Régészet Napja Pécs 2021
Ingyenes családi napra hívjuk és várjuk sok-sok érdekes programmal!
Ingyenes családi napra hívjuk és várjuk sok-sok érdekes programmal!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Régészet Napja Pécs 2021


Gazdag és szerteágazó témákat ölel fel a Régészet Napjához kötődő pécsi eseménysor. 2021. június 18-20. között bebarangolhatjuk a törökkori Pécset, érdekességeket tudhatunk meg többek között az Ókeresztény Mauzóleumról, a pécsi belváros történelmi-építészeti örökségéről, valamint a mohácsi csatatérkutatásról és tömegsírfeltárásról is.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

A programsor június 18-án kezdődik a Csontváry Múzeumban (Pécs, Janus Pannonius u. 11.) tartott előadásokkal. Elsőként a mohácsi csata tömegsírfeltárásainak történetét (16:00) ismerhetjük meg Simon Béla történész-főmuzeológus jóvoltából, majd az 1526-os mohácsi csata régészeti kutatásainak kulisszái mögé tekinthetünk be (18:00) dr. Bertók Gábor régész-főmuzeológus, a Mohács 500 csatatérkutatási program vezetőjének kalauzolásával.

Másnap, szombaton (június 19-én) a természetbe csábít dr. Gábor Olivér régész-főmuzeológus által vezetett Jakab-hegyi túra, amelynek részvevői megtekinthetik a Pálos kolostort, valamint a vaskori sáncokat és halomsírokat, emellett a Zsongor-kőről eléjük táruló látványában is gyönyörködhetnek. A túrázók 10.00 órakor találkoznak az Éger-völgyben (a tó északi oldalánál, a szalonnasütő helyen).

Aki szombaton (június 19.) inkább Pécsett maradna, annak érdemes csatlakoznia ahhoz a Székesegyház elől 10:00 órakor induló régészeti sétához, amely Pécs történeti belvárosában kalauzolja végig az érdeklődőket Tóth Zsolt régész-főmuzeológus vezetésével. Többek között olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hány székesegyháza volt Pécsnek, hová temették el Péter királyt, hol volt Pécs középkori egyeteme, vagy hogy miért van oly sok pince a történeti belváros alatt.

Vasárnap, június 20-án délelőtt 10.00 órakor az Ókeresztény Mauzóleumban Neményi Réka régész-muzeológus tart helyszíni vezetést, amelyen az érdeklődők részletes információkat kapnak az különleges építészeti emlékről és annak falfestményeiről.

Vasárnap délután már a törökkori Pécsre utazhatunk képzeletben. A Kórház téri Jakováli Hasszán dzsámi elől 16:00 órakor induló városi séta során dr. habil Varga Szabolcs történész vezetésével megismerkedhetünk a város törökkori emlékeivel, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, valamint megtudhatjuk, hogyan éltek együtt  a muszlimok és keresztények az oszmán fennhatóság időszakában.

Programok

A mohácsi csata tömegsírfeltárásainak története
Simon Béla történész-főmuzeológus előadása
2021. 06. 18., 16.00 óra

JPM Csontváry Múzeum (Pécs, Janus Pannonius u. 11.)

A mohácsi csata eddig ismert öt tömegsírjának megtalálása és régészeti feltárásuk is izgalmas tudománytörténeti kuriózum. Mind az 1960-as, mind az 1975/76-os feltárások során olyan külső körülmények is segítették a feltáró régészek munkáját, amelyek nem szokványosak egy átlagos régészeti lelőhely esetében. Az előadás ezeknek az eseményeknek a bemutatásáról és nem utolsó sorban a résztvevők áldozatos munkájáról szól, korabeli dokumentumok, ásatási naplók, visszaemlékezések és fotódokumentáció segítségével.

Az 1526-os mohácsi csata a régészeti kutatások tükrében
Dr. Bertók Gábor régész-főmuzeológus előadása
2021. 06. 18., 18.00 óra

Csontváry Múzeum (Janus Pannonius u. 11.)

Csata, tömegsír, járvány: Mohács 2020

Bár a 2020-2021-es CoViD19 járvány nagyban megnehezítette a JPM és a vele együttműködő Mohács 500 Kutatócsoport munkáját, a válságidőszak kisebb szüneteiben folytatni tudtuk munkánkat, és újabb eredmények is születtek, mind a terepmunkában, mind a leletanyag feldolgozásában és értelmezésében. Emellett, és szintén a csatatér kutatásához kapcsolódóan, a JPM megkezdte a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen a III. sz. tömegsír feltárását is, amely az eddigi eredmények alapján jelentős mértékben fog hozzájárulni a csatához kapcsolódó egyes helyszínek azonosításához és az események értelmezéséhez. Az előadás ezen új eredmények összefoglalását nyújtja.

Régészeti séta Pécs történeti belvárosában – városközpontok
Vezeti: Tóth Zsolt régész-főmuzeológus
2021. 06. 19., 10.00

Találkozó: Pécs, Dóm tér – a székesegyház előtt

Pécs történeti belvárosának két központja van: az egyházi – Dóm tér és a polgári – Széchenyi tér. A séta során a két központ és a közbeeső területek régészeti vonatkozású emlékeivel és érdekességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők történeti keretbe ágyazva.

A séta során többek között napirendre kerül: Hány székesegyháza volt Pécsnek? Hová temették el Péter királyt? Hol volt Pécs középkori egyeteme? Hogyan került elő a Cella Septichora? Miért van oly sok pince a történeti belváros alatt?  A törökök lerombolták a középkori Pécset? – tévhitek és valóság?

Találkozó a székesegyház előtt június 19-én, 10.00 órakor.

Útvonal:

Dóm tér
Plébánia-Káptalani Levéltár átjáró – Cella Septichora üvegtető
Janus Pannonius utca
Széchenyi tér

Jakab-hegyi túra
Jakab-hegy
Vezeti: Dr. Gábor Olivér régész-főmuzeológus

10.00: találkozó az Éger-völgyben (a tó északi oldalánál, a szalonnasütő helyen).
10.00–11.30: Séta a Jakab-hegyre Éger-tető és Szamár-pihenő érintésével.
11.30–14.00: a látnivalók megtekintése.
14.00–15.00: visszaút az Éger-völgybe.

Látnivalók: Pálos-kolostor, vaskori sáncok, vaskori halomsírok, Zsongor-kő. Ételt-italt, időjárásnak és helyszínnek megfelelő ruházatot mindenki hozzon magával!

2021. 06. 20., 10.00
Szakmai vezetés az Ókeresztény Mauzóleumban
Neményi Réka régész-muzeológus szakmai vezetése

Ókeresztény Mauzóleum (Pécs, Sétatér)
1975-ben a mai Szent István tér északkeleti részén, a Pezsgőgyár sarkával szemben került elő Sopianae késő római ókeresztény temetőjének talán legkiemelkedőbb építészeti emléke. A többperiódusú épület sírkamrájának falait falfestmények díszítik. Többek között egy Ádám-Éva jelenet látható a sírkamra északi falán. A helyszíni vezetésen az érdeklődők részletes információkat kapnak az ókeresztény emlékről.

Találkozó 2021. 06. 20-án 10.00-kor a Szent István téren, az Ókeresztény Mauzóleum bejáratánál.

2021.06.20. 16:00–17:30
Séta a török kori Pécs városában

Dr. habil Varga Szabolcs történész szakmai vezetése
Pécs, Kórház tér, Jakováli Hasszán dzsámi
Találkozó a Kórház téren, a dzsámi előtt.

Útvonal: Kórház tér – Memi pasa fürdője, Gázi Kászim pasa dzsámija, Szent István tér, Székesegyház, Barbakán, Kórház tér

Pécs ma Magyarország oszmán építészeti emlékekben egyik leggazdagabb városa, azonban keveset tudunk a török kor mindennapjairól. A városi séta valójában egy időutazás a 16–17. századba, ahol az egyes állomásokon megismerkedünk a város késő középkori nagyságával, a hódítók új kultúrájával, a szakrális épületek funkcióival, a várfalak megerősítésének fázisaival, és muszlimok és keresztények együttélésével. A túra elején minden résztvevő kap egy kis feladatlapot, amelyhez a válaszok el lesznek rejtve az előadásban, így ez a kis játék is segíti rögzülni az elhangzottakat. A séta előzetes tudást nem igényel, a cél az, hogy kötetlen beszélgetés keretében többet megtudjunk Pécs kulturális, régészeti és építészeti hagyatékáról.

Forrás: Múzeum honlapja

További ajánlataink

2021.06.10. - 2021.09.30. Janus Pannonius Múzeum programok 2021 Pécs
Találatok száma: 44

Delanta Panzió Pécs

Delanta Panzió Pécs

Örömmel üdvözöljük Dél-Magyarországon, Pécsett, az egyik legszebb, műemlékekben, látnivalókban, természeti szépségekben gazdag mediterrán jellegű városunkban. A Delanta Panzió Pécs keleti városrészében, a budapesti és a Komlói út kereszteződésénél található, pár száz méterre a belvárostól. Bővebben

Foglalás
Kiemelt partner

Abraham Vintage Szobák & Apartman

Abraham Vintage Szobák & Apartman

Szállás Pécs belvárosának szívében, saját zárt parkolóval,légkondicionált, fürdőszobával rendelkező szobákkal. A mindössze 5 szoba vintage stílusban lett kialakítva, a berendezés nagy részét régi kézzel készült bútorok alkotják, melyek mind egyedileg lettek restaurálva, felújítva. Bővebben


Adele Hotel Pécs

Adele Hotel Pécs

Az Adele Boutique Hotel Pécs legújabb szállodája, amely 2015 júliusában nyitotta meg kapuit. A 4 csillagos hotelnek egy 19. századi műemlékvédelem alatt álló épület ad otthont Pécs történelmi belvárosában. A szobákban illetve az apartmanokban a korabeli és modern kor egyedi házassága köszön vissza ... Bővebben


Arató Vendégház

Arató Vendégház

A vendégház 4 személyes apartmanjában és vendégszobáiban kényelmes szállást találnak a vendégek. Bővebben


Bagolyvár Pécs

Bagolyvár Pécs

Pécs fölött a Havihegynek közismerten jó a levegője, egészséges és szép környezetben lehet itt eltölteni a pihenésre szánt időt a Bagolyvárban. A Bagolyvár Hotel különlegessége a tizenkilenc magyar népművészet elemeivel díszített szobájában rejlik, valamint abban a hat présházat mintázó ... Bővebben


Barbakán Hotel Pécs

Barbakán Hotel Pécs

Pécs történelmi belvárosától egy karnyújtásnyira, a Pécsi Székesegyház mögött található a Barbakán Hotel, mely 16 db ***-os két-, három-, ill. négyágyas szobával, konferenciateremmel, teremgarázzsal várja kedves vendégeit. Bővebben


Boutique Hotel Sopianae*** Superior Pécs

Boutique Hotel Sopianae*** Superior Pécs

A Boutique Hotel Sopianae Pécs városközpontjában helyezkedik el. Építészete és kialakítása ellentétre épül - a kívül műemlék jellegű épület belsőépítészete a modern vonulatot tükrözi. Vendégünk minden esetben személyre szabott, magas színvonalú szolgáltatást várhat közvetlen, mégis diszkrét ... Bővebben


Centrum Apartmanhotel Pécs

Centrum Apartmanhotel Pécs

Apartmanhotelünk a világörökség részét képező ókeresztény emlékektől, a Székesegyháztól és Pécs belvárosának híres múzeumutcájától néhány percre található a villanegyedben. Bővebben


Corso Hotel Pécs****

Corso Hotel Pécs****

A pécsi szállodák sorában, a kultúra fővárosának szívében nyitotta meg kapuit a Corso Hotel Pécs**** 2010 májusában, mint a város legújabb és legmodernebb, négycsillagos szállodája, amely tökéletes választásnak bizonyul üzleti megbeszélések, családi ünnepek, konferenciához kapcsolódó étkezések, céges ... Bővebben


Családi Kutyapanzió, kutyaiskola és kutyás közösségi klub Pécs

Családi Kutyapanzió, kutyaiskola és kutyás közösségi klub Pécs

Eltérően a kutyapanziókban megszokott csoportos mozgatásoktól, nálunk a kutyák nincsenek összeengedve, még mozgatásnál sem! A kutyák elhelyezését házon belül, egyedileg kialakított kutyaszobákban oldjuk meg. A bentlakás ideje alatt a kutyák számára prémium szárazeledelt biztosítunk. Külön kérésre glutén-, ... Bővebben


1 2 3 4 5   


Találatok száma: 58

Aranygaluska Étterem Pécs

Aranygaluska Étterem Pécs

A magyar konyhaművészet legszebb hagyományait követve éttermünk megbízható minőséget, korrekt árakat, és minden igényhez alkalmazkodó ételválasztékot kínál. A belváros szívében, hangulatos környezetben várjuk minden kedves vendégünket naponta változó menü ajánlatainkkal. Ebédidőben a lendületes ... Bővebben


Bagolyvár Pécs

Bagolyvár Pécs

Pécs fölött a Havihegynek közismerten jó a levegője, egészséges és szép környezetben lehet itt eltölteni a pihenésre szánt időt a Bagolyvárban. A Bagolyvár Hotel különlegessége a tizenkilenc magyar népművészet elemeivel díszített szobájában rejlik, valamint abban a hat présházat mintázó ... Bővebben


Ciao Pizzéria és Ristorante Pécs

Ciao Pizzéria és Ristorante Pécs

Menjünk “az olaszba” – csak így, ilyen egyszerűen hívják a visszajáró vendégek a Ciao-t egymás között. Őszintén örülünk ennek, mert úgy tűnik, a 2014-es nyitás óta eltelt évek alatt sikerült a környék egyik legjobb olasz éttermévé válnunk. Bővebben


Csoko-Láda Csokibolt és Manufaktúra

Csoko-Láda Csokibolt és Manufaktúra

A Csoko-Láda Csokiboltban nemcsak a világ finom csokoládéi kaphatóak, hanem mivel Kézműves Manufaktúra is, saját kézzel készített kézműves csokoládékat is vásárolhatsz. Csokoládét lehet önteni gyerekcsoportoknak. Bővebben


Diana Étterem Pécs

Diana Étterem Pécs

A hagyományos magyar konyha gazdag választékával várjuk kedves vendégeinket. Rendezvények, lakodalmak, bálok ideális helyszíne Pécs kertvárosában a Diana Vendéglő. Bővebben


Elefántos Étterem és Pizzéria

Elefántos Étterem és Pizzéria

Az Elefántos Étterem és Pizzéria Pécs `legmediterránabb` terén, a Széchenyi tértől alig pár lépésnyire fekvő Jókai téren található. A langymeleg tavaszi éjek és a forró nyári esték egyik legkedveltebb, leghangulatosabb terasza, amit egyetlen Pécsre látogató sem hagyhat ki! Bővebben


Eozin Corso

Eozin Corso

Pécs történelmi belvárosában, a sétálóutca közepén, a Színház Téren található a kétszintes Eozin-Corso étterem, mely olvasztótégelye és fő találkozóhelye több generációnak, és közkedvelt a turisták, külföldi diákok között is jó hangulata és magas minőségű szolgáltatása végett. Az étterem alsó és felső ... Bővebben


Gilice Panzió és Étterem Pécs

Gilice Panzió és Étterem Pécs

Figyelünk az apróságokra, alkalmazkodunk vendégeink igényeihez. Az előre haladás az igények megteremtésével lehetséges. Pontosak és megbízhatóak vagyunk. Visszatérő vendégeinket családtagként fogadjuk, folyamatosan éreztetjük velük, hogy számunkra ők a legfontosabbak. Bővebben


Hotel Millennium**** Pécs

Hotel Millennium**** Pécs

A Hotel Millennium**** Pécs történelmi belvárosában, a Kálvária domb déli oldalán, 5 perc sétaútra található a Széchenyi tértől. A Hotel Millennium természetvédelmi területen fekszik, környékén több múzeum és műemlék található. A szálloda 2011-ben nyerte el a 4*-os minősítést, köszönhetően ... Bővebben


Ledina Cukrászda, Étterem

Ledina Cukrászda, Étterem

Megtalálhatóak vagyunk Pécsett, a Budai városrészben. Üzletünk a Zsolnay Kulturális Negyed Ledina kapujától csupán 300 méterre található, közvetlenül a Zsolnay-mauzóleum mellett. Bővebben


1 2 3 4 ... 6   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
7600 Pécs , Több helyszínen (lásd a programoknál)
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események