Kulturális Örökség Napok Szombathely 2020
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tom Jones koncert Magyarországon! Jegyek már kaphatók!
Tartsa esküvőjét exkluzív és különleges környezetben! Várjuk Móron, a Paulus Bormúzeum Étteremben!
Tartsa esküvőjét exkluzív és különleges környezetben! Várjuk Móron, a Paulus Bormúzeum Étteremben!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Kulturális Örökség Napok Szombathely 2020


A Savaria Múzeum és intézményei is csatlakoztak a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. 2020. szeptember 19-én ingyenes nyitva tartással és 15 órától ingyenes tárlatvezetéssel várják a látogatókat a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, az Iseumban és a Vasi Skanzenben.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Programok

15.00 Savaria Múzeum
Évmilliók húsz méteren
Huszonöt átlagos hosszúságú lépéssel jutunk el a Savaria Múzeum emeletén a Nyugat-Dunántúl földtörténetét, ősi élővilágát bemutató folyosó végéig, ugyanakkor 500 millió évet haladunk előre. Előre-hátra csatangolhatunk az időben, megismerkedve a kiemelkedő értékű földtani leletekkel, ősmaradványokkal, amelyek a terület jellegzetes múltjának a tanúi. Megelevenednek a nedves, meleg időszak babérlevelű erdőiben csörtető őselefántok, a Bérbaltaváron feltár csonttemető növényevői és ragadozói, a jégkorszak hűvösebb klímájában élő mamutok és hódok, de tanúi lehetünk a Sághegy létrejöttének és a faopál kialakulásának. Megtudhatjuk, hogyan derítették ki a tudósok, hogy a Soproni-hegység és a Kőszegi-hegység – bár megjelenésükben nagyon hasonlítanak, a földtörténet eltérő időszakában jöttek létre.
Tárlatvezető: dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes

15.00 Smidt Múzeum
A Smidt Múzeum festményei nyomában
A Smidt Múzeum sokoldalú gyűjteményéből ezúttal a 18-20. századi festményeket mutatjuk be. A tárlatvezetésen megismerkedhetnek híres festők – Dorfmeister István, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály – életpályájával és a múzeumban kiállított képzőművészeti alkotásaival éppúgy, mint híres megfestett történelmi személyiségekkel, például Klapka Györggyel, Görgey Artúrral és Mária Terézia családjával. Emellett bepillantást nyerhetnek Sterio Károly művészeti világába és két szombathelyi festőművész életébe is. A portrék és tájképek sorát a képórák és miniatűr festmények teszik még izgalmasabbá.
Tárlatvezető: dr. Hollerné Mecséri Annamária történész, intézményvezető

15.00 Iseum Savariense
A római magánvallásosság
A római emberek mindennapi vallásos tevékenysége nem templomokban, hanem otthon, a lakóépületek házi szentélyeiben zajlott. A családfő (pater familias) itt mutatta be szokásos áldozatát az isteneknek, amellyel a család boldogulását, a ház és a birtok biztonságát kívánták biztosítani. A házi szentélyek – larariumok – nagy számban megmaradt istenszobrai között különleges helyet foglal el a Veszprém megyei Nagydém határában 1906-ban talált leletegyüttes, amelynek szobrai és egyéb bronzedényei egykor egy előkelő, feltehetően lovagi rangú birtokos tulajdonában voltak. Az Isuemban látható darabok a Nemzeti Múzeumban őrzött eredetik hiteles másolatai.
Tárlatvezető: Sosztarits Ottó régész, intézményvezető-helyettes

15.00 Vasi Skanzen
Vasi hegyközségek
A magyar borkultúra igen mély tradícióját képviselik a kisparcellás történeti szőlőhegyek. Kialakulásuk számos esetben legalább a középkorig nyúlik vissza, hagyományviláguk pedig a feudalizmuskori hegybéli helységek, hegyközségek elfeledett hagyományaiból ered. Az erdőkben egykor gyepüvel védett, vegyes műveléssel (szőlő, kaszáló gyümölcsös, zöldségeskert, szántó, legelő) fenntartott paraszti szőlőhegyek reliktumai a mai napig megtalálhatók Vas megyében és szerte a Közép- és Nyugat-Dunántúlon.
Tárlatvezető: dr. Illés Péter PhD etnológus főmuzeológus

Szeptember 19-én a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum, az Iseum és a Vasi Skanzen kiállításainak megtekintése és a 15 órakor kezdődő tárlatvezetés INGYENES!

Forrás: Múzeumok honlapja

További ajánlataink

2020.09.15. - 2021.10.31. Szombathelyi kiállítások 2021
Pitykétől a bicskáig - Fémművesség a vasi hagyományos közösségek életében - időszaki kiállítás

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Érdemes felkeresni!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás