Szegedi Közéleti Kávéház programok 2019

TOP 10-es ajánlat TOP 10-es ajánlat
2019. április 1 - 30.

A Közéleti Kávéház intézményét Szegedi Irodalmi Kávéház néven a TIT Szeged Városi Szervezete alapította alapította 1984-ben. Dr. Szondi Ildikó 1985 óta szerkesztője az esteknek, amelyek müködése feltételei biztosítására létrehozta 1989-ben a Szegedi Közéleti Kávéházi Esték Alapítványt. A Kuratórium elnöke Szeged város volt polgármestere, Dr. Szalay István matematikus, aki rendszeresen beszélgetőtársként is közremüködik az esteken, sok más szegedi, vagy Szegeden vendégeskedő mellett.

Szegedi Közéleti Kávéház programok 2019

2019. április 3. szerda 17 óra MTA SZAB Székház, 110-es terem (Somogyi u. 7.)
Közéleti Kávéház Szegedi tehetségek utazási élménybeszámolója sorozat:

Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány 18 éve óta több millió forint ösztöndíjjal és sok szolgáltatást nyújtva támogatja a fiatal szegedi tehetségeket, akik körbeutazták a világot. A tehetségek vetítéssel illusztrált előadásokat tartanak szép és izgalmas utazási élményeikről hónapról-hónapra, amelyeken a Közéleti Kávéház közönsége megismerheti a világ csodálatos országait, városait és természeti szépségeit.

41. PROGRAM: SZŰCS TÍMEA, SÓFI-DÍJAS PHD HALLGATÓ UTAZÁSI ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA: IZRAEL

„Izrael kis ország, de annál különlegesebb. Mind földrajzilag, hiszen található itt sivatag, hegyek, tengere(k), a világ legmélyebb pontja, s a Jordániával is határos Holt-tenger is. Mind pedig történelmileg, s itt talán csak a legfontosabbat említeném, Jeruzsálemet, mely várost az iszlám, a keresztény és a zsidó vallás egyaránt szent helyeként tisztel. Nem sorolom tovább, talán kissé elfogult is vagyok. A kutatásom az itt élő magyarokról ide köt, folyamatosan visszahív, s ennek köszönhetően már ötször jártam ebben a parányi, különleges, de ellentmondásokkal teli országban. Az előadás során megosztom eddigi tapasztalataimat, élményeimet Izraelről, az ott élő emberekről, a kultúráról, a vallásról, annak kavalkádjáról, valamint a közvéleményt igencsak megosztó Ciszjordániáról, s az ottani látogatásomról is.”

2019. április 3. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11)
Pál második levele a Korinthusiakhoz.
Előadó: Bicskei Róbert

Bicskei Róbert lelkész, életmód-tanácsadó. Szerbiában, Zentán született, középiskoláit elektrotechnikai szakon Adán, felsőfokú teológiai tanulmányait Magyarországon, az Adventista Teológiai Főiskolán végezte. Lelkészi szolgálata alatt számtalan előadást tartott a Bibliáról, valamint az egészséges életmód alapelveiről. Több ízben járt Afrikában, ahol karitatív és misszionáriusi feladatokat látott el a maszájok között. Életcélja, hogy a Biblia reményteljes üzenete minél szélesebb körben ismertté váljon. Boldog házasságban él feleségével, Erikával, három gyermek (Rebeka, Attila és Péter) édesapja. Szeretne segíteni másoknak is, hogy megtalálják a Biblia szerinti boldog családi élet útját, amit feleségével már felismert és gyakorol.

2019. április 4. csütörtök  17-19 óráig.  Bibliotékában (Kálvária sgt. 14.)

                A modern állatvédelem Szegeden és környékén

A 21. században fontos az állatvédelmi ismeretek bővítése. Az eddigi bevált módszereket modernizálni és a preventív tevékenységeket
beleültetni a munkába. Nem elég ma már begyűjteni a közterületeken kóborló kutyákat és cicákat. Szemléletformáló, figyelemfelhívó programokat, oktatásokat, továbbképzéseket kell tartani, hiszen hosszútávon ez hozhat eredményt, ezzel tudjuk csökkenteni a kóbor állatok létszámát, a menhelyekre, állatotthonokra és az ebrendészeti telepekre nehezedő nyomást, túlterheltséget. A figyelemfelhívást már óvodás korban meg kell kezdeni és folytatni az általános, de a középiskolás fiatalok körében is. Fontos nem megfeledkeznünk az ivartalanítás kiemeléséről, hiszen egyik alappillére az állatvédelmi prevenciónak.

A 21. századi, modern szegedi és környékbeli állatvédelemről Kovács  Péter kurátor és Balogh Ernő alapító beszélget a közönséggel.

Országos Állatvédelmi Alapítvány
Láss többet, tégy többet!

2019. április 5. péntek 17 óra MTA SZAB Székház (Somogyi u. 7.)

A daganatos betegségek megelőzésének lehetőségeiről
tart előadást Dr. Nagymajtényi László egyetemi tanár


Beszélgetőtársak: Baradnay Gyula sebészprofesszor, Szeged város Díszpolgára és Dr. Tráser László újságíró

2019. április 4. szombat 15 óra. Dugonics téri szökőkút

           Retro séta 1.  (Elsősorban építészeti szempontok alapján keressük a korszak ikonikus helyeit)

Könnyed időutazásra invitálunk benneteket a régmúlt világába!
Mi volt akkor a menő, hol vásároltak, söröztek, ebédeltek, buliztak szüleink/ nagyszüleink? Mi volt jellemző a rendszerváltás előtti Szegedre? Milyen volt tanulni, dolgozni, élni az egykori Napfény városában?
Gyere velünk és megmutatjuk! Virágozzon a nosztalgia :)

Sétánk a Dugonics téri szökőkúttól indul

Részvételi díj: 1200 Ft/fő
A sétát összeállították és vezetik a Szegedi Tourisma idegenvezetői: Nyári Zsuzsanna / Tasnádiné Zsike

2019. április 6. szombat 17 óra Zöld Terasz Kulturális Központ (Földvári u. 3.

„Kozmikus Találkozások” I. rész - Az idegenek köztünk járnak

Urantian Jenő kanadai kozmológus és Ufó kutató vitaindító beszélgetése…

Urantian Jenő magyar származású, jelenleg Kanadában élő és dolgozó kutató a Nagy Urantia könyv fordítója sok év elteltével ismét Szegedre látogat.
Ezen az estén szó lesz olyan rejtélyekről, amelyek csak kevés embernek jutnak a tudomására, spirituális megközelítésben találkozhatunk az idegenekkel, szó esik a szeretet kozmikus hatalmáról, különböző létformákról, és ami fontos, mindenki véleményét meghallgatja és megpróbál válaszolni a feltett kérdésekre…))

2019. április 6. szombat 19.30 Szegedi Dóm
FRANCESCO FINOTTI ORGONAEST

Az 1978. évi első Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaverseny győztese
Filharmónia Magyarország, Társrendező Szeged-Csanád Egyházmegye

2019. április 8. hétfő 16 óra TIT Székház (Kárász u.)
Szerencsés "tolvajok"(?) az egyiptológiában - a Torinoi Múzeum egyiptomi gyűjteményének gyönyörűséges tárgyai

Jó időben voltak jó helyen, és lehetőséget kaptak az "Istenek learatására" - ahogy egy híres egyiptológus mondta - a Piemonti Szárd királyság nagy utazói. A világ egyik legszebb, legérdekesebb egyiptológiai gyűjteményét lehet látni Torinoban!

Előadó: Pécsi Ágnes egyiptológus

2019. április 8 hétfő. 17 óra Somogyi Könyvtár Olvasóterem

VISSZHANGZIK A FÉNY könyvbemutató

A költészetnapi rendezvények nyitánya:
Simai Mihály József Attila díjas költő új Visszhangzik a fény c. verskötetének bemutatója.
A Somogyi Könyvtár kiadásában megjelent kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget:
Reisinger János irodalomtörténész

A verseket életre keltik: Beslin Anita és Kosztolányi József
Hegedűn kísér: Szöllősi József hegedűművész a Magyar Kultúra Lovagja

2019.április 8. hétfőn 18 óra Kárász utcai Sever étterem (McDonald's szemben)
PERZSA ÜNNEPEK

Előadó: Dr. Shams Alireza (jogász)

2019. április 9. kedd 18 óra, SZTE Állam-és Jogtudományi Kar (Tisza Lajos krt. 54. II. em.)

TOBZÓDÓ SZÍNEK, ÍZEK, KULTÚRÁK

Megismételt prezentációs előadás

Goethe azt írta: Szicília a kulcs Olaszországhoz. De ezen túlmenően Szicília a Földközi -tenger különleges szigete, ahol legalább hat kultúra jelent meg. Az előadás képileg is összefoglalja a legfontosabb emlékeket.
Előadó: DR: KARIKÓ SÁNDOR főiskolai tanár

2019. április 10. szerda 15.30-17óra  AGÓRA (Kálvária sgt. 23,)
• Kínai Kalligráfia - Horváth Janisz grafikusművésszel

A kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése a képírás írásjegyeinek kialakulásától a mai modern scripturális festészet esztétikájáig. Bemutatásra kerül a hagyományos karakterek összetett értelmezése, a különböző stílusok ismertetése, híres mesterek formanyelveinek esztétikai elemzése, a tusfestészet mint társművészet bemutatása, a kínai vizuális kommunikációban betöltött szerepe.
A gyakorlati oktatáson a kínai ecsetkezelés elsajátítása, írásjegyek és egyszerű szövegek stílusok szerinti megismerése és bambuszfestés történik.
Az előadásokon való részvétel ingyenes.
A Szegedi Konfuciusz Intézet programja

2019. április 10, szerda 16 órakor Dóm tér, Nemzeti Emlékcsarnok

AZ ORSZÁGOS SZÉCHENYI KÖR SZEGEDI TAGCSOPORTJA
tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és barátait
GRÓF SZÉCHENYI ISTVÁN
halálának 159. évfordulóján,
tartandó megemlékező koszorúzásra.
Emlékező beszédet mond: dr. Szalay István professzor

2019. április 10. szerda, 16.30 Somogyi könyvtár 3. em.olvasóterem
Könyv és kutatója
A Somogyi-könyvtár szabadegyeteme
Janus Pannonius és a székely írás

2019-től a Somogyi-könyvtár programot indít Könyv és kutatója címmel. A 3. emeleten a könyvtárunk régi és ritka könyveivel, helyismereti dokumentumaival (levelezések, kéziratok stb.) találkozhatnak az érdeklődők, így megismerhetik állományunk kincseit. Az egyes dokumentumokról pedig egyetemi oktatók, professzorok tartanak előadást. A program egy órás, a kutatási eredmények megismerése mellett a látogatóink megnézhetik a szóban forgó irodalomtörténeti ritkaságokat is.
Szabadegyetemünk tavaszi és őszi félévében a következő előadókat hallgathatják meg: Bíró-Balogh Tamás, Nagyillés János, Sándor Klára, Szilágyi Zsófia, Hansági Ágnes és Szörényi László.
A következő előadónk: Sándor Klára nyelvész, kultúrakutató
Sándor Klára nyelvész, kultúrakutató az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének, valamint az Identitás- és Kultúrakutató Központnak a vezetője. Kultúrakutatóként a székely írás történetével, emlékeivel, egykori és jelenkori funkcióival, történeti és jelenkori identitásjelző szerepével, valamint a magyar identitás(ok) keleti reflexióival – főként a hunhagyománnyal és a nyelvrokonsági elméletekkel – foglalkozik. E tárgyban eddig négy könyve és számos tanulmánya jelent meg, több nagy kutatást vezetett, illetve vezet.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk:
A Somogyi-könyvtár Gyűjteményi és Helyismereti Osztálya

2019. április10. szerda 17 óra Somogyi Könyvtár, Klubterem

Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozat:

Dr. Szondi Ildikó és Andóczi Balogh Éva ötlete alapján hónapról-hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 20 millió forint ösztöndíjjal és számos szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 18 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez
71. PROGRAM: BESZÉLGETÉS SZÁNTAI MÁRK, SÓFI-ÖSZTÖNDÍJAS PhD HALLGATÓVAL

Vendég: Szántai Márk, Sófi-ösztöndíjas PhD hallgató (SZTE, BTK)

Házigazda és moderátor: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

Szántai Márk 1993-ban született Orosházán, 2012-ben érettségizett az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumban. 2015-ben bölcsész alapszakos, 2018-ban magyar-történelem tanári mesterszakos diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. 2018 szeptember óta az SZTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola Modern Magyar Irodalom Alprogram hallgatója. 2012 óta aktív tagja az SZTE Eötvös Loránd Kollégiumnak, néhány éve titkára a kollégium keretei között működő Quadrivium bölcsészettudományi műhelynek, emellett a kollégiumi olvasókör vezetője. Hallgatóként rendszeresen részt vett az SZTE Magyar Irodalmi Tanszék Grezsa Ferenc-versenyén és az Eötvös-kollégiumok Eötvözet című konferenciáin. Grecsó Krisztián kortárs szerző regényéről írott dolgozatával a helyi TDK-n 2016-ban első helyezést ért el, amellyel továbbjutott az országos döntőbe. Kritikái és tanulmányai a legnevesebb irodalmi folyóiratokban (pl. Tiszatáj, Alföld, Jelenkor, Irodalmi Szemle), valamint az Élet és Irodalom című hetilapban jelennek meg. Többször elnyerte Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíját, a Köztársasági (későbbi nevén: Nemzeti Felsőoktatási) Ösztöndíjat, 2016-ban és 2017-ben az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjában részesült. A Sófi József Alapítvány pályázatán 2017-ben Kiemelt Kuratóriumi Díjat, 2018-ban Különdíjat nyert. Szakmai érdeklődése elsősorban a modern és kortárs magyar prózára, azon belül is elsősorban a térpoétikai megfontolásokra fókuszál. Szabadidejében szívesen fut, kirándul, és vesz részt kulturális programokon.

Orchidea- és Lótuszfestészet tanfolyam - Horváth Janisz grafikusművésszel

A hat alkalmas kurzus során a résztvevők a hagyományos tusfestés mellett a színes virágfestés technikai alapjait, illetve a lótusz és orchidea megformálását sajátíthatják el Horváth Janisz grafikusművésszel.
A tanfolyam díja 10 000 Ft.
A tanfolyamra jelentkezni vagy a részletekről érdeklődni a Konfuciusz Intézetben vagy a konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címen lehet.

2019. április 10. szerda 17.30 AGÓRA (Kálvária sgt.23.)
Gyógyító nők Alapítvány Estje  Vendég:  az SZTE Onkoterápiás Klinika nemrégiben kinevezett igazgatója, Prof. Dr. Oláh Judit bőrgyógyász, klinikai onkológus szakorvos, tanszékvezető egyetemi tanár.

Beszélgetőtársak: Prof. Csabai Márta
                             Dr. Papp-Zippernovszky Orsolya

2019. április 10. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
Pál levele a Galáciabeliekhez.

Előadó: Hegyes Horváth Géza
Hegyes-Horváth Géza felsőfokú tanulmányait Magyarországon és Angliában végezte. 1992-től szolgál lelkészként, kezdetben Békés megyében, majd Heves megyében. Három gyermek édesapja. Két felnőtt lánya Budapesten tanul, ő feleségével és fiával Debrecenben él, ahol jelenleg a Hetednapi Adventista Egyház Tiszavidéki Egyházterületének elnökeként dolgozik

2019. április 11. csütörtök 16 óra Dóm tér 1. (Somogyi könyvtár előtt)

• vers az árkádok alatt – Interaktív versdélután

MAI – Monostori András Idegenvezetések

04.11. a magyar költészet napja, mely alkalomból meglátogatjuk a Dóm téri árkádok alatt 11 nagy költőnk szobrát és emlékművét és mindegyik előtt előadjuk egy adott versét, összesen 11 költeményt.
Ha bárki kedvet érez hozzá, hogy velünk együtt előadjon pantheonbeli költőink, Kölcsey Ferenc, József Attila, Móra Ferenc, Radnóti Miklós, Berzsenyi Dániel, Ady Endre, Vajda János, Vörösmarty Mihály, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Arany János műveiből, akkor bátran előléphet, hogy egy – vagy több –  szavalat erejéig hallgatóból előadóvá váljon.
A programon a részvétel ingyenes.

2019. április 11. csütörtök 17 óra Somogyi Könyvtár
Az SZTE Sófi Alapítvány által támogatott szegedi képzőművész tehetségek bemutatkozása

Gereczné Deák Zsuzsanna önálló kiállítása a szegedi Somogyi-könyvtárban
A kiállítás címe: 20+3

A tárlatot megnyitja: Dr. Máté Zsuzsanna, művészetfilozófus, irodalmár
A kiállítás megtekinthető: 2019. április 11-től 17-ig
A kiállítás helyszíne: Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasó (Szeged, Dóm tér 1-4.)

2019. április 11.  csütörtök 17óra Szeged MTA SZAB  Székház (Somogyi u.7.)

A Közéleti Kávéház és a Csongrád Megyei URBANISZTIKAI Egyesület Jubileumi Estje

                                       50 éves a Szeged Tarján Városrész

                                                     PANELVILÁG
                ÚJ SZEGEDI VÁROSKÉP ÉS VÁROSSZERKEZET 1968- 1994.

Vendég: Takács Máté  Szeged  egykori városi főépítésze
Beszélgetőtárs: Besenyi Sándor szociológus
Házigazda: Kiss Lajos  építész, elnök Urbanisztikai Egyesület

2019. április 11. csütörtök, 18 óra, MTA Székház (Somogyi u. 7).

MONDJUNK VERSET A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA TISZTELETÉRE!

Iskolás korunkban mindannyian tanultunk és mondtunk verseket. Melegedjen meg a szívünk arra a gondolatra, hogy baráti közösségünk, az ország egyetlen (kiválóan) működő kávéháza immár 4. alkalommal tiszteleg a magyar költészet előtt. Az Ómagyar Mária siralom, az első írásban reánk maradt magyar nyelven írt vers. A keletkezése óta eltelt 8 évszázad a magyar költészet diadalútja volt.
Szeged irodalmi élete gazdag múlttal és pezsgő jelennel büszkélkedhet. Ez kötelez bennünket, hogy folytassuk megkezdett tisztelgésünk sorát, és a negyedik közös magyar versmondó kávéházi estünkkel formáljuk hagyománnyá a MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJA köszöntését.
Az eddigi három est bizonyítja, hogy kávéházunkban a költészet barátai között vannak társaink, akik az emlékező esten kedves költőjük szívükhöz közel álló versének elmondására örömmel vállalkoznak. A tavalyi emelkedett hangulatú estünkön a közönség soraiból 15-en vállalták a szereplést és fogadták örömmel az elhangzott 28 vers után felhangzó tapsot.
Szeretettel hívlak és várlak benneteket.
Az est házigazdája: Dr. Majzik István a Dr. Kikli Tivadar Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesület elnöke
Műsorvezető: Dr. Zenei József tanár

2019. április 12. péntek  17 óra  Városháza Házasságkötő terem
A HAMISKÁRTYÁSOKTÓL
A FOGADALMI TEMPLOM KRIPTÁJÁIG ÉS TOVÁBB…

MÓRA FERENC ÉS SZEGED
A Szegedi Közéleti Kávéház és a
Nyugalmazott Igazgatók Egyesülete  közös rendezvénye

Előadó : VÉSZITS ANDREA  Balázs Béla - díjas író, forgatókönyvíró,
               dramaturg, Móra Ferenc dédunokája
Az est háziasszonya: PALOTÁSNÉ NAGY ÉVA

2019. április 13. szombat 15 óra Szenti István téri víztorony

• Nem Én kiáltok” – Körséta József Attila szegedi helyszíneinél VII.

MAI – Monostori András Idegenvezetések
Immáron hatodik alkalommal tartjuk meg a hagyományossá váló József Attila körsétánkat nagy költőnk születésének a hetén. A József Attila élete és költészete számára meghatározó városban nyolc állomáson keresztül kísérhetjük itteni sorának alakulását. Megismerjük a számára jelentős szegedieket, kívülről megnézzük régi lakásait, iskoláit, előadóhelyeit, így keretben foglaljuk szegedi létét az elejétől a végéig. Mindezt az adott korszakát hűen lefestő versekkel, idézetekkel, archív anyagok előadásával.

2019. április 15. hétfő 18 óra Hotel Forrás (Szent-Györgyi Albert u. 16-24.)

„Röszkei Paprika Park Üzem és Múzeum” bemutatója

Vendég: Molnár Anita Paprika Molnár Kft.
Házigazda: Mihály Illés tanár – idegenvezető
Szeged turizmusa nem maradhat Paprika Múzeum nélkül. A Felső Tisza parton bezárt ismert bemutató terem honlapján az optimizmus csírája sem fedezhető fel, ezért előtérbe került a város közvetlen közelében, Röszke határában működő „Paprika Molnár Kft.” által működtetett nagyon reprezentatív kiállítás, amely a szegedi paprikatermesztés történetével, múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozik. A bemutató filmvetítéssel kezdődik, beszélgetéssel folytatódik. Szeretettel várják a szervezők az érdeklődő kedves közönséget, a szegedi szálláshelyek (vendégházak, panziók szállodák) munkatársait, hogy vendégeiknek első kézből tudjanak tájékoztatást adni a Paprika Múzeumról.

Részvételi díj: 1000 Ft.

2019. április 16. kedd. 18 óra SZTE Állam-és Jogtudományi  Kar (Tisza L. krt.5.)
A világ egyik legszebb városa: Szentpétervár

Szentpétervár, „Észak Velencéje” Oroszország második legnagyobb városa. A Balti-tenger keleti csücskében, a Finn-öbölbe torkolló Néva folyó partján és deltájának mintegy 100 szigetén terül el a 18. század újkori városépítészetének legmonumentálisabb alkotása. Neve az alapításkor Szentpétervár volt, majd Petrográd, Leningrád neveket is viselte 1991-ig, amikor visszakapta eredeti nevét. Ezután rohamtempóban megindult a csodálatos műemlékek eredeti alakjában és funkciójában való helyreállítása. Ma a világ egyik legszebb városa, a turisták leglátogatottabb célpontja. Történelmi városmagja és műemlékei 1990-ben felkerültek az UNESCO Világörökségének listájára.
A város gyönyörű nyáron ősszel, télen, esőben és napsütésben. Sok-sok fotóval mutatom be ezt a csodaszép várost.
Előadó: Papp Éva

2019. április 17 szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
Pál levele az Efézusbeliekhez
Előadó: Dr. Tonhaizer Tibor

Dr. Tonhaizer Tibor 1999-ben végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-filozófia szakán. Teológiai oklevelét 2012-ben vehette át az Evangélikus Hittudományi Egyetem szociáletika szakirányán. A Debreceni Egyetemen a történelemtudományok területén vallás-és egyháztörténetből szerzett tudományos (PhD) fokozatot 2002-ben, majd habilitációs címet 2016-ban, ahol évekig oktatást is végzett ezekben a tárgykörökben. Jelenleg az Adventista Teológiai Főiskola professzoraként a rektorhelyettesi teendőket, valamint az Egyháztörténeti Tanszék vezetését látja el.

2019. április 20. szombat 17 óra Zöld Terasz Kulturális Központ Szeged Földvári u. 3.
„Kozmikus Találkozások” II. rész - Az idegenek köztünk járnak

Urantian Jenő kanadai kozmológus és Ufó kutató vitaindító beszélgetése…
Ezen az estén folytatódik a vita az első előadásból kimaradt, meg nem beszélt rejtélyekről, A Nagy Urantian könyvről és még sok érdekességről, amely izgalomban tartja az emberiséget.
Ismét találkozhatunk az idegenekkel, szó esik a szeretet kozmikus hatalmáról, különböző létformákról, és ami fontos, Jenő most is mindenki véleményét meghallgatja és megpróbál válaszolni a feltett kérdésekre…))

2019. április 24. szerda 15.30-17-ig AGÓRA (Kálvária sgt.23.)
• Kínai Kalligráfia - Horváth Janisz grafikusművésszel

A kínai kalligráfia elméleti és gyakorlati ismertetése a képírás írásjegyeinek kialakulásától a mai modern scripturális festészet esztétikájáig. Bemutatásra kerül a hagyományos karakterek összetett értelmezése, a különböző stílusok ismertetése, híres mesterek formanyelveinek esztétikai elemzése, a tusfestészet mint társművészet bemutatása, a kínai vizuális kommunikációban betöltött szerepe.
A gyakorlati oktatáson a kínai ecsetkezelés elsajátítása, írásjegyek és egyszerű szövegek stílusok szerinti megismerése és bambuszfestés történik.
Az előadásokon való részvétel ingyenes.

2019. április 24. szerda 17.15 – 18.45-ig AGÓRA (Kálvária sgt.23.)

• Orchidea- és Lótuszfestészet tanfolyam - Horváth Janisz grafikusművésszel

A hat alkalmas kurzus során a résztvevők a hagyományos tusfestés mellett a színes virágfestés technikai alapjait, illetve a lótusz és orchidea megformálását sajátíthatják el Horváth Janisz grafikusművésszel.
A tanfolyam díja 10 000 Ft.
A tanfolyamra jelentkezni vagy a részletekről érdeklődni a Konfuciusz Intézetben vagy a konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címen lehet.

2019. április 24. szerda, 17 óra, Bibliotéka Egyesület (Kálvária sgt. 14.)

     BABITS MIHÁLY A KÖLTŐ, A REGÉNYÍRÓ ÉS A FILOZÓFUS

Előadó: BOGOLY JÓZSEF ÁGOSTON irodalomtörténész
A Babits Mihály (1883-1941) világképének összetevőit vizsgáló előadásában Bogoly József Ágoston a műalkotások filozófiai hátterére világít rá és a mai korszakunkban érvényes üzeneteket hordozó Babits-szövegeket elemzi. A művekből idézetek hangzanak el.

2019. április 24. szerda 17.30 óra Agora Informatorium  (Kálvária sgt. 23.)
Barangolások a mediterrán szigeteken: Korzika, Szardínia

Az előadó két természeti és kulturális látnivalókban gazdag földközi-tengeri szigetről ad keresztmetszetet. 2018 nyarán tett utazás során bejárta Korzika szurdokvölgyekkel tagolt hegyvidéki tájait. Az előadásból többek közt megtudhatjuk, hogy mi is az a tafoni? A vetítettképes előadás során megismerkedhetünk a két sziget legszebb kisvárosaival, a rejtélyes nurági kultúra emlékeivel. Szardínia vadregényes mészkőhegységeivel, barlangjaival, hangulatos tengerparti öbleivel, hullám marta barlangjaival.. .
Előadó: Szilassi Péter egyetemi docens

2019. április 24. szerda 18 óra TIT Székház (Kárász u. 11.)
Pál levele a Filippibeliekhez.
Előadó: Dr. Tokics Imre

Dr. Tokics Imre tanszékvezető főiskolai tanár, lelkész, a Bibliai Szabadegyetem egyik alapítója. 1991-től rendszeresen tart szabadegyetemi előadásokat „A Biblia az európai kultúrában” címmel. Mint főiskolai tanár harminc éve végez felsőoktatási tevékenységet és lelkészi szolgálatot. Előadásokat tart népes hallgatóság előtt külföldön és belföldön egyaránt. Többször járta végig a bibliai tájakat, régészeti feltárásokat végez. Több könyv és tanulmány szerzője. A publikációs listája megtalálható a Magyar Tudományos Művek Tárában. A Jeremiás próféta c. könyvét 83 különböző nyelvre fordították le és több mint 30 millió nyomtatott példányban jelent meg és számtalan elektronikus változatban. Rádió- és televízió műsorokat vezet és szerkeszt Budapesten Vallás és kultúra címmel

2019 április 24. szerda 18 óra Szeged Agora Kulturális Központ - Szemináriumi terem
Brutális világ jön: a 21. Század, az ökokrízis évszázada

Minden évben egy magyarországnyi termőföld elpusztul a bolygón. A tengeri élőlények belefulladnak a hulladékba. Több millió faj tűnik el. Közben megállíthatatlanul zajlik a klímaváltozás. Mi lesz Magyarországgal? Hogy fog kinézni a félsivataggá váló Alföld? Milyen lesz a mostani fiatalok jövője? Itt az idő, hogy az emberiség felismerje tettei következményeit. TE IS TEHETSZ RÓLA – TEHETSZ ELLENE!

Előadó: Vasárus Gábor

A beszélgetés a Magyar Humanista Társaság rendezvénysorozatának része.

2019. április 29- hétfő18 óra Fasor vendéglő (Újszeged, Bérkert u. 52)
Mallorca a csodálatos balleári spanyol sziget bemutatása

Vetítéssel egybekötött előadás
Előadó: Savanyáné Fejes Ágnes
Háziasszony: Dr.  Abonyi Mária jogász


2019.04.01. - 2019.04.30.
Kapcsolódó időpontok

2019.04.12. - 2019.04.22. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Húsvéti Kézműves Vásár
2019.04.23. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szeder koncert
2019.04.24. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Rakonczay Gábor: Az ember, aki nem ismer lehetetlent - előadás
2019.04.24. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.04.25. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
L`ART POUR l`ART TÁRSULAT: MINTHA ELVÁGTÁK VOL
2019.04.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
10 éves a Pakulár Táncegyüttes
2019.04.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.04.28. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.04.02. - 2019.04.30. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai áprilisban - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.04.30. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Kocsis Tibor koncert
2019.04.30. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hevesi Krisztina Szegeden: Jó párkapcsolat vagy jópár kapcsolat?
2019.04.30. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Útközband koncert - Vendég: Bebe
2019.04.30. - 2019.05.01. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szeged Majális
2019.05.01. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Vastag Csaba koncert
2019.05.01. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Wolf Kati koncert
2019.05.02. - 2019.05.31. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Nemzeti Színház előadásai májusban - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.03. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Odett10 koncert
2019.05.05. 18:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Emberfej, avagy a kicselezett mindennapok - Mogács Dániel önálló estje - Dumaszínház, Szeged - IH Rendezvényközpont - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.06. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Elvárások szorításában : dr. Almási Kitti előadása
2019.05.06. 17:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dolgok, amikért érdemes élni - Pokorny Lia egyszemélyes monodrámája - Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.06. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Rendőrség avagy a helyzet egyre hülyébb - abszurd komédia - REÖK Palota - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.06. 20:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dolgok, amikért érdemes élni - Pokorny Lia egyszemélyes monodrámája - Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.07. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Pilát Gábor: Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok
2019.05.09. Zsinagóga koncert Szeged 2019. Online jegyvásárlás
2019.05.09. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Kovács Kati Symphonic Live - Anyák napi koncertje - Zsinagóga - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.10. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Brains koncert, vendég: Yesyes
2019.05.11. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Kínai virág–madár festészeti workshop a Konfuciusz Intézet szervezésében
2019.05.12. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Fergeteges gyereknap – Alma Együttes koncerttel
2019.05.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. Gyarmathy Éva: Hiperaktív gyermekek és felnőttek
2019.05.15. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. Csernus Imre előadása Szegeden - IH Rendezvényközpont - Nagyterem - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.05.20. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. Baráth Tibor: A vezetés tudománya és művészete
2019.05.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dél-indiai klasszikus táncelőadás
2019.05.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Sugallatok órája: Hogyan mentsd meg a saját világodat? - Kezelhetetlen emberek kezelése - Ábrahám Krisztián előadása
2019.05.22. 10:00 Szegedi gyerekprogramok 2019
Három székláb ... A Kaláka Együttes koncertje az Agórában
2019.05.24. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szabó Péter Ráadás előadás
2019.05.25. - 2019.05.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Hídivásár
2019.05.25. - 2019.05.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Gyermeknapi Piknik
2019.05.26. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Gyermeknap a Vadasparkban
2019.05.27. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Dr. habil. Takács Ildikó: A halogatás pszichológiája
2019.06.01. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
A Mézga család - zenés vígjáték - Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.02. 15:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Tiszavirág Táncegyüttes gálaműsor - Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.02. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Tiszavirág Táncegyüttes gálaműsor - Szegedi Nemzeti Színház, Nagyszínház - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.04. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Rendőrség avagy a helyzet egyre hülyébb - abszurd komédia - REÖK Palota - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.06. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.06.07. - 2019.06.09. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Deja Vu Fesztivál
2019.06.08. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Veterán Jármű Börze
2019.06.13. - 2019.06.17. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok
2019.06.15. - 2019.06.16. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szőke Tisza Táncverseny 2019. WDSF International Open
2019.06.16. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
2019.06.21. - 2019.06.22. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.06.21. - 2019.06.22. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hullámzó világ - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.21. - 2019.06.23. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
21. Szőregi Rózsaünnep
2019.06.21. - 2019.08.19. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Szabadtéri Játékok 2019 - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.26. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Flatley: LORD OF THE DANCE 2019 - DANGEROUS GAMES - Szeged Városi Sportcsarnok - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.06.28. - 2019.06.30. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.06.28. - 2019.06.30. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
WE WILL ROCK YOU - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.05. - 2019.07.06. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
WE WILL ROCK YOU - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.05. - 2019.07.06. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.12. - 2019.07.13. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szerelmes Shakespeare - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.12. - 2019.07.13. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.12. - 2019.07.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Nemzetközi Söröm - Kézműves sörfőzdék és sörkülönlegességek fesztiválja
2019.07.19. - 2019.07.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Don Juan - Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszegedi Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.07.19. - 2019.07.21. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.19. - 2019.07.21. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
XXIX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozó
2019.07.26. - 2019.07.27. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.07.26. - 2019.07.27. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Aida - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.02. - 2019.08.04. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.08.02. - 2019.08.04. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Koldusopera - Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszegedi Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.02. - 2019.08.04. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Veterán Jármű Találkozó
2019.08.02. - 2019.08.10. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
29. THEALTER – Nemzetközi Színházi Fesztivál
2019.08.08. - 2019.08.11. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hungarikum fesztivál
2019.08.09. - 2019.08.11. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.08.09. - 2019.08.11. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Titanic - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.01.01. - 2019.12.31. Szegedi fesztiválok 2019
2019.01.01. - 2019.12.31. Szegedi Vadaspark programok 2019
2019.08.16. - 2019.08.18. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Titanic - Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.16. - 2019.08.19. Szegedi Szabadtéri Játékok 2019. Előadások és online jegyvásárlás
2019.08.16. - 2019.08.19. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Hófehérke és a hét törpe - Szegedi Szabadtéri Játékok, Újszegedi Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.08.16. - 2019.08.20. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
RakpartFeszt – Kézműves Sörünnep 5.0
2019.08.28. - 2019.08.31. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
SZIN – Szegedi Ifjúsági Napok
2019.08.30. 19:45 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Máté Bence- vértelen vadászat - természetfotók kulisszatitkai a világ körül - Újszeged Szabadtéri Színpad - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.09.06. - 2019.09.08. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
XXIII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál
2019.09.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Veterán Jármű Börze
2019.09.14. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Veterán Jármű Börze
2019.09.15. Zsinagóga koncert Szeged 2019. Online jegyvásárlás
2019.09.15. 15:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
VARNUS XAVER ORGONAHANGVERSENYE - Szegedi Zsinagóga - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.09.18. - 2019.09.22. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Bortér – Őszi Bormustra
2019.09.22. Zsinagóga koncert Szeged 2019. Online jegyvásárlás
2019.09.22. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Rákász Gergely - Lords of the Organ III. koncert - Szegedi Új Zsinagóga - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.09.25. 19:00 Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Söndörgő: Metafolkloric Tour 2019 - IH Rendezvényközpont - JEGYVÁSÁRLÁS
2019.10.11. - 2019.10.13. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Szegedi Paprikashow és Chili Weekend
2019.11.16. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
Veterán Jármű Börze
2019.11.16. - 2019.11.17. Szegedi programok 2019. Fesztiválok, rendezvények, események
X. Szegedi Ásványbörze & VortExpo Életmód Fesztivál
Találatok száma: 1

Szivárvány Panzió Szeged

Szivárvány Panzió Szeged

Szeged központjától 1 km-re csendes, nyugodt környezetben található a Szivárvány Panzió. Hét darab szobával rendelkezik, melyekben összesen 19 főt tud elszállásolni. A szobák mindegyike fürdőszobával, színes televízióval felszerelt. Bővebben

TOP 10-es programgazda TOP 10-es programgazdaA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Kontakt személy:
Dr. Szondi Ildikó
Pontos cím, geokód, térkép
Szeged , Több helyszínen
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
13.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket