Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2018. július 13-15.
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2018. július 13-15.

A több évtizedes múlttal büszkélkedő Nemzetközi Folklórnapokat immár 37. alkalommal rendezik meg 2017 augusztusában. A fesztivál nyitónapján a város több helyszínén is találkozhatunk népviseletbe öltözött néptáncosokkal, zenészekkel, majd pedig az ötnapos fesztiválforgatag hivatalos megnyitójára és a nemzetek táncházára is ezen a napon kerül sor a Nádasdy-vár udvarán. Augusztus 16. és 20. között a néptánc és népzene központjává válik a Nádasdy-vár, valamint Sárvár több helyszíne és a környék települései. Sárváron a folyamatos megújulás élteti a fesztivált, itt nincs helye unalomnak, önismétlésnek, kirekesztésnek. Erre a fesztiválra a különleges hangulatok, izgalmas, felejthetetlen találkozások, forró ritmusok, rabul ejtő zene és a vérpezsdítő tánc világa a jellemző.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

37. Nemzetközi Folklórnapok

2017. augusztus 16.–augusztus 20.

Nádasdy-vár Sárvár

Résztvevő csoportok

– TRADITION / GROZD – Szerbia
– FIII CAMARASULUI – Románia
– ARIA DI CASA NOSTRA – Olaszország
– EL AHLEM – Algéria
– UNIVERSITY 2 – Grúzia
– KIMON – Ciprus
– ODESSOS – Bulgária
– BALLET CAMARA – Szenegál
– NÉPTÁNCKÖR – Sárvár
– REGÖS EGYÜTTES – Sárvár
– SÁRVÁRI SENIOR NÉPTÁNC EGYESÜLET – Sárvár
– VÁNDOR VOKÁL – Magyarország

A FESZTIVÁL SÁRVÁRI PROGRAMJAI

2017. augusztus 15. (kedd)

 • 20.00 –Várkapu étterem: Folklórest – fellép: El Ahlem (Algéria)

2017. augusztus 16. (szerda)

 • 17.00 – „Hívogató” – rövid folklórbemutatók a város több helyszínén (Kossuth tér, Spirit Hotel)
 • 17.45 – Nádasdy-vár: polgármesteri fogadás a házasságkötő teremben
 • 18.30 – Nádasdy-vár: Ünnepélyes fesztiválnyitó a várudvaron (rossz idő esetén az udvaron felállított fesztiválsátorban)
 • 18.45 – Nádasdy-vár: A fellépő együttesek bemutatkozása
 • 20.30 – Nádasdy-vár: „Fesztiválforgatag” – Nemzetek táncháza

2017. augusztus 17. (csütörtök)

 • 17.00 – Sárvárfürdő – az algériai, a ciprusi és a szerb együttesek műsora
 • 18.00 – Kossuth tér: „Nyári tánc” – a román és a bolgár együttesek műsora
 • 19.00 – Nádasdy-vár: „Afrikai folklórest” és táncház: közreműködnek Algéria és Szenegál (Ballet Camara) együttesei. Az estén Szenegál bemutatkozó standja a vár udvarán: népművészeti termékek, afrofonás (Rossz idő esetén: az udvaron felállított fesztiválsátorban)

2017. augusztus 18. (péntek)

 • 17.00 – Sárvárfürdő – a grúz és a román együttesek műsora
 • 19.00 – Nádasdy-vár: Olasz folklórest a Nádasdy-vár hátsó kisudvarában (folklór és gasztronómia) – közreműködik: Aria di Casa Nostra (Olaszország) és a Regös együttes (Az estre 1000,- Ft a kóstolójegy – a készlet erejéig, valamint kitelepült büfé üzemel.)
 • 20.00 – Tinódi étterem: a ciprusi együttes folklórestje

2017. augusztus 19. (szombat)

 • 17.00 – Sárvárfürdő – a bolgár és az olasz együttesek műsora
 • 19.00 – Nádasdy-vár: „Balkáni folklórest” Közreműködik a bolgár és a szerb együttes, valamint a Vándor Vokál énekegyüttes és barátaik (Orczi Géza és Szabó Zoltán) (Rossz idő esetén: az udvaron felállított fesztiválsátorban.) – A színpadi produkciókat követően bolgár és szerb táncház a fellépők közreműködésével.

2017. augusztus 20. (vasárnap)

 • 09.30 – Nádasdy-vár: egésznapos kirakodóvásár a várhídon és a torony alatti aulában
 • 09.30 – Ünnepi Istentisztelet az evangélikus templomban az algériai csoport közreműködésével
 • 10.00 – Folklórmise a Szent László katolikus templomban a bolgár, a grúz és az olasz együttesek közreműködésével
 • 10.00 – Református templom: Istentisztelet a román együttes részvételével
 • 11.00 – Szent László katolikus templom előtti tér: rövid táncbemutatók
 • 15:00 – Spirit Hotel: a Sárvári Senior Néptánc Egyesület bemutatkozása
 • 15.00-tól 19.00-ig – Nádasdy-vár: „Ismerjük meg színes világunkat!” – a fesztiválon résztvevő nemzetek bemutatkozó standjai
 • 17.00 – Jelmezes felvonulás a Batthyány utcai körforgalomtól a Nádasdy-várig
 • 18.00 – Nádasdy-vár: Ünnepi köszöntőt mond: Kondora István polgármester
 • 18.30 – Nádasdy-vár: Nemzetközi Folklórgála a Nádasdy-vár udvarán (a belépés díjtalan)
 • 22.00 – Fesztiválzáró „Örömtánc” a várudvaron
 • 22.30 – Tűzijáték a gálaműsort követően

A FESZTIVÁL KÜLSŐ PROGRAMJAI

 • 2017. augusztus 17., 20.00 Vasvár, Nagy Gáspár Kulturális Központ – Grúzia, Olaszország, Szerbia együtteseinek műsora
 • 2017. augusztus 18., 19.00 Zalaszentgrót, Fő tér – az algériai, a bolgár, a grúz és a szerb együttesek műsora
 • 2017. augusztus 19., 18.00 Ikervár, Művelődési ház – a ciprusi együttes műsora
 • 2017. augusztus 19., 19.00 Zalalövő, Salla Művelődési Központ – a Algéria, Grúzia és Románia együtteseinek műsora
 • 2017. augusztus 19., 22.00 Körmend, Batthyány-kastély – a grúz, a román és az olasz együttesek műsora
 • 2017. augusztus 20., 10.00 Gencsapáti, katolikus templom –szentmise a ciprusi együttes részvételével

A szervezők a műsorváltozás lehetőségét fenntartják.

A fellépő együttesekről

University 2 (Georgia / Grúzia)
A University 2 együttes a Grúz Kulturális Fejlesztési és Reneszánsz Egyesület csoportja, amely egyesület tagja az I.O.V. és a C.I.D. nemzetközi folklórszövetségnek, és együttműködnek a C.I.O.F.F.-fal is. Az egyesület egyébként 40 különböző korcsoportú táncegyüttest tömörít – 8–14 éves és 16–22 éves korig.

Odessos (Bulgária)
Az Odessos együttest 1953-ban alapították zenészek és táncosok, akik őrizték és fejlesztették is a bolgár folklórt. Az együttes számos művészt nevelt ki az évek során.
Az együttes számos díjat nyert el Bulgáriában és külföldön egyaránt. Nemzeti és nemzetközi fesztiválokon is arany minősítést kaptak. Az egyik legelső megnyert díjukat Montrejeau-ből, Franciaországból hozták. Genfben, Svájcban nem csak első helyezést szereztek, hanem a város tiszteletbeli kulcsait is megkapták. Legfontosabb díjuknak Bulgária köztársasági elnöke által átadott Cirill és Metód második fokozatú érdemrendet tartják. Az együttes művészeti vezetője külön is magasrangú országos elismerések tulajdonosa.

Kimon (Ciprus)
1975-ben, a kulturális hagyományok őrzésének és terjesztésének szándékával alakult meg a Kimon tánccsoport. Mára már 150 táncos ad elő egész Görögország területéről származó táncokat, és lép fel Ciprus minden lehetséges területén. 1993 óta évente Görögországba utaznak vendégszerepelni. A csoport természetesen máshová is utazik, 1997-ben Mexikóban, 1998-ban Dániában és Portugáliában, 2003-ban Olaszországban, 2007-ben Franciaországban és Csehországban, 2014-ben Skóciában, 2016-ban Romániában és Oroszországban léptek fel.

Ballett Camara (Szenegál)
A Ballet Camara rendkívül tehetséges profi szenegáli táncosokból és zenészekből áll. A társulatból többen díjnyertes művészek, és a szenegáli Nemzeti Színház múltbéli vagy jelenleg is aktív tagjai. A csoport egyedülálló, hiszen több olyan programot mutatnak be, amit a világon senki más. Ilyen például az úgynevezett akrobatikus óriás tökedényes tánc, vagy a mágikus tánc a tűzzel. A társulat igazi sztárja, és fáradhatatlan motorja a kétszeres díjnyertes táncművész Abdoul Camara, aki 7 éves kora óta táncol, és 11 éves kora óta járja a világot.

Aria di Casa nostra (Olaszország)
Az Aria di Casa Nostra folklórcsoportot (nevük jelentése: “A mi hazánk levegője”) 1950-ben alapította meg Flavio Fiorletta azzal a céllal, hogy szűkebb hazájuk, Ciociaria néphagyományait továbbvigyék.
Az együttest a népművészetet szerető fiúk és lányok alkotják (táncosok, zenészek és kísérők), mindannyian Alatri városából érkeznek. Az eltelt idő alatt az összes fontos olaszországi folkfesztiválon szerepeltek már, de természetesen gyakran vendégszerepelnek külföldön is. Megfordultak már Portugália, Spanyolország, Franciaország, Németország, Svájc, Szlovákia, Horvátország, Románia, Lengyelország, Magyarország, az USA, Görögország, Málta, Hollandia, Szíria fesztiváljain
Az együttes ősi eredetű, legjellemzőbb táncát “Saltarello”-nak hívják. Ez a név a latin “saltatus” (táncolva, ugrálva) szóból ered – utalva a tánc szapora ugró mozdulataira. (Ebben a táncban a táncosok átkarolják egymás vállát, kissé hajlott testük pedig továbbítja és szinte leköveti a lábmozgásaikat.) A tánc közben eszközöket is bemutatnak, mindennapi és mezőgazdasági szerszámok tűnnek fel a koreográfiákban. Ezek közül a legfontosabb a “ciocia”, ami egy a térségre jellemző lábbeli neve (maga a régió is innen kapta a nevét: Ciociaria = a ciocia földje). Ez a különleges cipőféle azért illeszkedik a táncosok lábára tökéletesen, mert amikor egy új ciocia-t szereznek, néhány órára vízbeáztatják a lábukon, hogy teljesen felvegye annak alakját.

Tradition / Grozd (Szerbia)
Szerbiából egy “duplaegyüttes” érkezik majd hozzánk, a Tradition és a Grozd tánccsoport egyesített “erőkkel” lép majd színpadra. Kettejük közül a Tradition Trstenikből jön, amely Szerbia középső régiójában található. A Traditiont 1998-ban alapították a szerb tradicionális népdalok, néptáncok és népszokások őrzésére és továbbadására. A Tradition csaknem 140 főt számlál, összesen négy korcsoportra bontva:
– fiatal gyerekek együttese (5–8 éves korig)
– ifjúsági együttes (9–13 éves korig)
– előkészítő együttes
– és persze az első, főegyüttes

Fiii Camarasului – Románia
A Fiii Camarasului (Camarasu fiai) folklóregyüttes azt tűzte zászlajára, hogy őrzi és népszerűsíti azokat a sajátos, helyi néphagyományokat, amelyeket az 1970 és 1989 között működő elődzenekar is büszkén óvott. A régi együttest többnyire idős emberek alkották, akik folytatták az erdélyi síkság népi hagyományait, és számos nemzeti folklórversenyen és fesztiválon vettek részt, mint például a “Cantarea Romaniei”.

Találatok száma: 1

Onyx****Luxury Aparthotel

Onyx****Luxury Aparthotel

Sárvár központi részén, a Sárvári Gyógy- és Wellness Fürdőtől mindössze 300 méter távolságra, 2016 nyarától várja Vendégeit, adottságait és különleges belsőépítészeti megoldásait tekintve a városban ...
KeSzeCsüSzoVa
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Nemzetközi Folklórnapok Sárvár 2017