Nagy családok! Nagy élmények kis árakon - Science Hotel Szeged
Nagy családok! Nagy élmények kis árakon - Science Hotel Szeged
Whitney Houston zenéje továbbél ebben az izgalmas színházi show előadásban!
Whitney Houston zenéje továbbél ebben az izgalmas színházi show előadásban!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Kihagyhatatlan élmények várják Szegeden!
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárai egész évben várják a felnőtteket és gyerekeket programjaikon. A Somogyi Könyvtár a több mint 160 000 lakosú város különböző pontjain a jobb információellátás érdekében fiókkönyvtárakat is működtet. Az együttes dokumentumállomány ma mintegy 900 000 darabra tehető. A könyvtár és a fiókkönyvtárak egész évben várják a könyvbarát és kultúrakedvelő látogatóikat rendezvényeikre.


A SOMOGYI-KÖNYVTÁR 2017. NOVEMBERI RENDEZVÉNYEI

  • JÁTÉKRA HÍVÁS

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2017. október 10-től november 20-ig
Kacsóh Pongrác János vitéz  című dalművéhez kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. november 1-től november 30-ig
Friedrich Dürrenmatt János király című darabjához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

2017. november 10-től december 20-ig
Gioachino Rossini A sevillai borbély című vígoperájához kapcsolódó könyvtári kvízjáték

  • PROGRAMOK

2017. november 13. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó   
A Vántus István Kortárszenei Napok keretében Zeneszerző és közönsége találkozó
Vendégünk: Beischer-Matyó Tamás zeneszerző
Beszélgetőtársa: Hollós Máté Erkel Ferenc-díjas és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, a Vántus István Társaság elnöke

2017. november 14. (kedd) 16-18-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Képregényre hangoló – válogatás és ajánlás képregényekből és folyóiratokból óvodás és kisiskolás korosztály számára

2017. november 14. (kedd) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Szenvedélyes 15, avagy a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) XV. évadának előadásai
15 éves lesz 2018-ban a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ)! Ennek okán rendhagyó kerekasztalbeszélgetés keretében a társulat tagjai elmesélik, hogy a 15. évad őszi felében mit, hol és hogyan kínálnak városszerte. Szó esik majd Pintér Béláról és a SZESZ által Arany minősítést nyerő " Démon Gyermekei"-ről, a versmegzenésítős programról, illetve  Kalliopéról és arról hogyan lehet egy haiku sorból egész estés előadást rendezni.
Közreműködik: Varga Norbert, a SZESZ művészeti vezetője és a Társulat tagjai szóban, hangban, hangszerrel.

2017. november 15. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóiratolvasó   
A Vántus István Kortárszenei Napok és a Zenei Album sorozat keretében Durkó Zsolt Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzőre emlékezünk.
A koncerten a zeneszerző népszerű műveiből hangzanak el részletek szegedi zeneművészek tolmácsolásában.
A rendezvényhez kapcsolódó kiállítás november 29-ig tekinthető meg.

2017. november 16. (csütörtök) 11.45 – helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.)
Egy vándor hispán utakon – Anderle Ádám emlékkiállítás és könyvbemutató
Kamarakiállítással és könyvbemutatóval emlékeznek meg a Somogyi-könyvtárban az egy éve elhunyt Anderle Ádám professzor emeritus történészkutató, hispanista munkásságáról. A bibliotéka alagsori színpadán rendezett kiállításon fotók, levelek, könyvtári dokumentumok mellett Anderle Ádám műveit láthatják az érdeklődők.
Az Egy vándor hispán utakon című kiállítás ünnepélyes megnyitója november 16-án, csütörtökön 11.45 órakor kezdődik. A kiállítást megnyitja: Csikós Zsuzsanna (SZTE, Hispanisztika Tanszék), Kaczúr Ágnes (SZTE, Klebelsberg Könyvtár).
Az Anderle Ádámra emlékező írásokból összeállított kötetet bemutatja: José Manuel Lara de Ródenas (Huelvai Egyetem).
A kamaratárlat november 9-23-ig tekinthetik meg a látogatók.

2017. november 16. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Két bors ökröcske és a Brémai muzsikusok című diafilmek vetítése

2017. november 18. (szombat) 10.30-17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.)
„Buborékhámozók” – 9. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár
Kilencedik alkalommal rendezi meg a Szegedi Képregényfesztivál és Vásárt a Somogyi-könyvtár. November 18-án, szombaton 10.30 órától 17 óráig előadások, kiállítások, gyermekprogramok és játékok várják a műfaj kedvelőit a könyvtár alagsorában, földszintjén és első emeletén.

„A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részeiről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is. Az ismert és ismertségre pályázó képregény-rajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz. A fesztivál napján a képregény-kiadók és -terjesztők újdonságaiból válogathat a közönség.”

„A Szegedi Képregényfesztivál már kilencedik alkalommal csábítja a Somogyi-könyvtárba a buborékhámozókat és rajongókat. A képregényt a kilencedik művészeti ágként is szokták emlegetni, így aktuális létünket többszörösen is determinálja a mágikus tulajdonságokkal felruházott kilences.
A fesztiválon hallhatunk előadást arról, hogy miért éppen a kilencedik a képregény, hogyan válik az út- és önkeresés eszközévé Lengyelországban, milyen politikai motívumokat fedezhetünk fel a francia és az amerikai sci-fi képregényekben. Áttekintést kaphatunk a magyar képregény történetéről, összehasonlíthatjuk a mitikus hősök és a képregényhősök útját, elmélkedhetünk arról, hogy milyenek valójában a magyar szuperhősök és bemutatkozik egy új, Erdélyben készült képregény havilap, a Fantomatika” (részletek a rendezvény ajánlójából).

2017. november 23. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Hamupipőke című mese papírszínházban.

2017. november 23. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti Zeneszoba
Karakterek, szerepmegjelenítések az egyediség tükrében
8 alkalmas önfelfedező program indult Helló, ki vagy? címmel a Somogyi-könyvtárban 2017 januárjában a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány szervezésében.
Szinglik figyelem! - Folytatódik az Önfelfedező szinglik klubja
A klubot vezeti: Dobó Mariann személyi és életvezetési tanácsadó, pszichológus mentor
A nyolcadik alkalom témája:
Hogyan fejezzük ki, hogy szeretjük a másikat? Milyen módszerek vannak az elismerés kifejezésére?
Közeledik a Karácsony, a szeretet ünnepe. Van, aki alig várja, van, aki legszívesebben elmenekülne előle. Hogyan tudjuk meghitté varázsolni a családi, baráti együttlétet? Mi az, amit érdemes ezzel kapcsolatban megtudni?
Társas lények vagyunk. Ha bevalljuk, ha nem, mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressék és arra is, hogy ezt a számára legkedvezőbb módon ki is fejezzék irányába. Folytatva a kommunikáció témakörével kapcsolatos felfedezéseket, aktuálissá vált ez alkalommal a szeretetnyelvről való beszélgetés.
Dobó Mariann neve mostanra már végérvényesen összefonódott a Szabadegyetem.com Tehetségkutató, Személyiségfejlesztő és Tanácsadó Kft. és a Biztos Holnap Szociális és Kulturális Alapítvány nevével. Hiszen cége tulajdonosa, ügyvezető igazgatója és a Biztos Holnap Alapítvány alapítója és elnöke is egy személyben.

2017. november 24. (péntek) 10-11 óráig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
BabaKuckó
Téma: Természetes kozmetikumok babáknak és mamáknak
Előadó: Jéga-Szabó Adrienn kozmetikus

2017. november 29. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem
Nyárutó a Tuileriák kertjében – Veszelka Attila könyvbemutató estje
Az est házgazdája: Kaiser László író, a Hungarovox Kiadó igazgatója
Moderátor: Márok Tamás
Közreműködik: Babos Ágnes versmondó

2017. november 30. (csütörtök) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, gyermekkönyvtár
Meséről mesére: A Holló és a róka és a Csizmás Kandúr című diafilmek vetítése

  • KIÁLLÍTÁSOK

2017. október 5-től december 6-ig - Helyszín: Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1-4.), földszinti kiállítótér
Egyforma köntösben
Jókai-előfizetőnek – Lada gépkocsi
Egykori és mai könyvkiadók szerzői és tematikus sorozataiból kínál szemet gyönyörködtető válogatást a Somogyi-könyvtár Egyforma köntösben című kiállítása. A különleges, díszes kötésbe bújtatott köteteket a bibliotéka aulájában, december 6-ig láthatják az érdeklődők.

A századforduló könyvkiadása magánkézben, illetve részvénytársaságok birtokában volt. A nagy kiadók gyakran saját nyomdával, terjesztői apparátussal rendelkeztek. A régi szalonok, dolgozószobák miliőjét idéző patinás-ékes sorozatok boldog békeidőket idéznek, holott létrejöttük gyakran kemény konkurenciaharcok, nem egyszer bíróságon végződő kiadói-szerzői viták eredménye.

Egy-egy könyvsorozat több kötésváltozatban is megjelent. Ez a kiadói elképzelésen túl az előfizetők igényeitől is függött. A kispénzűeknek szánt egyszerű papírkötésű füzetek művészi kötésben újjászületve kerültek a módosabb megrendelők könyvespolcaira. A díszes „egyforma köntös” a könyvkötő műhelyek kiváló mestereinek érdeme (Gottermayer, Dörner és Heimberg, Lantos, Leszik, Wolfner).

Jókai Mór összes műveinek 100 kötetes reprezentatív sorozata az 1900-as párizsi világkiállításon elnyerte a szemle nagydíját.
A közelmúltbeli gyűjteményes díszkiadás az Unikornis Kiadó első vállalkozásaként, 125 kötetben, 1992 és 2008 között jelent meg. A könyvsorozat a Kiváló Nyomdaipari Termék versenyen többször is első helyezést ért el. Érdekesség: az előfizetők között számos értékes díj mellett, egy Lada személygépkocsit is kisorsoltak 1994. november 21-én.

2017. november 1- november 30-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, Agóra Gyermekkuckó
Star Wars-parafrázisok – Garisa Zsolt Csillagok háborúja képregényes adaptációja

2017. november 2-től december 29-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 2. emelet
Hídépítők – kortárs német nyelvű irodalom magyar fordításban – kamarakiállítás
A műfordítókat gyakorta nevezik „hídépítőknek”. Amikor egy másik kultúrából származó irodalmi művet olvasunk, olyasmit tudunk meg, amire semmilyen egyéb közvetítő eszköz révén nem volna lehetőségünk. Más észjárás, eltérő stílus – és részben más nyelv az, amivel egy lefordított műben találkozunk, hiszen a fordításban mindig átsejlik az eredeti szöveg idegensége. A fordító nem hoz át nekünk a hídon semmit: bennünket vezet át rajta, hogy beszívhassuk a túlpart levegőjét.
A kiállítás egyik különlegessége, hogy az egyik fordító személyében Csősz Róbertet is megismerhetjük,aki a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanárként és műfordítóként dolgozik.
A kiállított könyvek kölcsönözhetőek.
A program a Goethe Intézet és a Somogyi könyvtár együttműködésével valósul meg.

2017. november 9-28. – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
A szem a lélek tükre – Németh Andrea illusztrátor képzőművészeti kiállítása

2017. november 13- november 29-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóiratolvasó
Durkó Zsolt Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzőre emlékezünk – kamarakiállítás
Durkó Zsolt Szegeden, 1934. április 10-én született. Zenei tanulmányait Szatmári Gézánál kezdte Szegeden, majd a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban folytatta Sugár Rezsőnél. 1955-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult zeneszerzést Farkas Ferenc osztályában, és 1960-ban diplomázott. Ezt követően A római Accademia di Santa Cecilián Goffredo Petrassi irányításával szerzett diplomát 1963-ban. Ezután szabadfoglalkozású zeneszerzőként működött, majd 1972 és 1977 között a Zeneakadémián a 20. századi zeneszerzést oktatta. 1982-től a Magyar Rádió vezető zenei lektora volt. 1987-ben alapítója volt a Magyar Zeneművészeti Társaságnak, és elnökeként elindította a Mini Fesztivált, a kortárs zene jelentős rendezvényét. 1992-ben a Magyar Művészeti Akadémia, 1993-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett.
Nemzetközi zenei ismertsége 1963-ban indult, amikor az Episodi sul tema B-A-C-H című zenekari műve elnyerte a Santa Cecilia Akadémia nagydíját. Kompozícióival ezután sorra szerezte az elismeréseket a különböző versenyeken: 1967-ben I. vonósnégyese a montréali Jeunesses Musicales zeneszerzőversenyen harmadik díjat nyerte el, 1970-ben II. vonósnégyesével a budapesti Bartók Béla nemzetközi zeneszerzőversenyen második helyezést ért el. 1971-ben Fioriture című zenekari művének hanglemezfelvétele New Yorkban Nemzetközi Koussevitzky-díjat, Halotti beszéd című oratóriuma a párizsi Tribune Internationale des Compositeurs versenyen az Év zeneműve lett. Durkó az 1960-as évek végétől a legismertebb és legtöbbet játszott kortárs magyar zeneszerző volt.
1997. április 2-án hunyt el Budapesten, egy héttel 63. születésnapja előtt.

2017. november 30-tól 2018. január 17-ig – helyszín: Somogyi-könyvtár, 1. emelet folyóirat-olvasóterem
Kortárs romantika - Véber Noémi festőművész kiállítása

A tárlaton a festmények, kollázsok és fotók - a kortárs romantika és a kolorista absztrakt jegyében tekinthetők meg

  • Somogyi-könyvtár Fiókhálózatának 2017. októberi-novemberi rendezvényei

Kiállítások

Csillag téri fiókkönyvtár
nov. 2-30. Kazinczy-kiállítás - Steiner Józsefné képeslap gyűjteményéből
„A tárlaton Kazinczy Ferenc életútjának egyes állomásait bemutató képeslapok sorakoznak. Érsemlyén, Debrecen, Késmárk, Alsóregmec, Sárospatak, Bugyi, Kassa, Kufstein, a brünni Spielberg, Munkács, Abony, Széphalom, Tata, Tornalja és az erdélyi utazás stációi.

S láthatjuk a kortársak arcmásait is. Orczy Lőrincét, Bessenyei Györgyét, Hajnóczyét, Kelemen Lászlóét, Martinovics Ignácét, Révai Miklósét, Berzsenyiét, Csokonaiét, Kölcsey Ferencét, Guzmics Izidorét, Bajza Józsefét, Toldi Ferencét, Ráday Pálét és másokét. Napóleon portréját is ott találjuk, mivel Kazinczy a császár nagy csodálója volt, valamint Kazinczy Lajosét, az író és Török Sophie legkisebb fiáét, a tizennegyedik aradi vértanúét” – olvasható a kiállítás ajánlójában.
A tárlat november 2-30-ig tekinthető meg.

A Nagyatádon élő Steiner Józsefné agrármérnök, üzemgazdasági osztályvezetőként ment nyugdíjba. Kiállítási tevékenységéért a város kulturális díjban részesítette, s számtalan oklevél birtokosa. A bélyegek és képeslapok gyűjtése végigkísérte életét.
Gazdag képeslap-gyűjteményének kiemelt témái a magyar történelem jeles alakjai (az Árpád-házi királyok, az Árpád-ház szentjei, Mátyás király, Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc, a 19. sz. nagyjai, mint Kossuth Lajos, Erzsébet királyné), valamint nevezetes eseményei (a honfoglalás, az 1848/49-as forradalom). A zeneművészet nagyjai közül Liszt Ferenc, Bartók és Kodály, a költők közül Ady, Vörösmarty és Kölcsey Ferenc életét dolgozta föl.

A tárlaton Kazinczy Ferenc életútjának egyes állomásait bemutató képeslapok sorakoznak. Érsemlyén, Debrecen, Késmárk, Alsóregmec, Sárospatak, Bugyi, Kassa, Kufstein, a brünni Spielberg, Munkács, Abony, Széphalom, Tata, Tornalja és az erdélyi utazás stációi. Pannonhalma azért is szerepel ezek között, mert Kazinczy nyomán keletkezett annak mai neve, hiszen eredetileg Győrszentmártonnak hívták. S láthatjuk a kortársak arcmásait is. Orczy Lőrincét, Bessenyei Györgyét, Hajnóczyét, Kelemen Lászlóét, Martinovics Ignácét, Révai Miklósét, Berzsenyiét, Csokonaiét, Kölcsey Ferencét, Guzmics Izidorét, Bajza Józsefét, Toldi Ferencét, Ráday Pálét és másokét. Napóleon portréját is ott találjuk, mivel Kazinczy a császár nagy csodálója volt. Kazinczy Lajosét, az író és Török Sophie legkisebb fiáét, a tizennegyedik aradi vértanúét.

A Nagyatádon élő Steiner Józsefné ötven éve szerezte agrármérnöki diplomáját, üzemgazdasági osztályvezetőként ment nyugdíjba. Kiállítási tevékenységéért a város kulturális díjban részesítette, s számtalan oklevél birtokosa. Különböző könyvekhez nyújtott képi anyag igazolja aktív gyűjtői tevékenységét. A két gyűjtési terület, a bélyeg és képeslap végigkísérte életét. Gazdag képeslapgyűjteményének kiemelt témái a magyar történelem jeles alakjai (az Árpád-házi királyok, az Árpád-ház szentjei, Mátyás király, Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc, a 19. sz. nagyjai, mint Kossuth Lajos, Erzsébet királyné) és nevezetes eseményei (a honfoglalás, az 1848/49-as forradalom). A zeneművészet nagyjai közül Liszt Ferenc, Bartók és Kodály, a költők közül Ady, Vörösmarty és Kölcsey Ferenc életét dolgozta föl.

Északvárosi fiókkönyvtár
nov. 22-30. ‘Szösszenetek a fantáziámból ceruza- és ecsetvégre élesítve’ - Pap Emese tiniolvasónk festményeinek és rajzainak kamarakiállítása

Francia utcai fiókkönyvtár
nov.  2-30.  A Francia utcai fiókkönyvtár 25 éve - ünnepi  kiállítás a könyvtár megnyitásának évfordulója alkalmából.

Hangoskönyvtár
nov. 2-30.  A Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak “Varázslatos ősz” című közös kiállítása a Hangoskönyvtárban.  A tárlat megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
okt. 2-nov. 30.
Alfred Nobel - A Nobel-díj - Magyar Nobel-díjasok - kamarakiállítás

Móra utcai fiókkönyvtár 
okt.  2-nov. 30.
"Szökevény csillagok" - portrésorozat Csukás István íróról.
„… tessék olvasni, mert a mi fejünkben ész van, nem szilvalekvár!”- így szólt Csukás István Kossuth-díjas író tanácsa a szegedi gyerekeknek a Szökevény csillagok című gyermekopera 2014-es közönségtalálkozóján. A legendás író élő mesélését Veréb Simon fotói (Szegedi Nemzeti Színház) örökítették meg.

Odesszai fiókkönyvtár
okt. 2-nov. 30.
“A képek mindent tudnak…” címmel kiállítás Szabó Magda születésének 100. és halálának 10. évfordulójának tiszteletére
nov. 20-dec. 01. Adventi SM-bazár Ezen a különleges Adventi SM-Bazáron sclerosis multiplexes (SM) betegek kreatív újrahasznosítással készített alkotásaik kaphatók és cserébe adomány adható

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
nov. 2-28. Szeged szecessziós épületei - Illés Tibor fotókiállítása
A teljes alakos épületfotók mellett oromdíszek, különleges ablakformák, mozaikképek, lépcsőházak és épületbelsők részletein időzhet tekintetünk. Ezek a részletek olykor az újdonság varázsával hatnak ránk, pedig hétköznapjainkban talán többször is elhaladunk némely épület előtt. Illés Tibor fotói ismert és olykor ismeretlen látószögből mutatják meg a teret, ahol élünk…
Illés Tibor több mint húsz éve foglalkozik már fényképezéssel, így mindig is rabul ejtette a pillanat megörökítésének varázsa. A technika nyújtotta lehetőségek kibővülésével a speciális technikákat igénylő képkészítés felé fordult. A korszerű fényképezőgépek valamint a számítástechnika által nyújtott lehetőségeket kihasználva a hagyományos módon „fotózhatatlan" témák megörökítésével, és újszerű bemutatásával megpróbálja megteremteni azt a világot, amit szabad szemmel csak ritkán lehet hasonló módon megfigyelni, legyen az cseppkőbarlang, városi köztér, templombelső, a 3D-s panorámaképek különleges látványa szokatlan módon vezeti végig a szemlélőt a tereken és formákon.

Rókusi fiókkönyvtár
okt. 1-nov. 28.
- A Somogyi-könyvtár Könyvkirály játékának keretén belül a Rókusi fiókkönyvtárban is könyvkiemelés és ajánló várja az olvasni és játszani szerető gyerekeket a 2017-2018-as évadban.
okt. 1-nov. 28.
- Manó Világ – ízelítő a Manó Könyvek illusztrátorainak rajzaiból
A 2004-ben alapított Manó Könyvek küldetése a minőségi, de mindenki számára elérhető gyerekkönyvek kiadása. A legkisebbeknek szóló leporellóktól, lapozóktól, színezőktől és fürdős könyvektől a mesegyűjteményeken, ismeretterjesztő sorozatokon és első olvasókon át a tinédzsereknek szóló regényekig számos kiadvánnyal vannak jelen a piacon.
Képeskönyveiket legtöbbször magyar szerzők írják, és magyar művészek illusztrálják. Ezekből nyújt ízelítőt a kiállítás.

Szőregi fiókkönyvtár
nov. 2-30. A szegedi hagyományőrző mesterek és munkáik - a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak fotókiállítása
nov. 22-26. Búcsú, búcsújárás - könyvkiállítás a szőregi búcsúhoz kapcsolódóan.

Tápé
nov. 2-30. Épületek, építmények - a Nap-Fény Fotókör Egyesület tagjainak fotókiállítása

Programok

Csillag téri fiókkönyvtár
nov. 13. 13.00-18.00 óráig Csillagfény: családi diavetítés a Nagy Dia (hó)Naphoz kapcsolódva
nov. 23. 10.00 órakor Szerzetesek élete címmel a Ferences Látogatóközpont kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozása
nov. 30. 13.00-18.00 óráig Csillagfény: családi diavetítés a Nagy Dia (hó)Naphoz kapcsolódva

Északvárosi fiókkönyvtár
nov. 21. 10.30 órakor a ‘Terefere nem csak irodalomról’ klub keretében - Szabó Magda 100 címmel folytatódik az előző alkalommal megkezdett beszélgetés Dévai Kálmánné nyugdíjas pedagógus vezetésével
nov. 22. 10.00 órakor a 'Szülőnek lenni' klubban: A bocsánatkérés és megbocsátás szerepe életünkben II. - beszélgetés Csikósné Monostori Erzsébet fejlesztő pedagógus, nevelési tanácsadó vezetésével
nov. 22. 16.30 órakor ‘Tinikuckó - olvasókör kamaszoknak’ - Gyertek a könyvtárba, és beszélgessünk kedvenc könyveitekről!  Tiniklubunkba a 10-14 éves korosztályt várjuk!
nov. 24. 16.30 órakor a ‘Mesekuckó’ gyerekklubba mese- és kézműves foglalkozásra várjuk az óvodás és iskolás gyerekeket családjukkal együtt a Nagy Dia (hó)Naphoz kapcsolódva.
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Francia utcai fiókkönyvtár
nov. 16. 16.00 órakor A Mesés Ismerettárban csatlakozunk az Országos Nagy Dia(hó)Naphoz “ Fedezd fel újra!” Minimatiné - diafilmvetítés gyerekeknek.
nov. 23. 16.00 órakor  Könyvbarátok Klubjában  a könyvtár törzsolvasóinak a  Király- Königh Péter Zeneiskola művésztanárainak és növendékeinek ajándék koncertje Farkasné Pap Erika vezetésével.
nov. 30. 16.00 órakor A Mesés Ismerettárban “ Fedezd fel újra!” Minimatiné - diafilmvetítés gyerekeknek. Csatlakozunk az Országos Nagy Dia(hó)Naphoz.
nov. 2-30.  Használt könyvek vására a könyvtár teljes nyitvatartási idejében.

Hangoskönyvtár
november 15. (szerda) 16.30 órakor Jagos István Róbert Emberkáromlás című kötetének bemutatója.
Beszélgetőtárs: Mekkelné Dús Judit
2017. november 22. szerda 16.30 órakor A XX. SZÁZADI OROSZ BÁRDOK
Okudzsava, Talkov szerzetes elöljárók
Előadó: dr. Baróti Tibor irodalomtörténész
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
november 23. (csütörtök) 16.30 órakor "Őszinte gondolatok, igaz érzések"című  kortárs írók Csongrád megyei antológiájának bemutatója
Az est házigazdája: Vass József szerkesztő, a Magyar Kultúra Lovagja
A kötetet bemutatja: Fehér József, az antológia lektora, a Magyar Kultúra Lovagja
Gitáron játszik és verset mond: Dani Imre nívódíjas költő, zenész
Közreműködnek továbbá a kötet szerzői
november 29. (szerda) 16.30 órakor Hajdrik József: ÜNNEPEKRE VÁRVA
Irodalmi kaleidoszkóp, összeállítás a 2017-ben megjelent versekből, novellákból
Közreműködnek:
Dr. Bálintné Ágoston Ilona (írónő)
Csányiné Szaszkó Klára (novellista)
Pappné Mészáros Ágnes (vers-és prózamondó)
Szeretettel várunk minden kedves kultúrakedvelőt!
A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósul meg.
november 30. (csütörtök) 16.30 órakor Hangjegyek fuvolára
Az SZTE-ZMK fuvola tanszakának hangversenye
Felkészítő tanár: Lass Zoltán
Zongorán közreműködik: Klebniczki György
A hangverseny folyamán a Zeneművészeti Kar fuvola szakos hallgatói játszanak a gazdag fuvolairodalom gyakran játszott szóló-, illetve kamaraműveiből barokktól a modernig.

Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár
okt. 2-nov. 30. Könyvtári totó - Hónap híres szülöttei - Alfred Nobel
okt. 2-nov. 30. Tippeld meg, tűzd fel! Térképészeti tűzdelő - kicsiknek és nagyoknak
nov. 15., 22., 29.  17.30-19.00 Lépésről lépésre - Meseterápia felnőtteknek
nov. 23. 10-11.30 Meseterápia ovisoknak (Klebelsberg-telepi óvodások részére)
nov. 21. 9.00-10.00 Könyvtárlátogatás, ismerkedés a könyvtárral (Klebelsberg-telepi óvodások részére)

Móra utcai fiókkönyvtár
nov. 15-16-17. 16.30 órakor Tekerős mozi - diafilmvetítés a könyvtárban a Nagy Dia(hó)Nap rendezvényeihez csatlakozva
nov. 30. 16.30 órakor Mesevár - Adventi készülődés - mese-és kézműves délután kicsiknek, nagyoknak, családoknak

Odesszai fiókkönyvtár
nov. 16. 10.00 órakor Szerzetesek élete (kódexmásolással) címmel az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont interaktív múzeumpedagógiai foglalkozása
nov. 17. 17.00 órakor  Odesszai Könyv-Fa-Ló gyerekklubba   Kertész Erzsi: Panthera - A hógömb fogságában című regényére épülő játékos foglalkozásra, könyvajánlóra várjuk az iskolás gyerekeket
nov. 24. 16.30 órakor a Papírszínházas - Mesedélután és ahhoz kapcsolódó játékos foglalkozás

Petőfi-telepi fiókkönyvtár
nov. 22. 16.00 - 18.00 óráig csatlakozva az Országos Nagy Dia(hó)Nap-hoz, diavetítésre várjuk a gyerekeket
nov. 29. 17.00 órától Adventi készülődés a Varázskalap mesefoglalkozáson
(A kézműves anyagok költségéhez gyermekenként 100 Ft hozzájárulást kérünk.)

Rókusi fiókkönyvtár.
nov. 22. 16.30 órakor az Év-Kör következő összejövetele - jeles napokról, jelképekről és az irodalom kiemelkedő alakjairól szóló beszélgetésre hívunk minden érdeklődőt. E havi témánk a népköltészet, és a hónap híres szülöttje, Babits Mihály.
nov. 24. 16.30 órakor Cserebere Klub - Itt mindenki elcserélheti felesleges matricáit, kártyáit, figuráit.
nov. 27-30. Használt könyvek félárú vására  fiókkönyvtárunk teljes nyitvatartási idejében.

Szőregi fiókkönyvtár
nov. 14.  Őszi immunerősítés címmel szemezgetés a Természetgyógyászat Magazin cikkeiből.
nov. 26. A szőregi búcsúhoz kapcsolódva rendkívüli nyitva tartás(10-16 óráig)

Tápai fiókkönyvtár
nov. 15. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
nov. 16. 17.00 órakor Japánból jöttem – Hódi Tokiko előadása a japán életmódról, kultúráról
nov. 22. 9.00 órakor Sólyom Andrea meseterápiás foglalkozása a Bálint Sándor Általános Iskola 3. osztályosai számára.
nov. 23. 14.00 órakor Interaktív könyvtári foglalkozás a Bálint Sándor Általános Iskola tanulóinak
nov. 29. 17.00 órakor a “Meseszőnyeg”-en Tóth Andrea bábkészítővel találkozhatnak látogatóink. A bábjáték  megtekintése után beszélgetünk, bábokat nézegetünk.
nov. 30. 17.00 órakor Bemutatkozik a Szeged folyóirat címmel beszélgetés a szerkesztőbizottság tagjaival, valamint Bene Zoltán íróval, a Szeged folyóirat új főszerkesztőjével.


2017.11.13. - 2017.11.18.
2017.11.20. - 2017.11.25.
2017.11.27. - 2017.12.02.
2017.12.04. - 2017.12.09.
2017.12.11. - 2017.12.16.
2017.12.18. - 2017.12.23.
Találatok száma: 65

Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő ...


Alfa Hotel Szeged

Alfa Hotel Szeged

Alfa Hotel Szeged. A Mars téren lévő Vásárközpont közelében található, a belvárostól 1000 méterre. A szálloda 25 szobával rendelkezik, melyből 3 db egyágyas, 21 db kétágyas és 1 db apartman. Hat szoba ...


Apáthy István Kollégium

Apáthy István Kollégium

A kollégium Szeged történelmi belvárosában, a Dóm tér belváros felé nyúló sarkánál fekszik. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Apáthy István Kollégiuma nyáron (július 01 - ...


Art Hotel Szeged****

Art Hotel Szeged****

Az Art Hotel Szeged a belvárosban, közvetlenül a Dóm térre nyíló Somogyi utcában várja a színházrajongó, városlátogató, művészeteket, vízi sportokat kedvelő és üzleti utazó vendégeket. A szállodában ...


Asymi Apartman Szeged

Asymi Apartman Szeged

Asymi Apartman Szeged. Az apartman áll egy amerikai konyhás nappali- étkezőből, 2 külön bejáratú hálóból, konyhából,és fürdőből. A két hálóban egyaránt 1-1 db kétszemélyes franciaágy kapott helyet, de ...


Béke utcai Kollégium

Béke utcai Kollégium

A SZTE Egészségtudományi és Szociális Kar kollégiuma. Szeged belvárosában, mindenhez közel pár perc sétára a Dóm tértől található ez a régi építésű, de teljesen felújított 3 szintes kollégium. ...


Belvárosi Apartman Szeged

Belvárosi Apartman Szeged

Apartmanunk Szeged belvárosának egyik legkedveltebb utcájában, a Nemzeti Színháztól és a Stefániától pár lépésre található. Elhelyezkedésének köszönhetően a város minden nevezetessége néhány perces ...


BL Luxusapartman Ház

BL Luxusapartman Ház

BL Luxusapartman Ház. 2 és 4 ágyas klimatizált lakosztályokban luxus kivitelű elhelyezést kínál. A modern stílusú, családias, épületben kényelmes szobákkal és az udvarban fűtött medencével várjuk ...


Borostyán Birtok

Borostyán Birtok

Borostyán Birtok Szeged.


Brindza Vendégház

Brindza Vendégház

Brindza Vendégház Szeged.


1 2 3 4 ... 7   


Találatok száma: 50

90C Étterem

90C Étterem

A 90C Étterem Szegeden a Kelemen utcában várja vendégeit. Étlapján vegetáriánus, német, olasz, görög és mediterrán ételekből választhatunk.


Alabárdos Étterem és Borozó

Alabárdos Étterem és Borozó

A szegedi Alabárdos Étterem és Borozóban már a belépéskor jól érzi magát az ember. Készséges, udvarias személyzet, a teríték szemet gyönyörködtető: márkás porcelán, ezüst evőeszközök, karcsú, elegáns ...


Aranyhal Étterem & Menüház

Aranyhal Étterem & Menüház

Az Aranyhal a szegedi éttermek közül talán leginkább családias hangulatával, konyhájával hívja fel magára a figyelmet. Ez nem véletlen, hisz a régi vendéglátós család három generációval képviselteti ...


Bajor Söröző és Étterem

Bajor Söröző és Étterem

A Bajor Söröző Szeged belvárosában három percre a Tisza parttól és a Szegedi Nemzeti Színháztól, a Deák Ferenc utca 4. szám alatti pincehelyiségben található. A sörözőben 200 vendéget tudnak vendégül ...


Blues Kert Étterem és Pub

Blues Kert Étterem és Pub

Új-Szeged szívében a Fő fasoron találjuk a Blues Kert Étterem és Sörözőt. Az étterem nyáron hangulatos grill teraszként működik, ahol ízletes faszénparázson sült grill ételeket fogyaszthatunk. Az ...


Brnoi Söröző és Étterem

Brnoi Söröző és Étterem

A Brnoi Étterem Szeged belvárosában, a Royal szálló és a Kárász utca mellett található az 1-es villamos mentén. Maga a hely nem túl nagy, de a galériával megnövelték a befogadóképességét. Kellemes ...


Classic Cafe Étterem

Classic Cafe Étterem

A Classic Cafe 1998 óta az első olyan étterem Szegeden, mely valódi mediterrán hangulatot és ízeket varázsol vendégei részére. Ételkülönlegességeink a szerb, a macedón és a görög konyha legjobb és ...


Csepp a Tengerben Halászcsárda

Csepp a Tengerben Halászcsárda

Új üzemeltetővel, új étlappal, új ízekkel, nem csak halételekkel, bőséges választékkal, családias légkörben várják vendégeiket.


Fehértói Halászcsárda és Panzió

Fehértói Halászcsárda és Panzió

Fehértói Halászcsárda és Panzió.


Gőry Pince & Terasz

Gőry Pince & Terasz

A Gőry Pince és Terasz több mint 10 éve nyitotta meg Szegeden a napsugaras ház kapuit. Étlapjukon megtalálhatóak tipikus szegedi és alföldi ételek is, de különlegességeket is kínál az otthonos ...


1 2 3 4 5   


KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Könyvtári programok Szegeden, a Somogyi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

Programajánlat

Szegedi Képregényfesztivál 2017
Szegedi Képregényfesztivál 2017
  • Szeged
2017. november 18.
Szegedi gyerekprogramok 2017
Szegedi gyerekprogramok 2017
  • Szeged
2017.10.19. - 2018.01.24.
Újszegedi Biopiac
Újszegedi Biopiac
  • Szeged
2017. november 19.
Gozsdu Udvar programok 2017. Karácsonyi Vásár
Gozsdu Udvar programok 2017. Karácsonyi Vásár
  • Budapest
  • VII. kerület
2017. december 1 - 24.