Múzeumok Őszi Fesztiválja Zirc 2019. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Kiemelt ajánlat Kiemelt ajánlat
2019.10.01. - 11.07.

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz, így 2019. október 1. és november 7. között számos érdekes programokkal várják az érdeklődőket Zircen.

Programok

Pincétől a padlásig - Gyűjtemények rejtett kincsei
2019. OKT 01. - 2019. OKT 31.

A múzeum gerinces és gerinctelen zoológiai, botanikai és geológiai gyűjteményét mutatjuk be a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hatodikosainak.
Gyűjteményeink bemutatása a helyi általános iskola 2019/20. tanév júniusában erdei iskolába menő 6. osztályos tanulóinak. A cél a múzeum tudományos munkájának megismertetése a gyűjteményeken keresztül. A gyűjtemények felépítése, fontossága. A pedagógusokkal előre egyeztetett időpontokban, tanítási időben kerül bemutatásra a gerinces és gerinctelen zoológiai gyűjtemény, a botanikai és a geológiai gyűjtemény.  Összesen 4 alkalommal, kb. 80 tanuló és 3 pedagógus vesz részt a programon. Rövid feladatlapot is készítünk a programhoz.

Múzeumi Őszbúcsúztató - A 2019-es év állatai és növényei - Aszfaltrajz-verseny
2019. OKT 03. 14:30 - 16:00

Aszfaltrajz-verseny az Állatok Világnapja alkalmából. Téma: Magyarországon az idei év állatának és növényének választott fajok (az év emlőse, madara, hala, hüllője, kétéltűje, rovara, vadvirága, fája, gombája, gyógynövénye).
1931 óta világszerte október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Ez a nap Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepe. A világnapon eredetileg a vadon élő állatok védelmére figyelmeztettek és pusztításuk ellen tiltakoztak, ma már minden védtelen élőlényre felhívjuk a figyelmet. Ennek alkalmából idén is szervezünk aszfaltrajz-versenyt az általános iskolás korosztály számára. Az idei téma: „A 2019-es év állatai, növényei: foltos szalamandra, magyar zergevirág, havasi cincér, gólyatöcs, eurázsiai hiúz, vörösszárnyú keszeg, elevenszülő gyík, sajmeggy, bronzos vargánya, közönséges orbáncfű.” Versenyeket azóta tudunk rendezni, mióta elkészült a múzeum saroképülete előtti zsákutca burkolata, tehát idén már hatodik alkalommal színesedik ki a zsákutca. Mindig az Állatok Világnapja kapcsán rendezzük meg, ezzel is felhívjuk a figyelmet a körülöttünk élő állatvilág védelmére. A témát évről-évre úgy választjuk ki, hogy a gyerekeknek és a pedagógusoknak előre kell készülni rá, utánanézni a kiválasztott élőlényeknek, hogy helyesen tudják lerajzolni azokat. Nem csak a technikai, művészi kivitelezést díjazzuk a verseny során, hanem azt is, hogy a természet ismerete is minél jobban benne legyen. A versenyt megelőzően segítünk a pedagógusoknak és a gyerekeknek a felkészülésben. A jelentkező csapatok számára ajánlunk szakirodalmat és elérhető információforrásokat. A verseny során háromfős csapatokban dolgozhatnak, a feladat a rendelkezésre álló egy óra alatt a kiválasztott téma minél esztétikusabb, kreatívabb és szakmailag is helytálló aszfaltra varázsolása. A műveket zsűrizzük és oklevéllel, emléklappal, apró ajándékokkal díjazzuk is.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Kiemelt tematika: Tudományos találkozások a múzeumban - Második francia-guyanai rovarász expedíció - Morpho lepkék ösvényén Dél-Amerikában
2019. OKT 17. 16:30 - 18:00

Sághy Zsolt Bakony-kutató előadása második amazonasi expedíciójáról. Középpontban a Morpho lepkék.
Sághy Zsolt Bakony-kutatónk előadását tekinthetik meg az érdeklődők, akik tavaly már találkozhattak az előadóval az „Irodalmi találkozások a múzeumban” - Az író találkozása Földünk óriásbogarával - avagy a kapocs szépirodalom és természettudományos múzeumi gyűjtemény között című MŐF programunkon. Akkor is élménydús előadásnak lehettünk szem- és fültanúi. A mostani program mintegy folytatása az akkorinak, hiszen az akkori óriáscincér (Titanus giganteus) fogó, 2017. eleji, az esős évszakre eső első amazonasi expedíciót követte 2017 szeptemberében mindjárt egy második. Az expedíció tagjai - Medvegy Mihály, Sághy Zsolt, Lukács István és Kiss Szilárd – azért tértek vissza, mert tudták, hogy a száraz évszakban teljesen más a faunával találkozhatnak ugyanott. Ezúttal a Morpho lepkék világa vonzotta őket leginkább. A Morpho a rovarok osztályának lepkék rendjébe, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába és a Morphinae alcsaládjába tartozó névadó lepkeneme, melybe körülbelül 29 fajt és 150 alfajt sorolnak be. Ezek legtöbbjét az Amazonas-medence trópusi esőerdőiben találhatjuk. Az idetartozó lepkék óriás méretűek, átlagos szárnyfesztávolságuk 7,5-10 centiméter, azonban a Morpho hecuba elérheti a 20 centiméteres szárnyfesztávolságot is. A Morpho lepkéken kívül megismerkedhetünk a helyi jellemző rovarvilág több képviselőjével, valamint érdekességeket tudhatunk meg magáról a gyűjtőútról, annak veszélyeiről, viszontagságairól.

INGYENES PROGRAM!

Múzeumi Őszbúcsúztató - A Magyar Természettudományi Múzeum Napja
2019. OKT 29. 09:00 - 12:00

Minden év október 29-én ünnepeljük anyaintézményünk, a Magyar Természettudományi Múzeum születésnapját. Ezen a napon az óvodás korosztályra fókuszálunk, nekik szóló tematikus programmal és apró ajándékkal kedveskedünk e jeles nap alkalmából.
2013-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye lett. Azóta együtt ünnepeljük a Magyar Természettudományi Múzeum Napját (okt. 29.). Ezen a napon a kicsik, az óvodások számára készülünk játékos programmal a kiállítás épületében. Állatos történetek, versikék, mondókák segítségével ismerkedünk a körülöttünk élő állatvilággal. Felhívjuk a figyelmet a természet védelmének fontosságára. A résztvevő óvodások egy kis ajándéktárgyat is vihetnek haza emlékül.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Múzeumi Őszbúcsúztató - Természetismereti vetélkedő
2019. NOV 07. 15:00 - 17:00

Idén 15. alkalommal rendezzük meg hagyományosnak számító, népszerű természetismereti vetélkedőnket Zirc és környéke iskoláinak felső tagozatos tanulóiból álló, 5 fős csapatok részvételével. A vetélkedő szervezése a helyi összefogás jó példája, a múzeumon kívül civil szervezetként a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre és intézményként a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB is aktív részese.
A vetélkedő alkalmat ad a zirci és a környékbeli iskolák tanáraival történő kapcsolattartásra, kapcsolatépítésre. A sikeres felkészüléshez az előzetesen jelentkező csapatok ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt kiállításunkban, valamint megkapják a saját kiadványainkból készült, a felkészüléshez szükséges irodalomjegyzéket is. Facebook-oldalunkon folyamatosan közlünk hasznos és érdekes tudnivalókat. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus. A gyerekek kézbe vehetik a Bakonyból származó botanikai, zoológiai érdekességeket, valamint kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, amelyek ismeretéről aztán számot adnak a feladatmegoldás során. A tárgyak felismerése, csoportosítása kissé hasonlít a muzeológusok munkájához. A megoldásokat feladattípusonként pontozzuk, majd összesítés után alakul ki a csapatok végső sorrendje. Minden résztvevő csapat díjazásban részesül, a helyezettek oklevelet is kapnak.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!


2019.10.01. - 2019.11.07.
Találatok száma: 4

Bakonybél Vadszőlő Szálló és Étterem

Bakonybél Vadszőlő Szálló és Étterem

Panziónk és éttermünk a Bakonyban, Bakonybélben, Bakonyváriéknál az erdő szélén,a Gerence patak partján fogadja vendégeit. Szállásunk egyéni vendégek, és csoportok részére is ideális. Szállás, étterem, wellness, masszázs, sétavonat, kerékpárkölcsönző, trófeakiállítás tartozik szolgáltatásaink közé. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Gerence Fogadó

Gerence Fogadó

Fedezzék fel a Magas Bakony vadregényes tájainak szépségeit, geológiai értékeit! Családias hangulatú fogadónk a páratlan mikroklímájú Bakonybél tájvédelmi körzetében, erdővel övezett környezetben, a Gerence-patak partján helyezkedik el. A házhoz tartozó parkosított kert közösségi játékokra és egyéb ... Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner Kiemelt partner

Tibor Vendégház Bakonycsernye

Tibor Vendégház Bakonycsernye

A Tibor Vendégház kitűnő pihenési lehetőséget, kellemes kikapcsolódást biztosít családoknak, barátoknak. Önellátásra berendezett vendégház, a szállásadók nem a házban élnek. 3 szoba, nappali, fürdő, 2 mellékhelyiség, étkező és teljesen felszerelt konyha tartozik hozzá. Bográcsozási lehetőség, ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza

Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Háza

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szálláshelye Bakonybélben. Szállásunk és egyben bázisunk a falu központjában található, az egykori apátsági majorság felújított pajtaépületében, összesen 35 férőhellyel. Erdei iskola, nyári tábor a Bakonyban. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Piramis koncert Budapest 2019. A nagy buli 2.0 - Volt egyszer egy Ifipark
Irodalom és bor kapcsolata, szüreti irodalmi kalandozás a Várkert Bazárban
Időszaki kiállítás Budapesten az Iparművészeti Múzeum új szerzeményeiből a Várkert Bazárban
I. világháborús kiállítás Új világ született - Európai Testvérháború 1914-1918 címmel
Szürrealista kiállítás Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben
Szinyei Merse Pál kiállítás 2019 Nyíregyháza
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket