Orbán-napi Borünnep Hajós Pincefalu 2020

Orbán-napi Borünnep Hajós Pincefalu 2020

Kiemelt ajánlat
2020. május 29 - 31.

A hajósi Orbán-napi Borünnep valóságos népünnepély a Kalocsai-Sárköz vidékén, háromnapos mezőgazdasági, kulturális és gasztronómiai seregszemle, Kalocsa, Hajós és térségének kiemelkedő látogatottságú turisztikai attrakciója. Hagyományőrző és hagyománnyá vált ünnepség, melyet éppen 40 éve rendeznek meg évről évre májusban, a hajósi pincefaluban.

40. Orbán-napi Borünnep a hajósi Pincefaluban

A hajósi pincefalu, a bor, Szent Orbán és a kultúra rendezvénnyé történő összefonódása manapság senki előtt nem titok. Ha azt mondjuk Hajós, azt mondjátok Pincefalu. Ha azt mondjuk Pincefalu, azt mondjátok Orbán-nap.

Aki pedig május utolsó hétvégéjén idén is az Orbán-napi Borünnepet választja nem fog csalódni!

Hajóson már évszázados hagyománya van a borászatnak, már 1728-ból is vannak írásos emlékek arról, hogy az ide települt svábok szőlővel és borral foglalkoznak. A kis faluban ráadásul 1200 présház van, ami azt jelenti, hogy minden második ott élőre jut egy. Ott tehát láthatóan tényleg minden a borról és a szőlőről szól.

A löszfalba vájt, a termő szőlőtőkék alatt húzódó 20-50 méter hosszú pincealagutakban sorakoznak a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók.
A pincefaluhoz köthető Hajós népünnepélye is, a sok ezer fős tömeget vonzó Orbán-napi Borünnep. Minden év májusának utolsó hétvégéjén a térség és az ország minden szegletéből érkeznek ide a látogatók, Hajós lakossága pedig mondhatni kiköltözik a pincefaluba.

Az egész évben nyugalmas és csendes pincefalu ilyenkor megtelik élettel és vidámsággal. Ilyenkor eljönnek a távol élő rokonok, barátok és a hajósi néppel együtt tisztelegnek a borászok védőszentje, Szent Orbán előtt és emelik poharaikat a majd 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők egészségére.

Kalocsai-Sárköz vidékének legnagyobb tradícióval rendelkező hagyományőrző ünnepsége éppen négy évtizede tölti meg jókedvvel, hangos muzsikával és borszerető közönséggel a máskor csöndes és varázslatos Pincefalu utcáit, pincéit.

Van, ami sosem változik, az Orbán napi ceremónia szoborlocsolással, bormustrával, borlovag választással, a helyi hagyományok felvonultatásával. Ez az ünnep a bor ünnepe, Hajós ünnepe, a Pincefalu ünnepe és legfőképpen annak a közösségnek az ünnepe, amely meghonosította és generációkon át megőrizte számunkra azt a szőlész-borász kultúrát, mely a Pincefalut létrehozta és életben tartotta. És ünnepe minden idelátogatónak is, visszatérőknek és először jövőknek.

Várunk mindenkit szeretettel, jó kedvvel, borral, bulival, barátsággal. Legyetek a vendégeink!!


2020.05.29. - 2020.05.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
6344 Hajós , Hajósi Pincefalu teljes területe
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG