Nagykörű Búcsú 2019. Kulturális hétvége Nagykörű


Körei Búcsú kulturális hétvége 2019. július 19 és 21 között. Három nap Nagykörűben a kultúra, a misztikum, a sportos szórakozás és a népi hagyományok és ízek vonzáskörében.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Programok:

2019. július 19. péntek

KERESZTBEN JÉGESŐ - Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamás dalaival és sok izgalmas prózai betéttel.

A Körűi Búcsú kulturális hétvége programjának igazi csemegéje lesz a Magyarország-szerte nagy sikerrel megtartott előadás-sorozat nagykörűi estje. Helyszínéül a Tájház fedett szín-szinpadát választottuk, ami hangulatával remekül illeszkedik az előadáshoz.

Cseh Tamás 10 éve ment el. Alkotótársai, Bereményi Géza és Másik János egy igazán különleges műsorral állnak színpadra. Ebben a műsorban a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és Az igazi levél nővéremnek lemezről is elhangzanak dalok sok más szerzeménnyel egyetemben. Ez a műsor sokkal több, mint egy Cseh Tamás emlékest. Élő legendák, élő dalai, szövegei a színpadon. A műsor előadásról-előadásra változik, így a közönség minden alkalommal egy megújult előadást kap.

A szerzőpáros a következő sorokkal ajánlja az előadást:
„Az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes az író-költő Cseh Tamással írt dalait, az író-költővel írt dalait, és hármuk közös dalait énekli. A regényrészletek és dalok fogaskerekekként lendítik egymást tovább és tovább a lélek száguldó országútján, amíg véget nem ér az egész műsor..."

Jegyeket hamarosan lehet vásárolni a Nagykörűi Tájházban és több helyi üzletben, valamint az interneten.

2019. július 20. szombat 

Az Év Révészlegénye - kompkötélmászó verseny

Július 20-án, szombaton Nagykörűben hosszú idő után megválasztjuk az év "révészlegényét".
A jelentkezőknek a kompkötélen kell áthúzódzkodniuk a Tisza vize felett, és a kijelölt távot legrövidebb idő alatt teljesítőé lesz a dicsőség.
A nevezési díj 1000 Ft, ami a helyszínen fizetendő.
A kompközlekedés a verseny ideje alatt ( 10.00 -14.00 ) időszakosan szünetel.

Illés napi fáklyás felvonulás.

Az Illés-kő legendája újra élő, megéledő misztikuma a búcsúi hétvégének Nagykörűben. Jöjjenek el és legyenek részesei a szombat esti fáklyás körmenet alkalmával!

"A falu még nem ott állt ahol most, azt állították, hogy a Sárszög nevű határrész volt a falu, de a Tisza nem ott folyt. A templom is a Sárszögben volt meg a bencés-monostor is.

Jöttek a tatárok, de nem a nagy hadsereg csak egy csellengő csapat. A nép menekült, főleg a lányokat mentették a Berek nádasaiba. A tatárok megölték a bencéseket. Egy öreg pap még akkor is húzta a vészharangot amikor keresztül nyilazták.

- A legények lesbe állottak. Jöttek volna át a Tiszán a tatárok, de a révész nem ment értük, akárhogy ígérgettek. Azt mondta fogódzanak a kötélbe ami a két part között feszül. Úgy jöjjenek át, ők is így szokták. S mikor már majdnem odaértek, tele volt a kötél a két part között, 100 is fogódzott bele. a révész elvágta a kötelet, az egész banda a vízbe esett.

De jött a másik csapat, ezek bosszút álltak. Felgyújtották a száraz nádast, ahol a szüzek bújtak el, ott égtek mind. Ezek járnak vissza minden Illés éjszakán ma is, eltáncolják az elmaradt menyasszonyi táncot! Énekelnek is, sok öreg még hallotta is! Szokás volt Illés éjjelén odamenni és hallgatózni.

No de a legények is bosszút álltak, az elfogott csapatot az Illés partnál agyonverték. Ezért lett ott az "Illés-kű" vagy "kű-kép".

Program:

20.00 - Indulás a templomtól

21.00 - Megemlékezés  az Illés-kőnél

22.00 - Érkezés a templomhoz

22.30 - 01.00 - Táncház a templomkertben

2019. július 21. vasárnap

Régi idők Búcsúja
Körei Piac a Templomkertben.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
5065 Nagykörű , Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG