Országos Könyvtári Napok Szeged 2019. Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai
Gyereknapi és pünkösd hétvégi vidámparba hívunk és várunk Budapesten!
Gyereknapi és pünkösd hétvégi vidámparba hívunk és várunk Budapesten!
Tóparti nyár - június középétől újra várjuk vendégeinket! Kérje egyedi ajánlatunkat!
Tóparti nyár - június középétől újra várjuk vendégeinket! Kérje egyedi ajánlatunkat!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Országos Könyvtári Napok Szeged 2019. Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai


A könyvtárak az emberért – felelősségünk a Földért címmel hirdette meg az Országos Könyvtári Napok idei programját az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A 2019. szeptember 30-tól október 6-ig tartó rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárai színes programokkal várják látogatóit az Országos Könyvtári Napok idején.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Felelősségünk a Földért – Országos Könyvtári Napok a Somogyiban

Klímaváltozás, hulladékcsökkentés
A klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról Gál Tamás tanszékvezető helyettes egyetemi docens (SZTE TTIK, Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék) beszél a Somogyi-könyvtárban. Az előadó ajánlója: „A klímaváltozás hatására a közeljövőben hazánk időjárása sokkal változékonyabb lesz, az extrém események (csapadék, viharok, aszály) gyakorisága növekedni fog. Ennek a folyamatnak már napjainkban is láthatjuk jeleit. Az előadás keretében az extrém időjárás okait és a klímaváltozással való összefüggéseit szeretném közérthető formában bemutatni.”
Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv szerzője a háztartásokban alkalmazható módszereket ajánl az érdeklődők figyelmébe.
Részlet a kötet ismertetőjéből: „Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.”
Változó környezetünk nyomában címmel Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE – JGYPK) tart előadást.

Sulijegyzetek, rendőrből író – Tavi Kata, Réti László
Tavi Katával, a Sulijegyzetek népszerű írójával találkozhatnak olvasói a Somogyi-könyvtárban.
Réti László, az Európa falak mögött, Budapest Boulevard, Panda, Kaméleon, Vérvonal és más krimik szerzője zuglói rendőrkapitányként, szabadidejében írta első könyveit. A szerző az Októberi Könyvtári Napokon lesz a könyvtár vendége.

Interaktív képzőművészet, Darázs József kiállítása
Metszet a tükörben – Előrevetített képes előadás jelenlegi és leendő tanítványoknak címmel
Ale Ildikó festőművész, művészetpedagógus, a MONTÁZS Vizuális Műhely vezetője ismerteti az alkotócsoport programját. „A szegedi MONTÁZS Vizuális Műhely tevékenyen, ötletekkel teli folytatja értékteremtő munkáját, hogy gyermek- és felnőtt csoportok részére élmény-tanulást kínáljon interaktív képzőművészet-pedagógiai és alkotó foglalkozásaival.”
Darázs József festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás a Somogyi-könyvtár első emeletén, A hiány eszméje címmel.

Bárdi Sándor-emlékest – zenés beszélgetés
Bárdi Sándor a szegedi énekművész, művésztanár, tanszékvezető főiskolai docens halálának 10. évfordulóján személyes hangulatú zenés beszélgetés keretében elevenítik fel a művész-pedagógus életét és munkásságát. Közreműködők: Vajda Júlia, Dombi Józsefné, Andrejcsik István, Taletovics Milán, Kiss Ernő, Toronykőy Attila.

Színház, üveg, játék
A Szegedi Nemzeti Színház bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár az előadásokról szóló játékra hívja az érdeklődőket. A programban szereplő produkciók: April De Angelis: Színházi bestiák (színmű), Puccini: A köpeny, Gianni Schicchi (egyfelvonásos operák), Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: Időfutár (színmű). A helyes megfejtést beküldők között 2 db páros színházjegyet sorsolnak ki.
„Könyvtárak az emberért – felelősség a Földért” avagy Vigyázat, törékeny! címmel a Somogyi-könyvtár üvegművészet témában kvízjátékkal is kapcsolódik az Októberi Könyvtári Napok programhoz. A játék résztvevői megismerhetik e különleges művészeti terület kialakulását és neves művelőit. Egy szerencsés megfejtő jutalma Deák Zsuzsanna üvegműves alkotása, amelyet a művésznő személyesen ad át.

Róka Regő, Glóbi, Könyvkirály
Kvízmaraton – jeles napok, világnapok címmel óvodásoknak és iskolásoknak hirdet játékot a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckója.
Azok a gyermekek, akik az Októberi Könyvtári Napok rendezvényeire legalább három alkalommal eljönnek a Gyermekkönyvtárba, és begyűjtik a Glóbi matricát, nyereménysorsoláson vesznek részt. Fődíj: Róka Regő kisrókája.
Fel! Birodalom újratöltve! címmel indul a Könyvkirály című olvasásnépszerűsítő vetélkedő új „évadja.” Hét hónapon keresztül, minden hónapban más témájú könyvek elolvasására csábítják a gyerekeket. Az első fölhívás téma a négy őselem: a tűz, víz, föld és levegő.

Mesegömbölyítő, asztali színház, ökonap
A magyar népmese napja (szeptember 30., Benedek Elek születésnapja) alkalmából tartott „mesegömbölyítőn” minden órában egy állatos népmesét olvasnak föl a Gyermekkönyvtárban. „Asztali színházban” bemutatott interaktív báb-mesével várja a gyerekeket Koliger Csilla.
A Gyermekkönyvtár ökonapján családi játék keretében mutatják be, hogyan lehet egészségesebben, takarékosabban, kevesebb szemetet termelve élni.

Erdőfürdőzés a Könyves Vasárnapon
A Boszorkányszigeten tartott „mesés erdőfürdőzésre” indulhatnak a Könyves Vasárnap (október 6.) vállalkozó kedvű vendégei. Az ősz csodáiban a KÖR-TE Egészségmegőrző és Természetvédelmi Egyesület tagjai vezetésével gyönyörködhetnek a séta résztvevői.
A Dóm téri könyvtárban idén is árusítanak használt és régi könyveket, lesz játékos totó értékes nyereményekért, az újonnan beiratkozók pedig egy napijegy áráért (250 forint) kapnak fél évre szóló olvasójegyet.

„Mire megvénülünk – Jókai kéziratai a Somogyiban
A Könyv és kutatója – a Somogyi-könyvtár szabadegyeteme októberi programja keretében Hansági Ágnes irodalomtörténész, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszékének egyetemi docense Jókai Mór kéziratai a Somogyi-könyvtárban: a Mire megvénülünk titka címmel tart előadást.
A szabadegyetem alkalmain a könyvtár régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők.

Anno 1919 – kortörténeti kiállítás
A Somogyi-könyvtár Anno 1919 című kiállítása 100 évvel ezelőtti történéseket elevenít fel: hogyan élt 1919-ben a világ, mi tartotta izgalomban Magyarországot, milyen hírektől volt hangos a szegedi utca? A tárlaton száz éves újságok, könyvek, plakátok, fotók és kéziratok vetítik elénk az év eseményeit és szereplőit – kiegészítve a könyvtár gyűjteményének néhány újabb, a korszakot idéző kötetével.

A film forog tovább – kiállítás Almodóvar és Sándor Pál születésnapja alkalmából
Pedro Almodóvar spanyol filmrendező szeptember 25-én lesz 70 éves, Sándor Pál Kossuth-díjas magyar filmrendező pedig október 19-én 80. születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból a két jeles filmművész munkásságát bemutató kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár első emeletén.

Fiókkönyvtárak

Selyem, kerámia, gyékény
Az Országos Könyvtári Napok idei mottója (A könyvtárak az emberért – felelősségünk a Földért) jegyében kreatív programokban is részt vehetnek a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárának látogatói. A Tűz és Levegő csodái címmel E. Somogyi Andrea vezetésével ismerkedhetnek a selyemfestéssel a foglalkozásra jelentkezők. A Föld és Víz csodái címmel Molnárné Süli-Zakar Zita a kerámiakészítés fogásait mutatja be.
Tápén gyékénybemutatót rendeznek, s apró gyékénytárgyak készítésére is várják a családokat.

Állatbarátok a könyvtárban –természetről, gyerekeknek
Állatbarátok a könyvtárban címmel állatvédők tartanak foglalkozást óvodásoknak a Francia utcai könyvtárban. A Stefánia Fiókkönyvtár-klubban Rokonaink végveszélyben – interaktív előadás játékokkal, videókkal címmel iskolásoknak beszélnek arról, hogyan befolyásoljuk távoli főemlős rokonaink életét. Papírszínházas állatos meseelőadás után arcfestésre várja a gyerekeket Balázs Andrea Katalin (Katandi) a Csillag téri könyvtárban.
A felelős állattartásra nevelésről, gondoskodásról, állatszeretetre szoktatásról Dorozsmán hallhatnak az érdeklődők. A téma előadója Szilágyi Péter újságíró, vadász, aki utazásairól, vadászkalandjairól is tart külön élménybeszámolót.

Környezettudatosság – kiskert, ruha, szappan
Biokertészekbeszélnek a környezettudatos kiskertművelésről a Francia utcai fiókkönyvtárban. Szappanok a természetből című előadására Baranyai Erika Piros várja az ökokultúra iránt érdeklődőket a Móra utcai fiókban.
Az ökotudatos öltözködés és ruhacsere gyakorlatáról a Stefánia Fiókkönyvtár-klub vendégei hallhatnak bővebben. Hulladékcsökkentés a mindennapokban címmel Janó Éva, a TETT Jövőnkért Egyesület alelnöke ajánl a háztartásokban is alkalmazható hulladékgazdálkodási módszereket.

Gyógyfüvek, növényi étrend
A Jövőnk, az ökokultúra – Gyógyfüvekkel gyermekeink egészségéért című program keretében Berek Ágota fitoterapeutával beszélgethetnek az érdeklődők a Móra utcai könyvtárban. A növényi étrend és a természetes egészségmegőrzés összefüggéseiről Kálmán Renáta tanár, alternatív egészség-terapeuta tart előadást a Stefánia Fiókkönyvtár-klubban.

„Szülő – Párkapcsolat”
„Gyermeketek született vagy gyerekeitek vannak? Úgy érzitek, hogy a szülőség kitölti mindennapjaitokat és már nem is szerelmespárként, hanem gyereknevelő társként próbáltok helytállni a hétköznapok soha véget nem érő feladatrengetegében? Hogy lehet egyensúlyt találni, a kialvatlanság közepén is jóízűt beszélgetni, s megtalálni újra önmagunkat férfi-nő mivoltunkban a szülői feladatok mellett? Erről a témáról fogunk egy jót beszélgetni nyíltan, őszintén, humorral.” Ezzel a fölhívással várja a téma iránt érdeklődőket az Északvárosi könyvtárban Szülő – Párkapcsolat című interaktív előadására Istók Zsófia nagycsaládos anyuka, happinesscoach.

Kerékpáros teadélután – Tekerd fel a kimbapot! – Vulkánok hátán
Kerékpáros teadélutánkeretében Mucsiné Szabolcski Ágnes rendőr százados a kerékpár kötelező tartozékairól és a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb közlekedési szabályokról tart előadást a Csillag téri könyvtárban. Ugyanitt, Tekerd fel a kimbapot! címmel, a Szegedi Korea Klub őszi piknikjén, a kimbap nevű, gyorsan elkészíthető, hidegen fogyasztható koreai étel receptjét ismerhetik meg a gasztronómia szerelmesei (hozzávalók: főtt rizs, algalap, tetszés szerinti töltelék).
Vulkánok hátán Afrikában, Ázsiában és Európában címmelSzilassi Péter egyetemi docens tart előadást az Odesszai fiókkönyvtárban.

Tolnay 100 – nyugdíjas vetélkedő
A Francia utcai könyvtár Könyvbarátok klubjának vendége lesz Góg Laura jogász, színháztörténész, szerkesztő, Tolnay Klári-kutató, a Tolnay 100 című könyv szerzője.Dorozsmai nyugdíjas klubok játékos vetélkedőjének döntőjét rendezik a helyi könyvtárban. Téma: a városrész tárgyi és természeti értékeinek megismertetése, népszerűsítése.

Épített örökségünk – Magyar Ede szecessziója
Magyar Ede, a szecesszió kiemelkedő tehetségű építésze munkásságáról beszél Épített örökségünk, építészeti emlékeink – Magyar Ede szecessziója – adalékok egy szegedi építész portréjához című előadásában Csizmadia Edit a Petőfitelepi könyvtárban.

Családfakutatás
Kik vagyunk, honnan jöttünk? A családfakutatásról – elméletben és gyakorlatban címmel Honti Katalin és Ács Péter, a Családfakutatók Társasága Szeged tagjai tartanak előadást a Tápai fiókkönyvtárban. Szó lesz az anyakönyvi adatok gyűjtésének lehetőségeiről és törvényi szabályozásáról, s beszámolnak egy különös és igen érdekes életutat bejárt Liszt Ferenc-tanítvány, Hegyei Géza életét, családfáját feltáró kutatásról.

3D-s nyomtató a Tinikuckóban
„Nézzük meg együtt, hogyan működik a 3D-s nyomtató!” –  az új digitális technika működését a Csillag téri, Odesszai és Dorozsmai fiókkönyvtárban is megismerhetik az érdeklődők. Az Északvárosi könyvtár Tinikuckójában játékos foglalkozáson próbálhatják ki a nyomtatót a kamaszok.
„Tárgyakat nyomtatni izgalmas kaland. A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Ezzel az eljárással a műanyag játékfiguráktól a komplett házakig előállíthatók a tárgyak. A technológiát számtalan területen hasznosítják a kutatásban és a termelésben is.” (A program ajánlójából)

További ajánlataink

2020.06.02. - 2020.06.05. Könyvtári programok Szegeden, Könyv(terasz) a Somogyi Könyvtár előtt
2020.06.09. - 2020.06.12. Könyvtári programok Szegeden, Könyv(terasz) a Somogyi Könyvtár előtt
2020.06.16. - 2020.06.19. Könyvtári programok Szegeden, Könyv(terasz) a Somogyi Könyvtár előtt
2020.06.23. - 2020.06.26. Könyvtári programok Szegeden, Könyv(terasz) a Somogyi Könyvtár előtt
2020.09.25. 17:00 Könyvtári programok Szegeden, Könyv(terasz) a Somogyi Könyvtár előtt
A szülői túlvédésről, elkényeztetésről dr. Csomortáni Zoltánnal
2020.10.20. 17:00 Könyvtári programok Szegeden, Könyv(terasz) a Somogyi Könyvtár előtt
Időpontváltozás: L. Ritók Nóra októberben érkezik Szegedre!

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Hasonló ajánlatok

Országos Könyvtári Napok 2020 Gyula
Országos Könyvtári Napok 2020 Gyula
  • Gyula
2020. október 5 - 10.
Országos Könyvtári Napok Eger 2020
Országos Könyvtári Napok Eger 2020
  • Eger
2020. október 5 - 11.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás