Múzeumpedagógiai foglalkozás a Budapesti Történeti Múzeumban, Fedezzük fel Budapest történetét!
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Újraindul az elektromos autók állami támogatása Június 14 - től lehet pályázni a támogatásra!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Hévízi nyaralás a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Hévízi nyaralás a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Múzeumpedagógiai foglalkozás a Budapesti Történeti Múzeumban, Fedezzük fel Budapest történetét!

2021.01.12. - 12.31.

A Budapesti Történeti Múzeum intézményeiben működő múzeumpedagógiai tevékenység célja, hogy a kiállításainkon bemutatott múltat, történelmet, művészeteket korszerű és sokszínű pedagógiai módszerekkel bemutatva, élményszerűen ismertessük meg a különböző korosztályba tartozó gyerekekkel.

Múzeumpedagógiai foglalkozás 

A nevelési-oktatási intézményekkel együttműködve segítséget kívánunk nyújtani a különböző tantárgyakhoz tartozó iskolai tananyag elmélyítésében, és kiegészítésében, tágabb összefüggések felfedezésében, különböző korok mindennapi életének részletes megismerésében.

FEJTSÜK MEG A GÓTIKUS SZOBROK TITKAIT!
Az 1974-es feltárásakor tudományos szenzációnak számító, a 15. század elejéről származó szoborlelet kapcsán azt a folyamatot járjuk végig, ahogy a régészek a leletekben megbúvó információkat tárják fel. Kiderítjük mikor, és hol készülhettek, kiket ábrázolnak, ki lehetett a megrendelő, és eredetileg hova tervezhették felállítani őket.

CSAPBÓL A VÍZ, FALBÓL AZ ÁRAM - AMIT ÉSZRE SEM VESZÜNK!
A kiállított tárgyak között és az ábrázolásokon keressük meg a technikai vonatkozású részleteket. Vizsgáljuk a különböző korszakok műszaki lehetőségeit, az újításokat korszakokhoz párosítjuk. (közlekedés, közvilágítás, vízhez jutás módjai, szennyvízelvezetés, burkolt utak, postahálózat, hulladékkezelés)
Társadalomismeret, technika tantárgyakhoz kapcsolható
Városfelfedező lehetőség: Fővárosi Hulladékhasznosító Mű meglátogatása

TURBÁN ÉS FINDZSA - ÉLET A TÖRÖK KORI BUDÁN
Metszetek, térképek, szobabelső használati tárgyai, elrejtett kincsleletek, útleírások segítségével próbáljuk elképzelni Buda török-kori életét. Végül a város visszafoglalásának történetével, az ostrom utáni károk felmérésével zárul a foglalkozás.
társadalomismeret, történelem tantárgyhoz a török kor tanulása után témazáró, ismétlő óraként (11-13 éveseknek)
Városfelfedező lehetőség: az utolsó budai pasa Abdurrahman jelképes síremléke, a Király fürdő, Gül Baba Türbe és rózsakert meglátogatása

CSILLAG, KERESZT, VAGY FÉLHOLD?
A történelem során milyen vallású népcsoportok éltek a városban? Miként alakult a kapcsolatuk, hogyan és hol gyakorolták a vallásukat. Hogyan szolgálta egy épület több vallás híveit? A sírköveken szereplő évszámok kapcsán foglalkozunk a zsidó, keresztény, iszlám időszámítás rendszerével is.
Városfelfedező lehetőség: a Helyőrségi templomból maradt Magdolna-torony és a Középkori Zsidó Imaház meglátogatása

A GYÉKÉNYTŐL A SZUPERMARKETIG, A PLETYKÁTÓL AZ SMS-IG
A vásárok, piacok minden korban fontos események, a vásárláson kívül találkozási lehetőségek, a hírek továbbadásával a későbbi újságok, rádió előfutárai, de a színház, cirkusz szerepét is betöltötték. Felidézzük a középkori budai vásárok hangulatát, számba vesszük az áruk sokféleségét, a mértékeket és mérőeszközöket. Budai Jogkönyv és különböző ábrázolások, oklevelek segítségével kiderítjük kik hol mit árulhattak, milyen mutatványosok szórakoztatták az egybegyűlteket, és milyen büntetés járt a vásár rendjének megzavarásáért.
társadalomismeret, kommunikáció, tantárgyhoz
Városfelfedező lehetőség: a Nagyvásárcsarnok megtekintése

HOGYAN HATOTT A DUNA A VÁROS A 19. SZÁZADI FEJLŐDÉSÉRE?
Mit gondolsz, az 1838-as árvíz pusztítása hogyan hatott az új városkép kialakulására? Milyen tényezők segítették és gátolták az első állandó híd építését, milyen szerkezetűek a hídjaink, milyen feladatra alakult meg a Közmunkatanács 1870-ben? Hogyan változott a rakpartok funkciója, és látványa? Milyen épületeket, építettek a Duna partjára?
társadalomismeret tantárgy keretében
Városfelfedező lehetőség: a Lánchíd hídkamrájának megtekintése

HA A TÉR BESZÉLNI TUDNA...! A 20. SZÁZAD LENYOMATA A HŐSÖK TERÉN
Hogyan alakította a történelem a Hősök tere látványát? Minden politikai rendszer megjeleníti ideológiáját az általa felállított szobrokban, emlékművekben. Így alakult ki a Hősök tere a Millenniumi Emlékművel, ami lehetőséget ad a nemzet önképének vizsgálatára. Kik szerepelnek, miért fontosak, ki nem szerepel? (Habsburgok) miért cserélték le? A Felvonulási tér a mindenkori hatalom reprezentációjának helyszíneként különböző rendezvényeknek, felvonulásoknak, koncerteknek, tüntetéseknek adott otthont. Ezt a folyamatot vizsgáljuk a különböző dokumentumok, ábrázolások alapján.
Városfelfedező lehetőség: a Hősök tere felkeresése

TE MELYIK KORBAN ÉLNÉL SZÍVESEN?
A régmúlt időkben és a napjainkban élő emberek szokásainak, körülményeinek, örömeinek és bánatainak összehasonlításával keressük a választ arra a kérdésre, hogy melyik korban volt a legkellemesebb az élet. Kit melyik történelmi korszak vonz, miért éppen az, és hogyan képzeli el az akkori mindennapokat? Megvizsgáljuk, hogy a már meglévő ismereteinkhez mit tud hozzátenni egy múzeumi helyszín a kiállításaival.

MI VAN A KIÁLLÍTÁS MÖGÖTT? AMI A KIÁLLÍTÁSBÓL KIMARADT
Kézbe fogható tárgyak, fotók, hiteles dokumentumok összefüggéseit, lehetséges rendezés titkaiba bepillantva, az ott használt jelrendszert megértve kerülünk közelebb a régi korokhoz, tárgyakhoz, és az őket valaha használó emberekhez.
Társadalomismeret, vizuális nevelés tantárgycsoportokhoz kapcsolódási pontjait keressük a kiállításban.
Kapcsolódó kiállítás

A HEGYEN ÉPÍTETT VÁROS
Séta a budai Várnegyedben, a polgárváros középkori emlékei között. Mi az az „utcahíd”? Miért épültek az ülőfülkék? Utcák, házak, kapualjak titkainak felfedezése. Építészet és élet Budán az elmúlt 500 évben.

MESÉLŐ TÁRGYAK
A használati tárgyak különböző jelentéstartalmait fürkésszük, elképzeljük kik, hol, mikor használhatták őket, milyen környezetbe illeszkednek, milyen technikai színvonalat feltételez az előállításuk, és a használatuk. A foglalkozás során összefüggéseket keressük a régi idők és a jelen tárgykultúrája között, ma már ismeretlen tárgyak funkcióját találgatjuk.
Otthoni feladat lehet ilyenek gyűjtése.

„MA LESZ A HOLNAP TEGNAPJA”
Megvizsgáljuk, hogy a ’80-as ’90-es évek beat, pop és rock dalaiban milyen életérzés tükröződik, hogyan szűrődik be a politika, miként jelennek meg a politikai változások. Mindezt összevetjük a kiállításban látottakkal.
Társadalomismeret tantárgycsoporthoz ajánlott foglalkozás

MENNYIRE VOLT SOKSZÍNŰ BUDA, PEST, PEST-BUDA, ÉS BUDAPEST?
A tárgyak és szöveges dokumentumok elárulják mikor, milyen nemzetek tagjai települtek le a Duna két partjának városaiban, harcoltak, vagy kereskedtek, talán máshol üldözték őket, esetleg kedvezmények vonzották ide őket. Kifürkésszük jellemző foglalkozásaikat, lakhelyeket, különböző szokásaikat.
Társadalomismeret tantárgycsoporthoz ajánlott foglalkozás

Gyakorlati tudnivalók:

Amennyiben foglalkozásaink felkeltették érdeklődését, legalább egy héttel a tervezett látogatás előtt előzetes időpont-egyeztetésre van szükség telefonon vagy e-mailben.

Amennyiben az egyeztetett időpontban, különböző okokból mégsem tudják meglátogatni múzeumunkat, kérjük, időben értesítsék munkatársunkat a korábban használt kommunikációs csatornán keresztül.

A foglalkozások időtartama általában 90 perc, de érdemes két órát szánni a látogatásra a fizetés, számlakérés, ruhatár, mosdó használata miatt.

Vidéki diákcsoportok és kísérőik számára díjmentes vasúti utazás vehető igénybe. Visszautazásra a menetjegy csak akkor jogosít, ha a látogatáskor a menetjegyet a Budapesti Történeti Múzeum bélyegzőjével hitelesíti.


2021.01.12. - 2021.12.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Múzeumok Éjszakája Budapesti Történeti Múzeum 2021
Múzeumok Éjszakája Budapesti Történeti Múzeum 2021
 • Budapest
 • I. kerület
2021. június 26.
Budapesti Történeti Múzeum programok 2021
Budapesti Történeti Múzeum programok 2021
 • Budapest
 • I. kerület
2021. június 26.

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Országos Széchényi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
 • Budapest
 • I. kerület
Alabárdos Étterem
Alabárdos Étterem
 • Budapest
 • I. kerület
Arany Hordó Étterem
Arany Hordó Étterem
 • Budapest
 • I. kerület

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
1014 Budapest I. kerület, Szent György tér 2., Budavári palota E épület
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események