Szegedi Közéleti Kávéház programok 2019

2019. január 1 - 31.

A Közéleti Kávéház intézményét Szegedi Irodalmi Kávéház néven a TIT Szeged Városi Szervezete alapította alapította 1984-ben. Dr. Szondi Ildikó 1985 óta szerkesztője az esteknek, amelyek müködése feltételei biztosítására létrehozta 1989-ben a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványt. A Kuratórium elnöke Szeged város volt polgármestere, Dr. Szalay István matematikus, aki rendszeresen beszélgetőtársként is közremüködik az esteken, sok más szegedi, vagy Szegeden vendégeskedő mellett.

Szegedi Közéleti Kávéház programok 2019

2019. január 7. hétfő 16.00 óra, 90C  Étterem (Kelemen u. 7.)

KÁOSZ sorozat
CSAK KAPKODJUK A FEJÜNKET

Már csak egy félév választ el bennünket a várhatóan 2019. május 26-án (vasárnap) sorra kerülő európai parlamenti választásoktól. A Káosz sorozat keretében (október 1 – jén és november 26-án) próbáltuk áttekinteni az Európai Unió előtt álló sorsdöntőnek látszó alternatívákat:
• Nemzetállamok Európája vagy Európai Egyesült Államok irányába menjünk?  (Előbbi a nemzeti szuverenitás megtartását preferálja, utóbbi enged a tagállamok jelenlegi hatásköreiből, például preferálja a közös európai ügyészséget, a közös hadsereget, a közös határvédelmet.)
• Egy – vagy kétsebességes  legyen az Európai Unió? (A következő 7 éves költségvetés szempontjából az előbbi folytatja a hátrányosabb helyzetű  tagállamok felzárkóztatását, utóbbi a elkülöníti az Euró – övezet tagjait a saját pénznemet használóktól, akik az eddiginél kisebb arányban részesülnek a központi alapokból.)
• Keresztény- vagy multikulturális legyen a XXI. század Európája? (Előbbi gátat vetne az iszlám európai terjedésének, utóbbi elfogadja két (vagy több) kultúra „békés egymás mellett élését”) A helyzetet elemezve megállapítható, hogy Európában a hívők vonatkozásában a kereszténység defenzívában van, az Európába települt, iszlám hívők aktívan gyakorolják vallási szokásaikat.
Nehezíti az európai választóbolgárok döntési alternatíváit, hogy a Brexit – kérdés kiszámíthatatlannak látszik. Ma (december 7-én) úgy tűnik, Európai Unió által elfogadott megállapodás tervezetet az angol miniszterelnök nem tudja keresztülvinni a parlamentjén, mert az észak – ír képviselők nem szavazzák meg. (Az Ír Köztársaság és az Egyesült Királysághoz tartozó Észak – Írország két tagállamhoz való tartozásából fakadó ellentéteket  a határok átjárhatóságával, munkavállalási lehetőségekkel, vámmentességekkel au Unió sikeresen feloldotta, ez megszűnik.)
Beszélgetőtársak: SZALMA IBOLYA szakpszichológus, CZÍGNER JENŐ fül-orr-gégész professzor, SZALAY ISTVÁN matematikus.

2019. január 8. kedd, 16 óra Somogyi Könyvtár Klub terem

KARÁDY KATALIN
KALANDOS ÉLETE, KÜLÖNLEGES MŰVÉSZETE, FILMJEI

Előadó: Faragó Aurél Jánosné

2019. január 8. kedd 18 óra Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terme

A malachit: mese és valóság

A malachitról mondják, hogy ez az a kő, melynek szépségére nincs szó! Csodálatos a színe, selymes a fénye, az egyik legnépszerűbb ékszer. A malachitnak magas mágikus hatást tulajdonítanak, ez a legmisztikusabb kő, szerencsét, harmóniát hoz.
A malachit legnagyobb mennyiségben az Urálban található. Bazsov, az uráli tanító gyűjtötte össze a malachitbányászok meséit, legendáit, mondáit, hiedelmeit. Történeteiben keveredik a mese és a valóság. Bazsov olyan író-varázsló, aki képes élettel benépesíteni az uráli bányák mélyét jó és ártó szellemekkel.
Az előadásra szeretettel várom mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a malachittal, mint valósággal, és az író-varázsló történeteivel, mint mesével.
Előadó: Papp Éva tanár

2019. január 9. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u.)

Idősek Akadémiája 6. előadások

Generációk együttélése az információs
társadalomban

Előadó: dr. Fekete Mariann

2019. január 9. szerda 17 óra MTA SZAB Székház 110-es előadóterem

Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 18 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

38. PROGRAM: CSUVIK OSZKÁR, SÓFI-DÍJAS PHD GYÓGYSZERÉSZHALLGATÓ UTAZÁSI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA: TAJVAN

„A Közéleti Kávéház közönségével a Tajvanon töltött hónapom során készült fényképeimet és átélt élményeimet fogom megosztani. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a tajvani emberek mindennapjaiba, szokásaiba, ugyanakkor számos kulturális és történelmi emlékhely is bemutatásra kerül, nem mellőzve Tajvan természeti szépségeit. Tajnan városában töltöttem időm nagy részét, de ez mellett megjártam Tajpejt, Kaohsiungot és Alishant is, ahol izgalmas kalandokban volt részem. Tajvan egyetlen korallszigetét, Xialiqiut (小琉球) egy viharos kompút után pillanthattam meg, majd tengeribetegségemet kiheverve, elektromos robogóval jártam körül eme apró gyöngyszemet, melyről szintén beszámolok.”

2019. január 10. csütörtök 16 óra SZTE Állam- és Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

Sör, bor részegség az ókori Keleten és az ókori Egyiptomban

Az ókori Keleten csodálatos szőlőt termeltek, amelyből kellemes borokat készítettek. A sör készítés receptjei egyiptomi sírokból maradtak ránk, akár ma is el lehet készíteni a négy-ötezer évvel ezelőtti söröket. A mértéktelen fogyasztás káros hatásait is ábrázolták (részegség, hányás, stb.)

Előadó: Dr. Pécsi Ágnes egyiptológus

2019. január 10. csütörtök 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományii Kar Társalkodó (Tisza L. krt. 54.)

Kenya kényén - Magyarul Kenyában

Fénykép-vetítéses úti beszámoló előadás Kenyáról.

Mi dolgunk Kenyában?
Ott van például a Teleki Nemzeti Park!
Azt például megcsinálhatnánk...

Dr. Szabó László orvos

2019. január 11. péntek 16 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

Az Árpád-kori  magyar pénzek katalógusa

címmel vaskos kötetet tett le az asztalra a tárgykörben már második kötettel jelentkező szerzőpáros. Tóth Csaba és Kiss József Géza.  A  két kutató idehaza és külföldön egyaránt nagy sikert aratott Az Árpád-kori magyar pénzek katalógusának I. kötetével, amelyet most folytattak A könyvbemutatón minden érdeklődőt szívesen látunk, ahol kedvezményes áron megvásárolható a kötet.
A szerzőket Tráser László kérdezi az est házigazdájaként.

2019. január 11. péntek 18 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

Diplomácia és protokoll Ázsiában

Előadó: Révai-Bere Norbert a Külgazdasági és Külügyminisztérium Képzési Főosztályának főosztályvezetője

2019. január 14. hétfő 17 óra Bibliotéka (Kálvária sgt. 14.)

AUREA MEDIOCRITAS

Arany középút – aranyos középszer
„Gyönyörű középszer”
Horatius hatása a magyar költészetre.
Irodalmi beszélgetés
Előadó: Rozsnyai Jenőné ny. középiskolai tanár
Versmondó: Németh Janó

2019. január 14. hétfő 17 óra TIT Székház, Kárász u. 11.

TIT Szabadegyetem Élettan tagozat

„ A vidéki ember gyógyszeres szekrénye” /Ettmueller/

Előadó: Rácz Erika - "Befőzde" vállalkozás alapító tagja

Mérgező vagy gyógynövény a fekete bodza? Elkészítése és felhasználása.
Mint gyógynövényt már évszázadok óta ismerik. Sebastian Kneipp (1821-1897) természetgyógyász a fekete bodzát tekintette az egyik legfontosabb gyógynövénynek.
Az este folyamán számtalan gyakorlati tanácsot és praktikát hallhatnak az érdeklődők, hogy hogyan használhatjuk fel mindennapjainkban vagy egészségünk megőrzése, javítása érdekében a bodzát.
Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

2019. január 15. kedd 18.00 órakor a SZTE Jogtudományi Kar (Tisza L. krt. 54.)

SZAKÍTSUNK, VÁLJUNK vagy
MARADJUNK  EGYÜTT ?

      ÁBRAHÁM  ADRIEN házassági és párkapcsolati
            tanácsadó

           e l ő a d á s a

Sokan keresnek választ arra a kérdésre, hogy maradjanak-e együtt a párjukkal vagy sem? Ez az előadás új irányt mutathat Neked is! Azoknak is érdmes eljönnie, akik megelőzni szeretnék a végletes problémákat a párkapcsolatukban. Előadásomban mutatok 3 szempontot, melyek megléte esetén már kevés esélyt látok a kapcsolat megmentésére, és 3 másik szempontot, amikor még érdemes dolgozni a kapcsolaton, házasságon. Plusz néhány jótanáccsal szolgálok párkapcsolati krízisek esetére. Várlak szeretettel!

Az előadás ingyenes!
Tanácsadás egyeztetett időpontban!

Az est szervezője:
dr Elekszay Mária

2019. január 16. szerda 17 óra Somogyi-könyvtár, Klubterem (Szeged, Dóm tér 1-4.)

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 20 millió forint ösztöndíjjal és számos szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 17 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez.

68. Program: Beszélgetés Gombos Jarmo, Sófi-ösztöndíjas doktorandussza

Vendég: Gombos Jarmo, Sófi-ösztöndíjas doktorandusz (SZTE, ÁJTK)

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház kuratóriumi elnöke

Gombos Jarmo Helsinkiben született, a Helsinki Alppila Gimnáziumban (Alppilan Lukio) érettségizett. Az érettségi után sorkatonai szolgálatot teljesített a Finn Védelmi Erőknél, ahol városi harcos és páncélvadász kiképzést kapott. A sorkatonai szolgálat után szabadúszó finn-magyar tolmács-fordító, majd 2013-tól társadalmi tanulmányok szakos hallgató a Szegedi Tudományegyetemen. Nagy Miklós témavezetésével III. díjat ért el a kari Tudományos Diákkonferencián az euroszkepticizmusról szóló dolgozatával. Az alapszak alatt egy félévet a törökországi Çağ Egyetemen töltött Erasmus hallgatóként, Campus Hungary ösztöndíjjal. 2016-2018 elvégezte a nemzetközi tanulmányok (angol nyelven) mesterszakot, 2017 februárjától emellett Pelle Anita demonstrátora. 2015-ben elnyerte a Köztársasági Ösztöndíjat, 2016-ban a JGYPK Kar Kiváló Hallgatója II. díját, 2016-ban és 2017-ben az Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíját, mely keretében a Brexitet kutatta Fejes Zsuzsanna témavezetésével. 2017-ben elnyerte a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat és az SZTE Talent Kiválóság lista bronz fokozatát, 2018-ban a Sófi József Alapítvány különdíját és az SZTE Talent Kiválóság Év Tehetsége díját. Tagja a Chatham House-nak (Royal Institute of International Affairs), a Szegedi Politológushallgatók Egyesületének, az International Student Diplomatic Association-nak és a Mensa HungarIQának. Szabadidejében leginkább történelmet szeret olvasni, illetve több nyelven igyekszik követni az aktuális témákat.

2019. január 16. (szerda) 17 óra

Bibliotéka Egyesület, Szeged, Kálvária sgt. 14.

Nyolc évszázad után…
Az erdélyi – szász együttélésről
Egy fantomnép nyomában

Nógrádi Zoltán tanár, helytörténet kutató, történelembúvár előadása

Nyolc évszázadon keresztül élt két nép Erdélyben. Amíg az egyik elszántan küzd létéért, biztos jövőt, sőt felvirágzást vizionálva, addig a másik mindent feladott és az önfelszámolás, a megsemmisülés útját választotta.

Miért nem tudott kialakulni valódi sorsközösségünk soha a szászokkal, Transszilvánia három népének kétségkívül legcivilizáltabbjával?
Miért kerültünk mindig külön, sőt ellenséges táborba, nem csak a nagy közös hazában, de Trianon után sem? Miért nem találtunk szövetségest az autonómia szent gondolatához, még azt követően sem, hogy közülük került ki Románia mostani államfője?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ az előadáson, bemutatva tragikus végkifejletű történelmüket, egyszersmind az erdélyi szászok ránk hagyott páratlan szellemi és építészeti tárgyi örökségét.

2019. január 16 szerda 18 óra  SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)

NAGYSZÜLEINK ÉS SZÜLEINK SZEGEDJE

Diavetítéses előadás
Előadó: Dr. Simoncsics János népművelő

2019. január 17. csütörtök 17 óra  SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)

Nyerd meg életed pénzügyi csatáját!

Pénzügyi attitűdünk pszichológiája. Interaktív előadás a pénzügyi és az érzelmi tudatosságról.

Pénzügyi intelligencia a mentális intelligenciának az a része, amelyet pénzügyi problémáink megoldására alkalmazunk.
Az érzelmi intelligencia képesség arra, hogy tudatosan olyan érzelmi állapotba kerüljünk, amely produktivitáshoz és sikerességhez vezet. (Az önmotiválás képessége.)

• Milyen értékrendszer, szabályrendszer az, ami láthatatlanul mozgat bennünket?
• Mi az öngondoskodás lényege?
• Mi miatt nem gondoskodik magáról egy ember?
• Mit jelenthet az egyén számára a pénz?
• Hogyan viszonyulhatunk a vagyonosodáshoz?
• Hogyan kerüljük el a pénzügyi jojó effektust?
• Miért veszteségesek a tőzsdén az emberek többsége?
• Mennyire akarunk anyagilag függetlenek és önállóak lenni?
• Hogyan tudjuk megélni egyediségünket?
• Tudjuk-e egyáltalán, miben vagyunk a legjobbak?
• Mennyiben tudjuk a képességeinket a pénzszerzésre is felhasznál

Előadó: Ádok János

2019. január 18. péntek 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar Társalgó (Tisza L. krt. 54.)

"A Ford T modell az évszázad autója  és ami mögötte van,
avagy lerántjuk Henry Ford álarcát"

Megtudhatjuk, hogy mi volt az oka az amerikai autóipar 15-20 éves elmaradásának Európával szemben és hogy Henry Ford hogyan ültette Amerikát és az egész világot "négy kerékre".
Válasz kapunk arra, hogy Detroit miért is lett az autóipar bölcsője, miért szenderült száz éves álomba az elektromos autó.
Betekintést kapunk Henry Ford és Galamb József életútjáról, követhetjük a "Bádogbőske" születését.
Nem feledhetjük a  zseniális Galamb József jellemét aki a Déri jogelődjének tanulója volt.
Végül képet kapunk Henri Ford igazi arcáról, akinek Hitler volt  az egyik példaképe, aki egyben a világ valaha élt tíz leggazdagabbja közé került, aki könyörtelenül átgázolt vetélytársain, ugyanakkor a fiatalság legnagyobb mecénása volt...
Ha még több "titkot" szeretne tudni az évszázad autójáról, jöjjön el a Közéleti kávéház rendezvényére amely nem csak az autóról szóló történelem.
Előadó: Bánffi Tibor tanár
Házigazda: Abt Imre tanár

2019. január 21. hétfő, 17 óra Bibliotéka Egyesület (Kálvária sgt. 14.)

TÖMÖRKÉNY ISTVÁN ÍRÁSMŰVÉSZETÉNEK SZEGEDISÉGE
BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész és kultúrakutató előadása

Az előadás témájáról:
Tömörkény István (1866-1917) írásművészetének újraértékelése időszerű feladat. Tömörkény István munkássága a szegedi kulturális örökségünk fontos része. Művelődéstörténeti és néprajzi szempontból Tömörkény írásaiban a szegedi nagytáj jellege érzékelhető.  Az elmúlt idő szegedi kulisszái mögé tekinthetünk akkor, ha Tömörkény egykorú napilapokban megjelent tárcáit, novelláit és tudósításait olvassuk. Juhász Gyula írta Tömörkény utcája című versében: „A hangja mint a távoli cimbalom, / Szívembe zöng nyugalmas biztatón . // Szemén megcsillan egy tisztább világ, / Mint jegenyéken túl a délibáb. // Ó drága árnyék, holt, hű cimbora,  / Biztass, vezess és el ne hagyj soha!” Tömörkény társa tud lenni a mai szegedi embereknek, amikor írásművészetével a Szegeden és környékén élt „célszörűszögényembör” életét eleveníti meg. Bogoly József Ágoston Kölcsey – éremmel kitüntetett irodalomtörténész előadásában Tömörkény István írásművészetének szegediségét a Magyar Kultúra Napja előestéjén mai szemléletű újraértelmezéssel mutatja be.

2019. január 21. hétfő 17 óra TIT Székház, Kárász u. 11.

TIT Szabadegyetem Földrajz tagozat
Vulcanus atlanti birodalmában III. La Palma

Előadó: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens

La Palmátnevezik La IslaBonita-nak ( Szép szigetnek), vagy La IslaVerde-nek ( Zöld szigetnek) is. Az előadás során bemutatott harmadik sziget vulkáni szempontból a legaktívabb. Az utolsó jelentős kitörés a térségben a sziget legdélebbi pontján volt 1971-ben (Tenegie), de azóta is utóvulkáni működések jelzik a sziget aktivitását. Innen származik a vulkáni kaldera elnevezése, de a CalderaTaburiente 2400 méter fölé emelkedő peremén épült obszervatóriumban találjuk a világ legnagyobb teleszkópjait is. Látogatást teszünk a sziget fővárosában és egy valódi szivargyárat is felkeresünk.

2019. január 21. hétfő 18 óra Fasor vendéglő (Újszeged, Bérkert u. 54.)

KRÉTA A LEGRÉGEBBI ÓKORI KULTÚRA BÖLCSŐJE

Dia vetítése előadás
Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes
Házigazda: Dr. Abonyi Mária jogász,
Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

2019. január 22.kedd 18 óra Agora , Informatorium 2.em.

Dr. MAGYAR  LÓRÁNT
orvos, NLP   nemzetközi  tréner

        e l ő a d á s a

„SZÁLLJ LE A DÖGLÖTT LÓRÓL!” - kreatív pszichológiai előadássorozat, életünk elakadásairól, zsákutcáiról és a kivezető út mibenlétéről

5. Na de, hogy temetem el a "döglött lovat"? - az elengedés keserve

És még mindig ragaszkodunk. A „döglött ló” is lehet házi kedvenc. Már annyira hozzászoktunk. Szeretjük az elnyűtt cipőinket, elkopott táskáinkat, még ha tudjuk is, hogy jó lenne egy új. Néha megrekedünk a múltban és varázslatos erővel tart fogságban, megfosztva életünk jövőbeni lehetőségeitől és örömeitől. Igen, tudomásul kell venni a múltat, de nem elmerülni benne. Nem dagonyázni. Az elengedés táncára hívlak. Ami néha oda-vissza táncolás. De lassan haladunk az új felé, lassan erősödik az új tavasz varázslatos illata, ami mégiscsak tovább mozdít egy új nyár reménye felé. Ami bizonnyal eljön, ha megtesszük a lépést. Új cipőben, új szemüveggel. Ránézünk a régi sérelmekre és az elveszített szép emlékeinkre is. Áldássá tesszük mindkettőt, begyűjtjük a pozitívumokat, megbocsátjuk a sérelmeket és elengedjük a többit. Szép utazás lesz. Tarts velem!
belépődíj: 1500 Ft
Az est szervezője:
dr Elekszay Mária

2019. január 23. szerda 15 óra Senior Center (Eszperantó u.)

IDŐSEK AKADÉMIÁJA 7. ELŐADÁS

A magas vérnyomás szövődménye a diabétesz
betegség

Előadó: Dr. Boros Tímea

2019. január 23 szerda 18  óra SZAB Székház (Somogyi B. u. 7.)

BARANGOLÁSAIM A NAGYVILÁGBAN 2.

India, a végletek országa

Erdei László biológus professzor vetített képes előadása

2019. január 24. csütörtök 17 óra  Polgármesteri Hivatal Díszterem

SZEGED 2019

Botka László Szeged város polgármester évnyitó estje
Beszélgetőtárs: Kozó Attila Városi TV Stúdió vezetője

2019. január 24. csütörtök 17 óra SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

Semmelweis paradigmája-a tér-idő skálán

Előadó: Vincze János professzor
Házigazda: Dr. Papp Zoltán a SZAB dr. Minker Emil Orvos és Gyógyszerész Történelmi Munkabizottsága elnöke

2019. január 28. (hétfő) 17.00 óra, 90c Étterem (Kelemen u.7.)

A KÁRPÁT MEDENCEI MAGYARSÁG HELYZETE II.

2018. augusztus 13-án már „nekifutottunk” ennek témának, de korántsem sikerült „kitárgyalnunk”. Az első világháborút követő trianoni diktátum után Európában a magyarok lettek azok, akik -bár lakhelyük nem változott- más országokba kerülve, a legnagyobb nemzetiséget alkották Európában. (Napjainkban a Szovjetunió felbomlása következtében legtöbben az oroszok azok, akik lakóhelyük elhagyása nélkül más országokban kerültek.)  Ma, a 15 millióra tehető magyarságból 13 millió él a Kárpát – medencében, ebből közel 10 millió él az anyaországban. A további mintegy 3 millió „külhoni magyar” jelentős része kettős állampolgárként magyar állampolgár is. (Ez, különösen jelentős a Kárpátalján élők számára.) Megállapítható, hogy az évszázados elszakítottság nem szüntette meg a magyar identitást és ez jelentősen köszönhető az anyaországból származó támogatásnak, de ez nem tudja gátját szabni az asszimilálódásnak, ezért indokolt a külhoni magyarok kulturális autonómia törekvése. Erre, persze az egykori Osztrák – Magyar Monarchia utódállamaiban eltérő esélyek vannak. Pillanatnyilag sehol sincs. Várható-e változás ezen a téren?
E kérdés körül fognak kalandozni az est vendégei:
SZILI KATALIN kormánybiztos és KALMÁR FERENC miniszteri biztos.
Házigazda: SZALAY ISTVÁN c. egyetemi tanár

2019.01.28. 18óra Agora Szeged  (Kálvária sgt. 23.)

"A NYERŐ TŐZSDÉZÉS PSZICHOLÓGIÁJA"

Ádok János pszichológus - közgazdasági szakember vetített képes előadása.
A tőzsde a pszichológia játéktere, ezt az előadó az elmúlt évszázad értéktőzsdei
árfolyam hullámzások okainak elemzésével bemutatja mindenki számára, aki részt
vesz az előadáson. különösen azok figyelmébe ajánljuk ezt a különleges elemzést, akik
a jelen tőzsdei  mozgásokat figyelik , akár részvevői szemmel
Házigazda: Papdi Endre pályázatíró

2019. január 29.  kedd 16 óra Polgármesteri Hivatal Házasságkötő terme

„RÓZSA SÁNDOR NÁLUNK2
„Betyárok és egyebek…”

c. könyv bemutatója 

Vendégek: Fári Irén, Bányász István .és Mihály Illés,

A könyvet Tömörkény István írásaiból válogatta és szerkesztette Bányász István. A történetek olvasásakor megelevenednek a XIX. század második felében élő „ősfoglalkozásokat űző, kevés szavú, a Nappal, a Holddal és a csillagokkal beszélő viszonyban élő juhászemberek. A kötet elbeszélései erről a tudásról, csorbíthatatlan igazságaikról, maguk szabta törvényeikről mesélnek. S mesélnek még a pusztai népekből kiszakadt törvényen kívüliekről is, egy elsüllyedt világ derűjével, békességével és indulataival; hogy milyen volt a betyárvilág az Alföldön, hogy kik közül kerültek ki tagjai, s hogyan váltak azzá… Mindezekről a szemtanú hitelességével ír egyik legnagyobb elbeszélőnk, Móra Ferenc atyai mestere, Tömörkény István.”
A könyvbemutató program végén a könyv megvásárolható

A Könyvet bemutatja Bene Zoltán a Szeged folyóirat főszerkesztője

2019. január 30. szerda 17 óra (TIT Székház Kárász u. 11.)

TIT Szabadegyetem Történelem tagozat
A régi Szeged

Előadó: Dr. Marjanucz László Habil, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi docens

A régi Szegedre gondolunk, ha a török utáni és a Víz előtti várost emlegetjük. Kezdetétől ( a török kiűzésétől) sokoldalú városfejlődés indul meg. Átalakul belső élete a királyi szabadalomlevél kiadása nyomán. Gazdasági erői a kirajzás során részt vesznek a Bánság, illetve Bácska kincstári és magánbirtokainak benépesítésében ( dohánykertészet). Kiépül a tanyavilág a maga sajátos területi viszonyaival és határhasználati módszerével, ami a modern mezőgazdasági civilizáció egy jelenségeként fogható föl. Szeged város részei markáns gazdasági funkció és társadalmi arculat szerint különülnek el egymástól, de polgáriasuló fejlődésük egésszé gyúrja a városrészeket. Létrehozzák az „iskolás Szeged” alapvető intézményeit, a középületek és városi lakóhelyek gazdasági társadalmi zónák kialakulását mutatják.  

2019. január 30. szerda 18 óra AGORA (Kálvária sgt. 23.)

Kuba napjainkban – biológus szemmel

Vetítéses úti élménybeszámoló
Előadó: Dr. Palágyi Andrea ciroknemesítő
Az előadó egy szerencsés meghívás folytán 2018 őszén Kubába látogatott. Bejárta a kommunista ország - színesbőrűektől és régi amerikai autóktól nyüzsgő – fővárosát, Havannát és környékét. Eljutott a Pinar del Río irányában fekvő Soroa és Las Terrazasvízeséseihez, valamint Matanzas-on át a csodálatos tengerpartjáról híres Varadéróba. A közönségnek fotókkal szeretné bemutatni a szigetország jellegzetes növény- és állatvilágát, valamint kultúráját. Rövid videókkal szeretne latin hangulatot teremteni a hallgatóság számára és egyéb meglepetésekkel kedveskedni a „salsa” rajongóknak.

2019. január 31. csütörtök 17 óra SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Társalgó

IZRAEL III.

Kovács Mária DVD filmvetítése
Házigazda: Dr. Bagdi Sándor főiskolai docens

Szállásfoglalás


2019.01.01. - 2019.01.31.
Kapcsolódó időpontok

2019.01.19. - 2019.01.20. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.01.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Nyáry Krisztián - Írjál és szeressél!
2019.01.22. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Varró Dániel zenés irodalmi estje Molnár Györggyel
2019.01.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
SZTE TTIK nyílt nap 2019.
2019.01.09. - 2019.01.27. Szegedi gyerekprogramok 2019
A Kövér Béla Bábszínház műsora
2019.01.28. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
dr. Forgács Attila – Moho sapiens, avagy az evés lélektana
2019.01.03. - 2019.01.31. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai januárban - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.01.31. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Pély Barna: Blue Heart Lemezbemutató
2019.02.01. - 2019.02.28. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai januárban - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.02.02. Szegedi Vadaspark programok 2019
2019.02.02. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Medve-les a Szegedi Vadasparkban
2019.02.02. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Legendás Lemezek Szegedi Lemezbörzéje
2019.02.03. - 2019.02.28. Szegedi gyerekprogramok 2019
A Kövér Béla Bábszínház műsora
2019.02.04. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Boldizsár Ildikó és Szervét Tibor – Férfiak és nők a mesékben
2019.02.07. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
50/25 éve a színpadon – Török Ádám és a Blues Bell közös műsora
2019.01.01. - 2019.12.31. Szegedi fesztiválok 2019
2019.02.08. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Giacomo Puccini: Bohémélet - Koncertszerű előadás két részben, négy felvonásban, olasz nyelven, magyar felirattal
2019.02.08. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Boban Markovic Orkestar koncert
2019.02.09. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
OMEGA - Tűzvihar - Szegedi Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.02.11. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
TATAI TAMÁS : John Bonham és saját trükkök a Led Zeppelin-ben
2019.02.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Fool Moon lemezbemutató koncert – Return 2 Acappelland
2019.02.15. - 2019.02.17. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.02.18. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
dr. Szalai Tamás: Szupernóvák – az Univerzum rejtélyes csillagrobbanásai
2019.02.19. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hogyan értsük félre a nőket? - Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka - IH Rendezvényközpont - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.02.20. 09:30 Szegedi gyerekprogramok 2019
Csengő-bongó királyság - A Fogi Színház zenés meseszínházi előadása az Agórában
2019.02.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ripoff Raskolnikov Band – Small World lemezbemutató koncert
2019.02.21. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Koncz Zsuzsa - Így volt szép... - Szeged, Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.02.23. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Tompeti10 Jubileumi turné 10 városban – SZEGED
2019.02.25. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Ray Cooney és John Chapman: Ne most, drágám! - vígjáték
2019.02.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. Lénárt Ágota: Hogyan csinálják a bajnokok?
2019.02.27. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Tom Lumen koncert
2019.03.01. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
AWS lemezbemutató / USEME / Down For Whatever
2019.03.01. - 2019.03.31. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai februárban - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.03.03. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Honeybeast: Legyen tánc - Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.03.05. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Braindogs koncert
2019.03.08. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
MAJKA Aréna Show / Szeged - Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.03.12. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Prof. Dr. Gyenge Zoltán: A művészet születése
2019.03.13. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Budapest Bár ráadás koncert!!!
2019.03.14. - 2019.03.17. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
X. Toros Pálinkafesztivál
2019.03.19. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Kiscsillag koncert - Dalok párban 2.0
2019.03.19. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2019
A kiskakas gyémánt félkrajcárja. A Bábovi Színház – Komor László zenés előadása óriás bábokkal az Agórában
2019.03.20. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Michael Cooney: Nicsak, ki lakik itt?!
2019.03.24. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Söndörgő: Metafolkloric Tour 2019 - IH Rendezvényközpont - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.03.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Sipos János: Fuss, hogy érezd: élsz!
2019.03.29. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
ROAD 15 ✧ Szeged - AKUSZTIK & METAL 15 éves jubileumi turné 2019
2019.03.30. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Halász Judit dupla gyerekkoncertje
2019.04.06. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Retro Fesztivál Szeged 2019 - Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.04.09. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2019
Mátyás király mézbora - Zenés mesejáték a Nektár Színház előadásában az Agórában
2019.04.12. - 2019.04.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Gerilla Gourmet – kulináris Rock & Roll
2019.04.12. - 2019.04.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
XXIX. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál
2019.04.17. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Elefánt – Szinte soha koncert
2019.04.28. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.05.06. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Elvárások szorításában : dr. Almási Kitti előadása
2019.05.15. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. Csernus Imre előadása Szegeden - IH Rendezvényközpont - Nagyterem - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.22. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2019
Három székláb ... A Kaláka Együttes koncertje az Agórában
2019.05.24. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szabó Péter Ráadás előadás - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.25. - 2019.05.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Hídivásár
2019.05.25. - 2019.05.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Gyermeknapi Piknik
2019.06.07. - 2019.06.09. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Deja Vu Fesztivál
2019.06.15. - 2019.06.16. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szőke Tisza Táncverseny 2019. WDSF International Open
2019.06.21. - 2019.06.22. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.06.21. - 2019.06.22. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hullámzó világ - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.21. - 2019.08.19. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Szabadtéri Játékok 2019 - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.26. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Flatley: LORD OF THE DANCE 2019 - DANGEROUS GAMES - Szeged Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.28. - 2019.06.29. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.06.28. - 2019.06.29. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
WE WILL ROCK YOU - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.05. - 2019.07.06. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
WE WILL ROCK YOU - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.05. - 2019.07.06. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.12. - 2019.07.13. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szerelmes Shakespeare - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.12. - 2019.07.13. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.12. - 2019.07.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Nemzetközi Söröm - Kézműves sörfőzdék és sörkülönlegességek fesztiválja
2019.07.19. - 2019.07.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Don Juan - Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszegedi Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.19. - 2019.07.21. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.26. - 2019.07.27. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.26. - 2019.07.27. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Aida - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.02. - 2019.08.04. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.08.02. - 2019.08.04. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Koldusopera - Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszegedi Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.09. - 2019.08.11. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.08.09. - 2019.08.11. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Titanic - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.16. - 2019.08.18. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Titanic - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.16. - 2019.08.19. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.08.16. - 2019.08.19. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hófehérke és a hét törpe - Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszegedi Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.16. - 2019.08.20. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep 5.0
2019.08.28. - 2019.08.31. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
SZIN – Szegedi Ifjúsági Napok
2019.08.30. 20:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Máté Bence- vértelen vadászat - természetfotók kulisszatitkai a világ körül - Újszeged Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.09.06. - 2019.09.08. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
2019.09.18. - 2019.09.22. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Bortér – Őszi Bormustra
Találatok száma: 3

Tisza Hotel*** Szeged

Tisza Hotel*** Szeged

A Tisza Hotel egy elegáns belvárosi szálloda, mely a régi romantikus filmek díszletét idéző különleges miliőben kínál kényelmes szállást a belváros szívében. Az elegáns szegedi szálloda, a város és a régió legpatinásabb szállodája. A hotelben 5 db kényelmes korabeli hangulatú lakosztály és 45 db ... Bővebben


Science Hotel**** Szeged

Science Hotel**** Szeged

A Science**** Hotel Szeged a város központjában, 43 design szobával, extravagáns belső terekkel és négycsillagos szolgáltatásokkal várja a város pezsgő kulturális és üzleti élete után érdeklődő vendégeket. A szálloda megálmodóinak jelszava a `Merész stílus és kényelem a belvárosban.` volt, mely a ... Bővebben


Szivárvány Panzió Szeged

Szivárvány Panzió Szeged

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Programajánlat

Szegedi gyerekprogramok 2019
Szegedi gyerekprogramok 2019
  • Szeged
2019. január 9 - 27.
Szegedi Vadaspark programok 2019
Szegedi Vadaspark programok 2019
  • Szeged
2019. február 2.
Szegedi fesztiválok 2019
Szegedi fesztiválok 2019
  • Szeged
2019.01.01. - 12.31.

Szolgáltató


Szállást online? Gyorsan és egyszerűen!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Gyors választ szeretne? Telefonáljon!
Kontakt személy:
Dr. Szondi Ildikó
További információt kér? Írjon levelet!
Pontos cím, geokód, térkép
Szeged , Több helyszínen
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Fedezze fel a természet csodáit a Kiskunsági Nemzeti parkban!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket