Régi Zenei Napok 2019 Vác
Tóparti nyár - június középétől újra várjuk vendégeinket! Kérje egyedi ajánlatunkat!
Tóparti nyár - június középétől újra várjuk vendégeinket! Kérje egyedi ajánlatunkat!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Régi Zenei Napok 2019 Vác


Idén újra Régi Zenei Napok Vácott! A fesztivál páratlan kurzus- és koncertkínálattal várja a historikus régizenei tanulmányaikat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget. Fesztiválkoncertek világhírű közreműködőkkel.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

35. Régi Zenei Napok Vácott

2019. június 29., szombat - 2019. július 6., szombat

Helyszín: Püspöki Palota Kertje, Váci Székesegyház, Fehérek temploma Vác

A fesztiválon számos nagy tudású régizene-professzor: Lax Éva (ének), Bernahrd Forck (hegedű), Nicholas Parle (csembaló), valamint Vashegyi György (kamarazene) tart mesterkurzust.

Koncertek

Professzorok koncertje
ESZTERGOM - 2019. 07. 03. 20:00
Előadók
Lax Éva - ének
Bernhard Forck - hegedű
Nicholas Parle - csembaló
közreműködik: Nagy Réka - cselló

Műsor
Válogatás a barokk zene gyöngyszemeiből

A Régi Zenei Napok professzorai:

Lax Éva az idei ének kurzus professzora 1993 óta tanít magánéneket, 2015-től a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium régizene szakirányának magánének tanára. Rendszeresen tart régi-zenei kurzusokat énekeseknek, egyházzenészeknek, karvezetőknek. Az Affetti Musicali együttes alapító tagja, de számos más régi-zenei együttessel és zenekarral is fellépett hazánkban és külföldön. Számos CD-je jelent meg, Telemann, Hasse, Steffani, Vivaldi szólókantátáival, Händel, Caldara, Carissimi operáival és oratóriumaival.

Bernhard Forck a berlini Hochschule für Musik Hanns Eisler elvégzése után – ahol Eberhard Feltz tanította – a Berlini Szimfonikus Zenekar tagja lett. Ezzel egy időben kezdett érdeklődni a historikus előadásmód iránt, és tanulmányokat folytatott a szakterület számos elismert oktatójánál, többek között Nikolaus Harnoncourtnál a salzburgi Mozarteumban. Az Akademie für Alte Musik Berlinnel karöltve Bernhard Forck rendszeresen koncertezik Európa zenei metropoliszaiban, valamint turnézik a Közép-Keleten, Japánban, Délkelet-Ázsiában, Ausztráliában csakúgy, mint Észak- és Dél-Amerikában.

Nicholas Parle Ausztráliában született, a Sydney Egyetemen szerzett diplomát. Londonba költözését követően számos vezető régi-zenei együttessel dolgozott együtt. 1989-ben a belga bruges-i nemzetközi csembalóversenyen első lett. 2014-ben a Royal Hollowayben szerzett  zenei diplomát. Jelenleg a Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien bécsi magánegyetemen, a Hochschule für Musik und Theater lipcsei egyetemen, valamint a Guildhall School of Music and Drama londoni egyetemen tanít.

Jegyár: 2 500 Ft

„A certain misery” – szerelem és téboly a színpadon
VÁC - PÜSPÖKI PALOTA KERTJE - 2019. 07. 04. 20:00
Rövid leírás
(English) Residents of Vác can purchase their second ticket at half price.

Előadók
Trio Sospiri
Bodrogi Éva – ének
Krommer Lúcia - viola da gamba
Kónya István – lant

Műsor
Purcell: Cupid, the slyest rouge alive, Z. 367.

Strozzi: L' Eraclito amoroso - cantata                                            

Melii: Capricco Chromatico & Corrente

Rossi: Precorrea del sol - cantata

Purcell: Bess of Bedlam – mad song, Z. 370.                                                                                        

Marais: Pieces de Viole - Suite la minore: Prelude – Allemande – Gavotte

Strozzi: Lagrime mie - cantata                                                                              

Abel: d-moll Adagio & Allegro

Henry Purcell : From rosy bow’rs – mad song Z. 578.                                   

Zamboni: Sonata IX.                                                                                                     

Purcell: Sweeter than roses Z. 585.

A 17-18. század udvari arisztokráciájával párhuzamosan a polgári világban is kialakult a zenei élet, - az egykori fejedelmi szobák mellett a polgári szalonokban is helyet kapott a hangszeres szóló- és kamarazene. A városi polgárok irodalmi-zenei klubokat hoztak létre. - Az európai zenekultúrában először a barokk kori zeneszerzők merték az emberi érzéseket, az élet drámáit a maga valóságában ábrázolni, és ehhez addig soha nem ismert kifejezési eszközöket vettek igénybe. A komponisták e korban még fontosabbnak tartották az egyes szavak, szóképek megzenésítését, mint a mondatokét, itt még bátran beszélhetünk "szófestés"-ről.  "A Zenét és Költészetet mindig is Nővérekként tartották számon, akik kéz a kézben járva segítik egymást. Mindkettőjük önmagában is nagyszerű, de bizonyosan akkor a legcsodálatosabbak, amikor összekapcsolódnak, mert akkor semmi sem választja el őket a Tökéletességtől: ilyenkor úgy jelennek meg, mint a Bölcsesség és Szépség egyetlen közös megtestesülésben.", írja John Dryden a 17. század végén.       

A Trio Sospiri műsorában a barokk korának, ennek a zene- és kultúrtörténetileg is izgalmas időszak legjelentősebb komponistáinak műveiből válogattak oly módon, hogy azok bensőséges zenei világának egy változatos keresztmetszetét mutathassák be Önöknek, és ezeken keresztül kicsit betekinthessenek olasz, angol, francia és német udvarok szalon-életébe, kamara-kultúrájába, megmutatva azt is, hogy a régi és a mai kor embere ugyanúgy érez és gondolkodik szerelemről, örömről, bánatról.

Bodrogi Éva a londoni Guildhall School of Music and Drama Zeneakadémián szerezte meg régizenei előadóművészi mesterdiplomáját, majd  Schultz Katalinnál tanári mester diplomát kapott. Repertoárja a barokktól a kortárs zenéig terjed. Együtt dolgozik többek között a Budapesti Fesztivál Zenekarral, az Erkel Ferenc Kamarazenekarral, a Budapesti Vonósokkal, a Weiner Szász Kamara-szimfónikusokkal, a  Musica Antiqua Austriaval, a Solamente Naturalival, a Savaria Barokkal. Több CD-felvételt készített, többek között a Hungaroton  a Naxos és a Gryllus kiadó számára.

Kónya István lantművész a Hágai Királyi Konzervatórium barokk tanszakán tanult reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa-szerte koncertezik. A Savaria Régi Zene Műhely, a Győri Nemzetközi Lant- és Gitárfesztivál lanttanára és művészeti vezetője, a Csíkszeredai Régizene Nyári Egyetem lanttanára. ”Budavári Lantestek” című koncertsorozatával mintegy félszáz hangversenyt adott a Történeti Múzeum Gótikus Termében. Két szóló CD-je és három Lantkönyve jelent meg.

Krommer Lúcia 1996-ban a budapesti Zeneakadémián Banda Edénél gordonkaművész diplomát kapott kitüntetéssel, majd a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán José Vázqueznél folytatta viola da gamba tanulmányait. Tagja a Bécsi Orpheon Consortnak és kamarazenekarnak. Szólistaként, valamint különböző régizene együttesek tagjaként koncertezik Európában. A Brünni Egyetem régizene tanszakán tanított (2002-2006). Rendszeresen oktat kurzusokon Európa-szerte. Részt vett különböző CD, rádió és TV felvételeken.

Jegyár: 2 500 Ft
Kedvezmény:
A váci lakcímmel rendelkezők egy darab megvásárolt belépőjegy után a másodikat 50% kedvezménnyel válthatják meg.

Régi Zenei Napok - Barokk forgatag
2019. július 6., szombat 11:00 - 19:00

Helyszín: Püspöki palota, Duna-part Zenepavilon (Térkép: Vác, )

Barokk forgatag

11:00 – Vezetett séta a Püspöki palotában
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges a budapest@filharmonia.hu e-mail címen.
14:00 – Szóljanak a fanfárok!
14:00 – 19:00 - Csipke és posztó - Viseletbemutató (Mare Temporis – Történelmi Hagyományokért Alapítvány)
Az előkelők túldíszített öltözéke mellett az érdeklődők megismerhetik a polgári szolgáló rétegek – egyszerűbb, ámde kényelmesebb – divatját, az öltözetek készítésének módját, és az öltözködés során használt praktikákat is.
14:00 – 19:00 - Játék a parton – kosaras körhinta és ügyességi fajátékok kicsiknek és nagyoknak
14:00 – 19:00 - nosztalgiafotózás – Öltse magára a korhű ruhákat és megörökítjük!
16:00 – 18:00 - Históriás Történeti Kalandozás – Barokk vigasság
Egy barokk vigasságra vagyunk hivatalosak Esterházy herceg kastélyába. A pompás kertet közösen díszítjük fel, antik szobrokat állítunk és felkészülünk a hercegi pár fogadására. Választható foglalkozások: barokk női és férfi paróka, legyező és árnykép készítése. Társasági játékokkal szórakoztatjuk egymást, használjuk a titkos legyező-nyelvet és közös tánccal zárjuk a mulatságot. A Históriás Kalandozás programja bő két óra időtartamú, amelyet valamennyi résztvevővel egyszerre kezdünk, s egyszerre fejezünk be, hogy mindannyian a történet részesei legyünk.
Ajánlott korosztály: 5-13 éves korig.

Zárókoncert
VÁC - SZÉKESEGYHÁZ - 2019. 07. 06. 20:00

Előadók
Capella Savaria és a Purcell Kórus
Bernhard Forck - hegedű
Kalló Zsolt - hegedű
vezényel: Szokos Augustin

Műsor
Vivaldi: d-moll Concerto, op. 3, No. 11, RV 565
Bach: d-moll Kettősverseny, BWV 1043
Bach: Es erhub sich ein Streit, BWV 19
Bach: D-dúr Magnificat, BWV 243

Antonio Vivaldi (1678-1741) hatalmas hangszeres és vokális életművének egyik gyöngyszeme a d-moll Concerto. A háromtételes mű megidézi egyben az olasz virtuozitást, és a keserédes múltba révedést.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) d-moll Kettősversenye a versenymű és kamarazene műfajának ötvözete, ahol az együttes és a két szólóhangszer áll szemben egymással.

Bach egyházi kantátái közül csendül fel a Mihály arkangyal ünnepéhez kötődő BWV 19 jegyzékszámú Es erhub sich ein Streit kantáta. A művet záró négyszólamú korálfeldolgozás hűen tükrözi a mester korálfeldolgozási módszereinek ezen típusát.  Gazdagon hangszerelt, telt és dicsőséges hangzással zárja a tételt.

A Tamás-templom kántoraként Bach rengeteg művet komponált egyházi szertartásokra.

1723 karácsonyán mutatta be azt az Esz-dúr Magnificatot, amely a későbbi D-dúr eredetije. Az 1728 és 1731 között átdolgozott kottába fuvola és trombitaszólamok kerültek be. Utóbbi hangolása indokolta a hangnemváltoztatást. Az ötszólamú kórusra és zenekarra írt mű változatos énekesi felállásai, színes hangulati palettája és ünnepélyes hangvétele által vált Bach egyik legszeretettebb és legnépszerűbb darabjává.

Jegyár: 4 500 Ft
Kedvezmény:
Diákok, nyugdíjasok számára 10%, a váci lakosok részére 50% kedvezményt biztosítunk. A Filharmónia Magyarország bérletesei bérletük felmutatásával 20% kedvezménnyel válthatnak jegyet!

Mesterkurzusok

LAX ÉVA – ének mesterkurzus
Oktatási nyelvek: magyar, olasz, angol
Aktív hallgatói létszám: 5-12 fő
A passzív résztvevők száma nem korlátozott.

BERNHARD FORCK – hegedű mesterkurzus
Oktatási nyelvek: angol, német
Aktív hallgatói létszám: 5-12 fő
A passzív résztvevők száma nem korlátozott.

NICHOLAS PARLE – csembaló mesterkurzus
Oktatási nyelvek: angol, német
Aktív hallgatói létszám: 5-12 fő
A passzív résztvevők száma nem korlátozott.

VASHEGYI GYÖRGY – kamarazene mesterkurzus
Oktatási nyelvek: magyar, angol, német, francia
Aktív hallgatói létszám: 5-12 fő
A passzív résztvevők száma nem korlátozott.

Forrás: Szervezők

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Közeli ajánlatok

Váci vásárok 2020
Váci vásárok 2020
  • Vác
2020. június 21.
Summer Moon Festival 2020 Vác
Summer Moon Festival 2020 Vác
  • Vác
2020. augusztus 22.
Mustang Találkozó 2020 Tahitótfalu
Mustang Találkozó 2020 Tahitótfalu
  • Tahitótfalu
2020. szeptember 5.

Hasonló ajánlatok

Ez is érdekelheti!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
2600 Vác , Több helyszínen a városban
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás