Parlamentlátogatás 2024 Budapest. 45 perces séta idegenvezetővel az Országház legszebb helyiségeiben

Jegyvásárlás
Kiemelt ajánlat
2024. június 17. (hétfő) - 2024. június 23. (vasárnap)

Az Országház épületét évente hétszázezer látogató tekinti meg. Több nyelven beszélő, szakképzett idegenvezetők kíséretével vagy audioguide-dal az év szinte minden napján fogadja a Ház az érdeklődőket. A belépőjegy megváltása után a Látogatóközpontból induló turistacsoportok egy közel 45 perces séta keretében járják be az Országház legszebb helyiségeit.

Országház-látogatás

Az Országház épületét évente hétszázezer látogató tekinti meg. Több nyelven beszélő, szakképzett idegenvezetők kíséretével az év szinte minden napján fogadja a Ház az érdeklődőket. A belépőjegy megváltása után a Látogatóközpontból induló turistacsoportok egy közel 50 perces séta keretében járják be az Országház legszebb helyiségeit.

XVII-es lépcsőház

A Házban található 28 lépcsőház közül a díszesen aranyozott XVII-es lépcsőházon keresztül vezet a séta az épület legreprezentatívabb emeletéig, a főemeletig. A szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított városi folyosóról szép kilátás nyílik a felújított Kossuth térre, a Nemzet főterére.

Főrendiházi ülésterem

Főrendiházi ülésterem. Ezt követően a régi főrendiházi üléstermet tekintheti meg a látogató, amely ma konferenciák, tanácskozások helyszínéül szolgál. A terem szlavóniai tölgyből készült kazettákkal és sűrű aranyozással díszített, kiváló akusztikával és többszintes karzattal rendelkezik. Az ülések patkó alakban kerültek elhelyezésre. A patkó talpfala mentén magasodik a tölgyfából készült hatalmas elnöki és szónoki emelvény. A mögötte elhelyezkedő főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei láthatók, míg az emelvény két oldalán a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények vannak. Szemet gyönyörködtető a hét sorban katonásan sorakozó barna, zöld és piros színekben pompázó, asztalok és padok együtteséből álló 453 képviselői ülés.

Felsőházi társalgó

Az üléstermet elhagyva a helyiséghez csatlakozó felsőházi társalgó termébe érkezünk. A pécsi Zsolnay gyárban készült, a maga korában újításnak számító különleges anyagú pirogránit szobrok régi magyar népcsoportoknak és mesterségeknek állítanak emléket. A terem ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású szőnyege, amely türkiz színben pompázik a lábunk alatt.

Kupolacsarnok

Utunk innen a Ház mértani és Magyarország szimbolikus középpontjába, a kupolacsarnokba vezet. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. A közel 27 méter magas kupolacsarnok legalsó szintjét körfolyosó díszíti. Ehhez kapcsolódik a tizenhat ágú pompás csillagboltozat, amelynek ágai közé karcsú, színes üvegablakokat építettek. A pillérkötegek tövében aranytalapzaton magyar uralkodók szobrai állnak, apródjaik társaságában, aranybaldachin alatt.

Díszlépcsőház

Az országházi látogatást az épület másik ékkövének tartott helyisége, a díszlépcsőház megtekintése zárja. A teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. Két nagyobb és egy kisebb falfestmény tekinthető meg a főlépcsőház mennyezetén, melyek Lotz Károly festőművész munkái. A helyiség ékessége nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A teret két oldalról szegélyező díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.

A látogatás útvonala változhat az országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt. Megismerkedhet az országgyűlés jelenlegi működési rendjével.

A látogatócsoportok minden nap 8–16 óra között indulnak a Látogatóközpontból.

A 45 perces országházi séta audioguide-dal vagy szakképzett idegenvezetői kísérettel magyar, angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelven vehetők igénybe, további audioguide-os vezetéseink lengyel, szlovák és horvát nyelven is elérhetők.

A látogatás időtartama beléptetéssel együtt 45-50 perc.

Jegyárak helyszíni vásárlás esetén

Kedvezményes jegy Magyarország és az EGT állampolgárainak*:

5000 Ft

Kedvezményes jegy Magyarország és az EGT diák állampolgárainak (6-24 év)*:

2500 Ft

Belépőjegy az EGT-n kívülről érkező látogatóknak:

10.000 Ft

Belépőjegy az EGT-n kívülről érkező diákoknak (6-24 év):

5000 Ft

A 6. életévüket be nem töltött kiskorúak ingyenes belépőjegyre jogosultak.

Családi belépőjegy

Magyarország és az Európai Gazdasági Térség állampolgárainak*

Felnőtt - Legfeljebb 2 jegy vásárolható.

3500 Ft

Gyermek (6-14 év) - Legfeljebb 3 jegy vásárolható.
NOE érvényes tagsági kártyával további 3 gyermekjegy vásárolható.

1750 Ft

Családi belépőjegy ​​​​​

az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkező látogatóknak

Felnőtt - Legfeljebb 2 jegy vásárolható.

8000 Ft

Gyermek (6-14 év) - Legfeljebb 3 jegy vásárolható.

4000 Ft

    * Európai Gazdasági Térség letelepedési engedély is elfogadott.
    Családi jegyre jogosult legalább egy gyermek (0-14 év) látogató és a vele tartózkodó egy, de legfeljebb kettő felnőtt kísérő.
    A kedvezményre való jogosultságot okmánnyal szükséges igazolni.
    A 6. életévüket be nem töltött kiskorúak ingyenes belépőjegyre jogosultak, így a 6 év alatti gyermekkel érkezők családi belépőjegyet az idegenforgalom(kukac)parlament.hu e-mail címen igényelhetnek.

Figyelem!

Jegyvásárlásra a látogatás napján a helyszínen van lehetőség. Előzetes helyfoglalási szándékát kizárólag írásban e-mail-ben jelezheti.

Fontos információk

A kedvezményre való jogosultságot a jegy megváltásakor, illetve az online rendszeren történt előzetes jegyvásárlás esetén belépéskor a megfelelő igazolvány bemutatásával igazolni kell.

Az Országház épületébe kizárólag előzetes biztonsági átvizsgálás után lehet belépni. Nagyobb méretű táskák és csomagok, illetve személyi sérülés okozására alkalmas tárgyak (bicska, kés, szúró-, vágóeszköz, gázspray stb.) nem hozhatók be. Tilos az épületbe fegyvert, lőfegyvert, lőszert, robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására alkalmas készüléket, illetve bármilyen pirotechnikai eszközt behozni.

A kézipoggyászban belépéskor kizárólag legfeljebb 0,5 liter űrtartalmú törhetetlen műanyag palackban hozható be színtelen üdítőital, folyékony gyógyszer és egyéb speciális élelmiszer (pl. bébiétel, tápszer), melyet a biztonsági átvizsgálás során ki kell venni a poggyászból. Ettől eltérő tartalmú, anyagú vagy azt meghaladó méretű palackot a ruhatárban kell elhelyezni.

Az épületben fényképezőgép és videokamera használata megengedett. A biztonsági beléptető rendszer területén és a kupolacsarnokban – a Szent Korona védelme érdekében – tilos a fényképezés.

Fogyatékkal élők is látogathatják az Országház épületét, mozgáskorlátozott látogatóknak akadálymentes közlekedést biztosítunk. A zökkenőmentes belépés miatt kérjük kerekesszékes látogatóinkat, hogy érkezésükről az idegenforgalom(kukac)parlament.hu e-mail címen tájékoztassák munkatársainkat.

Vakvezető kutya kivételével az épületbe élő állatot behozni tilos.

Nyilvános illemhely használatára a Látogatóközpont bejáratánál van lehetőség.

A látogatás az országgyűlés programjai vagy állami protokollrendezvények miatt akár közvetlenül a beléptetés előtt lemondható.

Parkolásra a Látogatóközpont előtt nincs lehetőség.

A gyógyászati célú radioaktív izotópos kezelésen átesett látogatónak a kezelés tényét hitelt érdemlően szükséges igazolnia az érintett az egészségügyi intézmény által kiállított zárójelentéssel. A zárójelentésnek tartalmaznia kell: a felhasznált radioaktív anyag fajtáját, megnevezését, adagolásának időpontját, valamint azt hogy a kezelésen átesett személy közösségben tartózkodhat.
Ezen dokumentum hiányában a látogató beléptetését az Országgyűlési Őrség megtagadhatja.

Viselkedési és öltözködési kódex

Tilos:

 • önkényuralmi jelképeket viselni, használni, az országgyűlést, a Szent Korona és koronázási jelvények nemzeti értékét és emberi méltóságot sértő magatartást tanúsítani;
 • zászlókat, demonstrációs eszközöket az épületbe behozni;
 • az épületben hangoskodni, énekelni, demonstrációt tartani;
 • az épületben élelmiszert, italt fogyasztani és dohányozni;
 • az épületben lépcsőre, földre, berendezési tárgyakra leülni, letérdelni, lefeküdni; az épületben vagy a berendezési tárgyakban kárt okozni;
 • az épületben dolgozó szervezetek és dolgozók munkáját bármilyen módon megzavarni, akadályozni vagy akadályoztatni;
 • az épületbe zajkeltő eszközöket (pl. síp, megafon stb.) behozni.
 • Az Országház méltósága minden látogatótól megköveteli a kulturált öltözködést.

A látogatóknak a látogatókísérő munkatársak felhívásainak, kéréseinek eleget kell tenniük. Azokat, akik a látogatásra vonatkozó rendszabályokat nem tartják be, az őrség munkatársai az Országház épületéből kikísérik.


2024.06.17. - 2024.06.23.
2024.06.24. - 2024.06.30.
2024.07.01. - 2024.07.07.
2024.07.08. - 2024.07.14.
2024.07.15. - 2024.07.21.
2024.07.22. - 2024.07.28.
2024.07.29. - 2024.08.04.
2024.08.05. - 2024.08.11.
További ajánlataink

2024.06.17. - 2024.06.23.
2024.06.22.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
Múzeumok éjszakája az Országgyűlési Múzeumban
2024.06.22.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
A Budapesti Filharmóniai Társaság - Musica Felice Kamarazenekar és Rácz Rita énekes ad 60 perces műsort / Tér-Zene a Kossuth téren
2024.06.22.
2024.06.22.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Múzeumok éjszakája az Országgyűlési Múzeumban
2024.06.22. 20:30
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Tér-Zene a Kossuth téren - A Budapesti Filharmóniai Társaság - Musica Felice Kamarazenekar és Rácz Rita énekes ad 60 perces műsort
2024.06.24. - 2024.06.30.
2024.07.01. - 2024.07.07.
2024.07.04.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
A Pénzügyőr Zenekar koncertje / Tér-Zene
2024.07.04.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
A Pénzügyőr Zenekar koncertje - Tér-Zene
2024.07.07. 18:00
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
Budapesti Filharmóniai Társaság – Trio Flauticello és Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő - Tér-Zene
2024.07.08. - 2024.07.14.
2024.07.11.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
A Zenélő Budapest vendégműsora – Campanelli Harangjáték Együttes / Tér-Zene
2024.07.11.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
A Zenélő Budapest vendégműsora – Campanelli Harangjáték Együttes / Tér-Zene
2024.07.15. - 2024.07.21.
2024.07.18.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Budapesti Filharmóniai Társaság – Trio Flauticello és Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő - Tér-Zene
2024.07.22. - 2024.07.28.
2024.07.25.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
Budapesti Filharmóniai Társaság – Tuba kvartett / Tér-Zene
2024.07.25.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Budapesti Filharmóniai Társaság – Tuba kvartett / Tér-Zene
2024.07.29. - 2024.08.04.
2024.08.01.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
Magyar Hang Zenekar koncertje / Tér-zene
2024.08.01.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Magyar Hang Zenekar koncertje / Tér-zene
2024.08.05. - 2024.08.11.
2024.08.08.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
A Zenélő Budapest vendégműsora – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco klarinét kvartett / Tér-zene
2024.08.08.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
A Zenélő Budapest vendégműsora – Káldi Kiss András operaénekes és a Con Fuoco klarinét kvartett / Tér-zene
2024.08.15.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Zenei utazás határok nélkül – Szenthelyi Krisztián baritonénekes és Demeniv Mihály tangóharmónika-művész koncertje / Tér-Zene
2024.08.15.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
Zenei utazás határok nélkül – Szenthelyi Krisztián baritonénekes és Demeniv Mihály tangóharmónika-művész koncertje / Tér-Zene
2024.08.29.
Országgyűlési Múzeum programok 2024 Budapest
A Pénzügyőr Zenekar koncertje / Tér-Zene
2024.08.29.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
A Pénzügyőr Zenekar koncertje / Tér-Zene
2024.01.01. - 2024.12.31.
Országház Filmműhely oktatófilmek gyerekeknek, bemutatjuk a magyar történelem egy-egy fejezetét
Trónfosztott királyság – Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
Országház Filmműhely oktatófilmek gyerekeknek, bemutatjuk a magyar történelem egy-egy fejezetét
„Ahogy éltem, úgy fogok meghalni` – Tisza István tragédiája
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
Országház Filmműhely oktatófilmek gyerekeknek, bemutatjuk a magyar történelem egy-egy fejezetét
Kommunista terrorszervezet – Az államvédelem a diktatúra szolgálatában
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
Kossuth téri programok 2024 Budapest
Látogatás az Országházban
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
2024.01.01. - 2024.12.31.
Találatok száma: 41

Alta Moda Fashion Hotel**** Budapest

Alta Moda Fashion Hotel**** Budapest

Szállodánk a divatos elegancia képviselője, a közösségi terek letisztult stílusát élénk sárgák, visszafogott kékek, kényelmes bútorok jellemzik. A szállodai szolgáltatások között olyan újítások is megtalálhatók, mint az élő, kontaktus nélküli chat a recepcióval, vagy a vezeték nélküli készüléktöltés a ...

Aria Hotel Budapest*****

Aria Hotel Budapest*****

Fedezd fel Budapestet egy turista szemével és lazíts a világ egyik legjobb szállodájának választott Aria Hotel Budapestben! A zenei tematikájú luxus butikhotel különböző zenei irányzatokat képviselve négy szárnyra különül – klasszikus, opera, jazz és kortárs –, melynek mindegyike más-más stílusjegyeket ...

Bohém Art Hotel Budapest

Bohém Art Hotel Budapest

A Bohém Art Hotel Budapest legújabb, különleges szállodája. Kiváló fekvése mellett – a történelmi belvárosban, 50 méterre a Váci utcától és a Dunaparttól – nemcsak egyesíti a legkeresettebb városi szállodák (design és hip hotelek) stílusjegyeit, de jól megkülönböztethető, egyedi tulajdonsággal is ...

Boutique Hotel Budapest

Boutique Hotel Budapest

A Boutique Hotel Budapest szálloda Budapest szívében, a nyüzsgő belvárosi sétáló-vásárló utca, a Váci utca, az élményt adó Vásárcsarnok és a felújított Szabadság híd közelében található. Mindamellett, hogy kiváló közlekedési csomópontban van, a városközpont elegáns üzletei, vonzó kávéházai, éttermei, ...

Budapest Marriott Hotel

Budapest Marriott Hotel

A Budapest Marriott Hotel a főváros szívében, a híres Duna korzón helyezkedik el. Egyedülálló módon a városban - az ötcsillagos luxusszálloda valamennyi szobája a Dunára és a Budai Várra néző kilátást kínál.

City Hotel Pilvax Budapest

City Hotel Pilvax Budapest

A City Hotel Pilvax a belváros szívében, a Váci utca legelőkelőbb üzleteitől és éttermeitől csak néhány perc séta távolságban helyezkedik el. 32 jól felszerelt és ízlésesen berendezett szoba kilátással az utcára vagy a szálloda belső udvarára.

Cosmo City Hotel*** Budapest

Cosmo City Hotel*** Budapest

A divatos és ízléses berendezésű hotel Budapest szívében, a Váci utcában, a főváros számos látványosságának közvetlen közelében található. A 36 saját fürdőszobás, kiválóan felszerelt, hangulatos szoba közül választhat igényeinek megfelelően. A szobáinkban klíma, hajszárító, ingyenes WiFi hozzáférés, ...

Danubius Hotel Astoria City Center****

Danubius Hotel Astoria City Center****

Tradíció és stílus a főváros szívében 1914 óta. A patinás Danubius Hotel Astoria az évek során megőrizte eredetiségét, különleges hangulatát. Csodálja meg Budapest egyik legszebb patinás épületét, mely a kényelem és az elegancia maximális kombinációját nyújtja. Térjen be a Mirror Kávéház és Étterembe, amely ...

Danubius Hotel Erzsébet City Center *** Budapest

Danubius Hotel Erzsébet City Center *** Budapest

Modern szálloda hangulatos légkörrel a nyüzsgő főváros szívében, a belváros új sétáló utcájában, Pest üzleti, kereskedelmi és kulturális negyedében, közel kitűnő éttermekhez és kávézókhoz. 123 klimatizált szoba, WIFI minden szobában, zuhanyzó, hajszárító, telefon, minibár, TV. Összenyitható, dohányzó és ...

Elizabeth Apartman Hostel Budapest

Elizabeth Apartman Hostel Budapest

Az Elizabeth Apartman Hostel a város szívében helyezkedik el, az Astoria és a Ferenciek tere közt, a belvároshozban. Várunk diákokat, csoportokat, akik szívesen maradnának itt nálunk pár napra, vagy hosszabb időre. Hostelünk igazán kecsegtető, olcsó árakat biztosít hátizsákos vendégeknek és ...

1 2 3 4 5   
Találatok száma: 192

Budapest Retro Bisztró

Budapest Retro Bisztró

Ülj be hozzánk egy igazi retro hot dogra, vagy egy pohár Bambira, és hagyd hogy átjárjon a nosztalgikus érzés: ráadásul, ha rákaptál az múlt ízére, jó hír, hogy napi menüvel (leves + főétel) is várunk hétfőtől péntekig! Hangulatos bisztrónk számos retró étellel és itallal várja a látogatókat. ...

Kiemelt partner
AZR Libanoni Étterem Budapest

AZR Libanoni Étterem Budapest

Autentikus libanoni ételek Budapest szívében - Lépjen be a libanoni kultúra és a kulináris élvezetek világába az újonnan megnyílt ARZ Libanoni Étteremben, mely az InterContinental Budapest szálloda földszintjén, a pezsgő Dunakorzón található.

Anna Café Budapest

Anna Café Budapest

Kávékülönlegességek széles választékával várja vendégeit az Anna Café a Váci utca forgatagában. Igazi otthon a kávészeretők számára, legyen szó munkáról, randevúról, baráti vagy családi beszélgetésről.

BOATanic Hajó Terrace & Bar Budapest

BOATanic Hajó Terrace & Bar Budapest

A BOATanic Hajó a város szívében, a pesti Duna-part legszebb részén horgonyoz, az Erzsébet-híd és a Lánchíd között.

Bambuszliget Japán Étterem és Sushi Bár Budapest

Bambuszliget Japán Étterem és Sushi Bár Budapest

Éttermünk a japán hagyományoknak és stílusnak megfelelően lett berendezve, kialakítva. Harmonikus környezet, tiszta letisztult formák, kellemes nyugtató színek jellemzik a belső tereket. Magyarországon egyedülállóan éttermünkben kóstolhatja meg házilag készített, kézzel gyúrt japán tésztakülönlegességeinket. ...

Big Ben Teaház

Big Ben Teaház

A Big Ben Teaház 2000 óta várja vendégeit a belváros szívében, több mint 130 fajta teával és több mint 20 fajta natúr és ízesített kávéval.

Boom & Brass Étterem

Boom & Brass Étterem

Késői reggeli, korai ebéd vagy egy jó kávé elegáns környezetben, a város szívében. Esténként koncertek, élőzene.

Borssó Bistro

Borssó Bistro

A francia bisztrók hangulatát idézi meg franciás-magyar éttermünk Budapest belvárosában, ahol a magyar konyha klasszikus ízei jelennek meg francia zamatokkal. Évekkel ezelőtt egy magyaros-franciás éttermet álmodtunk meg, mely a francia bisztrók hangulatát idézné meg Budapest belvárosában. Ebbe a ...

Budapest Bisztro

Budapest Bisztro

Több mint 120 főt befogadó éttermünk, a Parlament közvetlen szomszédságában található a festői szépségű Vécsey utcában. Legyen szó, családi eseményről, baráti összejövetelekről, modern köntösbe bujtatott, autentikus Csárda hangulatát mégis megőrző éttermünk tökéletes választás. Utcafrontunkon található ...

Busó Bistro

Busó Bistro

A Busó Bistro megújult külsővel és belsővel, új különteremmel, remek étlappal, tradicionális magyar ételekkel várja vendégeit. Családi rendezvényeket, céges bulikat és kisebb lakodalmakat is vállalunk.

1 2 3 4 ... 20   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Szent Korona látogatás 2024 Budapest Szent Korona látogatás 2024 Budapest
 • Budapest
 • V. kerület
2024. június 17. (hétfő) - 2024. június 23. (vasárnap)
Kossuth téri programok 2024 Budapest Kossuth téri programok 2024 Budapest
 • Budapest
 • V. kerület
2024. június 22. (szombat)
Országgyűlési Könyvtár programok 2024 Budapest Országgyűlési Könyvtár programok 2024 Budapest
 • Budapest
 • V. kerület
2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Figyelmébe ajánljuk!

Országgyűlési Múzeum Országgyűlési Múzeum
 • Budapest
 • V. kerület

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig