Országos Könyvtári Napok Szeged 2022 Somogyi Könyvtár
Húsvéti Sokadalom Budapesten
Húsvéti Sokadalom Budapesten
Húsvéti Nyuladalom Siófokon
Húsvéti Nyuladalom Siófokon
Húsvéti programok a Veresegyházi Medveotthonban
Húsvéti programok a Veresegyházi Medveotthonban
XVIII. Oldtimer Show 2023. április 14-16. Budapest
XVIII. Oldtimer Show 2023. április 14-16. Budapest
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Országos Könyvtári Napok Szeged 2022 Somogyi Könyvtár

Népszerűség

Októberben is a könyvtárban a helyed! Sokszínű programokkal készül a Somogyi-könyvtár az Országos Könyvtári Napok keretében 2022-ben Szegeden.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Országos Könyvtári Napok

2022-ben immár tizenhetedik alkalommal kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire, amikor is az ország valamennyi könyvtárában izgalmas programokkal várják a látogatókat. Az idei esztendő egy jelentős évfordulóval emeli a programsorozat fényét, országszerte 70. születésnapjukat ünneplik ugyanis a megyei könyvtárak. 1952-ben egy minisztertanácsi határozat rendelkezett a megyei könyvtárak létrehozásáról, amely elsőként Békéscsabán jött létre. Csongrád-Csanád megyében a hetvenéves évforduló két könyvtárhoz kötődik. A feladatellátás a megye akkori székhelyén, Hódmezővásárhelyen indult 1952-ben, majd a megyei tanács 1972. decemberi ülésén döntött úgy, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár vegye át a megyei szerepkört. Megyénkben e két könyvtár 20, illetve 50 éves munkájának köszönhető a könyvtári hálózat kiépítése és működtetése.

Az Országos Könyvtári Napok programjai idén az esélyek és jogok köré szerveződnek. A Somogyi-könyvtár e tematika mentén hívta meg illusztris vendégeit: esély az emberi méltósághoz, gyerekek és fiatalok esélyei és jogai, családok esélyei, esély az egészséges élethez. Október 3-án Dobray Sarolta újságíró érkezik Szegedre, akinek a Nők Lapja hasábjain 2004 óta megjelenő cikkeinek válogatásából, a Scolar Kiadó gondozásában Üvegfal címmel jelent meg első kötete. A bántalmazó kapcsolatokról szóló debütáló regénye a 2021-es év egyik irodalmi bestsellere lett. A kötet a bántalmazó párkapcsolatokba nyújt betekintést, teszi ezt oly módon, hogy mindkét irányból – a bántalmazó és a bántalmazott szemszögéből is – kendőzetlenül mutat be történeteket, tűpontos képet adva ezzel az emberi kapcsolatok egy sajátos típusáról.

Október 10-én Karafiáth Orsolya lesz a könyvtár vendége, aki Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget című kötetét mutatja majd be. A mű a társas kapcsolatokról, barátságokról szól egy halálos kór árnyékában, hogy hogyan lehet és kell megküzdeni a váratlan és kínzó tapasztalatokkal. Bár Karafiáth regénye az elmúlással való szembesülést boncolgatja, az Egymás könyve mégsem egy melankolikus történet mesél el, tele van reménnyel, örömmel és vidámsággal.

Az esély az egészséges élethez ponthoz kapcsolódva, október 4-én egy egész napos prevenciós és rekreációs esemény kerül megrendezésre. A Somogyi-könyvtár és a rendezvény együttműködő partnere a Mályvavirág Alapítvány (az Alapítvány a női daganatos betegségek prevenciójának fontos misszióját viszi) délelőtt 9 órától este 6 óráig vár minden érdeklődőt információs szóróanyagokkal, valamint egy gyors villámkvízzel, zsákbamacska könyvekkel, én-idős kézműveskedéssel, nemezeléssel. Október 12-én pedig dr. Csupor Dezső tanszékvezető egyetemi docens tart előadást a daganatos, és egyéb betegségekhez kapcsolódó,
gyógyulást ígérő tévhitekről, gyógynövényekről, táplálékkiegészítőkről.

A gyerekek és fiatalok számára is kínál programokat az október a Somogyi-könyvtárban. Október 11-én Hartay Csaba íróval ismerkedhetnek meg a középiskolások, beszélgetőtársa Brunner Krisztián, a Rádió88 munkatársa lesz, az egykori középiskolai padtárs.
Hartay Csaba legújabb könyvét a Margó Irodalmi Fesztiválon is bemutatták és az erről készült írások szerint a legvidámabb program díját is megkaphatta volna.
A jelenleg Szarvason élő író első kötete a Lerepül a hülye fejetek című kisregény a kamaszkor világába röpíti az olvasót. A Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt (Scolar) című, közelmúltban megjelent könyve pedig időutazás, mágikus realista börtönfless, nyomasztó látomás, groteszk rémálom, epikus road movie, amelyben két, a tököli fiatalkorúak börtönéből elszabadult srác indul különös utazásra.

A Gyermekkönyvtárban A tizenhármak nyomában. A múlt ismerete a jövő esélye… címmel történelmi nyomozós játék indul családok és felsőtagozatos osztályok számára, amelyre előzetes jelentkezéssel lehet nevezni. Október 9-én pedig A kerek kő – Mesejáték a Truffaldino Bábszínház előadásában című programra várják azokat, akik a Futrinka utcai pontgyűjtésben vagy a Kincskeresés a természetben című gyerekkönyvtári játékban korábban részt vettek.

A hónap végén a szegedi vagy szegedi kötődésű írók mutatkoznak be legújabb köteteikkel. Október 21-én Diószegi Szabó Pál Hegymagasság, tengermély című kötetét ismerheti meg a közönség. Október 25-én Bátyi Zoltán hozza el az Areión Könyvek kiadásában megjelent legfrissebb novelláskötetét, Krétarajzok, gázgyár falára címmel. Október 26-án pedig Bene Zoltán Teremt, és című novelláskötetének bemutatójára kerül sor, amelyben az író 2005 és 2021 közötti években született 33 novellája kapott helyet.

Október 27-én az idén 60 éves Darvasi Lászlót, a Magvető Kiadó gondozásában Az év légiutas-kísérője címmel megjelent novelláskötetéről kérdezi Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. Az év légiutas-kísérője igazi mesternovellákat tartalmaz. A történetek helyszíne legtöbbször a magyar vidék, ahova elköltözött, de elszakadni képtelen felnőttek térnek vissza újra és újra, ahol a különböző generációk nem értik meg egymást a legváltozatosabb módokon. Az írásokban mégis ott kísért mindig a humor, a komor helyzeteken is átüt a kíméletlen fantázia, és a legváratlanabb helyzetekben is felszikrázik a költőiség.

Olyan színes lesz tehát az október a Somogyi-könyvtárban, mint az őszi falevelek. Érdemes lesz tehát ebben az időszakban is ellátogatni a könyvtárba, nemcsak olvasnivalóért, hanem sokszínű kulturális programokért is.

Programok

2022. október 4. (kedd) 9.00-18.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár földszint, alagsor
Prevenciós és rekreációs nap a Somogyi-könyvtárban
Nagyon sok szeretettel várják a Somogyi-könyvtárban mindazokat, akik számára fontos a testi és lelki egészség.
A Somogyi-könyvtár és a rendezvény együttműködő partnere a Mályvavirág Alapítvány (az Alapítvány a női daganatos betegségek prevenciójának fontos misszióját viszi) délelőtt 9 órától este 6 óráig vár minden érdeklődőt információs szóróanyagokkal, valamint egy gyors villámkvízzel.

A villámkvízt kitöltők egy-egy értékes Zsákbamacska könyvet választhatnak ajándékként!
Az ideiglenes stand az Adminisztrációs pult mellett található!
Továbbá a szervezők prevenciós, én-idős kézműveskedésre is várnak mindenkit, akit érdekel a hagyományos magyar népművészet egyik izgalmas területe, a nemezelés.  A nemez nyakláncok, karkötők elkészítéséhez az anyagokat és eszközöket a könyvtár biztosítja, nem lesz másra szükség, csak a két kezükre!
A kreatív kézműveskedés 10-12 és 13-15 óráig a Somogyi-könyvtár alagsorában kerül megrendezésre.

2022. október 5. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
A különc francia – 160 éve született Claude Debussy
Korának legnagyobb újítója, aki kilépve Richard Wagner bűvköréből, valami igazán eredetit tudott létrehozni. Stílusa utánozhatatlan, bár sokan mintaként tekintettek rá, míg mások a legnagyobb ellenszenvvel viseltettek művei iránt. Hatással volt még Bartók Béla és Kodály Zoltán művészetére is.
Születésének évfordulója alkalmából kiállítással és a Zenei Album sorozatban koncerttel emlékezik meg a zeneszerzőről.
A koncerten közreműködnek: Császár Zsuzsanna - zongora, Csepregi Hajnalka - fuvola, Kecskés-Somogyvári Zita - ének, Kerényi Mariann - zongora, Kőrösi Györgyi - gordonka

2022. október 6. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Mesék az Élethez
2018-ban a pécsi Gombolyító Terápiás Műhely kezdeményezésére indult el a Mesék az Élethez program, melyet 2019-től a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület befogadott. Azóta országos programsorozattá nőtte ki magát a Mesék Éjszakájához Ebben az évben Szegeden is meghirdetjük a Magyar Népmese Napja alkalmából a Mesék az Élethez programot, melynek a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár ad otthont.
A program a Magyar Népmese Napja alkalmából ünnepli a meséket, a magyar népmesekincset. Cél, hogy ingyenes foglalkozásokkal, mesélésekkel, előadásokkal közelebb hozzuk a meséket a 21. századi emberekhez.

2022. október 10. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Karafiáth Orsolya Egymás könyve – Amikor összegyűrtük az eget (Scolar) című regényének bemutatója
A szerzővel Tóth Ákos irodalomtörténész, kritikus beszélget
Ha valaki megtudja, hogy halálos beteg, sokszor azzal a váratlan és kínzó tapasztalattal is meg kell küzdenie, hogy a barátok hirtelen elmaradoznak. Bármilyen kegyetlen és lehangoló is ez, éppenséggel emberi: nagy bátorság kell ahhoz, hogy a másik elmúlását végigkísérve szembenézzünk saját elmúlásunkkal. A Szirén szerzőjének legújabb regénye bátor könyv egy ilyen bátor kapcsolatról a halál árnyékában, valamint madarakról, szerelmekről, Tomról és Jerryről és Bowie-ról és Jackóról és a tengerről; felkavaró hullámvasút az éjszakába, ami személyességével, humorával és életszeretetével muníciót adhat mindazoknak, akik még csak keresik magukban ezt a bátorságot. (forrás: scolar.hu/egymas-konyve)

Láttam apámat, aki az utolsó pillanatban, utolsó erejével is élni akart, mindenáron. Előttem van a nézése. Ahogy arról beszélt, pedig már nem látott semmit, és csupa felfekvés volt mindene, hogy el kell kérnünk a bátyjától a számítógép jelszavát, mert ha hazamegy a kórházból, már a tőle kapott új gépet akarja használni. Szeretném hinni, hogy az alkalmas pillanatban meg tudom oldani a halálomat. Annyit kutattam már mérgek, ciánkapszulák után, megvettem a méreggyűrűmet is. Bár amikor megérkezett, és azon gondolkodtam, hogyan tudom majd használni, gyomron vágott a gyerekkori érzés. Ez az életbe kapaszkodó, görcsös és rémült valami, amiben nincs semmi más, csak ez, a kedves, kedves, kedves élet. (Részlet a regényből)

2022. október 11. (kedd) 10.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Hartay Csaba Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt (Scolar) című könyvének bemutatója – rendhagyó óra középiskolásoknak
A szerzővel Brunner Krisztián, a Rádió 88 műsorvezetője beszélget.
Két, gyilkosságért elítélt rab a tököli fiatalkorúak börtönéből, 1983-ból indul különös utazásra. A két srác egyik reggel a börtön falain kívül találja magát: nem csak térben, időben is máshová kerülnek. Minden elalvás és ébredés új helyre röpíti őket...

Hartay Csaba 977. június 16-án született Gyulán. Gyerekkorát Szarvason töltötte.1996-ban érettségizett a szeghalmi Péter András Gimnáziumban. 1997-ben jelent meg első verse a Sárkányfűben, azóta publikál rendszeresen irodalmi folyóiratokban. Verseit azóta többek közt a Kalligram, az Élet és Irodalom, a Népszabadság, az Alföld, a Bárka, a Prae, a Tiszatáj, a Műút, a Forrás, az Új Forrás, a Kortárs, a Palócföld, a Magyar Napló és az Irodalmi Jelen közölte. Tagja a Szépírók Társaságának és a József Attila Körnek. Résztulajdonosként egy szarvasmarha telepen dolgozik.

2022. október 11. (kedd) 11.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
A Szeged folyóirat októberi lapszámának bemutatója a nyugdíjas pedagógusok klubjának
Közreműködnek: Bene Zoltán, Hegedűs Réka, Bátyi Zoltán, Tóth Marcell, Kiss Norbert

2022. október 12. (szerda) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Fűben-fában orvosság?
Beszélgetés dr. Csupor Dezsővel a daganatos, és egyéb betegségekhez kapcsolódó, gyógyulást ígérő tévhitekről, gyógynövényekről, táplálékkiegészítőkről

Dr. Csupor Dezső tanszékvezető egyetemi docens (Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Klinikai Gyógyszerészeti Intézet), szakgyógyszerész, gyógynövénykutató. Több könyv és sok száz cikk szerzője, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. A Szegedi Tudományegyetemen gyógyszerész- és orvostanhallgatókat oktat. Munkáját több díjjal és ösztöndíjjal ismerték el.

Dr. Csupor Dezső sokirányú szakmai munkái mellett továbbá a PirulaKalauz alapító-főszerkesztője, mely eligazodni a gyógynövények, étrend-kiegészítők, hatóanyagok dzsungelében.

2022. október 15. (szombat) 14.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Lapozgató – az Alliance française segítségével
A könyvtár első emeletén egy fantasztikusan színes, ezerféle témát bemutató francia nyelvű gyűjtemény várja a frankofón kultúra iránt érdeklődőket.
Havonta egyszer, szombaton 14 órakor, az Alliance française segítségével fedezzék fel, mit rejtenek a polcok! Kiemelünk egy-egy albumot, belelapozunk és utazunk. Egy könyv – egy utazás.
Az albumok francia nyelvűek, de a nyelvet nem beszélőket is szeretettel várjuk.
Első alkalommal, 2022. október 15-én Versailles-ba hívjuk Önöket!

2022. október 17. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Császi Zsüliet Zeusz titkai (Smaragd Kiadó) című könyvének bemutatója.
A szerzővel Zsiros-Petróczki Kitti, a Smaragd Kiadó vezetője beszélget.
A regényből részleteket felolvas: Danyi Judit Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Domján Edit-díjas, Katona József-díjas színésznő

„A menekülő főszereplő, hogy kitöltse az amnéziája miatt benne lévő üres teret, álnéven munkát vállal egy színdarab statisztájaként. Nem is sejti, hogy a Theatrum sokkal több, mint rejtőzködésének egy állomása.
Idővel minden szál itt ér össze, amit ő még nem képes átlátni, és törekvését a múlt felidézésére régi szerelmének felbukkanása még jobban összekuszálja.
Amikor már úgy érzi, sikerülhet megtalálnia régi önmagát, és zaklatott menekülését egy időre elfelejteni, rátalálnak. De nem azok, akikre számított. Elárulták!
A fiatal orvosnőnek, aki korszakalkotó tudományos áttörést ért el a gyógyításban, egyszerre kell megküzdenie elfeledett múltjának megtalálásával és a számára ismeretlen üldözőkkel. Régi szerelmével való sorsszerű találkozása reménnyel tölti el, mégis döntenie kell:
Kiben bízhat? Kire számíthat?” (fülszöveg)

2022. október 19. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Stefánia Fiókkönyvtár klub
Őszi Kvízdélután Edmonddal
Ismeritek az Edmond Könyvkuckója YouTube csatornát? Bognár Edmond, az SZTE BTK magyar szakos hallgatója, és olvasásnépszerűsítő könyvmoly. Erre a délutánra a Somogyi-könyvtár Stefánia Fiókkönyvtár-klubja Könyvkuckóvá alakul, hogy egy jóhangulatú könyves kvízt játszhatnak az érdeklődők Edmond közreműködésével

2022. október 20. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Zeneszoba
András K. Zoltán Lipóci–Nekcsei család sarja vagyok – Családfakutatás kitalált történetekkel című könyvének bemutatója
A szerzővel Kisimre Ferenc publicista beszélget.
Nehéz lenne ennek az írásnak a műfaját meghatározni, hiszen lehet történelmi regény is, a benne található valós történelmi tények, dátumok és személyek alapján. De, ugyanígy lehet családregény is, a Keczerek és hozzájuk kötődő személyek miatt. Ugyanakkor „csak” regénynek is nevezhető, a leírt, de az író fantáziája által kitalált történetekkel, eseményekkel – olvashatjuk a szerző ajánlásában.

2022. október 21. (péntek) 16.30 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Lőrinczy Judit Az utolsó tanú (Gabo) című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Kleinheincz Csilla író, műfordító és a könyv szerkesztője
Lőrinczy Judit regénye 2052-ben játszódik. Szerepelnek benne másélők, akik nem emberi, hanem az emberek félelmeiből táplálkozó lények, de betyárok is, akik lóháton közlekednek, a történet egyik gyilkosságát pedig íjjal követik el. Megtudhatjuk például, hogy az oroszok a 2040-es években kiberháborút folytattak, hogy orosz és kínai vírusok fertőzik meg a járművek fedélzeti számítógépeit. Víziója szerint Szegedet városfal védi az idegenektől, és egyben az Európai Unió legbiztonságosabb városa. Az uniós pénzeket és javakat pedig mesterséges intelligencia segítségével osztják el az energiahiány közepette.

Lőrinczy Judit 1982-ben Szolnokon született, ott végezte el az általános- és középiskolát. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2006-ban szerezte meg jogi diplomáját. Mivel a büntetőjog áll hozzá a legközelebb, Pécsett, az ügyészségen helyezkedett el. Novelláit 2005 óta publikálja antológiákban, magazinokban. Negyvenhárom másodperc című ötperces színművét bemutatták Londonban (Royal Academy of Dramatic Arts). Első regénye az Ingókövek – Sztálingrád másik csatája (2013), ezt követte az Elveszett Gondvána (2018). Az utolsó tanú című műve 2022 júniusában, a 93. Ünnepi Könyvhétre jelent meg.

2022. október 21. (péntek) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Zeneszoba
Diószegi Szabó Pál Hegymagasság, tengermély című kötetének bemutatója
A szerzővel Pusztai Virág beszélget
Közreműködik: Rácz Attila
Az SZTE ÁJK munkatársa, „Diószegi Szabó Pál költészete nem az elmúlt húsz év nyelvi destrukcióra épülő divatos lírai világba illeszthető, ebből a szempontból inkább klasszikus – mondhatni: anakronisztikus. De csak ebből a szempontból… A kötet ciklusai olyan költői világképet tárnak az olvasó elé, amely nem a divathullámokat kihasználó nyelvbomlasztó attitűdöt, sokkal inkább a hagyományokra épülő poétikát hordozza.” (Farkas Gábor)
A program a Magyar Írószövetség Csongrád-Csanád megyei Írócsoportjának szervezésében valósul meg!

2022. október 24. (hétfő) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, Odesszai Fiókkönyvtára
A Szeged folyóirat októberi lapszámának bemutatója
Közreműködnek: Bene Zoltán, Hegedűs Réka, Bátyi Zoltán, Tóth Marcell, Kiss Norbert
A Szeged várostörténeti és kulturális folyóirat októberi lapszámának fókuszában az idén 60 éves szegedi Odessza lakótelep áll.

2022. október 25. (kedd) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Bátyi Zoltán Krétarajzok, gázgyár falára (Areión Könyvek) című novelláskötetének bemutatója
A szerzővel Bene Zoltán beszélget.
„Bátyi Zoltán azon történetmondók örököse, akik régen a kukoricafosztás közben szóval tartották a munkálkodókat, vagy akik tábortüzek mellett, elalvás előtt nyújtottak vigaszt és megnyugvást társaiknak a történeteikkel. Olyan író, akit nem az irodalmi trendek érdekelnek, noha, amikor helye és szerepe van, használ bármiféle elbeszélői módszert; olyan író, akinek a történet és a mesélés a lényeges – de sokkal több is annál: egyenesen a lételeme a történetmesélés.” (Bene Zoltán)
A program az Areión Kulturális Egyesület szervezésében valósul meg.

2022. október 26. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Bene Zoltán Teremt, és (Kortárs) című novelláskötetének bemutatója
Közreműködik Horváth Bence, a Kortárs Kiadó szerkesztője.
A kötetben Bene Zoltán 2005 és 2021 közötti években született 33 novellája kapott helyet.
„Bene Zoltán bárhol és bármikor otthon van, vagy úgy formálja, hogy otthon legyen. Itt jár-kel közöttünk, ül velünk egy asztalnál, de bármikor továbbállhat a régmúltba, az elképzelt jövőbe vagy az el sem képzelhető jelenbe, mi pedig csodálkozva látjuk, hogy ott és akkor is ugyanúgy vele ülünk mi, ugyanúgy mi vagyunk, akik között jár-kel: kortársa mindenkinek és mindenhol, meséli a meséit, de bárhová kerül is, bármit mond is bárkinek bármiről, akkor is mindig ugyanarról, ugyanannak beszél, ugyanakkor és ugyanott: nekünk, rólunk, itt és most.” (Luzsicza István)

2022. október 27. (csütörtök) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, első emeleti közösségi tér
Darvasi László Az év légiutas-kísérője (Magvető) című új novelláskötetének bemutatója
A szerzővel Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész beszélget.
„Darvasi László évtizedek óta az egyik legjobb elbeszélő, Az év légiutas-kísérője pedig igazi mesternovellákat tartalmaz. A történetek helyszíne legtöbbször a magyar vidék, ahova elköltözött, de elszakadni képtelen felnőttek térnek vissza újra és újra, ahol a különböző generációk nem értik meg egymást a legváltozatosabb módokon. Az írásokban mégis ott kísért mindig a humor, a komor helyzeteken is átüt a kíméletlen fantázia, és a legváratlanabb helyzetekben is felszikrázik a költőiség. A Magvető Kiadó ezzel a kötettel köszönti a hatvanéves szerzőt.” (fülszöveg)

2022. október 28. 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, földszinti kiállítótér
Művészeti anatómiák hatása – történelmi korokon át című kiállítás megnyitója
A tárlatot megnyitja: dr. habil. Molnár Erika egyetemi docens
„Korunkban semmit sem romboltak le annyira, majd állítottak helyre teljesen, mint az anatómiát…” (Andreas Vesalius)
A Somogyi-könyvtár kiállítása betekintést kíván nyújtani a művészeti anatómia történetébe, nyomon követve annak hatását – a régi és ritka állomány orvostudományi kötetein, anatómiai atlaszain, s a művészeti szakkönyvtár látványos kötetein keresztül. A kiállítás célja rámutatni arra, hogy az emberi testtel foglakozó munkáknál a tudományos tartalom mellett hogyan változtak, illetve milyen szerepet kaptak a művészi ábrázolások, illusztrációk – mind a mai napig…

Találatok száma: 60

Aréna Deluxe & Spa Szeged

Aréna Deluxe & Spa Szeged

Aréna Deluxe & Spa szálláshelyünk Szeged egyik jól frekventált helyén a Tisza partján található a Tiszavirág Sportuszoda és a Pick Aréna szomszédságában, mely létesítmények számos országos és nemzetközi sporteseménynek adnak helyet. Szobáinkat mindent igényt kielégítően alakítottuk ki. Minden ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Kiemelt partner

Vén Diófa De Lux Panzió**** Szeged

Vén Diófa De Lux Panzió**** Szeged

A modern stílusban megálmodott, családias Vén Diófa De Lux Panzió**** a szegedi belváros szívében, a Petőfi Sándor sugárúton található, csupán néhány percre a szegedi élet lüktető központjától, a Dugonics tértől. Szeged jelképének számító, és a 80 éves Szabadtéri játékok helyszínét jelentő Dóm tértől ... Bővebben

Szállásfoglalási lehetőség
Ajánlatkérés
Kiemelt partner

Anna Panzió

Anna Panzió

A szálláshely biztosítja a munkához és a pihenéshez egyaránt elengedhetetlenül fontos nyugalmas környezetet. A gondtalan, kellemes kikapcsolódást szolgálja a gyönyörűen parkosított udvarunk. Bővebben


Apáthy István Kollégium

Apáthy István Kollégium

A kollégium Szeged történelmi belvárosában, a Dóm tér belváros felé nyúló sarkánál fekszik, mely Apáthy István zoológus egyetemi tanár nevét viseli. Az Apáthy István Kollégium jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar kari kollégiumaként működik. Az intézmény 234 férőhelyes, ... Bővebben


Aquarius Vendégház Szeged

Aquarius Vendégház Szeged

Vendégházunkban 7 darab elegáns belső kialakítású, füstmentes szoba található, amelyek összesen 16 férőhelyet biztosítanak. Mindegyik szoba saját fürdőszobával rendelkezik, melyekben az önálló zuhanyzó és toalett egyaránt megtalálható. A szálláshely szobái meglehetősen tágasak, a legkisebb szoba mérete 18 m2. Az ... Bővebben


Art Hotel Szeged****

Art Hotel Szeged****

Az Art Hotel Szeged a belvárosban, közvetlenül a Dóm térre nyíló Somogyi utcában várja a színházrajongó, városlátogató, művészeteket, vízi sportokat kedvelő és üzleti utazó vendégeket. Négycsillagos szobáink, modern éttermünk, rendezvénytermeink szolgáltatásai együttesen teszik hotelünket Szeged ... Bővebben


BL Luxusapartman Ház Szeged

BL Luxusapartman Ház Szeged

Családias apartmanházunk nyugodt, csendes környezetben, Szeged város szívében található. Egész évben várjuk a pihenésre, kikapcsolódásra vágyó családokat, párokat. Minden vendégünk számára díjtalanul igénybevehető a nyitható/fedhető úszómedencénk. Bővebben


Bella Hotel*** Szeged

Bella Hotel*** Szeged

A szálloda 500 méterre fekszik Szeged központjától, a Rókus-templom és a Mars téri buszpályaudvar közvetlen közelében. Bővebben


Borostyán Birtok Szeged-Gyálarét

Borostyán Birtok Szeged-Gyálarét

Az egységes stílusban épített, illetve felújított épületek, az egy hektáros, nyárfa, platán- és fűzfaligettel körülölelt horgásztó ideális pihenést és kikapcsolódást nyújtanak az idelátogatóknak. A 20 holdas területen található a férőhelyes Étterem , melynek teraszáról gyönyörű kilátás nyílik a ... Bővebben


Brindza Vendégház

Brindza Vendégház

Barátságos,tiszta, fiatalos, olcsó szállás Szeged legjobb helyén. Bővebben


1 2 3 4 ... 6   


Találatok száma: 70

A2 Gastro Caffé Szeged

A2 Gastro Caffé Szeged

A2 Gastro Caffé reggeliző és brunch étterem Szegeden. A brunch a mindennapok része, ahol az egyszerűség, a hagyományok, a minőség és az elegancia találkozik. Bővebben


Barcraft Szeged

Barcraft Szeged

Magyarország első eSport bárja végre megérkezett Szegedre! Nálunk megtalálhatsz mindent ami geek. Bővebben


Bistorant - Bistro Restaurant Winebar

Bistorant - Bistro Restaurant Winebar

A Bistorant kiváló minőségű ételeket kínál fiatalos, kötetlen környezetben, így tökéletes helyszín családi és baráti összejövetelekhez vagy beszélgetéshez egy finom koktél, vagy egy jó bor mellett. Bővebben


Classic Grill szerb étterem és pince

Classic Grill szerb étterem és pince

Ha szereted a grill ételeket, a családias hangulatot, a barátságos kiszolgálást, szeretettel invitálunk, hogy tedd próbára délvidék egyedülálló Parázskonyháját! Bővebben


Cukkini Gyorsétterem

Cukkini Gyorsétterem

Éttermünk gyorsétteremként üzemel ahol a magyaros ízek kedvelői, illetve a vegetáriánus vendégeink is megtalálhatják számításukat. Naponta kétfajta levesből és 8 féle főételből választhatnak vendégeink ideértve a vegetáriánus ételeket, főzelékeket,pörkölteket, rostonsülteket, frissensülteket és a salátákat. ... Bővebben


Fasor Vendéglő és Semiramis  Kávézó

Fasor Vendéglő és Semiramis Kávézó

Fasor vendéglő, a hagyományos értékek étterme. Úgy hisszük, hogy ahonnan a vendég jóllakottan távozik és később örömmel tér vissza, az egy jó étterem. Bővebben


Főzelékmegálló Gyorsétkezde

Főzelékmegálló Gyorsétkezde

Az étterem fő kínálata - nevéből adódóan elsősorban magyar termelőktől vásárolt zöldségekből és gyümölcsökből készült - főzelék, amely mellé különböző húsos és húsmentes feltétek választhatók. Napi menü kínálatunkból vegetáriánusok is kedvükre választhatnak, egyrészt a vegetáriánus menü minden nap ... Bővebben


Garden Bistro & Beach Szeged

Garden Bistro & Beach Szeged

Garden hangulattal, megújuló ízekkel, ital akciókkal, óriás kivetítővel várunk benneteket hangulatos kerthelyiségünkben. Reggeli, ebéd, vacsora, lazulás.. Bővebben


Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Gombóc Túróbár Manufaktúra Szeged

Helló Szeged! Bárkit kérdezel róla, hogy szereti-e a túrógombócot, tízből kilenc esetben a válasz: PERSZE! Amikor a kifinomult modern gasztrológia találkozik egy évszázados múlttal büszkélkedő népi étellel, egy olyan különleges fogás születik, ami egyszerre gyönyörködteti a szemet, kényezteti az ... Bővebben


Görög Pizzéria

Görög Pizzéria

Családi vállalkozásként üzemelő kertvárosi éttermünkben nem csak pizzákat készítünk. A görög ízeket is ide varázsoljuk sültjeinkben és salátáinkban. Az étterem földszinti része minden nyáron hangulatos terasszal bővül. Az emeleten 40 fő részére különterem és hozzá kapcsolódó terasz várja vendégeinket. ... Bővebben


1 2 3 4 ... 7   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2023
Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2023
  • Szeged
2023.03.27. (Hétfő) - 2023.04.01. (Szombat)
Szegedi Toros Pálinkafesztivál 2023
Szegedi Toros Pálinkafesztivál 2023
  • Szeged
2023. március 23. (Csütörtök) - 2023. március 26. (Vasárnap)

Hasonló ajánlatok

Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2023
Könyvtári programok Szegeden a Somogyi Könyvtárban 2023
  • Szeged
2023.03.27. (Hétfő) - 2023.04.01. (Szombat)
Kalocsai könyvtári programok 2023
Kalocsai könyvtári programok 2023
  • Kalocsa
2023. március 29. (Szerda)
Könyvtári programok Gyöngyösön a Vachott Sándor Városi Könyvtárban
Könyvtári programok Gyöngyösön a Vachott Sándor Városi Könyvtárban
  • Gyöngyös
2023.03.21. (Kedd) - 2023.04.12. (Szerda)

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események