Magyar Nemzeti Múzeum - programok, kiállítások, múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések!
Magyar Nemzeti Múzeum - programok, kiállítások, múzeumi foglalkozások, tárlatvezetések!
Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc
Herman Ottó Múzeum és kiállítóhelyei - Miskolc

A Mozaik Múzeumtúra egy, a Néprajzi Múzeum által megvalósított, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagyszabású múzeumnépszerűsítő program, amelynek elsődleges célja, hogy megismertesse a szélesebb nyilvánossággal a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát, növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát. A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, de bízunk benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítanunk. A megvalósítandó program a 2014-ben elindított Mozaik Múzeumtúra folytatása, a program megvalósításában a Néprajzi Múzeum közreműködő partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

A Mozaik Múzeumtúra programjai a Néprajzi Múzeumban

Pedagógusoknak előzetes regisztrációval minden programunk nyitott, a létszámkeret erejéig fogadjuk a regisztrációkat. A részvétel ingyenes.

Tárlatvezetések diákoknak

december 1., péntek 9.00-10.00

  • Felfedező túrák az állandó és időszaki kiállításokban kurátori szakvezetéssel, zenével, mesével. (előzetes bejelentkezés alapján, pedagógusoknak nyitott program)
  • A Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállítás felfedezése. Hol, mikor, kik, miért, mit viseltek a lábukon, milyen a hétköznapi élet és az ünnep mezítláb vagy lábbeliben? Fülöp Hajnalka kurátor vezetésével

Interaktív tárlatvezetés

A magyar néphagyományos kultúrája című állandó kiállításban. Időutazás, mely során a fiatalok megismerhetik, hogyan élték mindennapjaikat, hogyan öltözködtek, laktak, gazdálkodtak, ünnepeltek 100-150 évvel ezelőtt a magyar falvakban, tanyákon és a mezővárosokban élő parasztemberek. Koltay Erika múzeumpedagógus vezetésével.

A pákászlegény útja...

Zenés, mesés, táncos kiállítási vándorút a Görömbő Kompánia és a gyerekek aktív közreműködésével december 1., péntek 9.30-10.30

A teremről teremre vándorló pákászlegény megismerkedik a halászok, pásztorok, földművesek, molnárok, falusi mesteremberek életével, tárgyaival, míg végül párt választ magának, és megházasodik, majd párjával boldogan élnek, míg meg nem halnak. A diákok A magyar nép hagyományos kultúrája című állandó kiállításban látott tárgyak megismerése közben maguk is szereplői lesznek a mesének.

Kontinensek kutatói – tematikus előadások

december 1., péntek 9.00-10.00

A diákok a Néprajzi Múzeumban őrzött különleges műtárgyak történeteiről néprajzkutatóktól hallhatnak.
(előzetes bejelentkezés alapján, pedagógusoknak nyitott program)

Gyarmati János: Magyarok az inkák utolsó fővárosa nyomában

1572-ben a spanyolok elfoglalták az őserdőbe visszahúzódott inkák utolsó fővárosát, Vilcabambát, ami elnéptelenedett, és benőtte az erdő. A 18. század végétől próbálták újra meglelni, abban a reményben, hogy kincseket lehet ott találni. Ebbe a kutatásba kapcsolódott be Fejős Pál 1940-ben, majd Rosner Géza 1964-ben, aki részesévé vált az izgalmas felfedezésnek. Az általa gyűjtött tárgyakat, köztük egy Vilcabambából származó tetőrögzítő követ őrzünk itt a múzeumban.

(múzeumpedagógiai műhely, földszint)

Kerezsi Ágnes: Sámánok nyomában

Szibériában Kerezsi Ágnes néprajzkutató több alkalommal járt Szibériában. Sok-sok tárgyat gyűjtött a múzeum részére és több ezer fotóval dokumentálta a szibériai nyelvrokonaink mai életét. Vetített-képes előadásában saját kutatóútjairól mesél.
(213. terem, második emelet)

Szeljak György: Indiánok között Mexikóban

Miként gondolkodnak a Huasteca hidalguese területén élő nahua indiánok a körülöttük levő világról? Hogyan élik hétköznapjaikat és ünnepnapjaikat? Erről mesél Szeljak György antropológus, aki ott járt közöttük.
(Vajda László-terem, első emelet)

Földessy Edina: Maszkok Afrikából

A múzeum közel 300 nagyon értékes, Afrikából származó maszkot őriz. Az álarcokon minden elemnek és ábrázolásnak jelentése van. Ezekről mesél Földessy Edina, az Afrika gyűjtemény kurátora az eredeti maszkok bemutatásával.
(kamara-kiállítótér, földszint)

Mesékbe szőtt múltunk titkai

december 1., péntek 11.00-12.00, december 3., vasárnap 15.00-16.00

A Magyar Népmese Színház előadása: A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – avagy Katinka kertje, zenés mesejáték

„A király azon tépelődött, hogy legkisebb leánya Katinka kívánságát bizony nem tudja teljesíteni, mikor is hintója beleragadt a sárba. A disznócska ugyan segített a királyon, de cserébe elvitte magával Katinkát. Hát búsulhatnánk, de még se, mert a disznócska királyfivá változott. Azonban csak ez után jöttek az igazi bonyodalmak!”

A történet számos mozzanata kapcsolódik a Múzeum állandó kiállításában bemutatott tárgyakhoz, melyek megtalálásában felfedezőlapok segítenek. (aula, földszint)

Digitális pedagógia

december 1., péntek 14.00-15.00

A digitális segédanyagok egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak az oktatásban. A Néprajzi Múzeumban szintén fontos feladat a gyűjtemények digitalizálása és elérhetővé tétele a nagyközönség számára. Programunk fő célja, hogy e két szálat összekapcsoljuk, ezzel is segítve a pedagógusok munkáját e digitális tartalmak oktatásban történő felhasználásában.

Bíró Gábor: Gyűjtemények és kutatások, példa: A kölcsei bábtáncoltató betlehemezés

Pálóczy Krisztina: Énektanítás archív hanganyagok felhasználásával

Koltay Erika: Archívfilm-klipek a nép- és honismeret oktatásában

(Vajda László-terem, első emelet)

Folyamatos programok diákcsoportoknak

december 1., péntek 10.00-14.00

  • archív felvételek, kisfilmek és roma tematikájú játékfilmek vetítése (213. terem, második emelet)
  • kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók (közönségterek, első emelet)
  • közösségi alkotás: óriás szőnyeg és üvegablak készítés (második emelet)
  • felfedezőlapok játékos feladatokkal – az épület és tárlatok önálló vagy csoportos felfedezése

A programokon a részvétel ingyenes.

A programváltozás jogát fenntartjuk.

loading...
KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Mozaik Múzeumtúra programok 2017