Múzeumok Éjszakája Veszprém 2019
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Múzeumok Éjszakája Veszprém 2019


A múzeumi világ legnagyobb eseményének megünneplésére több helyszínen is sor kerül Veszprémben. Színes programokkal várják a látogatókat.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Múzeumok Éjszakája Veszprémben 2019

Művészetek Háza Veszprém, Vár u. 17.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA / GALÉRIÁK ÉJJELE
MŰVÉSZETEK HÁZA VESZPRÉM
2019. június 22. szombat

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény és a Csikász Galéria 17 és 22 óra között, a Dubniczay-palota 17 és 24 óra között látogatható.

17.00-19.00 MODERN KÉPTÁR – VASS LÁSZLÓ GYŰJTEMÉNY épülete, Vár u. 5.
HOGYAN KERÜL A GRAFIKA A PÓLÓRA?
Szitanyomó műhely FÁBIÁN LÁSZLÓ és JÁGER ISTVÁN grafikusművészekkel

17.30-18.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Csikász Galéria udvara
TABARIN: VESZEDELMES LEVELEK − az ALIG SZÍNPAD előadása
Párizs a szerelem városa, a szerelem pedig kortalan, és nem törődik olyan akadályokkal, mint a házasság. Ezen elévülhetetlen tételt bizonyítjuk pajzánul, alávalóan, aljasan és becstelenül. 30 perces komédiánk bemutatja, miként próbálja − egy szegény hírvivő segítségével − két gazdag párizsi szomszéd a másik csodálatos feleségét elcsábítani. A darab 14 éven felülieknek ajánlott. (Az előadás ezüst minősítést kapott az Adácsi Faluszínjátszó Fesztiválon, 2018 novemberében.)
TABARIN − Szabó Dániel, LUKÁCS – Solymossy Zoltán, PIPÁNDI − Fogl Krisztián, IZABELLA – Turzó Vivien, OLIMPIA/ A KIKIÁLTÓ – Balogh Borbála, RODOMONT kapitány – Solymossy András, Rendezte: Makai Márton

18.00-18.30 MŰVÉSZETEK HÁZA / Csikász Galéria
TALÁLKOZÁSOK
Beszélgetés PÉTERFY ÁBEL képzőművésszel
Az idei Veszprémi Tavaszi Tárlat fődíjas képzőművészével, a Balatonkenesén élő Péterfy Ábellel beszélgetünk: mi inspirálja, honnan meríti témáit, miért fontos számára a víz, a Balaton közelsége?
Egy festő miért tervez játszótereket?
Beszélgetőpartnere: Áfrány Gábor

MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota

17.00-24.00 folyamatos programok
Mindenki lehet művész – alkossunk a hársfa alatt!
VÉLETLEN TALÁLKOZÁS – a művel, a műben
Diénes Attila Véletlen találkozás című plasztikája a Veszprémi Tavaszi Tárlaton látható. Keretbe zárt gömbök, atomháló vagy pókháló? Közösen készítünk egy hasonlót – kicsit másképp. Diénes Attila a tárlat díjazott művésze.
BAUHAUS 100
A Bauhaus, a Németországban 100 évvel ezelőtt, 1919-ben alapított és megnyitott – máig nagyhatású – komplex művészeti iskola. „Az élet átfogó esztétikai reformja a hétköznapok világától a művészetekig.” Több, mint iskola, több, mint műhely, több, mint művészi közösség.
Ézsiás István Konstelláció című konstruktivista műve alapján mindenki megalkothatja saját Bauhaus „emlékművét”, egy színes, hazavihető reliefet.
GALAGONYA
Weöres Sándor versében „őszi éjjel izzik a galagonya ruhája”, nálunk a Galériák Éjjelén tündökölhet a bokor.
Varga Ferenc Galagonyabokor című, az Irokéz Gyűjteményben látható leheletfinom rajzának másolatát közösen tovább rajzolhatjuk, izzóvá színezhetjük.
FÖLD, VÍZ, LEVEGŐ, TŰZ = TÉGLA
A téglában a négy elem egyesül: földből, vízből gyúrjuk, levegőn szárítjuk, tűzben égetjük. Ha elkészül, életünk építőkövévé válik, biztonságot, menedéket nyújt a belőle készült „fészek”. Készítsd el saját kicsi tégládat!
Vagy játssz a formákkal, mint Jeney Zoltán a Veszprémi Tavaszi Tárlaton kiállított plasztikáin!

Dubniczay-palota / Múzeumkávézó
MAGYARÓSI ÉVA / TUNDRA című kiállítása

17.30-tól hajnalig MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota udvar
a BANZÁJ JAM SESSION zenél

18.00 órától
BORKÓSTOLÁS, ZSÍROS KENYÉR DESIGN, ZENE, TÁNC

18.30-19.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Várgaléria
MAGAS HŐFOKON
Beszélgetés PATTANTYÚS ORSOLYA keramikus művésszel és PATTANTYÚS GERGŐ üvegművésszel
Révfülöpön a Fény utcában születnek ősi technikával, modern szemlélettel, nagy odaadással a fújt hutaüvegek és a keleti, letisztult gondolkodásmódot tükröző kerámiák: Rippl-Rónai kelyhei, század eleji sörösüvegek, pincetokpalackok, a Balaton mély kékjét és zöldjét idéző teáskészletek. Stílusról, arányrendről, szépségről és titkokról beszélgetünk a tűzben született művek alkotóival. A művészeket Dohnál Szonja kérdezi.

19.30-20.30 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota udvara
AZ EMLÉKEK ÍZE − Belekóstolni mások emlékeibe
GÓG ANGÉLA food designer és formatervező előadása
Milyen a boldogság íze? Milyen emlékeink vannak a nagybetűs vasárnapi ebédekről? Hogyan tudjuk megkóstolni mások történeteit? Góg Angéla Az emlékek cukrászdája és A vasárnapi ebéd alkotója segít megválaszolni ezeket a kérdéseket. Megismerkedhetünk az ízek által keltett kollektív és személyes emlékek kapcsolatával, valamint az étellel, mint ehető üzenettel.

21.00-22.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Irokéz Gyűjtemény
SZAVAK TÜKRE – Irodalmi tárlatvezetés a barokk termekben
Írók, költők, a Vár Ucca Műhely szerzői és slammerek olvasnak fel saját műveikből, melyeket a képzőművészeti alkotások inspiráltak. Kötetlen séta a szerzőkkel a képek és szobrok között.

22.00-23.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Tegulárium
ÉDEN
Beszélgetés MAGYARÓSI ÉVA animációs filmrendezővel, képzőművésszel
Filmjeiben keveredik az írás, a rajz, a zene, az animáció. Lírai hangvételű munkái rendkívül őszinték. Intim, személyes élmények, valós és kitalált történetek, szimbolikus állat- és növényfigurák keverednek és állnak össze történetté. Érzelmekről, a lélekről mesélnek. Filmjeivel rangos fesztiválokon nyert díjakat, képeit Párizsban és Magyarországon is több helyen kiállították.

23.00-24.00 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Irokéz Gyűjtemény
NOMEN EST OMEN
Tárlatvezetés a Moholy-Nagy László teremben
Pados Gábor műgyűjtővel és Hegyeshalmi László kurátorral az Irokéz Gyűjtemény kortárs kiállításán.
Érdekességek, különlegességek művekről és művészekről.

00.00-00.30 MŰVÉSZETEK HÁZA / Dubniczay-palota, Tegulárium
KÉPZELT PÖR − DUBNICZAY VS. PADÁNYI
Purgatóriumi tűzzománckép félórában
Közkívánatra újra bemutatjuk a 2017-ben született felolvasószínpadi előadást.
Padányi Bíró Márton 1745-62 között veszprémi püspök, Dubniczay István 1740-63 között éneklőkanonok volt Veszprémben. A legendák szerint sok konfliktus volt köztük, csupán az ellenreformáció érdekében tudtak együttműködni. Az ő konfliktusukról, annak feltételezett okairól szól a darab, amelyet Vida Beáta történész tényfeltáró nyomozása alapján „rémálmodott”: Tóth Loon
PADÁNYI BÍRÓ MÁRTON – Reider László, DUBNICZAY ISTVÁN – Máté P. Gábor, ÉGI BÍRÓ – Módri Györgyi


Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény – Érseki Palota (8200 Veszprém, Vár u. 16.)

Időszakos kiállítás 
Kiegyezés és koronázás 1867

A közelmúltban megújított enteriőrkiállításon restaurált állapotban látható a palota termeinek 18. századi parkettája, az egyedülálló püspöki arcképcsarnok, Giuseppe Orsatti gipszstukkóinak egy része, Koller Ignác püspök metszetgyűjteménye, a barokk faszobrok, itáliai és flamand festők munkái, az I. Ferenc József fogadására készült bécsi empire stílusú, eredetileg szarvasbőrrel díszített ülőgarnitúra mellett több empire tusfestéses, aranyozott, faragott ülőgarnitúra és az Erzsébet királyné koronázási díszruhájából készített püspöki ornátus dalmatikája és több királynéi koronázási ajándék. A liturgikus, képző- és iparművészeti tárgyak, könyvek és levéltári dokumentumok mellett kuriózumnak számít a közel-keleti és a kelet-ázsiai gyűjtemény. A mintegy száz-százötven éves történeti periódust megidéző megújított enteriőrkiállítás a veszprémi egyházmegye történetét, a dualizmus, az Osztrák–Magyar Monarchia időszakát, a „boldog békeidőket” idézi.

Időszakos kiállítás 
Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század)

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Nápolytól Velencéig – Az itáliai barokk festészet két évszázada (17‒18. század) című kiállítása a Gyűjtemény 17‒18. századi itáliai barokk grafikai és festészeti anyagát mutatja be. Az egykori püspöki gyűjteményekből származó, a nápolyi Luca Giordano és Francesco Solimena, a velencei Piazzetta műhelyéből, valamint római caravaggista alkotók remekműveiből válogatott kiállításon négy kiemelkedő itáliai központ ‒ Róma, a seicento legjelentősebb művészeti központja, a Nápolyi Királyság, Bologna és a Velencei Köztársaság ‒ 17‒18. századi művészeinek alkotásai tekinthetők meg.

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény – Szent Imre piarista és helyőrségi templom (8200 Veszprém, Vár u. 12–14.)

Időszakos kiállítás 
Az Anyaszék szíve – Udvarhelyszék középkori freskós templomai a Nagy-Küküllő mentén – Mudrák Attila fotóművész kiállítása

15:00 - 16:00
Udvarhelyi Nándor tárlatvezetése – Az Anyaszék szíve – Mudrák Attila fotóművész kiállítása

17:00 - 19:00 
Kiállításmegnyitó – Az Anyaszék szíve – Udvarhelyszék középkori freskós templomai a Nagy-Küküllő mentén – Mudrák Attila fotóművész kiállítása

Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény – Tejfalussy-ház (8200 Veszprém, Vár u. 35.)

Időszakos kiállítás 
Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az I. világháborúban

A Test és lélek a Nagy Háborúban című kiállítás a k. u. k. és a magyar hadsereg jól szervezett egészségügyi rendszerét mutatja be az első világháborúban: a helyőrségi kórházak, csapatkórházak, tábori kórházak, tartalékkórházak, járványkórházak, honvédségi helyőrségi és hadikórházak, honvédkórházak és kisegítő kórházak rendszerét; a veszprémi cs. és kir. tartalékkórházat, a kisegítő és vöröskeresztes kórházakat, katonai üdülőtelepeket a Balaton vidékén és a balatonszabadi hadiárva-intézetet. Kitér a Nemzetközi Vöröskereszt nélkülözhetetlen koordináló munkájára az első világháborúban és a sebészet, valamint a bakteriológia robbanásszerű fejlődésére.

Forrás: Szervezők

Találatok száma: 3

Hostel Magister

Hostel Magister

A Hostel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas fürdőszobás-minikonyhás apartmanokkal várja kedves vendégeit. A 800 férőhelyes Hostel Magister diákhotel ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Historia & Historante ****

Hotel Historia & Historante ****

A szálloda Veszprém belvárosában fekszik, közel az Óváros térhez. 29 férőhellyel rendelkezik. A műemlék épületben kialakított kis szállodához 60 fős rendezvényterem tartozik, az éttermet egy 80 fős pinceterem egészíti ki. Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Historia Malomkert

Hotel Historia Malomkert

A festői környezetben megálmodott Hotel Historia Malomkert a műemlék épületek különlegességével, egyedi stílusával és egyedülálló panorámával a Veszprémi Várra várja a pihenésre, városnézésre érkezőket és üzleti utazókat. Legyen részese nem mindennapi élményekben szállodánkban! Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Hasonló ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
8200 Veszprém , több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás