Múzeumok Őszi Fesztiválja Balassagyarmat, Palóc Múzeum 2019

Múzeumok Őszi Fesztiválja Balassagyarmat, Palóc Múzeum 2019


A Palóc Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz, így 2019. október 26-án 1 és november 9-én 2 programmal programokkal várják az érdeklődőket Balassagyarmaton.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Balassagyarmat elfeledett múltja - anekdoták, régi históriák, településünk történetéből c. városi séta
2019. október 26. 15.00

Várunk minden érdeklődőt sok szeretettel!
Indulás a Palóc Múzeum elől.
A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap
A program ingyenes.

Márton-napi vigasság
2019. november 09. 16:00 - 20:00

Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés

Márton-nap alkalmából egy rendhagyó múzeumi estre várjuk a családokat. A hajó a magyar festészetben és a népi kultúrában c. kiállításhoz kapcsolódó előadásunk egy bővített speciális változatát mutatjuk be a látogatóknak. Kicsik és nagyok kézműves foglalkozáson (Kiss Tünde gyékényfonó népi iparművész) és egy izgalmas kalandjátékban vehetnek részt. Az est egyik különleges programja Bocsi Éva kazári babakészítő bemutatója, melynek során mesél a babáiról, amik a kazári és vizslási viseleteket reprezentálják. Az estet lehetőség szerint egy gasztronómiai bemutatóval egészítenénk ki, ahol alkalom nyílik a palóc ételek és a környékbeli borok kóstolására is.

JEGYÁRAK:
Gyermek, nyugdíjas: 250 Ft
Felnőtt: 500 Ft

A rendezvény belépőjegy köteles.

A hajó a magyar festészetben és a népi kultúrában c. kiállítás
2019. november 09. 16:00 - 16:30

A MNM Palóc Múzeumának egyik programpontja a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében „A hajó a magyar festészetben és a népi kultúrában” című komplex művelődéstörténeti - képzőművészeti- néprajzi projekt. A projekt megvalósításával csatlakozni kívánunk a MÖF idei kiemelt témájához: „A világ csodái – Felfedezések kora!”
Ezen belül Magellán Föld körüli hajós expedíciója, melynek kereken 500 éve. 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot. A hajó (uszály, bárka, vitorlás, csónak, ladik) ábrázolása kimeríthetetlen téma mind a nemzetközi, mind a magyar festészetben. A hajós motívum számos kontextusban (szimbólum, romantikus ábrázolás, hadihajók, felfedezések a világ körül, életkép, halászok munka közben, idegenforgalom) megjelenik a festészetben. Ehhez kapcsolódva mini időszaki kiállítson mutatjuk be kb. 15-20 magyar festménnyel, hogy a 18. szd. végétől napjainkig hazánkban kik és milyen szemlélettel készítettek hajós képeket. A képeket a Balatoni Múzeumból, a Közlekedési Múzeumból és a Kieselbach Galériából kölcsönözzük.

JEGYÁRAK:
A rendezvény belépődíj köteles.

Gyermek, nyugdíjas: 250 Ft
Felnőtt: 500 Ft

A hajó a magyar festészetben és a népi kultúrában c. előadás
2019. november 09. 16:30 - 18:00

A MNM Palóc Múzeumának egyik programpontja a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében „A hajó a magyar festészetben és a népi kultúrában” című komplex művelődéstörténetiképzőművészeti- néprajzi projekt.

A projekt megvalósításával csatlakozni kívánunk a MÖF idei kiemelt témájához: „A világ csodái – Felfedezések kora!” Ezen belül Magellán Föld körüli hajós expedíciója, melynek kereken 500 éve. 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot. A hajó (uszály, bárka, vitorlás, csónak, ladik) ábrázolása kimeríthetetlen téma mind a nemzetközi, mind a magyar festészetben. A hajós motívum számos kontextusban (szimbólum, romantikus ábrázolás, hadihajók, felfedezések a világ körül, életkép, halászok munka közben, idegenforgalom) megjelenik a festészetben. A hajó szerepét a magyar népi kultúrában néprajzi fotók alapján mutatjuk be. Ez a vetített képes előadás kapcsolódik kiállításunkhoz, melynek során bemutatjuk a magyar hajózás történetét a 18. szd. végétől napjainkig, a hajó szerepét a hagyományos népi halászatban, a halászok vízi járműveit, az Ipoly halászatát, illetve gazdag képsorozattal a magyar festők hajós alkotásait.

 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!

MNM Palóc Múzeum
MNM Palóc Múzeum
  • Balassagyarmat

Utazás a középkorba

Online jegyvásárlás


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG