Műcsarnok Filmkör 2022
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Jön a Tuning és Retró Fesztivál! Egy vadonatúj autós fesztivál vár rád Budapesten!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Ismét az ősz egyik legnagyobb balatoni gasztrorendezvénye, a siófoki Halfesztivál!
Pontyshow 2022 - Horgászkiállítás és Vásár Budapest, Hungexpo
Pontyshow 2022 - Horgászkiállítás és Vásár Budapest, Hungexpo
Csabai Kolbászfesztivál programok
Csabai Kolbászfesztivál programok
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló
Őszi programajánló

Műcsarnok Filmkör 2022

Népszerűség
2022.10.12. - 12.14.

A Műcsarnok Filmkör őszi sorozata: Az idő.

Program 2022

MŰCSARNOK FILMKÖR 2022 ŐSZ / TÉL | AZ IDŐ
2022 ŐSZ / TÉL | AZ IDŐ | BESZÉLGETÉSEK FILMEKRŐL

SOROZATSZERKESZTŐ: CIEKLINSKI SÁNDOR

A Műcsarnok Filmkör programon 10 vagy 15 alkalmas Műcsarnok Filmkör bérlettel, támogató jeggyel vagy 2022. április előtt kiállított érvényes Műcsarnok éves belépővel lehet részt venni.
15 alkalmas bérlet 15000 Ft
10 alkalmas bérlet 10000 Ft
Támogató jegy 1.800,- Ft
Kedvezményes támogató jegy 1.000,- Ft
A kedvezményes támogató jegy megvásárlására a mozgáskorlátozottak és 1 fő kísérőjük, a sajtóigazolvánnyal rendelkezők és a Műcsarnokkal együttműködési megállapodással rendelkező szervezetek tagjai jogosultak.

Vetítések

OKTÓBER 12., SZERDA 18 ÓRA
Charlie Chaplin: Modern idők (Modern Times, 87 perc, 1936)

Előadó: Báron György

André Bazin a Csavargó figuráját egyenesen a civilizáció mitikus héroszaihoz – Ulysseshez vagy Rolandhoz – hasonlította. „Akárhányszor nézzük is meg Chaplin filmjeit – írta –, hatásuk sohasem csökken, sőt, épp ellenkezőleg, egyre nagyobb lesz... A meglepetés ereje már az első látásra elszáll, és annak a sokkal magasabb rendű gyönyörűségnek engedi át a helyét, amit a tökéletes alkotásnak kijáró várakozás, majd pedig a beteljesedés jelent.” Az 1936-os Modern idők az elkészülte óta bearanyozódott, klasszikussá lett, ám jottányit sem kopott. Antiutópiája a gépek uralta világról s benne az esendő, tétova kisemberről ma legalább olyan időszerű, mint nyolcvanhat éve volt. Fontosabb epizódjait, mint az etetőgép, a fogaskerekek közé szorult munkás, vagy a halandzsaszöveggel elénekelt Titine-dal, máig idézik... Ha a burleszk „a filmművészet legédesebb gyermeke”, miként Hevesy Iván állította, akkor Chaplin életműve a filmtörténet természetes gyermekkora. Ám ha a filozófiáját nézzük, szó sincs gyermekkorról. Chaplin visszaemlékezése szerint a Modern idők ötlete annak a beszélgetésnek a nyomán született, amelyet Mahatma Gandhival folytatott a gépesítés jótéteményeiről és veszélyeiről. Filmművészet ennyire felnőtt még soha nem volt; a kis clown a glóbusz nagy gondolkodóinak sorába emelkedett, miközben maradt, ami volt: az univerzum bohóca.

OKTÓBER 19., SZERDA 18 ÓRA
Radu Jude: Bánom is én, ha elítél az utókor (Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari, 139 perc, 2018)

Előadó: Margitházi Beja

Mariana, a fiatal rendezőnő egy ambiciózus nyilvános performanszot készít elő. Élőben, Bukarest egyik közterén rekonstruálná, azaz játszatná újra civil önkéntesekkel a román történelem egyik sötét pillanatát, a Vasgárda-vezető Ion Antonescu által elrendelt 1941-es odesszai mészárlást, melynek során román katonák több tízezer zsidót végeztek ki, válogatott módszerekkel. A makacsul kutató, jegyzetelő, archív anyagokat vizsgáló rendezőt a próbák során többen is igyekeznek lebeszélni a provokatívnak titulált előadásról, miközben a statiszták is lázadozni kezdenek és a magánélete is romokban hever. A többszörös Berlinale-díjas Radu Jude történelmi témákat különféle, stilizált módszerekkel színre vivő munkái közül (Aferim!, The Dead Nation, The Exit of the Trains) nem ez a legjobb, de kétségtelenül az egyik legprovokatívabb, mert az elvont történelemfilozófiai és művészetelméleti kérdéseket olyan nyílt ellentétek ütköztetésével vizsgálja, mint: történeti kutatás vs. Holokauszt-tagadás, alkotói szabadság vs. cenzúra, szenvedélyes igazságkeresés vs. közömbös ignorancia, történelmi valóság és jelenkori fikció.

OKTÓBER 26., SZERDA 18 ÓRA
Joel Coen: A nagy ugrás (The Hudsucker Proxy, 111 perc, 1994)

Előadó: Varga Zoltán

New York, 1958. december. A Hudsucker iparvállalat tragikus hirtelenséggel megüresedő igazgatói székét a sors szeszélye – no meg a vezetőség intrikái – folytán egy naiv fiatalember, Norville Barnes foglalja el. A baleknak hitt Norville-nak azonban olyan meglepetés van a tarsolyában, amely lázba hozza az egész országot. A Véresen egyszerű, az Arizonai ördögfióka, A halál keresztútján és a Hollywoodi lidércnyomás című filmjeik révén a Coen fivérek (Joel és Ethan) a posztmodern filmművészet ünnepelt alkotóinak számítottak, amikor bemutatták A nagy ugrást. A Sam Raimivel közösen írt szatirikus komédiát a premierjén sem szakmai, sem közönségsiker nem fogadta; ma azonban már a kultuszfilmként „rehabilitált” alkotások között tartható számon. A különös karriertörténetet az idő nagy körforgásába ágyazó film nemcsak látnoki látványvilágának és pazar – Hacsaturján-műveket is használó – zenekíséretének köszönhetően lehet emlékezetes, de a főbb szerepekben olyan színművészek remek alakítása miatt is, mint Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh és Paul Newman.

NOVEMBER 2., SZERDA 18 ÓRA
Lee Chang-dong: Mentolos cukorka (Peppermint Candy, 129 perc, 1999)

Előadó: Vincze Teréz

A kortárs koreai film egyik meghatározó rendezője, Lee Chang-dong ezzel a filmmel időutazásra invitálja nézőit a 20. század végének viharos koreai történelmébe. A cselekmény sajátos felépítése, ahogy a történet az időben visszafelé haladva bontakozik ki előttünk, különös módon erősíti fel az események és (tragikus) következményeik összefüggését. A narratív technika különös fénytörésbe állítja az egyéni sorsok és a történeti körülmények összefüggéseit, és Lee főhőse sorstragédiáján keresztül bonyolult történeti összefüggéseket tesz átélhetővé a Korea történelmét kevéssé ismerő nézők számára is.

NOVEMBER 9., SZERDA 18 ÓRA
Ingmar Bergman: A hetedik pecsét (Det Sjunde inseglet, 96 perc, 1957)

Előadó: Mátyás Péter

Ez egy középkori mese a Jó és a Rossz örök küzdelméről, az Isten és az Ördög hatalmi viszályáról, a szabad akarat lehetőségeiről és korlátairól. Egy lovag tíz év véres csatái után szolgájával együtt hazatér a keresztes háborúból hűséges kedveséhez. Utazásuk élményei nyomán, miközben megjelenik előttük a megszemélyesített Halál is, a szereplők kilépnek a strindbergi lélektani dráma kereteiből, teológiai és filozófiai dimenziókba emelve történetüket. „Túl jó dolgunk volt, túlságosan elégedettek voltunk, ezért az Úr ráncba akart szedni és ránk zúdította az égi tűzvészt…” – figyelmezteti szolgája a lovagot.

NOVEMBER 16., SZERDA 18 ÓRA
Andrej Tarkovszkij: Tükör (Zerkalo, 108 perc, 1974)

Előadó: Cieklinski Sándor

A Tükör Tarkovszkij legszemélyesebb alkotása. Vallomás a családjáról és alkotói identitásáról. Az önreflexív film minden intimitása ellenére képes egyetemes lenni, a főszereplő tudati és idősíkok közötti utazását követve egy egész nemzedék, az orosz nép nevében tud mesélni egy korszakról, a nagy háború kollektív emlékezetéről és az azt követő évek életérzéséről.

NOVEMBER 23., SZERDA 18 ÓRA
Alain Resnais: Tavaly Marienbadban (L’année derniere a Marienbad, 94 perc, 1961)

Előadó: Gelencsér Gábor

Az Alain Robbe-Grillet forgatókönyvéből, Alain Resnais rendezésében készült francia alkotása filmtörténet vitathatatlan, talán legtöbbet idézett klasszikusa, amelyet hírből bizonyára az is ismer, aki még nem látta. Mindez bizonyos értelemben tehertétel is: amennyiben a modern filmművészet tudatfilmes formájáról van szó, akkor biztos ez a mű a legfontosabb hivatkozási alap. A Tavaly Marienbadban valóban a szerzői film fogalmán belüli önálló műfaj, avagy műfaji mintázat (mentális utazásfilm) legkiválóbb, legradikálisabb, fokozhatatlan darabja. Ám filmtörténeti értékén túl önmagában is élvezetes: egy szerelmi háromszög-történet keretében szól nő és férfi örökké kiismerhetetlen, titokzatos, beláthatatlan kapcsolatáról. Vajon mi történt tavaly Marienbadban?

NOVEMBER 30., SZERDA, 18 ÓRA
Caj Ming-Liang: Viszlát, Sárkány fogadó (Bu san, 82 perc, 2003)

Előadó: Nagy V. Gergő

Ha a mozi egy „gépezet az idő elgondolására” (Jean Epstein), akkor a Viszlát, Sárkány fogadó a filmművészet elemi feladatát teljesíti: azt mutatja meg, ahogy egy bezárás előtti tajvani moziban meggörbül, kinyúlik, s végső soron megáll az idő. Tajpej patinás Fu-Ho filmszínházában egy régi klasszikus wuxiát vetítenek az utolsó éjszakán, és a visszhangos épületben a jegypénztáros, egy magányos férfi, meg a vetített film egyik-másik szereplője kába kísértetként köröznek egymás körül – mintha valamiféle kozmikus rituálét hajtanának végre. Caj Ming-liang remekműve nem annyira a moziba járás szentimentális búcsúdalát zengi, mint inkább a vetítőtermek különös metafizikáját kutatja: annak a mágikus intézménynek állít lenyűgöző emlékművet, amely álomképekkel és vibráló fantomokkal árasztotta el a huszadik századot, s amelynek „mesterséges éjszakájából” – Robert Desnos szavaival élve – „kiáradt a modern szerelem.”

DECEMBER 7., SZERDA 18 ÓRA
Michael Mann: Az erőszak utcái (Thief, 1981, 122 perc)

Előadó: Varró Attila

„Kifutok az időből, elvesztek mindent, mert nem tudok elég gyorsan melózni, futni, hogy utolérjem magamat” – vallja Michael Mann első mozifilmjének kasszafúrója, aki egy utolsó nagy rablással szeretné behozni mindazt az időt, amelyet ifjúságából az élet elrabolt. Mann életművében mindent az óra irányít, kőkemény professzionalista hősei folyton versenyt futnak az idővel, de egyik alteregóját sem hajtják olyan ellentmondásos érzelmek ebben a rohanásban, mint a tolvaj Frank-et – a nemrég elhunyt James Caan halhatatlan alakításában.

DECEMBER 14., SZERDA 18 ÓRA
Mervyn LeRoy: Megtalált évek (Random Harvest, 122 perc, 1942)

Előadó: Nagy V. Gergő

„Az életem veled kezdődött. Nincs nélküled jövőm.” Ezekkel a szavakkal kéri feleségül a háborúban önmagát elfelejtő férfi azt a bárénekesnőt, aki a békében tévelygő embert magához fogadta, ám nem sokkal később őt felejti el, hogy visszatérhessen a régből felderengő, fényűző életéhez. Klasszikus Hollywood egyik legnagyszerűbb giccsfilmjében az amnézia kettétöri a világot és megkettőzi a bávatag főszereplőt, hogy aztán a szétválasztott univerzumok szépséges módon fonódjanak össze a halottakat is megríkató fináléban. James Hilton pazar ponyvájának varázslatos adaptációja egy korabeli kritikus szerint olyan élmény, mint reggelire befalni egy tálnyi borotvahabot, de az eltelt idő távlatából már evidens: az olcsó melodrámák édeskés tajtéka mögött metafizikus mélységű és megrendítő hatású történet rejtezik.

Forrás: Szervezők


2022.10.12. - 2022.12.14.
Találatok száma: 11

Green Hotel**** Budapest

Green Hotel**** Budapest

A Green Hotel Budapest a főváros egyik egyedi stílusú szállodája, a kiemelt rendezvényközpont közelében, a Puskás Ferenc Stadionnál. Különböző, a természet meghitt nyugalmát idéző hangulatban kialakított, tágas és modern szobákkal, illetve üzleti és családi rendezvényekhez, kisebb konferenciákhoz ... Bővebben


Hotel Lucky***

Hotel Lucky***

A Hotel Lucky*** kényelmes szobáival, konyhás, légkondicionált apartmanjaival minden elvárásnak megfelel, akár üzletemberek, turisták vagy tranzit utasok veszik igénybe szolgáltatásait. Legtöbb szobánkban vezeték nélküli internet hozzáférést biztosított. Éttermünk gazdag büféreggelivel várja kedves ... Bővebben


Passzió Panzió

Passzió Panzió

A panzió Zugló zöldövezetében található. Könnyen megközelíthető a belvárostól és az M3 autópályától. Szobáiban a vendégek kényelemre lelnek, akár pihenés akár munka céljából érkeznek a családias hangulatú szálláshelyre. Minden szobához fürdőszoba, rádió, kábeltévé, ventilátoros csillár tartozik. ... Bővebben


Szőnyi Garden Hotel Pest *** Superior és Étterem

Szőnyi Garden Hotel Pest *** Superior és Étterem

A Szőnyi Hotel*** Zuglóban található, így vendégeink egyszerre élvezhetik a belváros közelségét és a zöldövezet nyugalmát. Házunk 42 szobával rendelkezik, melyekben 90 fő szállásolható el. Budapest történelmi belvárosa autóval vagy tömegközlekedéssel néhány perc alatt elérhető. Legfontosabb célunk, ... Bővebben


Ajtósi Dürer sori Kollégium

Ajtósi Dürer sori Kollégium

Az Ajtósi Dürer sori Kollégium 9 emelete otthont nyújt az Eötvös Loránd Tudományegyetem minden karáról érkező hallgatóknak. Bővebben


Danubius Hotel Arena****

Danubius Hotel Arena****

A hotel Budapest legnagyobb sport- és rendezvénycentrumainak közelében, a Puskás Ferenc Stadion és a Papp László Sportaréna közvetlen szomszédságában helyezkedik el. A hotel frissen felújított, mediterrán hangulatú, fürdőszobás, légkondicionált szobái ideális helyszínt biztosít sporteseményekre, ... Bővebben


Hotel Amadeus*** Budapest

Hotel Amadeus*** Budapest

A Hotel Amadeus Budapest zöldövezetében, Zugló kertvárosában csendes, kellemes környezetben helyezkedik el, a belvárostól és a Hungexpo területétől is csak néhány kilométerre. A szálloda 39 tágas, kényelmes szobával, valamint körpanorámás étteremmel, kerthelységgel, konferenciatermekkel és egy ... Bővebben


Hotel Romantik Panzió Budapest

Hotel Romantik Panzió Budapest

Hotelünk családias környezetben üzemel, mely Budapest belvárosától 3 km-re, a Városliget turisztikai látványosságainak közelében, az M3-as autópálya bevezető szakaszánál található. A Romantik Hotel a romantikát nemcsak a nevében viseli, hanem megjelenésében is: diófa falborítás, antik szekrények, régi ... Bővebben


Hotel Veritas Budapest

Hotel Veritas Budapest

A Hotel Veritas a Papp László Sportaréna, a SYMA kiállítási központ és az EXPO kiállítási területhez is közel található. Bővebben


Hotel Zugló Budapest

Hotel Zugló Budapest

Hotelunk Zuglóban, Pest egyik legelegánsabb, legrégebbi kerületében helyezkedik el, közel a város főbb látnivalóihoz. Légkondicionált szobáink LCD TV-vel, hűtőszekrénnyel illetve mini bárral, telefonnal, internet csatlakozási lehetőséggel vannak ellátva. Bővebben


1 2   


Találatok száma: 30

Aranyhal Vendéglő Budapest

Aranyhal Vendéglő Budapest

Vendéglőnk már évtizedek óta családi vállalkozásként üzemel, ahol mindig kiemelt hangsúlyt fektettünk a színvonalas vendéglátásra és a tradicionális magyar konyha kínálta gasztronómiai élmények megőrzésére. Méltóan az Aranyhal névhez, a hazai halétel különlegességek széles választékát kínáljuk; korhely ... Bővebben


Bagolyvár Étterem és Terasz Budapest

Bagolyvár Étterem és Terasz Budapest

A Bagolyvár egy családias hangulatú étterem, amely nagyanyáink és anyáink vasárnapi ebédjeit, vacsoráit idézi és a hagyományos magyar vendégszeretet értékeit kínálja az új évezred vendégeinek. Bővebben


Bocanova Olasz Étterem és Pizzéria Budapest

Bocanova Olasz Étterem és Pizzéria Budapest

Célunk, hogy vendégeink nagyon kellemes, igényes környezetben kóstolhassák meg a tradicionális olasz régiók konyháinak ízeit. Bővebben


Pavilon Kert Budapest

Pavilon Kert Budapest

Tökéletes kikapcsolódás a város zöld szívében. Ha azt mondjuk, Városliget, szinte biztos, hogy azonnal elmosolyodsz, hiszen ez az a hely Budapesten, amit egyszerűen nem lehet nem imádni. A közvetlen közelben a Széchenyi fürdő, az imádott Állatkert és a gyönyörű Hősök tere is, így nem csoda, ha örömmel és ... Bővebben


Robinson Restaurant Budapest

Robinson Restaurant Budapest

A Robinson Restaurant 1989-ben nyitotta meg kapuit a gasztronómia kis szigetén, a Városligeti tavon, amely a Hősök terétől néhány perc sétával elérhető. A Robinson az elmúlt évtizedekben a főváros közönségének és az itt élő külföldiek kedvelt éttermévé vált. Számos világsztár (Arnold Schwarzenegger, ... Bővebben


Stefánia Pizzéria és Étterem Budapest

Stefánia Pizzéria és Étterem Budapest

Zuglóban a Városliget szomszédságában, a Stefánia és a Thököly út sarkán kellemes hangulatú éttermünkben várjuk kedves vendégeinket. Nyáron nyitott, télen zárt teraszunkról szemlélheti a Stefánia úti fasor látványát. Belső termeink kellemes hangulatát a barátságos felszolgálás a természetes anyagokból ... Bővebben


Széchenyi Kertvendéglő Budapest

Széchenyi Kertvendéglő Budapest

A Széchenyi Kertvendéglő Budapest szívében, a Széchenyi fürdő patinás épületének tövében található, és bár a belvároshoz közel van, csodálatos körpanorámájának köszönhetően mégis távol áll a sematikus belvárosi pincehelyiségektől és a régi bérházak éttermeitől. Míg nyáron az étterem nyitott, de ... Bővebben


Szőnyi Étterem Budapest

Szőnyi Étterem Budapest

Éttermünk Zuglóban, a Városliget közelében, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt jól megközelíthető helyen, ugyanakkor csendes környezetben található. Bővebben


Trófea Grill Étterem Zugló

Trófea Grill Étterem Zugló

Az étterem, ami már a századfordulón is fogadta a budapesti polgárokat, most különleges szolgáltatásokkal várja Önöket! Varázslatos svédasztalt állítottunk fel, amelyről meghatározott összegért korlátlanul fogyaszthat, több mint 100 féle ételből és italból! Bővebben


VAN BORIS

VAN BORIS

Nyitottunk Zuglóban egy helyet, ahol lehetsz, ehetsz, ihatsz...Találsz itt teát, kávét, finom falatokat, sört a csapon, minőségi párlatokat és Van Boris! Bővebben


1 2 3   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Érdemes felkeresni!

Néprajzi Múzeum Budapest
Néprajzi Múzeum Budapest
  • Budapest
  • XIV. kerület
Szépművészeti Múzeum Budapest
Szépművészeti Múzeum Budapest
  • Budapest
  • XIV. kerület

Pontos cím, geokód, térkép
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események