Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Rómeó és Júlia előadások a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Rómeó és Júlia előadások a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Apáca Show musical a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Apáca Show musical a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán!
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2018. JÚLIUSI RENDEZVÉNYEI

Nyári „menetrend" a Somogyi-könyvtárban
A bibliotéka Dóm téri központja július 2-14-ig zárva. Július 16-tól augusztus 31-ig rövidített nyitva tartással várják az olvasókat: hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 10-18 óráig, csütörtökön 13-18 óráig, szombaton 10-16 óráig állnak a könyvtárlátogatók rendelkezésére az üvegpalota munkatársai.
A Somogyi-könyvtár fiókhálózatát júliusban a megszokott rend szerint kereshetik föl az olvasók. A fiókkönyvtárakban a nyári szünet július 30-tól augusztus 20-ig, az Agóra Gyermekkuckó augusztus 1-31-ig tart.

JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2018. június 7-től augusztus 31-ig – 2. emelet, kölcsönző
Könyvhódító Vetítő: Gyilkosság az Orient expresszen

Könyvhódító Vetítő címmel közös nyári játékot indít a Belvárosi Mozi és a Somogyi-könyvtár. A 14 és 24 év közötti fiatalok számára meghirdetett vetélkedő résztvevőinek olyan könyveket kell elolvasniuk, amelyekből filmváltozat is készült. A filmeket a Belvárosi Moziban nézhetik meg, Somogyi-könyvtári olvasójegy fölmutatásával jelentős kedvezménnyel válthatnak belépőt.
A hatfordulós játék első vetítése június 7-én, csütörtökön 18.15 órakor kezdődik a Belvárosi mozi filmklubjában. Agatha Christie Gyilkosság az Orient expresszen című regényének 2017-ben forgatott amerikai filmváltozatát láthatják a nézők. Rendező és a főszereplő Hercule Poirot megszemélyesítője: Kenneth Branagh.
A témához kapcsolódó kérdések a Somogyi-könyvtár Facebook-oldalán, illetve honlapján találhatók. A filmes játék könyveit a bibliotéka második emeleti KAMASZ-O-DOKK öblében is megtalálják az érdeklődők, s még segítséget is kaphatnak a kérdések megválaszolásához.
Az augusztus 31-ig tartó Könyvhódító Vetítő résztvevői között könyvcsomagokat és mozijegyeket sorsolnak ki.

Mesevarázs, játékmaraton a Gyermekkuckóban

Júliusban mesékkel, kreatív és tudásfejlesztő játékokkal várja a vakációzó gyerekeket a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckója (Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged, Kálvária sgt. 23.).
A Minden napra 1 kérdés játék tudás- és leleményességtesztjeinek résztvevői között a hónap végén ajándékokat sorsolnak ki. A Játékmaratonra jelentkezők kreatív, logikai és fejlesztő játékokban tehetik próbára magukat. A Mesés kezek foglalkozásán az ott elhangzó történetekhez kapcsolódó játékos feladatokat oldhatnak meg a gyerekek. Témák: a királyok és királylányok, „furfangok”, a hüllők és rovarok világa.
A Mesevarázs sorozat papírszínházi előadásain a Jao, a kaméleon, Békakirály, Vashenrik, A méhkirálynő, valamint A holló meg a róka című meséket láthatják a nézők.

2018. július 19. (csütörtök) 17.00– helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
„Mehndi, az exkluzív ékszergyöngyök világa” – Balázs Andrea Katalin- művésznevén Katandi - díjnyertes arcfestő és hennafestő válogatott munkáiról készült fotókiállítás megnyitója
A mehndi, a henna indiai neve. Ősi természetes testfestés - az 5000 éves múmiák kezén talált hennanyomok arra engednek következtetni, hogy a MEHNDI-t már az ókori egyiptomiak is ismerték.
A mogulok a XII. században hozták magukkal Közép-Keletrõl, s hamarosan India egész területén elterjedt.
Az alkotó a munkáit fotókon is rögzítette, amelyek több alkalommal díjazottak is lettek.
A kiállítás 2018. augusztus 8-ig tekinthető meg.

2018. július 25. (szerda) 17.00 – helyszín: földszinti kiállítótér
Örökül hagyták – múlt és jövő egymásra épülése című kiállítás megnyitója
A kiállítást megnyitja: Kardos János irodavezető-helyettes, osztályvezető (Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Humán-közszolgáltatási Iroda, Művelődési Osztály).
A Somogyi-könyvtár nyári nagykiállításával csatlakozik a „Kulturális örökség európai éve 2018” címmel meghirdetett rendezvénysorozathoz. Kiállításunk elsősorban a magyar kulturális örökséget mutatja be. A téma gazdagsága, sokszínűsége megjelenik régészeti lelőhelyek, kortárs építészeti műemlékek, középkori várak, képzőművészeti alkotások, néphagyományok s nem utolsó sorban könyvtárak szebbnél szebb könyvgyűjteményei területén. Somogyi Károly gyűjteményének köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek az írott és a nyelvi kulturális örökségünk kiemelkedő darabjaiba a könyvtár muzeális értékű kötetein keresztül.
A kiállítás létrejöttét Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága Idegenforgalmi támogatási keretén keresztül támogatta.

2018. július 27. (péntek) 16.00 – helyszín: 3. emelet, Emlékkönyvtár
Emlékkönyvtári látogatás a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódóan
A Somogyi-könyvtár kincseit őrző Emlékkönyvtárban az alapító, Somogyi Károly 43 701 kötetes gyűjteményéből látható egy közel 10 000 kötetes reprezentatív válogatás. A könyvtár eredeti, több mint százéves könyvállványaival berendezett termében értékes, régi, ritka kötetek találhatók. A bemutatón könyvtörténeti különlegességekkel várjuk az érdeklődő látogatókat.
A bemutató időtartama: 1 óra
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál
A részvételi díj egységesen 500 Ft.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.
Fotózás nem lehetséges.

2018. augusztus 10. (péntek) 16.00 – helyszín: 3. emelet, Emlékkönyvtár
Emlékkönyvtári látogatás a Szegedi Szabadtéri Játékokhoz kapcsolódóan
A Somogyi-könyvtár kincseit őrző Emlékkönyvtárban az alapító, Somogyi Károly 43 701 kötetes gyűjteményéből látható egy közel 10 000 kötetes reprezentatív válogatás. A könyvtár eredeti, több mint százéves könyvállványaival berendezett termében értékes, régi, ritka kötetek találhatók. A bemutatón könyvtörténeti különlegességekkel várjuk az érdeklődő látogatókat.
A bemutató időtartama: 1 óra
Találkozás: a Somogyi-könyvtár adminisztrációs pontjánál
A részvételi díj egységesen 500 Ft.
A könyvek védelme miatt fokozottan ügyelünk a megfelelő hőmérsékletre és páratartalomra. Kérjük, a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a várható hőmérséklet 17°C.
Fotózás nem lehetséges.

  • Tábor

Kamaszablak az Északvárosi fiókkönyvtárban

Könyvek, kortársak, közösségek vonzásában – nyári olvasótábor kiskamaszoknak
2018. július 16–20.

Nagyszabású civil és szakmai összefogásnak köszönhetően az idén már negyedik esztendeje, hogy a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárában húsz általános iskolás gyermek egy egész hetes, térítésmentes olvasótáborban vehet részt 2018. július 16–20. között.

A tábor résztvevői 11-13 éves kiskamaszok, akik a könyvtár aktív látogatói és használói, egy-egy kortársaik körében slágerkönyv közös rajongásuk tárgya. A tanév idejében önszerveződéssel létrejött tini klubok rendszeres látogatói ők. Könyvtári újságot szerkesztenek, kiállításokon mutatkoznak meg, könyvajánlókat írnak, vagy csak úgy be-betérnek a fiókkönyvtárba, leginkább egymás kedvéért. És ez milyen nagyszerű...! Mi tagadás ilyenkor együtt örül szülők és a könyvtárosok lelke, hiszen a nemrég még a felnőttnek megfelelni vágyó nebulók jelenleg nem könnyű életszakasz előtt állnak… Menthetetlenül elindulnak a felnőtté válás felé. A tanagyagon túl rengeteg tanulnivalójuk van, önmagukról, egymásról, kapcsolatokról, nézeteltérésekről, megbékélésekről, nagy választásokról, elköteleződésekről és még mi mindenről…

Július 16-án, a tábor kezdőnapján Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház közelmúltban kinevezett főigazgatója mesél nekik pályája örömeiről, erőfeszítéseiről és az olvasáshoz fűződő személyes viszonyáról.

A Kamaszablak résztvevői a táborban sok olyan történettel ismerkedhetnek meg, amelyek megoldási mintázatai széles tárházát mutatnak problémamegoldásokra, életkori krízishelyzetekre. A folyamatot mindvégig szakemberek segítik. Vendégünk lesz többek között Csapody Kinga író, a Manó Kiadó vezetője, Sólyom Andrea meseterapeuta, Maláj György és Szurmik Zoltán drámapedagógus, valamint Bán Bea képzőművész.

A táborlakók több alkalommal elhagyják főhadiszállásukat a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárát, hogy felkeressék a Szegedi Nemzeti Színházat, a Képzerdő Intelligens Játszóházat, a Szeged Televízió Stúdióját, az Alsóvárosi Tájházat és a Városháza legszebb termeit.

A nyári tábor a Somogyi-könyvtár és a Kultúrkör Egyesület együttműködésével valósul meg. A program fő védnöke Tóth Károly önkormányzati képviselő.
A gyerekek gondtalan időtöltéséhez támogatásával hozzájárul még a Coop Szeged Zrt., a Képzerdő Intelligens Játszóház, a Manó Kiadó, a Printker Office Land Zrt., a Szegedi Közlekedési Kft., a Szegedi Nemzeti Színház, Szeged Televízió Stúdiója, a Szegedi Városnéző Kisvonat, a Tourinform Szeged és a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárának munkatársai.

  • VAKÁCIÓS PROGRAMOK A SOMOGYI-KÖNYVTÁR AGÓRA GYERMEKKUCKÓBAN

2018. július 12. (csütörtök) 13.00-18.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mesés kezek
Kreatív játékok, feladatok az elhangzó történetekhez.
A nap témája: A királyok és királylányok világa

2018. július 13. (péntek) 16.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mesevarázs
Papírszínház: A Békakirály és Vashenrik című mese

2018. július 16. (hétfő) - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
„Minden napra 1 kérdés”
Teszteld tudásod és leleményességed 4 héten át! Július 2-27-ig minden nap felteszünk egy kérdést. A játék során helyes válaszokat leadók között július- 27-én ajándékokat sorsolunk ki.

2018. július 17. (kedd) 10.00-12.00 és 13.00-18.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Játékmaraton
Kreatív- logikai- és fejlesztő játékok gyermekeknek egész nap

2018. július 19. (csütörtök) 13.00-18.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mesés kezek
Kreatív játékok, feladatok az elhangzó történetekhez.
A nap témája: A rovarok világa

2018. július 20. (péntek) 16.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mesevarázs
Papírszínház: A méhkirálynő című mese

2018. július 23. (hétfő) - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
„Minden napra 1 kérdés”
Teszteld tudásod és leleményességed 4 héten át! Július 2-27-ig minden nap felteszünk egy kérdést. A játék során helyes válaszokat leadók között július- 27-én ajándékokat sorsolunk ki.

2018. július 24. (kedd) 10.00-12.00 és 13.00-18.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Játékmaraton
Kreatív- logikai- és fejlesztő játékok gyermekeknek egész nap

2018. július 26. (csütörtök) 13.00-18.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mesés kezek
Kreatív játékok, feladatok az elhangzó történetekhez.
A nap témája: A furfangok világa

2018. július 27. (péntek) 16.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
„Minden napra 1 kérdés” játék sorsolása

2018. július 27. (péntek) 16.00 - Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó
Mesevarázs
Papírszínház: A holló meg a róka című mese

  • KIÁLLÍTÁSOK

2018. június 1 - július 31. – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Pocsai Sándor: Hegyek, vizek virágok  –  fotókiállítás

2018. június 7-től július 31-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti Internet-tér
Örömfotók – Bobkó Anna kiállítása
Mit csinál szabadidejében a Szegedi Tudományegyetem fotóriportere, aki a hétköznapokban tudósokat, a hallgatói életet, az egyetem nemzetközi vendégeit örökíti meg? Tovább folytatja a fotózást a dolgos órákon kívül is. Saját kedvenc témáinak megvalósítását örömfotózásként éli meg. Lencsevégre kapja a barátokat, ismerősöket, izgalmas karaktereket, a közvetlen környezetét.

2018. június 23-től  2018. augusztus 7-ig– helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Zsolnay és a Zsolnayak: Egy gyár és egy család története
A Múzeumok Éjszakáján a 190 éve született, a gyárat felvirágoztató és világhírűvé tevő Zsolnay Vilmosra emlékezünk. Könyvtári dokumentumok, valamint Zsolnay-kerámiák segítségével mutatjuk be a gyár kialakulását és fejlődését, bepillantást nyerünk a gyártási folyamatokba és a család életét is nyomon követhetjük, hiszen a gyár és a család története szorosan összefonódik.

2018. július 16-tól október 3-ig – helyszín:  földszinti kiállítótér
Örökül hagyták – múlt és jövő egymásra épülése
A Somogyi-könyvtár nyári nagykiállításával csatlakozik a „Kulturális örökség európai éve 2018” címmel meghirdetett rendezvénysorozathoz. Kiállításunk elsősorban a magyar kulturális örökséget mutatja be. A téma gazdagsága, sokszínűsége megjelenik régészeti lelőhelyek, kortárs építészeti műemlékek, középkori várak, képzőművészeti alkotások, néphagyományok s nem utolsó sorban könyvtárak szebbnél szebb könyvgyűjteményei területén. Somogyi Károly gyűjteményének köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek az írott és a nyelvi kulturális örökségünk kiemelkedő darabjaiba a könyvtár muzeális értékű kötetein keresztül.
A kiállítás létrejöttét Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága Idegenforgalmi támogatási keretén keresztül támogatta.

2018. július 19-től augusztus 8-ig – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
"Mehndi, az exkluzív ékszergyöngyök világa"
Balázs Andrea Katalin – művésznevén Katandi – díjnyertes arcfestő és hennafestő válogatott munkáinak fotókiállítása
A mehndi, a henna indiai neve. Ősi természetes testfestés - az 5000 éves múmiák kezén talált hennanyomok arra engednek következtetni, hogy a MEHNDI-t már az ókori egyiptomiak is ismerték.
A mogulok a XII. században hozták magukkal Közép-Keletrõl, s hamarosan India egész területén elterjedt.
Az alkotó a munkáit fotókon is rögzítette, amelyek több alkalommal díjazottak is lettek.

2018. július 19-től augusztus 16-ig – helyszín: 2. emelet
70 éve született Baka István (1948)
A költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítója, író, műfordító, szerkesztő születésének 70. évfordulójáról a költő életművét bemutató kiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár
„Az irodalomtörténet [...] Bakát szegedi költőként fogja számon tartani, Juhász Gyula óta a legjelentősebb szegedi költőként... fizikai élete nagyobbrészt ehhez a városhoz kötődött, igaz, néha visszatért Szekszárdra, szülei házába, s mindig vágyott egy régi Szekszárdra emlékeztető kisvárosba, szellemi élete azonban az elvont költészet jegyében telt.”
(Füzi László: A költő titkai).

  • Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2018. júliusi rendezvényei

Kiállítások

Odesszai fiókkönyvtár
július 9-27.
Kiállítás a Csongrád megyei SM betegek EFOP-3.7.3-16 pályázat keretében készült selyemfestéseiből.

Csillag téri fiókkönyvtár
július 2-27.
Schmidt Andrea A könyv és olvasója című fotókiállítása

Rókusi fiókkönyvtár
2018. június 1-július 29.
Nézd, milyen ügyes vagyok! címmel a könyvtári foglalkozásokon készített kézműves alkotásokból állítjuk ki a legjobban sikerült munkákat.

Francia utcai fiókkönyvtár
július 2-27.
Kiállítás a szegedi Vakációs foglalkozásokon készített kézműves alkotásokból.
A kiállítás megtekinthető a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Szőregi fiókkönyvtár
2018. június 22-től július 31-ig
„A Rózsa reneszánsza” című ünnepi kiállítás. A tárlat megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Rózsa Ujság a 19. század végéről, Mátyás király és a művészet, a reneszánsz építészet Magyarországon – címek és témák a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtárának (Magyar u. 14.) rózsaünnepi kamara-kiállításáról. A rózsa reneszánsza címmel olyan köteteket ajánlanak az érdeklődők figyelmébe, amelyeknek témájában, illusztrációin megjelenik a hétvégi Szőregi rózsaünnep központi motívuma.
A Somogyi-könyvtár régi gyűjteményének válogatása, a reneszánsz kor középpontba helyezése az idei Mátyás-évhez is kapcsolódik. (Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította az idei esztendőt a Nemzetpolitikai Államtitkárság.)
A rózsa reneszánsza című kiállítás június 22-én, pénteken 17-20 óráig, 23-án (szombaton) 10-20 óráig, 24-én (vasárnap) 10-16 óráig tekinthető meg. A tárlatot július 31-ig a könyvtár nyitvatartási idejében nézhetik meg az érdeklődők.

Dorozsmai fiókkönyvtár
2018. június 22-től augusztus 31-ig
A Dorozsmai bölcsöde története – kiállítás fényképekkel, dokumentumokkal

Északvárosi fiókkönyvtár
2018. május 8-július 27.
Haui József (Ha Jó) – Képregény-mazsolák – A Vizipóktól a Drónok harcáig
„ …. ha valakikre tényleg igaz, hogy rajzai több generáció számára jelentettek meghatározó élményt, akkor Haui József mindenképp közéjük tartozik.  A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének rajzolójaként olyan sorozatokon dolgozott, mint a Vízipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék, a Kérem a következőt!  Képregényei közül talán legismertebbek a Bucó, Szetti, Tacsi albumai, de gazdag képregényes életműve korántsem merül ki ezzel. Rajzolt több mint száz mesekönyvet és tankönyvet, plakátokat, storyboardokat, kifestőkönyvet, diafilmet.” 
július 2-27.
„Kamaszhang” – Válogatás a Tinikuckó kamaszainak illusztrált könyvajánlóiból

Hangoskönyvtár
július 5-31.
A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Állati jó!” című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban. Megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Tápai fiókkönyvtár
2018. június 22-től július 31-ig
Tápai Falunapok és Tarhonya Fesztiválok képekben – a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak közös kiállítása a Tápai Falunap és Tarhonya Fesztiválhoz kapcsolódva

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
július 2-31.
Érdekességek a rágógumi történetéből

Móra utcai fiókkönyvtár 
július 2-27.
Füvészkert arcai – fotókiállítás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
június 20-július 27.
A víz érintése – kiállítás 2018 Oscar-díjas film alkotásaiból.

Programok

Vakációs programok a Somogyi-könyvtár fiókhálózatában

Mesematiné, kavicsfestés, lampion- és hűtőmágnes-készítés, szövés is szerepel a Somogyi-könyvtár fiókhálózatának vakációs gyermekprogramjainak kínálatában. Június közepétől július végéig kézműves foglalkozások sokaságával, papírszínházi „előadásokkal”, a Mátyás-évhez kapcsolódó történelmi játékokkal várják a gyerekeket a város egész területét behálózó fiókkönyvtárakban.

Lampion és dekupázs a Csillag téren
Kreatív hetek a könyvtárban címmel rendeznek vakációs programsorozatot a Csillag téri fiókkönyvtárban (Kereszttöltés u. 29.). Az agyagozás, kavicsfestés és más kézműves foglalkozások mellett a dekupázs (szalvétatechnika) rejtelmeit is megismerhetik a gyerekek, s még egy saját készítésű kerti lampionnal is meglephetik családjukat.

Mátyás király Dorozsmán
Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából emlékévvé nyilvánította az idei esztendőt a Nemzetpolitikai Államtitkárság. Ennek jegyében állította össze nyári programját a Dorozsmai fiókkönyvtár (Negyvennyolcas u. 12.). Az Élet a középkori Európában és Magyarországon című foglalkozás-sorozat résztvevői társasjátékok, puzzle-kirakók és természetesen könyvek révén repülhetnek vissza képzeletben Mátyás király Európa-szerte híres, fényes palotájának világába.

Északváros papírszínháza
Mesematiné a könyvtárban címmel ajánlja vakációs programját az Északvárosi fiókkönyvtár (Gáspár Zoltán u. 6.). A délelőtti foglalkozásokon dekorgumifigurák készítésében, agyagozásban, gyöngyfűzésben és különféle papírtechnikákban tehetik próbára kézügyességüket a gyerekek, de hallgathatnak meséket, s láthatnak papírszínházi „előadásokat” is.

Nyomdászok, fazekasok, ékszerkészítők – Francia utcai fiók
Régi és új mesterségek fogásait tanulhatják meg a gyerekek a Francia utcai fiókkönyvtárban (Kossuth Lajos sgt. 69-71.). A nyomdakészítés és levélnyomdázás, quilling-papírtechnika és agyagozás mellett még gyöngyökkel díszített ékszerek összeállítására is megtanítják a résztvevőket.

Körmönfonás és szövőhét a Móra utcában
Kézműves délelőttök a 20 éves Móra utcai fiókkönyvtárban című programra várják a vakációzókat a Móra utca 21. alatti bibliotékában. A hagyományos technikák (gyöngy, agyag, szalvéta) mellett a „körmönfonást” is kipróbálhatják a jelentkezők. A „szövőhét” foglalkozásain egy régi mesterség alapműveleteit sajátíthatják el.

Csipeszfigura, hűtőmágnes, papírsárkány Odesszában
Az Odesszai fiókkönyvtár (Székely sor 11.) vakációs hetének kínálatában meseolvasás, valamint csipeszfigurák, nyári ablakképek és hűtőmágnesek készítése is szerepel. A szabadtéri mulatságok kedvelői saját készítésű papírsárkányt röpíthetnek a magasba.

„Gyöngyfaerdő” Rókuson
Igazi különlegességgel csábítja a gyerekeket a Rókusi fiókkönyvtár (Vértói út 5.) vakációs kínálata. Az agyagozás, nyomdázás és papírfigura-készítés mellett még azt is megtanulhatják, hogyan kerülhet ki a kezükből olyan mesebeli fa, amelyet levelek helyet gyöngyök ékesítenek. Természetesen hallgathatnak meséket is, a nyári program minden napján.

Rózsás mesék és illemtan Szőregen
A hagyományos és látványos Szőregi rózsaünnep jegyében hirdeti vakációs programját a Szőregi fiókkönyvtár (Magyar u. 14.). A gyerekek olyan mesék birodalmában kalandozhatnak, amelyeknek egyik „szereplője” a rózsa… Emellett játékos formában megismerkedhetnek az illemtan legfontosabb szabályaival, láthatnak papírszínházas meseelőadást, a cserebere-délelőttön pedig régi játékaik, könyveik találhatnak új gazdára.

Hangoskönyvtár
július 5.  (csütörtök) 15.00 óra A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak „Állati jó!” című közös kiállításának megnyitója a Hangoskönyvtárban.

Szőregi Fiókkönyvtár
július 10. 17 óra Életreform klub

Rókusi fiókkönyvtár
július 2-27. Használt könyvek vására 50-100 forintos áron fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.
július 10. 10-12 óra Szegedi Vakációs foglalkozás: meseolvasás és gyöngyfa készítés
Mihalecz Györgyi, Pajer-Boross Dóra és Palástiné Annabring Szilvia könyvtárosok vezetésével. Érdeklődni lehet: a 635-398-as telefonszámon, vagy a helyszínen. (Szeged, Vértói út 5.) A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.
július 17. 10-12 óra Szegedi Vakációs foglalkozás: meseolvasás és nyomdázás
Mihalecz Györgyi, Pajer-Boross Dóra és Palástiné Annabring Szilvia könyvtárosok vezetésével. Érdeklődni lehet: a 635-398-as telefonszámon, vagy a helyszínen. (Szeged, Vértói út 5.)
július 24. 10-12 óra Szegedi Vakációs foglalkozás: meseolvasás és  papírfigurák készítése
Mihalecz Györgyi, Pajer-Boross Dóra és Palástiné Annabring Szilvia könyvtárosok vezetésével. Érdeklődni lehet: a 635-398-as telefonszámon, vagy a helyszínen. (Szeged, Vértói út 5.) A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
július 11. 16.30 Nyelvtanítási trendek – Mikor, hogyan, kivel és milyen idegen nyelvet kezdjen el tanulni a gyerek? Kötetlen beszélgetés meghívott nyelvtanárokkal

Csillag téri fiókkönyvtár
július 9. (hétfő) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban - Agyagozás a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 10. (kedd) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban - Decoupage a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 11. (szerda) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban - Kreatív színezés a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 12. (csütörtök) 13-15 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Játék a papírral a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 13. (péntek) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Kavicsfestés a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 16. (hétfő) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Dekorgumi figurák készítése a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 16. 17.00 órakor Film – Csillag – Klub
Egy közös összejövetelre várjuk a filmek szerelmeseit Szegeden, a Csillag téri fiókkönyvtárba. Hétfőnként beszélgetünk, filmekről, sorozatokról, könyvekről, élményekről.
július 17. (kedd) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Kerti lampionok készítése a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 18. (szerda) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Gyöngyfűzés a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 19. (csütörtök) 13-15 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Só-lisztgyurmázás a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 20. (péntek) 10-12 óra – Kreatív hetek a könyvtárban – Aszfaltrajzolás a Csillag téri fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Kereszttöltés utca 29.) Muresán Orsolya Mária, Terhes Katalin és Sipka Árpád könyvtárosok vezetésével. A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk. Érdeklődni lehet: a 469-838-as telefonszámon, vagy a helyszínen.
július 28. 17.00 órakor Korea Klub – kötetlen beszélgetés nyelvtanulásról, koreai kultúráról, zenéről.

Dorozsmai fiókkönyvtár

Móra utcai fiókkönyvtár
Kézműves délelőttök a 20 éves Móra utcai fiókkönyvtárban (Szegedi Vakáció)

A foglalkozásokon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni és érdeklődni lehet a 635-396-es telefonszámon, a mora@sk-szeged.hu e-mail címen vagy személyesen a helyszínen (6725 Szeged, Móra utca 21.). A foglalkozásokat vezeti: Mojzesné Süli Anna, Móricz Nikoletta, Vári Ildikó.
július 4. (szerda) 10–12 óra
július 5. (csütörtök) 13–15 óra
július 6. (péntek) 10–12 óra
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Francia utcai fiókkönyvtár
július 2 - 27. Használt könyvek vására 50 – 100 Ft-os egységáron a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.
július 5. 16.00 órakor Mesés Ismerettár – Társasjáték délután  gyerekeknek.
július 12. 16.30 órakor A Könyvbarátok klubjában – Fitoterápia  hétköznapi bajokra – szemezgetés a Természetgyógyász és a Herbáció népi gyógyreceptek magazin cikkeiből.

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
július 11. 16.00 „A nyár gyermekei” – tekerős mozi kicsiknek

Északvárosi fiókkönyvtár
Szegedi Vakációs programok az Északvárosi fiókkönyvtárban
július 4. (szerda) 10.00-12.00 Mesematiné – Meseolvasás és agyagozás az Északvárosi fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Gáspár Z. utca 6.) Árendás Gabriella, Kiss Kata és Szabó Nelli könyvtárosok vezetésével. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.) Érdeklődni lehet: a 635-357-es telefonszámon vagy a helyszínen.
július 10. 10.00 órakor EFOP-3.7.3-16 Az egész életen át tartó tanuláshoz hozzáférés biztosítása elnevezésű pályázat keretében: ‘A szülői szerep is tanulható, avagy Te is lehetsz „elég jó szülő” havi szakkör kisgyermekes anyukáknak – A mozgás- és beszédfejlődés fontossága kisgyermekkorban címmel Futó Gabriella gyógytornász, gyógypedagógus tart majd előadást.
július 11. (szerda) 10.00-12.00 Mesematiné – Papírszínház és gyöngyfűzés az Északvárosi fiókkönyvtárban (6723 Szeged, Gáspár Z. utca 6.) Árendás Gabriella, Kiss Kata és Szabó Nelli könyvtárosok vezetésével. (A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.) Érdeklődni lehet: a 635-357-es telefonszámon

Odesszai fiókkönyvtár
2018. június 1-től  A Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára 6 fordulós olvasási játékot hirdet 14-18 éves fiataloknak a nyári szünetre. A játék időtartama: június 1-augusztus 31. Eredményhirdetés: 2018. szeptember 7.
A feladatlapok és a játék részletei megtalálhatóak az Odesszai fiókkönyvtárban (6726 Szeged, Székely sor 11.)  és a könyvtár Facebook oldalán.
július 1-27. Használt könyvek vására fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében
július 1-31. A Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára 6 fordulós olvasási játékot hirdet 14-18 éves fiataloknak a nyári szünetre. A játék időtartama: július 1-augusztus 31. Eredményhirdetés: 2018. szeptember 7.
A feladatlapok és a játék részletei megtalálhatóak az Odesszai fiókkönyvtárban (6726 Szeged, Székely sor 11.) és a könyvtár Facebook oldalán.
július 9., 16., 23. 16.30 órától Nyári Deutsch-Klub a könyvtárban. Érdekli a német nyelv, a német kultúra? Esetleg már beszél németül, de nem tud kivel társalogni? Látogasson el könyvtárunk nyelvi délutánjaira, és ismerkedjen meg a nyelv szépségeivel! Várja Önöket Frőhling Edit német nyelvtanár. A részvétel ingyenes!
július 5., 16. 16 órától Játékos Felnőtt Kör – ahol a társasjátékoké és a felhőtlen jókedvé a főszerep
július 6. 16-18 óráig Nagy Nyári Könyvválasztó délután – Nincs Ötleted, hogy mit olvass a nyáron? Gyere el a könyvtárba, és szemezgess az általunk ajánlott izgalmas olvasmányok közül. Esetleg játszanál is egy jót? Erre is lesz lehetőséged, ugyanis a könyvekhez kapcsolódva játékokkal is várunk! Ha pedig a Könyv-Fa-Ló játékban is részt veszel, semmiképpen ne hagyd otthon az útleveled!
július 13. 16-18 óráig Társasjáték délután – Önfeledt családi pillanatok a könyvespolcok között
Szegedi Vakáció 2018.
július 23. 10-12 óráig Meseolvasás és csipeszfigurák készítése
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
július 24. 10-12 óráig Meseolvasás és nyári ablakképek készítése
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
július 25. 10-12 óráig Meseolvasás és vidám, nyári hűtőmágnesek készítése
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
július 26. 15-17 óráig Meseolvasás és kézműves délután az SM-műhellyel.
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)
július 27. 10-12 óráig Meseolvasás és papírsárkány készítése
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Tápai fiókkönytár
július 2-6-ig délutánonként diavetítés a Művelődési Ház által szervezett tábor résztvevőinek-igény szerint, egyeztetett időpontokban
Júliusi hónapban is várjuk az iskolás és óvodás csoportok, nyári táborosok jelentkezését könyvtári foglalkozásra, (mese, diavetítés, kézműves) előzetes bejelentkezés alapján!


2018.07.16. - 2018.07.21.
2018.07.23. - 2018.07.28.
2018.07.30. - 2018.08.04.
2018.08.06. - 2018.08.11.
2018.08.13. - 2018.08.18.
2018.08.20. - 2018.08.25.
2018.08.27. - 2018.09.01.
2018.09.03. - 2018.09.08.
2018.09.10. - 2018.09.15.
2018.09.17. - 2018.09.22.
2018.09.24. - 2018.09.29.
2018.10.01. - 2018.10.06.
2018.10.08. - 2018.10.13.
2018.10.15. - 2018.10.20.
2018.10.22. - 2018.10.27.
2018.10.29. - 2018.11.03.
2018.11.05. - 2018.11.10.
2018.11.12. - 2018.11.17.
2018.11.19. - 2018.11.24.
2018.11.26. - 2018.12.01.
2018.12.03. - 2018.12.08.
2018.12.10. - 2018.12.15.
2018.12.17. - 2018.12.22.
2018.12.24. - 2018.12.29.
Találatok száma: 3

Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a ...


Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő ...


Szivárvány Panzió

Szivárvány Panzió

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban