Múzeumok Őszi Fesztiválja Zirc 2019. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma

Múzeumok Őszi Fesztiválja Zirc 2019. MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma


A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeuma is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozathoz, így 2019. október 1. és november 7. között számos érdekes programokkal várják az érdeklődőket Zircen.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Programok

Pincétől a padlásig - Gyűjtemények rejtett kincsei
2019. OKT 01. - 2019. OKT 31.

A múzeum gerinces és gerinctelen zoológiai, botanikai és geológiai gyűjteményét mutatjuk be a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hatodikosainak.
Gyűjteményeink bemutatása a helyi általános iskola 2019/20. tanév júniusában erdei iskolába menő 6. osztályos tanulóinak. A cél a múzeum tudományos munkájának megismertetése a gyűjteményeken keresztül. A gyűjtemények felépítése, fontossága. A pedagógusokkal előre egyeztetett időpontokban, tanítási időben kerül bemutatásra a gerinces és gerinctelen zoológiai gyűjtemény, a botanikai és a geológiai gyűjtemény.  Összesen 4 alkalommal, kb. 80 tanuló és 3 pedagógus vesz részt a programon. Rövid feladatlapot is készítünk a programhoz.

Múzeumi Őszbúcsúztató - A 2019-es év állatai és növényei - Aszfaltrajz-verseny
2019. OKT 03. 14:30 - 16:00

Aszfaltrajz-verseny az Állatok Világnapja alkalmából. Téma: Magyarországon az idei év állatának és növényének választott fajok (az év emlőse, madara, hala, hüllője, kétéltűje, rovara, vadvirága, fája, gombája, gyógynövénye).
1931 óta világszerte október 4-én ünnepeljük az Állatok Világnapját. Ez a nap Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének ünnepe. A világnapon eredetileg a vadon élő állatok védelmére figyelmeztettek és pusztításuk ellen tiltakoztak, ma már minden védtelen élőlényre felhívjuk a figyelmet. Ennek alkalmából idén is szervezünk aszfaltrajz-versenyt az általános iskolás korosztály számára. Az idei téma: „A 2019-es év állatai, növényei: foltos szalamandra, magyar zergevirág, havasi cincér, gólyatöcs, eurázsiai hiúz, vörösszárnyú keszeg, elevenszülő gyík, sajmeggy, bronzos vargánya, közönséges orbáncfű.” Versenyeket azóta tudunk rendezni, mióta elkészült a múzeum saroképülete előtti zsákutca burkolata, tehát idén már hatodik alkalommal színesedik ki a zsákutca. Mindig az Állatok Világnapja kapcsán rendezzük meg, ezzel is felhívjuk a figyelmet a körülöttünk élő állatvilág védelmére. A témát évről-évre úgy választjuk ki, hogy a gyerekeknek és a pedagógusoknak előre kell készülni rá, utánanézni a kiválasztott élőlényeknek, hogy helyesen tudják lerajzolni azokat. Nem csak a technikai, művészi kivitelezést díjazzuk a verseny során, hanem azt is, hogy a természet ismerete is minél jobban benne legyen. A versenyt megelőzően segítünk a pedagógusoknak és a gyerekeknek a felkészülésben. A jelentkező csapatok számára ajánlunk szakirodalmat és elérhető információforrásokat. A verseny során háromfős csapatokban dolgozhatnak, a feladat a rendelkezésre álló egy óra alatt a kiválasztott téma minél esztétikusabb, kreatívabb és szakmailag is helytálló aszfaltra varázsolása. A műveket zsűrizzük és oklevéllel, emléklappal, apró ajándékokkal díjazzuk is.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Kiemelt tematika: Tudományos találkozások a múzeumban - Második francia-guyanai rovarász expedíció - Morpho lepkék ösvényén Dél-Amerikában
2019. OKT 17. 16:30 - 18:00

Sághy Zsolt Bakony-kutató előadása második amazonasi expedíciójáról. Középpontban a Morpho lepkék.
Sághy Zsolt Bakony-kutatónk előadását tekinthetik meg az érdeklődők, akik tavaly már találkozhattak az előadóval az „Irodalmi találkozások a múzeumban” - Az író találkozása Földünk óriásbogarával - avagy a kapocs szépirodalom és természettudományos múzeumi gyűjtemény között című MŐF programunkon. Akkor is élménydús előadásnak lehettünk szem- és fültanúi. A mostani program mintegy folytatása az akkorinak, hiszen az akkori óriáscincér (Titanus giganteus) fogó, 2017. eleji, az esős évszakre eső első amazonasi expedíciót követte 2017 szeptemberében mindjárt egy második. Az expedíció tagjai - Medvegy Mihály, Sághy Zsolt, Lukács István és Kiss Szilárd – azért tértek vissza, mert tudták, hogy a száraz évszakban teljesen más a faunával találkozhatnak ugyanott. Ezúttal a Morpho lepkék világa vonzotta őket leginkább. A Morpho a rovarok osztályának lepkék rendjébe, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába és a Morphinae alcsaládjába tartozó névadó lepkeneme, melybe körülbelül 29 fajt és 150 alfajt sorolnak be. Ezek legtöbbjét az Amazonas-medence trópusi esőerdőiben találhatjuk. Az idetartozó lepkék óriás méretűek, átlagos szárnyfesztávolságuk 7,5-10 centiméter, azonban a Morpho hecuba elérheti a 20 centiméteres szárnyfesztávolságot is. A Morpho lepkéken kívül megismerkedhetünk a helyi jellemző rovarvilág több képviselőjével, valamint érdekességeket tudhatunk meg magáról a gyűjtőútról, annak veszélyeiről, viszontagságairól.

INGYENES PROGRAM!

Múzeumi Őszbúcsúztató - A Magyar Természettudományi Múzeum Napja
2019. OKT 29. 09:00 - 12:00

Minden év október 29-én ünnepeljük anyaintézményünk, a Magyar Természettudományi Múzeum születésnapját. Ezen a napon az óvodás korosztályra fókuszálunk, nekik szóló tematikus programmal és apró ajándékkal kedveskedünk e jeles nap alkalmából.
2013-ban a Bakonyi Természettudományi Múzeum a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézménye lett. Azóta együtt ünnepeljük a Magyar Természettudományi Múzeum Napját (okt. 29.). Ezen a napon a kicsik, az óvodások számára készülünk játékos programmal a kiállítás épületében. Állatos történetek, versikék, mondókák segítségével ismerkedünk a körülöttünk élő állatvilággal. Felhívjuk a figyelmet a természet védelmének fontosságára. A résztvevő óvodások egy kis ajándéktárgyat is vihetnek haza emlékül.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Múzeumi Őszbúcsúztató - Természetismereti vetélkedő
2019. NOV 07. 15:00 - 17:00

Idén 15. alkalommal rendezzük meg hagyományosnak számító, népszerű természetismereti vetélkedőnket Zirc és környéke iskoláinak felső tagozatos tanulóiból álló, 5 fős csapatok részvételével. A vetélkedő szervezése a helyi összefogás jó példája, a múzeumon kívül civil szervezetként a Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre és intézményként a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB is aktív részese.
A vetélkedő alkalmat ad a zirci és a környékbeli iskolák tanáraival történő kapcsolattartásra, kapcsolatépítésre. A sikeres felkészüléshez az előzetesen jelentkező csapatok ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt kiállításunkban, valamint megkapják a saját kiadványainkból készült, a felkészüléshez szükséges irodalomjegyzéket is. Facebook-oldalunkon folyamatosan közlünk hasznos és érdekes tudnivalókat. A feladatok változatosak, hagyományos, teszt jellegű éppúgy akad közöttük, mint gyakorlatias jellegű, az ismeretek kreatív alkalmazását igénylő feladattípus. A gyerekek kézbe vehetik a Bakonyból származó botanikai, zoológiai érdekességeket, valamint kőzeteket, ásványokat, ősmaradványokat, amelyek ismeretéről aztán számot adnak a feladatmegoldás során. A tárgyak felismerése, csoportosítása kissé hasonlít a muzeológusok munkájához. A megoldásokat feladattípusonként pontozzuk, majd összesítés után alakul ki a csapatok végső sorrendje. Minden résztvevő csapat díjazásban részesül, a helyezettek oklevelet is kapnak.

INGYENES PROGRAM! REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!

Találatok száma: 2

Gerence Fogadó

Gerence Fogadó

Fedezzék fel a Magas Bakony vadregényes tájainak szépségeit, geológiai értékeit! Családias hangulatú fogadónk a páratlan mikroklímájú Bakonybél tájvédelmi körzetében, erdővel övezett környezetben, a Gerence-patak partján helyezkedik el. A házhoz tartozó parkosított kert közösségi játékokra és egyéb ... Bővebben

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner

Tibor Vendégház Bakonycsernye

Tibor Vendégház Bakonycsernye

A Tibor Vendégház kitűnő pihenési lehetőséget, kellemes kikapcsolódást biztosít családoknak, barátoknak. Önellátásra berendezett vendégház, a szállásadók nem a házban élnek. 3 szoba, nappali, fürdő, 2 mellékhelyiség, étkező és teljesen felszerelt konyha tartozik hozzá. Bográcsozási lehetőség, ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG