Koronázási Szertartásjáték 2021 Székesfehérvár

Koronázási Szertartásjáték 2021 Székesfehérvár


Különleges időutazásra hívunk mindenkit, hiszen augusztus 14-16. között felidézzük az elmúlt nyarak romkerti hangulatát. A Bartók Béla téren a Rákóczi Szövetség drámatáborozóinak műsorát követően óriáskivetítőn idézzük fel III. Béla fényes aranykorát, II. András életének a legendás epizódjait, vagy IV. Béla tragikus emberi küzdelmeit. A vetítések ingyenesek, de regisztrációhoz és karszalag átvételhez kötöttek.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Koronázási Szertartásjáték

2021. augusztus 14 - 16.

Az idei nyár rendhagyó lesz a Koronázási Szertartásjátékok történetében. Sajnos túl későn szabadultunk meg a járvány kötöttségeinek fogságából ahhoz, hogy új szertartásjátékkal, új királytörténettel lépjünk a közönség elé. Az immár majd egy évtizedes hagyomány azonban mégsem szakad meg! Különleges időutazásra hívunk mindenkit, akik eddig nyomon követték a megkoronázott Árpád-házi uralkodók történetét, és persze azokat is, akik személyesen még nem tapasztalták, de érdeklődéssel fordulnak történelmünk ezen időszaka felé. Idén a technika segítségével három estén át felidézzük az elmúlt nyarak romkerti hangulatát, a lassan elcsöndesülő több ezres nézőtér halk moraját, az éjszaka sötétjéből kivilágló fehérvári templomtornyok látványát, Latinovits szívet remegtető hangját: „Őrzők, vigyázzatok a strázsán...”

Mindazok, akik ezen a nyáron leülnek majd a Bartók Béla tér fáinak hűs lombkoronái alá, a Fehérvár Tv felvételeit óriáskivetítőn élvezve újra átélhetik III. Béla (szerepében Hirtling István) fényes aranykorát, II. András (szerepében Sághy Tamás) életének legendás epizódjait, vagy IV. Béla (szerepében Lábodi Ádám) tragikus emberi küzdelmeit. Mellettük pedig ismét feltűnnek majd történelmünk megrendítő erejű női szentjei, Szent Erzsébet és Szent Margit, akik királyi udvarok ártatlan gyermekeiből váltak a reményt vesztetteknek évszázadokon át hitet adó szentekké.

Várjuk Önt is, hogy újra találkozhasson velük, erőt és útmutatást meríthessen a hétköznapok zűrzavarában. Idei rendezvényünk is ugyanarra a jelmondatra épül, mint az összes eddigi koronázás: „A leromboltat építsd fel, a felépítettet őrizd meg!”

Szombaton, augusztus 14-én este 8 órától a Bartók Béla téren a III. Béla – Az aranykor trónusán című szertartásjátékot nézhetik meg felvételről. A főszerepben Hirtling Istvánt láthatják, III. Béla feleségét, Antiochiai Annát Trokán Nóra alakítja. Manuel császár szerepében Trokán Péter, Závodszky Noémi a hallatlanul erős karakterű Eufrozina anyakirályné, Mihályi Győző István kalocsai püspök, Sághy Tamás pedig a koronázást megtagadó Lukács esztergomi érsek. Blaskó Pétert Anonymus, a krónikás szerepében láthatják, míg Egyed Attila és Lábodi Ádám püspökökként jelenik majd meg.

Vasárnap, augusztus 15-én szintén este nyolc órától a II. András – Csillaghullásban álmodó című szertartásjáték elevenedik meg a filmvásznon. A sorban a hatodik szertartásjáték személyes történelem és dráma. Az előadás három fontos motívumra épít: az egyik II. András feleségének, Meráni Gertrúdnak a meggyilkolása, a másik az Aranybulla kiadása, a harmadik pedig, hogy ő volt Európa máig legkedveltebb női szentje, Szent Erzsébet édesapja. A darabban II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, Merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Juditot láthatják lép. A koronázó érsek Körtvélyessy Zsolt, a narrátor pedig Mihályi Győző.

Augusztus 16-én, hétfőn IV. Béla - Az élet magja című szertartásjátékot vetítjük a Bartók Béla téren. A történet az országra pusztulást hozó tatárjárás utáni időkbe kalauzolja vissza a nézőket, ahol az országot újjáépítő IV. Béla minden szempontból kiemelkedő élettörténete elevenedik meg, a koronázás rítusába építve. Egy olyan fiú történetét meséli el, akinek szeme láttára gyilkolták meg az anyját, és akinek már nyolcéves korában, még ha csak jelképesen is, de korona került a fejére. Lelkét a nagyravágyás és a bosszú fűti, a trónra mégis csak 29 éves korában ülhetett. Később pedig a pusztító tatárokkal kellett szembenéznie. Mára már tudjuk, hogy IV. Bélának sikerült a lehetetlen, és újjáépítette az országot, amelyre a darab alcíme, Az élet magja is utal. Rámutatva egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állítva annak a ténynek is, amelynek nyomán ez a család négy szentet is adott az egyháznak: Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében. IV. Bélát Lábodi Ádám alakítja, feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna lép. Batu khán szerepében Sághy Tamást láthatják, míg a király lányát, Szent Margitot Varga Lili alakítja. A narrátor Mihályi Győző.

A Bartók Béla téren a Rákóczi Szövetség színjátszótáborának előadásai és a vetítések ingyenesen tekinthetőek meg, de regisztrációhoz és karszalag átvételhez kötöttek. Jelentkezni a (22) 503-503-as telefonon, személyesen a Jegyirodában (Fő u. 8.), a koronazas@vorosmartyszinhaz.hu címen vagy az alábbi formula kitöltésével lehet augusztus 11., szerdáig. (Esőhelyszín: Vörösmarty Színház)

A Vörösmarty Színházban augusztus 13-tól több, a Koronázási szertartásjátékhoz kapcsolódó kiállítást is megnézhetnek. Felidézzük a bábkészítő táborok legjobb pillanatait is egy fotókiállítás erejéig, kiegészülve Somogyi Győző óriásbáb-tervrajzaival, valamint gyönyörködhetnek az elmúlt nyolc év szertartásjátékainak jelmezeiben is. Augusztus 13-31-ig a színház nyitvatartási idejében (hétköznap 10-18 óra), augusztus 14-16. között hétvégén is 10-19 óra között utazhatnak velünk az időben az óriásbábok, a jelmezek, és a szép élmények világában.

Programok a Bartók Béla téren

A vetítések esőhelyszíne a Vörösmarty Színház.

Visszatekintő vetítés az elmúlt évek szertartásjátékaiból.

A vetítések előtt a Rákóczi Szövetség színjátszó táborának előadását nézhetik meg. Hagyományos, mégis rendhagyó lesz az idei hét, hiszen az ifjú táborlakók is egy időutazáson vehetnek részt – akárcsak a közönség. A Felvidékről, Erdélyből (Nagyváradról és Temesvárról) érkező – többségében visszajáró - fiatalok 8-án érkeznek meg Székesfehérvárra, hogy az előttük álló szűk egy hétben létrehozzanak egy félórás előadást, amely az Koronázási Szertartásjátékok eddigi előadásaiból merít ihletet, a már „megkoronázott” királyok életéről mesél majd. Az előadást írja és rendezi: Lőrincz Zsuzsa, a beszédtechnikát Egyed Attila tartja, koreográfusként pedig Molnár G. Nóra lesz jelen. A bemutató augusztus 14-én lesz a Bartók Béla téren, további két előadás pedig 15-én és 16-án.

Augusztus 14., szombat: 20.00 órától
III. Béla - Az aranykor trónusán

A főszerepben Hirtling Istvánt láthatják, III. Béla feleségét, Antiochiai Annát Trokán Nóra alakítja. Manuel császár szerepében Trokán Péter, Závodszky Noémi a hallatlanul erős karakterű Eufrozina anyakirályné, Mihályi Győző István kalocsai püspök, Sághy Tamás pedig a koronázást megtagadó Lukács esztergomi érsek. Blaskó Pétert Anonymus, a krónikás szerepében láthatják, míg Egyed Attila és Lábodi Ádám püspökökként jelenik majd meg.

Augusztus 15., vasárnap: 20.00 órától
II. András - Csillaghullásban álmodó

A sorban a hatodik szertartásjáték személyes történelem és dráma. Az előadás három fontos motívumra épít: az egyik II. András feleségének, Meráni Gertrúdnak a meggyilkolása, a másik az Aranybulla kiadása, a harmadik pedig, hogy ő volt Európa máig legkedveltebb női szentje, Szent Erzsébet édesapja. A darabban II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, Merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Árpád-házi Szent Erzsébet szerepében Osváth Juditot láthatják lép. A koronázó érsek Körtvélyessy Zsolt, a narrátor pedig Mihályi Győző.

Augusztus 16.. hétfő 20.00 órától
IV. Béla - Az élet magja

A történet az országra pusztulást hozó tatárjárás utáni időkbe kalauzolja vissza a nézőket, ahol az országot újjáépítő IV. Béla minden szempontból kiemelkedő élettörténete elevenedik meg, a koronázás rítusába építve. Egy olyan fiú történetét meséli el, akinek szeme láttára gyilkolták meg az anyját, és akinek már nyolcéves korában, még ha csak jelképesen is, de korona került a fejére. Lelkét a nagyravágyás és a bosszú fűti, a trónra mégis csak 29 éves korában ülhetett. Később pedig a pusztító tatárokkal kellett szembenéznie. Mára már tudjuk, hogy IV. Bélának sikerült a lehetetlen, és újjáépítette az országot, amelyre a darab alcíme, Az élet magja is utal. Rámutatva egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állítva annak a ténynek is, amelynek nyomán ez a család négy szentet is adott az egyháznak: Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében. IV. Bélát Lábodi Ádám alakítja, feleségét, Laszkarisz Máriát Kubik Anna lép. Batu khán szerepében Sághy Tamást láthatják, míg a király lányát, Szent Margitot Varga Lili alakítja. A narrátor Mihályi Győző.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz és karszalag átvételhez kötöttek.

Esőhelyszín: Vörösmarty Színház

Programok a Vörösmarty Színházban
* Válogatás a bábkészítő táborok legjobb pillanataiból kiegészülve Somogyi Győző grafikáival
* Jelmezkiállítás az elmúlt 8 esztendő szertartásjátékainak a jelmezeiből
Augusztus 13-31. között nyitvatartási időben (hétköznap 10-18 óra), augusztus 14-16. között 10-19 óra között.

Találatok száma: 9

Best Western Plus Lakeside Hotel**** Székesfehérvár

Best Western Plus Lakeside Hotel**** Székesfehérvár

Modern stílus és nemzetközileg garantált, négycsillagos minőség Székesfehérvár központjában, egyedi, tóparti környezetben, 86 fantasztikus szobával. Letisztult formák, visszafogott és elegáns megjelenés, gondosan válogatott hangulatok garantálják, hogy szállodánkban harmonikusan érezze magát. Kényelmét ... Bővebben


Dog Garden Kutyapanzió, Kutyanapközi és Kutyaiskola Székesfehérvár

Dog Garden Kutyapanzió, Kutyanapközi és Kutyaiskola Székesfehérvár

Szeretettel várunk, ha kedvenced hozzá van szokva a kutyatársasághoz és szeretnéd gondos, szakértő kezek közt tudni, míg Neked egyéb elfoglaltságod akad, vagy egyszerűen szeretnéd, hogy jól érezze magát és a nap végén egy fáradt kutyussal térhess haza. Bővebben


Jancsár Motel Székesfehérvár

Jancsár Motel Székesfehérvár

A szálloda Székesfehérvár belvárosától néhány percre helyezkedik el. Legyen szó akár családi nyaralásról, néhány napos üzleti útról, vagy csak átutazásról, szívesen látjuk vendégül és készséggel állunk rendelkezésére. Az épület 60 szobával rendelkezik. 24 db egyágyas szobával, 24 db kétágyas ... Bővebben


Platán Hotel Székesfehérvár

Platán Hotel Székesfehérvár

A királyok városában, Székesfehérváron mindössze öt perc sétára a központtól, mégis csendes, zöldövezeti környezetben vár a Hotel Platán. A teljesen felújított szállodában a vendég az első. Bővebben


Szent Gellért Hotel Székesfehérvár

Szent Gellért Hotel Székesfehérvár

A Szent Gellért Hotel a kiemelkedő szépségű történelmi belvárosban helyezkedik el. Néhány perc sétával elérhetőek a város legnevezetesebb kulturális értékei, épületei, múzeumai, éppen úgy mint a szórakozási, kikapcsolódási és bevásárlási lehetőségek. Bővebben


Szárcsa Hotel és Étterem Székesfehérvár

Szárcsa Hotel és Étterem Székesfehérvár

Székesfehérváron, a 63-as főút mellett található a békebeli hangulatban berendezett Szárcsa Hotel. Szállodánk különlegessége, hogy valamennyi szobánk és éttermi termünk más hangulatú, bútorzatú és színvilágú. Étterem, kerthelyiség, szabadtéri és beltéri wellness részleg medencékkel, szaunákkal, edzőterem, ... Bővebben


Vadászkürt Hotel Székesfehérvár

Vadászkürt Hotel Székesfehérvár

A Hotel Vadászkürt vonzó környezetet kínál mindössze 500 méterre Székesfehérvár központjától. A terrakotta meleg árnyalataival díszített szálloda ingyenes wifivel várja vendégeit. Bővebben


Hotel Magyar Király****

Hotel Magyar Király****

Megnyitotta kapuit Székesfehérvár legújabb és egyben legrégibb szállodája. A négycsillagos Hotel Magyar Király**** a közel 200 éves patinás műemlék épületben kívül-belül megújulva várja vendégeit. A `királyi` vendégeket 79 szoba és négy lakosztály, közel 400 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, egy három ... Bővebben


Hotel Novotel Székesfehérvár****

Hotel Novotel Székesfehérvár****

A szálloda a történelmi belváros szélén található, 300 m-re a barokk főutcától, ahol a város főbb nevezetességei, múzeumai rövid sétával elérhetők. Közvetlenül a szálloda mellett van a városi uszoda és strandfürdő, valamint az Alba Plaza bevásárlóközpont. Bővebben
Találatok száma: 23

67Sigma Étterem Székesfehérvár

67Sigma Étterem Székesfehérvár

Az étterem az igényes gasztronómia helyszíne Székesfehérváron. Lezser belvárosi elegancia, modern, mégis hagyományokon alapuló kreatív konyha. Bővebben


Cadeau Bonbon Székesfehérvár

Cadeau Bonbon Székesfehérvár

Kézműves bonbonokkal, táblás csokoládékkal, főzött kávéval és csodás forró csokoládéval várják vendégeiket a a Magyar Király Szállóval szemben. Bővebben


Cafe Mandala

Cafe Mandala

A Cafe Mandalában beszélgetni másokkal egy finom kávé vagy egy különleges tea kíséretében gyógyító hatással van a lélekre. Bővebben


Hatpöttyös Étterem Székesfehérvár

Hatpöttyös Étterem Székesfehérvár

A székesfehérvári Hatpöttyös étterembenl megváltozott munkaképességű és sérült emberek dolgoznak. Ez a munka jellegéből adódóan segíthet az egészséges társadalomnak abban, hogy megismerje, elfogadja, megértse kevésbé szerencsés társait. Híd lehet az egészséges és a fogyatékos emberek között. ... Bővebben


Kiskulacs Vendéglő Székesfehérvár

Kiskulacs Vendéglő Székesfehérvár

A Kiskulacs Vendéglő 1999-ben nyitotta meg kapuit Székesfehérvár központjában, a városon áthaladó 7-es út mentén, a Budai úton. A vendéglő stílusát a régi polgári hagyományok határozzák meg. A környezet, a berendezés és a kitűnő konyha, Krúdy korának hangulatát idézi. A vendéglőben - a környéken ... Bővebben


KávéSzínHáz Kávézó

KávéSzínHáz Kávézó

A KávéSzínHáz Kávézó Székesfehérvár történelmi belvárosának egyik legszebb terén, a Bazilika mögött található Hösök terén (Fekvő Katona szobra) a Kossuth utca 3. szám alatt nyitotta újra kapuit 2011. szeptemberében, az Országalmától csupán egy percnyire. Bővebben


M7 Bistro Székesfehérvár

M7 Bistro Székesfehérvár

Vendégeink, a Balatonra igyekvők, üzletemberek, kamionosok és a székesfehérváriak kedvükre válogathatnak a széles kínálatból: többféle pörköltből és gulyáslevesből, a látványkonyhában készülő finomságokból, és megkóstolhatják a négy órán át konfitált, omlós libacombot is. Bővebben


N-Joy Bistro and Club

N-Joy Bistro and Club

Az N-Joy Bistro&Club Székesfehérvár legújabb gyöngyszeme. Éttermünkben megtalálhatóak a hagyományos magyar ételek, illetve a nemzetközi konyha legfinomabbjaiból is válogattunk. Emellett nagy pizzaválasztékkal, finom italokkal várunk Mindenkit hétfőtől-vasárnapig nagy szeretettel! Bővebben


Noé-hegyi Borrend

Noé-hegyi Borrend

Székesfehérváron, Szent István király ősi koronázási székhelyén, 52 lokálpatrióta borbarát polgár 2002. május 18-án megalakította a Noé-Hegyi Szent István Borlovagrendet. Tagságunk az eltelt évek óta a magyar borkultúra iránti elkötelezettséggel munkálkodik boraink hírnevének öregbítésén. Az Alapszabályban ... Bővebben


Soho Étterem Székesfehérvár

Soho Étterem Székesfehérvár

Szezonálisan megújuló étlappal és igényes környezettel vár a város egyik legjobb étterme, a Soho. Üzleti találkozók, családi ünnepek és romantikus vacsorák tökéletes helyszíne. Bővebben


1 2 3   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
8000 Székesfehérvár , Vörösmarty Színház és Bartók Béla tér
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG