Élmény, kaland, pihenés, egészség egy helyen!
Élmény, kaland, pihenés, egészség egy helyen!

A Tolnai-Hegyhát szívében található egy varázslatos kis zsákfalu Nagyszékely. A falu centrumában a minden korosztályt érintő egész napos program segítségével a végvári időkbe utazunk.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

„Berenhidai Huszár Péter, a XVI. század e nagy huszárja igazában élt és vitézkedett. Örök példája és dicsősége ő a magyar könnyűlovasságnak, s egyike azoknak, akik a lovasság hírét messze földön elterjesztették. Egykoron három nemzet magasztalta őt. A magyar, a török s a német futvást vitte a hírét mindenfelé. E névtől egykoron a legvitézebb ellenség is reszketett (…)”  (Takáts Sándor: Régi magyar kapitányok és generálisok)

Nagyszékelyi program:

Egész délelőtt tart a régi mesterségek bemutatója és helyi termékek vására. Közben lovagolhatnak, lovaskocsizhatnak és hintózhatnak vendégeink. Lesz báb műsor, amelyben a Majorka Színház előadásában megismerhetjük Palkó, a Kékfestőinas történetét és még szintén ebéd előtt hallgathatjuk meg Szerecz Miklós történész vetített képes előadását „Bajra hívás – bajviadal” a török-magyar végvidéken címmel. Délben közösen elfogyaszthatjuk a helyi specialitást, a nagyszékelyi kőlevest.

Ebéd után a Simontornyai Várvédők ellenfelei a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület csapata lesz. Idén sem marad el Huszár Péter törökverő vitézi párbaja. Délután a fiatalok vitézi Hétpróbán mérhetik meg képességeiket, hogy alkalmasak-e beállni Huszár Péter hadapródjának? A legügyesebb megkapja a Huszár Péter a legvitézebb hadapródja elismerő címet ifj. Huszár Péter aláírásával. A Nemzetiségek Konyhájában megízlelhetjük a sváb, magyar, székely, roma és olasz ízeket. Ehhez kapcsolódik „Táplálkozás régen és most” - Dr. Horváth Tibor előadása. Este a Szigony zenekar játszik gyimesi és moldvai csángó népzenét, tánctanítással. Végül az April fool classic rock zenekar zárja a fergeteges napot.

Nézzen be hozzánk! Hiszen „Ez itt a világ közepe!” – ahogyan Székely István író mondta valamikor gyermekkorában.

Forrás: Szervezők


2018.07.21.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Nagyszékelyi Huszár Péter Nap 2018