Krisna-völgyi búcsú 2020
Magyar Tudomány Ünnepe online - kövesse élőben az előadásokat!
Magyar Tudomány Ünnepe online - kövesse élőben az előadásokat!
Szilveszteri programajánló
Szilveszteri programajánló

Krisna-völgyi búcsú 2020


A Krisna-völgyi Búcsú Magyarország legnagyobb dohányfüst- és alkoholmentes vegetáriánus fesztiválja, amelyet idilli környezetben, egy ökofaluban rendeznek meg. Minden évben július 3. hétvégéjére esik ez az ünnep, az aratás utáni, és Krisna születésnapja előtti időszakra. Kalandra fel, mindenkit szeretettel vár a Krisna-völgyi Búcsú július 17-19. között Somogyvámoson!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Krisna-völgyi Búcsú 2020

2020. július 17-19.

India világa, Gasztronómia, Bölcsességek, Lelki témák, Játék gyerekeknek és felnőtteknek, Önfenntartás, Gazdálkodás a Földanya védelmének nevében.

Több, mint 50 helyszín, 280 hektáron, és több, mint 300 Krisna hívő, aki vár benneteket, hogy megismerhessétek India művészetét, lelki tudományát, a bio-gazdálkodás rejtelmeit, a természet közeli oktatás, játékok és életvitel gyöngyszemeit.

Mi fér bele? Mi nem? Milyen változatos, és ízletes a vegetáriánus világ repertoárja?

Milyen csodálatos környezetet teremthetsz magadnak, ha tudással, figyelemmel és szeretettel gondoskodsz magadról, környezetedben élőkről és a természetről?

Gyere el és megmutatjuk, eddig hogyan sikerült nekünk mindezt megvalósítani.

Ha szeretnéd, ITT A LEHETŐSÉG vidd haza e tudást, teremtsd meg magad körül, és tanítsd meg annak, aki még nem ismeri, hiszen ez a tudás mindenkié!


A 25. Krisna-völgyi Búcsú minden téren rendhagyó lesz. Egyrészről a szervezők nagyon figyelnek arra, hogy minden tömörülést elkerüljenek a különféle programelemeknél, a sokféle szabadtéri eseménynek köszönhetően a Krisna-völgyi Búcsú talán az egyik legkellemesebb kikapcsolódás a több hónap karantén után. Másrészről a 25. jubileumi alkalom végett a szervezők szeretnének teljeskörű bepillantást engedni a Völgyben lakók életébe és abba, miként lehetséges a tavaszihoz hasonló kríziseket a természettel való békés együttélés keretében könnyedén átvészelni. Azt ugyanis évtizedek óta tudjuk, hogy a fogyasztói társadalomból és elvárosiasodott életvitelből fakadóan a kényelmünkért nagy árat fizetünk. Rendkívüli módon ki vagyunk szolgáltatva a társadalmi ellátórendszernek. Ha ezek a rendszerek például egy járvány kapcsán lassulnak vagy megsérülnek, könnyen elveszíthetjük a talajt a lábunk alól. Azért, hogy ezt megelőzzük, a természetközeli és szolid életvitelt javasolja az ősi védikus bölcsesség, amelyet a völgylakók maguk is igyekeznek követni a mindennapokban. Így az idei évben a hangsúly a hétköznapokon, a fenntarthatóságon, és az önfenntartó életvitelen lesz, amely részlegesen akár városi körülmények között is gyakorolható.

Fókuszban az egyszerű életvitel

A 2020-as világjárvány a Krisna-hívők számára abban jelentett megerősítést, hogy az önfenntartás a letisztult, Isten-tudatos életvitellel együtt az egyetlen lehetséges jövőkép az emberiség számára. Az „egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás” elve az alapítása óta a Völgy mottója, most azonban még nagyobb hangsúlyt igyekeznek fektetni arra, hogy átadják közel 3 évtizedes tapasztalataikat az érdeklődőknek. A tavasz folyamán online előadásokkal, filozófiai és zenés programokkal, Krisnakerti Híradóval és főzősorozattal jártak az érdeklődők kedvében, a nyári programokon viszont már a gyakorlatban is szeretnék feltárni az önfenntartással kapcsolatos ismereteiket, pozitív alternatívát kínálva a városi kiszolgáltatott és rohanó életstílussal szemben. Hangsúlyozni kívánják azt is, hogy Magyarország minden olyan lehetséges erőforrással és természeti kinccsel rendelkezik, ami az ember számára szükséges.

Milyen programokkal várják a vendégeket

Ökrös szekértúra, betekintés a biokertészetbe és Európa legnagyobb Tehénvédelmi Központjába, körvezetések a szentélyben, szabadtéri előadások és vetítések, zenés programok, életfilozófiai előadások és mantra-meditációs lehetőség, gyermekfoglalkozások, vegán finomságok, tradicionális indiai és mediterrán fogások, szerencsehozó zarándoklat, hennafestés és szépségtitkok, könyvvásár és indiai bazár. Az ökológiai tanösvény, a botanikus kert, az indiai stílusú pihenőhelyek és patakparti sétányok egész évben várják a kikapcsolódni vágyókat.

A biztonság érdekében

A 280 hektáros biofarmon, a szabad levegőn, a természetben, káros szenvedélyektől és hulladéktól mentes terepen töltődhetnek a vendégek. A Völgy bejáratánál és a templomépületben védőmaszkok vásárlására is lesz lehetőség, és a vendégek számára a főépületnél és az étteremsátorban is kézfertőtlenítőt helyeznek ki. A szervezők tisztelettel kérnek mindenkit, hogy csak egészségesen látogassák a rendezvényt!


A Búcsú elnevezést nem véletlenül adtuk a fesztiválnak, kirakodó vásár, színpadi programok, finom ételek, érdekes előadások, felnőtt és természetesen gyermekprogramok sokaságát szedtük a látogatóknak össze egy csokorba. Mindenfelé kézműves termékek alatt roskadozó asztalkák állnak, melyeknél sok más értékes áru mellett Krisna-völgy saját készítésű termékei is megvásárolhatóak. A házi készítésű, gyógynövény tartalmú kencéket nem csak megvenni tudjuk, hanem egy szakavatott kéz segítségével mi magunk is elkészíthetjük.

A mezőgazdasági tennivalók legnagyobb részét már lezárták, és néhány hétig a belső munkálkodásra, a spirituális önfejlesztésre helyezik a hangsúlyt.

Civilizációnk egyre sürgetőbb kihívásai egyszerre kiáltanak elméleti és gyakorlati megoldások után. Egyénként, saját családunk és a társadalmunk tagjaként egyaránt érezhetjük ezt a növekvő feszültséget. Soha ennyire nem volt még fontos a krisnás ökofalvak mottója: 'Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás'. Ennek megvalósításába nyerhetünk bepillantást e látogatás során.

A Krisna-völgyi Búcsú mindig egyedülálló élmény. Azok, akik egyszer ellátogattak oda, szinte minden évben visszanéznek egy-egy napra, merthogy egyetlen nap nem is elég minden látnivalóra, ha valóban szeretnénk megismerkedni a 280 hektáron elterülő Völgy titkaival.

A háromnapos fesztiválon a látogatók megismerkedhetnek az ökofalu életének minden szegmensével, mind az ősi hindu írásokon alapuló természetközeli életmód és az önfenntartás, mind pedig India lelki kultúrájának legvonzóbb területeivel. A szellemi elit által méltán elismert és India Bibliájaként emlegetett hősköltemény, a Bhagavad-gítá és annak minden bölcsessége megelevenedik itt a szemünk előtt.

A Völgybe a leutazás történhet autóval vagy busszal, a területen belül már ökrös szekérrel, kisvasúttal vagy gyalogszerrel lehet körbejárni. A számtalan érdekes program, egésznapos színpadi műsor, az iskolában elérhető gyermekfoglalkozások mellett a biotermékek is sok érdeklődőt vonzanak.

7 kihagyhatatlan program a Búcsúban

Szinte lehetetlen minden érdekességet magunkba szívni ezen a helyen, de van néhány élmény, amit egészen biztosan látni, érezni kell.

1.   Holi, a Színek Fesztiválja pénteken

Azoknak, akik már a pénteki napon el tudnak látogatni a Völgybe, érdemes váltóruhát is csomagolni, és beállni a Holiba. A festéklövészet mulatsága Indiából ered, Krisna és barátai is ezt játszották 5300 évvel ezelőtt Vrindávanban. A color party végeredménye számtalan színesre batikolt ruhadarab, a felismerhetetlenségig festékes mókás arcok, és persze a feledhetetlen élmény.

2.   Indiai védikus esküvő szombaton és vasárnap

A leggyönyörűbb és legmeghittebb esemény minden évben az indiai védikus esküvő. A házasulandó hívők általában a fesztiválok napjaira tűzik ki a ceremónia idejét, mivel az indiai tradíció szerint különösen nagy áldást jelent, ha a menyegzőn óriási vendégsereg vesz részt. A hagyományos tűzceremóniát szakavatott bráhmanák, papok végzik. Az ünnepségen való részvétel mindenkire jó szerencsét hoz.

3.   Hogyan élnek Krisna-völgyben? Családi ház látogatás naponta...

Mivel a legtöbb turista a Völgyben élők életmódjára, mindennapjaik folyására, gyakorlati részletekre kíváncsiak a látogatások során, egy kedves szerzetespár idén is megnyitja otthonát az érdeklődők előtt. A betekintésen a krisnás házaspár a hétköznapi életük műhelytitkaiba is beavatják a látogatókat.

4.  A vegán konyha végeláthatatlan remekei

Ha van valami, amit mindenki tud a Krisna-hívőkről, az az, hogy igazi konyhavallást képviselnek, ételt osztanak és igazán remek, karakteres ízű vegetáriánus ételeket szolgálnak fel rendezvényeiken. A Búcsúban nemcsak a tradicionális indiai fűszeres, csípős fogásokat kóstolhatják meg a vendégek, hanem a Völgy adottságaiból fakadóan szabadtűzön és tandoori kemencében sült ételeket, mediterrán finomságokat, és vegán palacsintát, kürtőskalácsot, pizzát, lepényeket is. Aki hűsölne inkább, persze a mennyei vegán fagylaltot is kipróbálhatja.

5.  Bölcsesség és Szépség Sziget – ahol kicsit eltűnünk...

A Búcsú nem lenne teljes a Bölcsesség Szigete nélkül, ahol a Bhagavad-gítán alapuló filozófiai előadásoktól és kérdezz-felelek programoktól kezdve a tradicionális viselet, a mantrameditáció vagy éppen a lepénysütés kipróbálásán keresztül bárki átélheti, milyen a Krisna-hívők bőrébe bújni. Ha valaki a sorsát szeretné jobban megérteni, kipróbálhatja a Reinkarnációs Szerepjátékot, vagy a Karmalabirintust is. A hölgyek valószínűleg itt nem állnak meg, a Szépség Szigeten zajló hennafestés és a sokféle egzotikus ékszer és ruhadarab ugyanis ellenállhatatlan erővel vonzza őket ... - nem csoda.

6. Őskohász bemutató

Somogy megyében már a X. században jelentős vaskohászat folyt (Somogyfajsz, Somogyvámos, Bogát, stb.). Őseink az avaroktól sajátították el a bucakemencékben történő vas előállításának módszerét. Dr. Thiele Ádámmal, a BME adjunktusával most korhű módon bemutatjuk, hogyan készítették őseink 1000 évvel ezelőtt ezen a helyen a vasat. Szombaton kerül sor az őskohó építésére, kiszárítására, vasárnap pedig a vasoxid kohósítása, a kohó kibontására, az izzó vas tömörítésére, és végül a kovácsolásra. Igazi skanzen-élmény.

7. Szövés-fonás bemutató és vásár

Tudod, hogyan kell tilolni, gerebenezni, szálat fonni és szőni, gyapjút kártolni, valamint karkötőt, táskát és szőnyeget készíteni? Gyere és csináljuk együtt! A Krisna-völgyi szerzetesek önellátásra törekvő lépéseinek titkát leshetjük el, ha kíváncsiak vagyunk a saját ruhaneműnk elkészítésének rejtelmeire.

A Búcsú belépőjegyek idén csak a helyszínen vásárolhatóak.

  • Felnőtt jegy: 3.000 Ft
  • gyermek (7-18 éves korig) jegy: 1.500 Ft
  • nyugdíjas jegy: 1.500 Ft
  • 6 éves korig ingyenes

A jegyek idén a rendezvény mindhárom napjára érvényesek

Az idei évtől a parkolás ingyenes.

Forrás: Szervezők

További ajánlataink

2020.01.01. - 2020.12.31. Búcsúk 2020
2021.07.01. - 2021.07.31. Fesztiválok július 2021

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Búcsúk 2020
Búcsúk 2020
2020.01.01. - 12.31.
Fesztiválok július 2021
Fesztiválok július 2021
2021. július 1 - 31.

Hasonló ajánlatok

Kocsonyafesztivál Miskolc 2021
Kocsonyafesztivál Miskolc 2021
  • Miskolc
2021. február 1 - 28.
Zalaegerszegi Sörfesztivál 2021
Zalaegerszegi Sörfesztivál 2021
  • Zalaegerszeg
2021. szeptember 17 - 19.
Csabai Kolbászfesztivál 2021
Csabai Kolbászfesztivál 2021
  • Békéscsaba
2021. október 28 - 31.

Figyelmébe ajánljuk!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Somogyvámosi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események