Múzeumok Őszi Fesztiválja Zirc 2020. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Múzeumok Őszi Fesztiválja Zirc 2020. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Kiemelt ajánlat
2020.10.01. - 11.05.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett progamok 2020. október 1-jével kezdődnek az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában Zircen.

Programok

2020. október 1. 14:30 - 16:00
A 2020. ÉV ÁLLATAI ÉS NÖVÉNYEI - ASZFALTRAJZ-VERSENY

Aszfaltrajz-verseny általános iskolásoknak az Állatok Világnapja alkalmából. Téma: „A 2020-as év állatai, növényei: vidra, tatár juhar, keresztes vipera, nemes májvirág, erdei fülesbagoly, süllő, csoportos csészegomba, tavaszi álganéjtúró.”

1931 óta világszerte október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Ez a nap Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepe. A világnapon eredetileg a vadon élő állatok védelmére figyelmeztettek és pusztításuk ellen tiltakoztak, ma már minden védtelen élőlényre felhívjuk a figyelmet. Idei téma a 2020-as év állatai, növényei: vidra, tatár juhar, keresztes vipera, nemes májvirág, erdei fülesbagoly, süllő, csoportos csészegomba, tavaszi álganéjtúró. Nem csupán rajzversenyről van szó! A sikeres részvétel alapos felkészülést kíván a gyerekektől, hiszen utána kell nézni a kiválasztott élőlényeknek, hogy helyesen tudják lerajzolni azokat.

Kérjük, a csapatok kezdés előtt 10-15 perccel érkezzenek, hogy mindenki időben elfoglalhassa kijelölt helyét!

A versenymunka elkészítésére 60 perc áll rendelkezésre, ezt követi a zsűrizés, majd az eredményhirdetés és díjátadó.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

A rendelkezésre álló aszfaltfelület mérete és a szükséges távolság betartása miatt idén csak két fős csapatok jelentkezését várjuk, valamint a résztvevő csapatok száma maximum 20 lehet.

A jelentkezéseket azok időrendjében fogadjuk, ezért kérjük, mielőbb jelezzék részvételi szándékukat!

Regisztráció kezdete: 2020. SZEPTEMBER 15.
Regisztráció vége: 2020. SZEPTEMBER 28.

Nem csak a technikai, művészi kivitelezést díjazzuk a verseny során, hanem legalább annyira azt is, hogy a természet ismerete mennyire van jelen az alkotásban. A versenyt megelőzően segítünk a pedagógusoknak és a gyerekeknek a felkészülésben. A jelentkező csapatok számára ajánlunk szakirodalmat és elérhető információforrásokat. A verseny során két fős csapatokban dolgozhatnak, a feladat a rendelkezésre álló egy óra alatt a kiválasztott téma minél esztétikusabb, kreatívabb és szakmailag is helytálló aszfaltra varázsolása. A műveket zsűrizzük és oklevéllel, emléklappal, apró múzeumi ajándéktárgyakkal díjazzuk is.

A rajzoláshoz szükséges krétát a múzeum biztosítja a résztvevőknek.

A versenyt pandémia esetén az online térben is megrendezzük. Ez esetben egyénileg lehet pályázni, az eredeti témában, de otthoni járdán, garázsfeljárón készített aszfaltkrétás rajzokkal. A kész műről készített és határidőig e-mail címünkre beküldött fotókat tudjuk ez esetben elfogadni.

Amennyiben erre a megoldásra kényszerülnénk, ezt természetesen jelezzük az őszi fesztivál honlapján, illetve múzeumi hirdetőtábláinkon, valamint a facebook-oldalunkon is.

A program ingyenes!

2020. OKTÓBER 5-16.
GYŰJTEMÉNYEK REJTETT KINCSEI

A látogatók szeme elől máskor rejtőzködő múzeumi gyűjteményeket mutatjuk be a helyi általános iskola hatodikos tanulóinak.
Négy múzeumi gyűjteményünket mutatják be szakmuzeológusaink a helyi általános iskola 2020/21. tanév júniusában erdei iskolába menő 6. osztályos tanulóinak, mintegy előkészítve, elméletileg megalapozva a tanév végi programot. Célunk a múzeumban folyó tudományos munka megismertetése a gyűjteményeken keresztül. A tanulók megtudhatják, miért szükségesek és mire jók a múzeumi gyűjtemények, megismerik a gerinces és gerinctelen zoológiai gyűjtemény, a botanikai és a geológiai gyűjtemény felépítését, fontosságát. A látott és hallott ismeretek elmélyülésének elősegítése céljából rövid feladatlapot is készítünk a programhoz.

A pedagógusokkal előre egyeztetett időpontokban, az október 5-16. közötti időintervallumban, tanítási időben, összesen 4 alkalommal.

Célközönség
A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hatodik osztályos tanulói és az őket kísérő szaktanárok.

A program ingyenes!

2020. OKTÓBER 29. 10:00 - 11:00
A MAGYAR TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM NAPJA

"Jégkorszaki óriások a Bakonyban" - múzeumpedagógiai foglalkozás óvodásoknak
2013-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye lett. Azóta együtt ünnepeljük a Magyar Természettudományi Múzeum Napját (okt. 29.). Ezen a napon a helyi óvodások számára készülünk játékos programmal a "Jégkorszaki óriások a Bakonyban" című kiállításrészben. A jégkorszakkal, az akkor élt állatokkal (gyapjas mamut, gyapjas orrszarvú, óriásszarvas, ősbölény, ősló, őstulok, barlangi hiéna, barlangi medve) ismerkedhetnek meg a kicsik egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében.

A résztvevő óvodások egy kis múzeumi ajándéktárgyat is vihetnek haza emlékül.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

A program ingyenes!

2020. OKTÓBER 30. 17:00 - 18:00, 18:00 - 19:00
BORZONGÁS A MÚZEUMBAN

Éjszakai tárlatvezetés, ahol elsősorban a múzeumban megtalálható, de éjszakai életmódjuk miatt a természetben csak ritkán szemünk elé kerülő állatokat mutatunk be. A tárlatvezetés sötétben történik, csupán a tájékozódást biztosító megvilágításnál. Egyes fajok bejátszott hangjai megborzongtathatják a látogatót, de nagy ijedségre azért nem kell számítani!
A tárlatvezetés során a szakvezető egy lámpával világítja meg a bemutatandó fajokat, melyeknek először a hangja szólal meg egy hangszórón, majd a megvilágított állatról, főként annak éjszakai életmódjáról hangzik el egy rövid ismertető.

Egyes fajok hangjai megborzongtathatják a látogatót, de nagy ijedtségre azért kell számítani!

Bemutatásra kerülő fajok: gímszarvas, dámvad, őz, muflon, vaddisznó, róka, borz, vidra, nagy pele, denevérek, bölömbika, fürj, fogoly, erdei fülesbagoly, gyöngybagoly, uhu, macskabagoly, füleskuvik, ugartyúk, nagypóling, kakukk, búbosbanka, kuvik, levelibéka, sárgahasú unka, zöld varangy, tavi béka, vízityúk, kis vízicsibe, guvat, erdei szalonka, zöld lombszöcske, óriás énekeskabóca, éjjeli pávaszem, cickány, házi egér, nyest, feketerigó, bakcsó, berki tücsökmadár, mamut, medve.

JEGYÁRAK:
Programunk állandó kiállításunk belépőjével látogatható, amelyet közvetlenül a kezdés előtt, múzeumunk jegypénztárában lehet megváltani.

Felnőtt: 800,- Ft

Diák, nyugdíjas: 400,- Ft

A rendhagyó tárlatvezetés 1 óra időtartamú. Az első csoport 17 órakor, a második 18 órakor indul.

Belépőjegy váltására az egyes turnusok indulása előtt, jegypénztárunkban van lehetőség.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Egymás után két, egyenként max. 20 fős csoport indítására van lehetőség. Az előzetes jelentkezéseket azok beérkezésének időrendjében tudjuk figyelembe venni, ezért kérjük, részvételi szándékát minél előbb jelezze, hogy biztosan részt vehessen ezen a rendhagyó tárlatvezetésen!

A regisztráció akkor lesz érvényes, ha a visszaigazolást is megkapta a regisztrációt végző kollégától.

Regisztrációkor kérjük megadni a jelentkező nevét, a regisztrálandók számát, melyik időpontban szeretnének jönni (17-18 ill. 18-19 óra), valamint kérünk e-mail illetve telefonos elérhetőséget, hogy az esetleges változásokról időben tudjunk értesítést küldeni.

Regisztráció kezdete: 2020. OKT 08.
Regisztráció vége: 2020. OKT 27.

2020. NOVEMBER 5. 14:30 - 16:30
TERMÉSZETISMERETI VETÉLKEDŐ

Vetélkedő felső tagozatos tanulóknak a Bakony természeti értékeiről, a hegység élő- és élettelen világáról.
Idén már 16. alkalommal rendezzük meg népszerű természetismereti vetélkedőnket Zirc és környéke iskoláinak felső tagozatos tanulóiból álló, 5 fős csapatok részvételével. Múzeumunkon kívül aktív részesei még a szervezőmunkának civil szervezetekként a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre és az "Együtt a könyvtárért" Közhasznú Alapítvány.

A sikeres felkészüléshez a megmérettetésre vállalkozó csapatok ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt kiállításunkban, valamint megkapják a saját kiadványainkból készült, a felkészüléshez szükséges irodalomjegyzéket is. Facebook-oldalunkon folyamatosan közlünk hasznos és érdekes tudnivalókat. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus. A gyerekek kézbe vehetik a Bakonyból származó botanikai, zoológiai érdekességeket, valamint kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, amelyek ismeretéről aztán számot adnak a feladatmegoldás során. A tárgyak felismerése, csoportosítása kissé hasonlít a muzeológusok munkájához. Fontos részét képezi a szükséges ismereteknek az idei év fajainak választott fajok beható ismerete is.

A megoldásokat feladattípusonként pontozzuk, majd összesítés után alakul ki a csapatok végső sorrendje. Minden résztvevő csapat díjazásban részesül, a helyezettek oklevelet is kapnak.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

A vetélkedő zavartalan lebonyolítása érdekében max. 6 csapat részvételét tudjuk biztosítani.

A nevezések befogadása azok beérkezésének sorrendjében történik és az arról szóló visszaigazolás megérkeztekor válik érvényessé.

Kérjük, egy iskolából csak egy csapatot nevezzenek! Azonos helyről második csapatot csak abban az esetben fogadunk, ha a többi iskolából nem érkezik kellő számú nevezés.

A regisztráció befejeződése után egyeztetünk időpontot az ingyenesen igénybe vehető, a felkészülést nagyban segítő tárlatvezetéssel kapcsolatban.

Regisztráció kezdete: 2020. SZEPTEMBER 21.
Regisztráció vége: 2020. OKTÓBER 09.

A program ingyenes!

"KÁRPÁTOK BÉRCEIN" - ROVARÁSZAT ERDÉLYBEN (FOTÓ- ÉS ROVARKIÁLLÍTÁS)

Tárlatunkban az „1000 éves határ” mentén található, elcsatolt területek rovarvilágából adunk bemutatást, emellett fotókkal illusztráljuk ezeket az élőhelyeket. Dr. Kutasi Csaba, múzeumunk igazgatója 1992 óta járja Erdély tájait, főként a Kárpátok vidékét. Ez idő alatt készült fotóiból, valamint az itt található bogárfajokból készítünk válogatást. A vizsgálatok során készült publikációkat is bemutatjuk.

A fotókiállítás egy kis ízelítőt nyújt a Kárpátok gyönyörű és ámulatba ejtő tájairól, a bemutatott bogarak pedig a változatos rovarvilágból. Számos bennszülött (endemikus) faj él ezen a vidéken, kimutatásuk még izgalmasabbá teszi a területek vizsgálatát.

A rovardobozokban elsősorban nagyméretű futrinka fajokat, valamint jellemző, illetve endemikus ormányosbogarakat és futóbogarakat, cincéreket mutatunk be.
Az „ezeréves határ” közelében végzett gyűjtések helyszíneit is láthatják majd az érdeklődők egy, az 1920 előtti Magyarországot ábrázoló domborzati térképen (pl. Békás-szoros, Gyilkos-tó, Torockó, Hargita, Fogarasi-havasok, Radnai-havasok, Hargitafürdő, Illyefalva, Csukás-hegység, Kis-Retyezát, Szilágyság, Királykő stb.).

A kiállítás az online térben is megtekinthető.

A kiállítás október 15-től év végéig látogatható.


2020.10.01. - 2020.11.05.
Találatok száma: 1

Gerence Fogadó

Gerence Fogadó

Fedezzék fel a Magas Bakony vadregényes tájainak szépségeit, geológiai értékeit! Családias hangulatú fogadónk a páratlan mikroklímájú Bakonybél tájvédelmi körzetében, erdővel övezett környezetben, a Gerence-patak partján helyezkedik el. A házhoz tartozó parkosított kert közösségi játékokra és egyéb ... Bővebben

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG