Nyírbátori Zenei Napok 2019
Családi játszópark Budapesten! Szeretettel hívuk és várjuk.
Családi játszópark Budapesten! Szeretettel hívuk és várjuk.
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Nyírbátori Zenei Napok 2019


A nyírbátori Református templom ősi falai között 1967 nyarán csendült fel először Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, mely megalapozta a Nyírbátori Zenei Napokat. A jó minősítéssel fémjelzett komolyzenei, fél évszázados programsorozat követve a hagyományokat, évről évre változatos zenei kínálattal várja a zenekedvelő közönséget. A színes események újra és újra megmutatják a zene megannyi arcát.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Könnyed és szórakoztató este a Szent Efrém Férfikarral

2019. augusztus 4. 19 óra

Helyszín: Római Katolikus Minorita udvar és rendház udvara

Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzene

előadja: MartinBrass

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjas Szent Efrém Férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: egyrészt a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása és bemutatása, másrészt a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolása, harmadrészt pedig a vokális kortárszene népszerűsítése.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg és az utóbbi években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás, Magyarország érdemes művésze. Az együttes saját rendezésű sorozatai különleges helyet foglalnak el a hazai koncertéletben és egyben komoly rajongótáborral bírnak: az Orientale Lumen – Kelet Világossága sorozaton 2011 óta a bizánci zene világsztárjai mutatkoznak be a magyar közönségnek a Férfikar vendégeiként, a Budapest Music Centerben rendezett koncertek pedig egy-egy nagyváros zenei örökségét tárják fel minden évben Karácsony és Újév között.

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus kapta az első díjat. A 2006-os lengyelországi fesztiválgyőzelem utat nyitott a nemzetközi koncertéletben való hangsúlyos megjelenéshez is. A kórust nagy hírű fesztiválok kérték fel vendégszereplésre: Aldeburgh Music Festival, Fes Festival of World Sacred Music, Ketevan World Sacred Music Festival, Schleswig-Holstein Musik Festival, Donaufest-Ulm, MusikFestspiele Saar, Festival de Royaumont, Festival d’Auvers sur Oise, Ravenna Festival, Janacek May Festival, Dvorák Festival, Sakralnej Festival Gdynia, Gdanski Tavaszi Fesztivál, Concentus Moraviae Festival, St.Petersburg Spring Festival. A Szent Efrém Férfikar koncertezett még Abu-Dzabi, Berlin, Bécs, Brüsszel, Buenos Aires, Delhi, Fujairah, Ljubljana, Montevideo, Moszkva, Párizs, Pozsony, Róma, Szentpétervár, Tirana és Varsó jelentős hangversenytermeiben és templomaiban.

Természetesen a Szent Efrém Férfikar rendszeresen koncertezik a legfontosabb magyar fesztiválokon: állandó fellépői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, az Arcus Temporum Fesztiválnak, a Bartók Rádió ArTrium sorozatának, az Ars Sacra Fesztiválnak, a Művészetek Völgyének, a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett Maratonnak, a Pozsonyi Pikniknek és a Zempléni Fesztiválnak. A kórus a Magyar Görögkatolikus Egyházzal szoros kapcsolatot ápol, rendszeresen közreműködik istentiszteletein, egyházzenei hangversenyein.

Az együttesnek tíz CD-felvétele jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics c. albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxembourgban.

Több kiváló kortárs komponista írt műveket a férfikar számára, így Dukay Barnabás, Sáry László, Sáry Bánk, Alberto Schiavo és Zombola Péter. Az együttes tagjai maguk is gyakran készítenek átiratokat, átdolgozásokat.

A Szent Efrém Férfikar több világhírű együttes és szólista számára biztosított már fellépési lehetőséget Magyarországon: Abeer Nehme, Marie Keyrouz nővér, Nektaria Karantzi, a Moszkvai Patriarkátus Kórusa, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar, Konstantia Gourzi és az Opus21Musicplus, illetve Dragoslav Pavle Aksentijevic is a Férfikar meghívására járt Magyarországon. A kórus gyakorta lép fel más együttesekkel, zenekarokkal, szólistákkal, úgy mint: Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Amadinda Ütőegyüttes, King’s Singers, Muzsikás, Schola Cantorum Budapestiensis, Barilli Nőikar, Fischer Iván, Tito Ceccherini, Riccardo M.Sahiti, Eduard Kutrowatz, Fassang László, Joseph Kelemen, Király Csaba, Paolo Crivellaro, Stanislav Surin, Mandel Róbert, Anatolij Fokanov, Nishat Khan, Kocsis Fülöp metropolita, Háy János, Lackfi János, Sebestyén Márta, Szabóki Tünde, Rajk Judit, Palya Bea, Petrás Mária, Presser Gábor.

Tagok:

Bubnó Tamás - művészeti vezető

Tóth Péter - basszus

Bubnó Márk - bariton, kontraalt

Balázs Edgár - tenor

Nagy Bertalan - tenor

Oláh Marcell - bariton

Pechán Kornél - bariton

Bubnó Lőrinc - tenor

Műsor:

Bubnó Lőrinc feld.: Archiminia - görög újévköszöntő

Bubnó Márk feld.: Kae le kae - sotho gospel

Bubnó Tamás: 127. zsoltár

Bubnó Tamás feld.: Aboun d’bashmayo

Grigory Lvovsky: Gospodi Pomiluj

Philipp György: Scherdryk

Silló György: Schedryk

Dormi Pizzinu - szárd tradicionális altató

Alfonso X. El Sabio: Rosa das rosas

Alfonso X. El Sabio: Santa Maria Amar

tradicionális: Trisaghion az Athos hegyről

Bubnó Lőrinc: Harang ima 1

Bubnó Lőrinc: Harang ima 2

Sáry László: Zsoltárkánon

Eperjesi graduálkönyv: Könyörögjünk Keresztyének

Jan Levoslav Bella: Tu es Petrus

Bubnó Márk feld.: Ragupathi Ragav Raja Ram

Bubnó Márk feld.: As I went down in the river to pray

Bubnó Márk feld.: Happy days are here again

Bubnó Márk feld.: Garekakhuri Sacekvao

A koncert ingyenes.

Mandel Quartet

2019. augusztus 11., vasárnap, 19:00–22:00

Mandel Róbert régizenei együttese, a Mandel Quartet eredetileg 1981-ben alakult. Az együttes akkori tagjai azzal az elhatározással alapították meg az együttest, hogy a reneszánsz és barokk kor ritkábban hallható gyöngyszemeit a szokásostól eltérő, különleges hangszerösszeállításban szólaltassák meg. A három évtizeden át töretlenül népszerű kvartett a világ legjelentősebb fesztiváljain szerepelt, több mint 3200 koncertet adtak Brazíliától Mexikón át az USA-ban, valamint szinte az összes európai országban, sőt Izraelben és Oroszországban is. Játékukat 31 CD őrzi, jelentősebb rádió- és televíziófelvételeiket tízmilliók hallhatták és láthatták.

A Mandel Quartet tagjai:
Mandel Róbert - tekerőlant
Andrejszki Judit - ének, csembaló
Kállay Gábor - ének, blockflöte
Szabó Zsolt - viola da gamba, fidula

A műsorból:
Táncdallamok a felsőhoróczi Vietórisz Tabulatúráskönyvből (1680)
Táncok és dalok a Kájoni Kódex-ből (XVII. század)
Tételek Pierre Attaingnant táncoskönyvéből (1558)
Művek a soproni Stark-féle virginálkönyvből (XVII. század)
Tielmann Susato Danserye (1551)
Nouvelle Collection d'Hongroises (1808)
"Pestini" Hungarici Saltus seu, Pesti Verbunk (1800)
Leutschauer Virginalbuch (1670)
Ungaresca (1601)

A koncert ingyenes.

Magyar Rádió Énekkara

2019. augusztus 19., hétfő, 17:00–20:00

Farkas Ferenc: Nyírbátori toronyzene
előadja: MartinBrass

Ünnepi műsor

Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara 1950-ben alakult. Repertoárja felöleli a klasszikus kórusmuzsika minden területét, beleértve az a cappella kórusműveket éppúgy, mint az opera- és oratóriumirodalom remekműveit a reneszánsztól napjainkig. Koncertjein a klasszikus és kortárs zeneszerzők művei egyaránt szerepelnek, így a legnevesebb magyar szerzők, Liszt Ferenc, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán, Ligeti György, Kurtág György, Eötvös Péter, Vajda János, Orbán György szerzeményei is.

Fennállása alatt az Énekkar közreműködésével számtalan rádió- és televízió-felvétel és több mint 80 lemez készült. Az 1997-ben, Solti Györggyel és a Berlini Filharmonikusokkal rögzített Kodály- és Bartók művekből álló CD-t a klasszikus zenei kategóriában Grammy-díjra jelölték. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Énekkara közös felvétele, amelyen Mahler II. szimfóniája hallható, elnyerte a 2007-es Gramophone-díjat.

1985-ben a kórust magas színvonalú művészi tevékenységéért Bartók–Pásztory Díjjal tüntették ki.

Rangos nemzetközi fesztiválok rendszeres meghívottja, fellépett már a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Pesarói Rossini Fesztiválon és a Bécsi Ünnepi Játékokon is. Vendégszerepelt Olaszországban, Ausztriában, Franciaországban, Svájcban, Németországban, Izraelben, Örményországban és a világ számos más országában. Operaprodukciók közreműködője volt az athéni Megaron Music Hallban, a Philharmony Hall Berlin és a Milanói Scala színpadán. Állandó szereplője a Fischer Ádám vezetésével 2006-tól évente megrendezésre kerülő Budapesti Wagner-napoknak.

A nemzetközi zenei élet kiválóságainak vendégeként meghívást kapott többek között az Orchestre National de Lyon (Bertrand de Billy, David Robertson), a RAI Torino (Lorin Maazel), az Orchester des Bayerischen Rundfunks (Jesus Lopez-Cobos), az RSO Wien (Pinchas Steinberg, Bertrand de Billy), a Hessisches Rundfunkorchester (Dimitri Kitajenko), az NDR Orchester (Christoph von Eschenbach, Herbert Blomstedt, Eiji Oue), a Bochumer Symphoniker (Steven Sloane), a Staatskapelle Weimar (Carl St. Clair), a Danish Radio Sinfonietta (Fischer Ádám), a Belgian National Orchestra (Stanislav Kochanovsky), a Budapesti Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjeire.

Számos híres vendégkarmester vezényelte az együttest, többek között Lovro von Matacic, Kurt Masur, Paul Sacher, Peter Schreier, Eric Ericson, Yehudi Menuhin, Lamberto Gardelli, Giuseppe Patané, Marcello Viotti, Yuri Simonov, Michael Stern, Helmuth Rilling, Jose Cura, Ferencsik János, Doráti Antal, Eötvös Péter, Vásáry Tamás és mások.

Az Énekkar vezetői: Székely Endre (1950-53), Darázs Árpád (1953-55), Vásárhelyi Zoltán (1955-59), Vajda Cecília(1959-64), Csenki Imre (1964-66), Sapszon Ferenc (1966-91), Erdei Péter (1991-92), Strausz Kálmán (1992-2008), Somos Csaba (2009-13). 2014 augusztusa óta Pad Zoltán vezető karnagy irányítja az együttest.

Műsor:
Kodály Zoltán: Missa Brevis
Kodály Zoltán: Zrínyi szózata
Liszt Ferenc: Inno a Maria Vergine

A koncert ingyenes.

Forrás: Szervezők honlapja és közösségi oldala

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Hasonló ajánlatok

Soproni gyerekprogramok 2020
Soproni gyerekprogramok 2020
  • Sopron
2020. június 6 - 7.
Szekszárdi koncertek 2020
Szekszárdi koncertek 2020
  • Szekszárd
2020. június 6.
Siófoki koncertek 2020
Siófoki koncertek 2020
  • Siófok
2020. június 6.

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Nyírbátori programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás