró lépéseken át vezet az út oda, ahol már nem ismerünk saját magunkra.” (divany.hu)
„Mindenki sérült, így vagy úgy. Ki úgy, hogy bánt, ki úgy, hogy hagyja, hogy bántsák. Ki végzetesebben, ki kevésbé, ki gyógyíthatóan, ki gyógyíthatatlanul. Van, aki öl a végén, és van, akit megölnek. Talán csak szerencse kérdése az egész…?” (info: scolar.hu/uvegfal)
Dobray Sarolta valódi írói bravúrral szolgál: megpróbálja párhuzamosan a két főszereplő, Léna és Péter szemszögén keresztül követni az egyre örvényszerűbb eseményeket.

2022. október 4. (kedd) 9.00-18.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár földszint, alagsor
Prevenciós és rekreációs nap a Somogyi-könyvtárban
Nagyon sok szeretettel várják a Somogyi-könyvtárban mindazokat, akik számára fontos a testi és lelki egészség.
A Somogyi-könyvtár és a rendezvény együttműködő partnere a Mályvavirág Alapítvány (az Alapítvány a női daganatos betegségek prevenciójának fontos misszióját viszi) délelőtt 9 órától este 6 óráig vár minden érdeklődőt információs szóróanyagokkal, valamint egy gyors villámkvízzel.

A villámkvízt kitöltők egy-egy értékes Zsákbamacska könyvet választhatnak ajándékként!
Az ideiglenes stand az Adminisztrációs pult mellett található!
Továbbá a szervezők prevenciós, én-idős kézműveskedésre is várnak mindenkit, akit érdekel a hagyományos magyar népművészet egyik izgalmas területe, a nemezelés.  A nemez nyakláncok, karkötők elkészítéséhez az anyagokat és eszközöket a könyvtár biztosítja, nem lesz másra szükség, csak a két kezükre!
A kreatív kézműveskedés 10-12 és 13-15 óráig a Somogyi-könyvtár alagsorában kerül megrendezésre.

2022. október 5. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
A különc francia – 160 éve született Claude Debussy
Korának legnagyobb újítója, aki kilépve Richard Wagner bűvköréből, valami igazán eredetit tudott létrehozni. Stílusa utánozhatatlan, bár sokan mintaként tekintettek rá, míg mások a legnagyobb ellenszenvvel viseltettek művei iránt. Hatással volt még Bartók Béla és Kodály Zoltán művészetére is.
Születésének évfordulója alkalmából kiállítással és a Zenei Album sorozatban koncerttel emlékezik meg a zeneszerzőről.
A koncerten közreműködnek: Császár Zsuzsanna - zongora, Csepregi Hajnalka - fuvola, Kecskés-Somogyvári Zita - ének, Kerényi Mariann - zongora, Kőrösi Györgyi - gordonka

2022. október 6. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Mesék az Élethez
2018-ban a pécsi Gombolyító Terápiás Műhely kezdeményezésére indult el a Mesék az Élethez program, melyet 2019-től a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület befogadott. Azóta országos programsorozattá nőtte ki magát a Mesék Éjszakájához Ebben az évben Szegeden is meghirdetjük a Magyar Népmese Napja alkalmából a Mesék az Élethez programot, melynek a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár ad otthont.
A program a Magyar Népmese Napja alkalmából ünnepli a meséket, a magyar népmesekincset. Cél, hogy ingyenes foglalkozásokkal, mesélésekkel, előadásokkal közelebb hozzuk a meséket a 21. századi emberekhez.

2022. október 10. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Karafiáth Orsolya Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget (Scolar) című regényének bemutatója
A szerzővel Tóth Ákos irodalomtörténész, kritikus beszélget
Ha valaki megtudja, hogy halálos beteg, sokszor azzal a váratlan és kínzó tapasztalattal is meg kell küzdenie, hogy a barátok hirtelen elmaradoznak. Bármilyen kegyetlen és lehangoló is ez, éppenséggel emberi: nagy bátorság kell ahhoz, hogy a másik elmúlását végigkísérve szembenézzünk saját elmúlásunkkal. A Szirén szerzőjének legújabb regénye bátor könyv egy ilyen bátor kapcsolatról a halál árnyékában, valamint madarakról, szerelmekről, Tomról és Jerryről és Bowie-ról és Jackóról és a tengerről; felkavaró hullámvasút az éjszakába, ami személyességével, humorával és életszeretetével muníciót adhat mindazoknak, akik még csak keresik magukban ezt a bátorságot. (forrás: scolar.hu/egymas-konyve)

Láttam apámat, aki az utolsó pillanatban, utolsó erejével is élni akart, mindenáron. Előttem van a nézése. Ahogy arról beszélt, pedig már nem látott semmit, és csupa felfekvés volt mindene, hogy el kell kérnünk a bátyjától a számítógép jelszavát, mert ha hazamegy a kórházból, már a tőle kapott új gépet akarja használni. Szeretném hinni, hogy az alkalmas pillanatban meg tudom oldani a halálomat. Annyit kutattam már mérgek, ciánkapszulák után, megvettem a méreggyűrűmet is. Bár amikor megérkezett, és azon gondolkodtam, hogyan tudom majd használni, gyomron vágott a gyerekkori érzés. Ez az életbe kapaszkodó, görcsös és rémült valami, amiben nincs semmi más, csak ez, a kedves, kedves, kedves élet. (Részlet a regényből)

2022. október 11. (kedd) 10.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Hartay Csaba Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt (Scolar) című könyvének bemutatója – rendhagyó óra középiskolásoknak
A szerzővel Brunner Krisztián, a Rádió 88 műsorvezetője beszélget.
Két, gyilkosságért elítélt rab a tököli fiatalkorúak börtönéből, 1983-ból indul különös utazásra. A két srác egyik reggel a börtön falain kívül találja magát: nem csak térben, időben is máshová kerülnek. Minden elalvás és ébredés új helyre röpíti őket...

Hartay Csaba 977. június 16-án született Gyulán. Gyerekkorát Szarvason töltötte.1996-ban érettségizett a szeghalmi Péter András Gimnáziumban. 1997-ben jelent meg első verse a Sárkányfűben, azóta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit azóta többek közt a Kalligram, az Élet és Irodalom, a Népszabadság, az Alföld, a Bárka, a Prae, a Tiszatáj, a Műút, a Forrás, az Új Forrás, a Kortárs, a Palócföld, a Magyar Napló és az Irodalmi Jelen közölte. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek. Résztulajdonosként egy szarvasmarha telepen dolgozik.

2022. október 11. (kedd) 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
A Szeged folyóirat októberi lapszámának bemutatója a nyugdíjas pedagógusok klubjának
Közreműködnek: Bene Zoltán, Hegedűs Réka, Bátyi Zoltán, Tóth Marcell, Kiss Norbert

2022. október 12. (szerda) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Fűben-fában orvosság?
Beszélgetés dr. Csupor Dezsővel a daganatos, és egyéb betegségekhez kapcsolódó, gyógyulást ígérő tévhitekről, gyógynövényekről, táplálékkiegészítőkről

Dr. Csupor Dezső tanszékvezető egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet), szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Dr. Csupor Dezső sokirányú szakmai munkái mellett továbbá a PirulaKalauz alapító-főszerkesztője, mely eligazodni a gyógynövények, étrend-kiegészítők, hatóanyagok dzsungelében.

2022. október 15. (szombat) 14.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Lapozgató – az Alliance française segítségével
A könyvtár első emeletén egy fantasztikusan színes, ezerféle témát bemutató francia nyelvű gyűjtemény várja a frankofón kultúra iránt érdeklődőket.
Havonta egyszer, szombaton 14 órakor, az Alliance française segítségével fedezzék fel, mit rejtenek a polcok! Kiemelünk egy-egy albumot, belelapozunk és utazunk. Egy könyv – egy utazás.
Az albumok francia nyelvűek, de a nyelvet nem beszélőket is szeretettel várjuk.
Első alkalommal, 2022. október 15-én Versailles-ba hívjuk Önöket!

2022. október 17. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Császi Zsüliet Zeusz titkai (Smaragd Kiadó) című könyvének bemutatója.
A szerzővel Zsiros-Petróczki Kitti, a Smaragd Kiadó vezetője beszélget.
A regényből részleteket felolvas: Danyi Judit Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Domján Edit-díjas, Katona József-díjas színésznő

„A menekülő főszereplő, hogy kitöltse az amnéziája miatt benne lévő üres teret, álnéven munkát vállal egy színdarab statisztájaként. Nem is sejti, hogy a Theatrum sokkal több, mint rejtőzködésének egy állomása.
Idővel minden szál itt ér össze, amit ő még nem képes átlátni, és törekvését a múlt felidézésére régi szerelmének felbukkanása még jobban összekuszálja.
Amikor már úgy érzi, sikerülhet megtalálnia régi önmagát, és zaklatott menekülését egy időre elfelejteni, rátalálnak. De nem azok, akikre számított. Elárulták!
A fiatal orvosnőnek, aki korszakalkotó tudományos áttörést ért el a gyógyításban, egyszerre kell megküzdenie elfeledett múltjának megtalálásával és a számára ismeretlen üldözőkkel. Régi szerelmével való sorsszerű találkozása reménnyel tölti el, mégis döntenie kell:
Kiben bízhat? Kire számíthat?” (fülszöveg)

2022. október 19. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár klub
Őszi Kvízdélután Edmonddal
Ismeritek az Edmond Könyvkuckója YouTube csatornát? Bognár Edmond, az SZTE BTK magyar szakos hallgatója, és olvasásnépszerűsítő könyvmoly. Erre a délutánra a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubja Könyvkuckóvá alakul, hogy egy jóhangulatú könyves kvízt játszhatnak az érdeklődők Edmond közreműködésével

2022. október 20. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Zeneszoba
András K. Zoltán Lipóci–Nekcsei család sarja vagyok – Családfakutatás kitalált történetekkel című könyvének bemutatója
A szerzővel Kisimre Ferenc publicista beszélget.
Nehéz lenne ennek az írásnak a műfaját meghatározni, hiszen lehet történelmi regény is, a benne található valós történelmi tények, dátumok és személyek alapján. De, ugyanígy lehet családregény is, a Keczerek és hozzájuk kötődő személyek miatt. Ugyanakkor „csak” regénynek is nevezhető, a leírt, de az író fantáziája által kitalált történetekkel, eseményekkel – olvashatjuk a szerző ajánlásában.

2022. október 21. (péntek) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Lőrinczy Judit Az utolsó tanú (Gabo) című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Kleinheincz Csilla író, műfordító és a könyv szerkesztője
Lőrinczy Judit regénye 2052-ben játszódik. Szerepelnek benne másélők, akik nem emberi, hanem az emberek félelmeiből táplálkozó lények, de betyárok is, akik lóháton közlekednek, a történet egyik gyilkosságát pedig íjjal követik el. Megtudhatjuk például, hogy az oroszok a 2040-es években kiberháborút folytattak, hogy orosz és kínai vírusok fertőzik meg a járművek fedélzeti számítógépeit. Víziója szerint Szegedet városfal védi az idegenektől, és egyben az Európai Unió legbiztonságosabb városa. Az uniós pénzeket és javakat pedig mesterséges intelligencia segítségével osztják el az energiahiány közepette.

Lőrinczy Judit 1982-ben Szolnokon született, ott végezte el az általános- és középiskolát. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2006-ban szerezte meg jogi diplomáját. Mivel a büntetőjog áll hozzá a legközelebb, Pécsett, az ügyészségen helyezkedett el. Novelláit 2005 óta publikálja antológiákban, magazinokban. Negyvenhárom másodperc című ötperces színművét bemutatták Londonban (Royal Academy of Dramatic Arts). Első regénye az Ingókövek – Sztálingrád másik csatája (2013), ezt követte az Elveszett Gondvána (2018). Az utolsó tanú című műve 2022 júniusában, a 93. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

2022. október 21. (péntek) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Zeneszoba
Diószegi Szabó Pál Hegymagasság, tengermély című kötetének bemutatója
A szerzővel Pusztai Virág beszélget
Közreműködik: Rácz Attila
Az SZTE ÁJK munkatársa, „Diószegi Szabó Pál költészete nem az elmúlt húsz év nyelvi destrukcióra épülő divatos lírai világba illeszthető, ebből a szempontból inkább klasszikus – mondhatni: anakronisztikus. De csak ebből a szempontból… A kötet ciklusai olyan költői világképet tárnak az olvasó elé, amely nem a divathullámokat kihasználó nyelvbomlasztó attitűdöt, sokkal inkább a hagyományokra épülő poétikát hordozza.” (Farkas Gábor)
A program a Magyar Írószövetség Csongrád-Csanád megyei Írócsoportjának szervezésében valósul meg!

2022. október 24. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Odesszai Fiókkönyvtára
A Szeged folyóirat októberi lapszámának bemutatója
Közreműködnek: Bene Zoltán, Hegedűs Réka, Bátyi Zoltán, Tóth Marcell, Kiss Norbert
A Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat októberi lapszámának fókuszában az idén 60 éves szegedi Odessza lakótelep áll.

2022. október 25. (kedd) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Bátyi Zoltán Krétarajzok, gázgyár falára (Areión Könyvek) című novelláskötetének bemutatója
A szerzővel Bene Zoltán beszélget.
„Bátyi Zoltán azon történetmondók örököse, akik régen a kukoricafosztás közben szóval tartották a munkálkodókat, vagy akik tábortüzek mellett, elalvás előtt nyújtottak vigaszt és megnyugvást társaiknak a történeteikkel. Olyan író, akit nem az irodalmi trendek érdekelnek, noha, amikor helye és szerepe van, használ bármiféle elbeszélői módszert; olyan író, akinek a történet és a mesélés a lényeges – de sokkal több is annál: egyenesen a lételeme a történetmesélés.” (Bene Zoltán)
A program az Areión Kulturális Egyesület szervezésében valósul meg.

2022. október 26. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Bene Zoltán Teremt, és (Kortárs) című novelláskötetének bemutatója
Közreműködik Horváth Bence, a Kortárs Kiadó szerkesztője.
A kötetben Bene Zoltán 2005 és 2021 közötti években született 33 novellája kapott helyet.
„Bene Zoltán bárhol és bármikor otthon van, vagy úgy formálja, hogy otthon legyen. Itt jár-kel közöttünk, ül velünk egy asztalnál, de bármikor továbbállhat a régmúltba, az elképzelt jövőbe vagy az el sem képzelhető jelenbe, mi pedig csodálkozva látjuk, hogy ott és akkor is ugyanúgy vele ülünk mi, ugyanúgy mi vagyunk, akik között jár-kel: kortársa mindenkinek és mindenhol, meséli a meséit, de bárhová kerül is, bármit mond is bárkinek bármiről, akkor is mindig ugyanarról, ugyanannak beszél, ugyanakkor és ugyanott: nekünk, rólunk, itt és most.” (Luzsicza István)

2022. október 27. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Darvasi László Az év légiutas-kísérője (Magvető) című új novelláskötetének bemutatója
A szerzővel Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész beszélget.
„Darvasi László évtizedek óta az egyik legjobb elbeszélő, Az év légiutas-kísérője pedig igazi mesternovellákat tartalmaz. A történetek helyszíne legtöbbször a magyar vidék, ahova elköltözött, de elszakadni képtelen felnőttek térnek vissza újra és újra, ahol a különböző generációk nem értik meg egymást a legváltozatosabb módokon. Az írásokban mégis ott kísért mindig a humor, a komor helyzeteken is átüt a kíméletlen fantázia, és a legváratlanabb helyzetekben is felszikrázik a költőiség. A Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a hatvanéves szerzőt.” (fülszöveg)

2022. október 28. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Művészeti anatómiák hatása – történelmi korokon át című kiállítás megnyitója
A tárlatot megnyitja: dr. habil. Molnár Erika egyetemi docens
„Korunkban semmit sem romboltak le annyira, majd állítottak helyre teljesen, mint az anatómiát…” (Andreas Vesalius)
A Somogyi-könyvtár kiállítása betekintést kíván nyújtani a művészeti anatómia történetébe, nyomon követve annak hatását – a régi és ritka állomány orvostudományi kötetein, anatómiai atlaszain, s a művészeti szakkönyvtár látványos kötetein keresztül. A kiállítás célja rámutatni arra, hogy az emberi testtel foglakozó munkáknál a tudományos tartalom mellett hogyan változtak, illetve milyen szerepet kaptak a művészi ábrázolások, illusztrációk – mind a mai napig…

2022. november 7. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Bubryák István filmválogatása
IN MEMORIAM GARAY MÁRTA
Egy csodálatos tehetségű zongorista, zenéjétől felforr a véred
Egy csodálatos hangú énekes, hangja megríkat és megnevettet
Egy kiváló színész, egy komika, aki pillantásaival kér figyelmet

Emlékműsor-összeállítás az ez év június 13-án elhunyt énekes-zongorista, színházi korrepetitor televíziós szerepléseiből.
A Molnár Dixieland Band klipműsora. (1986-os felállásuk: dr. Molnár Gyula, Mucsi Árpád, Blaskovics László, Kalocsay Géza, Kovács Ferenc, Kiszin Miklós és Garay Márta.)
Rendező: Kun Zsuzsanna

PORTRÉ TITOKBAN
Néhány pályatárs csendes méltatása: ilyen volt Garay Márta.
Rendező: Sári Zsuzsa

A filmeket bemutatja Sári Zsuzsa és Bubryák István

Programok gyerekeknek, családoknak

2022. szeptember 30. 14.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Mesei iránytű kisiskolásoknak "
„A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni.” (Bruno
Bettelheim)
Három szegedi meseterapeuta, Deák Orsolya, Sólyom Andrea és dr. Papp Melinda a Mesék az Élethez országos programsorozat keretein belül a kisiskolás korosztálynak mond válogatott meséket a Magyar Népmese Napja alkalmából. Szeretettel várnak minden 1., 2.
osztályos kisdiákot, aki úgy érzi: bizony neki is jól jönne néha egy mesebeli iránytű, ami segít megtalálni a helyes utat.

2022. október 3-8. – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Könyvekkel az egészségért – Testi, lelki, szellemi egészséggel, egészséges életmóddal foglalkozó szépirodalmi és ismeretterjesztő könyvek kiemelése, ajánlása.

2022. október 3-7-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
A tizenhármak nyomában. A múlt ismerete a jövő esélye…
Történelmi nyomozós játék családoknak nyitvatartási időben, felsőtagozatos osztályoknak előzetes jelentkezéssel. Telefon: 425-525/137-es mellék. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

2022. október 7. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Kanapémesék. Takács Kata mesemondó ez alkalommal állatmeséket mesél a kisebb és nagyobb gyerekeknek. A mesemondó minden hónap első péntekjén más-más mesével várja a családokat. A részvétel ingyenes. A rendezvény az Októberi Könyvtári Napok programsorozat része.

2022. október 7-8. – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Kincskeresés a természetben. Nyomozós, kincskereső játék családok, baráti társaságok számára kb. 90-120 perces időtartamban az újszegedi Erzsébet-ligetben. Indulás a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárából nyitvatartási időben, érkezés legkésőbb szombaton 16 óráig a Somogyi-könyvtárba. A rendezvény az Októberi Könyvtári Napok programsorozat része, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

2022. október 9. 10.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
A kerek kő – Mesejáték a Truffaldino Bábszínház előadásában. A részvétel feltétele és ajándéksorsolás: a Futrinka utcai pontgyűjtésben vagy a Kincskeresés a természetben című gyerekkönyvtári játékban részt vevő gyerekeknek, családoknak. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

2022. október 14. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2022. október 21. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2022. október 28. 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Meseláda. Milyen mesét rejt a láda? Elmesélik a könyvtárosok. Szeretettel várjuk a mesét szerető kicsiket és nagyokat. A részvétel ingyenes.

2022. október 28. 19.30 és 20.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára
Zseblámpás nyomozás. Sötétség, szellemek, lidércek a könyvtárban! Rendkívüli kaland vár rád. Előzetes jelentkezés szükséges: személyesen, telefonon (425-525/4), e-mailben (gyermek@sk-szeged.hu)

Kiállítások

2022. október 24-től november 19-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Egy őszinte filmrajongó – Martin Scorsese Oscar-díjas olasz-amerikai filmrendező 80 éves
A filmtörténet egyik meghatározó alakjává vált hollywoodi „fenegyerek” több mint 50 éve készít filmeket. Az olasz-amerikai identitás, a római katolikus vallással összefonódó bűn, bűnhődés, bosszú, hit és a szervezett bűnözés állandó témái. Számos díjjal jutalmazott életműve példaértékű. Az általa képviselt művészeti ág iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy nonprofit szervezete, a The Film Foundation ingyenes virtuális vetítőtermet indított a restaurált és klasszikus filmek bemutatására, annak érdekében, hogy ezeket a nagyszerű alkotásokat minél többen láthassák, és megőrizze őket a köztudat. A filmek mellett az alkotókról és az archiválással foglalkozó szakemberekről is vetítenek dokumentumfilmeket, melyek nemcsak a filmek készítésének hátterébe, hanem a felújítási munkálatokba is betekintést nyújtanak.
A Somogyi-könyvtár dokumentumaiból összeállított, róla szóló kamarakiállítással köszönti a neves filmrendezőt.

2022. október 27-től november 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Művészeti anatómiák hatása – történelmi korokon át
„Korunkban semmit sem romboltak le annyira, majd állítottak helyre teljesen, mint az anatómiát…” (Andreas Vesalius)
A Somogyi-könyvtár kiállítása betekintést kíván nyújtani a művészeti anatómia történetébe, nyomon követve annak hatását – a régi és ritka állomány orvostudományi kötetein, anatómiai atlaszain, s a művészeti szakkönyvtár látványos kötetein keresztül. A kiállítás célja rámutatni arra, hogy az emberi testtel foglakozó munkáknál a tudományos tartalom mellett hogyan változtak, illetve milyen szerepet kaptak a művészi ábrázolások, illusztrációk – mind a mai napig…

Kiállítások, amelyek még októberben is megtekinthetők

2022. szeptember 1-től október 5-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 3. emelet
„Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába”
"...Ebben a Félesztendőben, kezdődnek a szorgos Tanítás (Diligentia) idején a Délelőtti közönséges Letzkék, köznapokon ugyan, Reggeli nyóltz órakor, és tartanak tíz óráig; Dél utána pedig két órakor, és tartanak négy óráig..."(A' tanítók kötelességei...Debrecen, 1812.)

A Somogyi-könyvtár alapítója, Somogyi Károly egész életét a tanulásnak és ugyanolyan mély szenvedéllyel a tanításnak szentelte. Számos neveléstudományi cikket írt, nevelésügyi folyóiratokat szerkesztett. A tudás széles körű átadásán fáradozott oly módon is, hogy részt vett a Jó és Olcsó Könyvkiadó Társulat (később és ma is: Szent István Társulat) megalapításában és vezette is a kiadót.

Az alapító tiszteletére az idei tanévkezdés alkalmából kamarakiállítással készül a szegedi bibliotéka. Válogatást láthat a nagyközönség Somogyi Károly és kortársai neveléstudományi munkáiból, valamint megtekinthető lesz a könyvtár névadójának egyik kisiskolás tankönyve is, mely a bejegyzésük tanúsága szerint a kis Károlytól később öccse, György birtokába került. Korabeli tankönyvek, tanító és nevelő célzatú olvasmányok, és szemléltető célból ragyogó színes illusztrációkkal ékesített ismeretterjesztő könyvek, könyvsorozatok kerülnek még a tárlókba.

2022. szeptember 5-től október 5-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub és a központi lépcsőház
Ritka betegek boldog pillanatai – fotókiállítás
A tárlat a RIROSZ, a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége által kiirt Ritka betegek boldog pillanatai című fotókiállítás nyertes fotóiból válogat, amelyet országosan, több helyszínen vándorkiállításon mutatnak be
A RIROSZ egy ernyőszervezet, mely a ritka betegekkel foglalkozó civil szervezeteket fogja össze, problémáikat úgy hazai, mint európai szinten képviseli. A szervezet azért küzd, hogy a ritka betegséggel élők más betegekkel összehasonlítva is hátrányos helyzete megszűnjön, és életük könnyebbé, jobbá váljon.
A ritka betegségekkel élőknek számos rendkívüli, de közös nehézséggel kell szembenézniük, melyekkel ritkaságuk révén egy-egy csoport egyedül nehezen tud megbirkózni. Ezért jött létre a RIROSZ, mely egy érintettek, szülők által létrehozott civil szervezet.

Az érzékenyítő kiállítás a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (RIROSZ) szervezésében valósul meg.

2022. szeptember 27-től 2022. október 18-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
160 éve született Claude Debussy
A 19-20. század talán legnagyobb francia zeneművészére emlékezünk kiállítással, majd október 5-én, 17 órai kezdettel a Zenei Album sorozatunkban rendezvénnyel. Alkotása során kitartóan kereste azt a zenét, amely a maga nyelvén a művészek világát tükrözi. Mintegy válaszul a mind teltebbé váló romantikus hangzásra. Nyitott volt a kor egyéb művészeti területére, s többek között innen is merített ihletet. Rövid művészeti élete nagy hatással volt Kodályra és Bartókra.

A kiállításban a művész életét, munkáit mutatja be, a könyvtár dokumentumainak segítségével.

Fiókhálózat - Kiállítások

Csillag Téri Fiókkönyvtár (6723 Szeged, Kereszttöltés u. 29.)
2022. szeptember 1. - október 28. Gyermekeink jövője – Mekkora az ökolábnyomod?

Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)
2022. szeptember 1. – 2022. október 31. A Füvészkert arcai – fotókiállítás
2022. szeptember 15–30. A Meseóra vakációs játékunkra érkezett mesehősökből kiállítás látható könyvtárunkban. Az olvasóink lájkolhatják a gyermekek munkáit és a legtöbb lájkot kapott munkákat, 2022. szeptember 30-án a Népmese napján jutalmazzuk.

Dorozsmai fiókkönyvtár (6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.)
2022. szeptember 1- október 6. Szegedi épületrészletek – a Nap-Fény Fotókör kiállítása
2022. október 13. - november 3. Amiről a fotók mesélnek – Pintér Tiborné (Nap-Fény Fotókör) önálló kiállítása

Francia utcai fiókkönyvtár (6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 69-71.)
2022. szeptember 1 – október 28. Manó Világ – ízelítő a Manó Könyvek illusztrátorainak rajzaiból
A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vannak jelen a piacon.
Képeskönyveiket legtöbbször magyar szerzők írják, és magyar művészek illusztrálják. Ezekből nyújt ízelítőt a kiállítás.

Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár (6729 Szeged, Zentai u. 31.)
2022. szeptember 16 - október 31. Fotószünet – a természet gyerekszemmel – 7-8. osztályos tanulók Fotószünet című fotópályázatra érkezett természetfotóiból készült kiállítás

Móra utcai fiókkönyvtár (6725 Szeged, Móra u. 21.)
2022. szeptember 1. - október 28. Képregények az 1956-os forradalom emlékére
Az ARC és a Magyar Képregény Akadémia az 1956-os forradalom 51. évfordulójának emlékére 2007-ben Kép, regény, szabadság címmel hat, egyenként hatoldalas képregényt óriásplakátokon jelenített meg Budapesten az ’56-osok terén.
Válogatás az egykori összeállításból:
Parlamenti túlóra (írta: Szabó Jenő, rajzolta és színezte: Gáspár Tamás)
Rádiók ostroma (írta: Szabó Jenő, rajzolta: Zabos Csaba, színezte: Temesi Péter)

Rókusi Fiókkönyvtár (6724 Szeged, Vértói út 5.)
2022. október 6 - november 23. Vadvirágos vegyesvágott – Kamarakiállítás Harmath Eszter alkotásaiból

Tápai fiókkönyvtár (6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 20–22.)
2022. szeptember 12- október 31. Hegy, völgy, víz és bor – a Nap-Fény Fotókör kiállítása

Fiókhálózat programok 

Csillag Téri Fiókkönyvtár (6723 Szeged, Kereszttöltés u. 29.)
október 3. 16.00 órakor Okosórák – Informatikai segítségnyújtás
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 3. 17.00 órakor Film-Csillag-Klub
Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit a Csillag téri fiókkönyvtárba. Minden hónap első hétfőjén beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről. Témánk: A film noir
október 5. 17.00 órakor A szegedi egyetemi színjátszás története – 20 éves a SZESZ
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 7. 17.00 órakor Együtt a környezetért – Mesés, játékos foglalkozás
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.

Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó (6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)
2022. szeptember 28. 16.00 órakor „Ember, ember szeptember.”
Népi mesterségek, szüreteléssel kapcsolatos versek, énekek, mondókák, népi játékok
Játékos foglalkozás óvodások és kisiskolások számára
2022. szeptember 30. 10.00 órakor Huncutkodó baba-mama klub
Előadó: Bartha Olga, mozgásfejlesztő szakember
Téma: Mászós babatorna, Hogyan fejleszthetjük a babák koordinációs készségét
2022. szeptember 30. 16.00 órakor A mesehősök alkotóinak jutalmazása a szavazatok alapján. Könyvtári ünnepség keretében megemlékezés a Népmese napjáról.
2022. szeptember 30. 16.30 órakor Mese, mese mátka… – Csodás mesék várnak Rád a mesék birodalmában. Címe: Csipkerózsika

Dorozsmai Fiókkönyvtár (6791 Szeged-Kiskundorozsma, Negyvennyolcas u. 12.)
2022. október 3.  17.00 órakor Országos Könyvtári Napok – A múlt ismerete a jövő esélye
MESÉLŐ DOROZSMA helytörténeti előadás. Társadalmi változások Kiskundorozsmán a II. világháború után. Előadók: a Kiskundorozsmai Lokálpatrióták Egyesületének tagjai. A beszélgetést moderálja Szentes Bíró Ferenc.
2022. október 7. 13.10 órától Országos Könyvtári Napok – Esély az egészséges élethez – kirándulás
Dorozsma természeti értékei – Fedezzük fel a dorozsmai táj védett növényeit!
Túra Margóczi Katalin növényökológus-botanikussal.
A túra várható időtartama 3 óra.
Útvonal: Séta a Csipkebogyó utcai buszmegállótól az Öreghegy és Nagyszék környékére.
Találkozó a könyvtár előtt 13.10 órakor.
Indulás: a 67-es busszal a Brassói utcai megállóból 13.26 órakor. Egyénileg érkezőkkel találkozó a Csipkebogyó u-i megállóban 13.40 órakor.
Visszaút: várhatóan a 67-es járattal 16.36 órakor a Csipkebogyó u-i megállóból.
Kirándulóruha, esőkabát ajánlott!
2022. október 13. 15.00 órakor Amiről a fotók mesélnek – Pintér Tiborné (Nap-Fény Fotókör) önálló kiállításának megnyitója
A kiállítást megnyitja a fotókör elnöke, Dr. Csurgó Edit.
Közreműködnek: Szentes Bíró Ferencné, vers; Hóvirág Népdalkör. A műsort filmvetítés zárja.
2022. október 17. 16.30 órakor Hősök és vitézek – Felnőtteknek mesél Takács Kata meseterapeuta
2022. október 19. 16.30 órakor CSALÁDI DÉLUTÁN A KÖNYVTÁRBAN
Programok kicsiknek és nagyoknak – együtt a család!
Cirógató-ringató babáknak. Mesék és mesehősök – interaktív foglalkozás gyerekeknek.
2022. október 26. 16.30 órakor MESEORSZÁG – Közös mesehallgatás és játék gyerekeknek

Északvárosi fiókkönyvtár (6723 Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)
2022. szeptember 29. 16.30 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba játékos, interaktív mesefoglalkozásra várjuk a kisgyermekes családokat.
2022. október 11. 10.30 órakor a‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében ‘Ha nem volnátok ti: múzsák, rokonok’ címmel Bíró-Balogh Tamás  író, irodalomtörténész, a SZTE JGYPK oktatója tart előadást Kosztolányi Dezső és Radnóti Miklós kapcsán, a szerzők szerelmeiről, regényszereplők mintáiról és a szintén író-költő rokonokról, akik maguk is regényhősök lettek.
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
2022. október 14. 16.30 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba játékos, interaktív mesefoglalkozásra várjuk a kisgyermekes családokat.
2022. október 19. 16.30 órakor a ‘Tinikuckó’ klub keretében kortársak – közösség – drámajátékok. Tiniklubunkba a 9-13 éves kiskamasz korosztályt várjuk!
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
2022. október 27. 16.30 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba játékos, interaktív mesefoglalkozásra várjuk a kisgyermekes családokat.

Francia Utcai Fiókkönyvtár (6724 Szeged, Kossuth Lajos sugárút 69-71.)
2022. október 5. 16.30 órakor Zeneterápiás foglalkozás felnőtteknek kiegészítve Encaustic viaszfestési technika alapjaival. Előadó: Nyári Lászlóné Böbe zenepedagógus
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához
2022. október 6. 15.10 - 16.00 óráig Rókus I. Általános Iskola Könyvtári szakkör - 3-4. osztályosoknak Molnár Edit tanítónő vezetésével
2022. október 13. 15.10 -16.00 óráig Rókusi Általános Iskola – Könyvtári szakkör – 3-4. osztályosoknak Molnár Edit tanítónő vezetésével
2022. október 20. 15.10 - 16.00 óráig Rókusi Általános Iskola – Könyvtári szakkör – 3-4. osztályosoknak Molnár Edit tanítónő vezetésével
2022. október 27. 15.10 - 16.00 óráig Rókusi Általános Iskola – Könyvtári szakkör – 3-4. osztályosoknak Molnár Edit tanítónő vezetésével
2022 október 20. 16.30 órakor Mesés Ismerettár – késő Ősz – versek, mesék, találós kérdések és kézműves foglalkozás

Klebelsberg-telepi Fiókkönyvtár (6729 Szeged, Zentai u. 31.)
október 6. 16.30 órakor Gyermekek és fiatalok esélyei – Jövőkép és nyelvismeret – Nyelvtanulás és nyelvtudáshoz köthető lehetőségek, beszélgetés a témában meghívott előadókkal (szinkrontolmáccsal, fordító és nyelvi coach/ nyelvtanárral)
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 12. 16.00 órakor EZ KIRÁLY! – hangszerbemutató és hangverseny
Vendégeink Farkasné Pap Erika és Papp Ágnes, a Király-Kőnig Péter Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanárai és tanítványai.
október 27. 16.30 órakor „Skandi” krimi kibeszélő

Móra utcai fiókkönyvtár (6725 Szeged, Móra u. 21.)
2022. szeptember 29. 16.30 órakor Mesevár – A szegény ember vására – Családi mesedélután a magyar népmese napja alkalmából
október 7. 16.30 órakor Esély az egészséges élethez – Egészséges életmód a mindennapokban címmel tapasztalatcsere, tudásátadás, beszélgetés a könyvtár olvasóival
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 13. 16.30 órakor Családi szöszmötölő – Tök készítése papírból – családi kézműves délután
október 21. 9.00 órakor Esély az információhoz – Holden Rose (Kovács Attila) író előadása olvasásról és tanulásról a Szabad Waldorf Általános Iskola Gimnázium 6. osztályos tanulóinak
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 24. 10.30 órakor A múlt ismerete a jövő esélye: Tízórai – Az alsóvárosi Bálint Sándor címmel Kiss Norbert teológus, egyháztörténész előadása
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 27. 16.30 órakor Mesevár – Schmachtl, Andreas H.: Alma Magdi – Viharos kezdet – Családi mesedélután

Petőfi-telepi Fiókkönyvtár (6727 Szeged, Szántó Kovács János u. 28.)
2022. október 5. 17.00 órakor „Szivárvány Birkenau felett” – Ötórai tea a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen.
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
2022. október 21. 11.00 órakor A gyerekek és fiatalok esélyei, jogai – Holden Rose (Kovács Attila) író interaktív előadása az olvasásról a Szegedi Petőfi Sándor Általános Iskola 4. osztályos tanulóinak.
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.

Rókusi fiókkönyvtár (6724 Szeged, Vértói út 5.)
2022. szeptember 1-30. Használt könyvek vására 100 forintos áron teljes nyitvatartási időben
2022. szeptember 29. 14.00 órakor a Hallássérültek kulturális közösségének összejövetelén Művészetek vonzásában címmel beszélgetés a kultúra meghatározó területeiről
október 4. 14.00 órakor Esély az információhoz – Személyre szóló tanácsadás az on-line katalógus használatához
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 5. 16.00 órakor a Somogyi-könyvtár Íróklubjának összejövetelén Leírt és kimondott szavak címmel Márok Tamás mutatja be a Képzelet vadászmezején című könyvét. Az író beszélgetőpartnere András K. Zoltán, az Íróklub tagja, kérdezők az Íróklub tagjai
A vadász soha nem mond teljesen igazat. Álmai folyton-folyvást színezik, javítják, lekerekítik a valóságot.
Mert így lehet érzékletesebben elmesélni mindazt, ami történt. Ez a könyv éppen fordítva íródott. Az ábrándok szárnyalását a hús-vér modellek, a létező helyszínek, a valós eseménytöredékek teszik élővé.
október 7. 16.30 órakor Esély az egészséges élethez – Mandalákkal a mentális egészségért címmel mandalakészítés és beszélgetés az érdeklődőkkel
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 13. 14.00 órakor a Hallássérültek kulturális közösségének összejövetelén beszélgetés Szűcs Gáborral, a Heti Közélet magazin szerkesztőjével
október 28. 16.30 órakor A boszorkány seprűje címmel meseolvasás és Halloween-i készülődés
A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.

Stefánia Fiókkönyvtár-klub (6720 Szeged, Stefánia 2.)
október 3. 16.30 órakor Sakk-klub
október 5. 16.30 órakor Honfoglalás kori népek élete
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 7. 16.30 órakor Játék a mentális egészségért
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 10. 16.30 órakor Sakk-klub
október 11. 14.00 órakor Afrika 1. – Kovács Mária vetítése
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
október 13. 16.30 órakor Genshiken – animés klub
október 14. 14 órától D&D Klub
október 17. 16.30 órakor Sakk-klub
október 19. 17 órakor Őszi kvíz délután Edmonddal – Ismeritek az Edmond Könyvkuckója YouTube csatornát? Bognár Edmond, az SZTE BTK magyar szakos hallgatója, és olvasásnépszerűsítő könyvmoly. Erre a délutánra könyvtárunk Könyvkuckóvá alakul, hogy egy jóhangulatú könyves kvízt játszunk Edmond közreműködésével.
október 20. 16.30 órakor Szegedi Képregény-klub – Téma: Belső és külső magány a képregényekben. A képregénykedvelők klubját, a D2 Ifjúsági Központtal közösen szervezi könyvtárunk. Ezalkalommal Ms. Marvel és Holdlovag karakterén keresztül bemutatva a „Külső és belső magány a képregényekben” témával várjuk az érdeklődőket.
október 24. 16.30 órakor Sakk-klub
október 27. 16.30 órakor Genshiken – animés klub
október 28. 14 órától D&D Klub

Szőregi Fiókkönyvtár (6771 Szeged-Szőreg, Magyar u. 14.)
október 5. szerda 13 órától 14 óráig Az állatok esélyei: QR-kódos, játékos foglalkozás kisiskolásoknak
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 28. péntek 16 órától 19.00-ig TÖK PénTÖK
Halloween-i kézműveskedés és kincskeresés a Szőregi Fiókkönyvtár és a Tömörkény István Művelődési Ház szervezésében óvodások és kisiskolások részére

Tápai fiókkönyvtár (6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 20–22.)
2022. szeptember 30. 17. 00 órakor Magyar Népmese Napjára hirdetett rajzpályázat eredményhirdetése – a Heller Ödön Művelődési Házzal közös program a Tápai Búcsú megnyitóján
2022. szeptember 1-30-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében
október 3. 9.30 órakor könyvtárbemutatás és diavetítés a Bálint Sándor Általános Iskola első osztályosainak
október 3. 10.30 órakor könyvtárhasználat és diavetítés a Bálint Sándor Általános Iskola harmadik osztályosainak
október 5. 17.00 órakor A múlt ismerete a jövő esélye – helyi értékek megőrzése, megismertetése a Gyékényből Szőtt Egyesület tagjaival, apró gyékény tárgyak készítése
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 9. (vasárnap) 13-16.00 óráig kapcsolódunk a Hagyományok Napja programsorozathoz
október 13. 17.00 órakor Az állatok esélyei – állatvédelem és felelős állattartás – “Hogyan legyünk felelős gazdik?” – bemutatkozik a Beagle Fajmentés Egyesület
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
októberben Esély az információhoz – Hogyan működik…?  – tanácsadás okos eszközökről a helyi nyugdíjas klub tagjainak
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 21. 13.00 órakor Gyermekek és fiatalok esélyei – mese és írója – író-olvasó találkozó Holden Rose/Kovács Attila íróval találkoznak a Bálint Sándor Iskola diákjai
A rendezvény kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához.
október 28. 17.00 órától kapcsolódunk a Szent-Györgyi Albert Agóra Heller Ödön Művelődési Ház „Tökjónap” rendezvényéhez
október 3-31-ig Használt könyvek vására a könyvtár nyitvatartási idejében


2022.10.01. - 2022.10.31.
Találatok száma: 58

Alfa Hotel Szeged

Alfa Hotel Szeged

A szálloda pár perc sétára található a belvárostól, csendes városrészen, közel az Árkád Szeged Bevásárlóközponthoz. A szegedi hotelnek egy modern épület ad otthont, és kínál kényelmes szálláslehetőséget az üzleti céllal Szegedre érkező, illetve a kikapcsolódni, üdülni vágyó vendégeink számára. Bővebben


Anna Panzió

Anna Panzió

A szálláshely biztosítja a munkához és a pihenéshez egyaránt elengedhetetlenül fontos nyugalmas környezetet. A gondtalan, kellemes kikapcsolódást szolgálja a gyönyörűen parkosított udvarunk. Bővebben


Apáthy István Kollégium

Apáthy István Kollégium

A kollégium Szeged történelmi belvárosában, a Dóm tér belváros felé nyúló sarkánál fekszik, mely Apáthy István zoológus egyetemi tanár nevét viseli. Az Apáthy István Kollégium jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar kari kollégiumaként működik. Az intézmény 234 férőhelyes, ... Bővebben


Aquarius Vendégház Szeged

Aquarius Vendégház Szeged

Vendégházunkban 7 darab elegáns belső kialakítású, füstmentes szoba található, amelyek összesen 16 férőhelyet biztosítanak. Mindegyik szoba saját fürdőszobával rendelkezik, melyekben az önálló zuhanyzó és toalett egyaránt megtalálható. A szálláshely szobái meglehetősen tágasak, a legkisebb szoba mérete 18 m2. Az ... Bővebben


Art Hotel Szeged****

Art Hotel Szeged****

Az Art Hotel Szeged a belvárosban, közvetlenül a Dóm térre nyíló Somogyi utcában várja a színházrajongó, városlátogató, művészeteket, vízi sportokat kedvelő és üzleti utazó vendégeket. Négycsillagos szobáink, modern éttermünk, rendezvénytermeink és wellness részlegünk szolgáltatásai együttesen teszik ... Bővebben


BL Luxusapartman Ház Szeged

BL Luxusapartman Ház Szeged

Családias apartmanházunk nyugodt, csendes környezetben, Szeged város szívében található. Egész évben várjuk a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó családokat, párokat. Minden vendégünk számára díjtalanul igénybevehető a nyitható/fedhető úszómedencénk. Bővebben


Bella Hotel*** Szeged

Bella Hotel*** Szeged

A szálloda 500 méterre fekszik Szeged központjától, a Rókus-templom és a Mars téri buszpályaudvar közvetlen közelében. Bővebben


Borostyán Birtok Szeged-Gyálarét

Borostyán Birtok Szeged-Gyálarét

Az egységes stílusban épített, illetve felújított épületek, az egy hektáros, nyárfa, platán- és fűzfaligettel körülölelt horgásztó ideális pihenést és kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak. A 20 holdas területen található a férőhelyes Étterem , melynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a ... Bővebben


Brindza Vendégház

Brindza Vendégház

Barátságos,tiszta, fiatalos, olcsó szállás Szeged legjobb helyén. Bővebben


City Hotel Szeged

City Hotel Szeged

Központi elhelyezkedésének köszönhetően a város főbb nevezetességei, számos éttermei gyalogosan is könnyen és gyorsan megközelíthetők. A Tisza-folyó alig 200 méterre található, a fogadalmi templomot már 5 perces sétával elérheti. Tágas szobáinkból panorámás kilátás nyílik a városra, az esti fényekben úszó ... Bővebben


1 2 3 4 ... 6   


Találatok száma: 65

A2 Gastro Caffé Szeged

A2 Gastro Caffé Szeged

A2 Gastro Caffé reggeliző és brunch étterem Szegeden. A brunch a mindennapok része, ahol az egyszerűség, a hagyományok, a minőség és az elegancia találkozik. Bővebben


Barcraft Szeged

Barcraft Szeged

Magyarország első eSport bárja végre megérkezett Szegedre! Nálunk megtalálhatsz mindent ami geek. Bővebben


Bistorant - Bistro Restaurant Winebar

Bistorant - Bistro Restaurant Winebar

A Bistorant kiváló minőségű ételeket kínál fiatalos, kötetlen környezetben, így tökéletes helyszín családi és baráti összejövetelekhez vagy beszélgetéshez egy finom koktél, vagy egy jó bor mellett. Bővebben


Classic Grill szerb étterem és pince

Classic Grill szerb étterem és pince

Ha szereted a grill ételeket, a családias hangulatot, a barátságos kiszolgálást, szeretettel invitálunk, hogy tedd próbára délvidék egyedülálló Parázskonyháját! Bővebben


Cukkini Gyorsétterem

Cukkini Gyorsétterem

Éttermünk gyorsétteremként üzemel ahol a magyaros ízek kedvelői, illetve a vegetáriánus vendégeink is megtalálhatják számításukat. Naponta kétfajta levesből és 8 féle főételből választhatnak vendégeink ideértve a vegetáriánus ételeket, főzelékeket,pörkölteket, rostonsülteket, frissensülteket és a salátákat. ... Bővebben


Fasor Vendéglő és Semiramis  Kávézó

Fasor Vendéglő és Semiramis Kávézó

Fasor vendéglő, a hagyományos értékek étterme. Úgy hisszük, hogy ahonnan a vendég jóllakottan távozik és később örömmel tér vissza, az egy jó étterem. Bővebben


Főzelékmegálló Gyorsétkezde

Főzelékmegálló Gyorsétkezde

Az étterem fő kínálata - nevéből adódóan elsősorban magyar termelőktől vásárolt zöldségekből és gyümölcsökből készült - főzelék, amely mellé különböző húsos és húsmentes feltétek választhatók. Napi menü kínálatunkból vegetáriánusok is kedvükre választhatnak, egyrészt a vegetáriánus menü minden nap ... Bővebben


Garden Bistro & Beach Szeged

Garden Bistro & Beach Szeged

Garden hangulattal, megújuló ízekkel, ital akciókkal, óriás kivetítővel várunk benneteket hangulatos kerthelyiségünkben. Reggeli, ebéd, vacsora, lazulás.. Bővebben


Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Helló Szeged! Bárkit kérdezel róla, hogy szereti-e a túrógombócot, tízből kilenc esetben a válasz: PERSZE! Amikor a kifinomult modern gasztrológia találkozik egy évszázados múlttal büszkélkedő népi étellel, egy olyan különleges fogás születik, ami egyszerre gyönyörködteti a szemet, kényezteti az ... Bővebben


Görög Pizzéria

Görög Pizzéria

Családi vállalkozásként üzemelő kertvárosi éttermünkben nem csak pizzákat készítünk. A görög ízeket is ide varázsoljuk sültjeinkben és salátáinkban. Az étterem földszinti része minden nyáron hangulatos terasszal bővül. Az emeleten 40 fő részére különterem és hozzá kapcsolódó terasz várja vendégeinket. ... Bővebben


1 2 3 4 ... 7   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Pontos cím, geokód, térkép

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG