Múzeum+ Szépművészeti Múzeum 2020
Budapesti Pörkölt Parádé Parádés Hangulatban!
Budapesti Pörkölt Parádé Parádés Hangulatban!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Múzeum+ Szépművészeti Múzeum 2020

2020. október 8.

2020-ben is folytatódik a nagy sikerű Múzeum+ sorozat, amely hosszabbított nyitvatartás keretében várja a látogatókat. A több mint tíz éve működő programsorozat hónapról hónapra megújult témákkal, de hasonló felépítéssel várta az érdeklődőket: tárlatvezetések, workshopok, vendégfellépők vezetései, zenei koncertek, táncperformanszok, irodalmi előadások, finom ételek és különleges borok segítették a gyűjtemények megismerését, felfedezését.

Múzeum+ OKTÓBER: TIZIANO

2020. október 08. 18:00 - 22:00

PROGRAM

18.00 –21.30 RÉGIZENEKONCERT A TABULATÚRA RÉGIZENE EGYÜTTESSEL
A Tabulatúra Régizene Együttes fő arculata a középkortól a XVIII. századig terjedő zenei emlékek hiteles megszólaltatása, zenetörténeti ismeretterjesztés, különös tekintettel a magyar hagyományokra és a nemzeti folklórkincsre. A zenekar 2000-ben alakult, tagjai historikus hangszereken, korhű hangszerelésben játszanak, hangszerbemutatókkal, ismeretterjesztő és hagyományőrző zenei előadásokkal, emlékműsorokkal gyakran szerepelnek hazai rendezvényeken, koncerteken, de rendszeres fellépők külföldön is. Műsorainak tematikája a középkori zenétől a reformkori hangszeres darabokig folyamatos. A zenekar régizeneklubja 2004-től működik, öt megjelent nagylemezük van, emellett történelmi témájú filmekben, színpadi darabokban, múzeumi és egyéb kulturális projektekben is gyakran vesznek részt.

Tagok:
Rossa Levente Bors: rebek, viola, fidula, barokk és népi hegedű, görbekürt, töröksíp, ének
Bencze Balázs m. v.: lantok, koboz, ciszter, gitárok, szász líra, ének
Huber Henriett: tekerő, furulyák, ritmushangszerek, ének
Lénárd Kata: ének, oktávspinét, ritmushangszerek
Richter Dorottya: viola da gamba, basszusrebek, cselló
Szabolcs Ákos: ütőhangszerek

Helyszín: Márvány Csarnok

18.00 MESÉL A MŰVÉSZETI ÍRÓ – Hogyér’ manapság a Tiziano?
Martos Gábor művészeti író, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagja
A Szépművészeti Múzeum Mária gyermekével és Szent Pállal című Tiziano-festménye – műkereskedelmi szemmel
Helyszín: Schickedanz-terem

A Magyar Nemzeti Bank 2015 júliusában jelentette be, hogy az Értéktár Program keretében egy hazai magángyűjtőtől 4,5 milliárd forintért megvásárolta Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, és a Szépművészeti Múzeumban helyezte letétbe. A képet a Magyar Királyi Postatakarék 1932. évi első aukcióján 300 pengőért kínálták, 2005 májusában a Nagyházi Galéria árverésén 140 millió forinton ütötték le – igaz, ezeken még nem eredeti Tizianóként szerepelt, az itáliai mester szerzősége csak később nyert bizonyítást. De vajon mennyi ma egy ilyen festmény ára a nemzetközi műtárgypiacon; megérte vagy nem az érte kifizetett hatalmas összeg, amennyit sem azelőtt, sem azóta nem fizettek Magyarországon egy műtárgyért, illetve mi ennek az árnak a hatása a hazai műtárgypiacra? – Ezeknek a kérdéseknek igyekszünk utánajárni a sokféle műkereskedelmi párhuzamot elemző vetítettképes előadáson.

19.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ
Martos Gábor és Gréczy Emőke beszélgetése
Helyszín: Schickedanz-terem

19.30 TÁNCBEMUTATÓ
Reneszánsz táncbemutató a Tabulatúra Régizene Együttes kíséretében.
Helyszín: Reneszánsz Csarnok

20.10 MESÉL A MŰVÉSZETTÖRTÉNÉSZ – Velencétől Augsburgig: Tiziano, a nemes portréfestő – Béres Csenge
Pápa, dózse, császár, hercegek és előkelőségek – mind a reneszánsz velencei festőfejedelmét, Tizianót bízták meg arcképük elkészítésével. Az itáliai mestert Európa-szerte becsülték érzékeny, mégis méltóságteljes portréiért, melyekből két remekmű a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében található. Tiziano munkájának jutalmaként V. Károly német-római császártól elnyerte a nemesi címet is.

TERVEZETT TÁRLATVEZETÉSEK A KIÁLLÍTÁSOKBAN – magyar nyelvű vezetések, részben interaktív elemekkel

Velencétől északra – érzékiség és manierizmus – Mertus Ágnes
Kétségtelen, hogy a 16. századot az azt szinte végigélő Tiziano festészete fémjelezi talán a legjobban. Művészete évszázadokkal később is etalonnak számított. Most azonban egy kicsit északabbra tekintünk, hogy a korszak egy másik arca is felvillanjon előttünk: a pompás, a frivol, a vérfagyasztó és a játékos.
Helyszín: XXXIII. és XXV. terem

Egyedül Tizianónak kell megadnunk a tökéletes kolorit dicsőségét – Cser Judit
Tiziano Vecellio Európa első sztárfestője volt, akinek pápák, császárok és hercegek versengtek a kegyeiért. Hogyan érdemelhette ki ezt a címet? Mi lehet Tiziano festészetének a titka?
Helyszín: XXI. terem

Egy műfaj születése. Hasonlóság és idealizmus a portréfestészetben – Lovass Dóra
Az önálló portré kialakulása a reneszánsz korban megjelenő új emberképpel, a modern individuum megjelenésével függ össze. A portré hasonlít valakire, felidéz valakit vagy valamit és gyakran ránk tekint, vagyis fizikai létén túl metafizikai, néha teológiai dimenzióval is rendelkezik.​
Helyszín: XVII. terem

Hegyek kötik össze – a nagy párválasztás. Interaktív játék a képek között – Kovács Vera
Bár ez Alpoktól délre és északra a művészek eltérő stílusban gondolkoztak és alkottak, ezek az irányzatok az évszázadok folyamán elválaszthatatlanul egymásba fonódtak. Az interaktív játék folyamán kiderül mi köt össze és mi választ el egymástól minket – a délit az északitól, a nőt a férfitól.
Helyszín: XV. terem

Lendület Tizianótól. Interaktív játék a képek között – Záray Szilvia
Tiziano műhelyében tanult El Greco (is). Mindketten csodás alkotásokat hagytak ránk, pedig mennyire másképpen láttatták a világot. Játszunk a színekkel: milyen hatással vannak ránk; mit látunk meg és vajon miért; és mit árul el mindez belőlünk?
Helyszín: XXIV. terem

Tiziano és az antikvitás: Bacchus és Ariadné története – Tóth Noémi
Helyszín: a Klasszikus ókor című kiállítás

Klasszikus művészet a kései ókorban – Nagy Árpád Miklós
Helyszín: a Klasszikus ókor című kiállítás

19.00 KREATÍV MŰHELY – Tiziano koloritjával absztraktot – Kun Fruzsina
Tiziano színvilágára fókuszálva, foltok, vonalak, formák ritmusából, absztrakt képeket készítünk különböző technikák felhasználásával (kollázs, tempera, olajpasztell).
Helyszín: 1. emeleti kerengő

18.30 MEGELEVENEDIK AZ ÓKOR a Klasszikus ókor kiállításban – Manyasz Erika
Találkozás egy bacchánsnővel
Ókori személyek ruhájába és szerepébe bújt színészek mesélnek az antik kiállítás műtárgyairól, valamint a saját életükről és az adott korszakról.

ÚJRA NYITVA A ROMÁN CSARNOK
A román kori bazilikát idéző teret hatalmas oszlopok és pillérek tagolják. A csarnok román stílusú belső dekorációját az épület építészei, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp tervezhették. A rendkívül gazdag festészeti dekoráció Reissmann Károly Miksa és Glaser János festők munkái. A keresztény ikonográfiai program szerint megtervezett, de a millenniumi gondolatkörhöz is kapcsolható falfestményeken többek között a magyar történelem nagy alakjai elevenednek meg.

ÚTVONALTIPP – Tiziano és az érett itáliai festészet fényei
A Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe több mint ezer itáliai alkotás tartozik, ezek közül majd háromszáz a velencei iskolához köthető, amely egyben múzeumunk legnagyobb gyűjteményegyüttese is. A Tiziano és az érett itáliai festészet fényeire keresztelt útvonaltippünkkel bepillantást nyerhetnek e korszakalkotó zseni gondolkodását meghatározó részletekbe, ugyanakkor megismerhetik kortársait, vetélytársait és követőit is. Velencében a festményeket költeményeknek nevezték – értelmezzük hát a szöveg mellett a képek rejtett tartalmát is!

DÜRER KORA – IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS: most kiegészítő jegy vásárlása nélkül
Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
A kiállítás csak 2020. október 18-ig tekinthető meg.
A Szépművészeti Múzeumban őrzött, mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense a korai német rajzok együttese. A tárlatra az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázadban német nyelvterületen készült művekből válogatottunk.  Ezeket a kompozíciókat kiegészítettük a német reneszánsz virtuóz grafikusművésze, Albrecht Dürer néhány réz- és fametszetével, így összesen 54 művel találkozhatnak a kiállításon.

TAPAS- ÉS BORVARIÁCIÓK a Fine Art Bistro konyhájából

Kár lenne éhségre vagy szomjúságra hivatkozva idő előtt távozni a művészetek templomából. Két program között tartson egy kis szünetet. Hogy az esti múzeumi kalandozások még emlékezetesebbek legyenek, kapcsoljon be további érzékszerveket: kóstolja meg az ízletes tapasokat és tökéletes kísérőként ajánlunk hozzá egy pohár kiváló bort. (Közben engedje, hogy a Tabulatúra Régizene Együttes muzsikája a reneszánsz Itáliába repítse.)

FONTOS

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is. A soron következő októberi esten is lehetőséget biztosítunk arra, hogy látogatóink állandó gyűjteményünk mellett időszaki, Dürer kora című kamarakiállításunkat is megtekinthessék, külön kiegészítő jegy megvásárlása nélkül.
Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben 17.00 órától. Az előadásokon, a filmvetítésen és a tárlatvezetéseken maszk viselése kötelező.

Maszk viselése kötelező, kérjük ennek szíves figyelembevételét.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Forrás: A múzeum honlapja


2020.10.08.
További ajánlataink

2020.09.24. - 2020.09.27. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Előre meghirdetett vezetés - Dürer kora
2020.09.29. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Cuyp 400 – 2020 ÉVFORDULÓS MŰVÉSZEI-SOROZAT | 17. századi „Ki kicsoda?” – Művészettörténeti nyomozás egy holland borkereskedő família után || Tátrai Júlia művészettörténész előadása a Szépművészeti Múzeumban
2020.09.30. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Ezerarcú antikvitás
2020.10.01. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Ezerarcú antikvitás
2020.10.01. Tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeum Klasszikus ókor kiállításában
2020.10.02. Tematikus tárlatvezetés Szépművészeti Múzeum 2020. Ismerje meg az Ókori Egyiptom világát!
2020.10.02. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Ízek színek képmások – Ízletes ókor
2020.10.03. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Dürer kora – Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből | Bodnár Szilvia kurátori tárlatvezetése a Szépművészeti Múzeum időszaki kiállításán
2020.10.08. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Múzeum+ OKTÓBER: TIZIANO
2020.10.08. Tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeum Klasszikus ókor kiállításában
2020.10.08. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Ezerarcú antikvitás
2020.10.09. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Ízek színek képmások - ÚJ IDŐPONTBAN – Kézzel fogható örökkévalóság
2020.10.09. Tematikus tárlatvezetés Szépművészeti Múzeum 2020. Ismerje meg az Ókori Egyiptom világát!
2020.10.16. Épület-séta, garantált vezetések a Magyar Nemzeti Galériában
2020.10.17. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Korszakok a múzeumban: Ozirisz birodalma, a túlvilág
2020.06.20. - 2020.10.18. Dürer kora – Német rajzok és metszetek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből
2020.10.18. Épület-séta, garantált vezetések a Magyar Nemzeti Galériában
2020.10.29. Szépművészeti Múzeum programok 2020
A Kelet vonzásában. Japonizmus a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében | Bodor Kata művészettörténész előadása a Szépművészeti Múzeumban
2020.11.03. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / premier
2020.11.10. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 2. előadás
2020.11.11. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 3. előadás
2020.11.18. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 4. előadás
2020.11.24. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 5. előadás
2020.11.26. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 6. előadás
2020.12.01. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 7. előadás
2020.12.03. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / 8. előadás
2020.12.09. Szépművészeti Múzeum programok 2020
Textúra 2020 / utolsó előadás
2020.01.01. - 2020.12.31. Késő reneszánsz és barokk művészet állandó kiállítás
2020.01.01. - 2020.12.31. Múzeumi lánybúcsú a Szépművészeti Múzeumban
Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Szépművészeti Múzeum programok 2020
Szépművészeti Múzeum programok 2020
 • Budapest
 • XIV. kerület
2020. szeptember 24 - 27.

Közeli ajánlatok

Szépművészeti Múzeum programok 2020
Szépművészeti Múzeum programok 2020
 • Budapest
 • XIV. kerület
2020. szeptember 24 - 27.

Figyelmébe ajánljuk!

Szépművészeti Múzeum Budapest
Szépművészeti Múzeum Budapest
 • Budapest
 • XIV. kerület

Érdemes felkeresni!

Budai Tango Club
Budai Tango Club
 • Budapest
 • VI. kerület
Ecke 22 Étterem
Ecke 22 Étterem
 • Budapest
 • VI. kerület
Fabrika
Fabrika
 • Budapest
 • VI. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás