Belvárosi szállás minden korosztály részére programokhoz, rendezvényekhez, pihenéshez Szegeden!
Belvárosi szállás minden korosztály részére programokhoz, rendezvényekhez, pihenéshez Szegeden!

Szegedi Közéleti Kávéház programok 2018

2018. február 1 - 28. Szeged, Több helyszínen

A Közéleti Kávéház intézményét Szegedi Irodalmi Kávéház néven a TIT Szeged Városi Szervezete alapította alapította 1984-ben. Dr. Szondi Ildikó 1985 óta szerkesztője az esteknek, amelyek müködése feltételei biztosítására létrehozta 1989-ben a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványt. A Kuratórium elnöke Szeged város volt polgármestere, Dr. Szalay István matematikus, aki rendszeresen beszélgetőtársként is közremüködik az esteken, sok más szegedi, vagy Szegeden vendégeskedő mellett.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
E-mail cím: [szond...megnézem]
Kontakt személy: Dr. Szondi Ildikó
Cím: Szeged , Több helyszínen

2018. február 1. csütörtök 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar

A JELI ARBORÉTUM

Magyarország Tündérkertje története 30 perces DVD vetítéssel
Vendégek: Bodor Zsófi és Bodor Miklós (fotók), Szabó István operatőr
Háziasszony: Barta Zsófia joghallgató

2018.  február 2. péntek 14 óra Károlyi Műterem Galéria (Károlyi u.)

VENDÉGSÉGBEN A BELVÁROSI RAJZKÖRBEN

Kass JánosKossuth-díjas magyar grafikus, szobrász, bélyegtervező, kiváló művész.
„A Fej: fehér papír, itt három dimenzióban használva. – írja Kass János – Felejtsük el azt, hogy plasztikus: akár egy fehér lap, írhatunk, rajzolhatunk, festhetünk rá. Mindez csak technikai kérdés”
2018. február 2-án a Károlyi Műterem Galériában Kass János polisztirolból készült  feje lesz a modell, és a mi feladatunk lesz, hogy papíron megmutassuk, hogy "Mi van a fejben?"
Kass János  Fejek című zseniális sorozatában a  művészt  többek között Karinthy Ferenc, Radnóti, Kurtág, Reich Károly és Faludy feje is megihlette. A Juhász Ferenc költő körbeírta Mi van a fejben? című versével. A szegekkel átvert, a céltáblának használt, a konzervként kinyitható fej, a vérző, a meggyalázott, a megerőszakolt fej. A Fejek az 1970-es évektől szaporodva versben és prózában, illusztrációként és objektként, kiállításon és könyvekben szolgálva hordozzák az arctalan tömegből kiemelkedő alkotók gondolatait, műveit.

2018. február 2. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

VÁLOGATÁS A KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ  FOTÓIBÓL

Pigniczki Ágnes vetítése

Házigazda: Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

2018. február. 3. szombat  15 óra Szeged, Boldogasszony sugárút 15.,  a ház előtt.

Emlékezzünk Móra Ferencre 2018.

Február 8-án lesz Móra Ferenc halálának 84. évfordulója, mely alkalomra a MAI megemlékezést tat egyik legjelesebb polihisztorunk tiszteletére.
Mivel jelentősége, munkássága és főleg emléke még napjainkban is megingathatatlan, ezért a szomorú évforduló előtti szombaton összegyűlünk az utolsó lakhelyénél kiállított emléktáblánál és közösen emlékezünk meg életéről és végső napjairól. Korabeli dokumentumokkal és Móra utolsó napjainak elmesélésével tesszük színesebbé a programot.
Várunk mindenkit szeretettel.
A részvétel ingyenes.

Házigazda:  Monostori András irodalomtörténész

2018.  február 3. szombat 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11)

ŐSSEJT AKTIVÁLÓ

A sejtállomány (szervrendszereink) megfiatalítása saját őssejtjeink aktiválásával

10 hónappal ezelőtt véleményezésre küldték el ezt a készítményt. Az első hazai tapasztalatok főleg idegrendszeri, és keringési betegségek látványos gyógyításáról szóltak. Én főleg gyógynövény készítményekkel kiegészítve alkalmaztam. Természetes anyagoknál eddig még ilyen látványos eredményt nem tapasztaltam. Ez az őssejteket aktiváló készítmény saját konkrét betegeimen is igen sokféle ízületi, immunrendszeri, idegrendszeri és szív-érrendszeri, vagy krónikus fáradtság problémánál hatékony volt. 148 kg-os barátomnak egy hét után javult, három hét alatt meggyógyult a térde, négy hónapja nincs fájdalma. Asztmás beteg gyógyszerek nélkül tünetmentes, stroke-os és SM beteg újra tud mozogni, sorolhatnám a legutóbbi sikereket. Minimálisra lehetett csökkenteni szteroid, vagy cukorbetegnél inzulin adagolást.  Az őssejtek aktiválásának nagyon jó hatása volt hormonológiai problémáknál, II. típusú cukorbetegeknél, és szinte minden esetben javította az erőnlétet, lelkiállapotot és alvásminőséget. Az egyik legmeggyőzőbb élményünk egy gyomorrákos beteg gyógyulása 4-5 hónap alatt. (Jelenleg az egyik legaktívabb tanácsadó, rengeteget dolgozik.)

Az eredményeknek és a havi vásárlásoknak köszönhetően  üzleti szempontból is érdekes. Mi a 37.ország vagyunk, ahova eljutott. Külföldre is lehet szállíttatni, Magyarországról megrendelve.

Egy olyan faktorról van szó, amely az emberi magzatban is biztosítja a differenciálódást, és a fejlődést, regenerálódást. Később sajnos a meglévő őssejtjeink az ártalmak hatására egyre inaktívabbá válnak, és ebből a faktorból is kevés van a szervezetben.

Naponta tapasztalt, eddig elképzelhetetlen eredmények sarkallnak a munkára, és persze az a tény, hogy sokan még nem értik, minek köszönhető ez a fantasztikus hatás. Orvostanárként én magyarázom az országos és regionális rendezvényeken az élettani és biokémiai folyamatokat.
 
ŐSSEJTAKTIVÁLÓ:
Új, természetes alapanyagú készítmény, amely azokat a sejteket mozgósítja, amelyek:

1. FIATALÍTANAK,                                     2. GYÓGYÍTANAK
Az őssejtek születésünktől jelen vannak szervezetünkben, bármilyen sejtté tudnak alakulni.
Az első őssejtünk a megtermékenyített petesejt, amelyből minden szervünk kialakult.
Felnőttkorban is jelen vannak ezek a fiatalító/ gyógyító sejtek, csak szunnyadó állapotban.
Ott vannak bennünk, csak meg kell szólítani, aktiválni kell őket. Az őssejtaktiváló kapszula és szérum igazi, orvosi áttörés.

- Megújítja a sejtállományt, ezáltal megfiatalítja az emberi testszöveteket és szerveket!
- A sejtdifferenciálódást segíti elő. A sejtosztódás után jól funkcionáló sejtek képződnek.
- Feszesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt, körmünk jobban növekszik
- A hajhagymák fiatalítása sűrűbbé, dúsabbá teszi hajunkat
- A belső elválasztású mirigyekre hatva, hormonális állapotunk javul, megszűnik egész sor női probléma!
- A készítmény hatásfokozója az összes természetes étrendkiegészítőnek, vitaminnak.
- Javul az anyagcserénk, izmaink állapota feszesebb, tónusos lesz, testsúlyunk jó irányba változik.
- Pihentetőbb lesz az alvásunk, nappal jobb a közérzetünk, frissebbek vagyunk.
- A családban számos problémára megoldás lehet: szív- és érrendszer, idegrendszer, ízületek, immunrendszer,  cukorbetegség, gyermekkori betegségek. Autista gyermekeknél is határozott javulást tapasztaltunk több esetben is.

Némelyik tapasztalat megdöbbentőnek tűnik, de igaz, mivel saját szemünkkel láttuk, itthon, Magyarországon. 
Olyan munkatársakat keressünk főleg, akik biokémiai-anatómiai és spirituális szinten is foglalkoznak a gyógyítással.

Az őssejt aktivátor, szó szerint megújítja a sejtállományt, ezáltal megfiatalítja az emberi testszöveteket és szerveket! Minden vitaminnak, aminosavnak, amit szedünk fokozza a jótékony hatását. Bár legtöbben csak önmagában szedik, mert így is pár nap alatt hat. Magyar tapasztalatok ezen a linken gyűlnek: http://elmondomneked.com/

Látványos hatása van az öregedési folyamatokra, elősegíti az agy tevékenységét, és a koncentrációt, növeli a szerotonin szintet, csökkenti a feszültségeket. (a kortizol szintre hat.) Idős embereknél és sportolóknál is növelte az izomtónust és az izomerőt, az állóképességet, egyszóval az energiaszintünket. Gyorsabb az edzés utáni regenerálódás.

Műsorvezető: Prekup Mária pszichológus

FILMKLUB

2018. február 5. hétfő 17 óra Somogyi Könyvtár földszinti

„FESZTY-EK, AVAGY HONFOGLALÓ MARTOSIAK”

Vajon mi köze a Feszty családnak a kiváló söréről ismert felvidéki településhez, Ógyallához? Ismerik-e a martosi Bazsó Lídia sorsát? Miért olyan különleges a Kingyes-puszta?
A két évtizede forgatott dokumentumfilmben kibontjuk a Feszty-család igaz, a szlovákiai Vágvecsétől és Rehrnbeck Szilvesztertől egészen Ópusztaszerig vezető történetét, majd onnan kanyarodunk vissza a Feszty Körkép „ősalakjainak”,„fejedelemasszonyának” kies falucskájába, Martosra. Holtig tartó szövetség a Feszty-ek és - az antropológusok, valamint etnográfusok szerint - a legősibb magyar vonásokat őrző mátyusföldi település lakosai között.
A Feszty-leszármazottak a mai napig köztünk élnek…
56 perc
Rendező: Antala Zsuzsa, Nagy István
Operatőr: Kiss Róbert
Producer: Fehéri Tamás (†)
Gyártó: Fórum Film Alapítvány
A filmet bemutatja dr. Antala Zsuzsa

2018.február 5.hétfő 17:00-18:00 TIT Székház (Kárász u. 11.)

TIT Szabadegyetem Élettan tagozat
Befőzés egészségesen - Nem csak háziasszonyoknak

Napjainkban szerencsére egyre többen és tudatosan keresik a természetes alapanyagokból készült, egészséges ételeket. Az este folyamán számtalan gyakorlati tanácsot és praktikát hallhatnak az érdeklődők, ahhoz hogy hogyan készítsünk egészséges, tartósítószer és adalékanyag mentes zöldség és gyümölcs készítményeket, akár cukor felhasználása nélkül.
Főbb témák: Tartósítási módszerek- Tartósítószer mentes befőzés- Cukor mentes befőzés- Gyorsan és okosan (befőzési tanácsok) a végén pedig lehetőség lesz kötetlen beszélgetés keretében kérdezni is. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

Előadó: Rácz Erika - "Befőzde" vállalkozás alapító tagja

Február 5. hétfő 18 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt. 14.)

Mindennapi álarcainkon túl. ..
Mutasd meg Önmagad!

Előadók: Kovács Angéla - Rutai Tünde

Az Access Consciousness® módszerét,  eszköztárát arra fejlesztették ki, hogy nagyobb tudatosságot teremtsen az életben és a világban,hogy ítéletmentes, fix nézőpontoktól mentes térbe juttasson el, amit például a természetben élhetsz meg.

Gyere el és gyűjts be néhány egyszerűen használható eszközt, amivel megállíthatod ezt az őrületet,humorral ,könnyedséggel .
Kinek a szerepei mögött bujkálsz ?
Csodálkozol ha nem működik?
Te mit szeretnél az élezedben?
Hogyan teremtenéd meg Önmagad könnyedén?
Mennyi örömöt szeretnél az életedbe?
Mennyire szeretnél megszabadulni az életed drámájától?

2018. február 5. hétfő 19 óra SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay terem (Tisza L. krt. 79-81)

SZABÓ MARCELL ZONGORAHANGVERSENYE

Műsor:
Bartók: 2 román tánc OP.8/a
Debussy: 3 Prelűd
                Elfeledett képek
Sosztakovics: Esz-moll
                       Preludium és fúga
Rakmanyinov: 3 prelűd

2018. február 6. kedd 14 óra. Rókusi fiókkönyvtár (Vértói út 5.)

Jer, jer kikelet, / seprűzd ki a hideget,
ereszd be a meleget, / dideregtünk eleget!

Vízkereszttől - Hamvazószerdáig, avagy mit jelent a farsang?

A Somogyi-könyvtár Íróklubja farsangi jókedvvel és szeretettel vár minden irodalomkedvelőt felolvasó délutánjára.

2018. február 6. kedd 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött.A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét.Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik. 

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató

2016. február 6. kedd 18 óra SZTE Jogi Kar (Tisza L. krt. 54)

Szeged a szabadságharc fővárosa

Szeged a Szabadságharc Fővárosa. Három hét a Szabadságharc történetéből (1849. július 11-augusztus 5-ig) és a szőregi csata

A könyv dokumentumgyűjtemény, a fenti időszakban keletkezett levelek, újságcikkek, országgyűlési jegyzőkönyvek, helyhatósági ülések jegyzőkönyvei időrendbe szedett gyűjteménye. Összedolgozva mindez az egyes szereplők memoárokban leírt visszaemlékezéseivel. 15 éves gyűjtő munka eredményeként született meg az a kötet, amelyet 1998-ba a Szabadságharc 150. évfordulójára adtak ki. A jelenlegi kiadás változatlan utánnyomása a 20 évvel ezelőttinek.

Előadó: Dr. Vass László ügyvéd
Szervező: Dr. Gazda Gyula jogász

2018. február 7. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4)
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei

Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

2018. február 7. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u.

IDŐSEK AKADÉMIÁJA
9. előadás

Hány magyar Nobel díjas van?
Elõadó: Prof. Dr. Hannus István, egyetemi tanár

2018. február 7. szerda 15 óra Somogyi Könyvtár
                    Olvasókör

                                   Orhan Pamuk: Fehér kastély


Haziasszony:  Palotásne Nagy  Éva

2018. február 7. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár

2018. február 7. szerda 17 óra SZAB Székház 110-es előadóterem (Somogyi u. 7.)

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 16 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

29. Program: Németh Zsófia, Sófi-díjas gyógyszerészhallgató utazási élménybeszámolója: Málta

A vetítéssel illusztrált előadás keretein belül virtuális utazást teszünk Máltán, a Földközi-tenger közepén megbúvó kis mediterrán szigetországban. Egy vallettai körséta során megismerjük a főváros nevezetességeit, majd a tengerről is megcsodáljuk a város méltán híres látképét. Ellátogatunk a régi fővárosba, Mdinába, felfedezzük északon Bugibbát és a déli halászfalut, Marsaxlokkot. Elidőzünk Gozón, az északi szigeten, és hajóval felkeressük a híres filmhelyszínt, a Kék lagúnát is. Az eredeti utazás célja patikai gyakorlat szerzése volt, így a fürdőzések, a múzeumi látogatások, a vallási ünnepek, és a tömegközlekedés kihívásaink megismerése mellett az élménybeszámoló során betekintést nyerhetünk egy máltai gyógyszertár mindennapjaiba is.

Főnix Női Kör program
Élet korlátok nélkül
2018. február 7. Szerda 17.30 óra

Őrangyal Gasztroház Vegetáriánus Éterem Szeged, Szent Mihály u. 1.

Vidám beszélgetés, boldog együttlét önmagunk őszinte felvállalásával, megélt tapasztalataink megosztásával.
Bárki velünk tarthat, mindenkit szertettel várunk!!!!
Közös meditáció most sem marad el.
Háziasszony: Berente Tímea

2017. február 7. szerda 18. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata

BEVEZETÉS AZ ÓSZÖVETSÉGBE

Előadó: Tokics Imre

A Bibliai Szabadegyetem két évesre tervezett előadás-sorozata februárban ismét elindul Szegeden. Hetente egy alkalommal, szerdánként egy-egy bibliai könyvvel ismerkedhetnek meg a Szentírás iránt érdeklődők, egy kb. egy órás előadás keretében.
A Bibliai könyveket teológusok, lelkészek mutatják be, igyekezve a régi szövegek megértését úgy segíteni, hogy a könyvek keletkezésének történelmi hátterére is kitérnek, és a mai ember számára is elérhető közelségbe hozzák mind a történetek szereplőit, mind azokat a hétköznapi és nem hétköznapi eseményeket, amelyeken keresztül végső soron Istennek a mai ember számára is szóló üzenetét megérthetjük.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, azokat is, akik általános műveltségüket szeretnék gyarapítani, azokat is, akik most először szeretnének közelebb kerülni a Biblia megismeréséhez és megértéséhez, és azokat is, akik már olvassák a világ egyik legnagyobb példányszámban kiadott „bestsellerét”, és további gondolatokat szeretnének kapni eddigi tudásuk elmélyítéséhez.
A szabadegyetem mindenki számára nyitott és ingyenes.

2018. február 8. csütörtök 16. 30 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

LISZT FERENC SZEGEDI NÉZŐPONTBÓL

Dr. BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató előadása
Juhász Gyula írta Liszt Ferenc emlékezete című versében: „S ha bús hazád sorsán könnyítni kellett, / Könnyet törülni, vigaszt önteni, / Te jöttél s mély zenéd összhangja mellett, / UjAmphion, épültek kövei, / Tanúk rá Pest, Pozsony, Szeged, amelynek / Vészét túlzengte büszke zongorád, / Mely szabadságot hirdetett s szerelmet / S bánat nyomán művészet mámorát.” (…) Mit tett Liszt Ferenc Szegedért a nagyárvíz (1879) idején? Liszt hazafias kötelességének tartotta a szegedi árvízkárosultak segítését. Az 1879-es kolozsvári, budapesti és bécsi koncertjeinek bevételét küldte a szegedieknek. A ReviveSzégedin!és a SzegedyCsárdás című műveit Szegednek ajánlotta. Azt ezt övező részletek is megvilágítást kapnak. Liszt Ferenc kultúratörténeti emlékezetéről szóló előadásában Bogoly József Ágoston a zeneszerző életművéből jelentős fölismerésként emeli ki a mára átmutató jelenségeket. Liszt zenéjében a különálló művészeti ágak egymásba kapcsolódó áramlását hangsúlyozza. A zene hatását zongorajátéka közben élénk testbeszéddel felerősítő Lisztről Bogoly megállapítja, hogy egyik első kezdeményezője volt az intuitív stíluskommunikáció megjelenítő eszköztárát alkalmazó hangversenytermi előadóművészi magatartásnak. 

2018. február 8. csütörtök 18 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

Magyarország kapcsolatai az arab világgal
Könyvbemutató

A szerző: Prof. J. Nagy László
A beszélgetőtárs Ferwagner Péter Ákos egyetemi docens.

2018. február 9. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar 208-as terem(Tisza L. krt. 54.)

Mi a Te utad? Mi a Te tüzed?
(előadás)

Egy órában nem mondom azt Neked, hogy megváltjuk a világot. Azt viszont garantálom, hogy Te másképpen fogod látni a világot, és a benne elfoglalt helyedet.
Minden ember életének oka van, és tartozol önmagadnak annyival, hogy megkeresed, hogy mi az, ami beteljesíti az életed, mi az, ami boldoggá tesz.
Minden színesebbé, ragyogóbbá válik, ha megtalálod a helyed, amikor azt mondhatod: „Igen, megérkeztem, a helyemen vagyok! Otthon vagyok a világban, az életemben!”
„A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod, miért.” /Mark Twain/
Szeretettel várlak az ingyenes előadásomra!
Az előadást tartja: dr. Magyar Lóránt - NLP mester, orvos-mentálhigiénés szakember és lelkipásztor.
Háziasszony: Dr. Elekszay Mária jogász

2018. február 9.  péntek 17 óra Kisbakter Étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁTH MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellet

2018. február 9. péntek 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)

FATIMA - Spanyolország

Kovács Mária DVD filmvetítése

Házigazda: Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

2018. február 10. szombat 16 óra Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.)
„Fiatal Énekes portrék - 22. rész”

Ezen a délutánon Oláh Maja fiatal énekes és dalszerző lép színpadra szabadon választott és általa írt  dalaival. Maja a Talent Énekstúdió egykori tagja ma már felnőttként egy sokoldalú, érett igazi színpadi csillag lett. Mosolyával, kedvességével színpadi alázatával s nem utolsó sorban tehetségével már az első pillanatban megnyeri a közönség szívét.
Szeretnénk, ha kedves vendégeink egy kellemes estet töltenének el társaságában…))
Várunk mindenkit nagyon sok szeretettel…))
Stúdióvezető: Györkey László

2018. február 12. hétfő 17 óra Somogyi-könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány 19 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

58. Program: Szili Petra Éva, Sófi-ösztöndíjas biológushallgató

Vendég: Szili Petra Éva, Sófi-ösztöndíjas biológushallgató (SZTE, TTIK)

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Szili Petra Éva 1993-ban született Kaposváron. Már általános iskolás korában elkötelezte magát a biológia mellett, aminek eredményeképp több országos tanulmányi verseny győztese volt, 2012-ben pedig Szingapúrban képviselte Magyarországot a Nemzetközi Biológiai Diákolimpián, ahol bronz minősítést ért el. Gimnáziumi tanulmányait a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumban végezte, és elnyerte iskolája két legnagyobb elismerését: a Munkácsy-díjat tanulmányi, a Zelenik-díjat pedig művészeti és közéleti tevékenységéért.
Egyetemi tanulmányai kezdetével költözött Szegedre, és a Szegedi Tudományegyetemen szerzett biológus alap- és mesterdiplomát. Egyetemi tanulmányai alatt megőrizte a minőség iránti elkötelezettségét, magas tanulmányi átlaga mellett a kutatói életbe is korán bekapcsolódott. Számos elismerésben részesült, többször nyert köztársasági ösztöndíjat, és részesült miniszterelnöki ösztöndíjban is. Kutatásait az Új Nemzeti Kiválóság Program támogatásával végezte, 2013. óta pedig a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány Szent-Györgyi Hallgató ösztöndíjában részesül, biológushallgatók között elsőként nyerte el ezt az elismerést. Országos Tudományos Diákköri Konferencián második helyezést ért el, kutatói eredményeit pedig már több nemzetközi konferencián is sikerrel képviselte, hamarosan első társszerzős publikációja is megjelenik. A SZTE Sófi Alapítvány kétszeres különdíjasa, valamint a Biológus Mesterképzés kategória győztese, és a Szegedi Tudományegyetem Tehetséglistájának arany fokozattal kitüntetett tagja.
2015. óta dolgozik Pál Csaba laboratóriumában, ahol az antibiotikum-rezisztencia kialakulását kutatja megbetegedéseket okozó baktériumokban. A graduális képzés végeztével tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem PhD hallgatójaként folytatja.
Szakmai életén kívül szerteágazó az érdeklődési köre: szenvedélyes könyvmoly és könyvgyűjtő, hobbiíró, egy amatőr zenekarban énekel, valamint fotózik is.

2018.február 13-án, kedd 15 óra Bibliotéka Könyvtár (Kálvária sgt.
Rejtvényfejtő verseny

A rendezvényt vezeti:  Budai István elnök-helyettes

2018. február 13. kedd 16 óra Somogyi Könyvtár
ERZSÉBET KIRÁLYNŐ SZISZI, ÉS FIA, RUDOLF TRÓNÖRÖKÖS ÉLETE

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

2018. február 13. kedd.16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött.A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét. Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik. 

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató

2018.február 13. kedd 17 óra  TIT Székház  (Kárász u. 11.)

TIT Szabadegyetem Pszichológia tagozat

Lélekmegtartó kötelékeink - avagy a kötődés pszichológiájának mindennapi jelenségeiről
Előadó: Dr. Csomortáni Domokos Zoltán Klinikai szakpszichológus, pár-és családterapeuta
Életünk legelső pillanataitól kezdve éltető kapcsolatokba, közösségekbe növünk bele, épp ezért talán fel sem tűnik, mennyire fontos szerepet játszanak lelki működésünk kialakulásában. A kötődés egy olyan alaptényezője a léleknek, melynek színezete meghatározza azt, hogyan viszonyulunk a szüleinkhez, rokonainkhoz, később barátainkhoz, párunkhoz, a többi emberhez, sőt a munkánkhoz és a világhoz is. A kötődés minősége meghatározó a biztonság, reménység, kompetencia érzésünkre is, épp ezért széleskörű hatással rendelkezik a lelki jólétérzésünk kialakulására. És ami talán legfontosabb: a kötődés minősége 100%-ig szocializációs környezetünk hatására jön létre, épp ezért szülőként, nevelőként, társként hatalmas felelősségünk van abban, hogy a környezetünkben felnövekvők, élők egészséges lelki működést hozzanak létre. Kérjük kötődjenek hozzánk bizalommal, legalábbis rövid előadásunk idejére.

2018.  február 13.  kedd  17 óra Hungi Vigadó (Stefánia)
ROMANTIKUS SZÉP DALLAMOK
Igaz János zenész estje

Háziasszony: Zsótér Mária

2018. február 13. kedd, 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar (Tisza L. krt. 54.)
Szeged a Szabadságharc Fővárosa

Három hét a Szabadságharc történetéből (1849. július 11-augusztus 5-ig) és a szőregi csata
A könyv dokumentumgyűjtemény, a fenti időszakban keletkezett levelek, újságcikkek, országgyűlési jegyzőkönyvek, helyhatósági ülések jegyzőkönyvei időrendbe szedett gyűjteménye. Összedolgozva mindez az egyes szereplők memoárokban leírt visszaemlékezéseivel. 15 éves gyűjtőmunka eredményeként született meg az a kötet, amelyet 1998-ba a Szabadságharc 150. évfordulójára adtak ki. A jelenlegi kiadás változatlan utánnyomása a 20 évvel ezelőttinek.
Előadó: Dr. Vass László ügyvéd
Szervező: Dr. Gazda Gyula

2018. február 14. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.)
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár

2018. február 14. szerda 17 óra SZTE JGYPK Tudománytár (Boldogasszony sugárút 6.)

„A nemzet legelső napszámosa”, gróf Széchenyi István

„Előttem tehát semmi egyéb czél nincs, egyedül csak hazánk virágzása s előmenetele” – írta Széchenyi 1828-ban. Nyugat-európai útjai során látottak és tapasztaltak arra ösztönözték a grófot, hogy hazája elmaradott állapotán segítsen, s erre megnyerje a nagybirtokos osztály tagjait.
Olyan nagyszerű alkotások létrejöttét segítette elő, mint a Magyar Tudós Társaság, a Pestet és Budát összekötő első állandó híd, az első gőzmalom, a Magyar Vasút Társaság, a Dunagőzhajózási Társaság, a Tisza és az Al-Duna szabályozása, a Magyar Játékszín, a Pesti Kaszinó.
Meggyőződéssel vallotta: „Remélem, sőt hiszem, hogy kezet fogva és vállat vetve, a magyar is felemelkedik egykor a civilisált nemzetek azon láncsorába, melly az emberiséget közelebb viszi az egekhez.”
Fáradhatatlan tevékenysége miatt joggal nyerte el „a nemzet legelső napszámosa” nevet. Jelenléte ma is érezhető, látható.

Előadó: Tábory Jánosné
A Széchenyi Kör programja

2017. február 14. szerda 18. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata
MÓZES ELSŐ KÖNYVE

Előadó: dr. Fenyvesi Péter Pál

2018. február 14. szerda 18 óra  Agora Rendezvényközpont (Szeged, Kálvária sgt. 23. Látványlaboratórium, 2. emelet Szemináriumi terem)

Darwinizmus vagy kreacionizmus, evolúció vagy intelligens tervezettség?

Fel-fellángol a társadalmi hadakozás a fenti fogalmakról, tudományos és áltudományos érvekkel vitatkoznak a szembenálló táborok, hiszen legalábbis a földi élet, de akár az egész világ létrejöttének módja áll a viták középpontjában. Súlyos és fontos filozófiai kérdés ez, nem meglepő, hogy különböző ideológiák próbálták vagy kihasználni, vagy épp támadni a természettudományok e területen halmozódó eredményeit. Charles Darwin február 12-ei születésnapja a tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepe, ennek alkalmából igyekszünk egy kis rendet vágni a köztudatban lévő fogalomzavarban, például tisztázni azt, hogy az evolúció miért nem elmélet, az intelligens tervezettség elmélete miért csak egy bújtatott kreacionizmus, és az evolúciós elméletrendszernek milyen fontosabb részei vannak.

Előadó: Dr. Györgyey János PhD; MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Növénybiológiai Intézet

Beszélgetőtárs: Moldován Norbert

A beszélgetéssel egybekötött előadás a Magyar Humanista Társaság sorozatának része.
Az előadást élőben közvetítjük, és utólag felvételről is megtekinthet

2018. február 15. csütörtök 16 óra Újszeged, Liget, Plébánia

ÉLETPÁLYÁK

Célokról, útkeresésekről, hivatásról

Vendég: Veréb István a Laudetur  Kiadó igazgatója
Beszélgetőtárs: Dr. Szalay István volt egyházügyi államtitkár
Házigazda: Thorday Attila plébános

2018. február 15. Csütörtök 17 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

28 éves a Maszk!

Vendégek: Martinkovics Katalin és Balog József a színház vezetői.
Beszélgetőtársak prof. dr. Baradnay Gyula és Tráser László.

2018. február 15. csütörtök  18 óra  Őszidő Idősek Otthona (Zákány utca 25.)
Paprikás dobozok

Bálint Mihály bemutatja gyűjteményét
Beszélgetőtárs: Dr. Szalay István matematikus
Szeged ipartörténetéből kevés kézzelfogható emlék maradt meg. Ezek közül adódott a város korábbi történetében jelentős szerepet játszó paprika csomagolásának még összegyűjthető darabjai.
A bádogdobozos csomagolás az 1800-as évek végétől 1950 körülig volt használatban. Ezután már emellett egyre nagyobb szerepet játszik a papír és műanyag alapú áruvédelem.
A jelzett időszak alatt 100 különféle dobozba csomagolták a paprikát. Változott időközben a doboz előállító cég is, ami a csomagoláson apróbb – nagyobb változtatást hozott.
E drága csomagolás a kiváló minőségű fűszer áruvédelmét biztosította.
A dobozokat Licsicsányi Ilona értő segítségével mutatom meg Önöknek.

2018. február 15. csütörtök 18 óra NOVOTEL Szeged

Mesék az Erőről...

Dezső Csaba Péter


BUDDHA -TÉR...

A hiány hiánya...
Az igazi materializmus...
A fától az erdőt...

Mindenkit szeretettel várunk.

2018. február 15. csütörtök 18.30 Őszidő Idősek Otthona (Zákány u. 25.)

A közéleti kávéházban folytatódik
Dr. Müller Károly előadás sorozata

Életmód állatorvosi szemmel

A “szépkorúak” áthúzódó vétkei...

2018. február 16. péntek 16 óra  SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)
A robotok, önvezető járművek jövőben betöltött szerepe a mindennapi életünkben
Előadó: Kiss Tivadar joghallgató

Ki fog felelni akkor, hogyha ezek a járművek kárt okoznak? Milyen munkakörök, állások foroghatnak veszélyben? Milyen gazdasági vonzata lesz az elterjedésüknek? Ezek a kérdések csak töredékét teszik ki annak, amelyek egy átlag ember fejében a téma kapcsán megfogalmazódhatnak. Míg a nagyobb, de akár kisebb gyártók már évtizedek óta előszeretettel használnak automatizált berendezéseket különböző feladatok elvégzésére, addig a mindennapi felhasználása a robotoknak és önvezető járműveknek jóval hosszabb elterjedési időt igényel. Manapság különös figyelmet vívtak ki azonban a hazai, illetőleg nemzetközi sajtóban is hétről-hétre a különböző automatizált járművek. Fejlődésük rohamléptekben zajlik, éppen ezért hatványozottan fontos az, hogy a kérdéssel foglalkozzunk, hiszen az automatizált jövő szinte mindannyiunk ajtaján kopogtat, mely felett képtelenség szemet hunyni.

2018. február 16. péntek, 17 óra Szeged-Kiskundorozsma, Helytörténeti és Kulturális Szalon (Negyvennyolcas u. 1.)
 
BÁLINT-NAPTÓL VALENTIN-NAPIG, KÖNNYEDÉN

Zenés est, jókedvvel és humorral
Klarinét- és citerazene, ének, finom sütemények, üdítők és vidám fellépők várják a tisztelt közönséget.
Bálint-naptól Valentin-napig, könnyedén címmel az est elején rövid kultúrtörténeti bevezető hangzik el. Magas hőfokú érzelmet, szerelmet idéző világslágereket hallhatunk klarinéton. Vidám párbeszédes jeleneten mulathatunk, kedvünkre. Citera és ének fokozza a jókedvet. A rendezvényt a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezi.
Házigazda: Deli Albin és családja

2018. február 16. péntek  18 órától a Zöld Terasz   (Földvári u. 3.)

Farsangi Batyus Bál

Fellének : Mizsei Zoltán és a Accord-diák harmonika zenekar

                      és   Szűcs László bűvész

Házigazda : Mizsei Zoltán  harmonikás

Jelmez verseny a legjobb jelmezesnek Szondi Ildikó ad át ajándékot  !

2018. február 17.  szombat 16 óra TIT Székház (Kárász u. 11)
ŐSSEJT AKTIVÁLÓ

A sejtállomány (szervrendszereink) megfiatalítása saját őssejtjeink aktiválásával

Műsorvezető: Prekup Mária pszichológus

Részletes leírás a február 3-i programnál található.

2018. február 18. vasárnap 15 óra AGÓRA (Kálvária sgt. 23.)
Nóta délután

Dr. Kikli Tivadar Magyar Nótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Közhasznú Egyesülete
Önök kérték

címmel rendezi a hagyományos nótaestjét az Agorában, amelyen fellépnek az egyesület tagjai:

Kurina Irén,
Mészáros Tóth Piroska,
Makói Varga Anna,
Orodán Rozika,
Lévai László,
Fodor Károly,
Gyuris Imre,
Papp Lajos,
Polgár Gábor 
a Szegedi Nemzeti Színháztól, Toronykőy-Horák Renáta.
Kísér Kecskés Sándor prímás cigány zenekarával.
Jegyek az Agorában kaphatók, tíz személy csoportos megrendelése esetén a nyugdíjas egyesületeknek kedvezményt biztosítunk!

2018. február 19. hétfő  18 óra Zöld Terasz (Földvari u.3.)

Daily swing

A zenekar tagjai:
Bőgő: Tihanyi Ádám
Hegedű: Lengyelné Domány Anikó
Gitár 1: Farkas Mihály
Gitár 2: Benyovszky István

Belépés díjtalan

2018. február 19. hétfő 18 óra Fasor Vendéglő (Újszeged, Bérkert u. 54.)

GÖRÖG SZIGETEK A TÖRÖK RIVIÉRA PARTJAINÁL
RODOSZ A ROZSAK SZIGETE ES KISTESTVERE, SZIMI SZIGET

Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes

Házigazdák: Dr. Abonyi Mária jogász
                     Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

2018. február 20. kedd.16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött.A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét.Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik. 

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató

2018. február 20. kedd 18 óra SZTE Állam és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

INDIA

Dr. Szabados László biológus kutató vetítése

2018. február 21. szerda 10 óra Bálint Sándor Szeretetotthon (Harmat u. 2-4)
Kenéz Heka Etelka költőnő bölcs költeményei

Háziasszony: Ritz Judit főigazgató

2018. február 21. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u. 1.)

IDŐSEK AKADÉMIÁJA 10. elõadás

A modern balett
Elõadó: Juronics Tamás, Kossuth-díjas
táncművész
Közreműködnek a Szegedi Kortárs Balett tagjai

2018. február 21. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban.
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár

2018. február 21. szerda 18. óra TIT Székház (Kárász u. 11.)

A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata

MÓZES MÁSODIK KÖNYVE
Előadó: Zámbó Zoltán

2018. február 21. szerda 18. óra Zöld Terasz (Földváry u. 3.)

Van Fittség 40-50-sőt még 60 + év felett is!

Előadó: Csanádi Anita Mária  személyi edző, szenior tréner, pilates-jóga, LoveYourBelly oktató és funkcionális edző.

Háziasszony: Dr. Elekszay Mária jogász

Hétköznapjainkban bármit is teszünk, egyoldalú munkát végzünk. Sokszor görnyedünk barkácsolás, főzés, ülő munka, kézimunka közben. Ennek hatására a hátizmok túlnyúlnak és meggyengülnek, a mellizmok viszont megrövidülnek. Izmaink leépülnek és sokszor komoly gerinc- és láb fájdalmakkal, bütykökkel is küzdünk. Persze az esztétika is lehet fontos.

Az egyén és a lelki-szellemi hozzáállás a célhoz nagyon fontos. Sokszor tapasztalom, hogy a vágy ellenére vannak bennünk olyan gátak, ami miatt megakadályozzuk önmagunk haladását.
Feladjuk a céljainkat, melyek: fittség, - egészség, szabadon és fájdalommentesen működő ízületek is lehetnek! Mindez egy tudatos táplálkozással egybekötött út az izmok és a szív egészséges megtartásáért. Sokszor a rögzült hitrendszereink által saját magunkat beszéljük le.
Pedig lehetséges egészségesen is megélni az idősebb kort!

2018. február 22. csütörtök 16 óra Hangoskönyvtár (Stefánia 2.)

PUSKIN MŰVÉSZI VILÁGA 1. rész

Előadó:  Dr. Baróti Tibor irodalomtörténész

Háziasszony: Barta Zsófia joghallgató

2018. február 22. csütörtök 17.00 Fekete Ház (Somogyi u.13.)

PROLONGÁLÁS

2017 decemberében a szerző távollétében, a Fekete Ház szalonjában, mutattuk be CSIKÁSZ LAJOS  “Az utolsó oroszlánkölyök” című történelmi regényét, amely rodostói száműzöttek, II. Rákóczi Ferenc fejedelem és hűséges titkára, Mikes Kelemen képzeletbeli beszélgetésén keresztül mutatja be a fejedelem szülei, Zrínyi Ilona és I.Rákóczi Ferenc ifjúkorát. Realista ábrázolásban elevenednek meg a Wesselényi – összeesküvés hősei: maga a nádor és a később vértanúságot szenvedett Zrínyi Péter horvát bán, Nádasdy Ferenc országbíró és Frangepán Ferenc őrgróf. Az asszonyok, Báthory Zsófia (I. Rákóczi Ferenc édesanyja), Esterházy Júlia (Nádasdy Ferenc felesége), Frangepán Katalin (Zrínyi Péter felesége) szerepeltetésével érzékelteti a három részre szakadt Magyarország Habsburg fennhatóság alatt álló részének, mindennapi életét, amelyben a főúri figurák mellett képzeletbeli közrendű szereplők érzékletesen mutatják be a mindennapi gyarlóságokat is. Felhasználjuk ezt az alkalmat arra is, hogy e regényen kívül áttekintsük a szerző egyre gyarapodó műveinek repertoárját is.
Ötletgazda: ELEKSZAY MÁRIA, jogász
Beszélgetőtárs: SZALAY ISTVÁN matematikus

2018. február 22. csütörtök 17. óra SZTE. Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Díszterem (Boldogasszony sgt. 5.)

Az Életvitel Klub együttműködésben a Közéleti Kávéházzal meghívja Önt Sport és normasértések (erőszak, etika, sportszerűségi kérdések) előadására

Dr.Krémer András
főiskolai tanár
Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Háziasszony
Princzkati

Az előadáson való részvétel ingyenes!

2018. február 23. péntek, 17 óra MÓRES  Bárkonyha (Híd u. 6. )

Hogyan tartsuk egyensúlyban keringési rendszerünket

Az emberi szervezet keringési funkciója a keleti filozófia szerint a VÍZ-elem része, amely évszakként a télhez kapcsolódik. A tél az energia háttérbe vonulásának, begubózásának időszaka. Miért van erre szükség? Miért ez az évszak visel meg bennünket a leginkább?

Mit tehetünk magunkért, a hideg okozta megbetegedések elkerüléséért?

Vendég: Dr. Barta József egyetemi magántanár és Barta Edina Életmód - tanácsadó és Terapeuta
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor ny. főiskolai tanár

2018.  február 23.  péntek 17 óra Kisbakter Étterem (Vasutas Sportpálya, Kossuth L. sgt.)

MAGYAR ÉS VILÁGSLÁGEREKET ÉNEKEL
HORVÁTH MIKLÓS

Háziasszony: Juhász Mária Dóra
Tánc és Büfé a slágerek mellet

2018. február 23. péntek 18.00-órától 21.00-ig  Zöld Terasz  (Földvári utca 3.)

ORSZÁGOS WASS ALBERT FELOLVASÓ MARATONHOZ
kapcsolódunk Szegeden is az Egész-ség Bárban

Wass Albert szellemisége mindig az igaz emberi értékeket és az összetartozás megélését helyezte előtérbe műveiben. Immár XI. alkalommal kerül megrendezésre világszerte a 25 órás felolvasó program, mely emléket állít ennek a szellemiségnek más írók, költők műveivel együtt.
Most igazán fontos ebben a szellemben megnyilatkozni bárkinek, legyen az tanár, orvos, művész, vállalkozó, sofőr, ápolónő vagy irodalmár, stb.
Aki részt szeretne vállalni ebben a közös teremtésben, jöjjön bátran, jó társaságba fog csöppenni!!!
A megemlékezés nálunk 3 órás program keretében valósul meg.

2018. 02. 26 17.00-18:30 TIT Székház (Kárász utca 11.)

TIT Szabadegyetem Élettan Tagozat

Gyógynövények az egészség
védelmében

Előadó: Ábrahám Krisztián

A gyógynövények felismerése, hatásai, feldolgozása és a használat módjai mellett egy zöldebb, egészségesebb, hiteles emberi kapcsolatokra építő életmód kialakításához is ötleteket kapunk.
A Kör-Te Egészségmegőrző Természetvédelmi Egyesület rendszeresen szervez gyógynövény-ismereti tanfolyamokat az érdeklődőknek az alföldi városokban.
Az előadás után a „Terepi gyógynövénykalauz az Alsó-Tisza völgybe” című könyv dedikálása.
Az előadás ingyenes.

2018. február 26. hétfő 18.00 óra 90c étterem, Kelemen L. u. 2, ( Hági Étteremmel szemben, villamos megálló mellett)

KÁOSZ – keltő gyújtópontok a nemzetközi politikában

- Az Egyesült Államok áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe
- Észak – Korea az USA bármely pontját eléri rakétáival
- Ukrajna nyelvtörvénye
- Katalónia függetlenségi törekvései
- EU eljárás Lengyelország ellen
csak néhány újabb keletű mozzanat, amely kaotikus folyamatokat indított el a világban.
Ezekről és más aktuális problémákról osztja meg véleményét a Kávéház érdeklődő közönségével
SZALMA IBOLYA klinikai szakpszichológus, CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor és SZALAY ISTVÁN matematikus

2018. február 27. kedd.16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3.

JÓGA A HELYES TESTTARTÁS

Jóga minden korosztályhoz szól, megtanít a helyes testtartásra, amely így  minden- napjaink részévé válik. Jóga több ezer éves tanulmányok nyomán fejlődött. A mozgást megfigyelve dolgozták ki  az ászanák rendszerét. Jógának sok-sok irányzata van, én az életmód jógát oktatom, hogy megértsük önnön lényegünket. A jógagyakorlatok megnyújtják az izmokat, inakat és elősegítik a méregtelenítést.
Jógához az elme a test és lélek együttműködése szükséges. Nincs életkorhoz kötve és teljesen mindegy, hogy ki   mikor kapcsolódik a csoporthoz, mivel mindenki saját magához képest fejlődik. 

Tanít: Polcznerné Rózsa jógaoktató

2018. február 27. kedd 18 óra Városháza Díszterem

SZEGED FESTŐMŰVÉSZETE

Házigazda: Tandi Lajos újságíró

2018. február 28. szerda 15 óra Szegedért Alapítvány Klubja (Klauzál tér 7. Wagner Udvar)
SZEGED FESTŐI
VINKLER LÁSZLÓ 1.

Előadó: Tandi Lajos újságíró

2018. február 28. szerda 16 óra Zöld Terasz (Földvári u. 3. )
Tánc a hosszú élet titka!
Mindenki táncprogramja!

Táncolni jó, táncolni mámorító, a tánc felüdít, szórakoztat és táplál fizikailag, lelkileg és bizonyos szempontból pihentet szellemileg és testileg is. Nincs annál jobb érzés, mint néhány egyszerűbb alapvető lépést jól, helyes testtartással, könnyedén megtenni. Ezek elsajátítása se nem nehéz, se nem fáradságos. A tánc egyfajta önfegyelemre, mások iránti figyelemre, tiszteletre nevel, segít a felszabadult, könnyed, kulturált mozgásban
Tanít: TÓTH FERENC idegenvezető és tánctanár

2018. február 28. szerda 16 óra Francia Étterem  ( Dugonics tér 2.)

Nem árnyékkormány, hanem a kormányváltás szakértői segédcsapata

A  V18-ak estje

Vendégek: Balázs Péter, volt külügyminiszter és uniós biztos, a V18-ak
Holoda Attila, energiapiaci szakértő, volt államtitkár
Házigazda: Márok Tamás újságíró

2017. február 28. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
A Bibliai Szabadegyetem  előadás sorozata

MÓZES HARMADIK KÖNYVE
Előadó: Dr. Ősz Farkas Ernő

2018. február 28. szerda 18.00. óra SZAB  Székház (Somogyi u. 7)

A SZAB Magyar Történeti Munkabizottsága és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye

AZ ELSŐ MAGYAR KIRÁLYI PÁR: BOLDOG GIZELLA ÉS SZENT ISTVÁN

Az az első évezred utolsó százada évtizedeiben kezdődik és a második évezred első százada felén nyúlik túl bajorországi Gizellának az első magyar királynénak története, amelyet történelmi regény formájában dolgozott fel ELIZABETH FALTIN. A kávéházi közönség már 2017 december 15-én is találkozhatott a könyvvel a Dorozsmai Helytörténeti és Kulturális Szalonban tartott bemutató alkalmából. Ezúttal, a korszak kiváló kutatója MAKK FERENC történész professzor beszélget az írónővel. A beszélgetés során felelevenednek a Géza fejedelem és Szent István Magyarországa, a Német Római Birodalomhoz tartozó Bajorország ás a Bizánci Birodalom bonyolult viszonyai, a római egyház és az ortodox kereszténység akkor még egy, de már mégis elkülönülő világa. Ebben az ingatag nemzetközi helyzetben, a pogányságból a kereszténységbe való átmenet során kellett ingázni a két európai nagyhatalom közé szorult magyarságnak.

Házigazda: SZALAY ISTVÁN, a Közéleti Kávéház Kuratóriumának elnöke.


2018.02.01. - 2018.02.28.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Kapcsolódó időpontok

2018.02.05. - 2018.02.24. Szegedi gyerekprogramok 2018
A Somogyi-könyvtár programjai gyermekeknek
2018.02.26. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta: Mesék a felnőtté válásról
2018.02.26. 19:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
UN-DEAD (Lugosi élete 9 képben) - REÖK Palota - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.02.04. - 2018.02.27. Szegedi gyerekprogramok 2018
A Kövér Béla Bábszínház műsora
2018.02.01. - 2018.02.28. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai februárban - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.02.02. - 2018.02.28. Szegedi gyerekprogramok 2018
Gyermek és családi programok az Agórában
2018.03.01. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Pély Barna szólókoncert
2018.03.01. - 2018.03.31. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai márciusban - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.03.03. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
14. Árvízi emléknap
2018.03.06. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2018
Százszorszép Színház óvodásoknak a Szent-Györgyi Albert Agórában: A vén diófa titka Zenés mesejáték
2018.03.08. - 2018.03.11. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Toros Pálinkafesztivál
2018.03.09. 18:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
GYEREKEK A GYEREKEKÉRT JÓTÉKONYSÁGI KONCERT - IH RENDEZVÉNYKÖZPONT - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.03.11. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
2018.03.12. - 2018.03.18. Szegedi Vadaspark programok 2018
2018.03.15. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
2018.03.17. - 2018.03.18. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
VII. Szegedi Ásványbörze& VortExpo életmód fesztivál
2018.03.18. 19:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Zenekaros Musical Gála - Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.03.21. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
2018.03.22. Szegedi Vadaspark programok 2018
2018.03.23. - 2018.03.24. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
XXI. CSONGRÁD MEGYEI MODERNTÁNC FESZTIVÁL
2018.03.25. Szegedi Vadaspark programok 2018
2018.03.25. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Kék bolygó túra – tavaszköszöntő a Vadasparkban
2018.04.01. - 2018.04.02. Szegedi Vadaspark programok 2018
2018.04.01. - 2018.04.02. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Húsvéti tojásvadászat
2018.04.06. - 2018.04.08. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
XXVIII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál
2018.04.09. 19:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Zorán Unplugged Turné 2018 - Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.04.11. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2018
Százszorszép Színház óvodásoknak a Szent-Györgyi Albert Agórában: A szépség és a szörnyeteg Zenés mesejáték
2018.04.13. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
L’ART POUR L’ART TÁRSULAT : Halványlila gőz
2018.04.13. - 2018.04.15. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Gerilla Gourmet – kulináris Rock & Roll
2018.04.15. Szegedi Vadaspark programok 2018
2018.01.01. - 2018.12.31. Szegedi fesztiválok 2018
2018.04.21. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Föld Napja a Füvészkertben
2018.04.22. Szegedi Vadaspark programok 2018
2018.04.24. 18:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Aranyosi Péter és Badár Sándor - Dumaszínház, Szeged - Belvárosi Mozi, Zsigmond Vilmos terem - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.04.27. - 2018.05.01. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szeged Majális
2018.05.07. 19:00 Zsinagóga koncert Szeged 2018. Online jegyvásárlás
2018.05.07. 19:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Nem tudhatom – Radnóti és korunk - Zsingagóga - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.05.09. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2018
Százszorszép Színház óvodásoknak a Szent-Györgyi Albert Agórában: Szélkiáltó Együttes koncertje
2018.05.18. - 2018.05.27. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Borfesztivál
2018.05.28. 19:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
ELVIS THE MUSICAL - Szegedi Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.05.29. 19:00 Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
VIRSKY - 80 éves jubileumi turné - Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.05.30. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
2018.06.07. - 2018.06.09. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Deja Vu Fesztivál
2018.06.07. - 2018.06.11. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok
2018.06.16. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Vízitúrák jogosítvány nélkül vezethető kishajókkal. Légy hajóskapitány a Tiszán!
2018.06.16. - 2018.06.17. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szőke Tisza táncverseny 2018. WDSF International Open
2018.06.22. - 2018.06.24. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szőregi Rózsaünnep
2018.06.23. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Múzeumok Éjszakája az SZTE Füvészkertben - Zseblámpás kalandtúra
2018.06.24. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Mosolypart Gyerekfesztivál
2018.06.24. Szegedi gyerekprogramok 2018
Mosolypart gyermekfesztivál
2018.06.29. - 2018.06.30. Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. Előadások és online jegyvásárlás
2018.06.29. - 2018.06.30. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Rigoletto - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.06.29. - 2018.08.18. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.06.30. - 2018.07.01. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
V. Levendula Napok
2018.07.03. - 2018.07.08. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
28. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál
2018.07.05. - 2018.07.07. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Hegedűs a háztetőn - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.07.06. - 2018.07.07. Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. Előadások és online jegyvásárlás
2018.07.13. - 2018.07.15. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
A Notre Dame-i Toronyőr - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.07.13. - 2018.07.15. Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. Előadások és online jegyvásárlás
2018.07.13. - 2018.07.15. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Nemzetközi Söröm
2018.07.14. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Vízitúrák jogosítvány nélkül vezethető kishajókkal. Légy hajóskapitány a Tiszán!
2018.07.20. - 2018.07.22. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Nemzetközi Kamionos Country Találkozó
2018.07.27. - 2018.07.29. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Rómeó és Júlia - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.07.27. - 2018.07.29. Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. Előadások és online jegyvásárlás
2018.08.04. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Vízitúrák jogosítvány nélkül vezethető kishajókkal. Légy hajóskapitány a Tiszán!
2018.08.04. - 2018.08.05. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
XI. Lótusznapok
2018.08.10. - 2018.08.12. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Apáca Show - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.08.10. - 2018.08.12. Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. Előadások és online jegyvásárlás
2018.08.17. - 2018.08.19. Szegedi Szabadtéri Játékok 2018. Előadások és online jegyvásárlás
2018.08.17. - 2018.08.19. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Apáca Show - Szegedi Szabadtéri Játékok 2018 - JEGYVÁSÁRLÁS
2018.08.17. - 2018.08.20. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
RakpartFeszt
2018.08.22. - 2018.08.26. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Ifjúsági Napok
2018.08.31. - 2018.09.02. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
2018.09.12. - 2018.09.16. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Bor tér- 8. Őszi Bormustra
2018.09.24. - 2018.10.01. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szent Gellért Fesztivál
2018.10.01. - 2018.10.31. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
XXIII. Őszi Kulturális Fesztivál
2018.10.04. - 2018.10.06. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Fool Moon Nemzetközi A’Cappella Fesztivál
2018.10.12. - 2018.10.14. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Paprikashow és Chili Weekend
2018.11.09. - 2018.11.10. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Jazz napok
2018.12.28. Szegedi programok 2018. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi túra a Maros-gáton a deszki öreg tölgyfáig 2018
Találatok száma: 2

Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő ...


Szivárvány Panzió

Szivárvány Panzió

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, ...
KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Szegedi Közéleti Kávéház programok 2018

Programajánlat

Szolgáltató